Nem tudom, kinek áll érdekében, de rejtélyes összefüggés kezd felsejleni a vasúti aluljárók, óvodások-kisiskolások és a mentális térképek között. Néhány napja Nagymaroson jártunk (bővebb poszt hamarosan), ahol a minden szempontból remek kisváros egyik nagyon szerethető pontja épp egy vasúti aluljáró. Mivel ez első hallásra nem magától értetődő, készítettem néhány képet is róla.

Az egyik falát egy számomra nehezen értelmezhető mese jelenetei, a másikat Nagymaros látképe díszíti. Ez utóbbi az igazán szerethető, a gótikus templommal, hajókkal, kilátóval, a visegrádi fellegvár látképével és egy hanyatt eső görkorissal. Az aluljáró az egyik oldalon lépcsőben végződik, amit szépen követ a kép is: ott kezdődnek a hegyek. A másik irányban a Fő térre nyílik, ahol egy hagyományosabb információs térkép van a falra festve, de az is nagyon klassz!

Érdekes hogy épp egy vasúti aluljáróban vannak gyerekrajzok Gödöllőn is. Itt a HÉV alatt festettek minden évben Föld Napján a kisiskolások, legutóbb azonban változott a tematika: a barokk évhez kapcsolódva barokkosat alkottak. Ám ez is gyönyörűen passzol a városhoz. Az akcióról magocilla töltött föl képeket az Indafotóra:

 

gödöllő aluljáró falfestmény9

 

Kicsit kilóg a sorból, de a helyszín és a téma miatt idekívánkozik az a zuglói vasúti aluljáró is, amelyben lokálpatrióta gyermekrajznak látszó dolgokat festett egy helyi civil szervezet. (Vesd össze népművészet és magyarosch díszítmények).

Egyszerűen nem értem miért nem terjedtek el jobban ezek a megoldások. A vasúti aluljárók általában rövidek, így világosak, viszont többnyire szürke betonból készülnek. Ha a gyerekek kifestik, azzal nem csak remekül szórakoznak, meg közösséget építenek, de olyat alkotnak, ami szerintem mindenkinek tetszik. Közben eltüntetik a szürkeséget, a firkákat.

Érzékeny ízlésűek lelkivilágát sem törik össze, hiszen egy aluljáróban a városképet sem rontja egy-egy félresikerült alkotás. Ha pedig helyi témát örökítenek meg, akkor tökéletes városmarketing-eszközök ezek a festmények.

Lehetne akár rendezni egy helyi falfestőnapot minden településen, környéken, kerületben. Kivonulnának iskolák, óvodák egy közeli átjáróhoz és felpingálnák rá a lakóhelyüket. Az anyagköltséget magára vállalhatná az önkori, a MÁV, vagy egyszerűen az a szerv, akinek amúgy is kötelessége lenne rendben tartani a helyet. De lehetne akár egy lelkes festékes cég is (nekik úgyis divat mostanában ilyesmit támogatni).

Nektek tetszik az ötlet? Nyomjatok egy lájkot, vagy egy szívecskét itt valamelyik dá-posztra kattintva, hisz az Urbi egy nemzetközi blogversenyben is indul - kösz! Ha pedig ismertek hasonlót, jöhetnek a kommentbe!

Frissítve kommentekkel: Tavaly Kismaroson (többek közt épp a nagymarosi példa nyomán) cserkészek festettek be egy aluljárót. Hogy helyi-e a téma azt nem tudom, de egy település sziluettje mindenképp van rajta. Mint a cikkben is említik, Verőcén is van ilyen - állítólag a település térképével. Kösz a tippet Benbe, produmix!

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: marketing graffiti vasút gödöllő városkép aluljáró falfestés pest megye nagymaros agglomeráció ék

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr384371141

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

produmix 2012.04.08. 20:39:32

Verőce vasúti aluljárója is hasonló festménnyel ékeskedik! A település térképét is odafestették, nagyon szép!

