Attila, aki számtalan budapesti érdekességre hívta már fel a figyelmemet, egy újabbal rukkolt elő: vajon mi lehet a budai örökmécses titka? Miért nem kell soha sem javítani a Lukács-környéki lámpákat és vajon miért égnek tíz éve éjjel-nappal?

 

Budai csodalámpa, avagy Guinness-rekordkísérlet?

A napokban lesz 10 éve, hogy a budai oldalra költöztem a Margit-híd közelébe. Azóta naponta megyek el gyalog, futva vagy közösségi közlekedést használva a Lukács Fürdő-Komjádi Uszoda előtti parkban vagy mellette.

Írhatnék arról is, hogy ez a közterület az Árpád fejedelem útja mentén ugyanolyan gazdátlan-gondozatlan, célszerűtlen és kihasználatlan, mint a legtöbb budapesti zöldterület, de ez alkalommal egy különös, évtizedes megfigyelésemet szeretném közreadni - mellékelve hozzá a fotót is.

Van ugyanis a parkban mintegy egy tucat régi kandeláber, amelyek - ha hiszitek, ha nem - legalább tíz éve folyamatosan égnek! Igen, éjjel-nappal, télen és nyáron egyaránt. Még soha nem láttam egyiket sem lekapcsolva, kiégve, nem kaptam rajta láthatósági mellényes ELMŰ-s vagy GAMESZ-os karbantartókat, akik cserélik az égőket vagy javítják az elektromos szerkezeteket.

Honnan szedik a lámpák az áramot? A közeli termálfürdő vízenergiáját hasznosítják? Kihez tartoznak ezek a vasoszlopok? A kerülethez? Vagy a fővároshoz? Ki(k) fizetik az áramfogyasztást? Mennyibe kerül évente ez a csoda? Megannyi utána járni való kérdés...

De lehet, hogy így van jól: akkor viszont tényleg nevezni kellene velük a Guinness Rekordok Könyvébe. Ha van olyan kategória, hogy "A legrégebben ott felejtett, égő köztéri lámpa".

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: budapest attila világítás ii. ker

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr652706692

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maestro1 2011.03.03. 22:07:09

Az csak urban legend, hogy ezek - a várban is megtalálható lámpák - gázlámpák? Mert én így tudom :)

retek. · http://csakaszepre.blog.hu 2011.03.03. 22:24:24

Ezek az ex-gázlámpák több helyen is megtalálhatók. Pl. Gül baba türbéje környékén, vagy éppen pont a Főgáz székházánál. És igen, mindig égnek, éjjel-nappal.

Bird 2011.03.04. 07:15:21

A Vár környékén lévők is szintén éjjel-nappal égnek, de nem elektromosak, hanem gázlámpák.

Nemrégen beszéltem erről a Gázművek sajtósával, aki utánanézett és visszaszólt: azért égnek nappal is, mert a lámpagyujtogató bére és közterhei többe kerülnének, mint a feleslegesen elfogyasztott gáz költsége.

(Ezt írta a Helyi Téma is pár hónapja az ugyanonnan származó információ alapján.)

Ezt nehezen hiszem el, hiszen a Vár körül, az ún. Várszoknyán is nagyon sok ilyen kandeláber van.

Azt én sem értem, hogy ekkora igénybevételnél miként lehetnek mindig hibátlanok és soha sem elromlók ezek az égők, az ún. gázharisnyák.

Géza 2011.03.04. 09:26:29

"Honnan szedik a lámpák az áramot? A közeli termálfürdő vízenergiáját hasznosítják? Kihez tartoznak ezek a vasoszlopok? A kerülethez? Vagy a fővároshoz? Ki(k) fizetik az áramfogyasztást? Mennyibe kerül évente ez a csoda? Megannyi utána járni való kérdés..."

azert remelem, hogy nem jarnak utana, mert akkor csak annyit ernetek el a poszttal, hogy:
- kikapcsoljak, es ezentul sotet lesz;
- kicserelik valami rondasagra.

az ilyen jellegu figyelemfelkelto irasokkal csak egyet nem lehet elerni: azt, ami a szerzo celja lenne..

Hammer · http://car-pencil-etc.blog.hu/ 2011.03.04. 10:01:43

Nem legenda, ezek gázlámpák. Ilyenek vannak pl az Apostol utcában is.

MOPO3OB · http://tinyurl.com/fakeb0ok 2011.03.04. 10:23:50

@Hammer: Igen! És nem kell öt, tíz évente kicserélni a teljes lámpát, mint az a modern berendezéseknél szokás. Régi design, újracsinálva. Akkor még tudtak hosszú élettartamú műtárgyakat csinálni.
A Parlament fűtése is eredet évszázados gőzfűtés.

tükörfúró 2011.03.04. 10:24:02

@Bird: A gázlámpa egy jó dolog, csak épp enm ad tul sok fényt, macerás, stb.
Ellenben rohadt tartós, konvektorodban-cirkódban mikor, hány millió óra után cseréltél égőfejet?
Ha minimumra van tekerve, (fénye szinte semmi)kb sosem lesz semmi baja, a gáz amit elfogyaszt összemérhető egy készülék őrlángjával, havi 100ft-os nagyságrend.
Ahol nem égnek folyton, ott lehet, hogy már elektromosra alakították gázkisülőcsövekkel (eléggé szépre, hasonlóra sikerült a fénye), illetve mgé mindig gáz, de mágnesszelep és elektromos gyujtás van beépítve.
Valamikor létezett ennek az a verziója is, lehet, hogy ezek is olyanok volak valaha, csak a sokszázezeres, karbantartásra szoruló technika már rég elromlott bennük, aztán inkább begyujtották örökre.

