Van ugye a Szeretem Budapestet Mozgalomnak ez a Szexi Budapest elképzeléscsomagja, amelyiknek egyik sarkalatos pontja a budai borkultúra feltámasztása, vagy legalábbis megidézése. Ennek egyik eleme, a Vár keleti lejtőjére telepített kis szőlőültetvény már meg is valósult. Jópofa dolog, örülök neki. A Tabán lejtőjének beépítése ugyanakkor már neccesebb kérdés.

Bojár Iván Andrásék abból indultak ki, hogy a budai területek jó részén szőlőt műveltek, ami aztán a filoxérajárvány idején (1800-as évek utolsó évtizedeiben) kipusztult. Csak míg mondjuk Bécs környékén (Grinzingben) ezeket újratelepítették ellenálló fajtákkal, nálunk nem. A legtöbbjük helye beépült, de van, amelyik nem. Többek közt ezért lehet most szánkózni, síelni a Normafánál.

A Szexi Budapest programban a Tabán lejtőjére 22 pincét/kocsmát telepítenének, ami nem csak emléket állíthatna az egykori szőlősgazdáknak, de nagyszerű turistacsalogató is lenne. A vendéglátóhelyekhez egy szabadtéri színpaddal kombinált, tájba simuló központi szolgáltató épület is tartozna. (Nagyításért katt a felső képre, de a kis képek részletesen megtekinthetők itt.)

Persze ellenvetések is vannak. Egyrészt: ha már egyre nagyobb területrészeket hasítanak ki szállodáknak és wellnesscentrumoknak a csöpp I. kerületi zöldből, akkor biztos, hogy erre van-e szükség még a Tabánban? Vagyis itt nem csupán a nyugalomra vágyók vs. mulatós idegenforgalom kérdésről van szó, mint a romkocsmák esetében, hanem újabb zöldterületek beépítéséről is.

A Grinzingben valóban szőlőművelés folyik és a helyben termelt bort mérik ki. Vagyis egy óriási mezgazdasági, kertterülethez tartoznak vendéglátóhelyek. Itt arról van szó, hogy egy nem túl nagy városi parkba 23 épületet építenének. Kicsit olyan mintha jó ideológiával lehetne megvalósítani azt, ami a Gellért-hegy tetején nem sikerült az élelmes vállalkozónak, aki egyetlen kávézót akart építeni.

Bárkinek is van igaza, a környék lakói mindenesetre tiltakoznak:

(Tipp: Orsi, kösz!)

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: budapest építés vendéglátóhely városkép látványterv tabán i. ker

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr652855513

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Overseer 2011.04.26. 07:58:01

Ha jól látom főleg meglevő épületeket akarnak felhasználni, innentől kezdve a zöldterület problémája gyakorlatilag meg is oldódott. Nem mellesleg, érdemes tudni hogy Budán gyakorlatilag MINDENRE lehet tiltakozókat találni. Ha azzal jött volna a kerületvezetés, hogy pl. most ezt és ezt a járdát újraaszfaltozzuk, megint nyuggeranarchia költözött volna az utcákra, hogy "mer a járda jó vót eddig is", meg "a margit nájni hogy fog ezután elbiziglizni a cébéába reggelente, ha nem tud főőmenni a járdára mer aszfaltozzák??"

Le kell őket szarni, ha nem vesz el jelentős területeket a zöldből, akkor hajrá bornegyed!

mecséri 2011.04.26. 07:59:49

..."A környék lakói mindenesetre tiltakoznak"... - a hazai településtörténet leggyakrabban idézett mondata az ingatlanfejlesztés mellett. Nálunk mindig mindenki tiltakozik, mert valaki azt mondta nekik, hogy ez a demokrácia, nem a fülkeforradalom, a húsvéti alkotmány, meg a nemzeti együttműködés rendszere. Nálunk a civil kurázsi megáll a helyesírási és stilisztikai hibáktól hemzsegő kiáltványok, tiltakozó és aláírásgyűjtő ívek rendszerénél. A legnagyobb baj pedig az, hogy az önkormányzatok, a szavazatokért aggódó politikusok ilyenkor meg is hátrálnak, és az olyan jó programokból, mint a Szeretem Budapestet Mozgalom koncepciója, nem lesz semmi. Kár...

ildsisy 2011.04.26. 08:00:22

Szerintem: Nem kéne...

loláb 2011.04.26. 08:49:34

Szerintem, budaiként: kéne.

GGG77 2011.04.26. 08:54:56

Nem, nem, nem. Pedig nem vagyok nyugdíjas, viszont 30 évig a kerületben éltem. Tudom mi lenne a beruházásból, valami gagyi, bazári. Szemetet árulnának méregdrágán.
Ráadásul a parkolást tuti, hogy nem oldanák meg.

Pócs Gergely 2011.04.26. 08:59:00

Ismerős valahonnan. Szabadtéri színpad építésére hivatkozva beépíteni azt a területet, ahol már van szabadtéri színpad.
Budapest belsejében semmilyen zöldterületet nem szabad beépíteni. A borozók létrehozása szimpatikus, de máshogy kell megoldani.

a távoli rokon 2011.04.26. 09:00:13

műanyag marketingszarság. engem speciel nem zavar, de tutira nem fogok odajárni, mint ahogy plázába, meg mekdonácba sem.
ez kb az a kategória, mint a homokkal tele
szórt Hősök tere, ahol közönség előtt lovagolnak a médiások lovashuszár ruhában, hogy a pestiek is láthassanak végre igazi lószart:P

nemecsek ernő áruló 2011.04.26. 09:02:09

Az megvan, hogy az M0 azért nem készült el 20 év alatt, és a két egyébként forgalom szempontjából szükséges belső gyűrű azért nem fog, mert a lakók mindig tiltakoznak? Budapest világváros, így turisztikai központként kell tekinteni rá. Akinek ez nem tetszik, és zöldet akar, az költözzön Budafokra. Szerintem.

loggoll 2011.04.26. 09:08:32

@Overseer:
"Ha jól látom főleg meglevő épületeket akarnak felhasználni, innentől kezdve a zöldterület problémája gyakorlatilag meg is oldódott."

Nem. Ezek az épületek nem léteznek. A képeken az adot borvidék néhány jellegzetes épükete látható, de ilyen a Tabánban nincs.

readonly 2011.04.26. 09:09:22

@Gerzsonka: Az megvan, hogy az út 2/3-a, 3/4-e felszín alatt kellene menjen? Ok. Na, akkor mi van ott a felszín alatt baromi sok? Barlang. Ok, eddig bírod követni, ugye? Mi van akkor, ha belefúrsz a barlangba? Fúrófej stop, barlang ex-lege védett, munka leáll, új nyomvonal kialakít, tervet módosít, hatástanulmány, engedély a módosításra, továbbfúr 40 métert, hopp, új barlang, fúrófej leáll ...

Még ha lenne is engedély, szted van olyan balek, aki bevállalja ezt a tuti anyagi csőd fúrást?

Fel kéne fogni 20 év után végre, hogy térség nem alkalmas rá, Bp. vízfejségén nem segít, ha húzunk ott is egy körgyűrűt, csak még jobban be fog épülni addig. Ez a körgyűrűzés csak tocsogás a szarban, nem megoldás.

Pócs Gergely 2011.04.26. 09:10:00

@Gerzsonka: Az megvan, hogy ha beépítik a zöldterületeket, csak katasztrófaturisták jönnek majd?
Ott volt a Ráckert. Turistalátványosság volt. Idegenforgalmi szempontból hasznos. Felszántották, beépítetté, hogy majd jönnek oda a turisták. Tudomásom szerint a mai napig nem üzemel a Tabánba épített épületmonstrum.

bikmakk · http://srbija.blog.hu 2011.04.26. 09:10:53

Borrégiókat bemutató parkszerű hely, tájjelegű "pincékkel": IGEN.
Tabánban: NEM

(Ugyanakkor:
Támogattam volna a Tabán lebontását, ha akkor élek? NEM, NEM, NEM.
Óbuda központjának panelesítését sem.)

Julio cesar 2011.04.26. 09:11:40

Látom sokan nem értik...

Itt a lényeg, hogy a zöldfelületet elvegyék.
Ez a "koncepció" valójában a Tabán beépítése, ami Bel-Buda egyik utolsó zöldfelülete. Egyébként a környékbeli étteremek és kocsmák sorra zárnak be, simán el tudnának vinni akár 5x forgalmat is, rengeteg lehetőség lenne az Attila úton, Alagút mellett és a Krisztina téren, tehát az itt lakók nincsenek a vendéglátós, turistacsalogató helyek ellen. Egyszerűen a zöld park beépítése lenne vagyunk.

A mi gyerekeink ide járnak ki télen-nyáron, a környékbeli iskoláknak, óvodáknak ez az egyetlen hely ahova kivihetik őket. Aki itt lakik az itt sportol, ide jár ki és így tovább.

Ami most folyik az egyszerű parasztvakítás, a lényeg a zöldterület megszerzése, ha egyszer megbontották a parkot mehet majd szállodaépítés vagy bármi (a Tabán szélén már megcsinálták, most a többi, megmaradt zöldterületre mennek rá).

Tényleg elhiszi bárki, hogy ennyi kocsma nem jelent autóforgalmat, szállítást a parkon belül? Hát teljesen hülyének néznek minket???

ormotlan 2011.04.26. 09:15:53

ZÖLD TERÜLETET NE VEGYENEK EL!!! Alig van Budapesten egy zöld folt ami nincs teli kutyaszarral vagy emberi ürülékkel, nem kérünk a még több betonból.

fikanick 2011.04.26. 09:19:20

@readonly: Nem budapest "vizfejsegen" kene segiteni a korgyuruvel, hanem az orszag 40%-at megtermelo varos kozlekedesen vele. Azert, mert a te celodat nem szolgalja a korgyuru, azert meg nem tudsz meg egy akkora varost mondani, mint Budapest, ahol ne lenne ilyen valamilyen formaban. Ideje lenne vegre leszarni a helyi lakosokat, ez egesz Budapest eminens erdeke.

Valami okos mondta, hogy a parkolas nem lenne megoldva. Sziv megszakad, tenyleg. Mutassatok _egy_ olyan nagyvarost a vilagban, ahol "meg van oldva" a parkolas a belvarosban akarhol is. Ocska kifogaskereses.

Ujfent, a helyieket le kell szarni, ha kozerdekrol van szo. Nalunk peldaul (ahol felnottem), volt egy jatszoter, egeszen kb 3 evvel ezelottig. Azota (annak ellenere, hogy van egy csomo gyerek a kornyeken) lebontottak az egeszet a picsaba (en ennek amikor bontottak, tokre orultem, azt hittem vegre felujitjak az egeszet) es epitettek a helyebe egy nagyon bena kis parkot. Miert? Mert a helyi nyuggerkommandot zavarta a gyerekricsaj. Kozel-tavol alig van jatszoter a kornyeken, de hogy a nyuggereknek ne kelljen azt a gyerekzsivajt hallgatni, amimar akkor is megvolt, amikor bekoltoztek a lakasaikba 30 eve, az erosebb szempont.

Felhaborito, ahogy a kispolgar meghiusit mindent, ami fontos lenne. Villamos, korgyuru, jatszoter.

Menjen a cekkerevel es lakjon falun, ha kusst akar, ne a XIII. belvarosi reszen, vagy a leendo korgyuru mellett.

oolajtoo 2011.04.26. 09:19:52

"Ennek egyik eleme, a Vár keleti lejtőjére telepített kis szőlőültetvény már meg is valósult."

ez konkrétan nem igaz, mert csak a karók vannak ott, szőlő nincs.

fikanick 2011.04.26. 09:20:18

@Julio cesar: Most akkor az a bajod, hogy nem olyan lesz a parkotok, mint eddig, vagy hogy kevesebb lesz a zoldfelulet? Magadnak mondasz ellent.

SAJNOS KIOPERÁLTÁK AZ AGYAMAT,EZÉRT TÜNTETNI JÁROK 2011.04.26. 09:20:18

Szerintem a problémás cigány családokat kellene odaköltöztetni,hogy végre a nagyságos sznob budaiak is szembesüljenek a problémával,tegyenek valamit és ne csak a szájuk járjon emberi jogokról...

Kitzinger · http://www.kitzinger.hu 2011.04.26. 09:21:13

Nem tetszik. Aki már járt borfesztiválon az tudja, hogy milyen a boros vurstli. A Tabán így működik. A turisták fáradjanak ki a Szentendrei-sziget déli csúcsához hajóval. Jó hely, közel Óbuda, a kiskocsmák hagyományos hazája, és tök halott a környék.

nexialista · http://nexialista.blog.hu 2011.04.26. 09:21:54

míg apuka vedel a borpincében, a gyerekek jól szórakoznak?

fikanick 2011.04.26. 09:21:54

@oolajtoo: 10 evig tart, amig a szolo benovi a terepet.

innovation 2011.04.26. 09:22:51

A pincék nem a föld alatt vannak? Fölöttük pedig van hely növényeknek.
Aki tényleg a természet lágy ölén akar élni, az költözzön vidékre, már többször írtam. Nem akarják a Tabánt A-tól Z-ig beépíteni! Igenis kell valamit a területtel kezdeni, mert most csak autók száguldanak át rajta.
Igen, a parkolást meg kell oldani: mélygarázs. Nem csillagászati összegért, de bráki használhassa!
- bazári árusok nem kellenek
- jó éttermek kockás terítők, hózentrógeres pincérek, akik kedvesek a magyarokkal, a külföldiekkel, akik értik a dolgukat, igen!
- csillagászati árak: nem!
- (közösségi)közlekedés megoldása: igen!
- összekapcsolása a Várral/Palotával: igen!
- kell Budának végre egy karakter? igen!
- plázát akarnak építeni és rombolni a környezetet? nem!
Vannak és lesznek is mindig huhogók, akiknek mindennemű fejlődés rossz. Ezzel együtt kell élni, de nem kell rájuk hallgatni. Lásd Nagymező utca.
Az is lehet(ne) Budapest egyik karakteres utcája, csak a baj az, hogy az ottlakók nem veszik tudomásul, hogy a városban élnek!

Szóval hajrá mozgalom, hajrá!

kifli 2011.04.26. 09:24:09

nincs épület a tabánban...

orient 2011.04.26. 09:25:42

Nálunk a ház felújítását fúrták meg páran. Nehogy már itt fúrjanak faragjanak hónapokig, inkább dőljön ránk a 200 éves szarkupac.

Budapesten mindig vannak ellenállók a legjobb ötletekre is. Színpad nem kéne, de a pincék jó ötletek, főleg ha nem kocsmák lesznek hanem igényes borospincék ahova nem az igénytelen alakok járnak csont részegre inni magukat, hanem igényes borkultúrát kedvelők. Ők senkit sem zavarnának és hangos sem lenne. Zöldből sem hiszem sokat venne el. Borospincék emberek kerthelyiségekkel nem 40 emeletes irodaházak!!!

A mai park, "zöld terület" mellesleg egy nagy fű, pár fával, tele kutyaszarral és hajléktalannal. Na ennél az igényes borospince csak jobb ötlet. És itt is lehetne szőlőket ültetni a pincék körül, nem mert olyan jó bort termel, de valóban szép a szemnek szőlőtőkéket látni. Meg lehet ezt szépen, igényesen csinálni a ZÖLD megtartásával, ehhez viszont nem CSÍPŐBŐL ordibálni kellene ellene , hanem támogatni, FELTÉTELEKKEL! Ok, itt lakunk, örülünk neki és támogatjuk, ha...és ezek teljesülnek. De nem szép magyaros virtussal azonnal anyázni és minden ellen ízig vérig harcolni csak mert más és változik valami rákosi elvtárs óta...

Julio cesar 2011.04.26. 09:25:53

fikanick:

Nem az én parkom! A Tiéd és mindannyiunké, akik oda kimegyünk, gyere ki Te is tök jó, így ahogy van, lehet üldögélni, sörözni, csajozni, gyereket kivinni. Ez a park lényege és éppen ezért küzdünk, hogy ez így megmaradjon zöld parknak.
Ha nem voltam egyértelműen érthető, az a felindultságnak tudható be - én itt nőttem fel, de ismétlem, nem csak a miénk: mindannyiunké a Tabán és így jó zölden parkként és nem valami álskanzen patyomkin-faluként.

IP-címvadászok kedvence 2011.04.26. 09:29:24

Mindenki tudja, hogy ez miről szól. Egyesek majd nagyon jól járnak, a lakók meg nézhetik, ahogy a kedves borbarátok hogy hangoskodnak és hányják szét a környéket. Kár érte.

SAJNOS KIOPERÁLTÁK AZ AGYAMAT,EZÉRT TÜNTETNI JÁROK 2011.04.26. 09:32:32

A felzárkóztatás és integráció zászlaja alatt be is adunk egy kérvényt építési engedélyre,hogy végre a zámolyi,gyöngyöspatai és egyéb kirekesztett szerencsétlen szegény cigányoknak is lehessen budai
ingatlanja a Tabánban.Második lépcsőben a Svábhegy következik.

fikanick 2011.04.26. 09:35:00

@Julio cesar: Voltam ott sokszor, szerintem jobb lenne, ha megvalositanak ezeket a terveket. A park harmadarol beszelunk, kb. Van egy velemeny meg egy ellenvelemeny. Ami rohadtul bosszanto, hogy a mostani, szetaprozott Budapesten semmilyen altalanos budapesti erdeket nem lehet keresztulvinni egy-egy terulet rovasara. Persze, hogy a helyieknek a status quo tetszik, de igazan nem lenne baj egy ilyen szinfolt a varosban. Aki ritkabban jar most oda, tobbet menne, ha lenne egy ilyen apropo. Igy nekem erdekem, hogy ez legyen.

Az is bosszanto, hogy parezer helyi szavazataval meg lehet furni ilyen dolgokat. Nyilvan nem fog az ellenoldal szavazatokat gyujteni, mert fogalma sincs, hogy milyen lenne a vegeredmeny, mert igazabol nem tudja, hogy mennyire jarna oda, mert dekoncentralt teruletileg es igy tovabb.

Ha mondjuk Londonban igy allnanak a dolgokhoz, nem lenne Tate Modern, Globe Szinhaz, Millenium Walkway, Blackfriars epitkezes, London Eye, London Aquarium, Millenium Dome, Ghurkin es tenyleg barmeddig sorolhatnam.

Semmi izgalmasat nem csinalunk (varosi szinten biztosan), mert VALAKI mindig picsog es hat sokkal konnyebb picsogni, mint alkotni.

fikanick 2011.04.26. 09:37:14

@SAJNOS KIOPERÁLTÁK AZ AGYAMAT,EZÉRT TÜNTETNI JÁROK: Ne aggodj, mar most a budapestiek (es 1-2 kozepes varos) fizetik a videk kozlekedeset, kozoktatasat, adminisztraciojat es igy tovabb. Ez most a kozallapot. Mi fizetjuk a cehheteket, ti meg csondben vagytok.

ElPadre 2011.04.26. 09:38:17

rémálom ez az ötlet. egyértelmű, hogy az épületeket a föld fölé tervezik, tehát a zöldterület egy részének mindenképpen annyi lenne. plusz a megnövekedett autóforgalom (mélygarázs? haha. itt, a bocskayn is állítólag építenek egyet lassan már 6 éve, és az egyetlen eredménye az, hogy egy széjjelcseszett munkaterület van ott, ahol régebben legalább néhány fa és fű volt), plusz a látogatók szemetelése... kész, kipurcanna a tabán.

most legalább lehet nyugisan piknikezni ott, jókat sétálni, heverni a fűben, és "világváros", "turistalátványosság" helyett csak élvezni egy kicsit az életet. és nem hinném, hogy normális árak lennének ott... nem nekünk, budapestieknek szólna az a hely.

c72 2011.04.26. 09:38:54

Ugyan már, nézzétek meg, mi lett a Vár oldalában a "szőlővel". Ugyanis ősszel tönkretettek egy nagy részt, kivágták a bokrokat, és karókat szúrtak le (elég trehányul). Jelen pillanatban szőlő sehol, a karók között térdig érő gaz, és egy hatalmas tábla tájékoztat, hogy ez a "hazai borkultúra" fellegvára akar lenni. Sétálni már nem érdemes a dombon, mert zavarja az embert a leposztultság, a fű helyét meg átvette a burján és a gaz. Volt egy szép domboldal, lett egy narancssárga műanyaggal körbekerített ugar. Kösz.
A külföldiek meg próbálják elolvasni a magyar táblát, hogy akkor ez most mi akar lenni. Ja, és egy csicsás üvegtábla arra kéri a járókelőket, hogy x telefonszámon jelentsék, ha rongálást tapasztalnak. Most akkor jelentsük az önkormányzatot, vagy akinek ez a "zseniális" dolog eszébe jutott.

SAJNOS KIOPERÁLTÁK AZ AGYAMAT,EZÉRT TÜNTETNI JÁROK 2011.04.26. 09:39:15

@fikanick: Cseréljünk.Én fizetek,neked ölik a családodat.Rendben?

beetooman 2011.04.26. 09:39:28

A területnek szinte minden fűszált "személyesen ismerem", ott nőttem fel, s ott éltem vagy' 30 évet. Szép és illatos ződ terület ez, amit jól tele lehet szaratni kutyákkal.Most meg ott az a wellness micsoda a fürdőnél. Elkezdődött a beépítési folyamat és megállíthatatlan lesz. Még az is elképzelhető, hogy okosan, környezetbarát módon és esztétikailag is kellemes lesz. Már csak a vendégektől/felhasználóktól függ, hogy mi történik majd. Ha még ott laknék se tiltakoznék ily' hevesen.

fikanick 2011.04.26. 09:40:23

@SAJNOS KIOPERÁLTÁK AZ AGYAMAT,EZÉRT TÜNTETNI JÁROK: Sajnos nem megy, ehhez olyan tudas kell, amiert sok penzt adnak kulfoldon is.

c72 2011.04.26. 09:42:15

Semmi baj, majd idehozza Semjén a haverokat madarakat lőni, ugyanis _még_vannak...

SAJNOS KIOPERÁLTÁK AZ AGYAMAT,EZÉRT TÜNTETNI JÁROK 2011.04.26. 09:43:05

Most már mindegy,bogarat ültettetek a fülembe.Hágáig,sőt Brüsszelig megyek,ha kirekesztitek a renitens kisebbséget és nem engeditek odatelepülni őket a Tabánba és egész Budára.Máris elkezdjük felfuvarozni őket buszokkal.Éljen a szabadság és az emberi jogok!

smikee 2011.04.26. 09:45:13

Engem az zavar, hogy lassan nem érzem magam itthon a XI-ben, mert tele van csövesekkel, urambocsá csaprészeg turistákkal (vagy csaprészeg honfitársakkal; gólyaavatás címén itatnak szarrá 18 éves fiúkat, csajokat, aztán gajdolják végig a környéket, te meg kerülgesd a hányást az utcán); alig lehetett végigjönni a rakparton mikor buli volt a Rudasban, tízesével támolyogtak a beb*szott spanyol fiúklányok.. közben szemét, kosz, a Romkert vagy mi előtt trágyadomb egy átlag szombat este után, mert sokszor állatkert van, nem kultúrált szórakozás. Kicsit sarkítok, tudom, de kezd bosszantani ez a kocsmavirágzós-ordítva danolós, szemetelős dolog. Negyed óra míg a 18-as elér a Gellérttől a Rudasig olyan a sín... de nekünk borpiknik kell. Meg kultúrutca a Bartókra. Jópár bolt megszűnik, mert kávézó kell a helyére. Épült a gyönyörű kocka welness hotel a Tabánba, üresen áll, ajtaján se kilincs viszont felirat: ZÁRVA hát meg se nyitott, hogy legyen zárva.. :P Kell a turistákból a bevétel, de azért ne FŐLEG rájuk gondoljanak. Nem vagyok ellene a kultúrdolgoknak, csak az a baj hogy sokan nem tudnak mértéket szabni, magyar vagy külföldi, egykutya.. Kell hogy zöld pacni legyen a Tabán, Budában az a jó hogy zöld, ne túrják fel a hegyoldalt pincének.

noel fielding 2011.04.26. 09:46:16

@Overseer: ezek szerint nem ismered a környéket ..
nincs ott semmiféle meglévő épület. park van meg játszóterek.
Egyébként lehetne jó is ez a terv, ha az infrastruktúrát is mellérakná a kiagyaló. turista buszoknak parkoló, közvécék, stb.
Ezek nélkül ugyanis pár hónapon belül egy összehányt-összehugyozott szemétdomb lesz, ami már zavaró.
A Tabán soha sem volt szölős, egy apró házakból álló, főleg kisiparos társaság lakta negyed volt.

Julio cesar 2011.04.26. 09:48:09

fikanick

Nézd, tisztelem a véleményed, de szerintem akkor élhető egy város, ha vannak normális városi parkok. A Tabán jelenleg ilyen. Lehetne és kell is javítani rajta, így a játszótereket felújítani, újabb fákat és bokrokat telepíteni és így tovább. De nem az a megoldás, hogy megszüntetjük. Budapesten alig van zöldfelület, ez a város alig élhető. Erre jön valaki és azt mondja, azt a keveset is számoljuk fel, mert itt erről van szó. Nyilván ha közvetlenül jönnének az ingatlanosok, bankosok, elzavarnák őket. Ezért kell egy köztes szereplő, aki ezekkel a hülyeségekkel jön és előkészíti a terepet a nagyobb beruházásokhoz.

Még egyszer: van elég étterem és borozó a Várban, vannak borfesztiválok, éttermek a környékbeli utcákban, Krisztina téren és van ami éppen üres, tehát lenne így is bőven hely fejleszteni ezeket. Üresen állnának ezek a skanzenborozók, mert nem alkotnak semmiféle szerves egységet a kerülettel, az ott lakókkal.

orient 2011.04.26. 09:48:58

@Julio cesar: Mondjuk azért az érdekelne miért nem lehet támogatni az ilyen tervet konstruktívan, feltételekkel? Nem feketén-fehéren látni a világot hogy így van 50 éve hozz ne merjen nyúlni senki sem irgum burgum!!
Én rendszeresen járok ide és zöldnek zöld, de egy okádék szocreál park. A borospince nem egy ipari, vagy nagyvárosi beruházás, hanem zöld beruházás. Lehet bizonyos dolgokkal nem egyet érteni, mint színpad, nagy épületek, túl sok épület és beépítés, de lehet sokkal egyet érteni, mint pl. felszín alatti építkezések megvalósítása, környezetbarát anyagok használata, zöld terület többségének megtartása, új fák, szőlőtőkék ültetése a pincék körül és sorolhatnám. Lehet ezt jól is csinálni viszont ehhez értelmes párbeszéd kell, a nyílegyenes ellenzés viszont korántsem az és ezért tart Magyarország még kb. mindig ott mint a 80 -s években mert mindent mindig valamilyen kör megfúr bármilyen egyesség vagy párbeszéd nélkül, figyelembe véve azt is hogy ha van bár káros hatása valaminek, lehet ha jól csináljuk lesz sokkal több előnye. Politikai szinten is ez megy(20 éve halogatott reformok) és helyi szinten is: városfejlesztések....

sötéthülye.tahóbarom 2011.04.26. 09:49:40

@Julio cesar: "Itt a lényeg, hogy a zöldfelületet elvegyék."

nem, tök nem ez a lényeg. te hótt komolyan azt hiszed, hogy bárki fölépítene egy ilyet csak azért, hogy veled kicsesszen? ennyire azért nem vagy ám fontos.

Jankanéni 2011.04.26. 09:49:46

Egyetértek a beépítéssel :-)

http://www.facebook.com/media/set/fbx/?set=a.204932809540109.56117.151134331586624#!/photo.php?fbid=204938542872869&set=a.204932809540109.56117.151134331586624&type=1&theater

ElPadre 2011.04.26. 09:49:51

meg amúgy is, ha már az a környék, akkor először a várkertet kellene rendezni. elég nagy szégyen, hogy egy olyan gyönyörű hely, mint a várkert, olyan hihetetlen jó területi adottsággal, évtizedek óta csak rohad.

