energiatanusitvany 350x250[1]Aki 1000 m2-nél kisebb használt lakásban gondolkodik, az alighanem idén találkozik először az energiatanúsítvánnyal. Na igen, erre a kecóra például már tavaly is ki kellett állítani, ha megvette valaki, de talán a többséget akkor még nem érintette. 2012-től azonban már az 50 m2-nél nagyobb hasznos alapterületű épületek, önálló rendeltetésű egységek, lakások adásvétele és egy évnél hosszabb bérbeadásakor is kötelező beszerezni az energetikai tanúsítványt.

A kérdés, hogy hogyan és egyáltalán minek? Menjünk szépen sorban!

Kezdjük azzal, hogy ez nem valamiféle új adó. Ahogy mondani szokták a legkörnyezetbarátabb energia az, amit nem állítunk elő. Vagyis nem csak azzal tehetünk a környezetünkért, ha minél zöldebb energiát használunk, hanem azzal is, ha takarékoskodunk vele. Például az ingatlanoknál.

Annál is inkább, mert Európában az összes elfogyasztott energia kb. 40%-át az épületek használják fel. Ráadásul Magyarországon az épületek – különösen a lakóépületek – energiahatékonysága jóval az európai átlag alatt van. Elég csak megnézni a téli hónapok fűtésszámláit.

A takarékossághoz az első lépés, hogy megállapítsuk, mennyit is „fogyaszt” az adott ingatlan, vagyis műszaki paraméterei (szigetelése, fűtési rendszere, hővesztesége) alapján mekkora a várható energiafogyasztása. Az energiatanúsítvány lényege, hogy előre megadott skálán helyezi el a lakásunk. A legjobb az A+, a leggyengébb az I. Nagyjából, mint a hűtőszekrényeknél, mosógépeknél (vagy ugye a mostanában sokat emlegetett hitelminősítőknél) és a háztartási gépekhez hasonlóan színes címkékkel is megkülönböztetik az egyes kategóriákat.

A dolog úgy zajlik, hogy kijön a tanúsító (akit a Magyar Mérnöki Kamara vagy a Magyar Építész Kamara regisztrált) és felméri a műszaki adatokat. Mondjuk, hogy miből épült a ház, milyen az alaprajza, milyen vastagok a falak, milyen a hőszigetelés, milyen a nyílászárók állapota, milyen típusú és mennyire korszerű a fűtési rendszer stb.

 

Mikor kell energiatanúsítványt készíttetni?


Eladáskor: 2012-től minden ingatlan eladásakor kötelező bemutatni a tanúsítványt. De ettől függetlenül is érdemes elkészíttetni! Egy kiemelkedő kategória mindenképpen jól mutat a hirdetésben: drágábban adhatjuk el a jobb besorolású ingatlant, mint egy hasonló adottságú, de gyengébb minősítésűt. Az FHB szakembereinek segítségével most nem csak felértékeltethetjük a lakásunk, de elkészíttethetjük velük az energiatanúsítványt is, sőt ingatlanközvetítőjüket is megbízhatjuk az eladással. A vevő részére természetesen az FHB Bank igényre szabott hitelt is nyújt.

Vásárláskor: hiszen egyáltalán nem mindegy, mennyi lesz majd a rezsink. De a tanúsítvány azt is megmutatja, fel kell-e újítani az ingatlant, s ha igen, mire érdemes odafigyelni. Az FHB-tól most friss értékbecslést és energiatanúsítványt kérhetünk egyben, a lakásvásárláshoz pedig igényeinkhez igazodó hitelt. Új lakásoknál ma már csak akkor adnak ki használatbavételi engedélyt, ha megvan az energiatanúsítvány – szóval, ha az nincs meg, el se kezdjünk tárgyalni a vásárlásról.

 

Mikor érdemes energiatanúsítványt készíttetni?


Bár csak adásvételkor kötelező az energiatanúsítvány kiállítása, egyáltalán nem haszontalan akkor sem, ha nem akarunk költözni. Mondjuk, mert…

…csökkenteni szeretnénk a fűtésszámlát. Ha az FHB-tól rendelünk energiatanúsítványt, szakértőik egyúttal javaslatot is tesznek, hogyan csökkenthetjük lakásunk energiaköltségeit. Az átalakításhoz akár egy FHB hitelterméket is érdemes választani, hiszen a csökkenő rezsiszámlák miatt még a hitel is jó befektetés lehet.

…szeretnénk felújítani a házunk vagy lakásunk. Az FHB szakemberei itt sem csak a tanúsítványt állítják ki, de abban is segítenek, hogy milyen munkákkal térülhet meg leggyorsabban a felújításra szánt pénzünk. Felújításra már most is létezik államilag támogatott lakáshitel, a támogatott termékek köre a jövőben várhatóan bővülni fog.

…ökologikusan gondolkodunk. Az energiatanúsítvány abban is segít, hogy csökkentsük otthonunk széndioxid-kibocsátását. Az FHB szakértői a tanúsítvány kiállításán túl a kivitelezés előkészítésébe is bevonhatók: segítenek eldönteni, milyen megújuló energiaforrásokat alkalmazhatunk (hőszivattyú, napkollektor, napelem stb.).

…államilag kamattámogatott lakáshitelt szeretnénk. A tervek szerint hamarosan csak akkor vehetünk fel lakáshitelt, ha előtte bemutatjuk a lakóingatlan energetikai tanúsítványát a banknál. Vagyis energiatanúsítvány nélkül nem lehet lakásvásárlásra kamattámogatott bankhitelt felvenni!

