Pár napja egy nagyon különös levéllel lepett meg Palotabarát, a BPXV bloggere, aki nem először küld remek tématippet az Urbanistára. Most egy villámelemzést készített a kerületi önkormányzatok Facebook-jelenlétéről. Ahhoz képest, hogy a plakátokon már dübörög a kampány, elég szerényen nyomják helyi szinten - legalábbis ami az online lehetőségeket illeti. Persze legyünk idealisták: nem a kampány, hanem az ott élőkkel tartott kapcsolat (vagyis a mindennapi munkavégzés) miatt lenne fontos az aktívabb web2-es jelenlét. Na de nem szaporítom a szót, átadom inkább Palotabarát kollégának:

 

Tegnap írtad a nap appja posztban, hogy a Hegyvidéké az egyik legnépszerűbb kerületi facebokos oldal. Ez így is van , illetve Újpestét többen kedvelik, de a lakosság számának arányában valóban Hegyvidék az első. Elkezdett foglalkoztatni, hogy hogy is állnak a kerületi önkormányzatok a Facebookon és kicsit körülnéztem, az eredményeket pedig a csatolt táblázatban megküldöm, ha gondolod tedd közzé.

Azokat az oldalakat kerestem meg a FB-on, amiket az önkormányzat (vagy annak valamelyik intézménye, pl. a médiavállalkozása) tart fenn, vagy legalábbis kapcsolatban lehet vele. Minden kerületnek, de inkább minden városrésznek van számos oldala a Facebookon, sokat magánszemélyek hoztak létre, vannak regionális oldalak is, de vállalkozások is csináltak - jó üzleti érzékkel - kerületi/városrészi Facebook oldalakat a maguk reklámozására, szóval eltartott egy darabig, amíg leválogattam ezt a pár oldalt.

Azt vettem figyelembe, hogy egy-egy önkormányzati oldalt hányan kedvelnek, illetve 2007-ben hányan laktak az adott kerületben.

Az eredmények: a legtöbb önkormányzati Facebook oldalt az ott lakók számhoz viszonyítva 1% körül kedvelnek. Ez persze a Facebook-használat és az internetpenetráció számait tekintve messze alacsony szám, inkább az adott oldal ismertségét, elterjedtségét mutatja, esetleg az oldal szerkesztettségét, a kommunikácó nívóját. Vagyis úgy tűnik az önkormányzatok zöme nem tudta népszerűvé tenni magát a facebookozók körében.

A két százaléknál nagyobb arány elérő oldalak ezek voltak:

  • Hegyvidék (XII.): 12,22 %
  • Újpest-Káposztásmegyer (IV.): 11,39 %
  • Kispest Város (XIX.): 7,24 %
  • Kőbánya (X.): 3,89 %
  • Óbuda-Békásmegyer (III.): 3,87 %
  • Újbuda (XI.): 2,03 %

A legrosszabb pedig Zugló oldala, amit számszerűen (288-an) is igen kevesen, de a lakosság arányában a legkevesebben kedvelnek (0,25 %).

Ennek ugye az a jelentősége, hogy akik kedvelnek egy FB-oldalt, azok látják az eseményeket, bejegyzéseket, amik ott megjelennek. Vagyis az önkormányzat dolgaival, a helyi rendezvényekkel, eseményekkel kapcsolatban tájékozottabbak. Nem akarom persze túllihegni ezt a Facebook-dolgot, máshonnan is lehet tájékozódni, de hogy mennyire változik a média szerepe, az információk hozzáférhetősége, azt jól mutatja, hogy például Kispesten egy-két éve megszüntették a helyi újságot, ami szerintem jelentős információforrás volt... Ilyenkor átrendeződik az is, hogy mekkora szerepe van más médiatípusoknak, így például a Facebooknak is.

Ami engem például meglepett, hogy bár Kőbányának egy kifejezetten rissz-rossz weboldala van, a Facebook csoportjuk elég erős. Vagyis egyfelől az önkormányzat is inkább a közösségi elérést preferálja, és úgy tűnik a kerület lakói is jobban figyelnek a Facebookra. Ellenben a XVIII. kerület csili-vili weboldala mellett a FB-os közösségük elég gyenge, ott inkább valami kommunikációs gyengeséget vélek felfedezni a közösségi oldalak irányában.