HavocS · http://www.obsidianshell.com 2012.04.09. 12:13:11

Nagykáta aluljáróját évekig a Olaszországi Alfonsine-ből érkezett cserediákok festményei díszítették, aztán annyira összefirkálták, hogy inkább lekenték egységsárgára. Azóta csak a firkák kerültek vissza.

Tell Vilmos 2012.04.09. 12:48:26

Nagyszerű kezdeményezés! Végre történik aluljárósziten valami...

Bélabáttya (törölt) 2012.04.09. 14:58:34

Pénzbe kerül, tulajdonosi, hatósági engedély (khm...) kell hozzá, egyáltalán: foglalkozni kell vele, az meg macerás.
És persze sokan nem szeretik a gyerekrajzokat, vagy azok imitációját (speciel én se, de még mindig jobb, mint a betonfal), ha pedig ilyen ül a döntéshozói láncban, akkor eleve halvaszületett ötlet. Pedig...

Benbe · http://www.benbe.hu 2012.04.09. 16:28:21

@Bélabáttya: Fonyódon a graffitisek kenhették ki az aluljárót, csak egységesnek kellett lenniük és el kellett helyezni a dizájnban a megfelelő információs feliratokat. Sokféle kreatív megvalósítás lehetséges.

Ha ez nem megy, akkor viszont ezt kell csinálni, amit az osztrákok: ők gránittal burkolják az aluljárót alul és oldalt, és hetente végigmennek gőzborotvával. Nem is hányja el magát az ember, ha át kell mennie rajtuk.

Bélabáttya (törölt) 2012.04.09. 16:41:43

@Benbe: Igen, baromi jó megoldásokat is lehet látni itt-ott. Még nálunk is, nemcsak külföldön. Csak annyi kell hozzá, legyen a témának gazdája, annak meg annyi szava, hogy végig tudja verni a gyakorta nem igazán tisztázott jogi, tulajdonosi, egyé beleugatási körön, netán még pénzt is tudjon rá keríteni-szervezni.
Ha ilyen arc akad, akkor már csak a „mi legyen ott?” a kérdés. Az meg hamar leküzdhető. óvod, iskola van a közelben? Legyen randa gyerekrajz. Felsőbb suli? Akár grafiti is, ha jól csinálják meg.
A sportpálya, játszótér is adja magát, de tulképp még a reklám sem feltétlenül ördögtől való, elrugaszkodott ötlet.
És szinte mindegyik megoldás olcsóbb, mint a napi/heti gőzborotvás megoldás, a gyakori felújítás. Persze mindezek kihagyása a legolcsóbb. Egy darabig...

Veronka 2012.04.09. 21:09:40

Amikor a nagykátai aluljáró felújítása folyt, megkerestük az önkormit, hogy lealapoztatjuk és fessék-festessék le, hogy érdekesebb legyen. Ők nem akarták. :(( Műszaki okokból lett felújítva, tulajdonképpen a csak összefirkálás miatt nem lett volna, hanem mert beázott. De kb. már a festés másnapján a helyiek(?) legjobbjai nekiálltak tönkretenni. :))

Veronka 2012.04.09. 21:13:00

@Veronka: Az utolsó karakterek :(( lettek volna.

bonnie · http://bonnie.freeblog.hu 2012.04.09. 21:29:35

A Bükkös-patak egyik hídjának alja is gyerekrajzokkal van kifestve.

zelmavagyok · http://sikospálya.blog.hu 2012.04.09. 21:42:15

A cikkben idézett települések - a verőcei kiegészítéssel - közel vannak egymáshoz, tehát működik, hogy ha a szomszédnak van, legyen nekünk is. Ez ígéretes. Lassan végighalad az országon... talán.

Daniel W. Mcload 2012.04.10. 14:43:40

Az Üllői állomás aluljárója is gyerekrajzokkal van díszítve - többé kevésbé - szerintem az is nagyon szép.
süti beállítások módosítása