Fwd: olvasói levél Fwd: olvasói levél

Telefonfülke az Erzsébet téren 2012 novemberében és decemberében


Telefonfülkék, mozik, postaládák, újságosbódék és a sort hosszan lehetne folytatni. Olyan városképet meghatározó  elemek, amelyek a technológiai fejlődésnek köszönhetően sorra fogynak az utcákról és egy-két évtized múlva talán már csak az emlékeinkben élnek. Persze azért addig velünk maradnak.

A telefonfülkék legalábbis egész biztos, mert míg egy lapterjesztő bezárhatja rosszul menő boltját, nyilvános készülékeket egyelőre kötelező üzemeltetni. Ezt írja elő az Európai Unió, vagyis el kell telni egy kis időnek, mire mondjuk elektromosautó-töltővé alakulhatnak (miként azzal Bécsben kísérleteznek).

Mindezt onnan tudom, hogy az utóbbi időben többen is írtatok a budapesti telefonfülkékkel kapcsolatban. Például Városjáró a városblogger levlistánkon jelezte, hogy újrafestettek többet a Belvárosban...

 

Fotó: Városjáró

...míg Eszter egy képet küldött a Facebookon arról, hogy a Karinthy Frigyes úton régi fülkéket távolítanak el:

 

Fotó: Kovács Eszter Júlia

Kíváncsi lettem, mi zajlik, a Magyar Telekomtól a következőket tudtam meg:

 

Általában a telefonfülkékről:

"A vállalat jelenleg közel 8000 nyilvános készüléket üzemeltet közterületen (a törvény által előírt 4770 darabbal szemben). Az állomások egyharmada Budapest területén működik. A közterületi nyilvános állomásokon felül mintegy 2500 darab úgynevezett megbízott kezelői, beltéri készülék is az ügyfelek rendelkezésére áll, amelyek majdnem fele Budapesten (például fodrászüzletekben, panziókban, "vendéglátó-ipari" helyszíneken stb.) használható.

A hatályos törvények előírják, hogy a távközlési szolgáltatóknak egy bizonyos számú fülkét kötelezően működtetniük kell: városokban 2500 lakosonként egyet, ennél kisebb lélekszám esetében pedig településeken egyet."

 

A bontásokról:

"A veszteségesen működő telefonfülkéket – a szolgáltatási kötelezettség teljesítésének figyelembe vételével – megszüntetik. A jelenlegi előírások szerint a működőképes érmés és kártyás nyilvános állomások aránya meg kell, hogy haladja a 92 százalékot. A leszerelt telefonfülkék elsősorban a még üzemelő közel 8 ezer fülke üzemeltetéséhez szükséges alkatrész utánpótlását biztosítják.

De a fenntarthatóság jegyében másképp is újrahasznosultak már ezek a fülkék, pl. a miskolci Műút folyóirat szerkesztősége és a Kultmélyvíz civil akciócsoport viszont meg valósított egy Németországból származó ötletet, a könyvmegállót. Lényege, hogy a miskolci fő utcán járók bármikor elvehetnek egy-egy könyvet az eredeti funkciójukat vesztett fülkékből, ha hoznak egy másikat cserébe."

 

Nos ennek szívből örültem, mert korábban posztoltam is képet hasonló külföldi kezdeményezésről, ami Nektek is nagyon tetszett.

Az újrafestésről:

"A Telekom egyfelől a társadalmi szerepvállalás fontossága miatt döntött a felújításról, másfelől pedig azért, mert a telefonfülkék hozzájárulnak a városképhez. Összesen 25 telefonfülkét újítottak most fel, ebből Budapesten 13-at, vidéken 12-t. Melyeket elsősorban az ott intézett telefonos forgalom és a jól láthatóság alapján választottak ki. A felújítás keretében nem csupán újrafestették és kitakarították és újra dekorálták a forgalmas helyen található fülkéket, hanem ezek gyakoribb ellenőrzésével igyekeznek ügyelni arra, hogy azok tisztasága és épsége hosszú távon megmaradjon.

Ezek ráadásul Adományfülkék lesznek: bármilyen hívást kezdeményez valaki ezekből fülkéből, akkor a Telekom a hívás teljes összegével támogatja a hello holnap! Adományvonal kedvezményezett szervezetét. 2012 decemberében a több mint 90 éves, 22 tagegyesületet tömörítő Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének célkitűzéseit támogatják azok, akik Adományfülkéből telefonálnak bárkinek, vagy a hello holnap! Adományvonalat hívják, illetve sms-t küldenek.

