Lágymányosi híd. Na de miért nem Rákóczi? Fotó: Hesz Roland

"Hétfőn délelőtt a 7-es HÉV-en utazva figyeltem fel, hogy hiába már jó ideje Rákóczi híd a Lágymányosi új neve, azonban a BKV-BKK páros nem követte az átnevezést az utastájékoztatásában; se a hangosbemondóban, se a megállónál látható táblákon, a HÉV belsejében lévő matricákon nem a Rákóczi híd megnevezést használja.

Ez azért is érdekes, mert más vonalakon (ld. 2-es metro, 2-es villamos, stb.) már az új közterületnevek vannak feltüntetve (pl. Széll Kálmán tér). Ráadásul, ahogy a képen is talán látszik, az ajtó feletti matrica egy régebbi matricát fed, és már a 7-es szám szerepel a csepeli jelző helyett, azonban a Lágymányosi híd még mindig stabilan ott van..."

- írta Hess Roland, aki két képet is mellékelt levele mellé.

 

Lágymányosi híd. Na de miért nem Rákóczi? Fotó: Hesz Roland

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: budapest lágymányosi híd xi. ker ix. ker rákóczi híd

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr844345940

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

filburt 2012.03.28. 19:47:27

Továbbra sem világos, miért kellett átnevezni a hidat. Főleg Rákóczira. Annyit azért ő nem tett a népért...

Egyébként még a Gyáli úton (Nagykőrösi úton) lévő táblákon is Lágymányosi-hídként szerepelt 1-2 hete.

Iza Béla (törölt) 2012.03.29. 00:17:57

@filburt: Rákóczi egy, a köztudatba jól beépült és közmegelégedésnek örvendő alak. Inkább róla, mint Antall Józsefről vagy Pongrátz Gergelyről (ezek is új nevek itt-ott...).

-> dá: a X. ker, mint címke miért jelenik meg? Nem XI.-et akartál írni?

imi60 2012.03.29. 09:24:44

Annál azért jóval több volt mint ahogy itt Iza Béla is ír róla. A magyar történelem nemismerete miatt ezek szerint nem ismeri jól. Viszont az senkinek nem tűnik fel hogyha már elnevezünk valakiről egy utat, hidat egyebet akkor azt teljes nevén kéne kiírni. Rákóczi egy régi magyar nemesi család. Köztük több fejedelemmel. Akkor most melyikről is beszélünk ? Sőt ! Ugyanazon néven több is volt amit számozással különböztetünk meg. Tehát II. Rákóczi Ferenc. Ha róla van szó. Tiszteletből nevezzük el akkor pedig tessék rendes nevén kiírni. Vagy legalább is a keresztnevét a kezdőbetűvel jelezni.

Iza Béla (törölt) 2012.03.29. 10:52:44

@imi60: A Rákóczi család mely részével lehet gond? :)
Ha gonosz akarnék lenni, akkor azt kérdezném,, hogy akkor kire utal a Maaaaaaargit. ;) Háttárpádra biztos nem. ;)

imi60 2012.03.29. 11:05:07

Gond egyikkel sem , de nem Rákóczi család vagy Rákócziék neve lett a hídnak. Margit. Margit sziget. Szent Margit ha eddig nem tudtál volna róla. Nem a KFT-s Maaaargiit-ra :)

filburt 2012.03.29. 14:01:23

@Iza Béla: végülis nézhetjük úgy is, hogy Rákóczit manapság senki nem utálja, csinált valami felkelést is, na meg Tenkes kapitánya, stb. Ez (a felkelést és a Tenkes kapitányát kivéve) kb. áll Lágymányosra is. :))

innovation 2012.03.29. 15:34:50

Nem baj, maradjon a Lágymányosi. Ezzel az átkereszteléssel marhára nem értek egyet. :/
A Széll Kálmán tér OK, még megértem a II. János Pál teret is, de azt már nem, hogy miért a Köztársaság teret nevezték így át?
Jobb lett volna, ha mondjuk az Ecseri út kap új nevet, a Határ út, Pöttyös utca, Pillangó utca (ezeket úgy is rendszerint keverjük), vagy Gyáli út, stb.
De számomra az is rejtély, hogy a rakpartokat miért kellett átnevezni... Áh, egy vicc ez az ország.

