faformak.png

Nagy visszhangot váltott ki a Nagy-Magyarország alakú fenyőerdőfoltról szóló poszt, mely lombhullatás után válik láthatóvá a Budai-hegyekben. A legkülönfélébb légi és űrfelvételeken próbáltunk utánajárni a dolognak - hiába. Alighanem azért, mert ezek nem repülőknek és űrhajóknak készültek, hanem a hegyoldal mellett sétálóknak. Fényképe sajnos senkinek sem akadt olvasóink közül, szóval az illusztrációra még pár hónapot várni kell. Viszont a Pilisi Parkerdő megerősítette a legendát. Mint kérdésemre Vígh Andrea, kommunikációs előadó elmondta:

A hír igaz. Van a Nyéki-hegy oldalán egy fenyves folt, aminek az alakja egy kis képzelőerő segítségével lehet a Nagy-Magyarország is. Az erdészetnél régebb óta dolgozó kollégák úgy tudják, hogy ez a fenyőfolt tudatosan lett ilyen alakúra ültetve, de nem tudtak  választ adni arra, hogy ki és mikor telepítette a fenyvest. Megpróbáltuk felkutatni a régi üzemterveket, hátha van bennük valami utalás a folt eredetére, de az erdészetnél meglévő régi üzemtervekben is már idős állományként szerepel a fenyő és semmilyen utalást nem találtunk az eredetre vonatkozóan.

Persze kíváncsi voltam az erdő további sorsára is, amire azt a választ kaptam, hogy:

Az erdőrészlet, amely a feketefenyves foltot tartalmazza 24,4 ha területű, védelmi rendeltetésű talajvédő erdő, gyakorlatilag nincs vágáskora, faanyagtermelést nem szolgáló üzemmódban van. A feketefenyő idővel elöregszik, elszárad. Jelenleg nem tudjuk, hogy a feketefenyves területén az erdőfelújítás, ha szükségessé válik milyen módon oldható meg.

Nos legalább nincs veszélyben. De nem ez (volt) az egyetlen olyan facsoport, mely az alakjával üzent. Néhány éve jelent meg a világsajtóban például egy horogkereszt alakú erdőfolt, amit a 30-as évek náci Németországban ültettek. Ezt sajnos a felfedezés után elpusztították (ráadásul két ütemben 1996-ban, majd 2000-ben). Szomorú, hogy ennyire nem értették, egy fa nem lehet náci és akármilyen szörnyű hatalom dicsőítésére ültették, mégis csak egy 60-70 éves, élő tájépítészeti alkotás volt. (Tipp: lakit)

site-of-the-forest-swastika.14525.large_slideshow[1].jpg

Fotó: Atlas Obscura

Van Magyarországon is ismert felirat, aminek azonban épp ellentétes üzenete van - emiatt szerencsére mind a mai napig fennmaradt. Ez a PAX (latinul béke) szó az M7-es mellett Sóskútnál. (Ezt többen is ajánlottátok, köszönöm!)

jpg_fotok[1].jpg

Fotó: legierdeszet.com

Bár a Wikipédia szerint vagy ötven éve ültethették, de eredetéről ott nem tudnak semmit. Pedig lehet tudni, ki tervezte és kik telepítették. Az Erdő egyik 1971-es számában az olvasható, hogy:

"A balatoni M7-es autópálya men­tén a fiatalok által erdősített PAX maradandóan hirdeti fiataljaink békesze­retetét, jövőt építő munkáját. A munka beindításában, szervezésében sokat fá­radozik a Budai Járási Pártbizottság. A telepítés szakmai vezetését a Telki Erdő és Vadgazdaság végzi."

A folyóirat egyik 1991-es számában (akkorra már visszanyerte eredeti címét: Erdészeti Lapok), szerepel egy nekrológ Mészöly Győzőről. Mint írják:

"Munkásságának szellemét hirdeti a jövő számára is az érd-sóskúti fennsíkon az M7-es autópálya mellett, ötlete alapján, a feketefenyő-erdősítésből létesült „PAX" felirat. Tevékeny, alkotó életének emlékét megőrzik a magyar erdők, a magyar erdésztársadalom és mindazok, akik ismerték és szerették öt."

