darthwalk: Lonely Umbrella

Első hallásra meglepő ötlettel állt elő Bálint barátom. De mivel magam is rendszeresen vágok át az Örsön az aluljáróban, egyetértek: valamit tenni kell az ott tanyázó kacatárusokkal. Mivel árujuk zömmel könyv, lehet nem is rossz gondolat. Ha beválna, akár szociális mintaprojekt lehetne. Ha beválna...

 

Az utóbbi időben meglehetősen sokat jártam antikváriumokba, és utam rendszerint az Örs vezér téri aluljárón keresztül vezetett, ahol (amikor a közterületesek békén hagyták őket) hajléktalanok árulták a könyveiket. Innen ered az Adományantikvárium ötlete.

Működési elve a következő lenne: Az aluljáró fala mellett (a falra szerelve) fel lehetne állítani néhány könyvespolcot. Ezeken bárki elhelyezhetné kiolvasott/megunt könyveit, a hajléktalanoktól pedig adomány fejében "vásárolhatnának". Elképzeléseim szerint ha egy hajléktalan vállalja, hogy beszáll ebbe a projektbe, és ezzel az önkormányzat legalizálja a tevékenységét, egyúttal azt is vállalja, hogy tetszőleges adomány ellenében odaadja a kívánt könyvet, számítva a járókelők jóindulatára (tudtommal a Fedél Nélkül terjesztése is így működik).

A polcokhoz lehetne kérni az IKEA segítségét, szerintem jó reklám lenne nekik. Az önkormányzattól a szokásos engedélyek mellett ahhoz is hozzájárulást kellene kérni, hogy a polcokat a falra erősíthessék, hogy ne érjen le a lábuk az aluljáró talajára (nyári zivataroknál felázhatnak). Mivel az aluljáró tele van térfigyelő kamerákkal, talán nem lopnák el a polcokat.
Szerintem ez a megoldás egyrészről izgalmasabbá tenné az aluljáró amúgy eléggé sivár világát, ugyanakkor nem venne el akkora teret a járókelőktől, mint a hajléktalanok lepedőre kiterített könyvei.

Örülnék, ha az ötlet megtetszene valakinek, aki nálam járatosabb az ilyen projektek lebonyolításában :)

 Fotó: Darthwalk

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: budapest hajléktalan aluljáró örs vezér tere x. ker xiv. ker

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr603542310

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

schmittpál 2012.01.13. 12:13:40

nagyszerű ötlet, támogatom!

Dariengo · http://dariengo.blog.hu 2012.01.13. 12:16:50

Nos. Az IKEA tele van family kártyás csövikkel, úgyhogy inkább oda képzeld újra ezt a projektet, zárvatartási idő alatt szóbajöhet a nappalid.
A sivár aluljáró elég sok adóforintba került én speciel örülnék 'ha még hosszú évtizedekig élvezhetném ezt a sivárságot.
Sajnos még emlékszem az ezt megelőző időkre.

Dariengo · http://dariengo.blog.hu 2012.01.13. 12:19:17

Kamra a hajlékonyakkal semmi bajom, csak azokkal,akik megmondják mi a jó nekik.

SvenH. (törölt) 2012.01.13. 12:23:02

most akkor gond van a tomeggel es az atjutassal az M2-GHEV iszonylatban vagy nem?

2012.01.13. 12:27:46

Tarlósék sokat tették a aluljárók normalizálásért, de ennél több kell.
Az Örs Vezér tér valóban neuralgikus terület. Megmaradt a csöves tanya. Ezt az állapotot fel kell számolni.E
Egyre többször látok közterület felügyelőket és rendőröket a helyszínen, de nem változik semmi. Pedig jogszabályi lehetőség lenne a fellépésre. Illegálisan árulnak, terület foglalási engedély nélkül.

Szerintem a negatív médiakampány, a hippi-anarchista Város Mindeninek egyesületnek köszönhető, hogy nem sikerült folytatni a aluljáró rendtételét.

2012.01.13. 12:35:12

Attól hogy legalizáljuk a csövezést, nem oldódik meg semmi.
Ezzel az ötlettel az a bajom, hogy ez bebetonozná a csöveseket az aluljáróba. Ha legálisan árulhatnak, akkor elfelejthetjük hogy valaha is nyugat európai színvonalú, kulturált, rendezett, neadj isten designos, esztétikus aluljárók legyenek.
A csöveseket, koldusok eltüntetése után fel kellene kérni tervezőgrafikusokat, fiatal alkotóművészeket, akik modern és szép közösségi tereket terveznének. Az aluljáró legyen tiszta, rendezett, sőt legyen olyan hely, ahova örömmel megy az ember.

Ez a megoldás csak látszólag jó, igen, szociálisan érzékeny, de az alapvető cél az kellene hogy legyen, hogy ne legyenek csövesek, se koldusok az aluljáróban.

2012.01.13. 12:37:19

"izgalmasabbá tenné az aluljáró amúgy eléggé sivár világát"
Ez a cél valóban. De nem úgy hogy koldusokat és csöveseket ott tartjuk, hogy ott illegálisan kolduljanak, áruljanak.

Semper Fidelis 2012.01.13. 12:40:20

Meg nem fognám azokat a büdös mocskos könyveket. Pfuj.

noirp 2012.01.13. 12:54:02

@Semper Fidelis: Ne is. Tele vannak betűvel. Az árt az egészségnek.