Mind1 2011.03.04. 10:28:16

Ezek, és a várdomb oldalában lévők is tényleg gázlámpák, és TÉNYLEG többe kerül a kapcsolgatásuk, mint a folyamatos - egyébként megböbbentően takarékos - üzemeltetésük.

Emlékszem gyerekkoromból, amikor jött egy ember este felkapcsolni a lámpákat egy jó hosszú bottal - gondolom hajnalban meg eloltotta, de én akkor még aludtam:)

Ahhoz, hogy ez ma is így legyen egy ember minimálbérével és annak járulékaival stb. kb minimum havi 300eFt-ba kerülne (+ szabadság, helyettesítés, "vizsga" stb)

driopios 2011.03.04. 11:17:12

Azért égnek folyton, mert erre szokott járni a Pataky Attila is és neki sárga lámpák jelzik útját.

Dohipapa 2011.03.04. 11:18:44

Én ott nőttem fel! A lámpák (legalábbis 20 évvel ezelőtt) gázégősek voltak, talán most is azok. Járt egy ember minden este és reggel egy hosszú fa rúddal és felkapcsolta ill. lekapcsolta reggelente ezeket a lámpákat. Megértem, hogy többe kerül az ő kifizetése, mintha egész nap égne. Nem is tudom, hogy van-e rajta kapcsoló ami régen egy az oldalán kiálló 20 cm-es rudazat volt! Ennél fogva kapcsolták le-fel. Ha voltunk olyan rosszak és kidobáltuk az üvegburáját kaviccsal, egy-két nap alatt kicserélték. Nem ott felejtett a dolog hanem romantikus. Nekem legalább is. Legalább is a nappal látható Holddal sincs semmi bajom. A gázszámlánk pedig mitől ilyen magas? Jó kérdés! De nem ezért!

Csokis · http://csokis.blog.hu 2011.03.04. 11:49:05

Szoktam az Apostol utcán felfelé-lefelé slattyogni munkába jövet-menet, és nagyon szeretem ezeket a gázlámpákat. Barátságosak a meleg, sárga színűkkel, illetve inkább a folyamatos színképükkel. (A korszerű égők legnagyobb hibája az, hogy szűk a spektrumuk, ezért érezzük hidegnek, mesterségesnek a fényüket.) A fényerővel van gyakorlati tapasztalatom, mivel este, menet közben is szoktam olvasni. 10-es betűméretet sajnos már csak a lámpa 2-3 m-es körzetében lehet elolvasni, de ebben ludasak a belógó lombok is, a 44 éves szemem is, meg alavetően nem olvasólámpának vannak kitalálva. A "normál" lámpák sem sokkal jobbak ebből a szempontból.

dr. orter 2011.03.04. 15:10:26

öcsém, a helyi témánál hitelesebb forrásra már nem is hivatkozhatnál...

Topy 2011.03.04. 15:37:56

@bz3255: a cikk szerint "Budapesten jelenleg 123 darab négyágú és 2 darab kétágú gázlámpa található"
ehhez képest a fenti képen egyágú van, a cikkhez meg egy ötágú lámpa képe van illusztrációként berakva
akkor ezt most hogy? :)

zarathustra 2011.03.04. 16:03:41

Nem azt jelzi az "-ágú", hogy egy búrában hány gázláng van? A fönti képen mintha 4 lenne, ami értelmesnek tűnik.

bőrmók 2011.03.04. 17:48:43

Ez tök jó, de akkor sem értem, miért kell mindig égniük. A lámpagyújtogató bácsinál biztos lehetne valami modernebbet is kitalálni.

bőrmók 2011.03.04. 18:29:32

@röntgenszeműlány: Hát ilyenre nincs, ez közveszélyes!!

NoNight · http://anothernonight.blog.hu/ 2011.04.04. 13:16:27

Létezik megoldás a lámpagyújtogató kiváltására, és használják is. Berlinben - ahol ma is negyvenezer (!) gázlámpa van, és egész kerületeket azzal világítanak - a városi gáz korszakában nyomásváltoztatással kapcsolták ki-be a lámpákat, amikor pedig átálltak földgázra, akkor egy alkonykapcsoló vezérelte módon úgy gyújtják be, mint otthon a tűzhelyet.

(Baden-Badenben viszont láttam lámpagyújtogatót munka közben!)

Berlin mellett egyébként vannak gázlámpák Drezdában, Zwickauban, Kölnben, Heidelbergben, Wrocławban, és nemrégiben a prágai belvárosi főutcákra is kerültek.

Hogy hol vannak még gázlámpák: www.gaswerk-augsburg.de/gasbeleuchtung_deutschland.htm
süti beállítások módosítása