Terv az Andrássy út átalakítására - varosepito.blogspot.com

 

Felmerült kormánykörökből, hogy az Andrássy környékét sétálóssá kellene tenni az új múzeumi negyed kiépítésével párhuzamosan. Balázs Attila, építész, a Városépítő bloggere a sugárútról szóló posztjában elmerengett azon, hogyan lehetne átalakítani annak külső szakaszát, az Oktogon és a Városliget közt - az autóforgalom visszaszorításával, de megtartásával. Ilyen a mostani kialakítás (nagyításért katt a képre):

Az Andrássy út - varosepito.blogspot.com

A nyolc autós sáv egyértelműen sok. Számukat csökkenteni vagy a középen futó sávok, vagy a szervizutak sétállóssá tételével lehet. Az utóbbi megoldást alkalmazták a Champs-Élysées átépítésénél. Nálunk azonban nem ez lenne a legjobb megoldás:

 

"A szervizutak leburkolásával eltűnnének a parkolók is, amiket Párizs esetében térszint alatti parkolók építésével pótoltak. A szervizutak köztérré alakítását a Champs Élysées-én elsősorban az üzletek és vendéglátóhelyek kitelepülése indokolta, a vendéglátó teraszok bővítésének az igénye. Az Andrássy Oktogon és liget közti szakaszán azonban nem a kereskedelem dominál."

 

Vagyis a másik megoldás a járhatóbb: a szervizutakra terelni az autósforgalmat és középen kialakítani a sétányt:

Terv az Andrássy út átalakítására - varosepito.blogspot.com

 

"Ez a megoldás a berlini Unter den Lindenhez, vagy a barcelonai Avinguda Diagonal átalakításának terveihez hasonlít. A sétányok középre telepítésével, jelentős új közterületek keletkeznének közepén, ami a forgalomtól lényegében zavartalanul használható, rendezvények esetén csak a keresztező utakat kellene lezárni. Ez nagy mértékben javítaná az Andrássy úti intézmények és szállodák megközelítését és működését, és jól ki lehetne szolgálni a rendezvényeket is az oldalsó útpályáról, és a parkolóból."

 

- írja Balázs Attila, aki rögtön fel is vázolt pár látványtervet az út egyes szakaszairól. Az Oktogonon és Kodály köröndön sétatereket képzelt el, középen megfelelő alakú medencékkel, szökőkutakkal.

Ilyen lenne a Hősök terénél:

Terv az Andrássy út átalakítására - varosepito.blogspot.com

 

Ilyen a Kodály köröndnél:

Terv az Andrássy út átalakítására - varosepito.blogspot.com

 

Ilyen az Oktogonnál:

Terv az Andrássy út átalakítására - varosepito.blogspot.com

 

A terv nekem alapvetően tetszik, bár az Oktogon teljesen kivitelezhetetlen ebben a formában: a villamosok egész biztos nem fognak a tervezői akaratnak megfelelő szögben fordulni. De gondolkodni mindenképpen érdemes rajta, a többi szakasz pedig nagyon is használhatónak tűnik.

Részletek az eredeti posztban, az Erzsébet térig tartó folytatásért pedig figyeljétek a Városépítőt!

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: budapest közlekedés oktogon andrássy út gépkocsi sétálóutca hősök tere gyalogos látványterv vi. ker kodály körönd

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr923412760

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

proletar 2011.11.26. 11:52:39

mind1 melyik megoldás, csak csinálják! Hangulatos sugárút lehetne az Andrássy -mint volt is valaha- a mostani autópálya helyett, aminek nincs helye a belvárosban!

Lennier 2011.11.26. 11:54:37

Alapvetően nem rosszak a tervek, de a kerékpárosokat nagyon nagy hiba lenne a sétányra tenni a gyalogosok közé! A kerékpáros sávot az úttesten kell kialakítani!

lavór 2011.11.26. 12:13:18

Idiótaság. Ismét előtérbe került ez az agyrém. Aki sétálgatni, zöld erdőben grasszálni akar, az költözzön vidékre.

Pirx 2011.11.26. 12:26:45

Nem igazán tetszik. Először is aki a kerékpárosokat a gyalogosok közé rajzolni, ugyan fedi a valóságot, de nagy hiba. Mindenhol elkezdenek kerékpársávokat utakat építeni, persze nem használák. Nem ez az idilli kép. Másodszor ugyanaz a marhaság, mint az új belváros. Valóban nem megoldaható a parkolás miatt. Hiszen ugye Párizsban vannak parkolóházak. Hogy itt nincsenek? Nem baj! Tiltsuk ki az autókat Az majdnem olyan! Persze tegyük fizetőssé mindenhol az autópályát, hisz az sok pénzt hoz... Igaz, akkor az M0-át sem fogják használni, aminek az az előnye, hogy kevesebb lesz a baleset. Nem nagyon idióta valaki a BKK-nál?

Kuku 2011.11.26. 12:33:27

Nekem is van egy tervem, épp nektek akartam megírni, bár az túlnyúlik az Andrássyn.
Szerintem nem ramblásan kellene megcsinálni az Andrássyt (már a Bajcsytól), hanem aszimmetrikusan, a benapozottabb felét bővítve, 2x1 sávot és 2x1 parkolósávot egyben meghagyva és eltolva. Ennek az az értelme, hogy a korzó funkció négyzetesen nő a sétatér szélességével. Kár elaprózni 3 felületre, és nem egyet maximalizálni.

mestska · http://cities.blog.hu 2011.11.26. 12:38:16

és persze azzal senki nem számol, hogy ez a forgalom, ami ma az Andrássyn van, az vajon hol fog lecsapódni. (mondjuk a Király utcában)

Szerintem teljesne értelmetlen egy ilyen széles útfelületet egy az egyben odaadni a gyalogosoknak, pár rendezvényen kívül soha nem lesz kihasználva. Értelmesebb lenne, ha már mindenáron szűkíteni akarunk, hogy a szervizutakat sétányosítjuk, a főpálya két szélső sávja meg parkolóvá alakul át.

De talán értelmesebb lenne mélygarázsokat építeni, mint azt a franciák tették, és nem kispórolni.

Amúgy meg a terv komolyságát, azt, hogy egy közlekedéssel foglalkozó ember messziről sem látta ezt, jól mutatja a nyolcsszög alakban futó villamospálya....

AnnaKarenina 2011.11.26. 12:38:24

Mindig elrémülök, hogy hol élnek ezek a tervezők, és mit is akarnak ezekkel a sétálós városi felületekkel. Ez a XXI. század, motorizáció van és lesz, Bp. nagyváros, a távolságok jelentősek. Ha valahol kiiktatnak egy autóközlekedési lehetőséget, valahol máshol megnövekszik az igénybe vétel, újabb, vagy nagyobb dugók jönnek létre, azoknak az életminőségét jelentősen csökkentve, akik azokon a területeken élnek. Agyrémek ezek.

Shadwell 2011.11.26. 12:38:26

@Pirks: Párizsvan sem minden fenékig tejfel... Nagyon kevés parkolóház van és elképesztően drágák, mégis számolják fel a sávokat...

Ami a legfontosabb!:
Nem elveszik, a sávokat, vagy "kitíltják" az autókat a vársoból, hanem rehabilitálnak, visszaálítják a normális állapotot! Nagy különbség!

A város a városiaké! Aki autózgatni akar kedves @lavór menjen az autópályákra autózgatni... ha megfordíthatom azt populista hozzászólást....

Shadwell 2011.11.26. 12:40:11

@mestska: "odaadni a gyalogosoknak" inkább visszaadni a gyalogosoknak! Nem mindegy....

Shadwell 2011.11.26. 12:42:22

@AnnaKarenina: " Ha valahol kiiktatnak egy autóközlekedési lehetőséget, valahol máshol megnövekszik az igénybe vétel," Linkeld be kérlek azt a felmérést, kimutatást, tanulmányt ahol ezt olvastad...

Spiritmonger 2011.11.26. 12:45:16

noormális?
az ilyen baromállat ne a naponta rendszeresen arra közlekedők faszával verje a csalánt, ha művészkedni meg kreatívkodni akar, azt tegye olyan helyen, ami nem zavarja a forgalmat!

Szőkeherceg-bombanője 2011.11.26. 12:48:55

Mi venné rá az embereket arra, hogy ott sétáljanak? Lehet, hogy bizarr álláspont, de ha jól figyelem a világot magam körül, akkor azt látom, hogy ott sétálnak az emberek, ahol van látnivaló. Boltok, cukrászdák, kávézók. Az Andrássy most is gyönyörű építészetileg, sétálni elvileg most is remekül lehetne, betorkollik ugye egy alapvetően sétálós helybe, de nem látok széles néptömegeket rajta vonulni. Mennek rajta, használják, nem sétálnak. A forgalom viszont halad rajta.

Shadwell 2011.11.26. 12:49:46

Amúgy ezzel a tervel a legnagyobb baj az, hogy egy sétány akkor működik, ha vannak jól működő üzletek, vendéglátó helyek, teraszokkal, stb. Most ebben a tervben egy 3X3 sávval elválasszuk az épületektől a sétányt.... A pincérek a kávéval majd rohangálnak át az úton? Vagy mennyire hagulatos egy nagyranőt járdaszigeten 6sáv között sétálgatni?

Ezért roszz ez a terv...

airdace · http://metamorfozisok.blogspot.com 2011.11.26. 12:52:02

ki mondta, hogy csökkentik a forgalomnak szánt felületet? az előttem kommentelők úgy tűnik, nem nézték meg, mire reagálnak, csak fröcsögnek. a terv szerint MEGMARAD a 2x2 sáv, csak nem lesz szervizút. a szervizút eddig sem bonyolított forgalmat, csak a parkolók megközelítését. most olyan lesz, mint ma a belső Andrássy, ahol a forgalmi sávból lehet a parkolóba beállni. ennyi. ugyanolyan áteresztőképesség, szélesebb sétány. mindenkinek jó.

ami viszont senkinek nem tűnt fel, hogy a két oldalt levő dupla fasorból a külsőt kivágnák, és a két szélső járda és a forgalmi sávok között ültetnék újra. tehát pótlódnak a fák, de kérdés, mikor nőnek meg akkorára (kb. 10 éve lettek újraültetve, tehát korai lenne kivágni őket). nem tudom, ilyen korú fákat át lehet-e helyezni...

Shadwell 2011.11.26. 12:52:27

@Szőkeherceg-bombanője:

Mehelőztél...
Itt egész egyszerűen meg kell szüntetni a szervízutat.... és kész és jó... forgalmat nem akadályozza, az a pár audi meg ba tud állni beljebb is, és sétálni a nagykövetúr....

lavór 2011.11.26. 12:52:43

@Shadwell:

Csakhogy tudd: az autópályákhoz valahogy el kell jutni. Az autópályákról valahogy a büdös nagy kényelmes sétálóutcádba kéne juttatni az ennivalódat. Egyébként már párszor leírtam. Simán ki kell tiltatni az autókat, végül is ez csak egy főváros, rettentő szűk keresztmetszetű utcákkal, nagyon silány elővárosi közlekedéssel. No de, ami a lényeg lenne számodra is. Az ott lakók autóit is kitiltani a belső kerületekből. Ha másnak, nekik se, ugye? Lehetne sétálni 2 kerületnyit, ha autózni kívánna főúri kedvében. De tényleg, ezek "falusi" fílingre vágyók minek költöztek be faluról városba egyáltalán?

airdace · http://metamorfozisok.blogspot.com 2011.11.26. 12:54:56

@Shadwell: Barcelonában a Ramblán pontosan ez történik :) középen van a sétány, szélén a forgalom, a pincérek átszaladgálnak az úton :)

Az viszont igaz, hogy jelenleg nem a külső Andrássy a lefrekventáltabb hely üzleteket stb. tekintve. A Rákóczi úton már indokoltabb lehetne egy ilyen.

Shadwell 2011.11.26. 12:57:45

@lavór:

:) Vicces figura lehetsz!

OkoskaTo:rp 2011.11.26. 12:57:50

A tervezők legnagyobb ellensége a valóság, és a fizikai törvények.

airdace · http://metamorfozisok.blogspot.com 2011.11.26. 12:59:52

@lavór: pl. azért, mert egy városban, ahol sűrűn laknak az emberek, sokkal hatékonyabb tömegközlekedéssel megszervezni az emberek mozgását? (falun, kisvárosban autó nélkül elég nehéz megmozdulni)
a városi ember, ha autózni akar, tárolja azt egy külvárosi parkolóban, és metrózzon el oda, ha épp szüksége van rá. lakótelepeknél is működik a garázssor-koncepció, amikor kell az autó, elgyalogolok/biciklizek érte, de mivel ez egy kis erőfeszítést igényel, nem használom minden szarra, pl. a mai lábatlan gyerekeket iskolába szállítani, csak hétvégén, vagy ha messzebb utazok.

AnnaKarenina 2011.11.26. 13:00:22

@Shadwell: Teljesen felesleges a kérdésed, kérésed. Attól, hogy az Andrássy sétálóút lesz, senki nem fogja letenni az autóját, aki arra járt. Tehát: valamelyik másik úton fog közlekedni, ahol ezáltal növekszik a forgalom.

lavór 2011.11.26. 13:01:21

@Shadwell:

Ja, tiszta humor. Azon is elgondolkodtam már időnként, mikor a belváros felé kerekeztem, vajon micsoda öröm lehet a körutakon, az Andrássy úton a járdán iszogatni, eszegetni a legnagyobb szmog közepén... És simán imádják az emberek. Na ez a projekt is kb. ennyire értelmes.

balkon-úr 2011.11.26. 13:02:07

Mi a gond az Oktogonnál? A Combinoba a légkondit is utólag szerelték be, majd beszereltetnek "éles szögben forduló mechanikát" nem vagyunk mi olyan szegények, hogy ezt ne tudnánk megoldani (+10% vissza), csak az a lényeg, hogy az ötletet megbízható, jó elvtárs "találja" ki. Ezekből pedig mint látjuk egyre több van.

airdace · http://metamorfozisok.blogspot.com 2011.11.26. 13:02:30

@airdace: továbbá falun egy ugrás és ott vagyok a zöldben, míg a városi ember ezt nem teheti meg. falun szükség az autó, míg városban csak kényelmesség. és mivel városban van munka, az emberek ott kényszerülnek lakni. ezért indokolt a városlakóknak biztosítani a sétálás, zöld környezethez való jutást, amennyire lehet.

airdace · http://metamorfozisok.blogspot.com 2011.11.26. 13:03:18

@AnnaKarenina: még egyszer nézz rá a tervre, és vedd észre, hogy továbbra is 2x2 sávon folyhat a forgalom.

lavór 2011.11.26. 13:03:33

@airdace:

" tárolja azt egy külvárosi parkolóban, és metrózzon el oda, ha épp szüksége van rá."