Reméljük még sokáig fennmarad! Hasonló feliratra (csak persze oroszul: MIR, ciril betűkkel: MUP) figyelmeztetett Mj Kárpátalján:

"Úrmező határában is van egy domb Bustyaháza és Técső között, aminek az oldalán úgy ültették a fákat, hogy cirill betűs MIR feliratot alkossanak"

Ezt sajnos nem találtam meg - van, akinek megvan?*

Ebből a korból származhatnak ezek az olimpiai karikák is, amelyeket szintén az M7-es mellett figyelhetünk meg Budaörs és Budapest határán. Ahogy a Google Maps-en is látszik:

ATXr[1].jpeg

Van azonban olyan mintára ültetett erdőfolt, ami nem csak hogy nincs meg, de fénykép sem maradt fönn róla. Festmény viszont igen! Nem is akárkitől, Csontváry Kosztka Tivadar festette meg Selmecbánya látképét, melyen szerepel egy fura E betű, mely mindig is mozgatta a fantáziám.

ATZ2[1].jpeg

Ez csak részlet a képből! A teljes festmény itt tekinthető meg a Wikipédián.

Mint Aesculus, a Táj-kert bloggere írta, ezt Erzsébet királynő tiszteletére ültették az ottani erdészhallgatók. Fura, hogy pont ugyanezt a képet emlegette gigabursch. Szerinte a baloldali hegyen is Nagy-Magyarország képe tűnik fel - tarvágásként. Ebben nem vagyok biztos, bár tagadhatatlanul jobban hasonlít rá, mint az a fenyőfolt, amelyik az egész poszt alapját adja.

*Frissítve: Gilicze Bálint megtalálta a megoldást, mint írja:

Megvan a Técső melletti MIR-felirat egy kis dombon, az M tisztán látszik, a cirill I halványabban, a cirill R pedig alig kivehető. Íme: http://goo.gl/maps/HO6Ef 

AVts[1].jpeg

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: budapest szlovákia németország festmény olimpia erdő töri budaörs felvidék érd xi. ker ii. ker selmecbánya nyéki-hegy

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr674685334

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GiliczeB · http://www.balintgilicze.com 2012.08.17. 16:00:08

Megvan a Técső melletti MIR-felirat egy kis dombon, az M tisztán látszik, a cirill I halványabban, a cirill R pedig alig kivehető. Íme: https://maps.google.com/maps?q=%C5%A4a%C4%8Div,+Zakarpatsk%C3%A1+oblast,+Ukrajina&hl=hu&ie=UTF8&ll=48.043388,23.541663&spn=0.013987,0.033023&sll=47.482432,19.129542&sspn=0.452443,1.056747&oq=tjac&hnear=T%C3%A9cs%C5%91,+Tyachivs'kyi+district,+K%C3%A1rp%C3%A1talja,+Ukrajna&t=h&z=16

GiliczeB · http://www.balintgilicze.com 2012.08.17. 16:03:04

Frankó ez a bloghu, a rövidített Google linket nem engedi be (tiltott vagy mi), a hosszút meg levágja. No, itt a rövidített gyerekbiztosan, ~dá~ majd biztos beteszi:
goo[pont]gl[per]maps[per]a8PYa