…állami lakásépítési támogatást szeretnénk. Ezt is csak akkor igényelhetünk, ha energiatanúsítvánnyal igazoljuk, hogy a vásárolni vagy építeni kívánt lakás energetikai minősítése B vagy annál kedvezőbb. Sőt! A vállalt gyermekek után járó állami támogatás, magyarán a szocpol összege is a lakás energetikai besorolásától függ. Természetesen minél jobb az érték, annál több a támogatás. Viszont ha a felépült lakás energetikai minősítése nem éri el legalább a B fokozatot, a már folyósított támogatást vissza kell fizetni.

 

Hogyan rendeljünk energiatanúsítványt?


Hogy megéri, azt láttuk. Már csak az a kérdés, hogy a legegyszerűbb megrendelni. Természetesen online! Itt akár néhány perc alatt, kötelezettségek nélkül megtehetjük. Csak elküldjük az adatainkat, kapunk egy válaszmailt a költségekről, s ha befizettük a szolgáltatás díját, 24 órán belül egyeztetik velünk a helyszíni szemle időpontját. Ha az 72 órán belül megoldható, a megrendelést követő 5 munkanapon belül megkapjuk az energiatanúsítást elektronikus formában.

„Istenem, ha minden ilyen flottul menne!”

(x)

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: pr energia energiatakarékosság energiatanúsítvány szigetelés

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr993590037

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Skodakék Fábia 2012.01.19. 15:28:51

Kérdés : "az 50 m2-nél nagyobb hasznos alapterületű épületek, önálló rendeltetésű egységek, lakások adásvétele"
Ezt pontosan hogyan kell érteni? Az társasházban lévő 46nm-es lakásra akkor most nem kötelező az energiatanúsítvány? Vagy ez csak a különálló 50nm-nél kisebb házra vonatkozik?

draci 2012.01.19. 16:59:42

Ezt itt fentebb mese. Ingatlanvásárlás kellős közepében vagyunk, és a senki nem tud igazán semmit állapot van. Ügyvéd, ingatlanos, Földhivatal - tök mindegy. Ez az egész nem más, mint az épületgépész maffia előretörése.

Mert hisz mi a fenének egy olyan ingatlanhoz energiatanúsítvány, amit pár éven belül fel kell újítanom? Vagy netán telekárban veszem meg az egészet, mert tudom, le fogom bontani.

Adó bizony ez, egy új adó. S az állam a mi pénzünkön épít adatbázist magának, egyesek meg, akiket most már gyorstalpalón képeznek (tipikusan állástalan ingatlanosokat, hitelügyintézőket stb.)ki energiatanúsítványi szakemberré, betegre keresik magukat és egyből megy a magyar kiskapuzás, hogy csak sima számítással F, de ha kicsit több a megbízás és részletesebb akkor már E, de ha nagyon alaposan felmérünk kiszámolunk extrasokpénzért, akkor akár D energiaosztály peremére is fel tudjuk tolni a házat ... Így megy ez ... :S

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2012.01.19. 19:11:31

@draci: szerintem is alapvetően egy sima adó. de adatbázisnak felesleges. elvileg ugyanis minden adásvétel bekerül a földhivatalhoz - névvel címmel mérettel. nem innen fogják tehát megtudni, hogy kinek milye mekkora. legfeljebb azt hogy ramaty, vagy jobb állapotú-e. és ha nem csalnák el majd a besorolást, akkor még haszna is lehetne, mert nem tudnák egy nyári verőfényes adásvétel során elcsakni a téli költségekre vonatkozó adatokat. persze ha csalafintáskodás lesz csak a bozonyítvány akor felesleges.

RZoli86 2012.01.20. 11:19:03

Verziók:
A - kell mindig
B - 50 m2 alatt nem kell
C - ha nem kéri a vevő, nem kell
D - mi az az energetikai tanúsítvány?

Ügyvédek szerint, mivel nincs a jogszabályban szankció, a földhivatal bejegyzi a tulajdonjogot akkor is, ha nincs ET.
Privát véleményem szerint, felújítandó lakásra teljesen felesleges. Ha kicserélem a nyílászárókat, máris értelmét veszti...

Esbeth 2012.01.20. 21:12:09

Draci: Nem egészen úgy van, ahogy írod.
Ahoz, hogy energetikai minősítő legyél, rendelkezned kell legalább Bsc szintű építész vagy építőmérnök végzettséggel. Tehát nem állástalan ingatlanosokről és hitelügyintézőkről van szó
És hidd el, hogy ez neked is érdeked. A cikk kb összefoglalja miért. És nyilván lesznek olyan felmérők, akik mutyizgatnak, de sajnos ezt nem tudod kikerülni semmilyen szolgáltatóiparban. Emiatt nem kéne lehúzni egy ötletet, aminek az egyértelmű célja, hogy kissé környezettudatosabbá váljunk...

herpa 2012.01.26. 13:16:27

@Esbeth: Pedig akkor is lehúzás szaga van, mint a legtöbb kötelező dolognak az építőiparban. Túl sikeres az építőipari lobbi. Közben meg sírnak, hogy csökken az építkezések száma. Ahhoz képest kurva drágán dolgoznak.

mrgeez 2012.04.20. 13:40:57

Én adtam is el házat, és vettem is az idén, és mindkét ügyvéd azt mondta, hogy nem szükséges az energetikai tanúsítvány az adásvételhez (én persze a dezinformációk miatt megcsináltattam, de szabályosan végbement volna a bejegyzés anélkül is...). A tanúsításról annyit, hogy egyáltalán nem volt alapos, a legtöbb információt bemondás alapján rögzítették, és számították.
süti beállítások módosítása