Nosza, lássam. Kifelé a lakók autóival a belvárosból!

airdace · http://metamorfozisok.blogspot.com 2011.11.26. 13:13:33

@lavór: Egyelőre ez is vágyálom, de tévedés azt gondolni, hogy a belvárosiak nagy része a ház előtt tárolhatja az autóját, vagy egyáltalán van neki. Egy átlag bérház 20 méter széles, az átlag lakásszám olyan 35 körül van. Tegyük fel, hogy az út mindkét oldalán párhuzamosan lehet parkolni. Ez nagyjából kiadja az átlagot, mert valahol ferdén is lehet, vagy merőlegesen, de sok helyen csak az utca egyik oldalán, tehát nagyjából egál. A ház lakóinak a ház oldalán levő oldal parkolói jutnak, mivel a másik oldalon is általában van ház. Most kapubejáróval, saroktól számított 5 méterrel nem is számolok, becsüljük túl kicsit. Egy parkoló 4 méter hosszú. Ez azt jelenti, hogy egy ház előtt átlag 5 db!! autó fér el. A 35 lakásra. Ebből is látszik, hogy közterületen lehetetlen megoldani azt, hogy az itt lakóknak mind legyen autójuk és ott is tárolják a közelben. Valószínűleg most is a legtöbb lakónak nincs autója, vagy máshol tárolja (persze vannak mélygarázsos házak, bár kevés, és néhol az udvarban is lehet; foghíjtelek-parkolók stb.). Így szerintem annak a kisebbségnek, akik közterületen tárolják a kocsit, egyrészt nem fair ingyen biztosítani ezt a lehetőséget, másrészt ők is követhetnék a többség gyakorlatát, akik másképp is meg tudják oldani. Kivételt csak a (valódi) mozgáskorlátozottakkal tennék, kedvezmény vagy más egyéb formában.

meggyes alfonz 2011.11.26. 13:14:00

Tök jó, hogy a belvárosból kitiltják szép lassan az autósokat. De a hidakat is áthelyezik a külvárosba? Mert addig nem tudom hogyan fogunk közlekedni Pest és Buda között autóval.
Minek építünk sétálóutcát oda, ahol alig sétálnak emberek. Amikor az Andrássy megépült fiakkerek közlekedtek rajta, a sétálók meg vigyáztak, hogy ne üsse el őket semmi. Szó sem volt sétálóutcáról.

mestska · http://cities.blog.hu 2011.11.26. 13:16:32

@Shadwell: mikor is volt a gyalogos forgalomé az Andrássy út közepe? ...

mestska · http://cities.blog.hu 2011.11.26. 13:18:08

@Shadwell: tudod ez így működik. Attól ugyanis, hogy lezárnak valahol egy utat, attól még az arra járó autósok el karnak jutni továbbra is az úticéljukhoz.

feketehun 2011.11.26. 13:18:27

@lavór: Tehát aki a fővárosban él, ne sétálgasson, ne grasszáljon kellemes környezetben. A turisták sem, akik alapjaiban lendíthetnék fel a város gazdaságát.
Képtelen vagyok megérteni ezt a gondolkodásmódot: miért jó az, ha egy igen impozáns történelmi belváros leggrandiózusabb, és szép múltra visszatekintő főutcája egyszerűen valamiféle városi autópályaként funkcionál?
Még a Rákóczi út esetében megértem azt az érvelést, hogy elképesztő fontos közlekedőfolyosó, de az Andrássy még csak nem is az.
Szerencsére amint látom, a tendencia az, hogy a környezett egyre emberibbé válik a gyalogosok/kerékpárosok számára.

lavór 2011.11.26. 13:19:06

@airdace:

Azért nem kell ennyire bonyolítani. Meg kell nézni az adott kerületben mennyi parkolási matrica került kiadásra. Na azoknak kéne helyet keresni máshol. Csakhogy: lehet, nem kívánnám más kerületek lakóinak is a forgalomnövelő hatását élvezni az ablakom alatt. Sőt a parkolási lehetőségem is lényegesen csökkenne.
Emellett már mások is leírták: nincsenek az Andrássy út ezen részén olyan üzletek, szórakozóhelyek, amik indokolnák ezt a lépést. Nagykövetségek viszont vannak. No és ki tudja miért, ezen részen nem is fizetős a parkolás. Egyébként pedig ott a Városliget egy ugrásra öreg fák alatt sétálgatni...

mestska · http://cities.blog.hu 2011.11.26. 13:20:18

@airdace: az elrendezés predesztinálja a csökkenő áteresztő képességet, a sávok szűkebbek lesznek, a csomópontok terjengősebbek, de rosszul használhatóbbak.

Mr. Waszabi 2011.11.26. 13:23:17

Tulajdonképpen mindegy, melyik lesz. Biztos, hogy a legszarabb, unortodox verziót fogják megcsinálni. Valamelyik főhülyénk ott lakik az Andrássyn és álmodott egy nagyot, zavarja a forgalom, hát el kell terelni. Tuti, hogy növeli a dugókat. Párisz vazzeg, az. DIadalív nem lesz? Van még szabad placc a Hősök terén.
Saját kisvárosomban is 2 évre széttúrták a főteret, meg a környező utcákat, mondván építenek mélygarázst. Ja. Aztán amikor elkészült, akkor derült ki, hogy a mélygarázs egy része intézményeké, a kisebbik hányadra bérlőként kel pályázni. Egyszerű mezei, adófizető autós meg dögöljön meg. Magyarország, én így szeretlek!

Gaspar Gil y Pollas · http://www.kulturtapas.com 2011.11.26. 13:23:30

A megvalósíthatóság szerintem is sántít az Andrássy esetében. A másik dolog pedig, hogy személy szerint nehezen tudom elképzelni, hogy egy sugárútból sétálóutcát, neadjisten "sétaparkot" csinálunk. Noha a párizsi példát nem ismerem, nekem az Unter vagy éppen a barcelonai vonal sem jött be annyira, illetve alapvetően egyik sem hasonlítható teljes egészében az Andrássyhoz.

Üdv,
Gaspar
www.kulturtapas.com

lavór 2011.11.26. 13:24:15

@feketehun:

"e az Andrássy még csak nem is az."

És tényleg. Csak az M3-as forgalmát hozza be a városba. A Király utca fele már lassított, a körút járhatatlan, a Wesselényit is tervezik lassítani, szűkíteni az áteresztőképességét.. Vajon hová tud átterelődni a forgalom? Nehéz kérdés, igen. Az Andrássy útra. De tőlem aztán az egész belső kerületeket lehetne autómentesíteni. A hátrányaira néhány hónap alatt rádöbbennek az ott lakók. És lesznek új gondok a régiek helyett.

Jó Estét 2011.11.26. 13:24:42

@AnnaKarenina: Énis szeretnék látni erről egy tanulmányt, köszi. Mondani énis tudok dolgokat a levegőbe, de amit mondasz szerintem meg nettó hülyeség, mert szerintem meg az egészen nyilvánvaló, hogy az ember addig használja az autóját, amíg az a legjobb alternatíva, de ha kevesebb a sáv, lasabban lehet haladni, akkor mindjárt hátrébb sorolódik az autózás a többi alternatívával szemben. Pl nekem is van autóm, de dolgozni BKV-val járok, mert gyorsabb...
@lavór: Annyira tetszik mindig ez az érv, hogy valahogy a belvárosba kell juttatni az ételt, és csak ezért járnak kocsival az emberek. Multkor egyik hétköznap lekocsiztam úgy 100-150-km-t Budapesten belül, mert vinnem kellett egy-két dolgot ideoda, és a Hungárián szinte csak személyautók, és mindegyikben egy ember ült, szted az mind éppen ételt vitt valahová? Én értem, hogy rengeteg ember nem tudja az autója nélkül végezni a munkáját, de ez még akkor is a forgalom max 10-20%-a szerintem, qa többi ember csak túl kényelmes...

Jokkura 2011.11.26. 13:28:15

@airdace: A középre ültett fasorral csak egy probléma van : Alatta fút egy un. kéregvasút (Kisföldalatti) . De nem baj majd a gyökerek közt bujocskázik a vakondokokkal. vagy "lapos" gyökerű fákat ültetnek,amit az első nagyobb szél kifordít. vagy konténeres fákra gondolsz ....

De minden fantaziólónak: Sok mindent lehet ,de nem vagyunk amishok.
Viszza lehet(ne) állítani lovas és kordés korszakot is ,nem ?
ha a munkahelyed nem lesz olyan távolságra,hogy 2--3 órát kelljen utaznod 3-4 járattal,hogy oda érj,ha a T Főnőköd nem találja ki,hogy maradj bent még egy -két órát,ha ..még sorolhatnám ( a BKV ,meg januárban csődbe megy)
Szóval autó kell , a városban IS (még), Az elmúlt évtizedeket nem lehet visszaforgatni..

A sok autóKITILTÓ(!, nem az észszerűség határain belüli korlátozásról van szó) @-nak javasolnám ,hogy vásároljon egy olyan belvárosi 'közértben',ahová lovaskocsin és kordén viszik a árút, mert ugyanis az autóforgalmat kitiltotta a környékéről. 1T (és annál nagyobb) árúszállítót még nem láttam villanyosítva (és egyébként az autóforgalomról beszélt , nem a belsőégésűekről).Ha már itt tartunk a szmog kibocsájtás nem a BKV -kéksárkányok priviléguma ??? :)

lavór 2011.11.26. 13:31:00

@Jó Estét:
" Annyira tetszik mindig ez az érv, hogy valahogy a belvárosba kell juttatni az ételt"

Miért? Nem kell? De ezen felül a többi sokkal lényegesebb dolog már le lett írva. Remélem elindul az új városi népszokás, az egy irányba haladók stoppolása. Kis tábla nyakba, út szélén ácsorogva. Megoldódik az 1 ember, 1 autó kérdéskör is.

feketehun 2011.11.26. 13:32:40

@lavór: "És tényleg. Csak az M3-as forgalmát hozza be a városba"

Lelki szemeim előtt megjelent a kép, ahogy jön az egyszeri autós Gyöngyösről, végignyomja az M3-ason, majd a Hungáriánál lejön az autópálya-bevezetőről. Ekkor az alvázon héliummal töltött légpárnák fúvódnak fel, az autó békésen átlibeg a Városliget felett, majd a Hősök terén le, és igen, máris itt a soha vissza nem térő lehetőség kihasználni Andrássy út kemény kétkilométeres hosszát.

Na, persze lehetséges az Andrássyn keresztül megközelíteni a belvárost északkelet felől, de korántsem ez az egyetlen, sőt szvsz. még csak nem is a legkézenfekvőbb lehetőség. Ahhoz, hogy egyenesen elérd az Andrássyt, a Kós Károly sétányon kell keresztülmenned, azt meg nehezen hiszem, hogy az M3-as komplett bejövő forgalma elhalad ott.

OkoskaTo:rp 2011.11.26. 13:34:04

@Jokkura: Az általam ismert angliai városokban egész egyszerűen tilos a napközbeni árufeltöltés. Tesco stb. csak úgy nyílhatott a városon belül, ha megoldott volt az áruszállítók megállása. Tehát az ott nem divat, hogy az Oktogonnál a megállni tilos táblánál álló kocsisor mellé másodiknak megáll a teherautó, hogy a McDonald'sba kipakolják a bucikat.

Gery.Greyhound · http://greyhound.blog.hu 2011.11.26. 13:34:40

@airdace: Reméltem, hogy mire végigpörgetem a kommenteket, legalább egy olyat találok aki érti, hogy miről szól a terv :)

Én is azt látom, hogy marad a 2x2 sáv. Egyébként szerintem az Andrássy-n 2x1 sáv is bőven elég lenne, mert a Hősök tere - Krisztinaváros útvonalon ígyis-úgyis a lánchíd a szűk keresztmetszet, és teljesen mindegy, hogy az Andrássy-n egy vagy két sávban állnak az autók a dugóban.

Mellesleg én már most is kerülöm az Andrássy-t ha az M3 felől akarom megközelíteni a lánchidat, helyette a Podmaniczky - Kálmánimre - Kossuth tér - Széchenyi rakpart útvonalat választom. A Podmaniczky-t akár még szélesíteni is lehetne a nyugatiig a vasúti tárolóvágányok rovására, és akkor bőven kiválthatná az Andrássy-t akár 100%-os mértékben is.

Jokkura 2011.11.26. 13:36:27

@Jó Estét: És honnan tudod,hogy mi volt a kocsijában , számodra nem látható helyen??

Másik példa: Üzletkötő ,személyes tárgyalásra megy ( napi 2-3) Egy cím : Gyáli út ,a Metrónál, Másik cím: Campona, harmadik cím : Újpest, Káp II.ltp. ( csak exhas ,mondtam címeket) Mindehova visz tömegfertőzéses vitézke járat. De mikorra, és milyen állapotba ér oda??( és amit esetleg vinnie kell magával-- bemutató kollekció stb.)

Szóval ,ha egy ember ül a kocsiban az nem csak azt jelenti,hogy kényelmes.
Sokszor csak célszerű ...

lavór 2011.11.26. 13:37:02

@feketehun:

Szerintem kezdd el lebegtetni a szemed előtt azt a képet, mikor mondjuk csak a felére fog csökkenni az Andrássy út ezen csupán 2 km-es útszakaszának áteresztőképessége. Rettenetesen fogod élvezni. Úgy nagyjából a reggeli csúcs idején így is áll a forgalom az M3-ason. Ja, hogy ezt az Andrássy út ablakaiból nem látni? Gyalog meg messze van kimenni megnézni, mi? Kb. 2 km.

airdace · http://metamorfozisok.blogspot.com 2011.11.26. 13:37:03

@Jokkura:

1. Középen nem lesz fasor, csak a két szélső kerül át a házakhoz közelebb. Ott nincs földalatti, mint azt a keresztmetszet is mutatja.

2. Ezt kicsit árnyaltabban kell nézni. Ha olyan lenne az építési szabályozás, hogy nem engedne irodaházakat, lakóövezeteket bizonyos területen kívülre, hanem egy bizonyos körben koncentrálná, kisebbek lennének a távolságok is. Persze az ingatlanfejlesztőknek annyira nem tetszene, hogy meglévő épületeket kellene felújítani vagy egy volt gyárterületen kármentesítés után építeni, ez már legyen az ő bajuk.. Ha több bérlakás lenne, könnyebben tudnánk lakást váltani, közelebb tudnánk költözni a munkahelyhez, stb. stb. Mind-mind olyan dolog, ami más országokban egy kicsit könnyebb, mint nálunk...

tükörfúró 2011.11.26. 13:39:31

@Jó Estét: Meglátjuk milyen lesz a bkv, ha ezek az egyedül autózók is a tömött buszra szeretnének felférni. Akik még kevesebbet tankolnak, tehát a kieső milliárdokat majd te fizeted ki ingatlanadóban, helyiadóban, füstadóban, kitudjamiben.
Vagy mit szólsz majd, ha a nagydolgaidat a kényelmes autó(d) helyett fizetett szállítóval, vagy más módon, esetleg végig kilómétereken át segítőkkel gyalog cipelve kell majd célbajuttatni.
Jahogy eddig már nem ér az eszed, ha valahova bemehet az autó, be is hajt a sok pénzes "kényelmes" órákig alapjáraton pöfögve és gigadugó, tüdőrák. Ha meg nem mehet be és punktum, akkor meg te sem viheted oda a "nagydolgaidat" csak kézben, gyalog. Ciki.

Gery.Greyhound · http://greyhound.blog.hu 2011.11.26. 13:39:38

@Pirx: A belvárosban nincsenek parkolóházak? Na ne nevettess már, a Kiskörút vonzáskörzetében kapásból eszembe jut minimum 5 darab. Inkább az a gond, hogy a tisztelt autótulajdonosok nem igazán hajlandóak megfizetni ezt a szolgáltatást, mert azt gondolják, alanyi jogon jár nekik, hogy az autójuk tárolására értékes közterületet biztosítson nekik a város ingyér.

Jó Estét 2011.11.26. 13:44:27

@Jokkura: Autóval járó kollégáim mondjuk 80%-a átszállás nélkül jutna el a munkahelyre BKV-val, mégis autóval járnak... Jó lenne amúgy egy statisztikát látni, h vajh az autósok hány százaléka jár tényleg muszájból kocsival, és hány csak lusta, mert addig valóban kicsit partalan ez a vita.