innovation 2012.03.29. 15:36:23

@Iza Béla: Nincs gond Rákóczi van, de nem indokolja, hogy a hidat át kell nevezni.
Rákócziakat egyébként mindenki tiszteli az országban, így ezzel nincs gond - lsd. Rákóczi út. /Az más kérdés, hogy az út kinézete nem méltó névadójához...:(/

Iza Béla (törölt) 2012.03.30. 12:39:45

@innovation: Ezzel a logikával a Ferenc József és a Horthy Miklós híd is bizony maradhatott volna az eredeti nevén. Érdemeik elismerése ellenére egyikkel sem szimpatizálnék, Rákóczi mégis csak szalonképesebb.

innovation 2012.03.30. 16:00:29

@Iza Béla: Ferencz József is maradhatott volna, és Horthy is. Igaz, hogy az elején Fraz Jozef nem volt valami dicső király, de a végére azért belejött. Nyilván sokat köszönhetett/köszönhettünk Erzsébetnek.
Horthyt én nem látom negatív figurának. Bár az is tény, hogy egyik esetben sem éltem akkor, így manapság megítélni és a mit miért tett kérdéseket feltenni badarság.
Persze, megemelem a kalapom Rákóczi előtt, csak nem értem, miért kellett a Lágymányosinak ezt a nevet adni. Környezetidegen.

Iza Béla (törölt) 2012.03.31. 11:44:52

@innovation: Mint a mellékelt ábra mutatja, FJ és HM is elég megosztó személyiség. Erzsébet, Margit, Árpád (az elődjét hagyjuk, talán az most már nem megosztó) szerintem magyar vonatkozásban egyértelmű, Petőfit én nem kedvelem, de belátom, hogy egy országos elfogadottságú történelmi alak, Rákóczi is pont ezért az elfogadottságért kaphatott hidat.
Ferencz József és Horthy Miklós nekem mondjuk kifejezetten negatív, majd a történészek értékelik, hogy a langyos töketlenségük (FJ az 1870-es évek végétől, HM pedig egész fennállása alatt) mennyire volt jó vagy rossz. A "béke szigetének" évtizedei mennyire hátráltatták a valódi felzárkózást és a társadalmi fejlődést. Rákóczit természetesen ugyanilyen módon lehet tekinteni olyan alaknak, aki önös érdekein nem felülemelkedve küldte harcba az embereket vagy 8 éven át. Ettől még hármuk közül az átlag magyarnak Rákóczi a legyegyértelműbben megörökítendő személy. A környezetet pedig meg lehet hozzá teremteni, arrafelé elég sok új létesítmény fog épülni.

aulisho777 2012.04.02. 12:42:07

Egyébként a hídfő körzetében található összes megálló neve hamarosan -talán május 1-től Közvágóhíd lesz. Az 1-es villamos és a H7-es megállója is. H6 végállomása Budapest - Közvágóhíd nevet kapja majd. (Ismét.)
A változás megint sok százezres költséggel jár majd, amit a BKV áll. (Mondanom sem kell, hogy az ötlet nem onnan származik.)

innovation 2012.04.03. 14:31:41

@aulisho777: Közvágóhíd. Na, én ezt a nevet nem szeretem. Ha rajtam múlna, valami szép nevet adnék neki. Régóta nincs ott már vágóhíd és nem túl szép hangzású... :/
Kár érte.

filburt 2012.04.03. 16:36:34

@innovation: sajnos tényleg elég vacak név, meg a környéke is ennek megfelelően rusnya, de legalább olyan szempontból valódi, hogy ott tényleg vágóhíd volt.

Ezért volt szerintem jó név a Lágymányosi-híd is. Mert a nevének köze volt a környezetéhez.

2012.04.15. 20:30:46

Lehet Rákóczi Feriről, a rádiós celebről lett elnevezve, fizetett mondjuk érte 2 milliót az egyik városatya zsebébe. Ha már a metró fúrópajzsai Boros-Bocskorról vannak elnevezve, akkor a híd miért ne...

Én nagyon sajnálom, mert a Lágymányos szép szó. Rákócziból meg van elég - utca, tér, rádiós, gimnáziumok stb...
süti beállítások módosítása