DJ egy látszólag elég hétköznapi célt tűzött ki maga elé: adják meg neki az elsőbbséget ott, ahol az a KRESZ szerint jár neki. Mivel magam is BKV-zó vagyok, csak örülni tudok, hogy valaki ismét felveti a kérdést! Hogy valóban egy gyalogos CM szervezése-e a legjobb megoldás, abban már nem vagyok ilyen biztos... Döntsék el a Drága Olvasók, hogy támogatják-e, segítenek-e szervezkedni, vagy ez annyit ér szerintük mint a Júdeai Nemzeti Front öngyilkos kommandójának akciója. De persze bárhogy is javul a gyalogosközlekedés, annak csak örülni fogok.

 

Szia Mindenki!

Épp regisztráltam a Critical Mass oldalán, gondoltam talán ők állnak legközelebb ötletemhez, de mivel semmilyen elérhetőséget nem találtam, rátok esett a választás.

Kis előzmény:

Sokat éltem külföldön és (sajnos) megszoktam, hogy a zebrán való átkelés gyalogosként nem tart percekig naponta sokszor.

Így visszatérve eltérő közlekedési morállal rendelkező hazámba elegem van abból, hogy BKV használó gyalogosként (jogsi nincs) munkába menet, abból jövet, stb. sok-sok percet veszítek azzal, hogy ácsorgok a zebra peremén várva hogy megálljon az özönlő autósor és átengedjen ott, ahol az autósnak eleve lassítania kéne, miután én már átkelési szándékomat egyértelműen jeleztem. Miért én várjak pl. esőben és egyáltalán bármikor máskor? Egy civilizált társadalomban ez nem így működik, fordítva.

Ezen kívül pedig a folyamatos piroson átslisszanó autók miatt az sem számít, ha közlekedési lámpával megáldott zebrán akarok túloldalra kerülni, amennyiben életben akarok maradni jobban teszem ha az autókat figyelem és nem a lámpát.

Ötlet:

Szervezni szeretnék a (Critical Mass mintájára) egy gyalogos felvonulást/mozgalmat/forgalomlassító akciót. Az "ahogyan"-t csatolt ábrán található béna rajzon illusztráltam és ebből Budapest több pontján ugyanabban az időpontban gondoltam több akciót (1-2 óra időtartam). Soha nem csináltam hasonlót, regisztrálnom kell Facebook-on résztvevő-toborzáshoz? -> nem akarnék. Magyar gyalogosblog oldalt zérót találtam és azt sem tudom milyen keretek közt lehet ilyet meglépni (rendőrség.. stb. bevonandó-e vagy attól függ mekkora mértékű eseményről van szó, hány ember vesz részt benne..).

Ebben kérem segítségeteket.

Köszönettel,

DJ

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: budapest közlekedés akció zebra gyalogos

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr102652990

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Magyarország: a százezer tó országa 2011.02.11. 11:19:57

Amikor e sorok íródnak, nagyjából 300 ezer hektárt borít belvíz Magyarországon. Ennek a hat Budapestnyi területnek körülbelül a fele termőföld. Százmilliókat költünk a védekezésre, s hogy mekkora kár keletkezett vagyonban és terményben, az majd csak a ...

Trackback: Szívesen élne sétálóutcában? (Szavazás) 2011.02.11. 10:32:09

Kell-e sétálóutca vagy sem? A két tábornak annyira természetes a maga igaza, hogy szinte nem is értik, miért érvel a másik. Hát már miért ne szeretne valaki tiszta levegőjű helyen élni, ahol nyugodtan sétálgathatnak, beszélgethetnek ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

a katona fehérben 2011.02.11. 07:36:07

Ilyen "flashmobok" régóta szerveződnek, javasolt szétnézni a criticalmass.hu-n.

Olgicsq 2011.02.11. 08:18:48

a video, az király! :)
a poszthoz: szerintem sokkal többet nem fogsz elérni az akcióval, mint a júdeai kommandó. :)
Az eredeti ötletet jó, a kivitelezés viszont max. arra lesz jó, hogy felidegesítsd az éppen arra járó autósokat.
Volt már ilyen egyébként: varos.blogter.hu/365806/jonnek_a_radikalis_gyalogosok .

tothh · http://polizis.blog.hu 2011.02.11. 09:42:42

Én is támogatom.

Amúgy az utóbbi időben egyre jobban idegesít az autósok viselkedése a városban.
A csúcs a múlt hétvégén volt a Városligetben. Ott alig lehetett elférni a kocsiktól. Pedig ott elvileg nekik semmi keresnivalójuk nem lenne...

Deszkás 2011.02.11. 09:51:08

Szervezhetnének olyan megmozdulásokat is a kedves gyalogosok, amikor nem szaladgálnak át a Hungária körúton az autósok között a zebrától 10-20 méterre, a villamos peron végénél, vagy nem szaladgálnak át a piroson életveszélybe sodorva magukat és a többi közlekedőt. Nem egyszer látom, hogy még átszaladnak a piroson a nagykörúttal párhuzamos járdán, az autós meg tud várni, nemde? Végül is nem gond, ha egy lámpaváltás olyan rövid a Barcsai utcánál, hogy csak 3-4 autó fér át, de egy szabálytalan gyalogos miatt ez 1-2 autóra rövidül. És tudnám még sorolni. Majd ha megtanulták a KRESZ-t és betartják, nem csak a jogaikat követelik, akkor lehet tüntetgetni.
Mellesleg sok gyalogos még a járdán sem tud közlekedni. Nem egyszer futok bele abba, hogy a Keletinél a palánknál úgy fordulnak el balra, hogy a járda jobb szélén közlekedve szembetalálom magam velük. Nem igaz, hogy nem tudnak nagy ívben fordulni, hogy a szembejövőnek is meglegyen a helye. És ugyanez igaz az utcasarkokra is.

Styxx 2011.02.11. 09:52:09

@Olgicsq:
Amennyire én tudom, az "őscritical mass" talán valahol kalifornoában pontosan erről szólt. Legkevesebb hány gyalogos kell ahhoz, hogy a KRESZ betartása mellett folyamatosan átkelve a zebrán megbénítsa a járműforgalmat.
A guglicesekkelést most kihagynám, ha még sincs igazam.1/2 Off: Olgicsg ezt kérlek ne vedd személyeskedő tudálékoskodásnak, tudod, hogy tisztellek meg minden:-)

°SmálPitt° 2011.02.11. 09:52:33

Ez mennyire egy elmeroggyant ötlet... Esetleg a zsebedbe nem kéne egy varázstávirányító hogy amerre mész mindenhol zöld legyen a lámpa? Nehogy lassítanod kelljen bárhol is.

Jéé, pont ezt gondolja az az autós is aki nem enged téged átkelni. Nem furcsa?

OkoskaTo:rp 2011.02.11. 09:56:13

Ezt tudom még hozzátenni: www.youtube.com/watch?v=_b3XxWYBxGo
Nálunk valószínűleg az lenne a vége, hogy kb. a második gyalogoson átmenne az első idegbeteg autós.

metalheart · http://rocknmetal.blog.hu/ 2011.02.11. 09:58:09

ha gyakrabban járna a busz, kevesebb autós lenne.
tarlós, hol tart a bkv rendbe tétele?

Garbai Sándor 2011.02.11. 09:58:17

@tothh: A járdán vagy a füvön álltak az autók? Nem hiszem.

Ha meg az az úttest szélén, vagy a parkolókban, akkor az miért is zavar téged?

És miért ne lenne keresnivalója az autósoknak aszfaltozott úttesten?

mement 2011.02.11. 09:58:17

@Deszkás: ezt valoszinuleg te sem gondoltad komolyan, csak jol eset anyazni egyet...