@lavór: ez már most is működik, nagy kék buszok, sínbuszok meg is állnak a stoppolóknak :)

@tükörfúró: Igen, ugyanaz, hogy valaki a kényelmes seggét kocsival hozza a belvárosba, minthogy én a hűtőmet kézben :)

lavór 2011.11.26. 13:47:25

@Jó Estét:
"ez már most is működik, nagy kék buszok, sínbuszok meg is állnak a stoppolóknak :)"

Azért megnézném azt, amikor a belvárosra szakadna csak egyharmaddal több közösségi utazási formát választó polgártárs. :) Nemsokára látható lesz a körúton az ünnepek közeledtével. :)

Jokkura 2011.11.26. 13:50:21

@airdace: A magyar röghöz kötött.:) Nem szeret költözködni.
Akkor pedig fordítva kellene : elöször a irodákat koncentrálni, utána a utcákat variálni.

van egy ismerősőm: A Posta új irodájában (Árpád híd pesti hídfő) dolgozik és XVII. ker lakik. Sokszor tartja ben a főnőke este 7-1/2 8.ig . Szerinted mivel tud haza menni ?( Csöves, büdös,biztonságos BKV--vitézke mikor rázatta a seggét az 28 , 37, 50 stb villamoson ? )
ja költözzön a szomszédba .. és ha fél év múlva köszönik szépen a munkáját akkor mi van....
Ezen a koncepcion méc csiszolni kéne.

Buci-Bigyo (törölt) 2011.11.26. 13:53:02

"Valószínűleg most is a legtöbb lakónak nincs autója," - így van.Sokan azért költöznek pont be,hogy letehessék az autót.pl.Egyik barátnőmék is,ahogy beköltöznek,eladják az autót.2 kisgyerekkel.
A terv nem rossz, az Oktogont kivéve, a 4-6-os vilit nem kell piszkálni.Viszont mi történne a keresztutcákban haladó trolikkal?! pl. 73-as, 75-os?

Jokkura 2011.11.26. 13:57:15

@OkoskaTo:rp: A második soros pakkolásért én is fel vagyok ( és meg ) háborodva : Főleg a nyusziőrség tehetetlensége miatt.
Az Anglia ez Magyarország . ( olvasd el Petőfi : A XIX sz . költői versét , főleg annak első versszakát, nem kell tovább ragozni a differenciát)
Km-ben is sok , hát még felfogásban a külömbség....
Én egy Bonn meletti kisvárosban láttam,hoyg valaki megállt rakodni a 2. sorban , 3 perc és a rendőr motoros már írta is fel az adatait...

Buci-Bigyo (törölt) 2011.11.26. 13:57:46

"a mai lábatlan gyerekeket iskolába szállítani" 1. 20-22 évvel ezelőttig volt közbiztonság 2. nem volt ez a rengeteg autó mint ma + 0 közlekedési morál - vagy inkább 0 következmény ( talán mostanában kezdenek kicsit szigorúbban büntetni?)
Viszont ha olyan helyen laksz, ahonnan jó a tömegközlekedés, vagy gyalog is közel az iskola, akkor nem kell a gyerekeket fuvarozni állandóan.10-12 év fölött biztosan nem.

Jó Estét 2011.11.26. 14:00:31

@lavór: nyilván akkor a BKV-t is fejleszteni kell, de ha mondjuk idiota modon nem hagynanak mindenkit bliccelni, talan meg penz is lenn a fejlesztesre... Meg persze normalis P+R parkolok, mint sok helyen a vilagban. Osszekotni a HEV-et a metroval es kicsit gyorsitani, suriteni rajta. Van meg itt tennivalo boven az biztos, de mivel ez is csak egy terv, meg a tomegkozlekedes fejlesztesi is az, majd meglatjuk mejk lesz elobb :)

HgGina 2011.11.26. 14:03:44

@OkoskaTo:rp: szerintem az ész és a logika.

Amíg olyan közlekedésmérnökök (ha létezik ilyen) végzik a forgalomtervezést, mint akik a Bosnyák és a Keleti közti 7-es busz sávjait kiokoskodták, addig inkább szántsuk föl Budapestet, és hintsük be sóval!

A belső kerületeket meg majd a betelepítendő kínai és indiai gyalogos teherhordókkal, esetleg ideiglenesen itt állomásozó serpákkal lehetne megoldani. Az M0 gyűrűn kívül pedig egy duplanullás gyűrű is kellene, ahol azt a félmillió autót le lehet parkolni. Természetesen pénzért, nem őrzött parkolókban. Ott aztán rendszeres razziával az autótolvajokat könnyedén el lehet fogni, a szlovák rendszámosokat zaklatni.

Amúgy az ötlet zseniális. A zseni és a bolond (note bene: hülye) meg erősen határeset.

HgGina 2011.11.26. 14:07:23

@Jokkura: én meg Bécsben a gyorsfutárt (DHL) megállni az Opernringen. Beszaladt egy kis dohányboltba a csomaggal. Mire fél perc múlva visszaért, a rendőr már a második rendszámtáblát csavarozta le.

Jokkura 2011.11.26. 14:11:38

@HgGina: Szeretném látni az ilyen gyors magyar rendőrt ( nem a feladat előli menekülésben,mert abban világelsők).
A fent emlitett dolog azért felvet kérdéseket,de biztos ,hogy van arra is OTT megoldás...

Buci-Bigyo (törölt) 2011.11.26. 14:13:06

Erről az egész autó - nem autó mizériáról egy ismerősünk, egy idős bácsi jut eszembe.Alacsony, kövérkés, kopasz,nagy autóval :D :D, de van önkritikája,humora és egy jó adag önirónia is rejlik benne.:D Szóval ő szokta mondani, hogy az autó a férfi meghosszabított pénisze.:D Így már érthető,hogy miért ragaszkodnak sokan csökönyösen a pé...autójukhoz.Egyébként és is használok autót, de csak akkor, ha sokat és nehezet kell cipelni,egyébként ha tehetem, gyalog megyek.Tesóm is csak akkor megy autóval, ha a családot furikázza, vagy bevásárolnak, egyébként biciklivel közlekedik.Télen is.Amúgy egy kifejezetten jó pasi. :)Nincsenek is komplexusai.:D

lavór 2011.11.26. 14:13:40

@Jó Estét:
"majd meglatjuk mejk lesz elobb :)"
Remélem, valami olyan, ami értelemmel is bír.
Ez a téma nem új, különböző formában fel-fel bukkan. De mint írtad, előbb elég sok dolgot kéne megváltoztatni. Többek közt megvonni a belső kerületekben élők "ingyenes" parkolási lehetőségét. Így ők aktívan részt vehetnének a belváros autómentességéért. De például minek épült annyi irodaház, társasház a telkekre? Lehettek volna játszóterek, közösségi parkok...

lavór 2011.11.26. 14:15:49

@Jokkura:

Hja, míg szlovák rendszámmal, magyar rokkant kártyával tilos helyen parkolhat egy Jaguár, addig mit is várhatunk...

scsaba1 2011.11.26. 14:17:53

@waszabi:

Ez tipikus magyarosch hőbörgés.
Európa egyik legszebb sugárútja a miénk és mi parkolónak meg forgalomlevezető kanálisnak használjuk.
Bármi jobb, mint a jelen állapot.

AnnaKarenina 2011.11.26. 14:30:07

@airdace: Én a szervizutas megoldásra írtam, amit jobbnak vélnek.

Sicc 2011.11.26. 14:35:25

Egyetértek!
Legyen Budapestből egy baromi nagy korzó!
Legyen minden ház aljában egy kávézó. De inkább három!
Az emberek nézzék a kirakatokat az Andrássyn, ahol olyan ruhákat lehet kapni, amit egy élet munkájával sem lehet megkeresni, kifizetni!
Legyen mindenki nagyon boldog, amikor a nem létező platánok lombkoronája alatt járkálva kerülgeti a kutyaszart!
Az M3-ról érkező autókat fel kell robbantani, a sofőröket pedig tarkón kell lőni, mivel nem voltak hjlandók lerakni az autójukat és a nem létező vonatra szállva hatszor annyi idó alatt bemenni a nem létező munkahelyükre.

AnnaKarenina 2011.11.26. 14:36:57

@Jó Estét: Nem hinném, hogy a levegőbe beszélnék. Ha az Andrássyn nehezebb lesz a közlekedés, akkor lehet, hogy azt elkerülik, de mennek másfelé az autóval. Én sem fogom letenni, mert kényelmesebb, és sokszor még így is gyorsabb, mint egy több átszállásos utazás. Ne számolgassátok már, hogy hányan ülnek az autókban, ez nem erről szól. Amíg lehet autót vásárolni (és az autógyártás és -eladás a gazdaságok egyik fő hajtóereje), addig ne próbáljátok már megszabni, hogy ki és hogyan használhassa a saját tulajdonát. Az egyéb, autósokat terhelő adójellegű állami bevételekről ne is beszéljünk. Tiltassátok be az autóközlekedést.

Asztalos Gábor 2 2011.11.26. 14:36:58

Az Andrássyn két szűk keresztmetszet van, az Erzsébet tér és az Oktogon. Ha ott megmarad 2*2 sáv, akkor az oktogontól kifele a forgalmat 2*1 sáv (+esetleg kanyarodósáv) is simán elvezeti (jelenleg is a belvárostól oktogonig torlódás,utána meg szinte üres úttest van).

Mélygarázsnál sokkal olcsóbb a normál parkolóház, az andrássytól 100 m-en belül számos üres telek van, ahol ilyen megépíthető.

Prophet 2011.11.26. 14:40:05

Ha a Sim Cityben működik, a valóságban is működni fog! Bár én nem állnék meg itt. Teljesen kitiltanám az autókat, a sétálókat meg a szűkített szervizútra terelném. Középen meg csak én közlekedhetnék, nagyjából úgy, ahogy a mindenkori kínai császár tette, mielőtt bebábozódott. A velocipedem letámasztanám az egyik fához, és szivaroznék. Olvasgatnám a napi sajtót, a gyapotföldjeim könyvelését ellenőrizném. Aztán el is menne a nap (délben kelnék, mert előző este elfáradtam).

Kéne egy próbát tartani. Egy hétig a terveknek megfelelően közlekednének az autók és a gyalogosok, máshol meg mérhetnék a terhelést. Szerintem jó lenne, meg tudnám szokni. Sok az autó.

Dr.Betépett felhasználó 2011.11.26. 14:40:58

Amíg Magyarország bóvli marad,hála hozzáértő ormányunknak ,és emberek éheznek,megfagynak ,addig naccerű vezírünk,és sleppje,utcákat,tereket,repülőteret nevez át,levelet írogat a nyugdíjasoknak,drága kocsiparkot cserél,és egyáltalán felesleges dolgokra koncentrál.Szóljon már valaki nekik,ott "fenn",hogy nem ezért TARTJUK őket,hanem a HAZA fejlesztéséért,és az ország élhetőbbé tételéért.

Asztalos Gábor 2 2011.11.26. 14:49:55

@Sicc:
"
Az M3-ról érkező autókat fel kell robbantani, "

Elég lenne azokat felrobbantani, akik egy autópálya bevezető szakaszát a városligeten és hősök terén keresztül vezették.

Napkutya 2011.11.26. 14:50:30

Terveztem egy fedett hat sávos utat a pesti alsó rakpartra a közepén medencékkel, vigalmi negyeddel, két szintes kerékpárúttal, kutyafuttatóval, 600 kocsányos tölggyel és egy óriáskerékkel.

Mindezt, lehetőleg közpénzből, akkor, amikor több olyan vidéki város van Magyarországon, ahol még nincs szilárd útburkolat minden utcában.

Ne mááá...

Persze, a fenti elgondolás töredéke is nagyot lendítene a környék (most sem kicsi) ingatlanárain.

A mellékelt fotóról kicsit hiányolom a karikás ostor és matyóbaba árus bódékat, meg a szokásos bazárt, amivel tele van évek óta a Vörösmarty-tér, -de ez nyilván pótolható.

hoseman 2011.11.26. 14:50:31

...van itt pénz úgy látom minden agyament szarságra...remek...csak így tovább

Asztalos Gábor 2 2011.11.26. 14:51:51

A sétányon vezetett kerékpárút hülyeség.
Az oktogon közepén lévő terület meg még nagyobb faszság.

hoseman 2011.11.26. 14:55:23

"A terv nekem alapvetően tetszik"...írja a blogger..

jézus ereje...tényleg nincs fontosabb dolog ebben a végtelenül szánalmas,nyomorult országban??..

olimpia mikor lesz? nagyon csendben vannak mostanság az aktivisták...szerencsétlen agyhalottak

Almandin 2011.11.26. 14:56:18

@lavór: Egyetértek. Már így is nehéz közlekedni Bp. belső területein, aki sétálgatni akar, menjen a Városligetbe. Az Andrássy utat eredetileg is közlekedésre tervezték elsősorban. Inkább az lenne az ésszerű ötlet, hogy a város meglévő parkjait tegyék élhetőbbé. A kisebb terek zöldfelületei katasztrofális állapotban vannak, pedig ha mindenhova telepítenének egy szökőkutat és egy kávézót, kellemes lenne kiülni oda nyáron.

lavór 2011.11.26. 14:56:19

@Napkutya:

"Persze, a fenti elgondolás töredéke is nagyot lendítene a környék (most sem kicsi) ingatlanárain."

Ez nem mindig biztosan jön be. Lásd Király utca és környéke. Nagy öröm az elején, majd nagy üröm néhány hónap múlva... Vigalmi negyeddé avanzsált, majd háborgás lett belőle. Amúgy szerintem a követségek majd eldöntik mit lehet és mit nem azon a környéken. Ha mégsem jön össze, ott a Városligeti fasor. Ott is kiváló sétálóutcát lehetne kialakítani. Talán még jobb is.

Napkutya 2011.11.26. 15:06:04

@lavór: Kicsit félteném ettől a Városligetet. (Előbb-utóbb, még valaki kitalálná, hogy "útban vannak a fák". :) )

Valójában, azt gondolom, az igazán jó sétáló utca akkor jó, ha az emberek tényleg mennek benne valahonnan, valahová a dolguk után.

A fasor, a helyzete miatt talán erre nem lenne alkalmas. (Azonkívül, hogy tényleg nagy kár lenne érte.)

wiener 2011.11.26. 15:06:29

ha sétálós, parkos területet akarnak BONTSANAK VÉGRE LE PÁR TÖMBÖT minden kerületben és ültessék be fával, de ez, hogy állandóan a már most is zsúfolt felületekre akarnak rakni MINDENT (parkot, parkolót, utat, sétáló utcát, biciklisávot, kutyafuttatót, játszóteret, stb.) az HÜLYESÉG

ideasz 2011.11.26. 15:07:41

Miből ez az egész b...meg? Nyomorog ez az ország.

Trejo 2011.11.26. 15:08:39

Cipész, maradj a kaptafánál!
Fél óra photoshoppolással, gagyi ötletekkel nem lesz valaki városépítész.
Legközelebb mit raktok ki a blogra? Egy majom által összefirkantatott Budapest térképet?

lavór 2011.11.26. 15:13:03

@Napkutya:
"Kicsit félteném ettől a Városligetet"

Igaz, bár elég régen pusztulásra van ítélve a többi közösségi parkkal együtt. A Városligeti fasor pontosan annyi sétálgató embernek adna teret, mint az Andrássy út azon szakasza. :) Természetesen megérné a beruházás. :)

Úgy gondolom, hogy sétálóutca szerepét az Andrássy út nem töltené be. De nem csak az Andrássy, a József körút, de még a Bajcsy, sőt a Hungária krt. sem. De én nem vagyok közlekedési mérnök. :)

Jokkura 2011.11.26. 15:21:59

@lavór: Az angol rendszámmal még szebb.

De ha megvonnák a belvárosi ingyenes helyi lakos parkolási lehetőséget ,akkor nagyon sok embertől vonod meg az élethez szükséges összeget.
Belvárosban lakom,és a munkámhoz feltétlen szükséges az autó( 2-3 szerszámos ládikó ,cca 15-30 kg/ db)ha most havi 100 000.- kéne fizetnem,arra hogy a közelemben legyen a munka/szállító eszköz ,szerinted mekkora munkabért kéne kérnem a megrendelőimtől...