Németh András 2012.08.17. 16:04:32

a selmeci E betűről talán ez az összefoglalás éppen elég: "Az „E betű”
A tanulmányi erdő egyik messze földön ismert nevezetessége a híres „E betű” volt. 1898-ban Erzsébet királyné tragikus halálakor Darányi Ignác földművelésügyi miniszter felhívásában arra kérte az ország lakosságát, hogy létesítsenek Erzsébet-ligeteket, parkokat, s ültessenek hosszú életű fákat, melyeket Erzsébet királyné fáinak nevezzenek. A felhívásra megmozdult az egész ország, több száz Erzsébet-liget létesült, több ezer csemetét ültettek el. Vadas Jenőnek, az erdőműveléstan tanárának javaslatára Kisiblyén a Szécsi-tótól a Bethlen-magaslatig terjedő, meredek hegyoldalon egy nagy E betűt vágtak az erdőbe, melyet tűlevelű fafajok csemetéivel ültettek be a másodéves hallgatók. Védőállományként lucfenyő és vörösfenyő csemetéket ültettek, melyek alá jegenyefenyő és tiszafa került. Az „E betű” hossza 115 méter, legfelső és alsó szára 55 méter, középső szára 25 méter, bordaszélessége mindenütt 15 méter volt. Az „E betűt” Selmec valamennyi pontjáról jól lehetett látni. Csontváry Kosztka Tivadar is megfestette Selmecbánya látképe című képén." Az idézet innen való: selmeciszellem.hu/hagyomanyok/nevezetessegek/

Németh András 2012.08.17. 16:20:20

@Németh András: static.panoramio.com/photos/original/13653582.jpg ezen a fotón egész jól beazonosítható az E erdő helye, úgy tűnik 114 éves erdők a Szlovákoknál is ritkák.

A helyszín pedig nagyjából: +48° 27' 27.40", +18° 56' 36.52"
Az irtásokba bele lehet képzelni jó fantáziával egy E betűt, de nem hinném hogy a kettő közt van összefüggés, több erdőrész is ki lehetett vágva és ennek csak egy része lehetett az a bizonyos fenyves.

Metal Warrior · http://ordogvilla.blog.hu/ 2012.08.17. 16:26:20

a Nagy-Magyarország nem csak télen, hanem nyáron is látszik, más színű az erdő:

maps.google.com/?ll=47.544467,18.96781&spn=0.007054,0.01929&t=h&z=16

Ezen a képen, ha a Máriaremetei út elején állunk és a Hidegkúti út felé nézünk, kiválóan látszik. Az erdőfolt is látszik, de föntről más a formája...

Dr. jegeket_bérleteket 2012.08.17. 16:33:29

Solymár és Pesthidegkút között, a Les-hegy oldalában egy madárra (leginkább hattyúra) emlékeztető erdőfolt van, épp nemrég próbáltam utánanyomozni, hogy mit lehet tudni az eredetéről, de ugyanígy nem tudott az erdészet semmi biztosat mondani. wikimapia.org/#lat=47.5797741&lon=18.9424262&z=17&l=21&m=b

miskabá 2012.08.17. 16:46:58

A PAX feliratú erdőfolt telepítésére alighanem a közeli magaslaton található rakátabázis "kiegészítő beruházásaként" került sor. Talán az építkezést műholdas felvételeken követő amcsiknak akartak üzenni ezzel? Mindenesetre az akkori főmuftinak, Brezsnyevnek a diplomáciában is voltak hasonló gesztusai

pástétom 2012.08.17. 16:59:55

A tájidegen feketefenyőnek semmi keresnivalóhja sincs a Budai-hg-ben (meg másutt sem). Letermelni, és ha végképp nem megy az újraerdősítés a tájra jellemző fákkal (amit erősen kétlek), akkor a természetes szukcesszióra kellene hagyni a dolgot.

Momina 2012.08.17. 17:00:35

Nem néztem a kommenteket, előbb nekiestem a Google Map-nek bokronként, én is azt leltem, amit GiliczeB a MIR felirat kapcsán. De szeptemberben megyek oda személyesen, ha megvan még, lefotózom és felteszem.

Zubreczki Dávid · http://instagram.com/zubreczkidavid 2012.08.17. 17:02:52

@GiliczeB: kösz felraktam!

