A Csepeli strandfürdő medencéje

A Tudatos Vásárlók Egyesületének remek zöld tesztjei szoktak lenni joghurtoktól a mosóporokig, de sajnos ezeknek semmi köze az Urbanistához. Most viszont strandokat, nyári fürdőket vizsgáltak végig ezekből a szempontokból. Na ez már érdekes! Mondjuk nem értem, hogy egy-két szempont (mondjuk a wifi) hogy került a listába, de a felmérés akkor is figyelemre méltó (a részletes pontozás itt van PDF-ben), a sajtóközlemény meg alant olvasható:

 

Habár a kínálat igen széles, a környezetvédelem és az esélyegyenlőség terén még jócskán van mit fejlődniük a budapesti és főváros környéki strandoknak. Sajnos sok helyen még olyan alapvető környezetvédelmi megoldás is hiányzik, mint a szelektív hulladékgyűjtés, így nem csodálkozhatunk, hogy a napenergia hasznosítással még kevesebb helyen élnek.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete 21 budapesti és főváros közeli strandot, illetve az év nagy részében uszodaként és/vagy gyógyfürdőként üzemelő, de idényben strandként is funkcionáló fürdőt vizsgáltak.

Az értékelési szempontok között szerepelt a hulladékkezelés, a fürdés melletti sportolási lehetőségek, a víztakarékossági gyakorlat, az egészségbiztonság, kerékpártárolás lehetősége és az alternatív energia hasznosítása. A strandokat esélyegyenlőségi szempontból is vizsgálták: külön pontozták a mozgássérültek valamint a gyerekkel érkező családok lehetőségeit is. Mivel egy alapvetően gyógyfürdőként működő intézmény más célt szolgál, mint például egy élményfürdő vagy strand, ezeket a helyeket csak a saját kategóriájukon belül hasonlították össze a pontozás során.

A strandok közül a Csepeli Strandfürdő végzett az első helyen (nyitóképen - dá), az őrzött kerékpártároló, a szelektív hulladékgyűjtés valamint az akadálymentesített környezet miatt. Ugyanezeknél szempontoknál sok pontot veszített a Paskál és a Pünkösdfürdő, így a lista végére szorultak.

A gyógyfürdőknél a Lukács lett az első, és a Gellért került a lista végére, mivel nincs megoldva a szelektív hulladékgyűjtés, a kerékpártárolás és alternatív energiahasznosítás.

A strandként is üzemelő uszodák közül a 11. kerületi Nyéki Imre és a Dagály vezeti a rangsort, mivel a családbarát és esélyegyenlőségi intézkedésekért valamint az alternatív energiahasználatért és szelektív hulladékgyűjtésért kaptak több részpontot. Ugyanebben a kategóriában a Csillaghegyi uszoda és a VFWG uszoda bizonyult a leggyengébbnek.

A wellness kategóriában a Mogyoródi Aquarena áll a lista élén, habár az alternatív energiahasználat és az esélyegyenlőség terén még bőven van mit tennie. A sort a szigetszentmiklósi Oázis Wellness Strand zárja, mert többek között a szelektív hulladékgyűjtés és a kerékpártároló hiánya miatt több pontot is veszített, viszont az alternatív energiahasználat és az esélyegyenlőség terén jól teljesített.

A részletes táblázat letölthető itt >>>

Óriás csúszdás élményfürdőktől a 60-as éveket idéző medence-kialakításig, fogasos öltözőtől a proxi-órás beléptető-rendszerig, a lángos, főtt kukorica, vattacukor büfékínálattól a salátabárig mindenfélével találkozhatunk. Van, ahol csak kettő, de van, ahol több mint tíz medencéből válogathatunk kedvünkre.

Hatalmas az eltérés a strandok egyidejű befogadóképességében (500 főtől 9000 főig), és építészeti kialakításában (értékes műemlékek, új építésű, modern vagy több évtizedes, többé-kevésbé karbantartott épületekkel is találkozhatunk).

Természetesen a belépőjegyek ára is széles skálán mozog. Egy négyfős család hétvégi egész napos belépőjegye 2500 forinttól 16.200 forintig alakulhat.