Deszkás 2011.02.11. 09:58:21

@tothh: Engem meg a gyalogosoké, hogy gyalogosként nem férek el a járdán, mert 3an jönnek egymás mellett szemben, és eszük ágában sincs lemaradni valamelyiknek, múltkor is nekimentem az egyiknek és rászóltam erélyesen, "Menj már arrébb!" Nincsenek tekintettel a másikra, azt hiszik, csak ők vannak az úton járdán, stb. A minap a vonaton ülök és a csaj simán nekem vágta a táskáját, mikor elment mellettem, mert nem tudja normálisan fogni, csak keresztben. És még csak bocsánatot sem kér, még akkor sem, ha utána szólok, hogy figyeljen már oda.

ex-dr. vuk 2011.02.11. 09:58:34

@Deszkás: akkor szoljal ha a gyalogosok miatt hal meg annyi ember az utakon.. Asszem az autosoknak sem artana jogsi mert eszerint tuti nincs nekik :)

mement 2011.02.11. 09:59:30

@metalheart: Miskolci pelda alapjan akkor sem szalnanak ki a kocsibol es szalnanak tomegkozlekedesre ha az ingyen van.

Mindegy nagyjabol milyen szinvonalu a tomegkozlekedes.

flimo13 2011.02.11. 09:59:43

Én arra szerveznék flash mobot, hogy lerúgjuk a zebrán áttekerő, járdán száguldó bicikliseket.

Frankieboy 2011.02.11. 10:00:09

Valamikor a villanykarosok szerveztek gólyasétát. Amikor a Közgáz előtt egyesével, kézenfogva át akartak kelni a zebrán (kb. 1000 ember), akkor jöttek a rendőrök és elzavarták őket.
Szóval vagy nagyon tökös szervezők kellenek vagy előre be kell jelenteni (és tökös szervezők kellenek).

Totó Háber · http://nyero.blog.hu/ 2011.02.11. 10:00:20

@°SmálPitt°: egyetértek.

Azt kívánom a posztolónak, hogy ennél nagyobb gondja, mármint, hogy időnként kell egy kicsit ácsorognia a zebránál az életben ne legyen.
(én is gyalog, BKV-val...)

Garbai Sándor 2011.02.11. 10:00:40

@Deszkás: Teljesen jól szóltál: gyakran gondolok arra, hogy kötelezővé kellene tenni a gyalogos jogsit is, és valamilyen mozgáskoordinációs tréninget is, annyira koordinálatlan sok gyalogos mozgása.

mement 2011.02.11. 10:00:50

@Garbai Sándor: Mert elfolgaljak a helyet mindenki mas elol.

Egyebkent ligetbe be se lehetne hajtani autoval,csak ha enegedelyed van ra.

mement 2011.02.11. 10:01:57

@Garbai Sándor: Rendszamot ne vessunk a homlokukra?

Pirx 2011.02.11. 10:03:21

Én is szerveznék gyalogos CM-et, a járdán, és zebrán kerékpározókkal szemben.

Garbai Sándor 2011.02.11. 10:04:03

@vuk_: Nevetni fogsz, de a legtöbb autós-gyalogos nem kívánatos randevú a gyalogosok agyatlansága miatt következik be.

Megyek múltkor autóval, csóka jobbról lelép a járdáról, zebra sehol, emberünk meg folyamatosan jobbra (!) néz.

Ha elütöm, nekem kellett volna magyarázkodni hónapokon vagy éveken keresztül, mire esetleg bíróság kimondja, hogy nem én voltam a felelős.

Deszkás 2011.02.11. 10:05:21

@mement: De, komolyan gondoltam! Két napja is megyek keresztbe a Dózsán, ott futkározik a gyalogos a piroson előttem, rádudáltam, erre visszaszólt, hogy minek nyomom a dudát?! Hát normális?! Egyébként meg javaslom, menj oda a Keleti főbejáratához, és nézd meg, hányan mennek át a pirosban, és csodálkozni fogsz. (30 másodpercenként vált a lámpa, egyszer lemértem.)
Oké, hogy nagy felzúdulás volt a sok zebrán történt baleset miatt, de a gyalogosok egy része sem normális. Attól, hogy nem jön autó, még ők sem mehetnek át a piroson.
De sorolhatom még neked a példákat, ha gondolod. Bajza utca-Andrássy sarok, simán sétálnak át szervizúton a pirosban. Vagy ahogy fordulok ki jobbra az Andrássyra, a zebrától 3-4 méterre futkároznak át.
De mondom neked, gyalogosként közlekedve is elhűlök a többi gyalogoson, mennyire nem normális közlekednek.

Garbai Sándor 2011.02.11. 10:05:35

@mement: A "mindenki más" nem foglalná el a helyet mindenki más elől?

Ne parkoljak autóval sehol, hogy mások is tudjanak parkolni? És ha ők parkolnának, ők se tegyék, mert mások is parkolni akarnak?

MI VAN?

fidesz = házmesterek pártja 2011.02.11. 10:06:59

Volt már ilyen, nem is egyszer, de én is támogatom az ötletet: legyen minél több ilyen is. Mondjuk a zebrán én elég erőszakos vagyok: féktávon kívül simán lelépek, csak közben figyelem az érkező autós reakcióját is. Ha nem lassít, megállok. Nagyon ritka, ha nem engednek át. Olyan még nem volt, hogy percekig kellett volna álldogálnom. (tény: ha megállsz a zebránál és csak állsz, akkor jóval kevesebben értékelik átkelési szándékként a helyzetet)

mement 2011.02.11. 10:07:44

@Garbai Sándor: Az autosok a legritkabb esetben parkolnak igazi parkoloban.

Az ut szele es a jarda nem parkolo.

Deszkás 2011.02.11. 10:07:55

@vuk_: ?? Ne azt nézzük, mennyi hal meg miatt, hanem az általuk okozott balesetek számát vessük össze az autósok okozta balesetek számával.

Garbai Sándor 2011.02.11. 10:08:53

@Deszkás: Kedvencem: piros a gyalogosok lámpája. Megnyomja a gombot, majd a zöldet meg sem várva átsétál az első adandó alkalommal. Mire odaérek az autóval, pirosat kapok, a gyalogosok zöldet, de gyalogos a közelben sincs, mert már régen átsétált a piroson.

Ilyenkor hol egy rendőr, és hol egy jogszabály, ami alapján jól pofán lehetne vágni az ilyeneket?

Ha én megyek át a piroson az autóval, vesz az újabban egyre gyakrabban használt kamera, és jön a csekk postán.

tetchy 2011.02.11. 10:09:36

hát akkor tünés vissza külföldre, bakker. elég lúzer dolog, hogy még egy zebrán sem tudsz átkelni, csak ácsorogsz a járdán és azon puffogsz magadban, hogy de bunkók ezek az autósok, bezzeg külföldön. Ilyen értelemben te is perceket pazarolsz az idegeskedésre, ahelyett, hogy közben azon járna az agyad, hogy milyen módon lehet megoldani az energiaválságot vagy az éhező gyerekeket, vagy egyszerűen csak a szorzótáblát gyakorolnád! :DDD!

különvélemény 2011.02.11. 10:09:44

@Deszkás: Majd ha 10 gyalogosból 8 szabálytalanul megy át, akkor szövegelhetsz. Mert egyenlőre 10-ből 8 autós nem áll meg a zebránál.

Deszkás 2011.02.11. 10:09:47

@mement: "Az autosok a legritkabb esetben parkolnak igazi parkoloban."
Nagyon kérlek ne hazudj! A belvárosban az út szélein van kialakítva parkolóhely, parkolósáv. És ne az autóst hibáztasd, ha nem olyan parkolóba áll be, amit te parkolónak gondolsz, mivel szerintem nem rajta kell szánom kérnek, hogy nincsenek olyan parkolók.

zoli vagyok · http://zolivagyok.freeblog.hu 2011.02.11. 10:10:05

Az volt már, hogy a kerékpárúton gyalogolnak?

Szokott lenni, ki ne maradjon.