A hello holnap! Adományvonala az új jogszabályoknak megfelelően 2012-ben még hívató a 1788-as rövid számon, 2013. január 1-jétől azonban már csak a 13688-as számon érhető el."

 

Hogy az évek óta megszokott adományvonalat miért kellett megváltoztatni, ne kérdezzétek. Természetesen ez is valami uniós előírás következménye…

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: budapest telefon felújítás városkép telefonfülke képpár

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr314966329

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hatja 2012.12.15. 08:33:53

"másfelől pedig azért, mert a telefonfülkék hozzájárulnak a városképhez."

nem akartam kukacoskodással nyitni, de egy magentára pingált fülke hogyan is járul a városképhez?

cso zsi 2012.12.15. 11:46:14

@hatja: Nem csak magentás fülke van. Régi (anno tantusszal működő telefont körülvevő) zöld fülkét is felújítottak pl. a Bajcsyn, közel a Bazilikához.

rohadjmegARCgeci 2012.12.15. 13:36:30

bankautomatákat és defibrillátorokat kell a helyükre tenni és kész!

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.12.15. 14:17:20

Az összeset leszerelni és eladni hulladékként. A befolyt pénzből pedig lélegeztetőgépeket vásárolni.

Barclay Claude 2012.12.15. 15:11:04

Azért még sokan telefonálnak időnként telefonfülkéből. Szükség van rájuk.

cso zsi 2012.12.15. 15:54:11

Lehetne mobilcella, vagy wi-fi hotspot benne, és aki használni akarja, az beáll.

madandcrazybird (törölt) 2012.12.15. 16:29:50

@Barclay Claude:
Kar hogy nem mukodnek.
Az hogy lathatoak meg nem jelenti azt hogy uzemkeptelenek.
Most voltam otthon de nem volt magyar telefonkartyam a kulfoldit meg nem tudtam hasznalni.
Azt hittem ki birok 2 napot nelkule.
Hat nem.
Negy telefon fulkebol negy nem mukodott.
Elnyelte a penzt vagy nem lehetett halani mit mondanak a masik vegen.
Bementem egy kocsmaba a Boraros teren es onnan telefonaltam.
Szerencsere megengedtek.
Utolag kifizettem termeszetesen.
Elotte vagy 300 forintot vesztegettem a probalkozasokra.
Persze a mai vilagban tenyleg abszurd utcai fulket hasznalni de mint a pelda mutatja, neha kell. Szerintem 10 eve en sem voltam a kozeleben egynek sem.
Szoval csak azt akarom kihozni, hogy ha nem mukodik akkor inkabb szereljek mar le.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2012.12.16. 04:16:52

Köszi a témafelvetést! :)
De valamelyikünket félrevezetnek. Félek, hogy engem :(
Ugyanis egy legutóbbi levélváltásomban képtelen voltam elérni a Telekomnál hogy szereljenek le egy senki által igénybe nem vett fülkét a Jászai Mari tér egyik szegletében. Mindenféle törvényi kötelezettségre hivatkoztak, miközben az adott fülkétől 15 méterre ott áll egy másik darabjuk, ami bőven ellátja az igényeket - sőt! Mégsem szerelnek le semmit. ÉS emögött nem más áll, minthogy a rájuk szerelt forgóreklám milliókat hoz nekik féllegálisan - miként a Taxidrosztok is másoknak. S hogy mitől féllegális? Nos mert ezeket a műtárgyakat mint "közfeladatot ellátó" darabokat tüntetik fel, így azok fenntartásáért cserébe nem kell reklámbérleti díjat fizetniük a fővárosnak. Ez a nyitja a dolgoknak - nem a jó szív, vagy a törvényi kötelezettség.

varosjaro.blog.hu/tags/telefonf%C3%BClke

Barclay Claude 2012.12.24. 00:19:25

Lehet 1000 forintos kártyát venni (vagy drágábbat is), az évig, évekig érvényes és akárhonnan használható, kártyás és pénzes fülkéből egyaránt.(Barangoló, Neophone, Telecard...)
A kódot a lekaparható csík alatt lehet megtalálni.
Tartaléknak hasznos, ha épp fülkéből kell telefonálni.
süti beállítások módosítása