A teszt eredményei és az összefoglaló elemzés:  http://tudatosvasarlo.hu/cikk/teszt-strandok-nyari-furdok

Fotó: www.budapestgyogyfurdoi.hu

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: budapest uszoda fürdő mogyoród

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr583159528

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Hogyan lehet olcsón medencénk? Kivitelezés lépésről lépésre 2011.08.17. 10:33:28

Alig akad olyan ember, akiben a nyár derekán ne vetődne fel a kérdés, hogy vajon mennyibe is kerülne egy otthoni medence építése. Az áraknak és lehetőségeknek utánaolvasva azonban a legtöbben azonnal fel is hagynak az álmodozással, és...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2011.08.17. 11:20:39

Érdekes cikk, de már megint keveredik a szezon a fazonnal; egy strand esetében nem az alternatív energiafelhasználás és a szelektív hulladékgyűjtés a fő szempont szerintem.

Az esélyegyenlőség szót meg be kellene tiltani. Az akadálymentesítést még megértem, de ez.. fölösleges PC marhaság.

VacakBlogHu 2011.08.17. 11:36:13

A Gellért közönségére sem jellemző, hogy bringával járnak :) Fura ez a mindent vegyünk egy kalap alá hozzá állás.

feketenap · http://www.zoldszempont.hu 2011.08.17. 12:36:09

@Crystah Mastah: az alternatív energiahsználat azért egyre megkerülhetelenebb kérdés, mert a fogyasztói társadalom, a növekedéskényszerben lévő gazdaság a természeti kincseket egyre ésszerűtlenebbül kihasználva termel szűk érdekcsoportok számára hasznot, amelyet aztán nem forgatnak vissza ezen értékek megőrzésére, állapotjavítására. Lsd: Húsvét szigetek történelme.

nyelv-ész 2011.08.17. 12:44:45

Valahogy nekem ettől a Dagály nem lett vonzóbb egy fikarcnyival sem.

nakiazaki 2011.08.17. 13:16:57

A Gellért egyéb más szempontok alapján is megérdemelné az utolsó helyezést bármilyen fürdős listán. Totális félreértés, ugyanis a hely szemmel láthatóan gyógykezelésre szorulóknak lett kialakítva (szeparált férfi és női termál), emiatt pároknak közös wellness nem megoldható csak vasárnap. A külső részen hidegvizes hullámmedence és szauna pedig a wellness/élményfürdő státuszt erősítené. Az egyetlen "élménymedencében" ahol van pár bugyborékoló rész, szerintem indokolatlanul kötelező az úszósapka (100 Ft az eldobható, biztos jó üzlet), a többiben nem. Ráadásul az egészre ráül valami nyomasztó szocialista hangulat: az öltöző egy sötét, körfolyosós labirintus, a lambéria keveredik a gyönyörű mozaikköves falmintával, stb. Ja, az egyetlen, talponálló hűtőből szendvicset és kólát áruló büféről nem is beszéltem. Mindezek mellett a legmeglepőbb, hogy a belépő drágább, mint a lényegesen szebb, kulturáltabb, sokoldalúbb és vendégbarátabb Széchenyiben. Jó lenne, ha kitalálnák, mit is szeretnének kidomborítani, és abba az irányba nagyon sokat fejleszteni a Gellértben, mert a jelen állapotában totális zsákutca az egész.

(zárójelben: az is igaz, amíg a vendégek 90%-a külföldi, aki jó esetben is csak egyszer jön ide, nincs, ami indokolná a megújulást)

Blogerovac 2011.08.17. 13:42:44

Az a szomorú, hogy ezért a lényegtelen és nagyrészt értelmetlen kimutatásért valaki pénz kapott. Nem is akarom tudni, hogy mennyit!

Inkább ez idő alatt összeszedte volna a szemetet 1-2 strand környékén, az sokkal hasznosabb lett volna.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2011.08.17. 13:59:40

@nakiazaki:
Bár elsősorban a Széchenyibe járunk, kétségtelen, hogy a Gellért még mindezekkel együtt is zseniális. Mintha egy fürdőváros szállodájának udvarán lennél, fák és madarak között, nem pedig Budapest belvárosában.

gregibroki 2011.08.17. 14:35:05

@Blogerovac: de ha nem ez a munkájuk, akkor miért csinálnák? a szemetet kinek kéne összeszedni? közterület-fenntartóknak?