Deszkás 2011.02.11. 10:11:28

@különvélemény: Akkor már szövegelhetek is! :DD Mondtam: Keleti pályaudvar főbejáratával szembeni zebra. Menj ki és láss! Vagy Bajza Andrássy sarok. Menj ki, nézd meg! 10-ből 10 átment tegnap a piroson a szervizút egyik oldaláról a másikba. Indok: Minek várjon, ha nem jön semmi.

Garbai Sándor 2011.02.11. 10:11:51

@mement: Az út széle miért ne lenne az, ha tábla vagy felfestés nem tiltja?

mement 2011.02.11. 10:12:02

@Deszkás: Gyaloglas es az autozas nem ugyanaz.

Ha azt varod a gyalogostol, hogy aljon percekig az ures ut elott mert piros a lampa, akkor nagyon tevuton jarsz, meg akkor is ha latszolag helyesnek tunik az elvaras.

A keleti atkelojenel tok folosleges a lampa, van ott egy zebra, egyszeruen ha kepesek lennenek az autosok szabalyszeruen kozlekedni, es a zebran mindig atengedni a gyalogosokat, nem lenne szukseg lampara.

Es talan ki kene szelesiteni a jardat, mert tisztan latszik hogy a hatalmas embertomeg nem fer el egymastol.

mement 2011.02.11. 10:12:55

@Garbai Sándor: Mert az uton haladni szokas, nem fololsegesen alldogalni, ez csak egy elmebetegseg a szabalyzasi oldalrol, hogy szinte barhol othagyhatod a kocsidat.

Deszkás 2011.02.11. 10:13:59

@zoli vagyok: Ja igen. De annál még jobb, amikor az Árpád hídon jöttem át az északi oldalon, ami csak bicikliút. Ott gyalogolnak, futkároznak, de a csúcs az volt, mikor már a Váci út sarkánál voltam, két nő egymással a bicikliút két oldalán állva vitatkoztak egymással. Gratuláltam nekik.

kispiggy 2011.02.11. 10:14:04

A 2010-es KRESZ módosítás nem tudom, minek jött létre, de semmi hatása, nem tapasztaltam semmi változást azóta.
A városban gyalogosan közlekedni rém, úgyhogy támogatom ezt az ötletet.
Sőt, a gyalogos!-járdán való parkolást is be kéne szüntetni, mert ott is ellehetetlenítik az autók a gyalogos közlekedést. Párhuzamos parkolást mindenhova!

"A gyalogosok fokozott védelmét érintő főbb új szabályok KRESZ-módosítás 21. §

Azt a helyet, ahol az 1. bekezdés értelmében a gyalogosnak elsőbbsége van, a jármű vezetőjének csak olyan sebességgel szabad megközelítenie, hogy a jármű vezetője az elsőbbségadási kötelezettségének eleget tudjon tenni. A jármű vezetőjének a kijelölt gyalogos- átkelőhelyet csak fokozott óvatossággal és olyan sebességgel szabad megközelítenie, hogy a járművel, amennyiben szükséges, a gyalogos-átkelőhely előtt meg is tudjon állni."

Ez a videó is pont ezt mutatja be :(
index.indavideo.hu/video/Cserbenhagyasos_gazolas_Pesten

Ez nem Brüsszel; csak lassan járj, tovább élsz?

mement 2011.02.11. 10:14:19

@Deszkás: Nem hazudok.
Az ut szele es a jarda nem parkolo. A rengeteg autos aki ugy vette meg a magantulajdonat hogy nem gondoskodott annak megfelelo tarolasarol, azok parkoljak tele az utcakat, es a jardakat.

tothh · http://polizis.blog.hu 2011.02.11. 10:14:44

@Garbai Sándor: Járda azon a részen nem volt, különben azon mentem volna. A füvön lehetett volna a nyakig érő sárban nagyokat dagonyázni, úgyhogy inkább azt is kihagytam. Az egészet azért nem értem - ahogy az egyik előttem szóló is megtette - oda egyáltalában nem szabadna bemenni autósoknak.

@Deszkás: Való igaz, én is találkozom rengetegféle gyalogossal, akik nem tudnak közlekedni. Súlyosbított eset a "banyatank"-használó, aki legalább két ember nyomvonalán jön szembe.

És az is igaz, el kell ismernem, hogy vannak olyanok, akik a szabályoktól teljesen függetlenül közlekednek, bevágnak, átvágnak, körül se néznek, ilyenek.
Viszont nem kéne általánosítani. Én mindig betartom a szabályokat, nem szoktam piroson átmenni, még akkor se, ha tök üres az út, és szerintem a többség is így van vele.

Meg azzal sincsen problémám, hogy a Dózsa, Hungária szintű utakon inkább az autóközlekedést preferáljuk, mert azok az utak tényleg arra valók.
Az engem leginkább idegesítő jelenségek a Nagykörút vonalától belül szoktak történni (+ liget, vagy egyéb ilyen nem elsősorban gépjárműforgalomra tervezett terek). Engem az zavar, ha ott, a szűk utcákban viselkednek úgy az autósok, hogy veszélyes a gyalogosok számára.
És erre lehet mondani, menjen a gyalogos a járdán, de az is igen problémás, ha arra meg annyira ráállnak, hogy nem lehet tőlük elférni, muszáj az útra kimenni kerülgetni.

Garbai Sándor 2011.02.11. 10:14:56

@Deszkás: Így van.

Sír a Demszky meg a Tarlós, hogy sok az autó a belvárosban, de csomó helyen a fél járdát elvették, amikor megengedték a félig járdán parkolást, igaz pénzért, ahelyett, hogy kitettek volna egy várakozni tilos táblát.

A sok gyalogosnak meg csak annyi jön le ebből, hogy a gonosz autós a járdán parkol.

Lumieres 2011.02.11. 10:16:22

Remek ötlet!!! Támogatom.
Lehetne a Városliget és a Margitsziget között... 12-13 km...

Garbai Sándor 2011.02.11. 10:16:52

@mement: Ezt mond meg a belvárosi polgármestereknek is. ;-)

derabitz 2011.02.11. 10:17:44

Valamikor réges régen, egy messzi messzi galaxisban...
Szóval a Zöfi (ZöldFiatalok) szervezett egy hasonló valamit a Bajcsi-Andrássy keresztben.
Jó sok volt a röndér, a káromkodó autós (aki éppen akkor vitte beteg anyósát kórházba, gyermekét táncvizsgára vagy éppen kutyáját ivartalanításra) és természetesen sok-sok gyalogos aki gyalogolt.
A röndérek a végén kiemelték Marcit, mint főszervezőt, és jól megbüntetteték asszem 300 ropira, de lehet, hogy csak 100 volt.
Azért volt valami hatása az akciónak, mert az addigi 7 másodperces lámpákat át állították 8 másodpercre.

fidesz = házmesterek pártja 2011.02.11. 10:17:46

@zoli vagyok: tképp igazad van. A bolygón élő valamennyi, embernek nevezett élőlényt el kell pusztítani. És akkor nem lesz több szabálytalankodás.
Kicsit teli a tököm a fajtádbéli idiótákkal.

derabitz 2011.02.11. 10:18:46

Az AB határozata szerint, a parkolás nem állampolgári jog!

fda 2011.02.11. 10:18:57

Az út széle általában sajnos tényleg parkoló a szabályozások szerint.

Ennek következményét tegnapelőtt döbbentem tapasztaltam (nem szoktam arra járni): a kiskörút külső sávja gyakorlatilag használhatalan, 20-40 közötti gyorsítgatásokból és fékezésekből áll az autózás, folyamatos rettegés, hogy vajon elfér-e a tükör.

Garbai Sándor 2011.02.11. 10:18:58

@tothh: Remélem te BKV-val jársz mindenhová.