Persze ki is költözhetnék Bócsára, ugye...
vagy menjek el egy bankba utonállónak...
De ,ha minden iparos ezt teszi szerinted ki , fog bármit is megjavítani (pláne ami nem szállítható, ajtó, víz,gáz vezeték, falak,tető stb...)

Almandin 2011.11.26. 15:23:18

@hoseman: Én is azon gondolkodtam, hogy bezzeg ilyenekre van pénz, míg a valós gazdasági problémákra nincs. Ezek pótcselekvések.

wiener 2011.11.26. 15:24:19

@ideasz: nyomorog a túrót, csak mi nyomorgunk, az állam ezermilliárdokat költ, nem a kiadásokat csökkentik csak az adókat növelik

Almandin 2011.11.26. 15:26:32

@Jokkura: Aki a belvárosban lakik, és autója van, annak igenis jár az ingyenes parkolás, mert nincs elég garázs. Így is nagyobb kockázatot kénytelen vállalni kocsilopás szempontjából.

tocibacsi 2011.11.26. 15:27:29

mi értelme egy medencének,szökőkútnak, FŰSZÁLNAK egyáltalán az oktogon közepén, ha a körben haladó forgalom miatt megközelíthetelen?!

Almandin 2011.11.26. 15:27:55

@wiener: Pedig egyre szélesebb néprétegek nyomorognak, vagy legalábbis csúsznak lefelé az anyagi lejtőn. Ezt sokan, akik Bp. elitebb kerületeiben laknak és jómódúak, nem látják.

Almandin 2011.11.26. 15:28:29

@tocibacsi: SEmmi. Ez az ötlet úgy hülyeség, ahogy van.

lavór 2011.11.26. 15:31:55

@Jokkura:

Elnézést! Én nem akarok megvonni, megtiltani, korlátozni semmit. A belvárosi fantaszták víziója az, hogy másokat, engem, nem belvárosi lakót/kat kitiltsanak, korlátozzák az autóval közlekedési lehetőségünket. Na erre lett volna az az ötletem, hogy kezdjék önön házuk táján. Ha az általad említett szolgáltatási árnövekedéssel járna, akkor azt is megnyerték az autómentesség mellé. A Tesco , Auchan buszok járatainak útvonalát természetesen meg lehet hosszabbítani, hogy a belvárosiak is hazacipelhessék azt a 3-4 karton sört, ice tát vagy akármit... gyalog, busszal, villamossal...

Jokkura 2011.11.26. 15:35:51

@Almandin: Köszi

van ötletem: A garázsokban ( ami áltálábam vagy nincs,vagy szar a megközelítésük) állhassanak azok a ottani lakosok,akik nem mindennap hsználják a kocsijukat( önkörmi beleszáll a költségekbe) az utcán meg a "pörgő" autók. Tisztább is lenne a város, hisz nem az utcán áll több napig egy kocsi ,gyűjtve maga alá a szemetet, az önkorminak is több pénze lenne az utcai fizetős parkolásból ( az utcán 2x annyi ,mint egy telkes parkolóban a órajegy).
Jó most már jó lenne felébrednem , és nem utópista álmokat kergetni , Ez Magyarország ;jan 01. tól ,már nem is köztársaság, csak khm...ország

Dr Milton 2011.11.26. 15:37:01

Baromira fel tudom húzni magam az ilyen baromságokon. Mi az, hogy a 8 sáv egyértelműen sok? A serviceutat meg ne számoljuk már rendes sávnak. Az Andrássy út a legtökéletesebb mintapéldája - jelenlegi állapotában - annak, hogyan kellene kinéznie egy városi sugárútnak. Gyönyörű fasorok, megoldott közlekedés, nem csúfítja a mostanában oly divatos villamos a felszínt, ne akarják már ezt szétcseszni pár munkanélküli építész agymenése miatt. Inkább a többi bevezető utat kellene ilyenre átépíteni. Ha pedig a környéken akarnak mindenképp csinálni valamit, akkor az Arena útnak adják vissza a nevét és vigyék a föld alá ott a forgalmat, az Andrássy meg maradjon úgy , ahogy van mivel ez a legmegnyugtatóbb állapotú út a városban. Majd ha lesz teljes körgyűrű + még a budai folytatása a Nagykörútnak akkor kell ilyen dolgokról gondolkodni.

eöeöe 2011.11.26. 15:39:41

Ez a rengeteg sületlen baromság városfejlesztés címszó alatt... Már az is hatalmas haladás lenne, ha a folyamatban lévő kis homokozgatásaikat egyszer befejeznék, nem ilyen látszat fantazmagóriákkal kiszúrni az emberek szemét.
A blog írójának gratulálok a tetszik megjegyzéséhez, kár, hogy vmi hatástanulmányt nem mellékelt arról mennyire jó is lenne, nemcsak tetsző.
Esetleg gyémánttal burkolt utakat a 3. 8. és 22. kerületekbe? Nekem úgy tetszik az ötlet

Éhes_ló 2011.11.26. 15:43:27

Ez itt csak a szokásos doktriner szemét.
Ezért tart itt ez a szerencsétlen város, mert ilyen elszabadult hajóágyúként viselkedők vezetik immár évtizedek óta.
Látszik a munkájuk eredménye: hajléktalanok, zugárusok által megszállt közösségi terek, kirívóan környezetszennyező, műszakilag és pénzügyileg becsődölt méregdrága tömegközlekedés, dugók, elsikkasztott milliárdok.

Persze a további hülye ötletekből - mint ez is - kifogyhatatlanok, csak legyen aki túléli.

Jokkura 2011.11.26. 15:45:49

@lavór: Ok el van nézve :)
Csakl egy bibi van ,hogy én nem tudom,hogy melyik fantaszta fog engem megkeresni munka ügyben és neki kb 54x árat számolni. Kénytelen lennék ,mindenkinek 30x felárral dolgozni, minek következtében nem lesznek munkáim, és éhendöglök a szép ,tiszta autómentes belvárosban. Vagy elmenii innen , és uacsak 30x árért bejönni dolgozni ( kapuadó ,dugódíj nézelődési felár) . vagy nagyon is elmenni innen , talán a kontinensről is...
Fantáziaország ,fantazmagoriákkkal beültetve, főfantaszta vezetőkkel...

GaZe 2011.11.26. 15:48:21

mindig megmosolyogtató amikor a belvárosi autóforgalomért lelkesedő arcok jönnek azzal, hogy a városban igenis autóforgalom van meg, miegymás. Ezek az arcok gondolom ritkán laknak a Kossuth Lajos utcában, meg az Üllői út mellett (extra komikum, hogy közben meg rendszeresen a 'más faszával verni a csalánt' szófordulatokkal jönnek).
A város arra van hogy emberek ÉLJENEK benne. Persze az élet része az autókázás is. Nos, aki az autóvezetés élményéért akar nyomulni, annak ott van építve csrilliárd forintért autópálya. Aki meg a belvárosban szeretne közlekedni, annak megannyi alternatív lehetőség áll a rendelkezésére. Illetve, állna, ha nem lenne minden négyzetcenti felület alárendelve a motorizált gépjárműközlekedésnek. És hát sajnos a tudomány/történelem/tapasztalat is már sokszor bebizonyította, hogy ahol nagy a gépjárműforgalom, ott nem jó az életminősége, nem szívesen sétálnak az emberek az utcán. Így a városi köztereket szépen felfalja a motorizáció.
Szóval, ha a kiindulási pontunkat érvényesnek vesszük, hogy a város arra való hogy emberek éljenek benne, de a gépjárműforgalom ezt lehetetlenné teszi, akkor ebből mi következik? Csökkenteni kell a gépjárműforgalmat.
Nem kell pánikolni, hogy csődbe megy a kisvállalkozás, a gyalogosok, kerékpárosok sokkal nagyobb impulzív vásárlói potenciállal rendelkeznek, mint a dugóban araszoló gépjárművezetők (és amióta feltalálták a házhozszállítást, azóta személyesen sem kell eljönni a megvásárolt kombiszekrénysorért).
A város arra való, hogy emberek éljenek benne. Ehhez forgalomcsökkentés, jobb levegő, kisebb zaj, biztonságosabb környezet kell.
Szóval, lehet hápogni, de a forgalom így is úgy is csökkentve lesz, a kérdés csak az hogy mennyi időt vacakolunk még el az ilyen vitákkal a XXI. században, hogy akkor kell-e forgalomkorlátozás a városi környezetben.

szellemkor 2011.11.26. 15:53:53

Ez tökéletes szamárság.
- A kétszer két sávot a házak mellé teszi: fokozza a zaj és környezeti terhelést.
- Ugyanakkor - ahogy többen jól látják - eleve elvágja a leendő sétautat a két utcaszéli házsortól, mellyel alapvetően funkciótlanná teszi.
- A jelenlegi szervizutakat sétálóvá alakítani sokkal több értelme lenne, ehhez viszont az Oktogonnál, a Köröndnél és a Hősök terénél három bazi földalatti parkolót kellene létrehozni ami nem húsz forint lenne.
Ugyanakkor a jelenlegi iroda-vegyes utcaprofil a vendéglátás-művészeti-kereskedelmi-hotel irányba tolódhatna ami jót tenne a környező utcák revitalizációjának is.
Szerintem a helyiségek esetében profilt váltani sokkal gyorsabb és ésszerűbb mint egy műszakilag értelmetlen konstrukciót bebetonozni.

lavór 2011.11.26. 15:57:44

@Jokkura:

Igazat kell adnom. Választanod kéne. Azonban ismervén az embereket, úgy gondolom, abban a másodpercben más álláspontot vennének fel, ha őket bármilyen "hátrány" érné ebben az ügyben. Vegyük például Jokkura ötletét a parkolásra. Miért kéne önkormányzati anyagi segítség a parkoláshoz? Ha van autó, fizesse is ki minden tulaj a vele járó költségeket. Ha ez nem megy, adja el. Miért is fizessen adót erre a célra olyasvalaki, akinek mondjuk nincs autója? A dolog egyelőre egyoldalúnak néz ki; a belvárosiak sétálni akarnak úgy, hogy a legkisebb lemondást sem hajlandók megtenni, kizárnának másokat a közlekedési területükről úgy, hogy ők nem korlátoznák azt, amit másoktól elvárnának... Érdekes szemlélet az biztos. :) És tényleg másra nem kell már a pénz?

lbalazs 2011.11.26. 16:05:17

Az M3-asrol az M1/M7 fele a leggyorsabb ut az Andrassy.
Ezen lehetne valtoztatni, Folytatni kellene a Nagy Lajos Kiraly utat at a sinek felett, torkolljon vaganyutcaba, azt folytatni kellene a sinek mellett a Ferdinand hidig. A Westendben novellni kellene a parkolasi kapacitast, amit konnyen gyorsan el lehetne erni az M3-rol. Esetleg az ide jovoket mar hamarabb elkuloniteni az M3-on, hogy a dugot kikeruljek.

lbalazs 2011.11.26. 16:08:20

Az Andrassy atepitesenel sokkal-sokkal tobbet javulna a belvarosiak eletminosege, ha a kis utcakat alakitanak at. A 2-3 savos utak egy savja jarhato, a tobbi parkolasra szolgal. At kell alakitani, kevesebb parkolo, csak rovid idore, az ott lakok is csak rovid idore hasznalhassak, fakat kell ultetni, rendezni a jardakat, utcabutorokat, kerekparsavokat. A parkolo autokat az ures telkeken epitett parkolohazakban kell tartani. Ez lenyegesen koltseghatekonyabb lenne, mint a nagy utak atalakitasa.

Perillustris 2011.11.26. 16:09:07

Régóta mondom:

"Én pedig maximálisan támogatom egy, a Budai Vártól induló, az autómentes Lánchídon át vezető, a Hősök teréig futó sétány tervét, ami csodát művelne a környékkel."

urbanista.blog.hu/2008/09/15/gyalogos_hid_a_duna_felett/fullcommentlist/1#c3399071

yxcvbnma 2011.11.26. 16:09:18

Ki a fene akarna a külső Andrássyn sétálni? Nincs ott semmilyen turista/gyalogosvonzó dolog. A nagykövet urak maszekban kávéházakat, meg szuvenírboltokat nyitnak majd?

De akkor is, az utca közepén, 15 méterre a szélső járdákon -buzifelvonuláson kívül- ki közlekedne?

Oktogonon a szögben lévő vágányokon túl érdekes a kisföldalattiba belenyúló szökőkút is vicces...

Az aszimmetrikus megoldás, amit Kuku javasolt az viszont nem elvetendő. Azon érdemes lenne filozofálni egy kicsit.

Közlekedési szempontból akár életképes is lenne a terv, mert 2x2 sáv bőven elbírja a forgalmat. A szervízutakon gyakorlatilag csak parkolóforgalom van.

AnnaKarenina 2011.11.26. 16:12:09

@lavór: Megjegyezném, hogy a parkolás senkinek nem kerül igazából semmibe, a parkolási díj a semmiből csinál pénzt. Erre a kocsival nem rendelkezők semennyi adót nem fizetnek. Az meg magától értetődő, hogy egy k.-t valahol le kell állítani, nem viheted fel a lakásodba.

nyelv-ész 2011.11.26. 16:15:13

@GaZe: @Buci-Bigyo: ...és még sokan:

Párizsban, meg az értelmesebb vezetésű nagyvárosokban, ahol csökkentik az autóforgalmat, ott először bővítik a tömegközlekedést.
És nem csak a belvárosban, mert tudják, hogy az autóforgalom jelentős része az agglomerációból jön.

Szóval ha majd az M3 vonzáskörzetéből bejutásnak lesz reális tömegközlekedési alternatívája, akkor majd lehet lezárni, robbantgatni, meg ilyesmit.

A derék "urbanisták" meg miért nem lobbiznak azért, hogy pl. a Hungária körúton belül tilos legyen bazi nagy irodaházakat építeni, amik megint csak a munkába bejáró forgalmat erősítik?

A Váci út belső szakaszán az elmúlt 5 évben legalább féltucat monstrum épült, sokezer irodával, sokszáz céges autós nagyfőnökkel, akik szarni is autóval járnak.

AnnaKarenina 2011.11.26. 16:15:27

@GaZe: nem tudom, miért nem veszitek észre, hogy az egész városban van autóforgalom, mert ez hozzátartozik a városi élethez. Kisvárosban, falun csak biciklizzetek, mert ott akkorák a távolságok. Azt meg én nem értem, hogy miért pont a belvárost kellene kímélni? Akkor a többiek dögöljenek meg?

lavór 2011.11.26. 16:18:40

@AnnaKarenina:
"Megjegyezném, hogy a parkolás senkinek nem kerül igazából semmibe"

Ez alapjaiban így van és mégse... Ha nem kerül semmibe, másoknak miért nem ingyenes? Ha meg mindenkinek ingyenes, mivel befizette a súlyadót, akkor minek parkolási rendszer?
Állítólag ez a rendszer kisebb forgalmat generált vol volna a terhelt belvárosba. Csakhogy, az ott lakók nem mozdulnak a gépkocsikkal onnan, mert ingyenes a parkolás. De mivel belvárosba érkezők nem tudnak így hova parkolni, még horror áron se sokszor, kialakult a mostani helyzet. Nagyjából millió sebből vérzik a belvárosi közlekedési, építészeti kérdéskör. Ez a "tanulmány" sem újdonság, egyel több marhaság a többi között. Persze álmodozni szabad. Csak ne próbáljanak meggyőzni az atomi hülyeségről.

Perillustris 2011.11.26. 16:19:03

@Buci-Bigyo: "Egyik barátnőmék is,ahogy beköltöznek,eladják az autót.2 kisgyerekkel."

Az már gyerekkereskedelem. Csak óvatosan.!

Perillustris 2011.11.26. 16:21:29

Mi lenne, ha mindenki a kommentje elejére írná az irányítószámát?

Gondolom, az ellenzők többségének 2-essel kezdődik.