érdekes amúgy, hogy berlinben, ami aztán tényleg egy világváros, meg modern, szép nagy közparkok vannak, ahol nincsenek borpincék (se sörsátrak, ha már a németeknél vagyunk), meg amúgy jobbára semmi, csak egy-egy szép park, és kibírják anélkül, hogy beépítsék, de izibe.

az élhető világvárosok egyik jellegzetessége, hogy nagy zöldterületek is vannak benne, nagyobb infrastruktúra nélkül. mert kell az is. budapesten hány nagy zöldterület maradt a városon belül? városliget, népliget, tabán, hajógyári sziget (már amikor), margitsziget... nem mintha olyan sok lenne, hogy rohanni kéne és beépíteni őket.

mqqq 2011.04.26. 09:50:53

Én se támogatnám. Semmilyen érv nem szól mellette.

c72 2011.04.26. 09:50:55

Ja, és ott a Várkert Bazár, miért nem teszik rendbe? Vagy a Rudas, ami már lassan összedől. Pedig a "fürdőkultúra" városa is vagyunk ám (még akkor is, ha a balneológusok képzése csak pénzkidobás)...
A Rácz fürdőből épült wellnessközpont megtoldása meg bűnronda lett: egy sötétszürke luxuskaszárnya.

öööö I don't know! 2011.04.26. 09:51:35

ami most van a Tabánban: kutyaugatás, gyerekzsivaj (2 bölcsöde, 3 óvoda, 2 áltisk, és 2 gimnázium a 5-700 méteres körzetben), a környéken lakó 10-12000 ember potenciális pihenőhelye (attól mert nem jön, még jöhetne... és a borozó hiányzik), télen az egyetlen szánkózóhely a budai belvárosban; ami lenne: egy így-úgy megvalósuló bazár, egy csomó tákolmánnyal. Mindannyian tudjuk, ez az első lépés a köztulajdon-magántulajdon konverzió útján, érdemes az első fecskéket megnézni amik közterületből lecsípett területen keletkeztek (nem építészetileg minősítem): Rácz-fürdő és a hozzá kapcsolódó szálloda, Oxigén Wellness vagy a Spari teniszpályái...

pösti 2011.04.26. 09:52:59

Egyetértek a beépítéssel.Ja és legyenek újra(!) koncertek!

noel fielding 2011.04.26. 09:55:17

@ElPadre: itthon alig használják az emberek a parkokat, a kocsmákat annál inkább ... ennyi.
ezért tetszik a piálós ötlet.
kiváncsi lennék az itt kommentelők közül ki mikor járt/feküdt a fűben/frizbizett/tollasozott akár a Tabánban akár más parkban és mikor járt kocsmában utoljára.
szomorú

jzs · http://kyokushinblog.blogspot.com 2011.04.26. 09:56:07

A téma így megírva arra enged következtetni, hogy a "projekt" magán viseli az összes rosszat, amit ma a politika tud.

- A terv azért nem megfelelően kidolgozott. Azért mert a tabánban valamikor szölő és bor termelés volt, nem lehet elég erős ideológia, hogy bármit is építsenek, ami rontja a környezetet. Akkor telepítsünk selyem design centert a Városligetbe. Mert ott működött az első selyem factory M.o.-on. Például.

- Egyeztetés nincs, informális hálózatok kezdik vívni a csatájukat, mint lobbyk, nyuggerek, anonim vállalkozók, stb. fő fórum az üzengetés és a gyalázkodás.

- Ha értelmes ötlet a bor city, akkor kellene mutatni egy közlekedési, parkolási, működtetési tervet is hozzá.

Itt a hozzászólók között is többségben vannak azok, akik csak a pincék és épületek által foglalt területen tudnak gondolkodni. A szállítók, a vendégek folyamatos mozgása és annak következményei nem fontosak, vagy eszébe sem jut a többségnek. ez nagyon magyar. Csak a statikus dolgokon és a nominális megközelítéssel tud a többség érvelni.

Kiváncsi vagyok mi lesz belőle...

Balogh Ádám Software 2011.04.26. 09:56:11

@fikanick: London hiába nagyobb, arányaiban is sokkal több ott a park, mint Budapesten. Az angoloknak soha nem jutna eszükbe bármelyiket is beépíteni...

GGG77 2011.04.26. 09:56:21

@c72: "ott a Várkert Bazár, miért nem teszik rendbe? Vagy a Rudas, ami már lassan összedől."

Erről van szó.
Meg arról pl, hogy az Aladár u.-Tigris u. sarkán lévő egykori MTK teniszpálya kb 5 éve romokban hever...

c72 2011.04.26. 09:57:16

És hát a szánkópályáért is nagy kár lenne. Előbb-utóbb az itt megszólaló mulatni vágyóknak is születik gyerekük, akkor majd hiányozni fog egy jó kis ingyenes hely, ahol le lehet csusszanni a kölökkel.

dögkeselyű 2011.04.26. 09:57:24

Az ötlet nem rossz, csak azt nem értem, hogy miért kell egy szép parkot szétszedni ezért.
Az összes kerület (kivéve a belvárost) hatalmas kihasználatlan területekkel rendelkezik. PL: 3.ker Bécsi út - Szentendrei út között. Romos elhanyagolt. Ott probléma nélkül lehetne egy szép parkot borospincékkel létrehozni, és még a lakók is örülnének.

GGG77 2011.04.26. 09:57:39

@pösti: Akkor menj a Hajógyárira.

c72 2011.04.26. 09:59:31

@GGG77: Ne is mondd, a Tigrisbe járt oviba a lányom, a szemünk láttára tették tönkre. Kies sitt-telep lett belőle.

fikanick 2011.04.26. 09:59:33

@Balogh Ádám Software: Ez marhasag. Aranyaiban (ha mondjuk Kew Gardens-t nem veszed bele) Budapesten nagyobb a zoldfelulet (ha mondjuk a Janoshegyet nem veszed bele). Ugyanolyan buta legenda, minthogy Londonban jobb a metro-halozat, mint Budapesten, vagy hogy jobb a tomegkozlekedes.

Aki ilyet mond, nem elt ott huzamosabb ideig, de hogy Hackney-t vagy az East-Endet nem latta kozelrol az is tuti. Esetleg kisetalt a Hyde Parkhoz es elamult, hogy milyen kozel van hozza meg ket masik.

Jarj mondjuk Walthamstowban, mas lesz a velemenyed.

felszopó 2011.04.26. 09:59:40

ha nem örjöngő hülyegyerekek és kábítószeres senkik zp2je, ám legyen

ElPadre 2011.04.26. 10:00:56

@noel fielding: heh, jó nicknév, szeretem az eredetijét. :)

a felvetésed egyébként sajnos valahol jogos. tényleg visszaszorult a piknikezős, parkban sétálgatós kultúra, de ha nyitott szemmel járkálsz, láthatod, hogy az utóbbi időben épp hogy kezd visszatérni. ha marad hely is ehhez, szerintem 5-10 év, és újra elérjük ezt a szintet. :) (márpedig ez sokkal jobb, mármint, egy nagyobb társasággal, abrosszal, piknikes kosarakkal kimenni, ott ellenni, tollasozni, sörözni, borozgatni kulturáltan... nincs az a kocsma, ami hangulatában ezt utolérhetné.)

úgyhogy a pro és kontra érvek halmozása helyett mindenkinek javaslom, hogy menjen ki piknikezni most hétvégén a tabánba. rá fog jönni, miért lenne nagyon rossz ötlet ez a borozós koncepció.

(és igen, mi spec sokszor megyünk arra, ha szép az idő, néha piknikezni, néha speedmintonozni, néha csak úgy sétálni és kutyát sétáltatni.)

orient 2011.04.26. 10:02:46

@c72: Hát szánkózni ne a belvárosba vágyjon az ember. Arra ott vannak a környező budai hegyek...nincs túl messze. Itt sem a parkot kéne eltüntetni, hanem értelmesen felhasználni a jelenleg használhatatlan zöld semmit és felváltani egy érdekes, használható szép ZÖLD valamivel...

readonly 2011.04.26. 10:04:07

Tények kavarás helyett. Kutatási jelentés:
A zöldfelületi rendszer állapota és változása Budapesten és az agglomerációban 1990-2005 (módszertan-elemzés) (Gábor-Jombach-Ongjerth)

A kutatás az űrfelvételek vörös és közeli infravörös hullámhossztartományai térinformatikai elemzése adta lehetőségek kihasználásával mutatja be Budapest és térségének zöldfelületi állapotát és a végbement változásokat az 1990 és 2005 közötti időszakban.
www.tagszem.hu/file.php?fid=75

Don Jhonson 2011.04.26. 10:05:32

Én támogatom az ötletet. Végre valami pezsgést vinne abba a punnyadt városrészbe. Aki ellene van annak mondanám, hogy egy önálló kis városrésze volt Pestnek házakkal, kis, szűk utcákkal amit a híd építésekor számoltak fel. Persze akkor meg az ellen tiltakoztak. Aki meg zöldre vágyik költözzön ki a külső kerületekbe. Ahol én lakom ott annyi zöld terület van, hogy oxigén túladagolásban szenvedünk. Mi a városba dolgozni és szórakozni járunk. A Tabánba is járnék ha lenne valami, de nincs. Majd lesz.

c72 2011.04.26. 10:05:33

Sajnos túl sok a rossz tapasztalatunk ahhoz, hogy megbízzunk egy ilyen beruházásban. Valahogy mindig az sül ki belőle, hogy tönkretesznek valami jót, és egyes érdekkörök kaszálnak rajta...

readonly 2011.04.26. 10:07:31

A zöldfelületek könnyen érdekterületté vállnak és a város elveszti a szabad területeit. A most divatos PPP érdekek beszűrődnek a közparkokba. Látjuk például az " ... Orczy kertet, hogy mennyire szétharapdálták az utóbbi néhány évtizedben az érdekkörök – igaz, nem a PPP szellemében. Mintegy harmadára csökkent a korlátlanul látogatható zöldfelület aránya a parkon belül. Ugyanez a folyamat tette be a lábát a Népligetbe is a teniszpályák, futball klubok gyakorló pályái révén. Ezekben a példákban nem az a baj, hogy belépett a magántőke a fenntartásba, hanem az, hogy ezáltal a korlátlanul látogatható területek aránya szűkült. ..."
epiteszforum.hu/node/9743

Balogh Ádám Software 2011.04.26. 10:07:45

@fikanick: A belső területek zöldje nálunk jóval kevesebb. A Budai hegység más ügy.

ElPadre 2011.04.26. 10:09:00

@pösti: ne legyen beépítés! DE: legyenek újra koncertek!

és pösti, tudod, miért nincsenek manapság arra koncertek? mert a ráczfürdő "turisztikai komplexummá" alakítása (röhej, azóta sem működik, cserébe legalább jó ronda, és a ráczkert nagyon jó kis hely volt, azóta is hiányzik) megkövetelte, hogy csendes legyen a környék. höhö. persze. úgyhogy szépen lebontották azt a kis színpad-szigetet, ami sok-sok éven át a tabáni koncertek fix helyét adta. szóval ennyit a beruházásokról (és igen, a ráczfürdő-komplexum tudomásom szerint magánkézben van. ennyit arról, amikor egy magánbefeketetés kicsit "beleszól" a környezetbe is. de hogy egy pozitív példát is említsek: mióta az allée felépült, a mellé épített kis park és sétálóutca igazi közösségi térré vált (még ha relatíve elég kevés is a zöld), és a legtöbb ember nem a kávézók/éttermek szabatéri részében ücsörög, hanem a spar-ból vett sört, kaját eszegeti a füvön vagy a térköveken ücsörögve.)

fikanick 2011.04.26. 10:09:08

@c72: Rettento irigyseg sut ebbol a hozzaszolasbol is. Attol meg, hogy valaki keres rajta, attol meg az a valami lehet akar jo is. Magyarorszag olyan gyomorbajos hely, hogy onmagaban az, hogy valaki sikeres, heves ellenreakciot valt ki a tobbsegbol.

fikanick 2011.04.26. 10:11:14

@Balogh Ádám Software: 5 evet eltem Londonban. Hulyeseget beszelsz. Nyugat-London zoldje tobb, Kelet-, Del- es Eszak-Londone joval kevesebb.

Budapesten messze nem olyan keves a park, mint ahogy beallitod, Richmond Parkig (az elso emberes meretu park, ahol nincsenek egymas pofajaban az emberek) meg mondjuk 45 percet vonatozik az ember, a Budai Hegysegbe 15-ot buszozik.

Alsagos osszevetes, de meg igy is Budapest jonne ki gyoztesen, azt gyanitom.

orient 2011.04.26. 10:11:21

@c72: Tehát a túl sok rossz tapasztalat miatt ne legyen próbálkozás valami újra, jobbra sohasem mert mindig szar volt. Maradjon minden így 200 évig! Jó érv, akkor nem lett volna Lánchíd, M.T.Akadémia, Földalatti...stb. a 19. sz.-ban.

Sor rossz tapasztalat volt valóban és egy városvezetés 20 évig, most más a vezetés és lehet jobban csinálná. Nem azt mondom hogy ezek biztos jobbak, de párbeszéddel ki lehetne hozni értelmes fejlesztéseket és programokat. A fekete-fehér nem akarunk semmi változás még soha semmilyen országot vagy népet nem vitt előre egy lépéssel sem.

noel fielding 2011.04.26. 10:14:38

a Bojárt sem tudom hova tenni, egy hónapja kb egy előadáson azt magyarázta, hogy fa-katasztert készítenek/fognak készíteni Bp fáiról, amiben regisztrálnak minden fát, mert azokra nagy szükség van.
Aztán jön a tőke és átrendezi a hitvallást.
A Tigris utcai teniszpályát a Nagysándorjózsefbenedek játszotta ki a gyetvaiéknak, akik kedvéért még rendezési tervet is módosítottak pár hét alatt. A lakosság megpiszkálta a dolgot, a testvéreknek közben kiürült a bukszája, ezért büntetésből az ott lakóknak egy tüzép-telepet hagytak. felháborító
a Várkerttel is valami csencselés történt felsőbb körökben, de a rom az maradt.
mi a szívügye a polginak? Déryné szobor ..

orient 2011.04.26. 10:14:45

@fikanick: Mellesleg el lehet menni München-be ami EU- egyik legzöldebb városa. Az Isar két partja szinte csak egy nagy park a városon keresztül. És mi van ott? Bajor sörházak és kerthelyiségek. Tökéletesen passzolnak a zöldbe és semmit sem ártanak ott. A kultúra része mint nálunk a jó bor. Erről lehetne példát venni és hasonlóan csinálni nálunk is.

Picsasereghajtó 2011.04.26. 10:15:17

Mi nemsokára a környékre költözünk, és maximálisan támogatom az ötletet. Van arrafelé bőségesen zöld terület a Gellért-hegytől a Vérmezőn át egész a Városmajorig (+Kis-svábhegy), ahonnan meg egy köpés a Normafa és a János-hegy... Nem tudom mit kell hisztizni.

c72 2011.04.26. 10:15:49

@orient: Nem vagyok én fejlődésellenes, dehogy – nem ismersz, mindegy. De a tapasztalataimtól nem tudok elvonatkoztatni, bocsi. És azt látom, hogy annyi minden szorulna még fejlesztésre a kerületben, nem kellene még egy frontot nyitni, amíg azok nincsenek megoldva.

Picsasereghajtó 2011.04.26. 10:20:50

@ElPadre: Miért, nincsenek? Én egy Beatrie-koncertről kapásból tudok, ami a héten lesz, és megyünk.

www.beatrice.hu/koncertek/koncertek.htm

Balogh Ádám Software 2011.04.26. 10:31:25

@fikanick: Nemcsak a hatalmas parkokról beszéltem, hanem az apró parkokat is beleszámoltam, amivel tele van London mindegyik része.

c72 2011.04.26. 10:32:46

Nem akarom itt végtelenségig sorolni a sérelmeket, de azért erről se feledkezzünk meg:
index.hu/belfold/budapest/2009/04/17/repedezik_a_var_tamfala_az_abbahagyott_melygarazs_miatt/

lapos a Föld 2011.04.26. 10:33:22

@Overseer: Meglévő épületeket? Ember, mikor jártál utoljára a Tabánban?

Magyarországon a városfejlesztés azt jelenti, hogy nyitnak egy bevásárlóközpontot vagy kocsmát.

fikanick 2011.04.26. 10:39:59

@Balogh Ádám Software: Most azt allitod, hogy Londonban tobb a kispark, mint a nagy, ami egy vadi uj szoveg (eddig a teljes zoldteruletrol beszeltel), de hat ez is hulyeseg. Budapesten a szegenyebb kornyekeken is vannak kisebb parkok, ez Londonra egyaltalan nem igaz.

Javaslom, nyisd meg a google maps-en Londont es tedd Budapest melle. Ha lehet, hasonlo meretaranyban. Zongorazni lehetne a kulonbseget, Budapest jelentosen zoldebb varos. A turistak mast latnak, mert mast keresnek. Itthon mindenki azt keresi, hogy neki milyen szar, persze hogy picsog, hogy keves a zold, meg ha nem is az. Picsog a tomegkozlekedesen is, pedig masokhoz kepest zsenialis. Picsog a dugokon, pedig alig vannak (szinten masokhoz kepest). Picsog a parkolason, pedig tok jol allunk (megint, vilagvaros). Picsog az arakon, pedig kifejezetten olcso varos.

Nagy magyar rinya az egesz, amibol a fenti hiszti is egyenesen kovetkezik. Ott van 20 perc setara az egesz kibaszott Normafa. Megkockaztatom, Budapestnek nincs olyan pontja, ahonnan 20 percnyi seta alatt ne jutnal el egy joval kevesbe zsufolt parkba, mint Londonban a belvarosbol 40 percnyi seta alatt.

Miert olyan rohadt nehez elhinnie Magyarorszagon mindenkinek, hogy nem olyan rossz a helyzet, ahogy lefestik maguknak?

R. · http://macskanyelv.freeblog.hu 2011.04.26. 10:40:03

@Overseer:
amit te meglévő épületeknek nézel azok lépcsők!
a tabánban fák vannak és per pill nincsenek épületek, tehát ez azt jelentené, hogy ezeket oda kellene ÉPÍTENI!
valóban lehetne a Tabánon javítani, pl. lehetne valóban telepíteni oda egy kávézót vagy kiülőst, de nem huszonkettőt!
Sőt többet mondok: a két ott levő játszótérnek nevezett egységre pl. lehetne játékokat tenni, hogy azoknak ne csak a neve legyen játszótér, hanem a funkciója is. Lehetne akadálymentesíteni, hogy a gyerekkocsis anyukáknak ne a domboldalon kelljen szlalomozni. Ezt egyébként felvetettük öt éve is, amikor a lépcsőket felújították. A szimpatikus úr a fővárosi önkormányzattól azt mondta erre, hogy ő is felnevelt négy gyereket, nem kell azokat parkba vinni. (no comment)

Ma-ggie 2011.04.26. 10:44:18

Azért azt annyira szeretem, hogy olyan emberek mondják meg, hogy mi legyen a Tabánnal, akik nem ott élnek. Én ott élek 0 éves korom óta. A környéken sok étterem és söröző van. Nem hinném, hogy ennél több kéne, különösen, hogy több mostanában zárt be, mert nincs annyi vendég, amennyi fenn tudná mindet tartani. De nem is ez a fő oka annak, hogy ellenzem a tabáni borozók tervét. Sokkal inkább az, hogy ahelyett, hogy karban tartanák a parkot, vagy akár fejlesztenék, tehát azok ölnének pénzt bele, akiknek a dolga lenne (i. ker. Önkorm., Főváros), inkább kiadják egy harmadik félnek, hogy csináljon vele azt, amit akar. A Várban beépített szőlőültetvény jól példázza a hülye ötletek kivitelezését. A szőlőt gondozni kell, az nem elég, hogy kiültetem és majd nő, mint a dudva. De kifizettek jó pár milliót érte, ahelyett, hogy az I. kerületben romos Műemlék házakat rendbe hoznák... Ez csak nekem szúrja a szemem?? Az I. kerület öregszik, dől össze az egész, kidől a várfal, évek óta üresen állnak házak, amikből kiköltöztettek lakókat. És akkor a Várbazárról még nem beszéltem. Ne a Tabánt akarja beépíteni valami hülye, hanem inkább karban kéne tartani a meglévő épületeket, és az üresen álló romos épületekkel kéne valamit végre kezdeni... Örülni kéne inkább annak, hogy ennyi zöld területe van Budapestnek és nem beépíteni mindet.

GGG77 2011.04.26. 10:49:09

@orient: Csak sajnos nálunk nem nagyon vannak jó példák. Valamint, ahogy már írtuk, az I. kerületben vannak égető problémák, először azokat (Várkert, Rudas) kéne megoldani.

fikanick 2011.04.26. 10:49:43

@Ma-ggie: A Taban nem azoke, akik ott laknak. Ha ez igy lenne, a Margitsziget kizarolag az Ujlipotvarosiak (najo, XIII. keruletiek) kenye-kedve szerint alakulna. Peldaul mar reges-reg eladtuk volna ingatlanfejlesztoknek.

Sand Lover 2011.04.26. 10:50:53

Nem vagyok budai és a Tabánban is nagyon régen voltam (vö. Rácz kert) de szerintem nem kell oda semmilyen borozónegyed – főleg addig nem, amíg a Várkert Bazár olyan állapotban van, amilyenben. Szégyen és gyalázat, ahogy az kinéz, azt kellene előbb helyrehozni talán, és ott a borozók is elférnének.

fikanick 2011.04.26. 10:51:16

@GGG77: Ez nem igy megy, hogy amig A el nem keszul, addig B-rol szo sem lehet, micsoda marhasag ez? Mi a koze a Varbazarnak a Tabanhoz? Sima ideologizalas ez.

R. · http://macskanyelv.freeblog.hu 2011.04.26. 10:51:23

@fikanick: elfelejted, hogy a pár ezer helyi szavazó pontosan az, aki azt a parkot használja.
nem csak néha elmegy arra, amikor épp olyan kedve van, hanem nap, mint nap. gyerekkel, kutyával, csak úgy.
és annak a pár ezer helyi szavazónak azért fontos.

másrészt a sok okos meg mesélje el nekem izibe, hogy egy parkban, ahol meglévő öreg nagy fák vannak hogyan lesz pince meg ház bontás nélkül. csilicsala bácsi odavarázsolja ügyesen?

Balage1551 · http://fjord.blog.hu 2011.04.26. 10:51:57

Mielőtt a véleményem megosztanám: én ott lakom születésem óta. Tehát ismerem. Pár hónap múlva elköltözöm, így közvetlenül nem érint a dolog.

Nem, nem az a bajom vele, hogy elvesznek egy zöld övezetet. (Sajnos a kerületünket lassan kiárusítják, de hát ez szerintem országos kórság.)

A két fő gond a fenti ötlettel, hogy a "járulékos költségeket" mindig figyelmen kívül hagyják.

Az egyik a közlekedés. Ne feledkezzünk el, hogy ahol turisták vannak, ott autók, buszok, stb. is. Egy turista nem fog tömegközlekedést használni. A Naphegy és a Várhegy közé épült Krisztina/Attila út párosa az észak és dél Budát összekötő két fő forgalmi vonal egyike. Orográfiai okokból ezek bővíthetősége nem megoldható, tehát annyi az áteresztő-képessége, amennyi. Jelenleg ez még éppen elégséges a forgalmi terhelésnek, bár csúcsforgalomban -- részben a keresztirányú forgalom (Alagút/Lácnhíd, Hegylaja út/Erzsébet híd) korlátai miatt -- már teljesítőképessége határára érkezett.

És ha már a közlekedésnél tartunk, akkor itt a nagy kérdés: hova tegyük a járműveket? Mert erről nem szólnak az ötletek. Föld alá nem lehet, a Duna közelsége miatt. Tehát marad a föld felett. Persze, pánikra semmi ok: ott van a Dózsa tér és a Horvát-kert hatalmas, zöld, "kihasználatlan" területe... Nosza!

Másik aspektusról még kevesebb szó esik, pedig ennek a tényezőnek egy korábbi nem figyelembe vétele miatt nyögi a Moszkva tér a légszennyezést. Az pedig a Tabán völgyének az áramlási tényezője, amely mint egy szivattyú szívja és tisztítja az fenti terület bűzét.

Azt mondják föld alatt? Igen, de azért majd egy-két pad csak kikerül, aztán még pár négyzetmétert elfoglal, aztán elkerít, hogy a kutyások ne ott lábatlankodjanak. Láttunk már ilyet... (ZP, Rio)

Ezek az objektív gondjaim. Nem említettem az olyan objektíveket, mint a környéken pöfögve parkolgató buszok bűze, ami az Attila út környékét a jelenlegi éppen elfogadható légszennyezettségű területről majd szépen beleasszimilálja a Belvárosba... Nem említem, hogy ahol alkoholt mérnek, ott óhatatlanul megjelennek a "alkoholos befolyásoltság alatt levők", akik éjfélkor még az utcán "érzik jól magukat", vagy még rosszabb: a házak előtt nem érzik jól magukat. Nem szóltam arról, hogy több ember, több szemét...

Ma-ggie 2011.04.26. 10:52:25

@fikanick: Nyilván ebben igazad van, de minden ember, akinek fontos a lakókörnyezete, kicsit a magáénak érzi azt. És akár tesz is azért, hogy az jobban nézzen ki. És igen, akár szeretne véleményt formálni arról, hogy mi történjen a környezetével, ahol él.

Messzi Vetek 2011.04.26. 10:54:41

@ElPadre: egy borfaluhoz ugyan miért vezetne autóút / mélygarázs? semmi sem indokolja az autóforgalmat.
oda gyalog kell menni.
vagy ha valaki nem akar borozni, akkor ne oda menjen.

fikanick 2011.04.26. 10:54:50

@R.: Nalunk is turnak rendszeresen, lebontottak peldaul muemleki epuleteket es megtartottak helyette egy-ket gyarbejaratot. Igy megy ez.

A kerulet nem olyan, mint amikor itt nottem fel. Sok szempontbol szebb, sok szempontbol rondabb. Viszont sosem pattogtam volna, hogy eloszor rakjak rendbe a duna-partot, csak aztan epitsenek szallodakat, mert lattam volna, hogy epp hulyet csinalok magambol.

Balage1551 · http://fjord.blog.hu 2011.04.26. 10:58:28

@Messzi Vetek: Szerinted ki a célközönség? Külföldi turisták, nem? Ők pedig nem fognak kilométereket gyalogolni. Apropó, hol hagynák a buszaikat?

Aki ezt az egészet kulturális missziónak tekinti, nagyon naiv (vagy anyagilag érdekelt). Ez kő keményen biznisz. Méghozzá nagyon nagy pénzért.

R. · http://macskanyelv.freeblog.hu 2011.04.26. 11:05:22

@fikanick: ha egy régi romos ház helyére építenek egy szépet rendben.
ha egy lepusztult helyből csinálnak egy romkocsmát csak gratulálni tudok.
a kérdés az: ha vannak eleve olyan helyek, amiket kiválóan meg lehetne csinálni kocsmának és kb. ezerszer jobban nézne ki, akkor miért a parkot kell tönkretenni?
mert abban szerintem egyetérthetünk, hogy a Tabán utána már parkként nem fog tudni funkcionálni.

fikanick 2011.04.26. 11:05:30

@Balage1551: Honnan veszed ezt a "turista nem tomegkozlekedik"-et? 10 perc gyalog a Moszkva, 10 perc a Batyi, kozlekedes a turistak szempontjabol mar meg is van oldva.

Parkolas le van szarva. Nyugaton sem raknak ilyen helyekre parkolokat, ha parkolni akar, fizessen jo sokat, de lehetoleg inkabb tomegkozlekedjen.