русалка 2011.08.17. 14:39:16

meglepődtem, hogy a Nyéki nyert a kategóriájában, de pozitív csalódás ez nekem. idén 10 éve járok hetente oda úszni, és a rémes hajszárítói és megfoghatatlan posztszocialista légköre ellenére valamit nagyon szeretek benne:)

nakiazaki 2011.08.17. 14:57:27

@TuRuL_2k2: Jogos, ez nagyon nagy pluszpont a fürdőnek, én is el voltam ájulva a környezettől. Nem is ezen kellene változtatniuk :)

Pici Bob a hangya · http://baratiajanlat.hu 2011.08.17. 16:45:07

Csak együtt lehetünk erésebbek! Bizonyíték a linkemen..

Gáborom 2011.08.17. 17:04:15

zöldektől eddig még csak ződeket hallottam.
ez hülyeség úgy ahogy van.

Ja! Napelemet az afrikaiaknak. mer van rá pézük mi? Csesszünk ki velük még jobban mi?

na hát mit várjunk a ződektő...

anarchista,félművelt banda.
( Kéne nekik egy kunbéla. bár van már kónbedittyük )

2011.08.17. 17:27:02

@feketenap:
Igen, ez a szép betanult válasz, de ha kicsit is belegondolsz, már alapból van benne egy nagy ellentmondás. (Ha leszarjuk a környezetet nem megkerülhetetlen az alternatív energia, ugyanis leszarjuk és jönnek a szén/olaj alapú hőerőművek.. kedvenc zöldjeink kedvencei.)

Szóval ez idáig kissé wmikis, és még mindig nem látom miért kellene egy strandot megítélni az alapján, hogy van az udvaron két napkollektor vagy sé. (Medencék, termálvíz, környezet, ár, tömeg, épületek, épületek állaga, etc ezerszer fontosabb tényezők.)

sanche · http://elakadasjelzo.blog.hu/ 2011.08.17. 21:47:46

jó ég, hogy mire van idejük egyeseknek.. Már az ötlet is mekkora baromság, ami alapján összehasonlították a strandokat...

Félreértés ne essék, ha ez valami amatőr kis magánakció lenne, akkor egy rossz szavam nem lenne, mindenki arra cseszi el az idejét, amire akarja.. a baj ott van, hogy vsz ez nem ingyenes "kutatás" volt, másrészről ezek az emberek teszik pont tönkre a világot a nagy jóakaratukkal (Bár én már kételkedek abban is, hogy a zöldek jót akarnak..)

Szóval, ahogy fentebb mondták, egy fürdőnél, hogy mennyire rokkant barát, meg milyen zacsiban gyűjtik a szemetet, majd szórják ki az utcára, igazából nem tényező.
A napelemet meg főleg ne erőltessük, mert mocskosul drága és a büdös életbe nem térül meg, előállítása pedig környezetszennyező, ahogy a kidobása is. Magyarországon felszerel sok-sok millióért egy uszoda ilyet, azt nagyon rendszeresen sok pénzért karban kell tartani, azért, hogy 10-15 év múlva le kelljen cserélni..mikorra lassan hozna bevételt is.. Elmebetegség.

A Gellért téri intézményt látom más is szidta: csatlakozom. Nem a kuka meg a napelem a baja, hanem, hogy semmit nem költenek rá. Mint valami kiskirályság élvezik, hogy megélnek azért mert jó helyen vannak és valakik jó dolgot építettek oda..de fejleszteni és költeni..az nem kel régen.. Ami elkorhadt, ami lerobbant, azt úgy is hagyják. Rosszabb esetben a legigénytelenebb, legolcsóbb megoldással foltozzák be. A terület nagy, a szolgáltatás viszont nagyon gyatra. Ritka a pezsgőfürdő és a hullám is. Mindezért rengeteg pénzt kérnek, pedig milliószor kevesebből is mások ugyanennyi szolgáltatást tudnak nyújtani.. Nagy-nagy szégyen.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2011.08.17. 23:04:37

gy ilyen felmérés miért augusztus 17.-én jelenik meg? Miért nem április 15.-én?

hegyilany 2011.08.23. 11:16:20

Vajon miért maradt ki a Hajós Alfréd uszoda?
süti beállítások módosítása