Perillustris 2011.11.26. 16:25:09

@Dr Milton: "nem csúfítja a mostanában oly divatos villamos a felszínt"

LOL

lavór 2011.11.26. 16:33:32

@Perillustris:
Az lenne a legkisebb baj, de miattad elárulom: egyessel kezdődik a sajátom; a nagyobb baj szerintem, hogy az ilyen és ehhez hasonló tervek készítője még Budapesten sem járt. Talált a nagypapa cuccai közt egy régi képeslapot és megtetszett neki, álmodozik a lelkem. Majd egyszer felébred.

cso zsi 2011.11.26. 16:33:42

Egy lassan 150 éves útról beszélünk.
honlapok.virtus.hu/?id=detailed_article&aid=87191

Nemrég a kisföldalattiból elitmetrót vizionáltak.

Fővárosunkból kiűzték az ipart, neves ipari kerületeink félig telt irodaházak, és 50-es munkanélküliekkel van tele. Bizonyos munkákat sehol, bizonyos munkákat csak az agglomerációban kínálnak nekik.
Ahhoz viszont utazni kell.

Említette @airdace: a metrót, mint jó közlekedési lehetőség. Sokmindenre jó, de a kék metró vonalán pl. nincs felszíni kiegészítés.
Tehát, elsétálok a metróhoz, kimegyek valamelyik városszéli autóraktárhoz, beülök a kocsiba, hazamegyek, bepakolom az útravalót, és nekivágok az országútnak.
Hazaérve kicuccolok, az autót elviszem a világ végére, és újra hazamegyek.
Vagy legyen egy nagybevásárlás, aminek az eleje-vége ugyanez.

@GaZe: "(és amióta feltalálták a házhozszállítást, azóta személyesen sem kell eljönni a megvásárolt kombiszekrénysorért)."
Bringával, konflissal?
Szerinted az irodaházi seggmeresztőket-agyrémkiötlőket mivel látják el napi szinten a beszállítók?

Jó Estét 2011.11.26. 16:33:57

@lavór: abszolut jogos, mikor felhuzzak az uj irodahazakat, lakohazakat joval kevesebb parkolohely keletkezik, mint ahany autot ezek odavonzanak. Ez egyelore csak a belso keruletekben problema, de idovel az egesz varost fogja. En tamogatom az automentesseget, latom kulfoldon sok helyen mukodik a biciglire, tomegkozlekedesre szoktatas, es en sem az aruszallitasrol beszelek. Ha lenne egy tenyleg jol, es gyorsan mukodo tomegkozlekedesi halozat, akar meg azoknak is alternativa lehet, akikre nem is gondolnal. De persze addig sok viz lefolyik a Dunan meg :)

Automentesiteni igenis muszaj, mert amilyen a levego a varosban telente az katasztrofa, vagy pedig szigoritani kell a kornyezetvedelmi szabalyozast...

GaZe 2011.11.26. 16:34:30

@nyelv-ész: és szerinted aki forgalomcsökkentésről beszél az nem akar még jobb tömegközlekedést?
a belső kerületes irodaházas felvetésedre volt anno egy olyan koncepció budapestről, hogy hova lehetne "felhőkarcolókat" (magasházakat) elhelyezni, hogy ne rombolják, sőt erősítsék a városképet. (mert ugye most moratórium van, hogy semmi se legyen magasabb a bazilika tornyánál...).

GaZe 2011.11.26. 16:35:46

@cso zsi: ha csak a kisáruszállítók gépjárműivel lenne tele a város az egyedül az autóban seggmeresztők helyett, asszem bőségesen teljesülne is a forgalomkorlátozás...

Jó Estét 2011.11.26. 16:36:58

@AnnaKarenina: kényelmesebb és gyorsabb, de ha nem lesz az, te is elgondolkodsz. Persze jobb lenne ha elobb a bkv-t fejleszteni. De amugy nyilvanvaloan nagyon jo ez a terv, mert legalabb beszelunk rola, mar az is valami. Nyilvan nem ez lesz a vegso terv, de vitainditonak tokeletes

GaZe 2011.11.26. 16:37:26

@AnnaKarenina: "Megjegyezném, hogy a parkolás senkinek nem kerül igazából semmibe, a parkolási díj a semmiből csinál pénzt."
végül is csak közterületet vesz el, ahol ahelyett mondjuk játszótér, park vagy kávézó terasza lenne (ami bőségesen többet termel, mint egy parkolóhely...)
De céltalan adok-kapok helyett egy konkrét kérdést tisztázzunk az elején: szerinted szükséges a forgalomcsillapítás a városokban?

lavór 2011.11.26. 16:41:00

@Jó Estét:

"Automentesiteni igenis muszaj,"

Ebben is igazat adnék. De... Vagy általánosan kivételek nélkül, vagy sehogy. Az érdekek sérülni fognak az biztos. El kell fogadni azoknak a belvárosiaknak is a lemondást és az ezzel járó költségnövekedést, kényelmetlenséget, akik ezt nem szeretnék. De el is költözhetnek a belvárosból. Nem csak ajánlgatni kell a BKV alternatíváját másoknak, akár ők is változtathatnak életkörülményeik minőségén...

cso zsi 2011.11.26. 16:47:06

@Asztalos Gábor 2: Lassan húsz éve, hogy a ligeten átvezető szakaszt megfelezték, alighasznált bringaúttal a szélén. Ott nem áramlik be a forgalom. Kifelé menne, de azt sem hagyták. Amikor a hullámvasút mellett a Róbert K.-ról az M3 felé vezető felhajtót felújították, többen azt hitték, hogy végre megszélesítik, ezzel megszüntetve a kezdetek óta tartó besorolási anomáliát.

Ezt az ökörséget persze tíz éve is elsütötte valaki egy tanulmányban, amit ráadásul egy bődületes baromsággal indít:
www.vki.hu/~tfleisch/PDF/pdf02/ANDRASSY-UTBAN-VAN_020411.pdf

"„A levegıszennyezıdés miatt a gyalogosközlekedés
nem ajánlott”
Útbaigazító tábla felirata Budapesten,
a Clark Ádám téren."
A szerencsétlenje nem vette észre, hogy a tábla az Alagút falára van felszerelve, és ott nem javasolt gyalogolni.
Mint ahogy más, bicikliparadicsom városban az autós aluljárókban szintén...

Jó Estét 2011.11.26. 16:50:28

@lavór: abszolut jogos, en V.kerben lakok, de munkaba bkv-zok, leginkabb csak videkre jarok kocsival, de persze nem fog mindenki onmersekletet tanusitani, igy muszaj lesz valahogy szankcionalni...

I.C.ram 2011.11.26. 17:00:37

Mennyi minden jót lehetett volna csinálni abból a 400 mrdból, ami elment a sohanemlesz 4-es Metróra... Ez a város tényleg Európa egyik legszebbje lett volna.

cso zsi 2011.11.26. 17:04:13

@GaZe: Majd nézz ki az irodaház ablakán, milyen kocsival jött az ételfutár, a kávégéptöltő, és még pár hasonló.
A vízhordó sem mindig cégautóval jár, és a nagyobb méretű kólásautók sem a cég tulajdonai.
@nyelv-ész: "A Váci út belső szakaszán az elmúlt 5 évben legalább féltucat monstrum épült, sokezer irodával, sokszáz céges autós nagyfőnökkel, akik szarni is autóval járnak"
Nem is nagyon tudnak mással. Megszűnt a felszíni tömközl, a metrómegállók közül hiányoznak a régi busz-, és villamosmegállók. Aki pl. a Dózsa, és az Árpád híd között lakik, annak akár a piac, akár a Tesco elérése egy kisebb kirándulás.

scsaba1 2011.11.26. 17:06:15

@lbalazs:

Már meg van az új M0-ás, hamarosan meglesz a régi kibővítése is. Az M3-asról az M1/M7 felé nem a városon keresztül kellene menni, hanem a körgyűrűn, esetleg ha már valaki nagyon-nagyon kilométer és fillérbaszó, meg millió lámpával akar szívni, akkor Hungária-Rákóczi híd-Andor utca - Egérút.

scsaba1 2011.11.26. 17:17:47

@yxcvbnma:

Mondjuk gyönyörű épített környezet (még így lepusztultan, romjaiban is). Én pl. nagyon szeretem a Köröndöt és a környékét. Az aszimmetrikus megoldás szerintem is a legjobb választás lenne. Ha sikerülne élővé tenni a külső Andrássy utat, akkor ahol lehetőség van rá ott megjelennének az éttermek, kávézók, galériák stb. Ha megjelennének az éttermek, kávézók, galériák stb., akkor élővé lehetne tenni a külső Andrássy utat... ;)

GaZe 2011.11.26. 17:19:06

@cso zsi: igen? hol itt a cáfolat arra, hogy az áruszállításnál lényegesen nagyobb helyet foglal el a városi közlekedésben a "kényelmi" autózók része (akik jól kiköltöztek a zöldbe, nem számolva a közlekedési költségekkel) akik egymagukban csücsülnek a 4-5 személyes autóikban.
Ideje beárazni a közterületeket és közösségi javakat (mint tiszta levegő, csend, stb.)

lavór 2011.11.26. 17:19:58

@scsaba1:
"Ha megjelennének az éttermek, kávézók, galériák stb., akkor élővé lehetne tenni a külső Andrássy utat... ;)"

És minek? A másik oldalon is csak vegetáció van.

zsoci 2011.11.26. 17:20:20

@airdace: Hát pont nincs igazad. Budapest túl nagy ahhoz, hogy autó nélkül élni lehessenb benne. Persze vann olyan szerecsések akik a szomszéd utcában dolgoznak és a háztömbben van a bolt is, de ez elég ritka.
Az meg nonszensz, hogy órákat tömegközelekdjen valaki. Gyakorlatilag nincs olyan helyzet, mikor ne az autó lenne a gyorasabb ( nem még a dugóban a nagykörúton sem, direkt figyeltem a minap ). Amig pedig az meber utazik, addig nem dolgozik, és nem pihen.

Ez a beteg mánia, hogy inenn is onnan is vegyünk el pár sávot, valami elképesztően káros. Elkezdte egy pát beteg építész, meg sötétzöld ezt az ökörséget és a sok hülyegyerek meg beveszi, hogy ez jó neki ! Hova a francba sétálsz az Anrdási úton ? Pont oda ahova a Berliniek az Unten-en, sehova. Ott is csak a turistás sétikálnak. A Város s nyüzsgésről, a gyors helyváltoztaásról szól. Amire ti gondoltok az az olyan kisvárosok mint Békés például, na ott bárhova eljutsz gyalog. A tömegközlekedés pedig nem valami fasza dolgo, haenm kényszer, vagy jó esetben kényszerű komproisszum.

kamarawood 2011.11.26. 17:21:15

A terv jó, csak minden fát ki kell vágni a keresztszelvény szerint.

Ja , hogy azért nem kár?

Orbán Diktor (törölt) 2011.11.26. 17:22:26

Legyen elegendő lámpavas. A most kísérletező, ötletelő fidesz bolsevik bandának még jól jöhet, amikor elsöpri őket egy spontán lázadás (bár a mostani birkáktól ezt nem várom). Szóval, itt a városban csak a lúzereknek nincs autója: meg tudná mondani az a köcsög, aki ezt kitalálta, hogy mi legyen az autókkal? Dobjuk ki őket? Ezért kár volt autóipart fellendíteni, utakat építeni stb.
Szóljon már valaki a diktátornak, hogy kétharmaddal tiltassa be az autózást, úgysem lehet majd megfizetni a benzint...
Hajrá magyarok, hajrá Magyarország!

cso zsi 2011.11.26. 17:23:57

@tocibacsi: Hogy ugyanolyan "szép" legyen, mint a Károly körúton a kockafás izé.

scsaba1 2011.11.26. 17:31:57

@lavór:

Minek, tényleg...minek. A fáról is minek jöttünk le, minek.

lbalazs 2011.11.26. 17:36:36

@scsaba1: Jelenleg ez a leggyorsabb, es legkonnyebb.
Az M0 Deli szektoran egyszer mentem, es nem fogok tobbet, amig ki nem szelesitik.

lavór 2011.11.26. 17:36:56

@scsaba1:

Ebben az esetben tényleg minek? Próbálj meggyőzni. Még 10 bankfiók, esetleg 20 üres kávézó hiányzik igazán?

Ecsedy Áron 2011.11.26. 17:37:16

Sztem bőven elég lenne a jelenlegi átmenő kapacitás az Andrássy út nélkül ha meglenne a parkoló a felvonulási tér alatt. Ideje lenne rászokni, hogy Budapest belvárosa nem alkalmas autózásra. Pont. Az Andrássy út amikor le van zárva egész más városképet ad, sokkal szerethetőbbet, mint a jelenlegi M3-as fíling.

A szervízútra terelés szerintem csak súlyosbítaná a dolgot, simán el kéne terelni mindenkit onnan. Az M3-as bekötőről pedig el lehet menni a Városligeti fasor vagy a Podmaniczky felé, esetleg letenni a verdát a Hősök Tere mellett és metrózni.

Az Oktogon problémát ahogyan a Hősök Terénél is szerintem gyaloghíddal lehetne elegánsan megoldani az átjárást (ráadásul olcsóbb is, mint mindent átalakítani).

Ha a sima lezárástól parázna a város, hogy dugó lesz, akkor dugódíj vagy hasonló korlátozás, mint az ötker belső részében és mindjárt béke lesz. Nem igaz, hogy a belvárosban autó kell annak, aki nem szállít vele. Sőt.

scsaba1 2011.11.26. 17:37:56

@zsoci:

Budapest abszolút nem nagy. A Nagykörúton simán végig lehet sétálni 3/4 óra alatt. Újpestről, Lőrincről, Rákosról tömegközlekedéssel is bent vagy az Astoria-Ferenciek tere vonalában egy erős fél-háromnegyed óra alatt.

London. Na az pl. nagy.

scsaba1 2011.11.26. 17:41:28

@lbalazs:

Ha nem futsz bele balesetbe, akkor jó. Hetente 2x-3x járok arra. Remélhetőleg a szélesítés + az új hidak is kész lesznek nemsokára.

lavór 2011.11.26. 17:41:59

@Ecsedy Áron:

"Városligeti fasor vagy a Podmaniczky felé, "

Ezt most viccből írtad, ugye? A Városligeti fasor a körútig 1-1 sávon járható, utána Király utca lassított részére érsz, sose kerülsz ki a Deák térre... A körúton meg mindegy honnan araszolsz. De például az Oktogonnál belefutsz egy hosszabb várakozásba a körútról.

scsaba1 2011.11.26. 17:46:30

@lavór:

Valamiféle olyasmi korzót képzelnék el, mint a Liszt Ferenc tér vagy a Ráday, csak jóval szellősebben, kevésbé zsúfoltan kibővítve ezzel-azzal az Oktogontól a Városligetig. Ahol simán ellehetne tölteni egy nyári délutánt.

scsaba1 2011.11.26. 17:50:06

Egyébként ez az egész úgyis csak álmodozás. Nagyon sokáig nem lesz erre lovetta...

cso zsi 2011.11.26. 17:52:58

@scsaba1: "Ahol simán el lehetne tölteni egy nyári délutánt."
Azon kívül még van pár nap, és napszak egy évben. A buszsávra sem mehetek rá éjjel kettőkor, tudván, hogy üzemszünet van.

scsaba1 2011.11.26. 17:59:17

@cso zsi:

És miért is akarnál rámenni? Mind az eredeti, ill. az aszimmetrikus megoldásnál is maradna 2x2 sáv+parkolósáv. Nehogy már ne legyen elég...