Érdekes, én nem nagyon látok olyan autót a ligetben, amelynek a kerekei alatt nem aszfalt lenne.

mement 2011.02.11. 10:19:35

@Garbai Sándor: tobszor megmondtuk, de ugye a belvarosi polgarmesterek szinten ugyanazon emberek taborat nepesitik, akik megfelelo tarolas hianyaban otthagyjak szerteszet az autoikat ahol nem szegyenlik.

fidesz = házmesterek pártja 2011.02.11. 10:19:37

@Lumieres: kb. a fele... az a táv szvsz. 6-7km-nél nincs több. Legalábbis úgy emlékszem, nyáron, másfél óra alatt átsétáltam a ligetből a Szigetre.

Garbai Sándor 2011.02.11. 10:20:43

@derabitz: A gyaloglás sincs nevesítve, ha jól emlékszem.

Kürüsüly 2011.02.11. 10:20:52

Hát igen, NYUGATON minden mindig mindenkor JOBB.

Az a baj, hogy ezekkel a szerveződésekkel, hogy pont azt felejtik, el, hogy egy nagyváros attól nagyváros, mert sok szereplős a közlekedés.
nem lehet csak a gyalogosokra/bringásokra figyelni úgy, hogy közben ŐK nem figyelnek a közlekedés többi szereplőjére.

Amúgy divat lett eszetlenül lelépni a zebrára majd szándékosan kényelmes sétára váltani.Divat lett a 2x3 sávos úton keresztben kolbászolni, mert nem lehet elmenni a zebráig,vagy éppen nem akarják használni az aluljárót, divat lett a körúton simán piroson sétálni, mert úgysem jön senki.
És mégsem jutott eszébe egyetlen autósnak, hogy kritikus tömeget szervezzek bárhová.
pedig szívatják őket nemcsak a gyalogosok.

Deszkás 2011.02.11. 10:21:15

@mement: Márpedig a piros, az tilos. A gyalogosnak is. Igenis várja ki. Nem érdekelnek a kifogások, hogy üres az út. Amíg autóval, biciklivel, motorral sem lehet átmenni a piroson, ha kihalt az út, addig gyalogosan sem. Ha pedig átmennek, akkor fogják be a szájukat és ne tüntetgessenek!
A lámpára ott azért van szükség a Keletinél, mert ha nem lenen, akkor az autós forgalom blokkolva lenne. Ott nem a gyalogosok védelmében van, hanem az autósokéban, hogy néha ők is át tudjanak haladni.
A gyalogosok tökéletesen elférnének, ha normálisan tudnának közlekedni. 2-2 ember elfér egymás mellett a palánkok között, de én nem is erről beszéltem, hanem arról, hogy azt sem tudják, hogy a járda jobb oldalán kellene közlekedniük, és balra kanyarodva helyet hagyjanak a szemből érkezőknek.

tothh · http://polizis.blog.hu 2011.02.11. 10:22:01

@Garbai Sándor: Talált süllyedt, valóban mindenhová azzal járok. Meg gyalog.

Attól meg, hogy valahol aszfalt van, attól még nem feltétlenül autópálya/parkoló.

Garbai Sándor 2011.02.11. 10:22:52

@mement: Eleve nem értem, hogy a belvárosi embereknek miért jár ingyen parkolás. De ez most nem teljesen ide tartozik.

Deszkás 2011.02.11. 10:23:00

@mement: Azért mondom, hogy hazudsz, mert a járdán parkolni tilos. Ebből kifolyólag nem is parkolnak ott. Ha mégis, akkor ott nagy valószínűséggel engedélyezett a parkolás, tehát a járda a parkoló. Ugyanez igaz az út szélére is.

mement 2011.02.11. 10:25:01

@Deszkás: Akar csapkodhatod is az asztalt hogy a piros az piros, a gyalog kozlekedes mas tulajdonsagokal bir mint az autos, biciklis, vagy motoros.

Nem nem fernek el, mert 2 helyrol ozonlenek ki a Palyaudvarrol a nepek, plussz vagy 5 busz megaloha van egy helyre teve, plusz meg a metro, meg a keleti parkolojanal a troli megallo. Ezert folyamatos az egymast keresztezo haladasi irany, egy szuk keresztmetszeten.

Deszkás 2011.02.11. 10:25:50

@tothh: "Engem az zavar, ha ott, a szűk utcákban viselkednek úgy az autósok, hogy veszélyes a gyalogosok számára. "
"Viszont nem kéne általánosítani."

Két idézett tőled. Más már nem is mondok.
Én közlekedek gyalogosan, illetve tömegközlekedéssel, munkám miatt autóval (áruszállítás, szervizelés helyszínen) és biciklivel.

tothh · http://polizis.blog.hu 2011.02.11. 10:26:23

@Deszkás: A keleti zebrás véleményed maximálisan osztom. Nap mint nap járok arra, és nyilvánvaló, hogy ott olyan nagy embertömeg mozog, hogy különben nem lehetne autóval (és nem mellesleg busszal - 7/173) rendesen közlekedni.
És az is igaz, hogy rengetegen rohangálnak át pirosnál is, sajnos. Én mindig megvárom a zöldet. (Hozzátenném, minek rohanjak, hisz folyamatosan jönnek a buszok, nem nagy dráma, ha lemaradok a bennállóról)

Garbai Sándor 2011.02.11. 10:28:01

@Kürüsüly: Kedvencem a belvárosi ember:

- zavarja a sok autó, de autót tart;
- támogatja a parkolási díj bevezetését, de igényli a lakossági parkolási engedélyt;
- támogatja a dugódíjat, de csak akkor, ha az rá nem vonatkozik;
- zavarja a szmog, de csak ha nem belvárosiak okozzák;
- tetszik neki, hogy egy nagyváros (világváros?) közepén él, de követeli, hogy olyan levegője és nyugalma legyen, mintha a Börzsönyben vagy a Pilisben lakna...

És még lehetne sorolni...

Más:

Múltkor az Andrássy végén jobbra akarok fordulni a Bajcsyra: gyalogosnak zöldje van, emberünk fut a zebra felé, majd amikor lelép a zebrára, átvált sétára. Én meg várok, miközben nekem is zöld van...

mement 2011.02.11. 10:29:13

@Garbai Sándor: jahogy szerinted futnunk kene a zebran ?

murok 2011.02.11. 10:29:28

A zebran atkelni kurva egyszeru: el kell indulni. Amelyik csikorgosat fekezik, az egy budos taho es megerdemli, aki nem, az tud kozlekedni es szamitott rad.

tothh · http://polizis.blog.hu 2011.02.11. 10:29:38

@Deszkás: Nem is azt mondtam, hogy az ÖSSZES autós veszélyesen közlekedik, de sajnos tapasztalat, hogy a többség igen.

Az autó munkaeszközként való használatát meg ne keverjük ide, az egy más dolog. Nem is azzal van bajom, hanem többségében azokkal, akik általában egyedül ülnek a kocsikban, és amúgy az ő munkájuk elvégzéséhez egyáltalán nem létkérdés az autózás.

Alikam 2011.02.11. 10:29:59

Lehet, hogy nem egy városban vagyunk? Én meg pont azt veszem észre, hogy pesten már már túlzásba viszik az előzékenységet az autósok.

Lehet, hogy csúcsforgalomban más a helyzet, de erre azt mondom, erre jó a jelzőlámpa. Az egyértelműsíti a dolgokat. Amúgy én csúcs idejében is szoktam olyan helyen járni, ahol eszeveszett gyalogosforgalom van. Nem is értem miért nem lámpázták ki, és rendre megállnak az autósok emiatt pár percen belül 1 kilométeres kocsisor alakul ki.

Szóval ennek megint olyan rinyálás szaga van. Szerintem jobb lett a helyzet, mind a bicikliseknek, mind a gyalogosoknak. Persze van egy-két barom autós, volt, hogy engem is majdnem elütöttek, zöldnél, de ilyen meg szerintem mindenhol van.

