varoshaza_bmp[1].bmp

A hír már néhány napos, de mindenképpen érdemes megemlíteni. Előkerült a budapesti városháza legrégebbi ábrázolása. Ez már önmagában is érdekes, ám ami még szebb: a főváros meg is kaparintotta magának, így a Budapest Történeti Múzeumba kerülhetett. Ami pedig a legszebb, hogy mindez ellenzéki-kormánypárti kooperációban sikerült. Az LMP-s Somfai Ági kapta a fülest a kép felbukkanásáról, a Fideszes városvezetés pedig figyelmeztetésére észbe kapott és megvásárolta. A teljes történet itt olvasható.

A hely így néz ki ma (via: Google Maps):

x6lF[1].jpeg

Ami a legszembetűnőbb különbség, az az, hogy mennyire be van zsúfolva ma a házak közé az épület. (Természetesen a rajzról lemaradtak a zavaró részletek, szóval akkor sem csak így lebegett az űrben.) Sokan nem is tudják, hogy egy ekkora monstrumot kerülgetnek a Belvárosban, és hogy mondjuk a Semmelweis és a Sütő utca végén is ugyanannak az épületnek a falaival találkoznak. Engem amúgy nem zavar ez a bezártság, legfeljebb a főhomlokzata felől lehetne kicsit szellősebb, főleg a főbejáratnál, de egye fene, így alakult. Egy történelmi városmag már csak ilyen.

Persze változott maga az épület is: lekerült a tető is egy jókora szakaszon és a két plusz toldalék is épült hozzá. Ami viszont mindenképp javukra változtak, azok a növények. Ezek a hatalmas fák sokat dobnak a képen, főleg a belső udvarokban, ahol egyáltalán nem volt semmi zöld annak idején. Még a csöpp barokk kertecske helyén is  - fentről nézve - egy buja zöld folt van. Érdekes, hogy annak a földszintes sornak (az egykori városfalnak) a vonalát is követi a mai kerítés. 

Mondanám, hogy klasszabb az összkép, de ez nem igaz. Ugyanis nagyot fordult azóta a világ, szó szerint: az egykori főhomlokzat ma gyakorlatilag az épület hátulja, a régi hátulja pedig a főhomlokzata lenne... vagyis valójában a nagy semmi. Jó lenne, ha sikerülne kitalálni rá valami megoldást, ahogy arról nem is olyan rég fel is röppentek elképzelések.

Egy jó közterületre annál is inkább szükség lenne a parkoló helyén, mert az Erzsébet tér gyakorlatilag kezdi elveszíteni ilyen funkcióját és lassan egy kíni piac bódévárosává alakul (de erről majd később).

Az alábbi dokumentumon az Invalidus-palotának a története és az alkotás részletes leírása szerepel az árverező antikvárium katalógusából - Csomortány Levente művészettörténész tollából. Nagyon izgalmas összefoglaló, mindenképp érdemes végigböngészni! (A sztorit annak idején a Városképp is feldolgozta, a tőlük megszokott remek színvonalon és stílusban.)

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: budapest festmény töri belváros v. ker

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr984665816

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fotósképző · fotoskepzo.hu 2012.07.19. 21:32:37

Naponta bámulom a falát a Városházának, mivel éppen arra néz a fotóstúdió... ;) Így közvetlen érintettként mondom: egyáltalán nem zavar, hogy a Városháza bejárata a Városház utcára néz. Így alakult, így jó. Miért kéne egy nagy kaput (vagy akármit) nyitni a Kiskörútra? Nekem már a plázásított-üzletesített tervek sem tetszettek, sokkal jobb a mostani fás-bokros tér (persze, ezen lehetne még dobni).

Egyébként: "Érdekes, hogy annak a földszintes sornak (az egykori városfalnak) a vonalát is követi a mai kerítés."
Persze, mert ott húzódott a középkori városfal (ahogy írod is), az meg meghatározta később az építkezések, bővítések, majd a Kiskörút nyomvonalát is.
Gondolom, hasonló, városrendezési okokból "csippentették" le később a régi rajzon még látható két oldali kiugró "lőállásokat", meg az északi, földszintes épületrészeket is (a helyükön most utcák vannak).

somfaiagi 2012.07.19. 21:43:00

Az is lényeges különbség, hogy 1770-ben EMBEREK voltak az udvaron (é-i rész), most meg városházi parkoló, rendetlenség. Akkor egy élettel teli tér volt, város a városban, most meg akik arra járnak, sokszor azt sem tudják, hogy ez a Városháza...

rozsdapeti · http://rozsda.blog.hu/ 2012.07.19. 22:05:27

Szép volt, Ági! Az akkori, idealista ábrázolás persze, hogy sétálgató embereket is feltüntet, egy jó vedutának kötelező "kellékei".
A Városház utca felőli udvarok már rendezettek, a Károly körút felőli rész szerintem jórészt parkoló kell, hogy maradjon (OTÉK - kötelező parkolószám) Azért a főpohisok autózzanak csak kevesebbet lehetőleg :-)

eperfa 2012.07.19. 22:19:51

@somfaiagi: Először is gratulálok a zseniális rajz köztulajdonba kerülésének megszervezéséhez!
A rajz alapjául szolgálhat annak megoldásához, hogy miként égészüljön ki a területnek a Deák téri templomhoz közelálló most éppen parkosított része. Kézenfekvően kínálkozik az a gondolat, hogy a rajz és a gyógynénytermesztési gyakorlatttal kapcsolatos korabeli ismeretek alapján rekonstruálni kellene a gyógynövényes parkot.

pösti 2012.07.19. 22:50:58

Aki már járt az épületben az sejtheti, hogy miért olyan "hatékony" BP "városvezetése"(mire Mancika iktat valamit, vagy elsétál az illemhelyig, le is jár a közszolgálati munkaideje).Persze erről nem az épület tehet, de valljuk be: nem indokolt ezt a funkciót tovább itt (egy katonai kórház/kaszárnyában...) fenntartani. Az OTÉKra meg sz_rni kéne. Nem kell parkoló!(Ahogy a Múzeum kertbe sem!!!)A berlini városházának például nincs egy sem. Ja és van még egy csodálatos Vármegyeházánk is onnan nem messze (szintén közszolgáink parkolnak az udvarán és nagy duzzogva évi 10 koncertre átengedik a népnek ...Egyébként úgy is minden marad így, de legalább lehessen keresztbe átsétálni mint rég...(ez csak nem sért érdekeket)
süti beállítások módosítása