Ami viszont bosszantott, hogy egy csomó kerületnek nem találtam meg a hivatalos Facebook oldalát. Nem bukkantam rá az I., V., VI., XIII., XV. XVII., XX. és XXII. kerületek önkormányzati FB oldalára. Lehet, hogy ezeknek nincs is?

Mind a kedvelők számát, mind a lakosság arányát tekintve tehát jelentős eltérés mutatkozik, a két szélső érték (a kedvelés aránya) között cirka ötvenszeres(!) a különbség. Ez nagyjából az önkormányzatnak a lakossághoz való viszonyát, kommunikációjának a színvonalát is tükrözi szerintem, és sokkal kevésbé azt, hogy az ottlakók mennyire FB-fanok.

(A Városnegyed bajnokságon is emlékszünk: egy IX. és egy XIX. kerületi városrész "nyert", ami szerintem messze nem az adott negyedek népszerűségét, hanem az ottlakók szervezhetőségét, lakhelyükhöz való kötődésük erősségét, tágabban pedig a lokálpatriotizmusukat mutatja. Ezt a tendenciát illene meglovagolniuk az önkormányzatoknak az egyik legerősebb közösségi oldalon, a Facebookon is!)

Urbanista javaslatára megnéztem melyik önkormányzati oldalt mikor hozták létre a FB-on (sajnos pont a két "húzóoldal", a IV. és XII. kerületek oldalánál nincs megbízható dátum). Megnéztem ugyanakkor, hogy az Itt lakunk médiacsoport(?)* az önkormányzattól független FB-oldalai mit mutatnak. Az Itt lakunkosok egységesen 2010 őszén hozták létre a FB-lapokat, az önkormányzati oldalaknál jóval nagyobb a szórás: vannak kevesebb mint egy hónapja létrehozott közösségi lapok (VIII., XIX. kerületek) és régiek is (III. IX.). Nincs érdemi különbség!

A jóval korábban létrehozott önkormányzati oldalak is lehetnek ismertségben (kedvelésben) alatta (XXI.) és felette (III.) az Itt lakunkosokhoz képest, és a frissen kialakított hivatalos FB oldalak is ráverhetnek az Itt lakunk lapjaira (XIX.). Tanulság: az önkormányzatoknak is meg kell tanulniuk élni a FB adta lehetőséggel, és bizony dolgozni kell a lapokkal, komolyan kell venni az aköré csoportosuló közösségeket, mert meghálálja magát a belefeccölt munka.

*Azért az Itt lakunkot, mert minden kerületre vonatkozóan vannak lapjaik, az oldalakat nagyjából egy időben hozták létre, és a tartalomszolgáltatás mindenütt közel azonos.

 RÉSZLETES ADATOK ITT ÉRHETŐK EL: budapestfacebook.pdf

Mit is tehetnék hozzá? Hogy egyrészt bocs a PDF-ért, de ennél szebben nem bírtam netre bűvölni a jókora táblázatot, másrészt egyes önkormányzatok, akik már vették a fáradtságot a FB-oldal megalkotására, talán egy jól csengő url-t is regisztrálhatnának hozzá, ahelyett, hogy mondjuk: http://www.facebook.com/pages/Erzsébetváros/117568084982712  

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: marketing budapest facebook kerületek xii. ker iv. ker palotabarát

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr154930016

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mexikó 2012.11.27. 19:08:00

Az újpesti FB-oldal színtiszta fideszes propaganda, önreklám, nem igazán a tájékoztatást szolgálja.
A várostörténeti sorozat régi fotói a kivételek.
Túltengnek a fociról szóló hírek, a színes virágágyásokat reklámozzák, de ha pl. valaki a kommentekben vagy a bejegyzésekben rákérdez valamilyen problémának mikor várható a megoldása: a primitív adminok vagy kigúnyolják, vagy igyekeznek elterelni a figyelmet.

efi 2012.11.27. 19:29:05

Nekem meg tele van a hócipőm azzal, hogy egyes cégek, önkormányzatok, szolgáltatók a Facebook-kal erőlködnek, ott frissítenek először, ott tesznek csak közzé egyes híreket, információkat. Ezt ugyanis tök ugyanúgy megtehetnék a honlapjukon is.
És kár azzal jönni, hogy de hát csillió-millió FB-tag van, mert akármennyi is van, a sima netet mindig többen érik el ugyebár. Én biztos nem fogok ezért regelni a FB-on.

icentrifuga · http://centrifuga.blog.hu 2012.11.27. 20:33:55

A facebook kifejezetten alkalmas lehetne az önkormányzásra. Sőt, alkalmasabb..; A teljes közigazgatást átláthatóvá tehetné.

haggyadmá 2012.11.27. 20:40:16

Hazudsz Mexikó. Ha azt hiszed 12 000 ember bármilyen propaganda miatt felmegy rendszeresen a fb-ra, akkor te semmit nem értesz a világból. Vagy az is lehet, hogy szimplán kommancs provokátor vagy.