Deszkás 2011.02.11. 10:30:06

@mement: Nézd, nem fogom csapkodni az asztalt, csak ha te is csapkodott itt nekem. Márpedig ezt teszed. Ne akard nekem bebizonyítani, hogy a gyalogos átmehet a piroson. a KRESZ a gyalogosra is vonatkozik és leszarom azt, hogy szerinted "gyalog kozlekedes mas tulajdonsagokal" Ezt az indokot a rendőr nem fogja elfogadni. De megpróbálhatod neki bemagyarázni.
"Nem nem fernek el," Ott közlekedem minden nap, elővárosi vasúttal járok be dolgozni. Elférnek. Személyes tapasztalat. ne próbáld meg nekem az ellenkezőjét bebizonyítani.

kispiggy 2011.02.11. 10:30:35

@Garbai Sándor: Pont hogy nem az autós a hibás, ezért kell olyan körülményeket teremteni, hogy ne kelljen nekik a járdán parkolni. Az utak felfestését meg lehet változtatni, és erre kell a tisztelt vezető urak és hölgyek figyelmét felhívni - elsősorban a politikai vezetőknek - mivel ők tudnak tenni az ügy érdekében.
Amikor egy autó arccal falig parkol a járdán, az viszont már a tulajdonos taplósága - mint az sokszor tapasztalható.

Deszkás 2011.02.11. 10:31:08

@mement: És sajnos nem ebben az egy dologban. Szerintem neked fogalmad sincs a KRESZről!
Kötelező KRESZ oktatást az általános iskolákba is!

mement 2011.02.11. 10:31:48

@Deszkás: En nem mondtam hogy atrohanhat.
Eleve rengeteg helyre folosleges a lampa, csak azert van mert keptelenek az autosok normalisan kozlekedni, es atengedni a gyalogosokat a zebran.

Lasd koruton vegig.

En is elovarosi vonattal jarok be eleg gyakran, heti legalabb 3x.

Es nem fernek el csucsidoben.

Deszkás 2011.02.11. 10:32:24

@tothh: Nekem meg a gyalogosokról is ez a tapasztalatom. Illetve nem, mert nem a többség, ahogy az autósnál sem a többség.

Medgar 2011.02.11. 10:32:37

@Garbai Sándor: Egész a behajtani tilos, vagy megállni tilos tábla vonaláig van keresnivalójuk az úttesten. Sajnos a Városligetben leszarják a tiltást.

kispiggy 2011.02.11. 10:33:10

@Alikam: Tényleg, Te hol laksz? :O

StirlitZ 2011.02.11. 10:35:20

Ha lesz, én megyek az biztos. Arról sem ártana beszélni, milyen rövidek a zöldek a zebráknál, futva lehet szinte csak átérni rengeteg helyen, ha idősebb vagy esetleg gyerekkel mész, esélytelen.

Deszkás 2011.02.11. 10:37:03

@mement: Nem, nem hazudok. Az a véleményem rólad.Odaírtam: Szerintem. Ergo nem lehet hazugság, mert nem tényt közöltem. de ezek után megkockáztatom azt is, hogy magyarul sem tudsz, mert meg sem érted, amit leírok. És még a helyesírásod is csapnivaló.

mement 2011.02.11. 10:37:44

@Deszkás: Disgrafias vagyok

Ugyananyira a velemenyemet irom le mint te.
Ha en hazudok
Te is.

Deszkás 2011.02.11. 10:38:49

@mement: Én minden nap vonattal járok be, nem csak heti 3-szor. És elférnek. Hiába csapkodott itt az asztalt, hogy nem, látom, hogy ha normálisan kettesével mennek az emberek és nincs ott kéregető, utcaseprő, árus, akkor igenis elférnek. de csapkodd csak az asztalt, attól még nem lesz igaz egyik ide beírt állításod sem.

Deszkás 2011.02.11. 10:39:35

@mement: Nem, kérlek, az te vagy!

Deszkás 2011.02.11. 10:40:47

@Deszkás: mármint aki telehazudja a topikot.

mement 2011.02.11. 10:41:23

@Deszkás: Kivancsi vagyok hogy kepzeled a dolgot, hogy a 4 helyrol erkezo egymasnak keresztiranyu haladasi iranynal hol segit az ha kettesevel mennek az emberke mint a tornasorban.

Ez a valosagtol totalisan elrugaszkodott elkepzeles. szelesebb jardara lenne szukseg, ha masnem legalabb a busz megallonal, ahol a legtobb ember torlodik fel.

mement 2011.02.11. 10:42:16

@Deszkás: ezen meg vitatkozhatunk hogy ki hazudik ki nem.
En tudom hogy nem hazudok.
Te is tudod hogy nem hazudsz.

Akkor miert is megyunk bele ebbe a gyermeteg hulyesegbe?

2011.02.11. 10:43:06

Azért azt nem kell elfelejteni, hogy a kresz azért van és azért olyan szigorú amilyen, mert egy motoros jármű életveszélyt jelent az úton. Minél gyorsabb, nagyobb, nehezebb egy jármű annál veszélyesebb és annál szigorúbb szabályokra van szükség, hogy ne haljon meg sok ember. Tehát autós ne sírjon, hogy "miért nem tartja be minden gyalogos a kreszt szó szerint". Tartsa be annyira, hogy ne sodorja veszélybe önmagát és másokat, üres úton ne álljon perceket egy lámpa miatt... gombokat pedig nyomjanak az autósok átkeléshez...

Deszkás 2011.02.11. 10:45:46

@mement: az a baj egyébként, hogy meg akarod itt nekem, nekünk magyarázni, miért mehet át a piroson a gyalogos. Én messzemenőkig elítélem azokat, akik megpróbálják bármilyen módon kimagyarázni, hogy ők gyalogosként, biciklisként, motorosként, autósként miért mentek át a piroson. Te pedig ezt megpróbáltad megideológizálni.

Jimbo75 2011.02.11. 10:46:16

Sajnos a sok barom autós azt képzeli, hogy ő az utak királya...
Ha csak ránézek a zebrára, már akkor meg kellene állniuk. Tegnap például mivel vagy 10 méterre volt még az autó a zebrától, leléptem a zebrára, aztán miután átmentem a túloldalra, megállt a barom állatja és kiüvöltött, hogy miattam kellett lassítania...
Nyilván Én is visszaugattam, hogy húzzon tovább, mert most már nemcsak a gyalogosokat, hanem a kocsisort is feltartja:))

mement 2011.02.11. 10:46:53

@Deszkás: Nem probalom megideologizalni, es nem probalom megmagyarazni hogy miert teheti.
Azt magyarazom hogy miert teszi.

Funkcionalis analafabetakrol hallotal e mar valaha?

Deszkás 2011.02.11. 10:48:37

@mement: Az engem messzemenőkig nem érdekel, hogy te mit hiszel. Hazudsz, mikor azt állítod, az út széle nem parkoló, mivel ha oda parkolóhelyet festettek fel, akkor parkoló. Hazudsz, mikor az állítod, a járda nem parkoló, pedig a parkolóhelyet oda festették fel. Ezek tények. Te hiába állítod, hogy nem parkoló, ha a KRESZ ezt másképp szabályozza, ezért mondtam neked először, hogy hazudsz. Ha ezek után te azt állítod, hogy nem hazudsz, lelked rajta. De ha többen is az ellenkezőjét fogják mondani, ne csodálkozz!

mement 2011.02.11. 10:49:48

@Deszkás: Ertem tehat ha holnaptol torveny irja elo hogy a viragokat mostantol repulonek hivjuk, es en meg is azt mondom virag, akkor hazudok?

Deszkás 2011.02.11. 10:49:53

@mement: Nem érdekel miért teszi. Ne tegye! És azzal, hogy te megpróbálod megmagyarázni, miért teszi, pont hogy ideológiai okot adsz neki.

"Funkcionalis analafabetakrol hallotal e mar valaha?" Igen. Az az, amit most te itt előadsz.

otapi 2011.02.11. 10:50:02

@Garbai Sándor: Az a poén, hogy rengeteg helyen nem is engedélyezték a járdán parkolást (azt külön táblával kell, ugye), ennek ellenére szedik rá a pénzt. Pl. a Múzeum körúttal párhuzamos Magyar utcában egy szabályosan parkoló autót sem lehet látni, emiatt mégsem büntetnek, csak szedik a parkolásért a pénzt.

mement 2011.02.11. 10:54:06

@Deszkás: Ha azt mondom hogy, nem gondolom akkor hazudok.