Mas kifogasod nem volt, orulok, hogy segithettem.

Nem azert harcolok ezellen a dolog ellen, mert nekem ez a konkret beruhazas olyan fontos. Azert harcolok, mert szamtalan ertelmes projektet lattam zatonyrafutni az itt is latvanyosan megjeleno provincialis picsogas miatt. Nem lesz ez, nem lesz az sem, nem lesz Hadid-epulet, mert nem illik a kornyezetebe, mintha az egesz varosnak orokke neoklasszikusokkal kene tele lennie. Nem baj, lesz helyette egy masik tok erdektelen acel-uveg kocka.

Mindenki eldugja a bajat valami ideologia moge, de ezek rendre nem igazak es meg a kepviseloik is erzik. Eloszor is kb a Taban harmadarol van szo. Masodszor, Budapesten alig jarnak az emberek parkokba. Harmadszor, pont a Tabanbol szomszedos a Vermezo, a Var, kb 10 perces buszut a Budai Hegyseg, tele van mas, tok kihasznalatlan parkkal a varosnak az a kornyeke. A kozlekedes a masik. Budapesten nottem fel, Londonban eltem egy csomot. Londoni ismeroseim jelentos reszenek nincs jogositvanya. Azert nincs, mert tobb eszuk van annal, minthogy autoba uljenek. A londoni City-ben dolgozo multimilliomos ertekpapirkereskedok is elsoproen metroval jarnak, de Budapesten (es hat elsosorban Budan) ha mar ki tudsz fizetni havi 50 rongyot autora, akkor azonnal ugy is kell. Ujgazdag kivagyisag, hanyinger.

Az egesz ellenallasbol sut a felfuvalkodott kispolgari gog, ahogy egyik kifogast gyartja a masik utan, holott a valodi baja az, hogy nem kepes kompromisszumot kotni egyaltalan. Ezert nem lehet felujitani tarsashazakat a varosban, ezert bontanak le jatszotereket, ezert nem lehetett az utobbi 20 evben erdekes kozerdeku epuletet epiteni.

Ez nem a varosvezetes hibaja, hanem az onerdeken kivul semmit meg sem fontolo kispolgaroke.

fikanick 2011.04.26. 11:06:22

@R.: Nem, nem latom, miert ne uzemelhetne parkkent azert, mert 11-ig kihelyeznek asztalokat es vendeglatas lenne a park harmadan es oszinten szolva szerintem te se latod.

fikanick 2011.04.26. 11:10:27

@Balage1551: Kapaszkodj, a turistak elsoproen gyalogolnak es tomegkozlekednek.

Jacques de Molay 2011.04.26. 11:12:34

Abszolút támogatom. Végre visszanyerné eredeti funkcióját.

Ma-ggie 2011.04.26. 11:19:08

Egyébként a Várkerten lakó emberek (így én is) soha egy rossz szót sem szóltak a Rudas Romkert zajai miatt, sem azért, hogy hajlani 4kor részeg fiatalok kurjongatnak az ablakok alatt. Fiatalok, buliznak, ennyi... Viszont azért már szóltunk és szólni is fogunk, hogy tele van szemetelve az Erzsébet királynő parkja, hogy minden tele van üvegszilánkkal, és végig vannak hugyozva a kapualjak. Nem az a bajom nekem, hogy ott egy bulihely, ami nagyon sok fiatalt vonz, még a zaj sem zavar. Viszont a bulizó emberek (borozgató, ha a Tabánról beszélünk) az este végén, vagy hajnalban szépen hazamennek, mi meg ott maradunk a szemét között. De nem kezdtünk aláírás gyűjtésbe azért, hogy zárják be, meg ilyenek, de szóvá tettük, hogy kicsit jobban kéne figyelni az környezet tisztaságára. 15 éven keresztül nem volt patkány a környéken, 2 éve megint van. És nagyon nem szeretnénk, ha a Tabánnal is ez történne, még azzal is megfejelve, hogy azt a parkot sem tudjuk majd használni sétálásra, pihenésre. De nem vagyok naiv, tudom, hogy a kerület lakosainak véleményét úgysem fogják figyelembe venni.

Balage1551 · http://fjord.blog.hu 2011.04.26. 11:21:55

@fikanick:

Örülök, hogy ennyire jól ismered a környéket! Sikerült felnyitnod a szemem sok dologra...

> "Honnan veszed ezt a "turista nem tomegkozlekedik"-et?"

Hát, abból a pár (csúcsszezonban 30-40) buszból, aki a Várba futó (nem rövid) út mentén egészen a Dózsa térig áll. Persze lehet parkolni és sétálni, csak a környéken nincs sehol megoldva a parkolás. A Délinél 10-15 éve szűnt meg, máshol a közelben pedig nem is volt rendes, nagy befogadó képességű parkoló. Buszoknak meg pláne nem, tehát kicsit demagógnak érzem a "fizesse meg" megjegyzésed.

A Tabán harmada hogy jött ki?

A Vár, mint zöldterület? Melyik busz visz fel fél óra alatt a Budai-hegyekbe?

"A kozlekedes a masik. Budapesten nottem fel, Londonban eltem egy csomot. Londoni ismeroseim jelentos reszenek nincs jogositvanya. Azert nincs, mert tobb eszuk van annal, minthogy autoba uljenek."

Ezzel mélységesen egyetértek.

"Ujgazdag kivagyisag, hanyinger."

Ennyit arról, hogy objektív szeretnél maradni. Van autóm, ki tudom fizetni a havi 50 rongyot autóra, mégis tömegközlekedem, sőt, ahova lehet, kerékpáron megyek.

Londonban éltél? Vannak nagy, érintetlen parkok a város belsejében? Hmmm. Hyde park? Regent's Park? Oh... Igazad van, nincs ott sem... És persze folyton a képviselőházat ostromolják a fenti parkok beépítésével...

R. · http://macskanyelv.freeblog.hu 2011.04.26. 11:21:56

@fikanick: nézd meg kérlek jobban a tervet.
az nem a terv harmada. az egész park területére épületeket tervez.

arról papolsz, hogy a parkok kihasználatlanok és nincsenek játszóterek. a park nem attól lesz kihasználva, ha telerakod borozókkal. rakj oda egyet + egy kv-zót, zsír. de ne huszonkettőt, amit egyrészt el sem bír a hely, másrészt nem lesznek gazdaságosak.

csinálják inkább meg a játszótereket és kapásból többen mennek ki gyerekkel is.
hozzáteszem a legnagyobb csúsztatás az egészben, hogy a park nincs kihasználva.
erre fonoman és nőiesen egyetlen szóval tudok reagálni: LÓFASZT! napi szinten járok arra és ki tele szokott lenni emberekkel: kutyások, kisgyerekesek, sétálók. és ha a játszókat rendbetennék + akadálymentesítés is lenne, akkor még többen lennének.
és ha már annyira emlegeted Londont: én csak északon (Edware és Harrow) és nyugaton (Notting hill környéke) életem kicsit, de érdekes azokon a részeken elég sok kisebb-nagyobb park volt. Ott miért nem merül fel, hogy mondjuka Serpentine lake-et be kéne betonozni, mert mennyivel jobb volna, ha egy görkoripályával egybekötött koncertterem lenne, szélén a vidéki anglia minden egyes tájegységéről származó pubokkal. Azért nem, mert nem hülyék. Szerintem mi se legyünk azok. Van az ésszerű fejlődés és van az ostobaság. A Zaha Hadid épület kurva jó lett volna a béna parkolóház helyett, egy műskanzen egy ilyen park helyett hülyeség.

tabaniember 2011.04.26. 11:24:38

Overseer, ezt írod a tiltakozókról: "Le kell őket szarni". Hát, tudod mit, első körben szard le anyádat. Utána pedig próbálj egy kicsit gondolkodni.
Ez a terv egy tisztán üzleti célú giccsparádé, velejéig hazug Patyomkin-falu, környezetvédelmi, kulturális és erkölcsi botrány.
Magában a Tabánban soha nem volt se szőlő, se pincesor. A kocsmák száma a filoxéra-járvány után szaporodott meg, amikor borkereskedésre álltak át. De a Tabán soha nem volt "vigalmi negyed": a vendéglátó-helyek aránya nem volt látványosan magasabb, mint a város sok más részén: a kb. 50 utcában és 6 téren kb. 30 kocsma, kisvendéglő, fogadó és kávéház működött egyidejűleg. Akinek van türelme hozzá, vesse össze a Józsefvárossal.
Továbbá, amikor itt kocsmák működtek, 1) még nem létezett erősítő, de 2) létezett záróra és posztos rendőr. Ma viszont nem létezik olyan rendezvény, amelyik ne üvöltene, mint az állat, soha senki nem mér decibelt, semmilyen jogszabályt nem tartanak be, és senki nem számíthat arra, hogy a rendőr vagy bárki más megvédi az üvöltéstől.
A domb akusztikája olyan, mint egy amfiteátrumé, ami ott estétől meg hétvégén történik, azt az Attila úton a Döbrentei térig és a Krisztina térig és a Naphegyen is hallani. (Például a sámánok dobolását.) Szemből, a várfalról verődik vissza a hang, mint a pingponglabda. Pont még egy nagyszínpad hiányzik, mint Bojár lelkesen írja: az év 365 napjára.
Nem beszélve a hányásturizmus egyéb következményeiről. A kertészek most se képesek az egészet rendben tartani, a kutyások szedik állataik és az emberállatok után a szemetet, védik a parkot a rongálóktól, pótolják a pusztuló növényeket. A Tabán ma ezért a legtisztább budapesti zöldterület.
Aki elsőre pártolná ezt az agybajt, képzelje magát az ott lakók helyébe, tegye föl, hogy harmadik-negyedik nemzedékként lakik a lakásában, szereti a helyet meg a szomszédait, nem akar elköltözni, kivinné a gyereket meg a kutyát a Tabánba, este még dolgozna kicsit, nyitott ablaknál, aztán meg aludna, szintén nyitott ablaknál, füldugó nélkül. Na, ennek lenne vége.
Mi lennénk az önző taplók? Nem azok, akik a rohadt kapzsiságukkal, hazug "közérdekre" hivatkozva tennék pokollá több száz család életét, és lakhatatlanná az otthonukat? A "köz" mi vagyunk, az ott élők. A lakások értékcsökkenéséért ki kárpótolna bennünket? A környék arculata végérvényesen megváltozna, egy összetartó helyi, jószomszédi közösségnek annyi lenne. Aki szerint ez mind nem érdekes, fő, hogy az angol bunkók hányhassanak egy jót a zöldben, az kapja be.
Bojár Iván pedig telepítsen 22 kocsmát és akár két nagyszínpadot is a saját vári ablakai - köztük a gyerekszoba - alá. Elvégre régen arrafelé is voltak kiskocsmák.

denever333333 2011.04.26. 11:26:02

Ja persze a Tabánba maradna az évi két buli ami eddig is volt!

GiliczeB · http://www.balintgilicze.com 2011.04.26. 11:26:15

@noel fielding: Amit mondasz, az fontos felvetés, de szerintem nem az emberekkel van a gond, legfeljebb a megszokással. Jó példa a XVI. kerületi "tanácspark", amit nagyon szépen rendbe tettek, futószőnyeggel, bringás/deszkás bowl-lal, kutyafuttatóval, pelenkázóval stb. Régen, ha ki akartam szellőztetni a fejem, elsétáltam a parkba, és egy padon élveztem a nyugalmat, alig járt arra valaki.
Most naposabb hétvégéken annyian vannak, mintha valami rendezvény lenne.
Szóval, az emberek belakják azt, ami jó, főleg, ha a fenntartó ügyel arra, hogy folyamatosan szépen tartsa (pl. egyszer láttam a futószőnyegen egy ocsmány tag-et - másnapra eltüntették).

vegyérték 2011.04.26. 11:28:33

Én látatlanba is odaítélnék a Csányi pincészetnek 5000 milliárd állami támogatást. Pártoljuk a hazai ipart!

Az épülő objektumokat persze csakis Makovecz tervezhetné, a MAHÍR píárolhatná és a Trigránit építhetné.

nexialista · http://nexialista.blog.hu 2011.04.26. 11:29:46

egy főre eső zöldterület Bp-en: 6.2 négyzetméter
nemzetközi ajánlás: 15-30

Balage1551 · http://fjord.blog.hu 2011.04.26. 11:33:45

@solaitid: Mint park? Nem, eltekintve az 1-2 hontalantól.

Mint városrész? Igen. Úgy 2-3 ezren...

Zubreczki Dávid · http://instagram.com/zubreczkidavid 2011.04.26. 11:35:28

@városjáró: légyszi ugyanezt cseppet kevésbé alpári módon - kösz :)

fikanick 2011.04.26. 11:35:29

@Balage1551: A Hyde Park kettes zona. Kb 2-2.5 ora seta a varos kozepetol. Ez Budapesten mondjuk a Janoshegy tavolsaganak ketszerese. A belvarosban nincsenek parkok. Vannak, ilyen Szt Istvan Park fele meretuek itt-ott elszorva, jelentosen kevesebb, mint Budapesten, ezt igazan elhihetned, te ket hetet voltal ott, en olyan 260-at. A park harmadat a felso illusztraciobol neztem ki, lemertem Google Mapsen (nagyon laza nap van a munkahelyemen, pedig konyorgom a fonokomnek, hogy adjon valamit).

A 30-40 busz semmi ahhoz kepest, hogy 20 millio turista jar Budapesten egy evben. Szamolj mondjuk 120 emberrel buszonkent.

Egy ora alatt akar kigyaloglok a Tabanbol a Budai Hegyekbe, de 90A-val 20 perc alatt kint vagy.

Zsámboki Miklós · http://solaitid.tumblr.com 2011.04.26. 11:36:44

@Balage1551: és ez a projekt a lakott részt vagy a parkot célozza?

MEDVE1978 2011.04.26. 11:37:56

Hol is kezdjem.
A Tabánról tudni kell történelmileg, hogy a középkor során számos alkalommal töltötte be Buda egyik vagy éppen egyetlen vigalmi negyedének szerepét. A miért végül is részben egyértelmű, amikor még volt folyami hajóforgalom, illetve szőlő és bor, akkor ideális hely volt a vígasságra. A területen voltak bordélyházak, kocsmák és lacikonyhák évszázadokon keresztül. Történelmi szempontból tehát nincsen semmi kifogásolható abban, hogy ide kajáldákat vagy borospincéket telepítsenek.

A történet másik oldala, hogy a "belváros" vagy az ahhoz közeli részek közül az egyik utolsó zöld park a Tabán. Ha valaki gondolkozik egy kicsit, rájöhet, hogy már így is egyre csak lecsípnek kis részeket a területből. A Rácz fürdő felújítása, illetve az Oxygen wellness felhúzása az egykori sporttelep helyére is ennek tekinthető. Utóbbi nyilván nem szerepelt parkként, mert egy önkormányzati sportpálya volt, de a területén fák álltak.
Szóval a zöldterületek beépítése folyamatos, ennek megfelelően a város pedig egyre élhetetlenebb.

A 22 borospince egy ilyen kis területre egyébként is elég sok, csak a parkolásra és közművekre kell gondolni. A turisták egyik fő közlekedési eszköze pl: a busz. Egy ilyen vigalmi negyed kiépítése esetében valószínűleg a buszok teljesen beparkolnák és kibírhatatlanná tennék a Naphegy, Szirtes és Gellérthegy utcákat.

Szóval az ötlet egy bődületes marhaság.

readonly 2011.04.26. 11:41:44

OFF

kéne egy szűrés, hogy a sok politikai behányót ki lehessen vágni a ...csába. A fene se kíváncsi itt az orbánozókra, ha igen, akkor elmegy a piroslapra, sárdobálóra, vincentre, tótawére - van elég szennyblog erre, nem kéne ezt is telehányniuk, mintha már előre beteg részegre itták és drogozták volna magukat a Tabánban.

ON

tabaniember 2011.04.26. 11:42:24

@Balage1551: A Tabán határai: Dózsa György tér, Orvos lépcső, Gellérthegy utca, Hegyalja út, Döbrentei tér, Ybl Miklós tér. A koncertek üvöltését a Nap-hegy keleti oldalán, a Gellért-hegy északi utcáiban és a Duna-parton is végig remekül hallani. Jóval több, mint 2-3 ezer embert érint.

R. · http://macskanyelv.freeblog.hu 2011.04.26. 11:43:14

@fikanick: "A Hyde Park kettes zona. Kb 2-2.5 ora seta a varos kozepetol."
hát te meg melyik Londonban éltél? egy alternatívban?

vagy te mit veszel a város közepének, mert szerintem a Hyde park széle a Picadillytől 20 perc, Regents park dettó. aztán ott van a St. James park is, ami meg 5 perc.
de persze nem is értem mit próbálok a 260 kint töltött heteddel vitatkozni, hiszen én csak kb 150-et éltem kint. nem ismerhetem én azt a várost belátom:)

ElPadre 2011.04.26. 11:43:42

@Sün! Balázs: jé, akkor még létezik ott valami színpad? de jó! szerintem akkor én is elnézek oda, bár nem tudom, most hol építik fel. :)

azoknak meg, akik nem értik, miért keverjük bele a várkertet a tabán ügyébe: azért, mert ha már turisztika, meg látványosság, akkor az ott hever évtizedek óta, az egyik legjobb szabadtéri helyet lehetne ott kialakítani, a bazársoron az egyes helyekből remek kávézókat, borozókat lehetne csinálni, nagyon kevés ember lakik arrafelé, így keveseket zavarna, és a közlekedés/parkolás is megoldott arrafelé. és mégis, évtizedek óta rohad. tehát miért ne azzal kezdjen valami budapest, és miért kell egy jobbára működő, bejáratott zöldterületet széjjelcseszni egy olyan ötletért, aminek grinzingben pl. abszolute létjogosultsága van (mert ott folyik is szőlő- és bortermelés, és sok-sok ideje aktív terület), de a tabánban semmi?

van az az angol mondás, hogy ne próbáld megjavítani, ami működik. a tabán működik. a várkert nem. szóval a várkertet/várbazárt kéne inkább megjavítani.

fikanick 2011.04.26. 11:46:30

@R.: Te valoszinuleg az egyetlen ember voltal a varosban, aki a Picadilly-n lakott. Ne csinaljunk mar ugy, mintha a W1-es iranyitoszam (ami az egyetlen garancia arra, hogy belvarosi parkod legyen), altalanos vonas lenne a varosban.

Neked is csak azt tudom javasolni, mint a fenti kolleganak. Rakd egymas melle London kozepet (mondjuk kicsit keletre a City kozepetol) es Budapest kozepet (tetszoleges) hasonlo leptekben.

Budapest jelentosen zoldebb. Valoban, sosem laktam sem Chelsea-ben, sem Knightsbridge-ben. Ismerem viszont az East Endet, Eszak- es Del-Londont. Aki szerint Londonban egy atlagember gyorsabban jut nagy parkba, mint Budapesten, annak fogalma sincs, hogy mirol beszel.

para_noir 2011.04.26. 11:47:46

Az ötlet elméletileg jó, a lakók egy része meg nyilván akkor is tiltakozna, ha az utcát arannyal akarnák lefedni, így a nagy tiltakozást a helyén kell kezelni. A baj a megvalósításnál, meg a magyar mentalisnál van, a gyakorlatban ez a borközpont, vagy mi, semmi eséllyel nem lenne több, mint egy vásáros, bazári negyed, ahol ócska, magukat bevásárolt kufárok árulnák a gagyit (szutyok bort 1000/decitől, kamu matyóterítőket, Budapestes bögréket, kínai pólókat stb.), gagyi körülmények között méregdrágán a turistáknak. Borkultúráról, hagyományőrzésről, múltidézésről, kellemes vigalmi negyedről szó sem lenne. Ez a baj vele.

Julio cesar 2011.04.26. 11:50:30

Annak nagyon örülök, hogy ilyen sokan látják, hogy mire megy ki a játék és tesznek valamit azért, hogy Buda egyik utolsó zöldterületét ne építsék be!

Azon erősen csodálkozom, hogy sokan - talán maguk is elhiszik? -, hogy úgy fenn lehet tartani akár kocsmát is, hogy oda valaki ne szállítana kocsival. Én ilyenről nem tudok.

Ideje lenne végre elgondolkodni azon, hogy miért olyan élhetetlen Budapest. Szerintem éppen azért, mert nincs elég park, zöldfelület és játszótér, ezért is fontos a Tabánt így, parkként megőrizni.

R. · http://macskanyelv.freeblog.hu 2011.04.26. 11:56:50

@fikanick: mint korábban írtam Edware-ben, Harrowban és a Notting Hill környékén laktam:)

Hozzátenném, hogy London belvárosának az 1-2-es zóna számít, tehát célszerű lenne ha azt hasonlítanád össze Bp. belvárosával.

Felesleges egyébként tovább vitatkoznunk. Helyi lakosként én nem szeretném, hogy feltúrják a Tabánt és telepakolják kocsmákkal, bár mint többször is írtam egy-két hely igazán elkelne. Végtelenül személyes és önző módon én továbbra is a gyerekemmel szeretnék arra sétálni és leheveredni a fűbe, fáramászni, télen pedig szánkozni. És nem ehhez nem kívánok a Normafához felmenni vagy kocsiba ülni és kimenni a városból, mivel se kocsim, se kedvem hozzá.
Én a városban szeretek élni és azért válaszottam ezt a helyet a lakhelyemül, mert a mellett hogy közel van a belvároshoz mégis ott ez a fantasztikus zöld terület. És nem, nem szeretném, hogy ezt bárki szétrombolja.
Azt pedig, hogy valaki aki a város túlsó felén és/vagy Londonban lakik mit gondol erről, hát pont leszarom.

Kentetsu 2011.04.26. 11:57:54

@felszopó: okos gondolat.. gondolom soha nem utaztál sehova, ezáltal soha nem voltál te magad is turista ... istenem

Pócs Gergely 2011.04.26. 11:59:18

Az ötlet különben jó. A környék alkalmas erre. Ott a Várkert, ott vannak a működő és kiadó helyek a környező utcákban. Bőven van hely egy bornegyed kialakítására, a Tabánt meg békén lehet hagyni.

Akkor is békén lehetett volna hagyni, amikor lebontották, de azt már nem lehet visszacsinálni, ami akkor volt, csak elrontani tudják azt, ami azóta ott van.

Amikor kocsma volt a Tabánban, ledózerolták, ugyanolyan érvekkel, amilyenekkel most kocsmákat akarnak oda telepíteni. Kár volt. Most pedig siránkoznak, hogy nincs ott kocsma.

Még egyszer mondom, hogy az egész várnegyed az Attila út és a rakpart között, az Erzsébet híd és a Lánchíd között alkalmas arra, hogy budapesti borturizmust és budai vigalmi negyedet hozzanak létre, de erre már megvannak a hely adottságai, nem kell lerombolni hozzá a meglévő zöldterületet.

Balage1551 · http://fjord.blog.hu 2011.04.26. 12:02:38

@fikanick: Igazad van! Nem vettem figyelembe azt, hogy 20-30 millióan jönnek szép városunkban.

Konzervatívan számolva, 25 busz, 100 fő/busz, 200 napos szezon... Oh, az csak fél millió... Tényleg, ettől eltekinthetünk. (Az meg már tényleg az én fikcióm, hogy egy ilyen "nevezetesség" turista-csalogató lesz és netán többen fognak megfordulni. Jah, hogy az a célja...)

fikanick 2011.04.26. 12:03:02

@R.: Igy jartal. Azert, mert laksz valahol, meg nem jogosit fel nagyobb jogokra a parkkal kapcsolatban, mint akarmelyik budapestit. Igy megy ez.

Balage1551 · http://fjord.blog.hu 2011.04.26. 12:04:44

@fikanick: Óvatosan! Kezdesz átmenni trollba!

2011.04.26. 12:06:14

Budapesten sokkal több zöldterület kéne, ez világos, de a tabáni terv nem csökkenti azt, mert ezek jellemzően pincék lennének. Emiatt egyetlen fát se kéne kivágni.
A "borozó" kifejezés meg nagyon félrevezető. Itt pont, hogy minőségi borokat lehetne megkóstolni, nem úgy kell elképzelni, mint egy csomó talponállót tablettás borokkal.

csillámpóni 2011.04.26. 12:08:55

Nálam közelebb senki nincs a tabánhoz, és a tabán sincs közelebb senki szívéhez, de először a Rácz-sikló, másodszor az Ybl-bazár, harmadszor a Rudas, negyedszer a korzó, és majd utána a domboldal. De mindez álom az álomban, látjuk mi van a Rácz hotellel is. Pedig az már kész. Persze az igaz, hogy odabaszni húsz bódét nem ugyanaz a költség, mint rendbe tenni a várkertbazárt.

Messzi Vetek 2011.04.26. 12:09:24

amúgy meg rendben van, ne építsük be a Tabánt, mert kell a zöld, de akkor ne a "kutyásoknál" legyen a tiltakozó ív, mert ennek így az az üzenete, hogy:
"lófax a seggetekbe borfalu - és akkor Bodrit hova vigyem le sétálni (szaratni)?"

OFF
kéne majd egy bejegyzés arról, hogy körút, alkotás, karolina, bocskai, okt23 körön belül ne lehessen kutyát tartani. bizonyára élhetőbbé válna a város rövid időn belül.
/OFF

orient 2011.04.26. 12:16:30

@Ma-ggie: "Fiatalok, buliznak, ennyi... Viszont azért már szóltunk és szólni is fogunk, hogy tele van szemetelve az Erzsébet királynő parkja, hogy minden tele van üvegszilánkkal, és végig vannak hugyozva a kapualjak. Nem az a bajom nekem, hogy ott egy bulihely, ami nagyon sok fiatalt vonz, még a zaj sem zavar. Viszont a bulizó emberek (borozgató, ha a Tabánról beszélünk) az este végén, vagy hajnalban szépen hazamennek, mi meg ott maradunk a szemét között."

AZért tegyük hozzá ha járatos vagy a JÓ magyar borokban, mert én rendszeres fogyasztója és támogatója vagyok, ott bizony egy üveg borkereskedésben 3000-nél kezdődik, közértben inkább 4000-től. A jobb borok olyan 5000-6000 felett vannak már és 10,000 felett sem ritka egy palack. Ha ilyen termékekre akarnak piacot ezzel a Tabán projekttel, akkor azért ez nem a "falravizelek", "sarokbahányok" kategóriás emberek fogják látogatni...

Ha a jó és igényes magyar bortermelést támogatnák és adnák el a turistáknak IS itt , akik akár hazatérve is elkezdenék venni és lendíteni ezt az ágazatot és piacot az elég sok embernek az országban megélhetést adna, és nem csak annak a pár pincének a hegy oldalában. Ha mindezt meg lehet oldani sok zöld vesztés nélkül akkor miért ne? Így működik minden nagyváros, Rómától, Párizsig vagy Prágáig a híres belvárosuk körül bizony túristák és élet van. Márpedig nekünk sok mindenünk nincs a váron kívül, tehát aki falusi nyugalomra vágyik az könyörgöm ne költözzön egy 2 milliós nagyváros fő attrakciója mellé ami egy középkori vár, hanem megvannak erre a megfelelő kerületek. Én nem a Tabánnál lakom, de belvárosban és nálunk is sok a nyüzsgés, hang, zaj, de tudom ez ezzel jár ezért költöztem ide. Ha nem tetszik eladom és kiköltözhetsz Zuglóba vagy még kijjebb máshova ahol csönd és nyugi van ha erre vágyom. Én szívesen költöznék egy ilyen nyüzsgő Tabán mellé, de sajnos a belvárosi lakásom nem ér annyit hogy ezt megtegyem. Mellesleg egy ilyen beruházással csak nő az ott lakók ingatlanjának értéke...