@Németh András: nagyon kösz! az igazat megvallva aesculus is elárulta ezt az érdekes hátteret, de ő majd külön posztot akar belőle írni a tájkerten, szóval én nem lőttem le a poént :) de nem számolt a szemfüles olvasókkal :D

@Momina: köszi, várom szeretettel :)

szanalmas 2012.08.17. 17:15:29

Jó az a PAX-os fotó, nem tudom, mikor készült, és, hogy azóta kilátszik-e a szemétkupacból a felirat...

b-max 2012.08.17. 17:45:07

A topomap - nál elérhetők régi légifelvételek, némi segitség lehet a kutatásban. Hátrány , hogy nem olcsó, 5e Ft körül van egy légiszelvény.

jkkf 2012.08.17. 17:45:20

a feketefenyőnek elég sok területen létjogosultsága van, még a Budai-hegységen belül is, nem beszélve az ország más sivár termőhelyeiről.

GiliczeB · http://www.balintgilicze.com 2012.08.17. 19:06:48

@jkkf: A "sivárság" relatív fogalom. Pl. a Budai-hegységben és sok más helyen nem egy értékes sziklagyepet basztak el a feketefenyővel, ami aztán ráadásul még a megfelelő minőségű fát sem adta. Nézd meg pl. a Budaörsi-kopárok környékét. Egy csomó helyen nő a szerencsétlen leány- meg fekete kökörcsin a feketefenyők alatt, a sziklagyep utolsó maradványaként.

koborló 2012.08.17. 19:23:17

offtopic:

böngeszes kozben akadtam erre a kepre:

media.englishrussia.com/112012/sebeauty/sovietepochbeauty001-36.jpg

nekem nagyon ismeros.. no nem az elvtarsak..

felcsúti kimdzsongil fan club 2012.08.17. 21:13:03

a nagymagyarországos kérdésre a választ megadja Ungváry krisztián az új könyvében. ha jól emléxem 1932ben ültették cserkészek.

tutuka · http://kockagyar.hu 2012.08.17. 21:56:37

"Szomorú, hogy ennyire nem értették, egy fa nem lehet náci és akármilyen szörnyű hatalom dicsőítésére ültették, mégis csak egy 60-70 éves, élő tájépítészeti alkotás volt."

szerintem pedig de, nagyon is értették:

en.wikipedia.org/wiki/Forest_swastika#Removal

a németek ezt elég komolyan veszik, és leginkább már nem azért, mert bűntudatuk lenne.

(szerintem kicsit az szomorú, hogy a szomorú jelző előkerült ebben a kontextusban. de ez már offtopic, az én nyűgöm.)

Füle piHe ni! 2012.08.17. 21:59:15

Olimpia parkunk már nincs, a múltkor próbáltuk bebarangolni, de az utóbbi pár évben elfelejtkeztek a gondozásról és az emlékműveken lévő adatok frissítéséről. Az utolsó adat Növényi Norbert olimpikon volt...

Void Bunkoid 2012.08.18. 00:45:23

A legjobb, hogy az erdőkbe igazából mindent bele lehet látni.

A másik ilyen kedvencem, amikor azt szokták mondani vicceskedve, hogy a jelenlegi Magyrországnak rántotthús-alakja van.

Ha jobban belegondolunk, igazából - tán kivéve azt a pár, főleg szaharai-száhelövezeti afrikai országot, aminek a 90 százaléka lakatlan, és annak idején csakugyan vonalzóval húzkodták körbe a határait - az összes ország rántotthús alakú :)

Kis ember 2012.08.18. 08:08:41

@Void Bunkoid:
Szerintem túl sok rántotthúst eszel. :)
Igaz Svájc os rántotthusi (meg leginkább egy tükrözött agy-Magyarország, de Skandinávia pl. kifejezetten ... khm ... férfi nemiszerv alakú, finnországi golyókkal.
:))

Kis ember 2012.08.18. 08:27:08

@Kis ember:
Így jár, aki fekve gépel :)

fazik (törölt) 2012.08.18. 09:06:44

Szív Kismórágy mellett: 46.240685,18.638353

Marilyn · http://eeuauaughhhuauaahh.ytmnd.com/ 2012.08.19. 21:31:43

@pástétom:

Mert a burgonya és a paradicsom, amiket két pofára eszel, az nem "tájidegen", nem egy másik kontinens felfedezése révén került Európába. Valamint a paprika, a híres kalocsai paprika, amire vered a melled, hogy ez aztán a nagybetűs MAGYAR TERMÉK, az sem tájidegen, az is bizonyára őshonos volt Európában, ahogy a fent említett kettő...