("ha elfogynak az ervek jon a szemelyeskedes?")

mqqq 2011.02.11. 10:55:09

@Deszkás:
@mement:
Édesek vagytok, ahogy itt flörtöltök.

Deszkás 2011.02.11. 10:56:15

@mement: Miért fundamentalista? Mert te nem tudod betartani a szabályokat, csak betartatni? Nem érted meg, hogy abból indult ki a vita, hogy a gyalogosok csak követelnek, de saját maguk nem tartják be szabályokat? ezzel van nekem a bajom. Addig ne tüntetgessenek a zerbán, hogy nem engedik át őket, ha közben szarnak a szabályokra. Ez itt a lényeg!

mement 2011.02.11. 10:59:39

@Deszkás: Mintha a gyalogosok egy civil szervezet lenne, vagy homogen erdekepviseleti szerv.

(tudom, hazudok most is)

Friedmann Juci 2011.02.11. 10:59:55

zseniális, hogy képesek az emberek ennyire harcolni egymással.
a legegyszerűbb az lenne, ha minden közlekedésben szereplő ember EMBERKÉNT tekinte a másikra, és tiszteletben tartaná a másik életét.
az autós igenis lassítson le minden alkalommal a zebra előtt, és ha embert lát a közleben azonnal álljon meg, a gyalogos pedig nézzen körbe, és lássa is a lámpát. (egyébként én is vagyok olyan paraszt, hogy kényelmesen sétálok át a zebrán. kérem a köveket.)

Deszkás 2011.02.11. 10:59:57

@mement: Hol van itt a személyeskedés? Hogy trollnak neveztelek, amiért már nem csak hazudsz, de hülyeségeket kezdesz ide hozni? Hogy jön ide az, hogy törvényt hoznak valaminek a nevéről? Nem tetszik neked, hogy a járda egy részét leválasztották és azon autók parkolnak. Megértem. De ettől még ne mond azt, hogy az nem parkoló, mert nem igaz. A virágos példád éppen ezért nem illik ide, mert nem nevezték át a járdát, hiszen a járda gyalogosrésze megmaradt, tudsz rajta közlekedni.

Deszkás 2011.02.11. 11:01:21

@Silent Bob: ??? Kit érdekel?! Nem erről szól a vita! Arról van szó, hogy a gyalogos akkor követeljen jogot magának, ha a kötelességeit betartja. Ha szarik a kötelességeire, ne követeljen jogot magának!

Olgicsq 2011.02.11. 11:01:45

@Styxx: szia styxx! tok igazad van, A CM is valahonnan inne ered, csak sajnos nem gondolom, hogy ettol most Kaliforniaban hamarabb megallnak az autosok a gyalogosoknak. (Konkrétan attol, hogy sok gyalogos egyszerre lelep az autok ele szervezetten) Ha barki megcafolna, annak azert orulnek.
a cel klassz, hogy tudatformalas, meg figyelemfelhivas a format meg kicsit tovabb kell gondolni szerintem. de ez privat velemeny. :)

mement 2011.02.11. 11:02:12

@Deszkás: Sztem meg jarda, es azert mert torvenyileg parkolonak neveztek at, attol meg jarda marad.

Azert mert az utszelen parkolhatsz, az nem parkolo, hanem ut.

Persze most is hazudok:)

Silent Bob 2011.02.11. 11:03:06

@Deszkás:
Már hogy jogot az életben maradásra?

tothh · http://polizis.blog.hu 2011.02.11. 11:04:13

@Deszkás: Itt megint egy kérdés jelenik meg. Attól, hogy nem tartják be egyesek a szabályokat, attól még mások igen, szóval az ő érdeküknek is számítani kellene...

Amúgy meg szerintem az egésznek sok köze nincs a rendpártisághoz. Nálam kevesebb rendpárti ember van, de én egyértelműen a gyalogosok pártján vagyok. Nem azt akarom, hogy ők szabálytalankodhassanak, hanem azt, hogy bizonyos területeken (mint már mondottam Nagykörúttól befelé, illetve a kiemelt területek, pl. liget) legyenek olyan szabályok, melyekben egyértelműen a gyalogosok érdekének elsődlegessége legyen kifejezve. És persze ezt a szabályt tartsa be mindenki.

Lumieres 2011.02.11. 11:04:30

@Atomot az indexre!: Úgy érte körbe 12 km... AZ Méterenkén 1 emberrel számolva 12 ezres élőlánc... Összejönne...

Joindulat SC 2011.02.11. 11:04:46

na lesz itt még autós CM is a járdán kocsikázva :)

mement 2011.02.11. 11:06:13

@Joindulat SC: Mondhatni minden nap van `autos cm`

Budapesten mindenkepp.

Paulette 2011.02.11. 11:06:21

Itt nálunk Pestszentlőrincen az Üllői úton nagyon gáz a helyzet. Ezek szerint máshol is. Többnyire gyerekkel közlekedem, a csúcs 11 perc, és akkor sem autós engedett át minket, hanem egyszerűen elfogytak annyi időre amíg átszaladtunk. Pedig az úttestten álltam (közvetlenül a járda mellett ugyan), ennél egyértelműbben hogy jelezzem az átkelési szándékot? Ritkán ugyan, de én is vezetek, és valahogy sosem okozott emberfeletti megerőltetést átengedni a gyalogosokat....

Deszkás 2011.02.11. 11:08:46

@Silent Bob: Nem. Megkövetelik a jogot a zebrán való áthaladásra, miközben saját maguk teremtenek életveszélyt a következő zebránál a piroson való áthaladással, miközben itt kötelességük lett volna megállni. De úgy látom, még mindig nem fogod fel te sem az érveimet. Amíg valaki átszaladgál a piroson, vagy a zebrától 10-20 méterre szaladgál át az autók között a Rákóczi út 6 sávján, addig ne követelőzzön, ne tüntessen. Ennyi.

derabitz 2011.02.11. 11:09:21

@Garbai Sándor:
Nevesítve nincs, de mint közlekedés és közlekedési mód állampolgári jognak van kimondva.

Deszkás 2011.02.11. 11:09:48

@mement: Így van, hazudsz. Attól, hogy aszfalt van alatta és középen autók mennek egy sávban, a két széle még lehet parkoló, nem? De akkor mondd meg nekem, mi a parkoló!

mement 2011.02.11. 11:10:17

@Deszkás: En nem szaladgalok at a piroson sehol, akkor nekem megengeded hogy tuntethessek(bar nem gondolom hogy ez jo megoldas):)?

mement 2011.02.11. 11:10:48

@Deszkás: Minek, ugy is hazudok:)?

Deszkás 2011.02.11. 11:12:21

@Joindulat SC: Volt már a kiskörúton, amikor a biciklis sávon parkoltak.

Silent Bob 2011.02.11. 11:13:37

@Deszkás: www.origo.hu/itthon/20090923-ipsosfelmeres-az-autosok-haromnegyede-bevallottan-szabalytalankodik.html

Ennek tükrében (és a te logikád alapján) azt hiszem jobb lenne, ha kussolnátok és átengednétek szépen mindenkit a zebrán.

mement 2011.02.11. 11:13:58

@Deszkás: nade azert megis csaka teljeseg igenye nelkul, idehazudom neked szerintem mi egy parkolo:)

Kulon erre a celra epitett, a forgalom helyetol elvalasztott, elszeparalt terulet, ami kialakitasat tekintve alkalmas arra, hogy masok zavarasa nelkul, a tulajdonod epseget megorizve, tarolhasd rajta az autod, akar hosszu tavon is.

kispiggy 2011.02.11. 11:15:04

@Kürüsüly: És mégsem jutott eszébe egyetlen autósnak, hogy kritikus tömeget szervezzek bárhová.