Julio cesar 2011.04.26. 12:16:30

A tiltakozók többsége nem kutyás, ez nagy csúsztatás. Én a gyerekemet viszem ki a Tabánba napi rendszerességgel, ahol játszani szoktunk és az iskolák, óvodák szervezetten is viszik oda a gyerekeket, éppen konkrétan azokra a helyekre is, amit szeretnének beépíteni.
nem értem épeszű ember miért akar odatelepíteni egy ilyen álságos hagymázas álpincészetet, amikor a kerületben millió lehetőség kínálkozik borozók, éttermek nyitására, felfuttatására.
Pontosabban tudom: az értékes ingatlanok megszerzése a cél, később majd át lehet címkézni.

sötéthülye.tahóbarom 2011.04.26. 12:19:12

az a baj, hogy sokan abból indulnak ki, hogy valakik 22 db szutykos köpködőt akarnak a tabánba telepíteni. sajnos magyarországon nem kizárt, hogy a megvalósítás vége tényleg ez lenne, de a tervek nem erről szólnak. jó esetben ez úgy is nézhetne ki, mint egy különösen szépen rendben tartott falusi pincesor vagy skanzen, ahova pedig napközben a gyerekeket is simán ki lehet vinni. jó, este talán lenne egy kis danászás, de ha ez sehol nem férne bele, akkor nagyon szomorú város lenne budapest.

felszopó 2011.04.26. 12:25:41

@orient: azt ne hidd, neves étterem van a házunk aljában és zárás körül/után a kivagyi öltönyös majmok (!) itt baszkodják a falhoz a pezsgőspoharat/a tonnaszám csikket, hangoskodnak, viháncolnak ... másnap meg úgy odavannak maguktól hogy ki a gecimek is ők... hát ennyit erről :s

Pangolin 2011.04.26. 12:28:48

A Tabán a Naphegy észak-keleti lejtőjén a harmincas évek óra közpark. Azért alakították így, hogy a város szabad teret, zöld felületet és levegőt kapjon (akkor így képzelték a „szexi” várost).
A rendszerváltás után viszont folyamatosan nőtt a Naphegy beépítettsége. Megszüntették az Aladár utcai teniszpályákat (az I. kerületi önkormányzat nemhogy akadályozta, hanem aktívan segítette, hogy lakópark épülhessen a pályák helyén, a megengedettnél nagyobb beépítést is lelkesen támogatja). Ezután következett a Ráckert bezárása – néhány fa repült és nagyobb területen már épül is a luxus szálloda. Majd lelkesen értesítenek, hogy a Tabán oldalában, egy „eddig nem hasznosított zöld rézsün” fitness-welness centrum épül. Elkészült – a beépítettség nőtt, autós forgalom nőtt (és kiderült, hogy az ígéretekkel szemben, a medence a kerületi diákok úszás oktatására nem alkalmas). Most pedig a Tabánt budapesti „attrakcióhelyszínné” szeretnék alakítani 22 új épülettel, színpaddal. Merthogy „túl csendes”. Vurslit a Tabánba! Hajrá!

GGG77 2011.04.26. 12:32:28

@fikanick: "Az egesz ellenallasbol sut a felfuvalkodott kispolgari gog"

Ezt sztem gondold át...

A tömegközlekedéssel kapcsolatban igazad van, attól még sok turistabusz és sok autó érkezne a környékre, és ez az, amire a legkevésbé szoktak gondolni Budapesten. Lásd Gárdonyi szobor környéke a Bartókon. Jó, hogy sétáló tér lett, jó, hogy megnyílt a Hadik, de parkolóhely!? Azt csak elvettek. Hogy lehet egy ilyen projektet mélygarázs nélkül megcsinálni? Mi elsősorban azért költöztünk el onnan, mert 20 perceket köröztünk, mire találtunk egy helyet (sokszor 5-600 méterre a háztól). És mielőtt valaki belekötne: nem, nem opció a tömegközlekedés, a munkahelyem kocsival 10 perc, tömegközlekedéssel 35-40. Szó nem lehet róla.

GGG77 2011.04.26. 12:34:35

@Pangolin: Erről van szó. Csak, akik ugye nem helyben élnek könnyen beszélnek...

para_noir 2011.04.26. 12:35:02

@sötéthülye.tahóbarom: Magyarországról, Budapestről van szó, persze hogy szutykos kis kamukocsmákat nyitnának ott. Lehet, hogy Németországban megcsinálják az ízléses skanzent, de nálunk csak műmájer majomság lenne, hevenyészve összedobált épületekkel, hogy minél előbb beléjük költözhessenek a haverok és erős emberek által működtetett kocsmák, ahol a pult alatt öntözgetnék a "legjobb" magyar borokat a poharakba, persze aranyáron, hogy a pesti proli még véletlen se tévedjen arra, a háttérben meg jobb esetben sport1 a plazmatévén, rossz esetben Juventus rádió a hangszórókból. És akkor mindennek még örüljünk is, mert turizmus. Ja.

orient 2011.04.26. 12:38:15

@felszopó: Hát attól mert drága meg neves nem azt jelenti kulturált emberek járnak oda, sőt!

Én a bort ismerő és fogyasztó emberekről beszélek, és márpedig ez egy kulturált réteg. Nyilván itt is lesz 1-2 őrült, de én az átlagról beszélek. Vannak kocsmák és éjjel nappalik ahol ezt művelik. Azért a borospincék nem az a kategória lesz hidd el.
Én a belvárosban lakom és a valóban jó éttermek, helyek mellett azért nem az a jellemző hogy odahugyoznak meg üvegeket hajigálnak. Nyilván előfordulhat, de azt mondom nem az a jellemző. Nagy különbség.

A Casino-k pl. drágák és sok pénz kell oda vagy más szórakozóhelyek, de az összes tapló maffiózó és paraszt odajár. Nem a pénzzel van egyenes arányban a viselkedés, de akik igényes borokat akarnak kóstolni és kipróbálni azok nem ezek lesznek.

öööö I don't know! 2011.04.26. 12:40:11

Londonban, Párizs, Sanghaj: minek az almát a körtével hasonlítgatni? volt korábban egy szám a zöldfelület/fő-ről :6 egészvalamennyi; ezzel szemben az ajánlás 15 és ha lehet inkább több. Innentől kezdve egyértelmű hogy kell-e egy parkot (az egyharmadát) beépíteni vagy sem... a funkció sem biztos hogy megfelelő a környéken lakó 10000 embernek. És hogy egykoron vigalmi negyed (is) volt? : értem én, de ez 70-80 éve volt... és miért csak a 80 évvel ezelőtti állapotot akarjuk visszaállítani? Mátyás korában vadaspark volt: eresszünk szabadon néhány nagyvadat (ez mondjuk gyakori a dugóban... :-))! Vagy bontsuk vissza a fél várost... esetleg az egészet és néhány "kiváltságos" család beköltözhet a Gellért-hegy (vagy mi is lenne a neve? :-)) barlangjaiba a többi meg mehet amerre lát...

kételkendő 2011.04.26. 12:45:29

A beruházás mozgatórugója: a maradék közterület privatizációját előkészítő pénzéhes üzletfelek, a hatalommal karöltve

A társadalmi támogatottság megalapozója: az "alkoholkultúra", amely egy hazánkban elfogadott-támogatott drogkultúra, szemben egyéb drogkultúrákkal (kettős mérce)

A házasságközvetítő: magát városképvédelmi szakembernek nevező, jó kapcsolatokkal rendelkező üzletember

Az életminőséget viszont: nem pénzben mérjük.

orient 2011.04.26. 12:49:43

@öööö I don't know!: Azért mert ezek mind nagyvárosok mint Budapest azért kell hasonlítgatni. Itt az emberek olyan színvonalon akarnak élni mint a nyugatiak, de minden ami ezzel jár azt lesöpörnek az asztalról. Egyik nélkül nem megy a másik. Egy nagyváros belvárosában senki se a falusi nyugalmat keresse, főleg ne a város fő attrakciója a vár mellett. Ott a margitsziget, soha ne építsenek oda semmit aláírom. A budai hegyeket is tartsák meg zölden a természetnek, a vár alá a tabánra ne tegyenek irodaházakat, wellness center-t és hoteleket valóban, de egy ilyen zöld beruházás simán bele kéne férjen egy 2 milliós város centrumába. Pont oda passzol, ki nem lehet tenni mert a kutya sem fog oda menni ha csepelen lesz vagy a hajógyári szigeten. Mellesleg ha egy csepeli, vagy más kelkerületi elkezdene reklamálni hogy ne tegyenek oda semmit ami zavarja a nyugalmát akkor még egyet is értenék vele mert az KÜLVÁROS, ez a szerepe, ott ezért vesznek az emberek ingatlant mert nyugit akarnak. Aki Budapest belvárosában azért akar lakni hogy nyugi legyen és csönd, béke és természet lágy öle annak elment az esze már bocs...

Ma-ggie 2011.04.26. 12:50:05

@orient: Tudom, hogy a jó bor nem 500 forintba kerül, mivel én is nagyon szeretem a jó borokat. Nem az ellen tiltakozom, hogy csináljunk ilyen borfalu szerűséget (én is járok bor-sör-pálinka fesztiválra). Arról van szó, hogy ha már egyszer ilyet akarnak csinálni, akkor hasznosítsák erre a célra a valamikori "Ifi parkot", mai nevén Várbazárt. Gyönyörű a terület, ott vannak mellette a műtermek, ahonnan kiköltöztették már a művészeket is, mert annyira életveszélyes állapotban van, a területén van egy hatalmas műemlék lakóház is, ami sztem kb. 10 éve üresen áll, mert nincs pénz a felújítására. Viszont potyog róla a vakolat. Nem értem, hogy miért kell egy szép parkot tönkretenni azért, csak azért, mert van. Én is kutyázni szoktam a Tabánban és a Vár oldalban és a "kutyás" barátaimmal szedegetjük a szétdobált szemetet mind a két helyen. Sörös üveg, boros üveg, eldobott pelenka... És felszedjük a kutyapiszkot magunk után, mielőtt valaki megkérdezi. Viszont mivel a környéken sehol sincs nyilvános vécé (sajnos), így a bokrok tele vannak emberi végtermékkel.. Szóval aki azt mondja, hogy nem járnak emberek a Tabánba, annak azért megmutatnám hogy néz ki a Tabán, tavasztól késő őszig hétvégente. Tegnap este üres Kalinkás üveget és műanyag poharakat dobtam ki mások helyett... Pedig sok kuka van kitéve.

tabaniember 2011.04.26. 12:55:59

@Pangolin: Nem azért alakították így, hanem mert az 1936-ban befejeződött bontás után azonnal nagy ingatlanpanama-botrányok törtek ki, a megálmodott fürdőszálló-negyed építése nem kezdődött el, majd 3 év múlva kitört a háború. De tény, 1936 óta park.
Ami Medve1978 történeti bőcsködését illeti: ez a duma a középkori és későbbi "vigalmi negyedről" bődületes baromság. A Hosszúváros - Tabán - Rácváros e különböző neveken sokáig sima szegénynegyed volt, a Tabán név a török Tabak-hane, 'Tímártelep' szóból származik, jelezve az akkori főfoglalkozást. NYERSBŐR-feldolgozás. El tudjátok képzelni a szagot nyáron? A nyitva folyó Ördögárokkal, benne a bőrösök dzsuvájával? A török utáni fejlődést a bor hozta, a völgy aljában laktak a jobb módúak, szőlősgazdák, kereskedők, iparosok, följebb meg a szegény kapások. Emberi formát csak az 1810-es nagy tűzvész után öltött a negyed, akkor is csak az alsó része, ami akkor szépen, módosan kiépült.
Voltak kuplerájok, igen, egyik csoportjuk a Rudas környékén, a hegy lábához simulva, a másik meg fenn, a mai Sánc utcánál. És? Ekkora városnak, mint Buda, kellettek azok is, és a Tabán akkor a város legszéle volt, nem a közepe. De semmiféle vigalmi negyed soha nem volt, ez az 1920-as években keletkezett hazug, romantikus mítosz. Átjártak a pestiek a kertvendéglőkbe, mert közel voltak és jók voltak, több dokumentum maradt fenn róluk, mint a túlpartiakról, de föntebb írtam: nem volt belőlük aránytalanul több, mint más negyedekben. Lehet ellenőrizni a címtárakban, mielőtt ennyit okoskodtok.
Az egész tervből és a hozzászólások zöméből is az látszik, hogy mindenki bedől ennek a hazug romantikának, de rendes forrásokat senki se olvas. Mennyivel egyszerűbb, tényleg. Aztán építünk szarra, szarból várat, égig érő trombitaszóval.
Messzi Vetek: a Tabánt jelenleg a kutyások tartják tisztán. Eredj ki, nézd meg, mielőtt itt szórod te is a baromságokat.

Csokis · http://csokis.blog.hu 2011.04.26. 12:56:35

@fikanick: Nem egészen értem, mi a baj Walthamstowal. Oké, hogy Kelet-London nem egy nagy trüváj, főként a bevándorlókról szól, de nekem -turistaként- akkor is az tűnt el, hogy kocsival bármikor 5 percen belül valami tök jó parkban vagyok, ahol gyerek nyugodtan rajcsúrozhat, mókust-kacsát etethet, sárkányt eregethet. Pesten van a Városliget, meg a Népliget, Budán kicsit talán több (Bel-Budán végigfut a Tabán - Horvát-kert - Vérmező - Városmajor sáv), köztük meg a Margitsziget, aztán kalap-kabát.

A konkrét tervről csak annyit, hogy mutasson nekem valaki olyat Budapesten, ahol "mertek nagyot álmodni", megcsinálták, és nem valami vérgáz, vásári giccs lett belőle. A Rio és a ZP az etalon, bebszott, kóválygó tinikkel? Beépítenénk a Tabánt, és csinálnánk belőle egy romkocsma komplexumot? Az már fasza lenne! Mellesleg a lelkesen éljenzőknek vajon hány százaléka a ismeri a Tabán és a V1ziváros meglevő éttermeit belülről? Hányan engedhetik meg maguknak (pénz, idő, megközelíthetőség), hogy azokban rendszeresen vendégek legyenek? Tényleg akkora igény van ezekre?
És laikus szemmel nézve a dolgot, még két példa:
Akkor most majd építünk egy műtabánt-műgrinzinget? Tessék kifáradni Újlakra, a Bécsi útra, és megnézni, mi lett az ottani ilyen jellegű próbálozásból! Csicsás műantikrómai étterem, Leroy, McDonalds, Vapiano gyorsetetők. Mellettük húsz éve soha el nem készülő házak, ugyanannyi ideje bedeszkázott ablakokkal álló-romló eredeti házak, valamint Budapest egyik legjobb konyháját vivő, időnként mégis becsődölő, vegetáló étterme (Maligán).
A másik Eger, Szpasszony-völgy. Tegye fel a kezét, aki ivott ott már jó bort az elmúlt 15 évben. Tschikosch-gulasch-pánlikás műromantika, Alföldről hozatott szar lőrével. Biztos, hogy ez más lenne? Melleseg annál kevés illúziórombolóbb van, mint amikor megáll a tankautó délelőtt, aztán elkezdik beszivattyúzni az "őstermelői bort" a pincébe, amit majd este megisznak jó drágán a megvezetett marhák...

Julio cesar 2011.04.26. 13:01:41

kakukk2

Így van, a régi Tabán valójában nyomornegyed volt, ahol a TBC gyakori vendég volt sajnos. Az idő persze mindent megszépít. Emberemlékezet óta szép városi parkként működik és kizárólag üzleti érdeket látok az egészben. A park beépítése lőtt persze hazudnak egy jót és aztán mehet a zöldfelület beépítése.

De nem hagyjuk!

"the dragon" · http://kigondoltam.blog.hu/2013/08/26/elrendezett_hazassag 2011.04.26. 13:02:05

A részegen támolygó külföldieknél alig képzelhető el szexibb dolog Budapesten! Főleg, ha jó tablettást is kapni lehet majd...

R. · http://macskanyelv.freeblog.hu 2011.04.26. 13:02:29

két kérdés:
1.) a pincéket be kell ásni a földbe, ezt hogyan teszik meg úgy, hogy a fák épségben maradnak?

2.) ha valaki elmegye Egerbe és minőségi bort akar kóstolni hova érdemes mennie? a Szépeaaszonyvölgybe pincesorra vagy valamelyik helyi borász pincéjébe? mert szerintem a borászokhoz borkóstolóra.

@fikanick: el kell, hogy szomorítsalak, az, hogy ott lakom feljogosít arra, hogy belepofázzak a helyi dolgokba és ha valami nem tetszik, akkor tiltakozni fogok ellene. lokálpatriotizmus ezt így hivják (így hívják, mert ez a neve:).

c72 2011.04.26. 13:04:01

Több évtizede lakunk itt – talán nem véletlenül. Azért szeretünk itt lakni, mert ahhoz képest, hogy a város szívében van ez a kerület, még viszonylag kulturált a környezet, a lakók.
Mi jogon akarják ezt elvenni tőlünk, a szokásos, "el lehet menni innen" logikával?

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2011.04.26. 13:04:38

elég csúnya hiba lenne ezt ebben a formában megvalósítani.

mind építészetileg, mind városépítészetileg, mind turisztikailag.

remélem nem valósul meg.

ugyanakkor a tematikus 22 borvidék projekt jó ötlet, csak nem egy belvárosi közpark magánérdekű felhasználásával.

a városnak mindent meg kellene tenni a zöldfelületek megőrzése és legalább 4-6x-os növelése érdekében. ez volna a minimum.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2011.04.26. 13:05:04

Sok a komment, így nyilván vannak egyezések az én véleményemmel, nem tudom, nem rágtam magam végig. A lényeg: Semmi nem indokolja a tabáni ligetes zöldfelület beépítését, nyilván horribilis pénzekért, mert 1 - eddig se sok zöld van a belvárosban, 2 - tényleg ott a Várkert-bazár, a volt Ifipark, ami viszont épp egy ilyen objektumnak lenne jó. Legfeljebb nem igazi borospincék, csak amolyan ál-borospincék lennének, ki ne szarja le. Jó kis etyeki borok, jó koncertek, ennyi. Az, hogy a helybéliek lázadnak, szerintem leszarós. Nem az ő Tabánuk (és Várkert-bazárjuk, hanem a budapestieké, úgyhogy, csak maradjanak kussban.) Tehát Tabán-borozó NO, Várkert-borozó YEA.

para_noir 2011.04.26. 13:05:53

@Csokis: Minden szavaddal egyetértek. Mű lenne/lesz az egész, minden tekintetben, ahogy az összes többi hasonló dolog is vásári műanyag giccs, egypálcás hungarikum.

öööö I don't know! 2011.04.26. 13:13:53

@orient: nem lehet összehasonlítani két nagyvárost... csak amit a számaikból a statisztikákból ki lehet olvasni...máshogy keletkeztek (Bp vs Braziliaváros) , másak a (z anyagi) lehetőségeik (Bp vs Sanghaj/Hong Kong) más a mentalitás (Bp vs London). Itt születtem, most is itt lakom, ide jártam suliba, tudom miről beszélek: a Tabán közpark: ha elkezdik felparcellázni meg lehet nézni mi lesz/lenne a végeredmény - Oxigén wellness, Rácz szálloda. csak egy picikét lecsippentünk a közparkból innen, aztán onnan, a végén nem (sok) marad) Csak némi adalék: volt már lakóparkosítási ötlet a Czakó pályára is... hál' Istennek még ma is sportpálya, és remélem az is marad - bár az is a Tabán része, egykoron iskola is volt a területén.

Balage1551 · http://fjord.blog.hu 2011.04.26. 13:14:39

Sajnos a mai Magyarországon nem hiszem, hogy a panaszaink és tiltakozásunk túl sok hatása lenne.

Egyetlen dologban bízhatunk, hogy polgármesterünk az akar maradni 2014-ben is, mikor -- mint második vonalas, és belső ellenzékhez tartozó pártkatonaként -- a kisebb parlamentből kiesik. Ha igen, akkor talán belátja, hogy ez olyan népharagot vált ki, amit nem biztos, hogy még egy "polgári" kerület is lenyel. De hát volt, aki aláírta a MTK teniszpálya bekebelezését, aki aláírta az Oxygen Wellness terveit...

c72 2011.04.26. 13:15:02

"Szexi Budapest" – Nem akarok ízléstelen lenni, de a témakörben maradva: a konstans erekció fájdalmas dolog, kellenek olyan helyek is, ahol az ember egyszerűen csak lógatja... :)

GGG77 2011.04.26. 13:15:31

Akkor hadd erősítsem meg én is. Nagyszüleim mesélték, hogy a 30-as évek elejére a Tabán, némi túlzással, egy lepratelep volt, ordító volt a különbség a város többi részéhez képest. A környék egy emberként sóhajtott fel, amikor eltakarították.

Julio cesar 2011.04.26. 13:15:55

Én megint csak ismétlem, az nem csupán a helyben lakók érdeke, hogy a Tabán mint zöldfelület és park megmaradjon. Bárki jöhet, nézzétek meg, esetefele nagyon kellemes hangulatos városi park.

Másoknak is sokkal jobb egyébként, mintha aranyárban mért, turista-átverős skanzen születne a helyén, elvonva ezzel tengernyi pénzt amit pl. a Várkertbazárra és még millió másra lehetne költeni.

GGG77 2011.04.26. 13:17:37

@efes: Tehát Tabán-borozó NO, Várkert-borozó YEA.

Ezt bármikor aláírom.

GGG77 2011.04.26. 13:20:38

@Ma-ggie: "10 éve üresen áll, mert nincs pénz a felújítására. Viszont potyog róla a vakolat."

Az Ybl Miklós által tervezett két lakóházra gondolsz a kaszinóval szemben? Valóban, 2000 ősze óta rohad.

denever333333 2011.04.26. 13:23:03

shitgun2: Te aztán tudod a tuti főleg itt az egyetemi kerületben. Én pl. olyan helyre járok, ahol van csocsó, szól 11-ig a rockzene és nézzük a sportközvetítéseket. + beszélgetünk, újságot olvasunk meg ilyesmi de a társaság a lényeg. Huszonharmincévesek járnak. Ja és van minőségi pálinka és borkészlet nem aranyáron ( Bár ennek ellenére a fiatal egyetemisták isszák a kommersz cuccot) sosem értettem mi a jó benne.
S én itt ebbe a kerültben ahova járok (3 hely) ilyen pultosokkal, kocsmárosokkal találkozok akire méltán mondhatom, hogy a jó haverjaim sőt némely esetben a barátaimnak is tekintem őket s ez viszont, de aki csak a vasúti kricsmiket és a lepattant omladozófalú dohos pincékbe járt az ne általánosítson mert nagyon kevés a tapasztalata ilyen téren.

tabaniember 2011.04.26. 13:25:17

@efes: Az úgynevezett "budapestiek" zöme egy dologra használja a Tabánt: évente párszor átruccannak a "zöldbe", főleg koncertekre, és a kurva nagy lokálpatriotizmusuk jegyében annak rendje és módja szerint lenullázzák. A virágzó vadgyümölcsfáknak annyi, padok összetörve, bokrok töve teleszarva és -hányva, szeméthegyek és üvegcserép mindenütt, a bennszülöttek meg vérmérséklet és derékfájás függvényében kerülgetik és / vagy takarítják a szart. Tehát én és szomszédaim osztozunk R-rel a Tabánon, mert a miénk. Efes, neked meg elefes, miközben részemről te vagy leszarva. Majd ha jössz szemetet szedni, hajléktalant fegyelmezni, virágot ültetni és vadplakátot takarítani, akkor a tiéd is lehet, és oszthatod az észt. Addig - hogy idézzelek - kuss.

Luftwaffer 2011.04.26. 13:26:56

Nem értem a tiltakozókat, szerintem a 22 borozó még kevés is, lehetne inkább úgy 50, vagy inkább 70. Szerintem színpadból is több kellene, mert ugye nem mindenki ugyanazt a zenét szeretné hallgatni. És az after? Szükséges egy olyan hely is, ami reggelig nyitva tart, nehogy már a turistának haza kelljen menni záráskor. A kutyásokkal nem kell foglalkozni, elvégre Pesten is a járdára szarnak a kutyák, nem értem, hogy Budán miért ne lehetne ugyanúgy... A környékbeli iskolás gyerekek pedig legalább már fiatalon, testközelből megismerkedhetnének a borfogyasztás kultúrájával. Különben meg külföldön is így van, hát nem lehet ezt megérteni? London rulez! Nekem inkább azzal van bajom, hogy ez egy kicsit diszkriminatív. Hátrányosan érinti a magyar pálinka ipart, és a sörivókat is. Én csak úgy tudnám támogatni az ötletet, ha a Vérmező egyik felén lenne egy sörfalu sok-sok sörsátorral, a másik végében pedig egy pálinkázó, ahol az ember végigkóstolhatja a jó magyar páleszt. Na ki tart velem?

Ma-ggie 2011.04.26. 13:29:55

@GGG77: Szerintem egyről beszélünk. Kiköltöztették a lakókat, mindenki kapott másik lakást az Önkormányzattól és azóta üresen áll (pontosabban egy ideig 1 család még benne volt, mert nem tudtak megállapodni, de jó pár éve Ők is kiköltöztek) és rohamosan romlik az állapota. Inkább azt kéne felújítani a Várbazárral egyetemben.

R. · http://macskanyelv.freeblog.hu 2011.04.26. 13:30:18

@efes: szövegértés egyes, mehetsz vissza szépen a hátsó padba.

nem azt írtam, hogy az enyém, hanem, hogy int ott lakó jogom van tiltakozni ellene. mint ahogy nem fogok leugatni egy rákospalota alsón lakót, aki a helyi park bebetonozása ellen tiltakozik, mondván, hogy budapestiként az én érdekemet is szolgálja a betonozás.

alapjába véve pedig ha visszaolvasod, amit páran írtunk, senkinek nem a borfalu ötletével van problémája, hanem a helyszínnel, amire a Várbazár sokkal alkalmasabb lenne.

Ma-ggie 2011.04.26. 13:35:10

@kakukk2: Egyetértek. Amíg mi (ott lakók) tákoljuk össze a "Török temető" vasrácsát, amit az ide látogatók szétbarmoltak, és letéptek a helyéről, hogy nehogy rádőljön egy turista lábára, vagy egy kisgyerek fejére, akkor legalább vegyék figyelembe a véleményünket valamennyire. És ahogy én látom mindegyikünk (akik ott élünk) azt mondja, hogy legyen, csak ne a Tabánt túrják fel ezért...
Már csak azért is, mert az ott élők meg is tudják keseríteni a szórakozóhelyek életét, lásd Terézváros.

para_noir 2011.04.26. 13:35:29

@denever333333: egyrészt nem értem, hogy miből gondolod, hogy lepattant omladozófalú dohos pincékbe járok, másrészt én is ismerek jó helyeket, szeretem a rockzenét, a csocsót, a sört, és és huszonharminc éves vagyok én is, mindössze abbéli aggályaimat fogalmaztam meg, miszerint egy ilyen központilag irányított vitatható kiindulópontú nagyberuházás, melynek célja a turistafogás (és pár ember megtollasodása), a hungarikumoskodás, az szükségszerűen el lesz cseszve. Mert ilyen a magyar virtus, mert több helyen megpróbálták, és meg lehet nézni, hogy mi lett belőle. De ez nem zárja ki azt, hogy vannak jó helyek, én is ismerek sokat. Kb. úgy képzeld el a véleményemet a dologról, hogy jó kiskocsma, kellemes hely=minőségi butik, Tabán projekt=Westend (included aluljáró kívül). Na?

tabaniember 2011.04.26. 13:38:43

@GGG77: No, no. Lepratelep azért nem volt. De 1898-tól, az Erzsébet-híd építésének megkezdésétől fenyegették a tabániakat, hogy MAJD kisajátítják és lebontják a házaikat. Akkor rögtön le is bontották az egész kuplerájnegyedet a Rudas környékén és tőle délre, a Sárosfürdőig, és onnantól kezdve már a város vásárolta fel az eladó házakat. Ergo a háztulajdonosok hülyék lettek volna ereszt és tetőt javítani, házfalat meszelni, kertet ápolni. És harminc ilyen év elég is volt, hogy tényleg rá lehessen mondani: dózert az egésznek. Ahelyett, hogy a főváros megcsinálta volna a csatornázást, a közvilágítást meg az útburkolatokat. Most lenne Budapest közepén egy Szentendrénk, egy csomó nagyon érdekes, szép, régi házzal, bődületes turisztikai látványosságként. Helyette van a park.
Aki azt hiszi, hogy az egész egy nyomortanya volt, az nézze meg a Szarvas-házat, a Semmelweis-házat, az Apród 10-et (a Tabáni terasz vendéglő háza) vagy a Döbrentei utca 9-et és 15-17-et. Az egész alsó Tabán ilyen házakból állt. A felsőre meg példa az egyetlen megmaradt "kis ház", a volt Dézsmaház a Hegyalja út-Czakó utca-Tigris utca sarkon. De hát egy csomó kép van a neten, lehet nézegetni például a tabananno blogon vagy a Fortepanon vagy a Szabó Ervin Könyvtár Budapest Gyűjtemény fotóarchívumában is. Ne dumáljon már mindenki összevissza a Tabán múltjáról... (De a jelenéről se.)