Orkogo 2012.11.27. 20:56:58

Daruszentmiklós lakosságának kábé harmada tagja a Daruszentmiklós FB-csoportnak... a maradék kétharmadnak szerintem nincs is internet-hozzáférése.

Lumpuc 2012.11.27. 21:01:25

hát..... Mexikó....."nem igazán a tájékoztatást szolgálja" valószínűleg valami szűrőn át nézed Újpest fb oldalát és számodra nem láthatóak a közérdekű kiírások, pl. járatproblémák, balesetek, változások a közlekedésben stb... stb... sorolhatnám. "Önreklám" miért ne, ott élünk vagy éltünk, azért lájkoltuk, mert szeretjük és elégedettek vagyunk az oldal működtetőjével.

mybudapest · http://mybudapest.blog.hu/ 2012.11.27. 23:58:22

@Mexikó: ha ott is ilyen poli-proli stílusban szóltál hozzá akkor érthető ha cinikus választ kaptál. értelmes kérdésekre mindig jön értelmes válasz, de csodákat nem kell várni, általában megmondják, hogy miért nem oldódott még meg valami és mikor fog.

Mexikó 2012.11.28. 01:49:21

Érdekes, hogy vannak, akik nem tudnak különbséget tenni a tájékoztatás és a népszerűséghajhászó bulvár között. "Tájékoztatásnak" érzik amikor a hatalom közúti balesetekkel, focimeccsek eredményeivel tereli el a figyelmet..

Ugyanaz a bulvár (alatti) szinvonal, mint a Helyi Théma c. önkormányzatinak nevezett fideszes-rosszabbikos propaganda újságban. Vagy a "köztévék" híradóiban, ahol az a hír, ki hol ütközött, riogatnak a balesetekkel, bűzözéssel.

És kb. 70-es évek beli bolsevista mosolyalbuma stílusában: sporthírek, az önkormányzat hol milyen szalagot vágott át, mosolygó kisgyerekek képei, stb.

Nem, nem adnak tájékoztatást, nem a kérdés értelmességétől függ, mire válaszolnak, hanem attól, tetszik-e nekik a kérdés, olyan kérdést kapnak-e, amire elismételhetik a hivatalos propagandát. Ha problémáról, nehézségről van szó, vagy olyanról, ami leleplezné: az önkormányzat nem foglalkozik az adott kérdéssel, vagy elhanyagolja azt, vagy elrontott valamit: először próbálják elhallgatni, elterelni róla a figyelmet, majd ha többen rákérdeznek: vagy hárítanak, vagy próbálják elbagatelizálni, vagy minősíthetetlen stílusban kioktatják a polgárokat (akiknek az adójából, akiknek elvileg csinálják az oldalt).

Egyoldalú fideszes propaganda oldal, egyoldalúan szerkesztik, gondosan manipulálják, (mint pl. az "újpesti párbeszéd" nevű ál-kérdőív, ahol manipulatív kérdések közül lehet választani, de ők "megkérdezik" a polgárokat. (igaz, közben durván manipulálják, terelik őket.)

Próbálnak fenntartani valami "gondoskodó autoriter önkormányzat" látszatot.

(szerintük úgy látszik, ez kell a kisembernek: pár virágágyásról kép, sör, foci, kékfényes "hírek" (ettől lesz sok lájkolója az oldalnak), és a megnyugtató semmitmondás: lám, megbízhat a polgár az önkormányzatban, aki mindent milyen jól tesz: csak senki ne járjon utána annak amit nem..., és maradjon mindenki csendben, majd föntről megmondják az okosat.)

A helytörténeti sorozat kivétel, azt tisztességesen szerkesztik.