Ambiorix 2012.01.13. 12:55:11

De miért csak könyveket? Leégett lábost, használt bugyit, törött lábú széket, képcső nélküli tévét is lehessen oda vinni. És papirdobozt is, sok papirdobozt. Ez a lomtalanítás neuralgikus problémájára is pontot tenne végre.

miket 2012.01.13. 13:20:27

van hasonló könyvcserebere a városban itt-ott(nem hajléktalanoknak), nagy látogatottsággal. kombinálni kéne ezzel az ötlettel.

szerintem kb. művészeti/hangulatjavító alkotásként is értelmezhető lenne.

sajnos a politika most nem igazán kedvez egy ilyen programnak, de lelkes emberekkel megszervezhetőnek tűnik

belekotyogok 2012.01.13. 13:31:23

@SontPent: sokszor vannak közteresek, ilyenkor a metró előtti teret elfoglaló kartondobozos zöldségárusok (honnan szereztek január első hetében sárgabarackot????!!!!!) a dobozokat hátrahagyva szemérmesen oldalra távoznak, 10 perc múlva meg visszatérnek.

A lentieket is hiába macerálják, ahogy látom. De inkább könyvet áruljon, mint a valahonnan szerzett valamilyen zöldséget, vagy csak simán fetrengjen...A könyvekkel nem jár annyi szemét.

Régebben sokkal durvább volt a helyzet: a metró felőli oldalon a fogyatékos fiú kínálgatja a cetlijeit, baloldalt a vak fiú szintetizátorozik/énekel, egy leágazással később indiánok nyomatják, a másik felén pedig az "árusok"/életvitelszerűen ott tartózkodók vannak, középen meg a hosszúhajú,patacipős nő képeslapokat árul, legalább 6 diák szórólapozik, illetve a zsebből elemet/ragasztót/egyéb szezonális termékeket (kesztyű,csillagszóró, ugató elemes kiskutya stb) árulók is színesítették egyidejűleg a tömeget. Azon csodálkozom, hogy a járókelők hogy fértek el olyankor...Most legalább nincsenek ennyien.

Csokonai Vitéz Műhely 2012.01.13. 13:37:48

Két héten belül az összes polc eltűnne, vagy szét lenne verve. Pillanatok alatt megötszöröződne a csövesek száma az Örsön, merthogy legális ott seftelni. A közterületfenntartók jelenléte ellenére is, egy hónapon belül teljesen lepukkanna újra.

telkoe 2012.01.13. 13:50:05

Balint baratod pihenhetett volna meg a vilagmegvalto otletre hatha ertelmesebb is eszebe jut.

Mi lenne ha az aluljaroban csak egyszeruen kozlekedni lehetne (arus, koldus, csoves, szorolapos, kurva, adomanygyujto stb helyett) a hajlekonyak meg olyan helyen arulnanak ahova azert mennek az emberek hogy hasznalt holmit vegyenek es a hajlektalanoknak adakozzanak.

Hollandiaban mar mukodik kringloopwinkel neven, de egy kicsit komolyabb emberek kellenek hozza mint az aluljaro lerobbant csovesei.

Semper Fidelis 2012.01.13. 20:46:48

@noirp: Most elmorzsoltam egy könnycseppet. "Tele vannak betűvel". Óh. Nem tudsz rólam lósz@art sem, de mivel undorító büdösnek tartom az aluljáróban összehordott limlomot, ezért nem olvastam még soha.

Gratulálok, öblíthetsz.

2012.01.13. 20:48:23

A koldusok pedig kutyákkal kéregetnek. A legutóbb a szívem megszakadt, szegény kutyát, nem akart menni sehova, a fogatlan csöves nézni pórázon ráncigálta, végighúzta a földön.
Itt az állatkínzás gyanúja is felmerül. Ezekkel se csinálnak semmit a közteresek, pedig sokszor ott vannak "helyszínelni". De nem avatkoznak be, talán azért mert nem akarnak további médiabalhékat

Megköszönhetjük ezt a "börtön helyett minden csövesnek ingyen lakást" című idióta hippicsoportnak.
Miközben Tarlósék tették eddig a legtöbbet a hajléktalanokért az előző 20 évben!

sanche_ 2012.01.14. 15:56:18

Csatlakozom az előttem szólókhoz, miszerint az ötletgazda jót akart, de a végeredmény rossz lenne.
Egy emberkét leugatták, hogy nem venne csövestől könyvet. Pedig teljesen meg tudom érteni. Nem csak a ruhájuk szaros nyakig..
Aztán meg ez az egész valóban azt jelentené, hogy odajárna minden csöves és hamar, nagyon hamar lepusztulna az egész.Az IKEA-s polcok tövét wc-nek használnák, ez garantált.

A hajléktalanok többsége ráadásul alkalmatlan a legtöbb ilyen dologra.. Többségük nem azért lettek hajléktalanok, mert csúúnya a világ, hanem mert ők mindent megtettek érte.
Az a hajléktalan, aki a saját mocskában fekszik az lemondott minden emberi mivoltáról..
Az átjárók pedig átjárásra kellenek. Ha ilyen projektet csinál valaki, akkor hajrá, de ne kényszerítsenek engem arra, hogy nekem is oda kelljen menjek. Hajléktalannak semmi keresnivalója ott.

tixar 2012.01.16. 11:04:03

"Az átjárók pedig átjárásra kellenek. ... Hajléktalannak semmi keresnivalója ott."

Csakúgy mint a gombamód terjeszkedő zöldségesnek, egyéb boltosnak, aki kb. 5x10 métert használ pluszban a kirakott ládákkal, pluszban a vitrines résztől... (Ez nem az Örsről jut eszembe, ott rég voltam.)

Engem meg ez zavar, na.

Bartush 2012.01.16. 11:48:59

Csatlakozom a többiekhez, nem baj, ha nincs se csöves se árus az aluljárókba. Valahogy csak elviselhetőbb a tömeg is nélkülük. Legalább ennyivel is kevesebben próbálnak meg megint kizsebelni, kirabolni vagy csak szimplán leköpni.
süti beállítások módosítása