Messzi Vetek 2011.04.26. 13:40:50

@kakukk2: tekintve, hogy más nem mocskol oda, csak a kutyájuk, talán ez az elvárható minimum.

Manic Depression 2011.04.26. 13:43:54

Aki azt gondolja, hogy a Tabán beépítéséhez a városi lakosságot kell megkérdezni, az téved! Amennyiben én tévedek, akkor javasolni fogom újabb kocsmák és vigalmi negyed építését más kerületek zöld parkjaiba. Nos? Ki fog felháborodni? A fővárosi lakosság vagy a helyi lakosok rinyálnak majd, mikor majd gyűlnek a csövesek, fokozódnak a parkolási gondok, tűnnek el a zöldek és pukkannak le a megépített kocsmák, mert nincs aki fenntartsa, ergo rontják az összképet, köztéri wc-k híján a parkok tele lesznek hugyos józsikkal, bűzzel és a koncertektől nem lehet majd pihenni?

Javaslom a fidesznek szakértőkhöz fordulni, mert nagyon úgy tűnik, nem tudják mifán terem a borkultúra terjesztése! A Várbazárt hozzák rendbe és azt rengetegen támogatni fogják. Lehet példát venni olyan városokról, mint Kőszeg, Kalocsa, Szeged, Baja, Debrecen, Szentendre, Pécs, Sopron, stb. Ezen városokban miért tudnak értéket megőrizni? Csak a fővárost tudják szétverni? Ez nem európai város, ez Balkán!!! A szomorú az, hogy külföldi turisták osztották meg velem ezen véleményüket. Olyanok, akik egészen véletlenül jártak már más európai városokban is. De rajta, verjük szét ami még van! Hajrá birka magyarok!

kerdesek05 2011.04.26. 13:44:13

ott laknék : TILTAKOZNÉK

tabaniember 2011.04.26. 13:48:17

@Messzi Vetek: ebben tévedsz. Az emberek nagyon sokkal több mocskot hagynak ott maguk után napról napra, mint a kutyák, de a kutyások azt is föltakarítják a kertészek és közterületesek helyett. Te is olyasmiről dumálsz itt össze-vissza, amiről fogalmad sincs.

tabaniember 2011.04.26. 13:50:56

@Messzi Vetek: ebben tévedsz. Az emberek nagyon sokkal több mocskot hagynak ott maguk után napról napra, mint a kutyák. És a kutyások azt is föltakarítják, a kertészek meg a közterületesek helyett. Te is olyasmiről dumálsz itt hülyeségeket, amiről fogalmad sincs.

Julio cesar 2011.04.26. 13:51:50

Érdekes, hogy amikor először írtam véleményt azt hittem, hogy elég lesz egyetlen érv a többiek meggyőzésére:
az itt élő gyerekek joga a zöldfelülethez..

Aki tudja és ismeri az I. kerület kormegoszlását, talán megérti, hogy egy elöregedő kerületben mekkora nagy érték, hogy azért itt is vannak gyerekek és itt van nekik a Tabán, úgy látom ez sokakat nem érdekel, nem értik miről is megy a vita.

R. · http://macskanyelv.freeblog.hu 2011.04.26. 13:52:00

@kerdesek05: ha jól tudom ma 5 és 6 között lesz valaki a Naphegy téri játszón, akinél lehet peticiót aláírni.

denever333333 2011.04.26. 13:53:39

No igen én is így gondolom! Sajnos pont a XI.kerületi önkormányzat zár be jó pár kiskocsmát és más helyet júliustól, hogy legyen hely a műmájer méregdrága kávézó-galériának. Meg, hogy az eu nehogy visszakérje a pénzt! Azt pl tudta itt valaki, hogy a Bartók B. meg be akarták fásítani és budai kulturális Központ néven 39 galériát akartak, akarnak nyitni mert az Eu-tól erre kaptak pályázati pénzt amit persze jól zsebrevágott az akkori vezetés. Eltudom most is képzelni, hogy ilyen háttere van a dolgoknak. 22 borozó nagyon sok! Semmi értelme nincs Kell egy nagyobbacska hely ahol a Magyarország borászati tájegységei képviseltetik magukat.

orient 2011.04.26. 13:54:18

@Ma-ggie: Szuper. Témánál vagyunk.

Nincs kutyám de ismerősnek van és mi is oda szoktunk járni futtatni vele. A kalinkás üveget, emberi ürüléket a csövesek szokták ott hagyni aki rendszeresen ott laknak és isznak. Mi ezt rendszeresen látjuk mert járunk. Ennél a borospince csak jobb lenne, mert most az én szememben egy lerobbant szocreál park az egész amit kár ilyen vehemensen védeni, mert most sem szép. Én sem az mellett vagyok hogy építsék be a zöldet és vágják ki a fákat. Természetesen minimális veszteséggel hagyják meg a zöld jellegét és zöld beruházás keretében szépítsék meg a parkot amihez a borospince pont passzol. Ha ezt a várbazár bevonásával teszik még jobb. De csak folyamatosan ellenezni és pfujolni nem viszi előre a hogy a csöves tanya szocreál parkból valaha legyen valami élhető és használható is! (színpadot és más nagyobb építményeket én sem támogatnék de akkor ezt kell ellenezni, nem magát az egész ötletet...)

Balage1551 · http://fjord.blog.hu 2011.04.26. 13:56:03

Nincs kutyám, de megerősítem, hogy a kerület nagyon sokat változott ez ügyben. Tíz éve még tényleg térdig lehetett járni a kutyagumiban, ma már csak elvétve akadok egyre (renitensek mindig vannak, de legalább most már ők a kisebbség), de már emelt fővel sétálhatok, nem a lábam elé kell néznem.

Ami pedig a visszahagyott szemetet illeti: a fő gond az üvegszilánkok lennének. Alapjában nincs ezzel baj, ez bármely szórakozóhely velejárója, legyen az akármilyen kulturált. Képtelenség teljesen feltakarítani, még ha lenne is rá akarat. És nem szívesen vinném oda a gyerekemet, ahol, úton-útfélen törött üvegek vannak. Ezzel csak arra akartam rámutatni, hogy egy borozó/pince/kocsma/vendéglátó objektum nem egy park közepére való.

Julio cesar 2011.04.26. 13:57:21

orient
"csöves tanya" "lerobban szocreál park" - na ezt nevezem aljas hazugságnak.

denever333333 2011.04.26. 13:57:29

A pálinka hungaricum ezért nyissunk még 30 pálinkaházat is a Tabánba! Ez hülyeség!

Balage1551 · http://fjord.blog.hu 2011.04.26. 14:03:05

@orient: Egy hegyoldalban nincs olyan, hogy "zöld beruházás", ahhoz, hogy a hegy oldalában "fúrjanak pár lukat" a következőket kell tenni: kiépíteni a lehetőséget, hogy a teherautók odajussanak, felhúzni az építkezés kiszolgáló épületeit. Azután az építési területet el kell keríteni, balesetveszély és vagyonvédelem okán. Tekerj fel az oldal tetejére, nézd meg a térképet és az előbbiek alapján rajzold be képzeletben a "zöld beruházás" hatását...

Persze, tudom, hogy -- a kivitelezés 1-2 éve után -- ezt majd valaki, valahogy helyreállítja. Bár vannak félelmeim, mióta egy kerületet érintő másik kivitelezés szerződéséből (kábelfektetés a Duna-parti járdán/bringaúton) valahogy kimaradt a vissza aszfaltozás tétele. ;-)

orient 2011.04.26. 14:03:24

@öööö I don't know!: Shanghai-t ne hasonlítsd BP-tel valóban. De szerintem EU nagyvárosokoat lehet sőt kell is. Én szeretnék olyan nagyvárosban lakni ahol élet van, programok és kultúra mint pl a borospincék. Ez abszolút belepasszol a nagyvárosi jellegbe és sajnos ennél jobb helyet senki sem tud mondani. MErt vagy kint lenne ami hülyeség mert senki se járna oda, vagy beépített helyekre nem lehet borospincéket tenni. Mellesleg az ötlet egyedi és hungarikum is lenne mert semmilyen nagyvárosban nincs hasonló, max. Münchenben a sörkertek az Isar partján.

Akik itt nagyon ellenzik azt sem tudják mit elleneznek. Én sem az mellett vagyok hogy dózerólják le a parkot és építség be casinokkal meg hotelekkel, de ezt meg lehetne oldani egy zöld beruházás keretében, hogy a park és zöld is megmaradjon. De ezt leírom minden kommentben a sok troll meg tovább löki a szemellenzős dumát, hogy de a park, meg a gyerek meg a kutya, meg nagyi...stb. mintha ezeket nem lehetne megtartani mellette csak mert becsempészünk pár borospincét. Ami nagy mint színpad azokat valóban meg kell vétózni és megakadályozni hogy ilyen vidámpark szerü Pecsa épüljön oda. De nem értem régiónként egy borospince mondjuk körbeültetve szőlővel és fákkal , igényesebb parkkal a hegyoldalban mit is tenne tönkre a zöldövezetből...

onderon 2011.04.26. 14:04:12

kocsmát mindenhova! had igyon a magyar! addig sem gondolkodik! pálinkát már lehet főzni otthon, akkor most majd borba is fulladunk!

R. · http://macskanyelv.freeblog.hu 2011.04.26. 14:05:48

@orient: "Ez abszolút belepasszol a nagyvárosi jellegbe és sajnos ennél jobb helyet senki sem tud mondani."

VÁRKERT BAZÁR!!!!

város közepe, ha megcsinálják gyönyörű szép lenne.

orient 2011.04.26. 14:07:31

@Balage1551: Szerintem megoldható anélkül hogy szétcsesznék az egészet. Ja ha mondjuk 30 borospincét akarnak, 3 színpaddal meg hasonlók akkor nyilván nem. De ésszerű keretek között X borospincét oda lehetne tenni úgy hogy a parkot is legalább rendbe teszik körülötte. Ezért lenne értelme küzdeni de csak így meghagyni szerintem tök értelmetlen és felesleges.

R. · http://macskanyelv.freeblog.hu 2011.04.26. 14:07:37

@orient: és kérlek válaszolj arra a kérdésre, hogy hogyan oldod meg a 22 borpince építését zöld beruházásban.
kérlek, kérlek, kérlek.
ha ezt el tudod nekem magyarázni isten bizony nem fogok egy szót sem szólni többet.

forallmankind 2011.04.26. 14:07:38

menjenek csak a turisták a borvidékekhez és kóstoljanak bort ott, annyira azért nem megy jól vidéken, hogy ezt a lehetőséget is a fővárosnak illetve néhány amúgy is jól menő borásznak kellene lenyúlnia!

Csokis · http://csokis.blog.hu 2011.04.26. 14:07:41

@Luftwaffer: Ott a pont! Egyetlen dolgot tartok csak átgondalatlannak az ötletedben: a Vérmező kevés lenne egyszerre a sör és pálinka sátraknak. Legyen az csak a söré, az nagy hordóban van, annak nagy hely kell. A pálinkát meg telepítsük át a Horvát-kertbe, azt úgyis kupicából isszák, elfér ott is. Járulékos előny: a játszótérre meg kitelepülhetnek a szociológusok a gyerekek reakcióit vizsgálni.

Ma-ggie 2011.04.26. 14:12:17

@orient: Ahogy írtam már, nem ellenzem magát az ötletet, a helyszínnel nem értek egyet. És ha sokat jársz a környéken, akkor tudod, hogy a sörös-boros-kalinkás üveget nem a csövesek hagyják ott, hanem azok a fiatalok, akik andalogni mennek a Tabánba és a Vár oldalába. És nyilván 3 üveg sör megivása után üríteni kell. Az természetesen nem az Ő hibájuk, hogy nincs nyilvános vécé a környéken, tehát a bokrokban oldják meg. Pontosabban volt, de a Rácz fürdői Szálloda miatt lebontották. Azóta egy sincs. Sok csöves van ez is tény, viszont ők az Attila úti kis parkokban alszanak, meg az Erzsébet híd lábánál.
És nem hiszek abban (pont a Romkert miatt), hogy majd nem lesz még ennél is több szemét. Meg kell csak nézni egy augusztus 20.-i ünnepséget. Az összes parkban kocsik állnak, Mivel kb. 4-5 éve egyszer hoztak toi-toi-kat, előtte se, azóta se, ezért a fák között végzik el a dolgukat az emberek. Minden csupa szemét. Viszont a környékbeli boltosoknak és sörözőknek nagyon nagy bevétel egy ilyen buli, ezért végül is tök jó, hogy van, de ettől még az emberek hozzáállása olyan, amilyen. És nem hiszek abban, hogy majd nem fognak szemetelni, meg tiszteletben tartják, hogy a környéken emberek élnek. És ahogy már más is írta a Tabán helyi sajátossága olyan, hogy a Döbrentei téren is lehetett hallani a tabáni koncerteket. És ez nem a Sziget fesztivál, ami tart 1 hetet, azt annyi. Hanem ez egész nyáron át nyitva lenne. Szóval szerintem inkább egy szép parkot kéne csinálni az általad szocreálnak tituláltból és a Várbazárt helyrehozni és ott megcsinálni ezt a borfalut. És amíg van értelme, meg lehetőség, addig minden fórumon tiltakozni fognak a környéken élők ez ellen a terv ellen.

orient 2011.04.26. 14:13:39

@Julio cesar: 1. válasz erre gomb és akkor látom is ha válaszolsz.
2. Hát lehet a 80-s évekhez képest ez szebb park, de ha életedben kitetted a lábad ebből a szarkupacból (Magyarországra gondolok) és láttál más nagyvárosok szép parkjait akkor össze tudod hasonlítani és el kell ismerd sajnos ez egy gyenge szocreál park. Zöldnek zöld, ott van, nincs beépítve, de a szép és rendezett parktól ez fényévekre van. Nekünk jó ez valóban itt EU közepén, mert nekünk minden szar jó, de ha elhozom oda pár külföldi ismerősömet akkor somolyognak és szépnek egyik sem találja, ahogy én sem. És igen ha hétvégén jársz akkor látod hogy elég sok csöves használja lakhelyül is és ott ürítenek és hajigálják el a szemetüket, tehát ferdíteni nem ferdítek. Azt is megkockáztatom hogy neked a Gellért hegy és Városliget is egy gyönyörű park amire büszkék lehetünk. Nevetséges...

sirarcheer 2011.04.26. 14:14:29

@orient:
Csak az a baj hogy ha minden pince körbe lesz ültetve de nem lesz kerítés az egész park körül mint Londonban, akkor 1 hét alatt tönkre lesz téve az egész.

A zöld beruházást hagyjuk.
A kocsik hol fognap parkolni?
Attila út, Naphegy utca, Gellérthegy utcában?
Már most is zsúfoltak.
Megint kitaláltak valamit ami jó is lehetne de nem gondolták végig.
1 borozó bőven elég lenne a tetején, és 22 tájegységet bemutató parkrész. Így megmaradna a park, lehetne leülni, és a bort is lehetne népszerűsíteni.

sirarcheer 2011.04.26. 14:16:52

@orient: Kihagytad hogy kb havonta nyírják a füvet, amit szépen összerakják egy kupacba rohadni. A csövik általában Vérmezőn vannak.

sirarcheer 2011.04.26. 14:19:05

@Ma-ggie: Reggeli futás során a tabáni fűben alvó másnapos tinik látványa a felkelő nap fényében priceless. :)

Julio cesar 2011.04.26. 14:22:10

@orient:

Először is nekem Magyarország nem "szarkupac", mint ahogyan írod, hanem a hazám. Rendszeresen járok külföldön, több idegen nyelven beszélek és olvasok, de ez most nem érdekes. Látom a különbséget, szerintem is sokkal jobb parkot lehetne a Tabánból csinálni: töredékébe sem kerülne, mint ez a terv.
Amikor pedig a gyerekeket hozom fel példaként nem trollkodás, hanem teljesen normális gondolkodás, én itt lakom és van gyerekem. Vagy tilos, valamiféle bűn ha a gyerekeket is megemlíti valaki? Komolyan, én ilyenkor érzem, hogy valami nagyon nincs jól ebben az országban.

orient 2011.04.26. 14:24:53

@sirarcheer: a 22 táj sok valóban. Kéne nagy borrégiónkét egy és kész. Vilány, Tokaj, Szekszárd, Eger, Badacsony...stb. max. 10. Parkolni miért kell? Tömegközlekedés és kész. Csak az hajthat arra felé aki ott lakik vagy dolgozik pont. Több meg busszal villamossal. Meg van ez oldva más városokban is parkoló nélkül, és pontosan itt is ezt kéne erőltetni. Ez egy domboldal borospincékkel, zöld terület ide kocsival nem lehet jönni kész, pont. Szerintem ez nem akkora dolog..

Ma-ggie 2011.04.26. 14:26:22

@sirarcheer: Meg még sok minden...:-) Mondjuk vannak normális emberek is, akik eljönnek andalogni kicsit a Tabánba, azok a külföldiek. Valahogy ők megtalálják a kukát (legalábbis a 90%-uk), sajna a honfitársaknál ez az arány inkább csak 40%.

krisztina69 2011.04.26. 14:27:41

@Ma-ggie: A VII. kerületi kocsmaturizmustól szenvedő civileket képviselő szervezet vagyunk, amennyiben érdekel titeket a tiltakozás szervezett formája, szívesen találkoznánk a szervezőkkel az egységes fellépés érdekében.
Nem a mindent tiltás, hanem a normális együttélés szabályozását és a normális életkörülmények fenntartását szorgalmazzuk.
Küldjetek privát üzenetet, válaszolunk

akoshege 2011.04.26. 14:27:51

1 A térképen szépen néznek ki a buckák, de azok ott olyan kicsi területek, néhány négyzetméteresek, hogy a valóságban nem fognak elférni, és biztosan a környező "természet"-et fogják legyalulni

2 A közpark mindenkié, de főleg az ott lakóké. Nem akarjuk privatizálni.

3 A környék zöldterületeiből az elmúlt években már hatalmas területeket kihasítottak (wellness, szálloda, teniszpálya, lezárt parkoló a teniszpályához, bódésor a krisztina téren), mondván, hogy milyen jó lesz a lakóknak.

A fürdő és a wellness megfizethetetlenül drága (kedvezményes fitness jegy 4000 forint/ alkalom). A teniszpályákra pedig csak minisztériumi dolgozók járhatnak.

4 Azért nincs a körnéyken az éttermeknek forgalma mert NINCS RÁ FIZETŐKÉPES IGÉNY!! Ez is előbb utóbb lepukkant kocsma rom lenne csak. Addig meg buszokkal hordanák oda a japán túristákat, hogy igazi hamisítatlan bóvli hangulat legyen.

5 Eddig is nagyon zavaró, hogy nyáron az egész környék kormos a túrista buszoktól (még jobban füstölnek a BKV buszoknál), de ezután hova tennék őket? Mert a parkolók nincsenek feltüntetve. Vagy a Tabán másik fele meg be lesz betonozva?

Minden lehetséges helyen tiltakozni fogunk ELLENE.

Jokkura 2011.04.26. 14:29:44

Nem vagyok közgazda,de azt tudom,hogy miért ezt akarják "beépíteni" a Várkert helyrehozatala helyett.
A Várkert műemlék (addig,míg áll) és az egy kisebb államköltségvetése helyrehozni é snem is térül meg hamar.A Tabán ,meg egy "összkomfortos""zöldmezős""beruházás".Itt nem kell semmit sem eredeti állapoába visszaállítani,nem borul rá a pallérra a fal,és nem kerül elő harcoló német alakulat sem.A Tabánban a védendő fák gyökereit "véletlenül"(!) elvágják,---jajaj ,most már ki kell vágni....!----van ott minden,víz,gáz ,csatorna,villany .A sok akadékoskodó embert meg le kell ugatni (mint feljebb említette volna valaki) .Inkább meg kéne kicsit kaparni a helyi politikusok füle tövét ,hogy ők mennyit is kaszálnak belőle???
Talán egy II. Hunwald-per lehet belőle.
Ja és még egy: Budapest NEM London!,ne hasonlítgassunk össze egy elefántot egy tacskóval! Egy giga(terra,peta)-poliszt egy 2milliós (kis)nagyvárossal.Hasonlítási alapnak ott van pl.:Prága,Pozsony,Bécs,Zágráb,Belgrád, esetleg Bukarest,Varsó.(Helsinki?)

@fikanick:ha annyira szereted/ismered Londont miért jöttél haza? (Go back to London!)

Konkluzióm: Ilyen "városépítészeti/szépészeti"múlttal NE engedjük bebódésítani a Tabánt.Majd ha a városkizsebelők megtanultak valamit a városépítészetből akkor le lehet ülni velük --kompromissszumokkal-- tárgyalni.Ezt olyan 25-60 év múlva tartom lehetségesnek( ez nem politikai kérdés,mert a kérdéses helyeken 3színű köpönyegforgatók vannak).

tejcsokoládé (törölt) 2011.04.26. 14:30:33

ha rajtam múlna,Budapesten egyetlen olyan helyet nem építenének be, ahol fű van, vagy park vagy zöld, vagy fák...
a 'turistacsalogató' errefelé azt jelenti, hogy jönnek a hülye angolok/franciák/olaszok, és hajnalban üvöltöznek, hánynak, randalíroznak.
nem ettől leszünk világváros...

Ma-ggie 2011.04.26. 14:32:33

@orient: Én tényleg csak azt nem értem, hogy ezt miért nem lehet a Várbazárban megcsinálni. És mielőtt megszólnak többen én a Várkert rakparton lakom, tehát nekem ez rosszabb, mintha a Tabánban lenne. Hiszen sokkal közelebb van. Viszont beleölnek egy csomó pénzt ebbe, tönkreteszik a Tabánt, miközben a Várbazárt rövidesen nem lehet helyrehozni, hanem már csak lebontani lehet, annyira kezd szétesni. És lesz egy szétrombolt Tabánunk, ami már csak nevében lesz park és egy szörnyű állapotban lévő Várbazár, amit meg már nem lehet helyrehozni. Ez kinek jó? Abból a pénzből inkább kezdjék el a Várbazárt helyrehozni, csinálják meg a közvilágítást rendesen a Tabánban és csináljanak belőle egy szép parkot.

orient 2011.04.26. 14:34:31

@Julio cesar: Nem azzal van a baj hogy gyereket említesz az nagyon helyes, hanem szemellenzősen szajkózod mintha nem lehetne úgy ezt megcsinálni, hogy a gyerekeiddel te ugyan úgy kijárhass. Ha ezt leírom, hogyan lehetne ésszerűen megcsinálni hogy a park és zöld is megmaradjon akkor úgy érvelsz, hogy a gyerek..stb. Ennek semmi köze nincs a gyerekeidhez, olvasd el amit írok kérlek.

2. Mo. nekem is a hazám, és szeretnék rá büszke lenni de sajnos nem lehetek. Itt 20 év alatt nemhogy javult volna a helyzet hanem romlott. Rondább, rosszabb, piszkosabb. Ezen nem változtat hogy a kádárék alatt sem volt jó. Tehát egyik szarból lépünk a másikba és nekem ez így csak egy kakikupac más nem. Te lehetsz rá büszke. Álmodozhatsz a nagy Magyarországról meg dicső Szt. Istvánról és a kontinens első földalattiáról, de ezek mind olyan régiek, hogy ideje lenne valamit felmutatni már az utóbbi néhány évtizedből is nemcsak a szép múltra büszkének lenni. Addig sajnos én nem tudok szebbeket írni a hazámról mint amit írtam.

Jokkura 2011.04.26. 14:34:39

@akoshege: Jobb ötletem van ! Amíg a buszok araszolnak fel a Hegyalja úton,addig minden turista kep a szájába egy pvc csövet valami lőrével.Aztán ha elér a Mészáros utcáig addig ihatja.Aztán a buszban okádik,fosik.
Majd a Velencei-tóban (a kaszinóvárosban)kimosdatják öket.

Jokkura 2011.04.26. 14:37:28

@tejcsokoládé: ja-ja Pl.Liszt Ferenc (nem repülő) tér.,

tabaniember 2011.04.26. 14:38:46

@orient: "ennél jobb helyet senki sem tud mondani. Mert vagy kint lenne ami hülyeség mert senki se járna oda, vagy beépített helyekre nem lehet borospincéket tenni". Elhangzott itt a jobb hely: a Várbazár üzletsora, akár fölötte a Várkerttel is. (Csak NE rakjanak bele nagyszínpadot meg erősítőket.)
Ami a "ha kint lenne, senki se járna oda" meglátást illeti, ugyanez van a zölddel. Hiába mondogatják itt páran, hogy húsz perc alatt kint van az ember a "zöldben", ez nem igaz. Hány fiatal anya indulna el a Belvárosból a János-hegyre vagy a budakeszi vadasparkba vagy akárhová két pici gyerekkel, tömegközlekedéssel, hogy egy kicsit levegőn legyenek? A Tabánba át lehet és érdemes is átjönni - fél óra utazás árán - egy-két órára, a Hegyvidék bármely pontja Pestről indulva két-három átszállás, és az oda-vissza út legalább két óra.
A terv szerinti 22 kocsma lenne ám az igazi gyerekbarát megoldás...

Advanced Flight 2011.04.26. 14:40:10

Jaj, nézzétek már meg ezt a társaságot, aki ezt kitalálta. Egy halom zsidrák, aki csak a guanós, kutyapisis gettóban érzi jól magát, és a természettől elfogja a hányinger. Na, ők akarják a budaiakra ráerőltetni saját bűbájos életmódjukat; zöldet megszüntetni, jól jövedelmező üzletet a helyére baszni.

Mottó:

"Túl sok a fa itt,
Vágd ki őket mind.
Üzletközpont kell,
Hogy ne tévedjünk el"

Pangolin 2011.04.26. 14:41:40

Aki már látott szőlőültetvényt az szétröhögi magát ezen a Vár oldalába telepített retro-hakni ültetvényen – jelenleg leginkább karókat látni, a szőlő az valahogy eltűnt. Elég Budapest légszennyezettségi térképére pillantani és látható, hogy ha valahogy összejönne ez a nyögvenyelős telepítés, akkor is nagy táblákon kellene kiírni majd mellé, hogy „Megeszed → meghalsz!”. Na, ehhez csatlakozik a tervezett gagyi pincesor a Tabánban. A Balaton környéki diszkont puszták mintájára. Az észak-keleti lejtőn sínylődő szőlők mellé majd felhúznak ytongból 22 patyomkin présházat (+ vízvezeték, csatorna, pénztárgép), hozzá néhány beton pincét és kész a Tabán Disneyland. Bojáron csodálkozom. Nemrég még a modern Budapest élharcosa volt – jó ízléssel. Most meg ezzel a giccsparádéval akarja feltámasztani a budai borkultúrát. Meg a „lokális kézművesek”-et.

orient 2011.04.26. 14:41:57

@Ma-ggie: Én nem ellenzem a Várkert bazárt, de amennyire én emlékszem (rég voltam mert omlik le az egész...) az alapvetően egy épület. Oda lehet tenni ezt azt, de ennek a borospince hangulatnak park és zöld kell nem pedig egy épület, bár kiegészítésnek valóban remek lenne.