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.11.26. 18:02:35

@Jokkura:
"A sok autóKITILTÓ(!, nem az észszerűség határain belüli korlátozásról van szó) @-nak javasolnám ,hogy vásároljon egy olyan belvárosi 'közértben',ahová lovaskocsin és kordén viszik a árút, mert ugyanis az autóforgalmat kitiltotta a környékéről. 1T (és annál nagyobb) árúszállítót még nem láttam villanyosítva (és egyébként az autóforgalomról beszélt , nem a belsőégésűekről).Ha már itt tartunk a szmog kibocsájtás nem a BKV -kéksárkányok priviléguma ??? :)"

Szerinted a sétáló utcákban lévő üzletekbe, éttermekbe hogyan szállítják az árut, te nagyokos? És az autómentesség, amit egyesek el akarnak érni, tudod, hogy mit is jelent pontosan?

midnight coder 2011.11.26. 18:08:25

@scsaba1: Bizony. Elég baj az is, hogy az elmúlt pár évben az ilyenekre költötték a pénzt a gazdaság fejlesztése helyett.

lavór 2011.11.26. 18:18:57

@scsaba1:

Értem. Javaslatom a következő: korzózz, akár családosan a Margit-szigeten, Népligetben, Városligetben, a már meglévő sétáló utcákban, sétáló városrészeken. Hidd el, valahol közlekedni is kell. Azért tudok neked olyan sétautcát/kat mondani, ahol a dolog nem jött be. Hajós utca, Király utca Honvéd utca... Kihaltak, az üzletek tönkrementek, csövesek alszanak a padon... Úgyhogy csak óvatosan ezekkel a sétálni vágyásokkal.

Phrascarica 2011.11.26. 18:22:49

@scsaba1: "Valamiféle olyasmi korzót képzelnék el, mint a Liszt Ferenc tér vagy a Ráday, csak jóval szellősebben, kevésbé zsúfoltan kibővítve ezzel-azzal az Oktogontól a Városligetig. Ahol simán ellehetne tölteni egy nyári délutánt. "
Van ilyen, menj a Városligetbe, Népligetbe, Hármashatárhegyre vagy ha még nagyobb térre vágysz ott van Bugac, kicsit messzebb pedig a Hortobágy :P
De igazad van építsünk ilyen korzót 60 milliárdért mert Te és még 25 másik "olyasmit korzót képzelt el"

lavór 2011.11.26. 18:44:22

@phrascarica:

Néha tényleg elcsodálkozom. Budapest szinte egyedülálló lehetőség. Van folyója, Budán ott vannak a hegyek, közparkok, nem is kicsik, pihenősziget... És nem, és nem. Az Andrássy úton kéne flangálni a kutyagumis díszburkolaton nyári 45 fokban. De tényleg, a Vár részeit még nem is említettük, Őrmező is ott van. Annyit sétálhatnának, rendezvényezhetnének, lacikonyházhatnának a budapestiek, amennyit akarnának. Hely van, ráadásul már készen. Használni kéne, jó reggelt kívánok!

scsaba1 2011.11.26. 18:53:17

@lavór:

Közlekedj szépen az M0-áson, a Hungária körgyűrűn, a Podmaniczkyn..., a Rákóczi-Thölöly úton.
Az barokkos túlzás, hogy a pl. a Hajós utcában azért mentek tönkre az üzletek, mert sétáló utcává alakították. Másrészt az Andrássy nem egy belvárosi kis utca, hanem egy reprezentatív sugárút, amit vétek csak arra használni, hogy levezesse az M3-as forgalmát, "meg az a legrövidebb út az M7-es felé".

Harmadrészt nem arról van szó, hogy feltörik és fűvel vetik be a helyét, hanem arról, hogy a kihasználatlan, parkolónak használt szervízutakon alakítanának ki 2x2 sávot+parkolót, úgyhogy megint nem áll meg a Hajós utca-hasonlat. Ma is sokan járnak gyalog az az Andrássyn, csak a hangsúlyok tolódnának el a sétáló jelleg felé. Bár a legjobb megoldás az aszimmetrikus kialakítás lenne, hogy a kialakított sétáló rész az egyik oldalon ne legyen elvágva a házaktól.

@phrascarica:
Jajjj, de nagyon frappáns vagy ezzel a Bugacos benyögéseddel...

scsaba1 2011.11.26. 19:03:52

De egyébként a olyan fejsze nyelén vitatkozunk, aminek a fáját már csemete korában ellopták és eltüzelték.

Phrascarica 2011.11.26. 19:06:38

@scsaba1: "hanem arról, hogy a kihasználatlan, parkolónak használt szervízutakon alakítanának ki 2x2 sávot+parkolót"
a "kihasználatlan" parkoló 99%-os kihasználtsággal, jól van ügyes vagy...
"Ma is sokan járnak gyalog az az Andrássyn"
...és legalább 100X annyian autóval.
"Bár a legjobb megoldás az aszimmetrikus kialakítás lenne, hogy a kialakított sétáló rész az egyik oldalon ne legyen elvágva a házaktól."
A legjobb lenne ha a blogger maradna a photoshopnál, és a virtuális világban, és ha nem szeretne autót akkor akkor elköltözne a tanyavilágba, ott ahol csend van, és jó a levegő, nekem meg meghagyná a szmogot, és a nagyváros kellemetlenségeit az összes előnyével együtt.

lavór 2011.11.26. 19:08:54

@scsaba1:

Hiába na, közlekedési út. Annak épült, teljesítse is be dolgát, míg nagyszerű várostervezőink, úttervezőink sokkal jobb megoldást nem tudnak építeni. Lehet ez ellen berzenkedni, csak mi értelme? Persze, hogy már nem akarják fűvel bevetni. Ez már egy light terv, a füvesítéses már volt. De játsszunk egyet: ha azon a környéken lakik valaki, szaladjon le most az utcára, nézze meg mennyi autó parkol. A hétvége miatt kevés "idegen" autó parkolhat a környéken... Na miután elnézett a messzeségbe, képzelje el, hogy amíg a szem ellát nincs autó. Azok helyére hét közben jöhetnének az ingázók, de nem jönnek, mert 3-4 ezer forint a napi parkolás. Így miután behajtani tilos lenne még az ott lakóknak is, szinte csak sétáló utcák lennének hét végén.

Phrascarica 2011.11.26. 19:10:19

@lavór: a legszebb pedig a PLÁZS volt, pálmafákkal a rakparton! LOL

lavór 2011.11.26. 19:13:51

@phrascarica:

Tudod, álmodni nagyot kell... Lásd Matolcsyt, na és mi lett belőle... :D De most hogy írod, speciel egy tengerszem nem lenne rossz a kapunk előtt... :D

cso zsi 2011.11.26. 19:21:59

@scsaba1: Amszterdamot meg egy óra alatt átsétálod a két széle között.
Ennyi idő alatt lehet a Nagykörúton is végigmenni, ha nem futsz. De a Nagykörúton kívül is van élet, egyre csökkenő tömegközlekedési lehetőségekkel, és egyre nagyobb távolságokkal.

@Zabalint: "Szerinted a sétáló utcákban lévő üzletekbe, éttermekbe hogyan szállítják az árut, te nagyokos?"
Szabályosan? Elég nehezen. De van, ami olajozottá teszi a dolgok menetét.
Mutyiországban.

scsaba1 2011.11.26. 19:23:14

@phrascarica:

Akkor, hogy megértsd: közlekedés szempontjából kihasználatlan. Nem úgy, mint autólerakó, mert úgy igen: 99%-ig kihasznált.

Másrészt pont a tanyavilágba vagy gyakorlatilag bezárva autó nélkül(legközelebbi falu/város 5-10 km, kékbusz meg metró ugye nem jár), míg aki a Hungária körgyűrűn belül lakik és esetleg dolgozik, az nehogy már ne legyen meg autó nélkül a hét legalább 5 napján. De még akkor is, ha olyan borzasztóan messze lakik, mint Hűvösvölgy, vagy Soroksár. Mert minden ellentétes híreszteléssel szemben Budapest tömegközlekedése -az éjszaka kivételével - nem rossz. (aki ezt mondja, életében nem volt még olyan városban, ahol valóban rossz ill. jelképes a tömegközlekedés. Jellemzően olyanok terjesztik önigazolásként, akik tizensok éve nem ültek villamoson...

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2011.11.26. 19:25:55

Nekem ez a terv nagyon tetszik, annyit javasolnék még hozzá, hogy az autóforgalmat meg is szüntetném az Andrássyn. Meg a Dózsán,meg a Rákóczin, meg a Bajcsyn, meg a körúton, meg az Ülőin, ......

Egyáltalán, Budapest területére nem is engednék be autót. Ez lenne az első sétálóváros.

lavór 2011.11.26. 19:27:34

@scsaba1:
"Jellemzően olyanok terjesztik önigazolásként, akik tizensok éve nem ültek villamoson..."

Javasolhatnám esetleg ezt a járatot becses figyelmedbe?

hu.wikipedia.org/wiki/51-es_villamos_(Budapest)

paszmazo 2011.11.26. 19:28:52

Szerintem akkor lenne tökéletes, ha a metrót is megszüntetnénk. Az metróalagutakat tudnák használni a békák a tavaszi-őszi vándorlásukkor!!!!

paszmazo 2011.11.26. 19:30:56

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Egyetértek! A boltokat pedig töltsék fel a biciklisták!!!

scsaba1 2011.11.26. 19:48:08

@lavór:

És most ezzel mit akarsz mondani? Hogy azért hülyeség az Andrássy újragondolása, mert az 51-es villamos már nem megy ki Szentimrére?

Egyébként ha olvasod a Budapestes blogokat, akkor tudhatnád, hogy szó van egy rahedli kötöttpályás vonal újraindításárór, bővítéséről.
(amire mondjuk ugyanúgy nem lesz pénz, mint erre)

lavór 2011.11.26. 19:49:04

@scsaba1:

"míg aki a Hungária körgyűrűn belül lakik és esetleg dolgozik, az nehogy már ne legyen meg autó nélkül a hét legalább 5 napján."

Teljesen igazad van. Ezen a körön belül lakóknak nem is kell autó, pláne a házuk közelében. Arra a 2 napra meg már minek is... :D

pösti 2011.11.26. 19:50:39

Átböngészve a hozzászólásokat nekünk egy olajválság is kevés lenne ahhoz, hogy érdemben foglalkozzunk a progresszív és élhető város ma már mainstream alapkövetelményével a sétáló-gyalogos (bel)várossal...

lavór 2011.11.26. 19:54:36

@scsaba1:
Én nem mondok semmit. Tegyél vele egy kört. Persze ha nagyon ráérsz és időmilliomos vagy. Hogy mik vannak tervben már évek óta az mindegy, hogy mit terveznek szakemberek, az mindegy. A városban az idióta tervek nyernek, nem hozzáadnak a városhoz, csak elvesznek tőle. Pénz meg arra van, amire akarják, hogy legyen. Végkielégítésre, stadionra, sétálgatós utcarészekre... Nem az Andrássy újragondolásával van baj, a feltételek kiépítésével inkább. De ezt te is tudod, ha olvasod a blogokat, igaz, egyre kevesebb hozzáértő ír, elfáradtak, kiégtek.

cso zsi 2011.11.26. 19:57:27

@pösti: Mert ha napelemes villanyautója lesz mindenkinek, akkor nem ugyanez a helyzet áll elő?

@scsaba1: A mostani 51-esre invitáltak, nem a régire. Hasonló "élmény", mint a 99-es autóbusz. Jegy nélkül bármikor felszállhatsz rá, a vezetőnek golyó-, és késállóban érdemes.

gozos 2011.11.26. 20:03:49

Ezt több EU-s nagyvárosban úgy oldják meg, hogy ezek a széles utak sétálóutcák, maximum villamos van gyalogtempóba megtűrve rajtuk.

Cserébe a vele párhuzamos, kevésbé hangsúlyos utcák akár egyirányú utcaként 2 sávos formában elviszik a belvárosi célforgalmat.

És a parkoló autók? 12 éve azzal az indokkal szedik a parkolási díjat, hogy parkolóházak és föld alatti parkolók épüljenek. Ideje ebben gondolkozni, utca autóparkolónak való használata buta módszer.

scsaba1 2011.11.26. 20:04:55

@lavór:

Stadionból se lesz semmi szvsz., ahogy a sétálgatós utcarészekből sem. A futó projektek (talán) be lesznek fejezve és ennyi. Mert lóvé az nincs. A végkielégítéses tízmilliók meg inkább Demszkygrádra voltak jellemzők, meg ugye a metróba beleborított 400 milliárd...

Mr. Waszabi 2011.11.26. 20:05:22

@scsaba1: tipikus magyar mentalitás az elvakult városszépítőké, akik mintha nem a valóságban élnének, másfelől leszarnak mindenki mást álmaikon kívül.
2 millió ember él a városban és további fél millió jár be dolgozni. Meg még akik átmennek a városon, mert muszáj nekik. Többségük nem az Andrássyn lakik, viszont egy jelentős részük ott közlekedik autóval. Mert ott lehet, így alakították ki a város egyik fő útvonalát korábban.
Megbocsáss, hogy nem tudok együtt érezni a fennkölt álmokkal, félmegoldásokkal,ha az alternatív közlekedési útvonalak nincsenek mellé kellően átalakítva. Így is fuldoklik a város a szűk áteresztőképessége miatt.
A P+R-t a 90-es években felszámolták mohóságukban a külső kerületek, miközben a mai napig pampognak annak szükségességéről a fövárosi önkormányzatban és a zöldszervezetben. Egyidejűleg a tömegközlekedés színvonala is egyre rosszabb, évről évre ritkulnak a járatok.

cso zsi 2011.11.26. 20:10:01

@waszabi: Mindezt lehet tetézni is: index.hu/belfold/budapest/2011/11/26/budapest_megszunesetol_tart_tarlos/
A budai fonódóba így is belecsinált a helyi kiskirály, így meg pont azt érik el, amit meg akartak szüntetni. A "Budapest szív-e?" program is csak a szomszédos kerületekbe lapátolta át a problémát, és mindenki a saját szakállára hoz döntéseket. Ha a vezetésben nincs egyetértés, és közösségvállalás, akkor miről folyik a csevej?

lavór 2011.11.26. 20:12:20

@scsaba1:

Már miért ne lenne? Lebontják 5-6 milliárdért, aztán ott lesz az a bazi nagy üres telek...
Ha lehetne, azért körkérdést feltettem volna európai fővárosi polgármestereinek a kérdést: "Mi mindenre lenne elég 400-600 milliárdocska?"

mindenkiautóba 2011.11.26. 20:14:44

@Perillustris:
na ja
az autók meg szépen ellepik (még jobban) az amúgy is szűk utcáiról híres vízivárost
az fasza

a sok kretén tervezőnek a hatásokat is vizsgálni kellene

ugye

scsaba1 2011.11.26. 20:15:22

@waszabi:

Mondjuk pont ezért lenne szükség a szemléletváltozásra, hogy esetleg az Andrássy nem csak arra van, hogy "átmenjünk" rajta, meg "erre a legrövidebb az M7-es felé". Másrészt 2x2 sáv megmaradna. A P+R-rel egyetértek. Nem n+1-ik Köki pláza kellett volna, hanem pl. Köki parkolóház.

lavór 2011.11.26. 20:18:14

@scsaba1:

"Mondjuk pont ezért lenne szükség a szemléletváltozásra"

Így van. Egy ház építését sem a 12. emelettől kezdjük.

AnnaKarenina 2011.11.26. 20:18:24

@GaZe: A parkolás alapban az utcán történik, nem vesz el helyet sem játszótértől, sem kávézótól.
És valóban alapvető a nézetkülönbség: nem a forgalomcsillapításban, hanem a forgalom gyorsításában hiszek, főleg, hogy a magyar forgalomcsillapítás egyértelmű akadályozás, ami a környezetszennyezést erősíti az indokolatlan torlódásokkal, az áteresztőképesség erőszakos csökkentésével.

mindenkiautóba 2011.11.26. 20:20:19

az is vicces, hogy itt sokan a majd lovaskocsival megy az áru az üzletekbe dumát nyomatja

na ja
majd megy a kisteherautó behajtási engedéllyel a megadott rakodási időben
mint minden normális!!!!!!!!!!!!!! nagyvárosban

mindenkiautóba 2011.11.26. 20:22:22

egyébiránt az éltető levegőhöz való jog erősebb mint az autózáshoz fűződő

nem kötelező kiköltözni az agglóba aztán keresztülpöfögni a barmokon

de nem félek: jön a dugódíj, a sokszoros parkolási díj stb.