Persze a "lojális" (=fanatikus) fidesz és rosszabbik híveket úgysem lehet meggyőzni, és szerintük biztos az is természetes, hogy ennyire szélsőségesen egyoldalú a kerület FB-oldala.
(ezt is nagy hallgatás övezi: fel sem merül érdekes módon ezen az oldalon, hogy van élet a fideszen kívül is...)

Ruzsér Póbert 2012.11.28. 09:50:16

@Mexikó: újpesti... a hájpacni egyszer épp a rexéknél avatott valamit. Én is épp arra jártam. Komoly ingert éreztem, hogy szembe köpjem. Nem is tudom, miért...

playgorro 2012.11.28. 10:00:04

A cikkben azt írjátok nincs, pedig van, XXII. ker. www.facebook.com/XXII.kerulet

Zubreczki Dávid · http://instagram.com/zubreczkidavid 2012.11.28. 10:01:55

@playgorro: ez benne van a posztban, az ittlakunk.hu által üzemeltetett oldalak között. A hiány az önkormányzati oldalakra vonatkozik

ubul111111 2012.12.01. 15:00:13

Nekem is hiányzik a jó facebook oldal. Én a XI.-ben lakom, és van is ilyen, de elég gyenge.

Mexikó 2012.12.03. 18:12:53

Ha megnézzük most az Újpest (4. ker.) FB-oldalát: (www.facebook.com/ujpest.kaposztasmegyer?ref=ts&fref=ts)

Láthatunk benne "híradásokat" a mikulás-ünnepségekről, a főtéren felállított fenyőfáról, arról, a polgármester milyen focimeccsen vett részt (sic!!), harmadosztályú gyerekversenyek sporthíreit, valamint riogatást a bűnözésről, stb. (a nosztalgiázó régi fotók üde kivételt jelentenek)

Egyébként minden másról: hallgatás.

Közben az Árpád Kórház most zárt be végleg (nov. végén), erről egy árva szó sem esik a FB-oldalon, és ha esetleg lakossági hozzászólók megemlítik, rákérdeznek: az oldal szerkesztői megpróbálják elterelni a szót, elhallgatni a témát, válaszokat nem adnak. (mintha az elhallgatás lenne a megoldás)
Majd elkezdik minősíteni a hozzászólókat (pl. "tájékozatlan": ez a legenyhébb, utána következik a "provokátor" megnevezés...)
Közpénzből fenntartott hivatalos oldalon.

A készülő uszoda szerkezetkész épületéről is hoznak egy képet, a sikerpropaganda részeként (de közben semmilyen adatról nem számolnak be) és lehurrogják azokat a hozzászólókat, akik rákérdeznének: mi a helyzet a régi uszoda épületével.

Alapvető újságírói normákkal nincsenek tisztában az oldal szerkesztői: pl. az egyház és az állam különállásával...(rendszeres a "történelmi" egyház felé folytatott buzgó nyelvcsapásokkal végzett pr-munka) Mit keresnek az egyházakról, egyházi személyekről szóló "hírek" (=reklámok) egy önkormányzati oldalon.

A nagy "jóság" és képmutatás közepette viszont a hajléktalanokat nem szereti az önkormányzat hivatalos világképe: nyáron kimondottan "hajléktalan-veszéllyel" riogatták a lakosságot, (így szó szerint leírták), majd amikor egy hozzászóló rákérdezett, nem is reagáltak rá. (elnézést soha nem kérnek az oldal szerkesztői, a hibáikat nem ismerik be, a korrigálást nem ismerik)
Hajléktalanoknak végzett ételosztásról vagy adományosztásról (pozitív híreket) még így karácsony közeledtével sem olvashatunk ezen az oldalon.

És még lehetne folytatni a végtelenségig. (szélmalomharc: az önkormányzatot nem érdekli semmilyen más vélemény)

Ruzsér Póbert 2012.12.03. 23:21:54

@Mexikó: fura... mintha valami cenzúra féleség működne ezen a nyomorult blogon. Vajon hová tűnt, amit írtam?

Ruzsér Póbert 2012.12.03. 23:22:59

@Mexikó: hát igen, ezt nem a blogmotor dugta el, hanem a blog szerzője egy köcsög cenzor. :D
Miért is vagyok meglepve? Ugyanolyan fideszes díszköcsög, mint a polgármester elvtárs.

2012.12.13. 21:46:00

Tévedés. Kőbányának van a legjobb honlapja, az én felmérésem szerint, legalábbis felhasználhatóság és információmennyiség szerint.
süti beállítások módosítása