Sosem hallottam még milyen rossz és hogy tönkreteszi Tokajt és Badacsonyt az a sok szemét borospince. Meglehet csinálni azt úgy nem hogy a zöld se tűnjön el. Ismétlem ésszerűen és nem százat odatenni hanem annyit amennyi ésszerűen odafér hogy a ZÖLD jelleget is meg lehessen őrizni!

Manic Depression 2011.04.26. 14:42:35

Amennyiben lesz valaki aki a Naphegy téren vagy a közeli parkban aláírást gyűjt, jelezze, örömmel aláírom!

Kérdés még a kocsmatámogató kommentelőkhöz: mondjatok egy olyan bp-i beruházást az utóbbi 10-15 évből - a Nemzeti Színházon és az időszerűen szükséges hídfelújításokon kívül - ami szépítette a városképet és hozzájárult az építészeti-kultúrális értékek megőrzéséhez! (Nem, nem a plázákra gondoltam). Ugye, hogy nincs!

Undorító hogy az üzleti érdekek a gyerekeink és majdani unokáink érdekei felett állnak!

A Várbazárban kényelmesen elférne a 22 borvidék különlegességeinek a népszerűsítése, nem is beszélve arról, hogy a turisták is szép számmal látogatnák. Vagy ide (Tabán) még szeretnének buszparkolót is? Esetleg beparkoltatják majd őket a környező kis utcákba? Neeeeeeem! Szó sem lehet róla!
Arról nem beszélek, hogy borfesztivál van évente a várban és lehet menni kirándulni vidéket megismerni és a borainkat! Ez miért nem jó? Az MT Zrt hol van ilyenkor?!

Az ötletelők helyében visszaadnám a magyar állampolgárságomat és elhagynám az országot kelet felé, ahonnan jöttünk! Szégyen!

Jokkura 2011.04.26. 14:42:39

@orient: Tudod miért ? Mert olyanok vagyunk,mint az óvódás játék.
"Utolsó pár előre fuss"
Megcsinálunk valamit ,verjük a mellünket,büszkén nézegetünk körbe.Aztán azt vesszük észre,hogy az utolsók vagyunk,akkor megint kézzel-lábbal-könyökkel előre furakszunk (közbe csak ellenségeket szerzünk),és megint verjük a mellünket.
Akik meg mögöttünk vannak ,halalra röhögik magukat a csupasz seggünk láttán

Balage1551 · http://fjord.blog.hu 2011.04.26. 14:43:58

@Ma-ggie:
Ez kinek jó?

Sokaknak. Kitalálnak egy nagy ötletet. Mivel turizmus, meg város építés, stb. pályáznak és nyernek egy vagon (EU-s és hazai) támogatást. Annak egy részét zsebre rakják, a maradékból kivitelezik valahogy, b-kategóriásan. Mivel a sikeres fenntarthatóság nem cél (a pénz a kivitelezésben van), ezért ez nem is vizsgálandó.

Hogy fokozzam az összeesküvés-elméletem. Külön jó, hogy nem lesz rentábilis, becsődöl, amortizálódik 10 év alatt. Aztán ugyanez az érdekcsoport felhívja majd 2020-ban a figyelmet, hogy van itt ez a romhalmaz a Tabánban, lehetne talán valamit értelmeset a helyére... Például egy luxus lakóparkot, egy szállodát, stb.

Persze jönnek a jó helyen, jókor levők, akiknek csurran egy kicsi a pályázati pénzből, hogy elfordítsák a tekintetüket. Abból majd épülhet a medence a külvárosi villájukban...

Julio cesar 2011.04.26. 14:44:05

@orient:
1. Nem lehet megcsinálni, Sok építkezést és beépítést láttam. hidd el. nem lehet, a kocsmák ellátásához biztosítani kell a bejutást és akkor vége az éneknek. Parkolóhely így is alig akad, a zöldterületből fognak levenni, méghozzá sokat.

Valóban igyekszem érveket találni amellett, hogy az egyik utolsó budai zöldterület megmaradjon. Aki itt lakik az tudja, hogy a befektetők folyamatosan nyomják a beépítést, a szélén már megépült egy szálloda, felette wellness stb. most a többi részét nyomatják, csak a forma változik. Inkább azon csodálkozom, hogy ha ennyire okos vagy, akkor ezt nem látod át?
2. Szent István, egyebek: én erről nem írtam, ezt te írod.

Jokkura 2011.04.26. 14:46:12

@Manic Depression: Na a Nemzeti Színház nem volt jó példa :)
Méghogy szépíti a várost.....
Hát ritka jó példa a rossz stílus- keveredésre.
Olyan "fradi-kolbász" :mindent bele----csak sokba kerüljön.

fikanick 2011.04.26. 14:49:33

@kén-e egy nick?: Ez marhasag, Londonban 2£-2.50£ csucsidoben orankent a parkolas, ennyibe sehol sem kerul Budapesten, most neztem meg, a Margit-sziget az egyetlen kivetel, ahol majdnem ennyi.

Egyebkent meg ha nincs parkolo, nincs parkolo, a sziv megszakad. Jarj tomegkozlekedessel vagy taxival, vagy fizesd ki a parkolasi dijat, amit huzzanak addig, amig mar lesz parkolohely.

Nekem nem szivugyem, hogy te autoval jarkalj a belvarosban.

Aki meg garantalt zoldet akar (bar meg mindig nem latom, hogy miert lenne garantalt, hogy nem lehet majd oda gyereket vinni, vagy hogy joval kevesebb zoldterulet lenne, mint eddig), az menjen ki a pilisbe, most ptt az onkormanyzatok kilora aruljak a telkeket.

orient 2011.04.26. 14:50:14

@Julio cesar: Hát a szar wellness szállodákat és hasonló maffia beruházásokat kellett volna ilyen vehemensen ellenezni, azokat én is mind bánom, bonthatnák az összeset nem sajnálnám.

A többit azért kevertem mert úgy védted itt a hazánkat mintha bármire is büszkék lehetnénk mondjuk az elmúlt 60 évben. Én is olvasok regényeket és könyveket és megkönnyezem mi volt itt pár száz éve akár, de ahhoz képes egy kaki és szégyellem sokszor hogy magyar vagyok ami itt történik az elmúlt időszakban. Külföldön nem az elmúlt évszázadokra emlékeznek hanem az elmúlt évtizedekre, azt pedig szégyellhetjük úgy ahogy van.

denever333333 2011.04.26. 14:54:34

akoshege: Nagyon okos ha rajtad múlna Bp- körbekerítenéd és a külföldieknek csak kívülről lehetne szemlélni! Csak ne hidd, hogy ez az jelenti, hogy te leszel az aki mélymagyarságoddal kiemelkedsz szinte kiválasztottként. Úgy fognak rád nézni mint egy állatra bár lehet, hogy már úgy is néz rád!
Szánalmas ez a műmájerprűdmélymagyarmindenidegenellenségénerkölcsösimádkozósáskavagyok duma.
Mondom én úgy, hogy nem tartom jó ötletnek a Tabáni borfalut lehetne találni rá ezer helyet.

Ma-ggie 2011.04.26. 14:54:47

@orient: Igen, az épület (pontosabban több épület egymás mellett), meg egy hatalmas nyitott terület, ahol régen szabadtéri bulikat csináltak (Ifi Park).Ott gyönyörűen meg lehetne csinálni a borkultúra népszerűsítését célzó borfalut. Ezért nem kell a Tabánt szétszedni. Ha valaki látta már Zórád Ernő képeit a régi Tabánról, akkor láthatta, hogy nem volt ott hatalmas szőlőültetvény. Tehát nem értem, hogy miért is kéne borospincéket csinálni egy olyan helyre, ahol nem folyt soha nagyüzemi bortermelés... Csak esetleg valamikor nagyon-nagyon régen. De hát akkor ennyi erővel építhetnénk a Balatonfelvidékre egy tűzhányót, az is vonzaná a turistákat, hiszen valamikor régen ott meg az volt... És sorolhatnánk... Ezért írtam, hogy ez ugyanakkora marhaság, mint a Vár oldalába szőlőültetvényt telepíteni. Mindezt úgy, hogy aki volt már vidéken, az tudja, hogy mekkora meló a szőlőt gondozni. Kötözni kell, kacsozni, gazolni minden héten, stb... És akkor a permetezéséről még nem is beszéltünk. Ami nem annyira egészséges. Egy vagyonba került, egy vagyonba kerül, ha jól akarják gondozni és mi a vége? Egy rakás sínylődő tőke, amik halálra vannak ítélve, csak azért mert valaki nagyon ráért, és kitalált egy hülye ötletet. Nem kéne a Tabánnal is ugyanezt eljátszani, amikor van alternatíva rá.

R. · http://macskanyelv.freeblog.hu 2011.04.26. 14:55:33

@orient: tokajban és Badacsonyban a szőlők és a borospince már eredetileg is ott voltak. autentikus. ott valóban a helyi termelők, helyi borát kóstolhatod.
ide nem fér el ennyi és még az általad említett 10 is bőven sok.

de továbbmegyek. parkolókérdést leintetted, hogy minek az. majd rakok fel képet, hogy alapesetben mennyien parkolnak ezen a részen, illetve mi történik, ha valamilyen rendezvény van: autók egymás hegyén hátán. tehát, nem nincs igazad a parkolás gond lesz.
de
az igazi kérdés: víz, csatorna, áram, esetleg gáz hogyan kerül bevezetésre minden kocsmába? azt hogyan oldják meg zöld beruházással?

ezt már többször feltettem és nem sikerült válaszolni.

a Várkert bazár kapcsán meg annyit, hogy bár van zárt része is, de nagyrészt egy nyitott teraszos hely, iszonyat zsiványul meg lehetne csinálni.

orient 2011.04.26. 14:56:07

@kén-e egy nick?: "Igen, egy nyomornegyed, ami a Tabán volt a lebontáskor, jól mutatna ma is Buda központjában."

A 30-s években az egész világ egy nyomornegyed volt. Most meg kb. 7-8-9. kerület az szinte ami mind szép polgári negyed volt valaha. Akkor értem azokat is dózeroljuk le, ahelyett hogy helyreállítanák eredeti pompájukban. Ja minden hülye országban és városban ezt tették: Prága, Róma, Nápoly. Azok is mind szar nyomornegyedek voltak akkor és most?

Szépen meg lehetett volna tartani a régi Tabánt és most BP egyik legdrágább kerülete lenne, és EU egyik olyan gyöngyszeme ami máshol nincs is talán.

Julio cesar 2011.04.26. 14:56:11

@orient:
A többi beruházást is elleneztem, tüntetés is volt, sajnos sikertelenül.

De most láthatóan többen vagyunk.

Manic Depression 2011.04.26. 14:57:09

@Jokkura: nem kifejezetten mint építészeti értékre, hanem kultúrális értékre gondoltam, de legalább olvasol a sorok közt :)

Ma-ggie 2011.04.26. 14:57:34

@Balage1551: Hát ige, van benne valami sajnos.

ivrilider 2011.04.26. 14:57:43

önmagában nem rossz ötlet, de ezen a helyen katasztrofális lenn megvalósítani. a helyi lakókkal értek egyet. nem támogatom az ötletet, tiltakozom ellene.

Ma-ggie 2011.04.26. 14:59:33

@Julio cesar: Mondjuk az nem tüntetés volt, hanem páran összegyűltünk a Tabánban és próbálkoztunk valamit. De addig, amíg a Területi Képviselő sem dugta oda az orrát, sokat mi nem tudtunk tenni...

orient 2011.04.26. 15:00:56

@R.: Valóban, ha engem kérdezel és autentikus, akkor én szívem szerint helyreépíteném az egész tabánt. Pont úgy ahogy a Horty leromboltatta. Vannak képek, tervek és más emlékek ami alapján meg lehetne csinálni, na az valóban autentikus lenne, mert valóban egy középkori városrész volt ott mint minden olyan EU nagyvárosban ami régi és helyreállították a világháborúk után. Jobb lenne mint a borospincék, de ez lehetetlen.

krisztina69 2011.04.26. 15:02:16

@Ma-ggie: Össze kellene fognotok, mi a VII. kerületben ezt tettük, most már a helyi vezetés is kénytelen velünk tárgyalni.

Julio cesar 2011.04.26. 15:03:00

@Ma-ggie:
A szállodaépítés ellen az Attac és a zsonglőrök tüntettek az jópofa volt, csak ők nem annyira az én társaságom. Azért bírom őket...

GGG77 2011.04.26. 15:03:13

@kakukk2: "felsőre meg példa az egyetlen megmaradt "kis ház", a volt Dézsmaház a Hegyalja út-Czakó utca-Tigris utca sarkon."

100 méterre laktam tőle. :) Sajnos egyre lekattantabb, a zöldséges is megszűnt sok éve.

Ma-ggie 2011.04.26. 15:06:18

@krisztina69: Az a baj, hogy a Tabánnak nagyon kesze-kusza a jogi helyzete. Egy része I. kerületi, egy része Fővárosi, szinte lehetetlen megtudni,hogy melyik kié. Több esetben futottunk már bele ebbe, hogy egyik a másikra mutatott, mi meg ott álltunk középen, a lakók, és szívtuk a fogunkat. Meg jelen esetben ahogy itt is látom a Kommentezők között, a környéken lakók nem a terv ellen vannak, hanem a helyszín választást ellenzik, ahogy én is. De biztos, hogy lesz lakossági fórum, ahova el tudunk menni.

Agyalap 2011.04.26. 15:06:40

"A Tabán a Naphegy észak-keleti lejtőjén a harmincas évek óta közpark."
Aki ismeri a helyet az tudja, hogy az ún. színpad kivételével ez a park csak a zöldfelület funkcióját tölti be, a parkság szélesebb körű értelmezésének határt szab az, hogy igen meredek területről beszélünk.
Ez a rész abszolút kihasználatlan, értelmes hasznosításának én csak örülni tudnék.

Ma-ggie 2011.04.26. 15:06:57

@Julio cesar: Én azon voltam. Jópofa is volt.:-)

R. · http://macskanyelv.freeblog.hu 2011.04.26. 15:07:24

@GGG77: én a múlt héten láttam, hogy újranyitották a zöldségest.

denever333333 2011.04.26. 15:09:22

A Tabánban épp elég az a két koncert évente szezonnyitó (máj 1.) és szezonzáró(aug 20) bár ez nem minden évben van. Volt anno a Ráczkert az pont elég volt oda. Néha jártam ott és biciklis fiatalok voltak ott többnyire nem autóval érkezők. Ennyi épp elég volt anno és szerintem most se lenne jó ennél több.

orient 2011.04.26. 15:10:56

@R.: Rendben:

"parkolókérdést leintetted, hogy minek az. majd rakok fel képet, hogy alapesetben mennyien parkolnak ezen a részen, illetve mi történik, ha valamilyen rendezvény van: autók egymás hegyén hátán. tehát, nem nincs igazad a parkolás gond lesz.
de
az igazi kérdés: víz, csatorna, áram, esetleg gáz hogyan kerül bevezetésre minden kocsmába? azt hogyan oldják meg zöld beruházással?"

Elhiszem sokan hajtanak oda ha rendezvény van, de nem szabadna engedni ennyi. Margitszigetre is sokan hajtottak meg a várba is amíg ki nem tiltották őket. Egyszerűen lezárni és csak BKV és ott lakók hajthatnak a környékre pont.

A beruházás a kiépítéskor nem lenne zöld valóban, de ha kész van helyre lehet állítani a parkot és megszépíteni. Fákat természetesen nem szabadna vágni , túrni fúrni kéne, füvet és más dolgokat szétszedni, de az helyreállítható utólag. Én erre gondoltam.

Balage1551 · http://fjord.blog.hu 2011.04.26. 15:12:28

@Agyalap: Kérlek fejtsd ki, hogy mi a "parkság" kritériuma? Minek kellene megfelelni?

Az én elképzelésemben egy park legyen zöld (pipa), jármű mentes (pipa), lehessen kiülni (pipa), gyerekkel vagy a párommal sétálgatni benne (pipa), kocogni (pipa). OK, tavat nem fogsz tudni benne létrehozni, viszont látnád a gyerekek örömét télen, ha van egy kis hó...

Balage1551 · http://fjord.blog.hu 2011.04.26. 15:17:16

@orient: Honnan zárod ki a járműveket? Az Attila/Krisztina útról? A Margit-szigetnél könnyű volt, mert ha kizárod onnan a járműveket, akkor -- mivel egy sziget és a hidakon nem lehet parkolni ;-) -- valóban predesztinálod az oda látogatókat, hogy gyalogoljanak/tömegközlekedjenek. Viszont nem látom, hogy ezt hogy lehet megtenni a Tabán esetén. Mint első írásomban jeleztem, a fenti út a Budai közlekedés egyik verőere. Tehát nem rakhatsz fel sorompókat, stb.

denever333333 2011.04.26. 15:19:34

Amúgy tényleg nem értem miért nem lehet pl az Infoparkba elkeríteni egy ilyen részt itt vannak a kollégiumok szerintem ez a kultúrcentrum nagyon pozitív lenne s mint mondtam a tüskecsarnokot befogva és környékére építve lehetne csinálni egy komoly kult-művészeti-szórakoztató-sport centrumot!

Csokis · http://csokis.blog.hu 2011.04.26. 15:29:09

@orient: Az a baj, hogy valamit újra felépítesz, az nem középkori városrész lesz, hanem díszlet. Nem világraszóló attrakció, hanem bazári giccs. Bóvli. Volt ilyen a mostani Műegyetem-Lágymányos környékén, úgy hívták, hogy Konstantinápoly. A gazdasági célszerűség jegyében persze fából-papundekliből-sárból. falanszter.blog.hu/2010/11/27/europa_legnagyobb_vigalmi_negyede_volt_a_lagymanyosi_konstantinapoly
De hasonlóan indult a Városligetben is a Vajdahunyad-vár elődje, csak az annyira jól sikerült, hogy később -állami pénzből- megépítették "tartós" anyagból is.
Ismerve a hazánkban nagyívű fejlesztéseket végbevivő ingatlanosokat, szerinted melyikre van nagyobb esély?

kén-e egy nick? 2011.04.26. 15:29:20

@innovation:
Barom. Látszik, hogy sosem jártál a Tabánban.

@orient:
Na ja, New Yorkban is van egy nagy szocreál park Central Park néven. A város közepén.
Szerinted mennyire küldenék el a kurva anyjába pillanatok alatt, ha valaki be akarná építeni?

Miből gondolod, hogy ha valakinek sok a pénze, az részegen nem ugyanolyan bunkó, mint akinek nincs?
(Sőt, igazából a magyar példa azt mutatja, hogy akinek sok a pénze, annak ehhez be sem kell rúgnia. Nézd meg a kigyúrt, kopasz BMW-seket.)

@pösti:
Régen csak évi 1 volt (május 1-jén), most meg évi 2 van (május 1., aug. 20.).
Mi a faszról beszélsz?

@fikanick:
Amilyen ökörségeket összehordasz, azok alapján te se Londonban, se Budapesten nem jártál életedben soha.

@Balage1551:
Inkább 12-13 ezren.

Legalábbis több olyan ház van ott, ahol egy épületen belül 250-300-an laknak.

@csillámpóni:
Én erősen remélem, hogy a Rác-siklóból sem lesz semmi. Nagyon elcsúfítaná a környéket.

R. · http://macskanyelv.freeblog.hu 2011.04.26. 15:29:48

@orient: az ötlet, hogy le kellene zárni jó. a megvalósítás sajnos nem működik.
jelenleg is nagyon sokan használják a czkó utca-gellérthegy utca útvonalat, illetve czakó-parkon át vezető út a hegyalja helyett menekülő útvonalnak. + turistabuszok mennek át ezerrel.
a margitsziget, városliget más: ott nincsenek helyi lakosok, várban vannak, de szerintem jóval kevesebben, illetve ott csak három kijárat van.
a naphegyen kb. 2-3000-en laknak és kb. 8-10 utcán lehet behajatani, nem igazán lehetne kivitelezni.
ha csak parkolási tilalmat rendelsz el, akkor ezek az autók a környékbeli utcákban állnak meg.

szóval én továbbra is azt támogatom, hogy legyen rendberakott játszótér/játszóterek, egy kiülős és a többit hagyják békén.

krisztina69 2011.04.26. 15:32:02

@Ma-ggie: összefogás nélkül semmire nem mentek. A alkossági forum nálunk nem jött be, most tárgyalópartnerek lettünk, nem "lakók" ez egy kicsivel jobb pozíció. Ebben nekünk 1 éves munkánk van, ha érdekel írj a cimeregyesület@gmail.com-ra

denever333333 2011.04.26. 15:48:56

kén-e egy nick?
Fordítva régebben volt kettő most meg néha van néha nincs! Pl: tavaly nem volt! De amúgy meg 90-es évek végéig volt még nyáron is 2- 3 alkalom ilyen volt a Nemzetközi Blues Fesztivál is anno.

denever333333 2011.04.26. 15:49:46

Mármint, hogy Aug. 20.-án

kén-e egy nick? 2011.04.26. 16:12:31

@Csokis:
Millenáris park, de kb. ez az egyetlen jó példa, és az egy gyártelep helyére épült (én ott voltam a gyárépület lerobbantásánál).

Az ellenpélda meg szomszédjában a Mammmmmut 2, ami egy gondosan megtervezett park és szélcsatorna helyére épült, és azóta fuldoklik miatta a fél II. kerület, mert elzárja a levegő útját, a Mártírok útja forgalmának bűzét nincs, ami elvigye.

@efes:
Miért pont a budapestieké?
Akkor már miért nem a nyíregyháziaké meg szegeideké is?
Vagy esetleg a brüsszelieké?

Tudod, az ott lakók oda adóznak (tudod, vannak olyanok, hogy helyi adók), hadd legyen már kicsit több beleszólásuk, mint a máshol lakóknak. Végül is ők élnek ott.

@Balage1551:
Na ja, ahogy a csatornaépítés után visszaállították a Tabánnal szemben lévő parkot is... (Attila út páros oldala).

Magyarul sehogy.
Befüvesítették a szart, amit otthagytak, de nem telepítették vissza egyik oldara sem a forgalom zaja és bűze ellen védő sövényt, se a kivágott fákat, se a padokat.
Ezt is kb. 3 év elteltével.
Pedig ott is megígérték.

VV Dávid 2011.04.26. 16:13:55

krisztina69: mi érdeked fűződik hozzá, hogy ennyire nyomulj itt?! hatvankilenc?!

Csokis · http://csokis.blog.hu 2011.04.26. 16:16:55

@kén-e egy nick?: Ja-ja, tényleg! Egyébként mekkora nagy ígérgetés volt, hogy ha megépülhet a Mamut2, lebonják a (volt) Nehézipari Minisztériumot (franc-se-tuggya-má', mi most a neve), és valami jóval kisebbet építenek oda, hogy újra járhasson a levegő. "Buta róka nem elhitte, szaladt is már, a hírt vitte..."

kén-e egy nick? 2011.04.26. 16:48:17

@denever333333:
Tavaly is volt.

Régebben meg csak 1 volt, az LGT-Mini tabáni buli, és semmi egyéb.

2 év volt, amikor minden viszki- meg sörgyártó úgy gondolta, hogy a Tabánt kibérli egy hétvégére, de a kerület vezetése hamar belátta, hogy ez tönkrevágja az egész területet, és beszüntette az egészet.

@orient:
És szerinted hova férne ott el 22 borospince meg egy színpad?
Meg persze a csatornázás, kiszolgálóutak és egyebek, ami szintén kell?
Vagy megint egy kívülálló hülye okoskodik, akinek semmi sem drága, ami a másé.

Tokajban vagy a Badacsonyban mennyi borospincát építettek a belvárosi zöldterület helyére?
Fogadjunk, hogy egyik helyen se jártál!

"A 30-s években az egész világ egy nyomornegyed volt"

A te idióta fejedben.
Budapesten akkor épült egy csomó (akkor) modern épület.

De ahogy látom, a régi Tabánról sem láttál még képeket sem.

@Manic Depression:
A Nemzeti szépített bármit?
Úgy néz ki, mint egy gabonasiló.
Ja, az ötletelők inkább dél-délkelet felől jöttek.

@Jokkura: ?
Helsinki félmilliós város, és tele van zöldterületekkel. A belvárosa is.
Az egyik kedvenc városom.

@Pangolin:
Bojár meg a jó ízlés?
Mikor találkoztak? Mert szerintem soha.

@Agyalap:
Miért is kihasználatlan terület egy park?
Miért kéne minden zöldterületet beépíteni?

tabaniember 2011.04.26. 16:48:53

@VV Dávid: Lehet, hogy neki semmi. De nekünk érdekünk, hogy segítsen. És neked ugyan milyen érdeked fűződik ahhoz, hogy ebbe beleszólj??

kén-e egy nick? 2011.04.26. 16:56:52

@Csokis:
Igen, csak ezek nem a Három nyulak, hanem inkább az Ali baba meg a 40 rabló.

VV Dávid 2011.04.26. 17:01:14

@kakukk2: csak furcsállom, hogy ennyire "nyomul". Amúgy meg, ha tudni akarod a környéken lakom, nekem ennyi az érdekeltségem.

Csokis · http://csokis.blog.hu 2011.04.26. 17:11:32

@kén-e egy nick?: Miért is kihasználatlan terület egy park?
Miért kéne minden zöldterületet beépíteni?

Egyszer hallottam, amikor egy közgazdász kollegina elmagyarázta középiskolás diákoknak, hogy lehet olyan dolgok "hasznosságát" is mérni, amik nem csak gazdasági célra létesültek. Tehát azt, hogy egy erdő nem csak kitermelendő fa és kilövendő állat, (esetleg portól megszűrt levegő és megtermelt oxigén) hanem pihenési célú hely is. Ha odamegy hetente X fő, és azok erre valamennyi szabadidőt és benzint fordítanak, akkor az szépen összeszorozható és összeadható, azaz számítható, hogy nekik mennyit "ért meg" ez a hétvége. Gondolom ugyanígy alkalmazható parkokra is a módszer, és könnyen kiderülhet, hogy egy belvárosi park meglepően értékes akár az így számított társadalmi hasznosság értékén is.

denever333333 2011.04.26. 17:15:05

Baszd meg! csak tudom mert ott voltam végig a kilencvenes években! S tavaly nem volt ott mentem el villamossal!!! Délután! Minden áron okoskodni akarsz!!!!!!! S nem egyszer volt 2-3 napos buli még a kilencvenes években és míg nem kezdték el az építkezést! Ott voltam!!! Tudom két szemmel láttam és tanukat tudok felhozni!!!!! ÚÚÚÚÚtálom mikor meghazudtolnak mikor én meg jelen voltam!!!! A 93-tól hippiként majdnem minden blues-rock bulin ott voltam a Tabánba és országszerte! Szóval nem kell túljátszanod magad!!! Azt mondja a haverom aki itt áll mellettem, hogy hagyjalak mert te az elmúlt 20 éveben a Tabán környékén nem jártál! Lévén a volt párjával is Augusztus 20.-án a Tabánban jött össze 97-ben. Pl a Budapest Búcsú is volt a Tabánba nem egyszer a 90-es években. Sőt volt olyan is, hogy pénteken volt Május 1. ás 2.-án is volt buli főleg új bandák. Általában a Török Ádám mellett meg Balázs Fecó, Nagyferó, Régebben meg a 90-es években Deák Bill, Tátrai Tibuszék Ferenci Gyuri és ilyenek léptek fel!!! Azóta nincsenek a Tabánba bulik mióta odaépítették a szállodát illetve azóta van elfordítva a színpad a Déli pu. felé!!!!!

