dino: taxi rock

Fotó: dino - taxi rock (indafoto.hu)

 

Nem is olyan rég esett szó arról, hogy New Yorkban és Londonban mi mindent intézhetünk egy taxis mobilalkalmazással. Nos, bármilyen távolinak is tűnnek ezek a megoldások, az egyik eleme már egy ideje működik Budapesten: taxit mi is fizethetünk telefonnal! Na meg persze sok minden mást…

A mobilfizetés elég sokáig döcögött világszerte, mert az okostelefonok megjelenése előtt csak sms-sel lehetett megoldani mindent, ami nem csak nehézkes, de drága is volt. Ma már azonban más a helyzet. Épp egy éve, tavaly októberben startolt el a MasterCard® mobilalkalmazása, amit azóta több mint negyvenezren töltötték le. Ez fontos, hiszen azt mutatja, megvan az a kritikus tömeg, amelyiknek már érdemes fejleszteni, szolgáltatásokat nyújtani.

A dolog nagyon egyszerűen működik. Letöltjük az alkalmazást (meglepő módon nem csak Androidra és iPhone-ra, hanem Windowsra is létezik), aztán regisztrálunk a MasterCard® Mobile-on (ez egyszeri 99 forintos regisztrációt és egy alapdíjas sms árát jelenti) és kész. Kapunk egy mPIN kódot, hogy ha ellopnák a telefonunkat, akkor se kerüljünk bajba és onnantól kezdve fizethetünk mobillal a bankszámlánkról – egy normál banki átutalás áráért!

A megoldás tulajdonképpen egy telefonba integrált bankkártya, amit egyre több helyen használhatunk egyenlegfeltöltésre, számlafizetésre és webes vásárlásra (főleg ha telefonon böngésszük a webboltot). Ez persze kényelmesebb, de az igazi előnyét nem a neten, hanem az utcán vagy a valós boltokban használhatjuk ki! A fizetést ugyanis QR-kódokkal is intézhetjük: behívjuk a telóba a 2D-s vonalkódot, jóváhagyjuk az összeget, megadjuk az mPIN-t és már mehet is. Tulajdonképpen bárhol használhatjuk.

Olyan helyeken is egyre inkább bevezetik, ahol amúgy vannak, vagy lehetnek hagyományos terminálok – ilyen például a Groby-lánc. Itt az előnye az, hogy nem kell magunkkal vinnünk a kártyát, nincs meg a veszélye az elhagyásának vagy a kódok leolvasásának, nincs sérült kártya, lerobbant leolvasó stb.

Igazi áttörést azonban azok a pontokon hoz majd, ahol eddig nem, vagy csak körülményesen fizethettünk kártyával. Mondjuk a már említett taxikban (a Rádió Tele5 Taxi már alkalmazza) vagy akár adományozásnál. Ha egy utcai plakáton látok valami számomra fontos felhívást, kizárt dolog, hogy megjegyzem a szervezet bankszámlaszámát hazáig, ahonnan aztán átutalok nekik pénzt. A MasterCard® Mobile-lal csak behívom a QR-kódot és két kattintással utalhatok nekik, akár néhány száz forintot is. Ez az eljárás alighanem forradalmasítani fogja a nonprofit szervezetek adománygyűjtését is.

(Nem mellesleg egy hazai világújdonságról van szó: a magyar Cellum-csoport fejlesztése a világ legelső integrált mobil-adományozó (m-donation) alkalmazása, amely megkönnyíti a civil szervezetek kisösszegű támogatását.)

További részletek: MasterCard.hu/Mobile

(x)

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: pr telefon ügyintézés nap appja

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr614834661

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sembawang 2012.10.13. 04:42:59

Ez az alkalmazas, amit a kiprobalok tobbsege ruhell. Eleg elolvasni nehany kommentet a Google Playen. Kar, hogy a Cellum csoport beta tesztelonek tekinti a felhasznalokat, pedig alapvetoen jo otlet lenne.

Qwer 2012.10.13. 10:12:28

Egy apróságra felhívnám a figyelmet:
" egy normál banki átutalás áráért!"

Azaz ha Grobyban előhúzom a bankkártyám, akkor Groby csengeti a 3%-os jutalékot a banknak, ha a mobilom húzom elő, akkor én fizetem az átutalás árát, ami egyes bankoknál elég jelentős tétel is lehet.
A "nem kell magunkkal vinni a kártyát" előny finoman szólva a valóság furcsa nézőpontja, egyszerűen a kereskedő spórol 3%-ot.

phaemoor 2012.10.15. 15:07:48

meg figyeljünk rá, hogy ez átutalás, tehát mondjuk telefonszámlát ne fizessünk vele határidő napján, mert a pénznek át is kell érnie.
süti beállítások módosítása