ZBR 2011.11.26. 20:22:30

Az Oktogon terve komolyatalan a többi csak szimplán fantáziátlan. Ahol nincs éttermi/kávéházi funkció az utcán ott az emberek nem sétálnak, mert minek is. A rendezvénytér az nem a sugárút kell, hogy legyen, főleg, ha annak szomszédságában a Városliget és a Felvonulási tér (56-osok) van... A béna látványterv helyett meg elég lett volna autómentes napon csinálni egy fotót.

És még valami a szervízúttal kapcsolatban: szerintem nagyon jó találmány. Kiválóan alkalmas bringázásra is, és azért is jó, mert az autóforgalmat a védendő homlokzatoktól távoltartja. Az a forgalom ugyanis, ami a szervízúton egyébként bonyolódik, az se nem nagy, se nem gyors. És bár keveseknek néz a hálószobája az Andrássyra, azért az ott levő épületek régiek, ezért védelmük fontos.

AnnaKarenina 2011.11.26. 20:31:08

@mindenkiautóba: Az naivitás, ha azt hiszed, hogy ettől neked jobb lesz.:)

nyekk 2011.11.26. 20:34:39

Az egész várostervezési terület tele van agyhalott idiótákkal.
Beteszi az aktakukac tepsiseggét a sétáló utca éttermébe, aztán majd csodálkozhat, hogy se kaja, se pia, se kávé, sesemmi, mert azt elfelejtették a nagyon hülyék, hogy azt a sok tonna árut oda is kell szállítani.

Sok helyen egyszerűen fizikailag nem lehet megállni ezeken a területeken.(Bazilika környéke, Sas utca, hasonlók)Máshol meg az ilyen-olyan felügyelők, őrök üldözik a rakodó kocsikat.

Egyszer fogjátok ti még a hátatokon cipelni a város széléről a kólás rekeszeket, zsák krumplikat... Sok ökör sötétzöld.

ZBR 2011.11.26. 20:42:06

@waszabi:
"A P+R-t a 90-es években felszámolták mohóságukban a külső kerületek, miközben a mai napig pampognak annak szükségességéről a fövárosi önkormányzatban és a zöldszervezetben."

Ajánlott irodalom:
fenteslent.blog.hu/2011/10/26/p_r_pazarlas_plusz_rossz_megoldas

AnnaKarenina 2011.11.26. 20:43:10

De egyébként ez a vita, ez az ötlet elég irreális, sőt szürreális, amikor a főpolgármester a BKV közeli összeomlásáról beszél.:(

cso zsi 2011.11.26. 21:00:41

@mindenkiautóba: "majd megy a kisteherautó behajtási engedéllyel a megadott rakodási időben
mint minden normális!!!!!!!!!!!!!! nagyvárosban"
Átkozom a pillanatot, hogy Amszterdamban nem fotóztam le a pékbolt előtt rakodó 7,5-es teherautót, úgy, hogy villamos-járdasziget volt mellette. Így az autósok a sínen kerülték ki. Mint nálunk, csak dudaszó nélkül.
Na de majd szakértő kezekbe kerül a dolog:
www.autopro.hu/autogazdasag/Budapesti-behajtasi-engedely-ot-teherautobol-negy-bliccel/2685/
"Az áruknak el kell jutniuk az üzletekbe, de a szállítást a fővárosiak életminősége, a környezet és a közlekedési infrastruktúra védelme érdekében úgy kell szervezni, hogy a teherautók közlekedése a lehető legkisebb terhelést jelentse. A Parking Kft. (2012-től a BKK) feladata a budapesti teherforgalmi stratégia a kialakítása, amely a fuvarozók mellett a városlakók érdekeit is megjeleníti."
Ez jelenleg így néz ki: www.betatrans.hu/hirek_01_20/ures_behajtasi%20eng_adatlap.pdf
www.parking.hu/oldalak/bh_kiadas_menete.html

Aztán ne robbanjon le a kifizetett rendszámú kocsi, vagy ne akarjon más beszállítót a megrendelő.
Egy költözés is milyen "környezetkímélő, ha van 2,5 t cuccom: csacsi.extra.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=15&Itemid=30
Ez két kanyart jelent, míg egy 7,5-re egyben felpakolható.
(3,5-re 1,6t, 7,5-re 2,6t mehet kb.)

cso zsi 2011.11.26. 21:03:06

@ZBR: Az üres fizetőparkoló bezzeg maga a tökély.

scsaba1 2011.11.26. 21:15:47

@cso zsi:

Igen, mert költözni hetente szokott az ember, meg a költöztetők napi- és kilóméterdíja a legnagyobb tétel egy új lakás vásárlásánál...

Járok egy céghez, ami Lupa sziget környékén van, egy sorompóval lezárt úton. Befelé beengednek, ha mondom, hogy hova megyek, kifelé kapok a cégtől egy lepecsételt, dátumozott papírt, hogy náluk jártam, (ha kell mutatom a szállítólevelet is), és kiengednek, ha nem, akkor megbüntetnek, mert mégis a Dunához akartam lemenni kocsival, és még őket is átbasztam.

Nem mondom, hogy most feltaláltam a meleg vizet, de némi szervezéssel, ésszel meg rugalmassággal átvágható ez a rettenetes nagy gordiuszi csomó, hogy hogy jut el a kifli a sétálóutcába...

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2011.11.26. 21:18:48

@pösti: Ne csak a belváros legyen sétálós! Szerintem a Pólus Center is sokkal jobban működne, ha kitiltanánk Palotáról az autókat.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2011.11.26. 21:26:29

@mindenkiautóba:

Igazad van! Aki itt dolgozik, itt is lakjék! Családostul! Előre a 3 milliós Budapestért!

pösti 2011.11.26. 21:56:09

@cso zsi: bárcsak megérnénk...de én a bringával és egy gyors, hatékony BKV-val is beérném.
@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: a Pólus meg pusztuljon nekem nem fog hiányozni (amúgy is csak palotaiak merészkednek oda ők akár pólusbusszl is mehetnek:) esetleg GYALOG)

ZBR 2011.11.26. 21:59:48

@cso zsi:
Kevésbé zavar, mint az, ha az adófizetők pénzéből áldoznak az autós uraságok kényelmének és proliferációjának.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2011.11.26. 22:25:23

@pösti:
Én a buszokat is kitiltanám! Csak fokozzák a környezetszennyezést.

static8.origos.hu/i/1010/20101017szmogbkvb.jpg
www.magyar-mernok.hu/files/apjalanya/rajtolazikarus.jpg

Villamosok se járjank, mert borzasztóan hangosak, és remeg alattuk a föld!

cso zsi 2011.11.26. 22:35:59

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Ilyet a minap nyomott egy Volvo a 134-es viszonylaton. Minden megállóból induláskor.
Az mennyi idős is? Szmogzárlatkor is forgalomban volt.

cso zsi 2011.11.26. 22:46:48

@ZBR: Igen tudjuk, szegény kerékpárosok, és gyalogok fizetnek minden utat, és autópályát.
Az autó meg mumus, és az ördög találmánya.
Az, hogy mindenki, aki adózik, a nagy kalapba hány, ne zavarjon. Megy útra, tömközl-re, bringagyászra. Ezek az egyenlő tételek akkor is, ha Mari néni Sarudról sosem ül metróra, viszont kocsi kell neki, hogy az egri kórházba eljusson. Cserében nekem, aki elvileg csak a városban tömegközlekedem (a céges autóig), mi közöm a vasút bukszájához?
Ekkor lép be a képbe a pármillió szgk sarca, többlépcsősen.

Almandin 2011.11.26. 23:00:45

@yxcvbnma: Pl. azok szeretnének arra sétálni, akiknek tetszenek az eklektikus épületek. De azok most is megtehetik, a Kodály köröndön pl. le is ülhetnek. Egy városhoz valóban hozzátartozik a nyüzsgés is. Megbénulna a belváros forgalma, ha sétálóutcát csinálnának belőle. Vagy pedig még nemcsak 4-es, hanem 5-ös, 6-os, meg ki tudja hányadik metrót kellene építeni, hogy normálisan közlekedni is lehessen.

Almandin 2011.11.26. 23:01:37

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Valóban sok buszjáratot le lehetne cserélni trolikra.

ZBR 2011.11.26. 23:13:13

@cso zsi:
Milyen gaz dolog szegény autósokat megsarcolják :(... Lehangoló igazán :(

Almandin 2011.11.26. 23:14:31

@Orbán Diktor: Azért is vannak hatalmas dugók manapság, mert sokan azt hiszik, lúzerség a tömegközlekedést használni. Pedig nem. Én egy nagyon buta, sznob nézőpontnak tartom ezt.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2011.11.26. 23:14:58

@ZBR: Szerintem a tömegközlekedőket is meg kellene adóztatni, sőt! Mindenkit, aki valahova el akar jutni. Üljenek otthon, akkor nem kell utakra költeni.

mindenkiautóba 2011.11.26. 23:34:54

szóval a lényeg az, hogy az agglósok fizessenek méretes behajtási díjat, ha nem tetszik költözzenek vissza vagy használják a buszt

cinizmus arra hivatkozni, hogy nem lesz bukta a sarki boltban, ha bevezetik a dugódíjat vagy csökkentik a forgalmat
mert bukta lesz

a leggusztustalanabb pedig az, hogy én mint vidéki jogot formálok arra, hogy rongáljam a budapestiek egészségét mert
1, szar a bkv
2, szar a vonat
3, szar minden ami nem az én autóm

hát nem kellett volna kiköltözni a ződbe

érdekes, a nullást évtizedek óta azok az agglósok akadályozzák, akik nyugodtan telepöfékelik a várost
hát maradjanak otthon

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2011.11.27. 00:50:16

@mindenkiautóba:

Ez a beszéd! Mindenki maradjon otthon! Az agglos az aggloban, a pesti Pesten.

Még Buda és pest között is tiltani kellene az átjárást, mert még a végén egy új hidat kell építni, ami rengeteg pénz.

ZBR 2011.11.27. 01:07:50

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn:
Bökkenő az, hogy adóznak. 25% ÁFA van a jegyeken/bérleteken.

ZBR 2011.11.27. 01:14:24

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn:
"Még Buda és pest között is tiltani kellene az átjárást, mert még a végén egy új hidat kell építni, ami rengeteg pénz."

Van benne valami. Bár az új híd tagadhatatlanul jobban megéri, mint felújítani a régit. Lásd Margit híd, ugye. Szerintem hagyni kéne a Dunába omolni a régi, felújításra váró hidakat. Vissza lehetne hozni valamit Budapest poszt-II. vh-s sármjából.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2011.11.27. 01:43:34

@cso zsi: A nettóra vetik ki a 25%-ot, ami a bruttóban már csak 20%.

@ZBR: Kevés!!!! Jegyenként még 115 jövedéki adót is fizessenek!!!! Sőt! A bérletesek fizessenek 70%-os luxusadót a bérletek után.

A hegyi járatokra vezesük be a dizelpótdíjat, ami minimum 600 Ft/alkalom/utas legyen.

cso zsi 2011.11.27. 01:57:18

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Ez igaz, mindig nettó felől látom az áfát.
De ez közelében sincs az áfázott adótartalomnak (vagy az adózott áfatartalomnak?), mint az üzemanyagokban. Amit persze az állam az egyik zsebéből a másikba (nem) pakolgat a tömegközlekedési járművek esetén.

cso zsi 2011.11.27. 02:09:38

@ZBR: itt @cso zsi: linkeltem egy hírt. A vége:
"Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy Budapestnek "forrásteremtési lehetőségre" van szüksége: újra tárgyalni kell a közlekedési adó és a dugódíj bevezetéséről."

Azt tudod ugye, hogy kik fogják fizetni a közlekedési adót?

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2011.11.27. 03:38:05

Balázs Attis szopassa Szentendrei haverjait az agymenéseivel és be ne tegye lábát Budapestre. Munkanélküli tervezőbajnok...

ZBR 2011.11.27. 10:35:48

@cso zsi:
Igen, a vállalkozások. Akik, ha bérletet nyomnak dolgozóik kezébe, akkor azt leírhatják belőle. Und? Messze értelmesebb adófajta lesz, mint mondjuk a kamatyadó.

És igen, ráírva csak 20%. Ejdekevés. Igaza van @Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: -nak legyen még jövedéki adó, luxusadó és nem árt, ha még kitalálunk öt különbözőt.

Perillustris 2011.11.27. 11:26:39

@zsoci: A budapestiek többségének nincs autója, úgyhogy nem kell mellébeszélni.

Perillustris 2011.11.27. 11:41:06

@phrascarica: Ez ugyanaz a Városliget, amit négy oldalról szintúgy az autó(so)k fojtogatnak? Ahol minden négyzetméteren kocsik parkolnak?

@lavór: "Van folyója"

Ó, igen, a csodás Duna, melynek partjai roppantul alkalmasak sétálni. Épp csak az zavar be, hogy nehezen megközelíthetőek, na meg az a csekélység, hogy ott is - mily meglepő - autók hömpölyögnek a folyó helyett.

zsoci 2011.11.27. 11:53:43

@Perillustris: Ezt honnan vetted ?
Budapesten az egy családra jutó személygépkocsik száma mgehladja az 1-et a KSH adatai szerint.

( Budapest összlakossága ~1.600.000, felnőttek száma ~1.000.000. Ez ha levonod a nyugdíjasokat stb kb 400.000-500.000 családot jelent maximum. A gépkocsik száma ~580.000 ) És ebbe nincs benn a céges autók száma.

Tehát teljesen téves amit irtál. Pesten csak a nagyon szegényeknek, és a nagyon idős korosztálynak nincs STATISZTIKAILAG autója. Ez kell legyen a gondolkodás és a vásotervezés alapja. Ja és csak tájékotatása képpen:
Ma a motorizáció kb 3-400 között van. Ez nagyon allacsony európa többi részhez képest, és nőni fog. Az EU-ben ze 600 körül van , tehát ez a reális.

Phrascarica 2011.11.27. 12:12:07

@ZBR: "Kevésbé zavar, mint az, ha az adófizetők pénzéből áldoznak az autós uraságok kényelmének és proliferációjának. "
Majd ha tudod hogy mennyi adót fizet valaki egy autó után akkor irkálj ide.

Phrascarica 2011.11.27. 12:20:32

@Perillustris: "Ez ugyanaz a Városliget, amit négy oldalról szintúgy az autó(so)k fojtogatnak? Ahol minden négyzetméteren kocsik parkolnak?" Ugyanaz, de megkérdezném tőled, hogy az Andrássy utat nem fogják autósok fojtogatni? Demagógia BM!
Esetleg Bugac, Hortobágy, vagy a tanyavilág, haj most jut eszembe azokat is autóutak veszik körbe. Mi lesz most veletek városépítők bajnokok? Az Antarktiszon a helyetek! :D

ZBR 2011.11.27. 12:34:57

@phrascarica:
"Majd ha tudod hogy mennyi adót fizet valaki egy autó után akkor irkálj ide. "
Majd ha tudod, hogy mennyi az autózás teljes költsége, extern hatásokkal együtt és ez kevesebb, mint amennyi adót fizetsz, akkor irkálj ide.

lavór 2011.11.27. 13:40:31

@Perillustris:

Sajnos egy lehetőséged maradt: a Hold. Ott még nincsenek autók... egyelőre. :D
De tényleg, miért nem költözik el a nagyvárosból az, aki nem bírja elviselni annak következményeit. Még azt sem mondhatjuk, hogy az elmúlt 20 évben hirtelen megugrott a lakosság létszáma, derült égből villámcsapásként főváros lett a semmiből.... Érthetetlen. A falvak, kistelepülések kihalnak, itt meg sírnak rínak, hogy nem jó. Nosza, tárt karokkal várják a vidékre költöző lakosokat.

cso zsi 2011.11.27. 13:58:36

@ZBR: Az autó nem mumus. Az autó nem luxus.
Még ha igyekeznek is azzá tenni.

