Az Urbanistán 2012-ben felbukkant hírek közül is számosat felkapott az országos sajtó. Kiválasztottam azt az ötöt, mely innen a blogról indulva talán a legnagyobb vihart kavarta idén tévében, rádióban nyomtatott és netes médiában.

 
 
A sokakat megosztó - időközben befejezett, szerintem mutatósra sikeredett - részleges lépcsőlezárás ügye itt kapott először nagyobb visszhangot. Jogos önvédelem vagy újabb merénylet az élhető város ellen?
 
 
 
Gyakorlatilag az év első híre volt, hogy még át sem adták az új pavilont a Horváth-kertben, de már hatalmas árok mélyült mellé.  Az ügy happy enddel zárult: március 15-én megnyitották a létesítményt, mely ha minden igaz, azóta is zavartalanul működik.
 

 
 
A Volga Szálló (utolsó nevén Hotel Ibis) tervezett bontásáról két éve írtam először. Azóta már el is törölték a Finta-épületet a föld színéről. Persze nem ment egyszerűen, volt pár hajmeresztő jelenet, mert ilyen panelépületet nem bontanak minden nap. Az Urbanistán bemutatott videót, amit egy olvasó készített, később több tévéadó is átvette.
 
 
 
Bár "átalakítást" ígértek, gyakorlatilag a földdel tették egyenlővé az V. kerületi Hercegprímás utcában azt a házat, melyet eredetileg a Nemzeti Múzeumot is jegyző Pollack Mihály tervezett. Az önkormányzat közleményben ígérte, hogy az eredeti formában állítja vissza a homlokzatot. Ha másra nem, arra jó volt felkapni a Skyscraper City-n megjelent hírt, hogy miután - számos médium közt - a TV2 is foglalkozott az üggyel, a Heti Válasz pedig egész sorozattal eredt a téma nyomába, már nem lehet elsunnyogni a rekonstrukciót.
 
 
 
 
Hogy végül megépül-e, és ha igen, mikor, azt nem tudni. De az önkormányzat falain kívül először az Urbanista szellőztette meg 140 ezer négyzetméteres óbudai óriáspláza tervét. A hír hatalmas vihart kavart, nem csak a sajtó kapta fel, de a beruházó és az önkormányzat mellett az illetékes minisztériumnak is közleményt kellett kiadnia. A dolog azért volt meglepő, mert a január elsején életbe lépett plázastopot akkor még mindenki komolyan vette, és senki nem gondolta, hogy nagyon rugalmasan értelmezik majd a tilalmat.
Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: toplista

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr74986462

Trackbackek, pingbackek:

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sorica123 (törölt) 2012.12.30. 01:44:04

Az óriáspláza az egyetlen, amit nem olvastam, és meg is lepődtem rajta: oda? Mineeeek...? Kettőt lép az ottani pógár és van három hely, ahova mehet. Na jó, két és fél, de érted, ez a plázaosztódás tényleg kicsit nemááá-díjas-alkotás. A többinél ahol rámjött a dumadiaré, hozzászóltam, ahol nem, nem - emlékszem, a Volga-szálló nem önmaában akasztott ki, mert valóban egy drabális cucc volt, és szebben is lehetett volna, hanem a mai magyar közgondolkodás hisztárikus panel-ellenessége, ami a panelre vagy a szögletes formákra mint valami "csibész"-re ugrik. És persze be is szóltam rá valamielyik volgás posztnál, mert mint az ahogy lenni szok, taz perc alatt előállt, hogy merapanelproli, meg a panelazgáz merelidegenitő. Hát nem az az...
süti beállítások módosítása