Ugyan már. :)

Marilyn · http://eeuauaughhhuauaahh.ytmnd.com/ 2012.08.19. 21:39:17

@Void Bunkoid: Igen, valóban, a rikító, más fákból álló, éles vonalú, hót szabályos szvasztikát valóban csak mi láttuk bele. A szabályos PAX betűket és az olimpiai karikákat is csak mi látjuk. Gondolkodj már kicsit, ez nem felhők nézegetése, hogy melyik mire hasonlít, az erdők már évszázadok (ezredek?) óta nem csak úgy "vannak", hanem az ember tudatosan alakítja, irtja, telepíti őket.

Ne legyünk már ennyire buták, te jó ég. :)

A rántott hús pedig jó! :)

Ma chi è questo Joker? 2012.08.21. 05:04:07

@Dr. jegeket_bérleteket: A solymári hattyút már óvodásként számon tartottuk :) Furcsa, hogy a magyar interneten gyakorlatilag nincs semmilyen nyoma a dolognak. És az erdészet sem tud semmit...

fric 2012.08.27. 13:07:40

Nagyanyám sokat mesélt arról, hogy Pálosvörösmart mellett ültettek egy "nem nem sohát" (betűkkel kiírva), illetve ott is volt Erzsébet is.

v2peti 2012.11.13. 23:29:23

@tutuka:
Nem lett volna elég a horogkeresztből keresztet csinálni? Csak a "horgokat" lemetszeni róla. Így megszűnt volna a náci mondanivalója a facsoportnak.

Báthory Ödönke 2012.11.14. 07:32:25

Azért ezt a horogkeresztet telepített erdőnek nevezni erős túlzás. Ha jól látom, egy-két fa a szélessége a vonalaknak. Ilyen módon inkább fasor, vagy valami ilyesmi.

Németh András 2012.11.24. 09:06:55

@duncan: Szinte biztos hogy nem, az általad linkelt hegyoldalban lévő fa és bokorcsoportok nem több évtizedes fákból állnak. Egy-egy felhagyott legelő/kaszáló 2-3 évtized alatt teljesen be tud cserjésedni. Inkább valami felhagyott mezsgyéknek gondolnám és attól emlékeztetnek geometriai formákra.

Buszke Utod 2015.10.14. 14:14:55

@Zubreczki Dávid: "... de fénykép sem maradt fönn róla."
Maradt fent az E betűről fénykép. Pl. itt látható: www2.mutargy.com/katalogus/18/konyv_papirregiseg/13/selmecbanya_csokliget_kisiblye_rb/316035/?

polyJoe 2015.10.16. 12:10:17

Jó, hogy frissült a cikk, illetve új született, így találtam rá a régire :)

Volt az M7 budaörsi bevezető lejtőjével szemben a hegyoldalban is egy nagy IHS felirat, sajnos már eltűnt pár éve.

Van viszont egy felülről is jól felismerhető Magyarország alakú tanya Jakabszállás mellett:

https://www.google.hu/maps/place/Jakabsz%C3%A1ll%C3%A1s/@46.7377401,19.5864928,1136m/data=!3m1!1e3!4m2!3m1!1s0x4743c60c8dedb271:0xc82a2c1c1e516e25!6m1!1e1

pahynor 2015.10.16. 20:03:57

A Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház udvarán is vagy épített dísztó, amelyet titokban Nagy-Magyarország alakúra készítettek a szocializmus alatt.

Tátrai László 2015.10.16. 23:48:58

A 80-as években még látszott a mátrafüredi hegyoldalban egy óriási Nem Nem Soha felirat. Nem tudom, hogy megvan-e még.
süti beállítások módosítása