Perillustris 2011.11.27. 14:50:33

@lavór: Szóval ha a szomszédod minden nap - ordító zajjal járó - házibulit rendez, akkor te elköltözöl?

Fordítva ülsz a lovon. Viselje az a következményeket, aki kihúzott az agglomerációba, vagy valami városhatár szélén lévő kerületbe.

Ja, hogy kéne a jó/jobb levegő, az alacsonyabb ingatlanár, meg a kertvárosi környezet is, de kell a jó infrastruktúra is? Beleszarva azok szájába, akik esetleg úgy döntöttek, nekik a városban maradva jobb? Mert bármelyik irányba elindulva 3 percen belül több bolt, gyógyszertár, stb. van? Mert a gyerek bölcsije 5 perc? A suli meg 10?

De mindegy, senkinek semmi köze ahhoz, hogy ki és miért ment ki, vagy maradt benn. Ám míg utóbbi döntése semmilyen módon nem hat előbbiére, fordítva ez nem igaz.

Ez az, ami igazságtalan, és hosszú távon mindenképpen fenntarthatatlan.

Perillustris 2011.11.27. 14:52:36

Ja, és 10 perc múlva elhúzok kocsival valahová, de támogatok minden hasonló döntést. Plusz azokat is, amik használatarányosabbá teszik a költségeket.

lavór 2011.11.27. 15:15:14

@Perillustris:

Eléggé izgalmas kérdés, ki ül fordítva a lovon.
Mondjuk az, aki a belvárosban lakik, ott ingyen parkol, és ágál a hét-közbeni néhány ingázó miatt, akik pont az ő autótárolási szokásai miatt nem találnak parkolót, így 4x annyit pöfögnek körözgetve. Esetleg az is kérdés lehet a nagy kényelemben, vajon miért nem tiltakoztak az ott lakók, mikor az irodaházakat húzták fel, valamint a régi bérház 20 lakása helyett az új építésű 40 lakásos épületet kezdték felhúzni? Hihetetlen lehet számodra, de mindennek forgalomnövelő hatása van. Ez a "jó" levegő mánia tényleg kissé unalmas. Elárulná valaki, hogy hol van egyáltalán jó levegő? Tessék kirándulgatni a budai hegyekben, Normafa, János-hegy...stb. A babakocsis kismamák a körúton flangálnak, természetesen a babakocsi pont a kipufogó magasságához esik közel. Nem az a megoldás, hogy esetleg egy közparkot használnának, nem. Divatozni kell a legszennyezettebb utakon. Kerékpárút: a meglévő hálózat gerince hol fut, a legszennyezettebb útvonalakon. Így aztán az egészséges közlekedési mód szinte a leg egészségtelenebbé válik. Emellett elég hiányos a belváros kerékpárút hálózata, ha meg van, használhatatlan. Boltok, egyéb szolgáltatások. A lényege, ez a kényelem a városi élettel jár. Viszont a forgalom szintén a városhoz kötődik. Kisebb városokat is találsz hazánkban, nem muszáj falura tanyára költözni. Mindenki igénye szerint. A házi-bulihoz. Véleményed szerint a VI., VII. kerületben miért lázadoznak a lakók a vigalmi negyed kialakítása miatt? Talán azért, mert lábujjhegyen sétálnak a részeg fiatalok az utcn hajnali kettőkor? Elárulom: nem. Üvöltve vigadnak. Ez meg a sétálóutca, éttermi-szórakozóhelyi utcakialakítás velejárója. Az ott lakók már tudják.

Sokan valóban a "jobb" levegő reményében mentek ki a fővárosból. Emellett arról is be tudnék számolni neked, hogy bizony ide járatják oviba, iskolába a gyereket, nem a lakhelyükön. A visszaáramlás elkezdődött a tetemes közlekedési költségek, a városi kényelem elvesztésével járó hiányérzet miatt. No és egy nagyon egyszerű dolog: itt van munkahely. Igazságtalan az is, hogy az ország Budapest-központú. Tehát: A belváros lakóinak autóit kitiltani onnan, nem parkolóház a közterület, vagy egyszerűen fizetniük kell ugyanúgy érte, mint másoknak (napi 3-4000 ft),
Még így is előnyben vannak a messzebbről bejárókkal szemben, mivel minden ott van a szájukban. A tömegközlekedés a belvárosban a legjobb. Úgyhogy ha tetszik, ha nem, a belváros lakói nem mondanak le az autózási lehetőségükről. Nekik jár, másnak nem. Vicces.

airdace · http://metamorfozisok.blogspot.com 2011.11.27. 15:19:37

@zsoci: akkor most néhány adat tájékoztatásul:

1000 főre eső autók száma európai fővárosokban (mint Bp-hez mérhető nagyságú városok)

forrás: urbanaudit.org
év: 2004

Koppenhága 218
Párizs 263 (2001)
Amszterdam 286
Berlin 319
Budapest 355
Helsinki 355
London 331
Stockholm 365
Bécs 397
Varsó 411 (2001)
Madrid 437
Prága 468 (2001)
Brüsszel 481
Szófia 507 (2001) (!)
Valletta (Málta) 670
Róma 723

Látszik, hogy minél rosszabb a tömegközlekedés, és minél individualistább ("mediterránabb") az ország, annál nagyobb az autók száma. De nem feltétlenül ez utóbbi országokhoz kellene igazodni, lehetne Berlinhez vagy Amszterdamhoz is...

Perillustris 2011.11.27. 15:26:09

@lavór: Most csak annyit, hogy én MINDENHOL megszüntetném az ingyenes parkolást.

GYK: kivéve persze a magántulajdonú ingatlanok területén.

lavór 2011.11.27. 15:28:29

@Perillustris:

Nosza, szűnjön meg! Lássuk, mit szólnának a belváros autótulajai...

cso zsi 2011.11.27. 16:34:23

@airdace: 2001-ben nálunk csak 2,4 millió szgk volt 10 milliós lakosságra. 2004 óta 3 milliós az állomány, és fogy.
Hollandiában meglesheted az autópályák hosszát is. Mindezt egy feleakkora országban, mint hazánk. Másfélszer akkora lakosság mellett.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2011.11.27. 19:23:27

@Perillustris:

Azt vágod, hogy kinnt sokkal drágább az ingatlan? Meg a víz és csatorna, márha van. Van olyan agglos község, ahol egy köbméter csatorna 1200 Ft.

Perillustris 2011.11.27. 23:53:16

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Nyilván nem egy felkapott agglomerációs községet kell összehasonlítani egy Havanna utcai panellel.

Egy gyömrői lakás áráért legfeljebb egy panelt kapsz Budapesten (a lakóterületet figyelembe véve), s előbbi mégiscsak komfortosabb): ingatlan.com/elado+tegla-epitesu-lakas/gyomro+++/13.7mft+74m2/6039235?sid=14

A saját tapasztalatom is azt támasztja alá, hogy az összes ismerősöm azért ment kijjebb, mert a budapest ingatlanjáért kapott pénzért jobb vidéki lakást kapott. Persze - ismétlem magam - egy kispesti panel árából senki nem fog venni egy dupla akkora nagykovácsi házat.

Leriel 2011.11.28. 11:35:02

Egyrészt: imádnám, ha az egész Andrássy útból egy óriási sétálóutcát csinálnának, még akkor is, ha karnyújtásnyira ugyanúgy hömpölyögnének az autók, telepöfögve az egészet kipufogógázzal. Budapest amúgy sem épp gyalogosbarát környezet.

Másrészt: megvalósíthatatlan, mert az Andrássy olyan mértékű forgalmat bonyolít, amihez néha a mostani sávok száma is kevésnek bizonyul. Tele van dugókkal, ha pedig épp lezárják valamiért, a fél belváros megbénul. Úgyhogy az Andrássy valószínűleg marad, ahogy van (vagy esetleg még rosszabb lesz).

Perillustris 2011.11.28. 11:39:10

@Leriel: Kis idő elteltével alkalmazkodna a forgalom a megváltozott helyzethez. A Margit-híd felújítása alatt sem következett be az előrevetített világvége. Még pontonhidak nélkül sem.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2011.11.28. 21:39:51

@Perillustris: Ez a kecó nálunk még most is elmenne 16-18 ért.

Útközben befelé 3 ilyet is tudok, ami olcsóbb. És Bp-n van.

" Kis idő elteltével alkalmazkodna a forgalom a megváltozott helyzethez. A Margit-híd felújítása alatt sem következett be az előrevetített világvége."
Hol?
Mert a Mátyáshegyi út a Margit híd lezárása alatt járhatatlan volt. Nem tudtam percekig átmenni a túloldalra.
www.norc.hu/embed.aspx?id=fd367e573830dbc4dcd871d0b2b35241&ppa=8.3&r=-210&vla=-4&lz=60&acc=b18dc43c-86a0-4044-b632-582f3fa541cf

Ecsedy Áron 2011.11.29. 21:00:02

@lavór: Nem viccből. Ha a körúton jössz és el kell jönnöd az Oktogonon túlra, vagy el kell menned a Deákon túlra, használd a 4-6-ost, vagy a metrót. Ha pedig csak át akarsz menni a városon kerüld el a belvárost.

lavór 2011.11.30. 06:39:35

@Ecsedy Áron:

A legritkább esetben megyek be a belvárosba, autóval meg pláne. De nem is erről írtam. A belvárosiak saját autóit kéne kizárni a belvárosi autólerakatból és használatból. Szavaiddal élve: használják a 4-6-os villamost és a metrót. Mindenhová elviszi őket.

cso zsi 2011.11.30. 09:45:37

@lavór: Tudsz olyan hipert mutatni, ami tömegközlekedéssel könnyen elérhető? (Az óbudai Auchan, és most már a bécsi úti Tesco ilyen, minden más kilométeres gyaloglást igényel, ha nem autózol.)
Vagy azért, mert merészelt 20-50 évvel ezelőtt odaszületni, ahol most van, büntetni kell? Költözzön el? Akkor meg az a baj, hogy "bejön az agglos". Nem lehetne úgy egymás mellett élni, hogy azt nem a másik korlátozásával tesszük?

lavór 2011.11.30. 10:53:04

@cso zsi:

Ez a helyzet fonákja. Van busz metró, villamos. Másokat kitiltanának a belvárosi lakók, természetesen ők nem mondanak le az autózás kényelméről. De tudok neked mondani bevásárlóhelyeket. Westend, Masmmut I-II. De van még jó pár, ahová remekül el lehet menni BKV-val. Ató nem kell a belvárosiaknak, ott a szájukba minden, a legjobb, legsűrűbben járó tömegközlekedési eszközökkel.

cso zsi 2011.11.30. 11:19:41

@lavór: "Másokat kitiltanának a belvárosi lakók,"
Kik azok a mások?
Az irodaházakba (mi keresni valójuk a Belvárosban?) özönlő tömeg, vagy a szórakozóhelynek kinevezett hányóutcák zajos közönsége?
Mert a gond csak ennyi: reggel-délelőtt többszázezer ember megrohanja a városközpontot, majd délután-este hazamegy. Fordított menetirány esetén tényleg csak azok lennének ott, akik hazamennek.

Mad Mind 2011.11.30. 11:45:07

Röviden baromság.
Kicsit hosszabban, baromság, mert nincs megoldva sem a tömegközlekedés, sem az autók parkolási lehetősége. Emellett nincs igazán semmi látnivaló, üzlet vagy múzeum, amik miatt egy sétálóutcának értelme lenne.
Nézd meg a Váci utcát, tömve van emberekkel. Az Andrássy utcán még a legnagyobb gyalogos csúcsforgalom is kényelmesen elfér a mostani kialakítással is. Főleg, hogy a turisták is a kismetrót használják.

lavór 2011.11.30. 12:56:04

@cso zsi:

Sajnos ez a városi élettel járt, jár. Ki mondta a polgármestereknek a belsőkerületekben, hogy minden üres telekre irodaházat kell építeni? Tiltakoztak a lakók? A sétáló, lassított utcák sajátossága a kiülős étterem, kávézó... Ki tiltakozott, mikor kitalálták az adott utcában, hoyg ők biza' nem akarnak sétáló utcát.. A gond tényleg csak ennyi. Illetve még annyi, hogy autólerakat a belváros. Persze ingyenesen az ott lakóké. A zsúfoltság egyik oka, ha tetszik, ha nem.

Perillustris 2011.11.30. 13:01:24

@lavór: Így van. Már megint oda lyukadtunk ki, hogy az ingyenes parkolást meg kell szüntetni mindenhol.

lavór 2011.11.30. 13:04:46

@Perillustris:

Ezzel nem is lenne baj... Az ott lakók vajon mit szólnának a napi 3-4000 forintos parkolási költséghez?

Perillustris 2011.11.30. 13:18:31

@lavór: Nyilván havi vagy éves díj kellene (havi min. 20K a belvárosban).

lavór 2011.11.30. 13:26:32

@Perillustris:

Az kicsit kevésnek tűnik a belvároshoz. De teljesen biztos vagyok benne, hogy senki nem támogatja ezt az ötletet az ottani lakosok közül.

Perillustris 2011.11.30. 13:37:11

@lavór: Én biztos vagyok abban, hogy lakik a belvárosban sok olyan ember, akinek megérne 20K+ havi díjat, hogy nagyobb eséllyel és könnyebben tudjon leparkolni, ha esetleg a környékén nincs számára megfelelő parkolóház, vagy egyéb fizetős lehetőség.

Amúgy igen, a 20 ezer roppant kedvezményes lenne, a 30 inkább reális.

lavór 2011.11.30. 13:53:51

@Perillustris:

Azért nem várom meg fél lábon állva, mire így lesz. :) Tüntetés lenne az tuti. (És nem mellette.) :D

Perillustris 2011.11.30. 14:01:34

S felgyújtják a kocsikat a környéken? Kész haszon. :o

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2011.11.30. 15:51:55

Jó dolgokon gondolkodtok, de olyan rosszul, hogy lámpát kell gyújtsak hozzátok.

lavór 2011.11.30. 15:53:16

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn:

S légy a mi látó vezetőnk! :D De ne az legyen a megoldás, hogy: dugódíj. :D

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2011.11.30. 18:38:02

Duódíj baromság.

Amit a biciklis mond, baromság.

Az, hogy 20 éve annyi parkolóház épült, ahány disznóhízlalda Mekkában, na az a probléma gyökere.

Akinek nem tetszik, hogy egy város zsúfolt, költözzön falura, ne irigykedjen azokra, akik ott laknak. Mellesleg falun vannak olyan utcák, ahol nem lehet közterületen parkolni, mert nincs hely. És nem is illik, ha van udvar. És nem is teszi senki.

Perillustris 2011.12.01. 10:52:16

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Amíg az utcán ingyen lehet parkolni, addig ki építene parkolóházat?

cso zsi 2011.12.01. 14:22:02

@Perillustris: A kerékpár az egyetlen, amelyik ingyen parkol a nem fizetős területen. A motorosnak a fizetős helyen sem kerül többletköltségbe, mert tarthatja a járdán, vagy kettőt egy parkolóhelyen. De ez nincs ingyen, hiába tolod a mantrát.

Perillustris 2011.12.01. 14:25:42

@cso zsi: Ööö... egy nem fizetős területen miért is nincs ingyen az autósnak a parkolás?
süti beállítások módosítása