Pedig, ha nap mint nap autóba ülsz, hogy az 5 km-re levő munkahelyedre begurulj, aztán ott ülj 8 órácskát, akkor már nemcsak hogy megszervezted, de éled is.
Ez egy teljesen normális, elfogadott dolog.

Deszkás 2011.02.11. 11:15:14

@mement: látod, ezért mondom, hogy nem tudod a KRESZ-t. Képes vagy a KRESZ-be is belekötni, és kijelenteni, hogy attól, hogy az út szélén engedik a parkolást, még nem parkoló. Pedig az. Azért ilyen széles és egyirányú az út, hogy a két szélén lehessen parkoló. Attól, hogy számodra nem az, attól még az. Ezért kértem, hogy mond el, mi számodra a parkoló, hátha meg tudlak győzni, hogy nem csak az a parkoló, amiről te azt állítod. De látom, ez nem megy. Inkább mellébeszélsz és kijelented, hogy nem parkoló, ami a KRESZ szerint évtizedek óta parkolásra szolgál. Szánalmas. Csapkodd még az asztalt, attól nem lesz igazad.

kispiggy 2011.02.11. 11:16:42

@Kürüsüly: De vannak, akik máshogy élnek, és nem így járnak városon belül.

Deszkás 2011.02.11. 11:16:44

@Silent Bob: Vegyél vissza, jó! Én nem beszéltem így veled, hogy kussoljál!

Mellesleg én átengedem, de elvárom, hogy a pirosban ne szaladgáljon át előttem a gyalogos, és ha rádudálok, akkor elnézést kérjen, és ne visszaugasson!

Deszkás 2011.02.11. 11:17:28

@mement: Te nem szaladgálsz, te csak megpróbálod megmagyarázni, más miért szaladgál a tilosban. Az pont elég.

mement 2011.02.11. 11:17:31

@Deszkás: Az meg van hogy az egyiranyistott utakat a belvarosban meg azelott epitettek es alakitottak ki, mielott meg egyaltalan a robbano motorig eljutottunk volna:D?

Szoval szerinted ha a viragokat mar tobb mint 10 eve repulonek hivjuk akkor mindenki hazudok aki viragkent nevezi:)?

mement 2011.02.11. 11:18:11

@Deszkás: Ertem, tehat neked teljesen mindegy mi miert tortenik, csak ne tortenjen.

Erre mondom hogy fundamentalista rendparti fasszsag:)

Deszkás 2011.02.11. 11:19:02

@mement: :DD Ilyen nem létezik. Ugyanis a tulajdonod épségét sehol sem tudod megőrizni. A nagy parkolókban is nekimehet más is, nekinyithatja az ajtót, stb.

Deszkás 2011.02.11. 11:20:50

@mement: Mi van? Ennek se eleje se vége! :DDDD

mement 2011.02.11. 11:20:58

@Deszkás: Biztonsagosabb mint az utcan tarolni, a parkolot raadasul be lehet kamerazni, es sok esetben logolni is lehet rendszam alapjan a forgalmat, igy ha valaki nekiment az autodnak es jo autos szokas szerint minden jelzes nelkul el is menekul, van eselyed megtlalani.

Silent Bob 2011.02.11. 11:21:59

@Deszkás: Jó csak innentől kezdve talán ne te szabd meg "szabálykövetés alapján" hogy kinek mihez van joga. ;)

MagyarZizzi (törölt) 2011.02.11. 11:22:00

Maximálisan támogatom az ötletet! Ahová csak lehet, gyalog megyek, de egyre kevesebb helyre lehet, mert vagy a járdán is autók vannak, vagy lehetetlen átmenni az úttesten, mert a piros lámpa az smafu... (Mondjuk azért megértem azokat is, akik autós Critical Mass-t akarnak, nem csodálom, hogy elegük van a sok négysávoson átrohangáló gyalogosból!)

mement 2011.02.11. 11:22:16

@Deszkás: Tevedni nem ugyanaz mint hazduni, orulok hogy sikerult cirka haromnegyed ora alat eljutnod addig, hogy ha valaki nem azt szajkozza amit te es nem veled egyritmusban bologat, az maxmum tevedhet, vagy nem jol latja a dolgokat de semmikepen sem hazudik:)

Orulok.

Deszkás 2011.02.11. 11:23:59

@mement: Egyébként nem tudom, hogy jön ide a robbanó motor. Hallottál már a kocsikról? Tudod, ami még nem belsőégésű motorral működött. Na azok is megálltak az út egyik, vagy másik oldalán. Középen meg közlekedtek.

mement 2011.02.11. 11:25:40

@Deszkás: Javaslom nehany regi belvarosi foto attanulmanyozasat, es kerlek szamold ossze hany lovaskocsi parkol a korut vagy mas utca szelenl mondjuk az 1820 as evekben.

Deszkás 2011.02.11. 11:28:44

@mement: miért, te parkolóházra gondoltál? Mert a P+R illik nagyjából arra, amit te írtál, de attól még, hogy ott is kamera van, a tulajdonod nincs biztonságban. Hiába vettek fel kamerával egy baleset szilveszter éjjel, másfél hónap volt a nyomozás, és a tettes kézre kerítése. Szerinted, ha nekimennek az autódnak, vagy feltörik és elviszik, mennyi időbe telik, míg megtalálják?

Deszkás 2011.02.11. 11:30:27

@mement: Ez erre az egy esetre vonatkozik. Ettől még a többire tartom, hogy hazudsz.

Kürüsüly 2011.02.11. 11:32:00

@kispiggy:

Az a baj, hogy lehetne vitázni napokon keresztül, de mindig oda fajul a dolog, hogy a gyalogos/kerékpáros kombó valamiért úgy gondolja hogy neki valamiért több joga, van használni a várost.És mindig oda jutunk, hogy nemcsakhogy több joga van de kötelessége egy sem.Nekik nem kell ismerni a kresszt, ha meg ismeri nem kell betartani, rájuk nem vonatkoznak a szabályok, mindenki rájuk vigyázzon mert ők a gyengék, az autósok meg érezzék csak magukat megtűrt gonoszoknak.

Az nem probléma, hogy RENDSZERESEN szemben jön velem különböző egyirányú utcában egy bringás mert azt olvasta valahol neki ezt szabad(nemszabad, csak táblával jelzett utcában) az sem, ha valaki szándékosan lézeng egy 2x3 sávos út közepén.
Ezek a posztok nagyrészt keltik a hangulatot, mert aki mindennap kinn van az utakon bizony látnia kell, hogy a helyzet sokkal jobb mint amit gondolni lehetne.
A feszültséget azok a szélsőséges aktivisták keltik akik az imént felsorolt forradalmároknak képzelik magukat.Azok akik közlekedni akarnak tudnak is.Azok az aktivisták akik a zebrára lelépve a szélvédőn bemosolyogva DIREKT sétálva tartanak fel, vagy azok akik szándékosan körül nem nézve futnak(!) keresztül előttem, miközben próbálok kis ívben kanyarodni.vagy éppen azok a bringások akik az úttesten haladva a piros jelzést meglátva felkaptatnak a járdára és kb 40km/h órával elém jönnek a semmiből miközben kanyarodni próbálnék.

Az a baj, hogy jelenleg tök jól elvan gyalogos/biciklis/autós/kismotoros közlekedők 90%-a egymással, de van néhány fasz minden oldalban aki úgy érzi, hogy neki jogok járnak, és senkit sem kell magán kívül tolerálnia.

