Van ugye ez az ingatlanválság, ami nagyjából az Urbanista indulása idején tört ki (nem, nem én voltam). Közismerten nincs túl jó hatása a piacra, hacsak azt nem nézzük, hogy mennyi kreatív értékesítési megoldást szült. Nem is csak azokra az innovatív netes próbálkozásokra gondolok, amelyeket már egyszer csokorba szedtem (az ilyen oldalak terjedésének ugyanis épp hogy gátat szab a recesszió), inkább az ügyes marketingtrükkökre. Mint amilyen ez is...

A néhány éve még pörgő ingatlanpiacon egy felújított, belső kerületi ház szintráépítésében kialakított újépítésű stúdiólakás elég hamar elment volna. Főleg egy kőhajításra a Nagykörúttól, még ha ez a kőhajítás történetesen kifelé is esik. (A projektről amúgy már volt szó itt az urbin is.) Most azonban más időket élünk, ezért rukkoltak elő a fejlesztők azzal, hogy az kapja az egyik 43 négyzetméteres lakásukat, aki a legtovább „tartja”.

A Fogd és Vidd játék lényege, hogy mindenki befizet 130 ezer forintot és szó szerint rá kell tennie a kezét a lakásra. Aki a legtovább tartja állva, azé lesz. Ha valaki leül, letérdel, elengedi a falat vagy vécére megy, az kiesik. (Ha nem megy vécére, pedig kellett volna neki, akkor is kiesik.)

A módszer csak idehaza különös, az Egyesült Államokban igen elterjedt, elsősorban kocsikat értékesítenek vele. Ám nem ez az első ilyen próbálkozás Magyarországon sem. Tavaly egy bedőlt hitelű falusi háztól próbáltak
így megszabadulni, de az még koránt sem kapott ilyen felhajtást (őszintén szólva nem is tudom, mi lett vele).

Ezt követte a Tedd rá a kezed, ahol már nem bajba jutott tulajok, hanem értékesítők akartak túladni ingatlanokon. Bár a honlap tanulsága szerint több próbálkozás is volt - legutoljára egy luxusvillát igyekeztek ácsorgással elpasszolni 400 ezer forintos "belépővel" -, jelentkezők hiányában nem jött össze a dolog.

Újépítésű ingatlan esetében még nem került szóba ez a módszer. Kíváncsi vagyok, sikerül-e összeszedniük megfelelő számú jelentkezőt a Fogd és Viddnek, mert ugye bizonyos létszám alatt bukta lenne az értékesítőnek. Persze ha végiggondolom, hogy hány valóságshow pörgött végig az elmúlt évtizedben tele jelentkezővel, kisebb nyerési eséllyel, de jóval nagyobb szívatással, akkor összejöhet.

Más kérdés, hogy annak, akinek nincs pénze lakásra, nem biztos, hogy van kidobni való 130 ropija. Persze devizahitellel nagyobbakat is bukott itthon pár ismerősöm és még csak a lakás sem lett az övék...

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: marketing hirdetés játék különös hirdetés

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr704624447

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Amin Denit 2012.07.03. 16:18:58

Ez nem ütközik semmilyen hatóság idióta ellenállásába, mint a sima sorsolás amit mindenhol rendezhetnek, csak nálunk nem?

Malachi 2012.07.03. 17:31:11

ekkora beszállóval nem férnek el annyian a lakásban, hogy megérje a dolog. vagy pofátlanul magas árréssel dolgozik az építőipar.

Koshinae 2012.07.03. 19:11:59

Kemény, már az ingatlanpiacra is betört a piramisjáték.

whale 2012.07.03. 19:53:47

@Koshinae: Ez nem piramisjáték. Inkább szerencsejátéknak nevezném, ügyesen álcázva, mert az ugye állami monopólium. A 130-as beugró nevetségesen kevés, 100-an nem férnek be a pecóba és az még csak 13 guriga...

Hamburzser 2012.07.03. 20:07:06

Szerintem jól hangzik! És miért is szerencsejáték? Itt nem számít a szerencse, és ha jól tudom akkor ez kizárja hogy szerencse játék legyen. Én úgy olvastam, hogy nem a lakásban lesz a verseny hanem építenek "versenyfalat" és valamilyen helyszínen lesz a verseny.
És hát egy lakásért lehet hogy többet is megtennék mint hogy álldogáljak jó sokáig...
Pont nincs esélyem hogy hitelt kapjak lakás vásárlása

TH 2012.07.03. 22:48:44

@Hamburzser: de kicsi az esély, hogy pont te bírd legtovább...szerintem 130 ezer ft kissé túl nagy tétnek...

Hamburzser 2012.07.04. 07:02:41

@@TH: az asszony szerint is! :) Bár csak 1:200 az esély és csak rajtam múlik. Inkább, mint 30 évig a banknak törleszteni....

KissDia 2012.07.04. 11:17:08

Nem értem a magyarokat. Mi mindig mindenben csak a rosszat nézzük, feltételezzük, nem látjuk meg a lehetőséget. Lehet, hogy mindenkinek be kell fizetni 130.000 Ft-ot, de valakinek ennyiért lesz egy két szobás lakása. A többiek elbukják, de ez a kockázat. Tényleg, lottóra mennyit költünk? Én havi 5 ezer valamennyit. Még sosem nyertem, tíz éve lottózok. Ha kiszámítom, akkor kb. 600.000 forintot költöttem a semmire. Itt tényleg kockára teszek 130-at, de nagyobb az esélyem a nyersére. Egyébként, szerintem nem egy izomkolosszus fog győzni. Mi gondolkodunk rajta, hogy csapatban összedobjuk a pénzt, s benevezünk. Hatan vagyunk, az fejenként kb. 21 ezer forint. Megéri... ja, s utána néztem, nem piramis játék. Bankgarancia alatt van a pénz, a szervezők addig nem jutnak hozzá, még hit elérdemlően be nem bizonyítják, hogy megrendezésre került a verseny. Ha ez nem történik meg, a bank visszautalja a nevezési díjakat. Ez szerintem csak egy ügyes marketing és értékesítési fogás, amivel valaki nagyon jól jár. Ennyi.

nix 2012.07.23. 02:00:01

"A Verseny Nyertese nyereményben részesül.
(...)
Szervező vállalja, hogy gépjármű nyeremény esetén a gépjármű tulajdonosváltozásával, átírással kapcsolatos eljárási lépéseket megteszi..."
Izé, milyen gépjármű?
süti beállítások módosítása