Tavasszal írta meg az Urbanista, hogy 2012-ben még mindig vannak szupertitkos, kisatírozott objektumok a Google Maps-szen, ami annál is inkább nevetséges, mert a konkurens Bingen közben ugyanezek a területek kényelmesen böngészhetők. Úgy látszik erre időközben a Honvédelmi Minisztériumban/Google-nél is rájöttek, mert most már minden eddigi rejtett helyszínről lerántották a leplet:

vEv0[1]

A lelkem mélyén meg vagyok győződve, hogy az Urbanista is hozzájárult kicsit a légi térképes leszereléshez. Kösz a tippet lutria!

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: google budapest térkép bing xvi. ker mátyásföld újszász utca

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr204636680

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

öt görög 2012.07.08. 23:44:24

amúgy ez nektek most miért jó?

Zsíros Bödön 2012.07.08. 23:50:42

Szintúgy kérdés: és ez miért jó? Ez inkább szar

fourgee 2012.07.08. 23:51:56

Egyszer a 6-os út környékét néztem át és akkor tűnt fel hogy a százhalombattai olajfinomító nagy része is ki van takarva, arról is lekerült a "takaró". Bár szerintem eddig is aki ott akart valamit elkövetni, az eddig is meg tudta oldani. :)

chipanddale74 · http://www.autosvilag.com 2012.07.08. 23:55:52

Vajon mi titkolnivalója lehet még a hadseregnek? Vállról indítható Pajtás fényképezőgép?

Asztalos Gábor 2012.07.08. 23:56:54

fasznak kell erről bejegyzést írni.

most majd várható, hogy a friss felvételeken is kitakarják majd.

mert a korábbi felvételen takarva maradt.

armitage 2012.07.09. 06:12:12

na végre, örülhetnénk, nem csak a HM, de a többi nemzetbiztonsági ojjektum sincs már takarva (lásd pl. Budakeszi út / Irén u.).

De mégsem felhőtlen ez az öröm, olyan okból, amit az Urbanista is igazán megírhatna: ezek régi, ócska felvételek.

Ha megnézitek a kitakarásos fotókat, azok a Google Map korábbi állapotában készültek, amikor Budapest megkapta a Googl e legnagyobb felbontású, szép színű fotóit. Esztétikai élmény volt lapozgatni, valamelyik portálunk lelkendezett is erről egy sort.

Annál is nagyobb öröm volt ez, mert aki hozzám hasonlóan az indulásától figyeli a Google Mapst, tudja, hogy az elején kishazánkat nagyon elhanyagolták és országosan még ma is elég csíkos, szedett-vedett az összkép. Politikai felhangok nélkül: a Google Maps elég jó lakmusza az egyes térségek, országok jelentőségének :)

Viszont:
Pár hete Google-ék Budapest nagy részén lecseréltek mindent erre a ronda, majdhogynem monokróm, fakó fosbarna változatra, amit a Google FÖLD indőgépében visszatekerve is kideríthetően egy évekkel korábbi verzió. A képek alján levő jelenlegi évszámnak nem kell bedőlni.

Az a helyzet, hogy _ma_ Budapest képe visszalépést jelent a Google Mapsen. Nem csak ronda, elmegytőleakedved jellegű, de a felbontása is kisebb, a rossz fényviszonyok miatt az árnyékok külön zavaróak, a csúf színpaletta pedig tovább nehezíti a tájékozódást.

Senkifia blogger, portál nem meri/nem tudja megkeresni a Google-t ezügyben. A Google egy irányban kommunikál, a hazai képviselete senkivel nem áll szóba, nem hívhatod fel, nincs élő helyi ügyfélkapcsolata (mailt írhatsz az amerikai központnak, ahonnan soha nem kapsz választ). A térképek lecserélésének okáról pedig az egész hazai média hallgat. Félnek. Ez az igazi titok, nem a lepukkant raktárak kitakarása. Írjatok róla, ha mertek :)

(Saját magamnak azért kitaláltam egy elméletet: a Google zsugoriságból csak limitált időre veszi meg a TeleAtlas stb. közeli légifotóit, és a korábbi szép színű, nagy felbontású képek használati joga lejárt, ezért visszaálltak egy olcsóbb szemétre.)

EvilHedgehog 2012.07.09. 07:15:11

@armitage: Az új budai képek egyszerűen ótvarok... kritikán aluli minőségűek...

gigabursch 2012.07.09. 08:12:09

Szigorúan nemtitkos belső infó.

Erről csak annyit, hogy körzeti erdőtervezés folyt 2009-ben tk. Nagytarcsa térségében, ahol a honvédségünk úgy 60 évvel ezelőtt úgy csinált bázist, hogy sehol sem stimmelt semmilyen ingatlan-nyilvántartási vonal, meg a közigazgatási határok, bent meg egy nagy adag erdő, amit az erdészeti hatóságnak a törvény erejénél fogva nyilván kell tartani (ez egyébként nem rossz dolgo, mert rögtön forgalomképtelenné vált egy nagy adag ingatlan).