SAJNOS KIOPERÁLTÁK AZ AGYAMAT,EZÉRT TÜNTETNI JÁROK 2011.04.26. 17:15:47

Buzifelvonulást a Tabánba!Meg cigánytábort.Nektek is jár a földi örömökből,nincs kivétel!

denever333333 2011.04.26. 17:18:29

Ui: LGT meg aztán tényleg rég volt!
S többször fordult elő, hogy műár lekapcsolták a világítást és még a zenekar( Mini) Húzta a talpalávalót!!!

tabaniember 2011.04.26. 17:23:38

@denever333333: A kisszínpadot eltakarították, hála Istennek. Buli valóban sok volt - mi legalábbis sokalltuk őket. Meg a kertészek is. Sok alulcivilizált tahó odagyűlt, ordított, okádott, rombolt, a park hónapokig nem hevert ki egy-egy ilyen tatárjárást. A szálloda, ha végre megnyílik, remélhetőleg komoly visszatartó erő lesz a továbbiakra és a kocsmatelep ellenében is. Ha én gyógyfürdő-szálló-tulajdonos lennék, és valaki előállna egy ilyen tervvel a tőszomszédomban, úgy beperelném, hogy belefeketedne.

denever333333 2011.04.26. 17:35:59

kakukk2: A tabáni fesztiválok a 80-as évek eleje óta vannak éltél már akkor kiscsákó?

Gallion 2011.04.26. 17:39:01

Nagyon jó helyszinválasztás! Az, hogy a Tabán per pillanat nincs beépitve csak a töketlenségnek, meg a pénztelenségnek köszönhető. Anno ez volt a legrégibb városmag helye, amit azért bontottak le Horthy-ék, hogy egy új városrésszel váltsák ki. Aztán jött a világháború, meg a szocializmus, amik elmosták a terveket. Elsőre túl szépnek hangzik, hogy ehhez most van bátorságuk, de én nagyon drukkolok nekik. Nem lehet valahol egy támogató nyilatkozatot aláírni?

denever333333 2011.04.26. 17:42:48

A tabáni bulik nem magánbulik hanem kerületi bulik mióta az eszemet tudom! Tehát az önkormányzat támogatásával rendeződtek! Az I-XI.kerületi és Fővárosi támogatással szervezi a I kerületi Művház és a Török Ádám közösen. Szóval lehet menni az önkormányzathoz asztalt csapkodni! Ezt csak onnan tudom, hogy a 95-től pár éven keresztül én ragasztottam a plakátját és rá voltak írva a támogatok.

Julio cesar 2011.04.26. 18:15:45

Egy biztos, ha megvalósul sem az ott lakók, sem a budapestiek nem fognak oda járni. Amikor pl. a Várban borfesztivál van, a legritkább esetben fizethető meg a dolog.

Lesz majd itt álgulyás zuppe, álcsárda, álcigánymuzsika, álborospince a szétbarmolt park helyén.
Majd ha befuccsol, jöhetnek a valódi befektetők és persze mindezt állami pénzből.
De nem hagyjuk, b@zmeg ezt nem hagyjuk.

kén-e egy nick? 2011.04.26. 18:30:35

@denever333333:
Mint mondatam, olyan, hogy egész nyáron több koncert (ami persze mindig 2-3 napos buli volt) 2 évig volt, még Katona Tamás (polgármester, 1990-1994) idejében, de ő volt az, aki vissza is vonta az egészet 1994-ben. Utána már nem volt. Beszélgettem vele erről, ő mondta, hogy túl nagy volt az okozott kár a nyereséghez képest.

Azt követően csak május 1. és aug. 20., persze általában ezek sem egynaposak voltak, attól függően, milyen napra esett az ünnep, bár most hétvégén egynapos lesz (Edda a fő fellépő, brrr.... hányinger).

A Budapest Búcsú meg egész Budapesten volt, sok helyszínen, ezek közül 1 volt a Tabán, volt ott felállítva egy darab berlini fal is (Berlin ajándéka Budapestnek), amit aztán valami barmok rozsdavörösre festettek, majd a szálloda miatt pár éve eltávolítottak.

A színpad nincs elfordítva, el van bontva. A mostani bulik pár száz méterrel odébb vannak, a Kereszt út (a hegyről lefelé vezető műút) másik oldalán.

Az építkezést 2004-ben kezdték meg, akkor már 10 éve csak 2 buli volt évente.

Hidd el, eléggé képben vagyok a tabáni bulikat illetően. Legutóbb pedig ma reggel jártam a Tabánban. Előtte meg szombaton délután.
És biztos többször és több bulin voltam ott, mint te, egészen a 80-as évektől kezdve, és nem is mindig csak egyszerű nézőként.

Egyébként tabáni május 1-jei bulik a 70-es évek eleje óta vannak. Az LGT Gyere ki a hegyoldalba c. száma a tabáni buliba hívja a népet. De mint írtam, akkoriban csak ez az évi 1 buli volt ott.

A tabáni bulik a 90-es évek közepe óta a kerület támogatásával szervezett magánbulik voltak, leginkább a Rózsa Records, Rózsa Pisti cége szervezte őket (és nem járt belőlük rosszul, a belépő persze ingyenes, de a szponzorpénzekből ő is rakott zsebre jócskán). Ádámnak nem sok köze van hozzá azon kívül, hogy néha fellép.

kén-e egy nick? 2011.04.26. 18:31:58

@Julio cesar:
Csinálni kell a fészbúkon 1 millióan a Tabán beépítése ellen! csoportot. :-)

R. · http://macskanyelv.freeblog.hu 2011.04.26. 18:37:31

akit meg érdekel petíció aláírás a beépítés ELLEN az dobjon egy mélt a meteormacs@gmail.com-ra.

ja és érdemes volna azon is elgondolkozni, hogy amikor a városban szinte minden hétvégén rendeznek egy bor-, pálinka vagy gasztrónomiai fesztivált, akkor ki lenne ennek a vigalmi negyednek reálisan a célközönsége?

kéne egy nick 2011.04.26. 18:45:18

@R.:
Aug. 20-at írt, az tényleg nem volt tavaly.

krisztina69 2011.04.26. 18:51:02

@VV Dávid: 2 kommentet írtam, ez nem nyomulás. Egyébként közöd???
A 69 ezr dolog lehet, de nyugodj meg nem az életkorom!

kéne egy nick 2011.04.26. 18:51:47

@R.:
Meg tényleg érdemes volna valami kerületi csoportot szervezni, mert ami a kerületben megy, az tényleg botrányos.

Gondolok itt emellett az agyament ötlet mellett a Horváth-kertben kb. 1 éve zajló eseményekre is.

Meg persze a szálloda, az Oxygen, a Czakó utcai sportcentrum (hálistennek talán megfúrt) ügyére.

A Sparisok (tájfutók, Attila u. 2.) biztos segítenek.

kéne egy nick 2011.04.26. 18:52:31

@krisztina69:
Legyen már a kedvenc szexpózod!

Engem máris érdekelne. :-)

Ab ovo 2011.04.26. 18:55:05

Szerintem erről ne mi szavazzunk itt. Döntsék el a helybeliek, hogy a parkjukért cserébe szívesen hallgatják-e az üvöltve hányó kocsmaturisták éjszakai dorbézolását. Bónusz: harsány tuctuc vagy bazseválás, plusz egész éjjel vinnyogó autóriasztók. De fáin élet lesz ott.

kéne egy nick 2011.04.26. 19:00:03

@Ab ovo:
Egyetértek.

(Bár a helyieknek a fasza már a Romkerttel is nagyon tele van, naponta 50-100 feljelentés fut be a hely ellen, de a polgármester nem tesz semmit - mondjuk éállítólag nem véletlenül, a a legnagyobb maffiózó a környéken, és állítólag a rendőrjárőrt is nem egyszer saját maga küldte el. Egy 10 évvel ezelőtti Tarlós kéne az I. kerületbe is.)

krisztina69 2011.04.26. 19:02:54

@kéne egy nick: mindenki azt gondol, amit szeretne csak azt akartam tisztázni, hogy nem az életkorom :)

R. · http://macskanyelv.freeblog.hu 2011.04.26. 19:13:44

@kéne egy nick: oké, bocs, jogos.
aug. 20-án csak valami utcabál volt.

kerületi csoport szervezésről pedig már beszéltünk néhány emberrel. én mondjuk benne lennék mindenképp.

ja és a facebook-on alakult egy oldal Mentsük meg a Tabánt néven, szerintem akit érdekel a téma csatlakozzon.

tabaniember 2011.04.26. 19:34:48

@denever333333: Édes denevérem, én koromnál fogva valszeg az anyád lehetnék, de szerencsére nem vagyok. És születésem óta itt élek. Végigasszisztáltam itt pár koncertet, sajnos, talán már az előtt is, hogy te megszülettél volna. Mert már a 60-as években is voltak tabáni majálisok, vattacukorral meg similabdával. Csak akkor még nemigen használtak erősítőt, és este 10-kor kuss volt, ahogy az Ifiparkban is. Csókkal, a kiscsákó :)

tabaniember 2011.04.26. 19:47:14

@kéne egy nick: a Horváth-kert elég gáz, igen. Megcsinálták a szobrot, ennek örültem. Köréje egy kis amfiteátrumot, egész helyes volt. És most látom a minap, hogy aköré meg odaépül egy giga-mega-körbódésor-lufasz, akkora, mint a Színkör volt háromezer nézőre, hogy a gyomra kifordul tőle az embernek. Terveket látott valaki? Egyeztetés a krisztinai néppel? Valami lakossági fórum? Várnegyedben előzetes? Ezt kérték a helyiek?

R. · http://macskanyelv.freeblog.hu 2011.04.26. 19:53:33

@kakukk2: biztos, hogy az körbódésor lesz? én azt hittem pergola, amire majd növényt futtatnak.

tabaniember 2011.04.26. 20:03:05

@Gallion: Baromság. Amikor a Tabánt lebontották, Buda a Németvölgyi útnál ért véget, és fele ennyien se lakták. A Naphegyen csak villák voltak, nem emeletes társasházak, a Krisztina mellékutcáiban is csak a 20-as, 30-as évektől épültek nagy bérházak (Logodi, Gellérthegy, Naphegy, Lisznyai, Koronaőr stb).
Azóta, ha nem vetted volna észre, elfogyott a zöld, a város mindenütt felmászott a hegytetőkig, a befektetői mohóság szépen elemészti a zöldet mindenütt. Egy nagy lószart, nem beépíteni a Tabánt. Jó, hogy már nem a Vérmezőre vagy a védett Sas-hegyre akarsz lakóparkot.
A Tabán központi szerepe egyébként akkor szűnt meg, amikor megépült a Lánchíd, majd pár évre rá használni kezdték a félig kész Alagutat. (1849, 1854). Erre tett még egy lapáttal a filoxéra az 1880-as években. Az Erzsébet-híd megépülése segíthetett volna a dolgon, de - mint följebb írtam - a városatyák akkor már bontásról gondolkodtak.

tabaniember 2011.04.26. 20:07:21

@R.: Nem tom, mikor láttad közelebbről. Pergolának nem kellenek űrállomás méretű nagy, dög vasak. Arról volt szó, hogy a lebontott, régi bódék helyére csinálnak csinosabbakat, de arról nem, hogy ötször annyit, és ilyen otromba lesz a lépték. Mondom, a Budai Színkör lebeghetett a szemük előtt. (Meg a bérleti díj a leendő boltosoktól.)

Zubreczki Dávid · http://instagram.com/zubreczkidavid 2011.04.26. 20:29:34

@kakukk2: tudnál esetleg küldeni képeket az urbis címre? bár nem kizárt h megyek arra én is vmkor a jövő héten...

kéne egy nick 2011.04.26. 20:42:34

@kakukk2:
Meg elbontották a régi szökőkutat, és csináltak helyette egy kisebb, rondább újat.

És igen, az a bódésor se lesz semmi, de hallottam már olyanokat is, hogy el akarják keríteni az egész kertet - nehogy már mindenki bemászkáljon...

kéne egy nick 2011.04.26. 20:43:24

@krisztina69:
Húha, akkor én nagyon perverzeket gondolok.
Majd holnap beszéljük meg, hogy neked milyen volt. :-)P

Jokkura 2011.04.26. 20:54:00

@kén-e egy nick?: Csak példa volt,hogy Budapestet ne Londonnal hasonlítsák össze.Két közös van bennük ;mindkettő főváros,és mindkettőben van egy nagyobb folyó.

tabaniember 2011.04.26. 21:05:52

@~dá~: sajnos nem, technikai okokból, de van itt pár szomszéd, hátha vállalja valaki. Kén-e egy nick, Ma-ggie, VV Dávid, Julio Cesar, akoshege vagy R, nem tennétek meg? (És mikor szervezünk egy stratégiai találkozót a domboldalban?)

Jokkura 2011.04.26. 21:06:14

@Manic Depression: Hát néha sikerül:) Mármint sorokat találni a gondolatok közt.Bocs,hogy kicsit benéztem,de én kimondottan az építészeti "romra" gondoltam.A kúltura az más ...,De most olvastam el alaposabban is el az első(?) kommentedet;igazad van :irány Kelet.Nyugatról eddig nem sok jót kaptunk,kivéve a krumplit,dohányt,kukoricát,paradicsomot,paprikát stb,de ezeket is a törökök "importálták".
Keletről meg jöttek a tatárok rokonlátogatni .
A II.VH utáni dolog az meg az angol,amerikai,szovjet paktum része volt.Nekik is meg lehet köszönni...

R. · http://macskanyelv.freeblog.hu 2011.04.26. 21:14:57

@kakukk2: persze, simán, de miről is kell dá-nak fénykép, a Horváth kerti építkezésről vagy a tabánról?
majd viszem holnap a géet és csinálok néhányat.

Julio cesar 2011.04.26. 21:18:39

sziasztok,
én minden offline vagy online szervezeődésben benne vagyok és segítem, ami a kocsmák ellen megy, írok is nektek majd.
Fényképek kellenek? Szívesen lekapom bármelyik részét, itt lakom!
De ne tereljük másfele a témát, most a szerveződés azért lenne fontos, hogy csak erre irányuló legyen, elsőre ne ziláljuk szét ezt az erős egyetértést. egyébként szerintem a fő cél a kerületi polgármester meggyőzése, ami szerintem reális lehet - (még akkor is ha vannak erősen vitatott fejlesztések pl. Oxygen - ezt most ne keverjük bele, legyen inkább több szövetségesünk!) Később lehet más kerületi ügyekben is használni ha kialakítunk egy jó civil érdekvédő szervezetet.

tabaniember 2011.04.26. 21:20:13

Gondolom, a Horváth-kerti építkezésről. Arról beszélgettünk, amikor kérte. Így, van, @~dá~ ?

Zubreczki Dávid · http://instagram.com/zubreczkidavid 2011.04.26. 21:21:14

@R.: kösz! a Horváth-kertre gondoltam. telefonos is jó ide a blogra - köszi előre is

c72 2011.04.26. 21:55:53

Valamelyik Várnegyedben benne volt a Horváth-kert látványterve. Két levél alakú, üvegtetejű pavilon lesz, az egyikben újságos, a másikban kávézó. Alatta retyó. Csak azt nem hittem én sem, hogy ekkora lesz. Itt épül a házunk előtt... Mondjuk nagy buli volt a szoboravatás, sárban dagonyáztak a melósok szegények, hogy valahogy meglegyenek az önk. választások idejére. El is távolodtak a lerakott járólapok, mert gyakorlatilag a sár tetejére szór kavicsrétegre tették sebtében.

denever333333 2011.04.26. 22:13:15

kéne egy nick: Elbeszéltünk egymás mellett!
Természetesen tudom, hogy volt buli régebben is, én 92-től kezdtem járni és járok most is. Vitatkozhatsz velem, de tényleg volt nem egy olyan hosszúhétvége amikor nem csak az ünnepnapon volt buli.
www.bpbne.hu/egyesulet/marsi.htm nézzél bele ebbe a programsorozatba. De utána tudsz nézni neten s látni fogod! Azt nem értem, pl. a Budapest Búcsú miért lenne kivétel!
De hogy a többnapos dolgokat is igazoljam rákerestem, mert én nem emlékeztem
groove.freeblog.hu/archives/2009/04/23/ajanlo_Taban_Fesztival_-_20090501-02/
De legyél nagyon okos! Mert csak te járhattál ott és ha te nem voltál rá vagy szerinted nem volt akkor az nem is létezett. 2006 óta nincs Aug 20.-án buli a Tabánba!
Az meg, hogy te mennyi fesztiválon voltál vagy mész nem számolom én tudom azt, hogy így 40 évesen még mindig éves szinten a nyaram nagy százaléka a fesztiválokra járásról szól persze a munkám mellett.

denever333333 2011.04.26. 22:19:44

Ja igen és Bluesapest volt az a program amit én Nemzetközi Bluesfesztiválként írtam a 90-es években!

denever333333 2011.04.26. 22:25:22

És okoskodjál még, hogy a Török Ádám nem szervezi a Tabáni bulit!!!
80.249.166.100/~tadam/index.php?p=5

kéne egy nick 2011.04.26. 23:02:20

@denever333333:
Te ugye nem tudsz olvasni?

A linket meg kösz, de legközelebb talán olvasd is el, amit belinkelsz, mert csak égeted magad.
Itt sem írnak ugyanis semmi olyat, hogy Ádám bármit szervezne.

denever333333 2011.04.26. 23:10:20

saját szervezések:koncertek,fesztiválok,TV müsorok:

koncertek 1974 óta Mini ,Rabb, TT-Tandem,Mini RC,szóló stb kb 4000

külföldi sztárzenekarok szervezése itthon

Jammin (svájc) 1989-1998

Jazzattakk (svájc) 1999-2005

Fantomatik (olasz) 1997

Paul Camilleri (brit-svájci) 2006-

Fesztiválok:

Tabán 1990-2004

Paks 1993-2000

Gyömrő 2004-

Lábatlan 2004-

denever333333 2011.04.26. 23:17:42

Szóval én nem tudok olvasni? Miért is?

"Mint mondtam, olyan, hogy egész nyáron több koncert (ami persze mindig 2-3 napos buli volt)"
2009-ben is volt többnapos buli és én is azt írtam 90-es években több fesztivál volt nyáron köztük pl. a Budapest Búcsú mikor a Tabánban is volt fesztivál illetve a Bluesapest vagy a népzenei találkozó is lásd másik link!

Alkudjunk meg Török Ádám is jelentősen kivette a részét a Tabáni bulik szervezéséből!

kéne egy nick 2011.04.26. 23:28:43

@denever333333:
Nézz már a naptárra. Mennyit is írunk most?

Olvasni meg azért nem, mert én is azt írtam, többször is, hogy szinte minden ilyen rendezvény többnapos volt. Még a tavalyi május 1-je is. A 90-es évek, amiről beszélsz, az meg 1992 és 1994 között volt, 1995-ben Katona Tamás polgármester (MDF) leállította az egészet (mármint a fenti 2 dátum kivételével a többit, bár lehet, hogy 1995-ben még lementek a koncertek a többi időpontban is, bár emlékeim szerint már azok sem).

Túl jelentős részt Ádám nem vállalt, inkább csak a Minivel kapcsolatos részeket. Valójában Berek Péterék szerveztek Rózsa Pistiékkel.

denever333333 2011.04.26. 23:55:41

Szóval akkor tudok jól értelmezni ha jól fogalmazol!
Ezt írtad:

"Régen csak évi 1 volt (május 1-jén), most meg évi 2 van (május 1., aug. 20.).
Tavaly is volt.

Régebben meg csak 1 volt, az LGT-Mini tabáni buli, és semmi egyéb.

2 év volt, amikor minden viszki- meg sörgyártó úgy gondolta, hogy a Tabánt kibérli egy hétvégére, de a kerület vezetése hamar belátta, hogy ez tönkrevágja az egész területet, és beszüntette az egészet.

Mint mondtam, olyan, hogy egész nyáron több koncert (ami persze mindig 2-3 napos buli volt) 2 évig volt, még Katona Tamás (polgármester, 1990-1994) idejében, de ő volt az, aki vissza is vonta az egészet 1994-ben. Utána már nem volt. Beszélgettem vele erről, ő mondta, hogy túl nagy volt az okozott kár a nyereséghez képest.

Azt követően csak május 1. és aug. 20., persze általában ezek sem egynaposak voltak, attól függően, milyen napra esett az ünnep, bár most hétvégén egynapos lesz (Edda a fő fellépő, brrr.... hányinger).

Az egyik kijelentéseddel cáfolod a másikat!!!

A Budapest Búcsú meg egész Budapesten volt, sok helyszínen, ezek közül 1 volt a Tabán, volt ott felállítva egy darab berlini fal is (Berlin ajándéka Budapestnek), amit aztán valami barmok rozsdavörösre festettek, majd a szálloda miatt pár éve eltávolítottak.

Tehát ha a Budapesti Búcsú máshol is volt, mint a Tabán akkor az az nem számít tabáni rendezvénynek érdekes okfejtés.

Erre írtam, hogy pont fordítva 2006-tól már nincs augusztus 20.-án régen meg volt több is pl. Népzenei találkozó, Budapest Búcsú, Bluesapest a 90-es években. Sőt azt mondtam a mai napig előfordul és előfordult régebben, hogy 2-3 napos rendezvények is voltak illetve vannak.
Szóval nem mondtam, hogy mióta a szálloda építés elkezdődött azóta voltak közbenső rendezvények is.
A színpad meg tényleg el lett bontva és arrébb vitték én nem hinném, hogy több száz métert szerintem kb 100-at és elfordították, de ez lényegtelen! Amúgy meg ezért mondtam, hogy elbeszélünk egymás mellett.
De hogy pontot tegyünk a vitára írtam egy mailt a Nemes Nagy Péter barátomnak, hogy írja meg nekem a Tabán kronológiáját.

kéne egy nick 2011.04.27. 00:04:53

@denever333333:
A régen azt jelenti, hogy 1972-től kb. 1988-ig.
Aztán pár évig semmi.
Aztán 1991-ben emlékeim szerint csak Budapesti Búcsú volt, aztán 2 (de lehet, hogy 3) év szabadrablás, aztán évi 2 egészen az utóbbi 1-2 évig, mostanában megint évi 1.

Igen, a Budapesti Búcsú nem tabáni, hanem budapesti (központi) rendezvény volt, sok helyszínnel.

De látom, az olvasás még mindig nem megy.

Gondolod, hogy Nemes Nagy Péter tudja a kronológiát? Szerintem nem.
Akkor már írj inkább Berek Péternek (I. ker. Műv. Ház), ha ragasztagattad a plakátjaikat, akkor biztos őt is ismered, és tuti, hogy ő képben van, mert a tabáni színpad az ő tulajdonuk volt, minden esemény csak az ő engedélyükkel és felügyeletükkel mehetett.

denever333333 2011.04.27. 00:12:23

Ja és, hogy csavarjam a dolgot volt még a Zene ünnepe és anno és akkor is volt Tabánba buli, de nem vitázom tovább! Én csak azt mondtam régen több rendezvény volt a Tabánba mint mióta a szálloda épül, mert azóta pontosan 1 Május 1 és kifújt ami lehet a hétvége miatt többnapos is!
A Bp Búcsú meg bárminyire központi rendezvény ahogy a Zene ünnepe is én a helyszínről beszélek ami a TABÁN!

SAJNOS KIOPERÁLTÁK AZ AGYAMAT,EZÉRT TÜNTETNI JÁROK 2011.04.27. 00:24:51

Holnap megérkeznek az első buszok Gyöngyöspatáról a Tabánba és elkezdjük a putrik építését.Csak szólok.
Hejj,be szép vigadalom lészen,örüljünk együtt a szabadságnak és egyenlő jogoknak testvéreim!Aztán Soros úr jóvoltából elkezdjük felvásárolni a rózsadombi lakásokat is szegény elnyomottak számára.Bontsunk pezsgőt a közös szerepvállalás eme örömünnepén!

denever333333 2011.04.27. 05:00:28

SAJNOS KIOPERÁLTÁK AZ AGYAMAT,EZÉRT TÜNTETNI JÁROK 20: Szánalmas egy trol vagy velük egy szinten!

R. · http://macskanyelv.freeblog.hu 2011.04.27. 08:02:56

@denever333333: @kéne egy nick:
hahó fijjúg, csak így halkan és csendben jegyezném meg, hogy úgy tűnik alapjába véve közös nevezőn vagytok: mindketten szeretitek a tabáni bulikat és szeretnétek ha évente több lenne belőlük, nem csak egy május 1-én.
megéri akkor azokon az apróságokon vérre menő vitát folytatni, hogy ezek régen pontosan mikor voltak, illetve ki szervezte őket?

naphegyi 2011.04.27. 09:04:46

A koncepció támogatóinak szeretném felnyitni a szemüket egy kicsit. Tényleg csodálkozva miért nem látják a fától az erdőt? Egy gyönyörű koncepció halmaz közepén a kis rést. Belgrád rakpart, gyalogos híd a dunán, Gellért tér átalakítása, mind mind életminőséget javító beruházás kizárólag óriási pénzekből megvalósítható projekt. Borpiknik a Tabánban filléres beruházás ezekhez képest ráadásul pillanatok alatt összedobnák a borban érdekelt vállalkozók. Itt tényleg csak a zöld terület szerzés a fontos valami más még nem ismert célból. Turisztikai attrakció? - ilyen aztán még tényleg nem volt nem is látta senki, nem kell nagyon messzire menni tőlünk csak a fel várba a Szentháromság térre úgy hívják Magyar Borok Háza www.magyarborokhaza.hu - igaz nem zöld területen de pince jeleggel.

Hagyományörzőknek javaslom a Szentendrei Skanzent
Pincelátogatóknak meg a Borvidékeket, legalább a hazai turizmust is támogatják

Kiscica79 2011.04.27. 10:10:17

Sziasztok, nincs valami pl. Tabánért Egyesület, alapítvány stb. ahová lehet fordulni információért, tiltakozás megszervezéséért stb. Köszi az infót előre is.
"Egy Tabánban lakó"

R. · http://macskanyelv.freeblog.hu 2011.04.27. 10:16:04

@Kiscica79: most szervezzük.
írj nekem egy emilt a meteormacs@gmail.com címre

@~dá~: képeket este küldöm

Gallion 2011.04.27. 10:43:51

@kakukk2: A Tabán központi szerepe megszűnt a Lánchíddal? Látszik, hogy fogalmad sincs miről beszélsz. A XX. század elejéig a Tabán egy nyomornegyed volt. Pont a '20-as '30-as években kezdett vigalmi negyeddé válni. Ekkor kezdett idejárni a helyi értelmiség iszogatni, mulatni, akik aztán tiltakoztak is a bontás miatt (de végül csak a helyi szerbek tudták megvédeni az Aranyszarvas vendéglőt). Ez a terület olyan szégyene a városnak, mintha a pesti oldalon a zöld-hiányt a középkori eredetű belváros kiiktatásával oldanánk meg, majd emlékét se engednénk megidézni csak hogy nehogy eltünjön pár fa. Bájos a demagogiád a Sas-hegyről meg a Vérmezőről, de hadd ne válaszoljak rá. Sejted te azt magadtól is, hogy én azt nem építeném be, talán azt is, hogy ezzel ellentétben miért nem.