Szemle kint, erdőtervezők, erdőfelügyelők, honvédség.
Erdőtervezők hoznak légifotót, amin a katonák kissé elcsodálkoztak.
Ugyanis a FÖMI által kiadott EOV tájékozású légifotó, amely nem tartalmazta a kitakart részeket, mégis fel volt töltve valós tartalommal.
Heves pislogás katonák részéről, mire a válasz.

A GoogleEarth-ről lett levéve, betájékozva, tök jó, nemde?

Utána egy valag helyet kitakartak katonáék, de addigra az összes ismert ojjektumot tk. az erdészeti hatóság dolgozói is (nomeg természetvédelem, építéshatóságok, stb.) képernyőképként már rég lementették.

Ennyit ér a honvédelmünk...

nagylaszlo971 2012.07.09. 08:21:03

@gigabursch: egyébként ez van itt:
www.honvedelem.hu/cikk/3/10466/mh_lek_keddre.html
és aki nagyon kíváncsi, az egy-egy nyílt napon be is járhatja a szupertitkos ojjektumot ;-)
www.katonasuli.hu/cikk/474/elso-logisztikai-nyilt-nap-matyasfoldon

Asztalos Gábor 2012.07.09. 09:02:33

@armitage:

nem , ezek friss felvételek (az építkezéseknél látszanak), de műholdasok, míg a korábbiak repülőgépes felvételek voltak, azért rosszabb a minőségük.

armitage 2012.07.09. 09:10:16

@Asztalos Gábor:
ahá! köszi. na, ez magyarázat, de nem mentség :)
Kérjük vissza a régi/légi fotókat, mert hiába naprakészebb, ha rondább és gyatrább. Amíg lesznek (már ha / ha egyltalán) friss szép légifotók, addig inkább maradjanak a régi szépek, mint ez az ocsmányság, ami nemigen jó semmire.

mrgeez 2012.07.09. 09:22:53

Én azért örülök neki, hogy frissült a térkép, persze tény, hogy minőségbeli visszalépés van, de azért a kb. 3 éves térkép már nagyon kínos volt. Érdekes egyébként, hogy elöször a kevésbé fontos műholdkép frissült, és csak utána frissült a térképinformáció (útvektorok). Még így is a gmaps adja a legszebb képet az országról.
Tudja valaki, streetview mikor lesz? Ombudsman már megbékélt vele, autók is körbejártak, mi lehet még hátra?

▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒ 2012.07.09. 09:33:22

@armitage: Szarabb a minőség az tény, viszont az Újpesti vasúti híd végre a képeken is kész van. Szóval újabbak ezek szerintem, mint voltak.

Yo! Maaan! 2012.07.09. 09:40:06

Meglepődtem, mert a minap pont mutatni akartam valakinek, hogy ki van takarva néhány terület. Persze le lettem hülyézve, hogy ugyan miért lenne, aztán tényleg nem volt már rajta a zöld fedés. :)

armitage 2012.07.09. 10:25:59

@mrgeez:
Már mindenütt végeztek a SW kocsik? Csak Bp-en jártak vagy másutt is?

Díjaznám, ha kész lenne, mert a Norc jó, de nem igazán jó :) nagyobb lépésekkel készül, mint a SW és a térképe se Google (pedig régen asszem az volt). Érdekes lenne összevetni, hogy a két társaság kocsijai hova jutottak el és hova nem.

Meg hogy lesznek-e olyan SW részek, ahova nem kocsikkal mentek be, hanem talicskával, mint Pompejibe :)

futura 2012.07.09. 10:59:29

Tavasszal és kora nyáron sok helyen találkoztam a SW kocsikkal (német rendszámmal). Egyszer még Szlovákiában is belefutottam egybe, Losonc környékén.
Olaszország StreetWiew szempontjából szinte százszázalékos. A legutolsó falu legkisebb utcájába is bebújtak. Csak néhány rész maradt ki, pl. Nápoly óvárosa, ahová csak robogóval lehet beférni.

Asztalos Gábor 2012.07.09. 12:49:31

@armitage: a google earth-ban van időgép.

Nuuk 2012.07.18. 11:24:58

Azon röhögtem régebben, hogy pl. ezt a Sashalmi telepet letakarták, de a kecskeméti vadászrepülő bázist Gripenestől, MiGestől nem...

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2013.11.14. 13:55:31

@armitage:
"a Google-t ezügyben. A Google egy irányban kommunikál, a hazai képviselete senkivel nem áll szóba, nem hívhatod fel, nincs élő helyi ügyfélkapcsolata (mailt írhatsz az amerikai központnak, ahonnan soha nem kapsz választ)."

Miért, ha rámész a Microsoft honlapra, megtalálod a székhely címét?

A Google egyébként, ha vásárolsz tőlük szolgáltatást (API-kat pl.) nem ad számlát, csak nyugtát, azt is csak on-line kimásolható formában.
A székhelyük a Karibi-szigetvilágban van, adóoptimalizálás miatt.

EvilHedgehog 2013.11.15. 07:52:13

@Kara kán: A google Írországból számláz
süti beállítások módosítása