Sanya1965 2011.04.27. 10:44:38

@Ma-ggie: Tudod kedves, egy beruházás szép pénzt hoz a haveroknak és lehet nagy csindatrattát tartani. A fenntartás meg nem annyira csilivili, + azt a szerződést menet közben meg lehet támadni. A beruházásnál meg ha kifizettem, mehet bárki bárhová....:)

fedkvas 2011.04.27. 10:53:11

@ElPadre: Berlin aztán kurvára élhető, felszállsz a magasi metróra, aztán hopp Kőbánya-Kispesten találod magad. vagy elindulsz a másik irányba, és megtalálod a Milleneumi Városközpont 30 emeletes verzióját. cigányok helyett meg vannak törökök, váó, tényleg egy kicsit sem hasonlít Budapestre, eltekintve attól, hogy kb. ugyanolyan.

más kérdés, hogy ott az Orczy-kert (tény, hogy ölég szar környéken, de parknak park), ami összeépíthető a Fiumei úti sírkerttel, meg majdnem, hogy a Népligettel is, aztán hoppá máris fürdünk a közparkban. Ott a Városliget, a Margitsziget (ugyebár ott sem para a Kisállatkert, meg az uszoda meg egyebek), az Óbudai sziget, meg a budai hegyek úgy an bloc, kicsit megindulsz Budán, aztán ott vagy az erdőben. a külső területek ráadásul sokszor rendezetlen erdődarabokkal, meg családi házas félerdőkkel kapcsolódnak egymáshoz. nem értem mi ez a zöld mizéria, a Népliget üresebb, mint a hűtőszekrényem, az Orczy meg pláne (jó ez utóbbi világos miért, amit az előzőre is rá lehet fogni, de ez meg közbiztonsági kérdés, nem zöldfelület-hiány). ehhez képest ez a zöldmánia már régóta olyan csúfságokat hoz létre városi szövetben, mint a Klauzál tér - parknak kevés, térnek nem tér. kősivatagokról beszélnek a barmok, meg fákat követelnek mindenhova, a Népliget meg üresen ásítozik.

VV Dávid 2011.04.27. 11:29:40

@krisztina69: nem szándékoztam megbántani

krisztina69 2011.04.27. 11:48:08

@VV Dávid: Engem ilyennel nem is lehet, de szeretnék még annyit hozzátenni, hogy ha a befektetői kör, Bojár Iván csapata nyomulhat, akkor a környéken élő civilek is nyomulhatnak vélt vagy valós érdekeik védelmében. Erről szólna ugye a demokrácia?
A privát üzenetekből pedig az jön le, hogy igenis érdeklődnek az emberek és lassan kezd kibontakozni egy kerületeken átívelő civil mozgalom. Ez lehet, hogy egyeseknek nem tetszik, azonban a város nem csak a turistáké, hanem az itt élő embereké.

kéne egy nick 2011.04.27. 13:08:39

@R.:
Á, nekem ez az egy is sok. :-)

Már messze nem ugyanaz ez így, hogy mindenki kocsival megy, közlekedni nem lehet tőlük, stb., stb. Régen az évi 1 tabáni buliért feljártak az ország minden részéből. Ma már ennek is a legrosszabb értelemben vett vurstlihangulata van, gagyi zenékkel (Edda meg Charlie mint főműsorszám? brrr....).

@Kiscica79:
Tabánért Egyesület van, Vecsey András I. kerületi önkorm. képviselő az elnöke. Csak az a baj, hogy szerintem ő épp a másik oldalt képviseli ebben az ügyben.

@krisztina69:
Na, neked milyen volt az éjszaka? :-)P

Ma-ggie 2011.04.27. 13:28:12

@kéne egy nick: Vecsey Andrásról csak annyit, hogy amikor volt a már itt emlegetett tüntetés (tüntetés (?) muhaha, pár százan voltunk)a Rácz fürdői beruházás miatt, meg hogy kivágtak egy rakás fát (amiből kb. 35-t ültettek vissza, és abból ma él kb. 10-12), akkor Ő el se jött. Pedig Édesapám felhívta telefonon, hogy nem kéne tán eljönni és képviselni azokat az embereket, akik rád szavaztak??? De Ő teniszezett akkor. Lehet, hogy most más lenne a helyzet, de akkor ez történt.

R. · http://macskanyelv.freeblog.hu 2011.04.27. 14:21:13

@kéne egy nick:
Tabánért Alapítvány -

1013 Budapest, Döbrentei u. 11.
Képviselő: Vecsey András elnök

A civil szervezet célja a tabáni hagyományok ápolása. Évenkénti kiadványa a tabáni falinaptár, amelynek illusztrációit az egykori Tabánról készített fotók alkotják. Támogatásukkal jelent meg 2006-ban a Tabán egykor és ma című kötet.

hát ja, valszeg téányleg nem ez az amire szükségünk van.
tiszta szerencse, hogy civil szervezet alapításához kell vagy 10 ember, annyit meg csak a szűk ismerősi körömben simán összeszedünk.
beszélek majd egy (két, hár9 jogász ismerősömmel, aztán holnap okosabb kislány leszek.

ja, edda tényleg ultragáz. az még 14 éves koromban volt utoljára jó, de már akkor is régi eddának hívtuk:)

TABÁN MEGMENTÉSE 2011.04.27. 14:50:35

A TABÁN BEÉPÍTÉSE ellen online aláírásgyűjtést is indítottunk! Bárki, aki ellene van annak, hogy vigalmi negyedet csínáljanak Buda egyik legszebb parkjából, az kérjük írja alá és adja tovább!

ITT: www.peticiok.com/taban_megmentese

Köszönet az itt lakók nevében!

tabaniember 2011.04.27. 22:02:04

@VV Dávid: A Déryné szobor körüli megabódéról. De valaki már megígérte, hogy csinál, köszi szépen :)

tabaniember 2011.04.27. 22:04:37

@kéne egy nick: Vecsey tevékenysége kimerül az egyházi focibajnokság évenkénti megszervezésében. Ezen kívül megígér bármit, de ne reménykedj, hogy bármit is megold.

tabaniember 2011.04.27. 23:50:44

@Gallion: Hú, de fogalmam sincs róla, tényleg, miről beszélek. Nincs több, mint 20-25 éve, hogy a Tabán történetével foglalkozom. De mindig örülök, ha tanulhatok valamit.
Na, szóval egy lószart volt a 20. század elejéig nyomornegyed. 1810-ben leégett az egész, utána épült ki az alsó része olyan házakkal, mint a Szarvas, a Semmelweis-ház meg még az a pár máig meglévő, szép épület. Az Attila 15-öt Hild József építette 1846-ban, eredetileg háromemeletes volt, még ma is gyönyörű a maradék kettővel. Nézz már meg pár régi fotót az alsó Tabánról, mielőtt ekkora hülyeségeket beszélsz. Nyomornegyed. Ja. A felső rész, igen, az nagyjából maradt úgy, ahogy volt, kis házakkal, mert a szegény rác kapásoknak nem tellett szebbet építeni. De a lentiek a borból és a Dunából meg a kereskedelemből éltek, elég jól. A Szent Demeter templom Közép-Európa legszebb ortodox temploma volt, nyilván egy nyomornegyednek futotta volna ilyenre...
Nem a 20-as, 30-as években kezdett "vigalmi negyeddé" válni. A tabáni kisvendéglők igazi fénykora az I. világháború előtt volt (lásd Mikszáth Sipsiricáját vagy Magyar Elek Pesti históriáit, de akár Krúdyt is). Utána a legtöbb vendéglő tönkre ment. (Az a pár viszont, ami megmaradt a bontásig, remekül megélt, mert fölszívta a többinek a vendégkörét is.) De mondom: "vigalmi negyed" NEM volt.
Milyen forrásból szeded, hogy a helyi szerbek védték meg a Szarvas-házat? Ez komolyan érdekel. Mert hogy addigra itt már alig volt szerb, az Arany Szarvas kávéház helyén a 20-as évektől gyógyszertár működött, nem tudom, mit védtek volna rajta. Viszont a bontás előtt végigment a Tabánon egy művészettörténészekből és építészekből álló bizottság, ők tettek javaslatot a megtartandó házakra, sajnos nem sok sikerrel. Így kerültek némely házdíszek, rácsok, miegyebek a Fővárosi Múzeumba (például az 1810-es tűzvész emlékét őrző Szarvas téri erkélyrács).
Ezt írod itt nekem: "Ez a terület olyan szégyene a városnak, mintha a pesti oldalon a zöld-hiányt a középkori eredetű belváros kiiktatásával oldanánk meg, majd emlékét se engednénk megidézni csak hogy nehogy eltünjön pár fa."
Kicsit értelmetlen a mondat, de a hasonlat is. Itt már nem kell kiiktatni semmit, az 75 évvel ezelőtt sajnos megtörtént. Budának nem volt olyan központja, mint a pesti Belváros: itt sok kisváros volt, majdnem úgy, mint Londonban, önálló élettel, arculattal és központtal. A legrégebbi, a legromantikusabb a Tabán volt, ez igaz. Eltolták az egészet a vérbe, igen. Kár volt. De azóta a város kétszer akkora lett, sokkal sűrűbben beépült, és igenis kell a zöld. A Gellért-hegy északi fele teljesen alkalmatlan arra, hogy ott sétáljon vagy pihenjen az ember: fárasztóan meredek, rosszak - télen járhatatlanok - az utak, szar a közbiztonság, nincs egy vízcsap, nincs egy játszóhely, nincs egy vécé. A tabáni lankán viszont még öregek is szívesen sétálnak, ennyi meredélyt kibírnak.
Nem "pár fáról" beszélünk, a park 174 ezer m2, a nagy szánkózólejtőt leszámítva sok fa van, köztük védettek is (a több mint 300 éves törökszeder meg a nagy tölgy a teniszpálya sarkánál). És vannak olyanok, amelyek túlélték az ostromot, 75 évesek vagy még öregebbek.
Elhiszem, hogy sok befektető fenné a parkra fogát, és lehet, hogy lesz is valaha olyan mocsok, korrupt, idióta városvezetés, amelyik az anyjával együtt majd eladja ezt is, de én nagyon remélem, hogy ezt nem fogom megérni. De lehet, hogy mindig lesz a város civiljeiben annyi erő, hogy egy ilyen gyalázatot ne tűrjenek. Ezt is remélem.

kéne egy nick 2011.04.28. 15:40:47

@kakukk2:
De, elintézte, hogy lehessen parkolni az Aranyszarvas csárda meg az Attila u. 2 között a járdán. :-)

Amúgy tényleg nem tesz semmit.

A fákra visszatérve: érdemes megemlíteni, hogy fut köztük egy tanösvény is.

Kéne kirakni aláírásgyűjtő íveket a környékbeli boltokba is, és pár nap múlva összegyűjteni őket, szerintem a boltosok benne lennének.
Ma az egyik boltban épp ez volt a téma, mikor ott jártam, mindenki fel volt háborodva.

Egyébként az ellen nem akarnak tiltakozni a helyiek, hogy júniustól fizetős lesz a parkolás az Attila úton meg a Krisztina úton?
(És emiatt nem férnek majd el a saját házuk közelében lévő, nem az úthoz tartozó parkolóhelyeken? Igaz, ez nem kerületi, hanem fővárosi merénylet a kerület ellen, Tarlós mester jóvoltából.)

c72 2011.05.01. 11:54:48

A Tabán-petíció vitalapján találtam ezt a hozzászólást, átmásolom ide is, mert szerintem fontos, és hátha eljut valakinek a tudatáig, aki döntéshozó az ügyben:

"Beszéltem egy kertészmérnök, borász ismerősömmel, azt mondja óriási szemfényvesztés folyik, az embereket teljesen hülyének nézik. A terv kiötlője nem tanult biológiát. A pincék környékére legalább 10-15 méterre (fajtától függően) nem lehet fát telepíteni, sem meghagyni a fát a gyökere miatt, mert belenő a pince falába és szétrepeszti. JÓ példa erre a házunk előtti járda aszfaltja, amely fel van dudorodva mindenhol, ahol fa van. Szívesen megmutatnám az illetékeseknek.
Tabánban platánfák és más fajta igen értékes fák is vannak, amelyek biztos, hogy nem élik túl a 22 pince építését. Azt se reméljük, hogy a szőlőlugasok alatt borozgathatunk, már ha meg tudjuk fizetni. Ugyanis kb. 4-5 év, amire a szőlő akkorára nő, hogy lugas legyen belőle. Arról nem is beszélve, hogy a szőlő állandó gondozást igényel, amely igen költséges dolog.
Azonkívül, a borospincéket általában a hegyek aljába szokták építeni. Hol van itt a hegy? A Tabán lankás domboldal.
Lenne néhány elképzelésem, hogy a terv kiötlőjét szívem szerint Budapest mely tájékára küldeném, hogy ott valósítsa meg ezt a bomba jó ötletet."

nedudáljparaszt 2011.05.02. 16:21:53

Az, hogy van még egy szánkózásra alkalmas domboldal a belvároshoz ennyire közel, akkora érték, amit kár lenne elrontani.

Berkut 2011.05.04. 18:06:23

Kihasználatlan terep, az emberek csak kutyátsz@ratni mennek oda, meg asszem a szélén van egy játszós azt ennyi. Jó lenne ha csinálnának vele valamit, pláne ilyen boros koncepció nagyon fekszik.

Julio cesar 2011.05.04. 18:56:25

@Berkut:
A lényeg, hogy végre magánkézbe adják a közterületet. Az egész többi hazudozás a kihasználatlanságról ócska rizsa.

Remélem a te lakásod alá építenek 22 kocsmát, ahol az év 365 napján lesznek zenés-táncos borozós turistaredezvények. Amolyan vigalmi negyed.

Leonardo Di Cabrio (ex-Fidel Castrol) 2011.05.04. 18:58:11

@Berkut: így van, egész évben borfeszt, szerintem fasza lesz. Miért kerülne ettől magánkézbe? LOL

Julio Cézár: remélem a tabánban laksz a fák között, hogy ilyet kívánsz neki

Julio cesar 2011.05.04. 20:48:50

@Leonardo Di Cabrio (ex-Fidel Castrol):

1.) Igen ott lakom - ha nem is a fák között -

2.) Nyilván valójában nem kívánom neki, sem neked, sem magamnak, csak érzékeltettem a magam szerény eszközeivel, hogy az viszont baj, hogy mások kívánják nekem és a családomnak lásd 1. pont.

tabaniember 2011.05.04. 22:52:57

Berkut, mitől lenne kihasználatlan? Arra használjuk, amire egy park való. Sétál az ember gyerekkel, kutyával, járókerettel, kinek mije van. Bringázik, fára mászik, őrjöng a játszón, fogócskázik, sárkányt ereget, csókolózik, olvas, napozik, télen meg szánkózik. Szerinted? És az, hogy nincs állandóan olyan tömeg, mint a vurstliban, kifejezetten vonzó. Azt neveznéd kihasználtságnak, ha teleépítenék minden xarral, egész nap üvöltene a zene, és a napközisek fél- vagy teljesen részeg turistacsoportok látványában gyönyörködhetnének? Vagy egy újabb, frankó szálloda, netán lakópark? Na, lehet húzni ezekkel az álmokkal a rákba. NEM ADJUK.

Berkut 2011.05.05. 00:43:09

@tabaniember: igazából mindketten szélsőségesen vázoltuk fel a helyzetet.
Nyilván mászkálnak arra emberek, és nyilván nem lenne a hét mindennapján tele ittas emberekkel meg túristákkal.
Én azt látom, hogy többet is ki lehetne hozni a helyből. Este nem járkálnék csak úgy arra, pont azért mert egy lélek sincs ott. Ha lenne egy kis élet, mennék oda szívesen. Nem kell rock fesztivált festeni a falra...

Berkut 2011.05.05. 00:46:15

Mellesleg kietlen, parkosítatlan, csajt soha nem viszek oda mert gagyi.
sry a dupla kommentért

Berkut 2011.05.05. 00:50:17

@Julio cesar: Bocsi, kertesház :-) ide nem fognak építeni kocsmákat.
Szerintem te sem a parkban laksz. És nem a házatok aljába fognak "kocsmákat" rakni.

tabaniember 2011.05.05. 08:52:40

@Berkut: el kell olvasni Bojár eredeti szövegét, és megnézni a látványtervet. Közben föltenni azokat a kérdéseket, amelyeket többen is föltettek. A képen 22 ÉPÜLET látszik, nem is olyan kicsi kétszintes pincék (megtévesztő szó ez, mert nem csak föld alatti építményt jelöl), miközben BIA azt nyilatkozza, hogy a lényeg a föld alatt lenne, tehát "nem károsítaná a zöldet". Aha. Csak a legárnyasabb rész alá építkezne. Ugyebár a gyökerek is épségben maradnak? Nem látni a logisztikát: út, csatorna, közmű, parkolók...? A kerthelyiségek csak sejlenek a lomb takarásában, de ha jobban megnézed, vannak - azokat rendesen burkolni kellene. És sajnos de: a vízió arról szól, hogy állandóan tele lenne turistával, sőt a színpad is folyamatosan működne. Nem kell a parkban lakni ahhoz, hogy mindez baromira zavarja a környéket: ha este valaki egyet kurjant a teniszpályáknál, azt a Naphegyen és az Attila úton is végig hallani. A terézvárosiaknál se a kocsmák önmagukban okozzák a bajokat, hanem az onnan kiáramló óbégatók, kukaborogatók, hugyozók-okádók. Ezekből elég minden este három, mindig másik három, de mindig ugyanazoknak az ablakai alatt. Itt meg nem ennyi fenyeget...
Mi az, hogy "parkosítatlan"? Fű, fa, sétaút, játszóterek (na, azokon lenne mit fejleszteni, ez igaz) - mitől lenne még parkabb??
Ne hozd ide a csajokat, ha gagyi: majd hozd a gyereket, ő élvezni fogja a nagy, nyugis zöldben a rohangálást. (NINCS kutyaszar, az itteni kutyások fölszedik!)
Egyébként meg nem az az első kérdés, hogy jönnétek-e, ha ez meg az lenne, hanem hogy laknátok-e itt, ha ez megvalósulna. Mert mi meg itt lakunk, és maradni is fogunk. Ahogy a tabáni park is, mert nem hagyjuk bántani.

Julio cesar 2011.05.05. 09:08:28

@Berkut:
Azért látszik, örülsz annak, hogy a Te környékeden nem fognak kocsmát építeni melléd/eléd/mögéd stb. Ugye, hogy jobb így? Én is így gondolom.

Berkut 2011.05.05. 11:02:16

@Julio cesar: spec nem örülök annyira, mert sokat kell mennem egy jó beülős hely miatt... :(

Berkut 2011.05.05. 11:03:45

@tabaniember: ez így van, ti is meg a tabáni park is maradni fognak, csak lesz benne pár épület.

tabaniember 2011.05.10. 22:12:46

@Berkut: Nagy szart. Azt viszont végképp nem értem, hogy ha nem itt laksz, gagyinak tartod, nem is jársz erre, akkor mit dumálsz bele a helyiek ügyeibe? Azért hányjon a kapunk alá mindennap 22 kocsma közönsége, hogy te egy évben kétszer itt rúghass be a haverjaiddal? Te szállítanád Bojárnak a gipszkartont vagy a műanyag széket, vagy mi van?

Berkut 2011.05.10. 23:19:44

@tabaniember: Nem, csak szeretem a bort és havi 1-2 alkalommal ki is mennék. Mellesleg szívügyem a magyar bor, és mint mezőgazdasági erő, a szőlő. Ha befolyik ott egy kis pénz, az csak jót tesz mindenkinek, a borvidékekre szedett házakat meg (a te kedvedért) összeraknám 6 házra (borrégiók) és úgy már rendben lenne.
Szerintem egy kultúrált borozós helyről van szó, nem pedig olcsó kocsmákról ahol a lepukkant csövesek isznak és végighányják az utcát. Az van nálunk is az utcában, egyszerűen kikerülöm. Nem tudom, hogy mennyire vagy a tabántól, de a hegy fele nem sokan mennének, inkább lefele az erzsébethídhoz vagy a villamoshoz, szóval nem hinném, hogy MINDENNAP ahogy már ezerszer leírtad, pont a ti házatok előtt lenne hányás.
Te bennem valami érdekeltséget látsz, én benned meg egy rosszindulatú befelé forduló embert, aki akkorse próbálná budapestet jobb hellyé tenni, ha esetleg megfordulna a fejében.

tabaniember 2011.05.11. 20:11:17

@Berkut: na, akkor bor-ügyben haverok vagyunk. De én a magyar borvidéket úgy fejleszteném, hogy oda viszem a turistát. Ismered-e a Várban a Királyi borházat meg a Magyar Borok Házát? Az első remek, a második is rendben van, egyikben sincs tömeg soha. Ezeknek konkurenciát, egy hazug díszletben? Minek? Jut eszembe: az Arany Szarvas borkínálata is parádés. A Tabánban amúgy 40 lakóház és 8 vendéglátóhely van. Szerintünk ez elég. A naphegyiek inkább a Krisztinába járnak, de még náluk is van annyi, amennyi kell.
Itt lakom. Tudom, hogy mindegy, merre megy a részeg: elég, ha egy ordít, mindenütt hallani, olyan az akusztika a domb és a várfal között. És mindegy, hogy olcsó vagy drága bortól rúgnak be akár csak naponta néhányan: az eredmény ugyanaz. A "pont az én házam" dumát hagyjuk: itt senki nem a saját kapualjáért parázik, hanem a szomszédét, sőt a szomszéd gyerekét, nagymamáját és kutyáját is szem előtt tartja, félti, védi. Ez egy ilyen negyed, a többség jó fej, ahogy a Naphegyen is, és sok évtizedes szomszédságok erős hálózata fog össze minket.
Én Budapestet nagyon is szeretném jobbá tenni, sok mindent tettem és teszek is ennek érdekében - de nem a turisták, hanem az itt lakók számára, és nem pár befektető hasznára, hanem mindannyiunkéra. Ámen.

Berkut 2011.05.11. 21:32:24

@tabaniember: Ismerem az említett helyeket, tényleg rendben vannak (nekem picit túlárazott, de belefér).
Egyébként értem amit mondasz, hogy véditek egymást a közösségben, ami tökre jó, de ilyet nem nagyon látni manapság, sajnos már az az alap, hogy nem ez a helyzet (csak a magamdolgával törődök embertípus kialakult itt is)

A borvidékekre elvinni a turistákat szerintem nem jó megoldás, mert akkor kifejezetten boros érdekeltségűnek kell lennie a csapatnak. Nameg, ha valaki borvidékre akar menni külföldre akkor, franciaország. És nem azért mert olyan hihetetlenül jók (egyébként tényleg nagyon rendben vannak) hanem mert minden kategóriában hozzá tudnak szólni a bor témához. (gondolok itt a laza fehérektől a nehéz fehéreken át a könnyű vöröstől a nehéz vörösig [több rétegűen] egészen a pezsgőkig [champagne] végül a cognac-ig bezárólag. Valamint náluk van Tokaj egyik ellenfele [ahol még van természetes módon botritys]Sauternes.)

Ezért én inkább azokat a turistákat céloznám meg, akik budapestet akarják megnézni, és nem azért jönnek, hogy borozzanak. A várnegyedi program után át szembe a tabánba borozni. Idehoznák a pénzüket, és vinnék a hírnevünket.

Azért örülök ennyire ennek a tabános ötletnek, mert végre azt érzem, hogy igazán szakmai alapon egy rendkívül komplex szórakoztató terep jönne létre, és itt, ma, Magyarországon ez ritka. Én ezért erőltetném, legalább valamilyen megoldást kéne rá találni.

Julio cesar 2011.05.11. 22:01:27

@Berkut:
Egy városfejlesztéssel foglalkozó barátomat is megkérdeztem erről és érdekes, ugyanarra a véleményre jutottunk. Szerinte ez az elképzelés tipikusan a 80-as évek visszaidézése, ami nagyjából semmibe veszi a város lakóit, csak jöjjön a "devizás" turista és igyekszik mindenféle általuk jónak gondolt dologgal kiszolgálni. Ezzel szemben a mai sikeres városfejlesztési megközelítések a város organikus fejlődésére koncentrálnak (pl. mediterrán lassú város mozgalom stb.), ami szorosan összefügg az ott lakók közérzetével. Egyébként én sem találkoztam olyan turistával a Várban, aki nem jutott volna minőségi borhoz ha meg akarja kóstolni: ez egy álprobléma.

A másik ami eszembe jutott, a mindenáron megoldás keresése olyan problémákra, melyek valójában nem léteznek.
Egyébként a kerületi polgármester is határozottan ellenzi a beépítést - a testülettel egyetemben - és igazuk van.

Berkut 2011.05.12. 00:30:09

@Julio cesar: nekem ez a lassú fejlődés ez oda vezet, hogy kiköltözés külső kerületbe/agglomerációba.
És sokkal jobb is mint a belváros, az előnyöket nem sorolom, okos emberek vagytok.

arhat 2011.05.14. 13:14:45

@Berkut:
Kedves Berkut, ez a látomás nélkülözi a szakmaiságot. Az eddigi összes észrevételemre (melyek tisztán szakmaiak voltak) mindig kb. az volt a válasz, hogy "Dehogyis".
Ugye azért ezt nem nevezhetjük szakmai vitának....

Berkut 2011.05.14. 23:48:34

@arhat: ez egy blog. itt arctalanul trollkodunk kommentben. jó hogy nem szakmai -.-

Julio cesar 2011.05.15. 16:23:25

@Berkut:
Becsületére legyen mondva, ezen a blogon nincsenek letiltva az ellenzők, ezúton is Köszönjük!

Bojár Iván saját oldalán (SZEBU), továbbá facebook oldalán letiltotta és törli a kritikákat... Megteheti, hiszen a saját oldala, bár akkor ne beszéljen ötleteinek társadalmi vitájáról.

A valódi gond az, hogy a felületes mainstream média (MTV, HVG Index) nagyrészt kritikátlanul leadja az elképzelését és körbekürtöli vele a fél világot. Az ellenzőkkel szemben pedig a fő érv: itt az indexet idézem "pedig nem." "pedig dehogyis." Itt egy kicsit elgondolkodik az ember a hazai felsőoktatás... de hagyjuk.

Ami nagyon érdekes, hogy kizárólag az ellenzők kezdték végiggondolni az egész eszement ötletét, konkrétumokkal (pl. a grinzingi hasonlat cáfolatával - csupán 6 millió nm például a különbség, ugye csekélység bár sramlizene helyett gondolom a cigány húzná) és még lehetne sorolni.

Az ellenzők között elárulom borász, városfejlesztő, történész, kertész és szociológus, pedagógus egyaránt megtalálható. De minket nem kérdeznek. Kizárólag Bojár Iván nyilatkozik fűnek fának.

Valójában tehát ezen a fórumon, a kommentekben olvasható - ha valakit érdekel a téma - szinte az összes szakmai érv. Az egyik oldalon. A másik egy álom. Lázálom.

Berkut 2011.05.15. 20:35:22

@Julio cesar: Akkor ne kommentben veressétek, hanem tüntessetek!

arhat 2011.05.15. 20:45:44

@Berkut:

Nem a blogról beszélek, félreértetted.
Magáról a koncepcióról beszélek. Bármilyen szakmai érvet mondtam eddig, a kiötlők oldaláról eddig nem érkezett használható, szakmaiságot tükröző válasz.

Én úgy gondolom, ha kitalálok valamit, megvizsgálom a megvalósíthatóságát. És mondjuk egy ilyen ötlet esetében bevonnám az ötletelésbe a helyi civil szervezeteket.

Berkut 2011.05.15. 21:26:35

@arhat: ez már nem az én hatásköröm :)

arhat 2011.05.15. 22:25:41

@Berkut:

Hát akkor melyik troll íta ezt?

"Azért örülök ennyire ennek a tabános ötletnek, mert végre azt érzem, hogy igazán szakmai alapon egy rendkívül komplex szórakoztató terep jönne létre, és itt, ma, Magyarországon ez ritka. Én ezért erőltetném, legalább valamilyen megoldást kéne rá találni. "

Nincs szakmai alap, nincs párbeszéd.
Régen voltak ilyen remek ötletek, kb. ennyi szakmaisággal: kicsit sárga, kicsit savanyú volt a magyar narancs....:)

Berkut 2011.05.15. 23:09:14

@arhat: Én a bor témában látom a szakmaiságot, nem a koncepcióban!!!
süti beállítások módosítása