Deszkás 2011.02.11. 11:32:18

@mement: Azért mondom, hogy hazudsz más esetekben, mert kategórikusan kijelented, hogy az út széle nem parkoló, holott de, mivel a KRESZ is kimondja, és kijelölt parkolóhelyek vannak. erre nem tudom azt mondani, hogy tévedsz.

mement 2011.02.11. 11:32:42

@Deszkás:

Nem csak parkolo hazak mukodnek igy.
Ha van rendszam logolas, akkor bizony segitseg a kamera kepe

(Nyilvan ez is hazugsag)

mement 2011.02.11. 11:33:31

@Deszkás: harmadszora teszem fel a kerdest, ha holnaptol a viragokat kotelezo repulonek hivni, es en nem teszem akkor hazduok:D?

Funkerman 2011.02.11. 11:33:47

A mammut mögé, a szent jupáthoz menjetek! Ott mindjárt adhattok is egymásnak néhány pofontot. :) Napi 2 gyalogost biztos elüthetnék, szabályosan haladva a zöldemben.

Deszkás 2011.02.11. 11:33:51

@Kürüsüly: Na erről beszéltem idáig.

Silent Bob 2011.02.11. 11:35:26

@Deszkás:
Mondjuk azért mert naponta kinyírtok valakit. Másrészt pedig, ha jól tudom alkotmányos jog. Már ha a szabálykövetésnél tartunk.

Persze Te mondhatod, hogy ne tüntessenek, de azt nagy ívben leszarja mindenki. Mint ahogy én is mondhatnám, hogy aki nem tartja be a szabályokat, az ne vezessen (74% ugye...) de azt szintén leszarja mindenki.

mement 2011.02.11. 11:35:40

@Kürüsüly: Mi csak azt szeretnenk hogy az autosok megalljanak a zebranal es atengedjenek minket.

Ilyen egyszeru.

Deszkás 2011.02.11. 11:36:17

@mement: Az a baj, hogy egy olyan feltételezést citálsz ide, ami nem illik a beszélgetés fonalába. Fel sem merül, hogy valaki törvényben holnap azt mondja, hogy a virág repülő. Ezért a kérdésed megválaszolása teljesen felesleges, semmi másra nem szolgál, mint a kötekedésre.

Deszkás 2011.02.11. 11:37:22

@Silent Bob: "Te mondhatod, hogy ne tüntessenek, de azt nagy ívben leszarja mindenki." mint ahogy a tüntetést is le fogják szarni, ahogy eddig is leszarták, mivel volt már ilyen az Andrássy Bajcsy kereszteződésében.

qwertzu 2011.02.11. 11:38:53

A kommentek végigolvasása előtt

Oké az autóknak meg kéne állniuk, ha gyalogos áll a zebra előtt.

De! Felnőtt embernek meg át kell tudnia menni a zebrán. Soha nem kell egy autónál többet várnom arra, hogy átkeljek.
A taktika a következő. Jobbra nézek, nem jön semmi. Balra nézek, kérdés hányan jönnek.
1-2: Megvárom míg elmennek.
2+: Határozottan megyek, és figyelek, hogy ne üssenek el. Ha mást nem is, legalább a lábamat leteszem az úttestre, hadd kapkodják a kormányt, satuzzanak. A lényeg az, hogy nem szabad megállni, csak ha feltétlen muszáj. Azért van a kocsikon fék, hogy használják. Sokszor előfordul, hogy valaki áll a zebra mellett, nézi a kocsikat, és meg simán megyek és átkelek a zebrán. Határozottság.

Deszkás 2011.02.11. 11:38:56

@mement: Én meg azt szeretném, hogy a gyalogos ne intsen vissza, ha rászólok, hogy ne a piroson szaladgáljon át.
És szerintem egy ilyen tüntetéssel az ellenkezőjét fogjátok elérni.

Silent Bob 2011.02.11. 11:41:08

@Deszkás: Ebben nincs köztünk vita.

mement 2011.02.11. 11:42:07

@Deszkás: Ne szolj ra, en se kopok le minden autost aki baszik a szabalyokra, es nem torom le egyik tukret sem amikor biciklivel leszorit, es nem kezdem el buntetgetni autopalyan sem, ha nem kepes betartrani a sebesseg korlatot.

Ha ilyen jellegu probelmaid vannak, akkor inkabb pszichologushoz kene fordulnod, hogy adjon konfliktus kezelesi tanacsokat.

Deszkás 2011.02.11. 11:42:39

@Silent Bob: "Mondjuk azért mert naponta kinyírtok valakit."
Álljon meg a menet! Mi az, hogy ti? Általánosítasz? Az életben nem ütöttem még el gyalogost, nem hogy megöltem volna, szóval ne vegyél egy kalap alá, mert én is azt fogom akkor mondani, hogy ti átszaladgáltok a piroson és életveszélyt teremtetek.

Silent Bob 2011.02.11. 11:43:22

@qwertzu:
Én általában viszonylag hamar átjutok, de kurvára idegesít, mikor látja hogy át akarok menni, megvan a szemkontaktus erre a gázra lép, hogy hátha mégsem lépek le.
Majd mikor mégis, akkor satufékkel áll meg tőlem 20 centire és csúnyán néz.

mement 2011.02.11. 11:44:17

@Deszkás: Egyebkent direkt hozok a tematol fuggetlen parhuzamot, hogy ne lehessen befolyasolasal vadolni.

Ugyanaz a terminologia, egyik naprol a masikra a jardabol parkolo lett, ergo szerinted hazudok ha azt mondom az attol meg jarda, csak egy elmebeteg szabalyzas teszi lehetove hogy raparkolj.

Ugyanez a helyzet a viraggal, ha holnap kitalalja valaki hogy a viragot repulonek hivjuk, az attol meg virag marad. Mind funkciojat tekintve, mind lenyegi reszet.

Deszkás 2011.02.11. 11:44:52

@mement: Miért ne szóljak rá?! Azért szólok, hogy tudja, hülyeséget csinált, elgondolkozzon rajta, hogy legközelebb ne csinálja. Nem nekem kell pszichológushoz menni, hanem annak, aki megmagyarázza, miért megy/mehet át a piroson, ahelyett, hogy elítélni azt.

kispiggy 2011.02.11. 11:45:28

@Kürüsüly: @Deszkás: @mement: "Mi csak azt szeretnenk hogy az autosok megalljanak a zebranal es atengedjenek minket.

Ilyen egyszeru."

Hogy megidézzem kedves kollegánk szavait...

Silent Bob 2011.02.11. 11:45:45

@Deszkás: Tőlem úgy mondod, ahogy akarod. Ha valakiknek (segítek: autósok) az álláspontját képviseled és próbálod másokkal elfogadtatni, akkor nyugodtan mondhatom, hogy "ti".

Deszkás 2011.02.11. 11:45:50

@mement: "egyik naprol a masikra a jardabol parkolo lett, "
Nem lett csak egy részéből! Innetől bukik az okfejtésed.

mement 2011.02.11. 11:45:59

@Deszkás: Te is alltalanositasz, addig ne tuntetgessunk amig gyalogosok atrohangalnak a piroson.

Megint csak az azonoso terminologia. Amig mindenap kinyirtok valakit addig ne haljunk egy hangot sem.

Ugye milyen megkapoan bajos erzes, amikro ugyanazt az ervrendszert veled szemben hasznaljak:)?

SzDaniel 2011.02.11. 11:46:45

Chicagoi szarosztrajk!

kispiggy 2011.02.11. 11:47:16

Ha lesz valami előrelépés, eszmecsere a topickal kapcsolatban, szóljatok, mert érdekelne. Viszlát!

mement 2011.02.11. 11:47:49

@Deszkás: Ezen nem bukik semmilyen okfejtes.

vagy ha ennyire lovagolunk a szavakon, akkor kepzeld el ugy hogy csak a virag szirmait kell repulonek hivni...

Deszkás 2011.02.11. 11:48:29

@Silent Bob: Nem! Én nem az autósok álláspontját szeretném elfogadtatni. Az én álláspontomat képviselem, nem másokét, ezért ne használd rám a "ti" kifejezést. Én sem mondtam itt senkinek sem, hogy ti átszaladgáltok a piroson. Nem szokásom egy kalap alá venni senkit a másikkal.

Silent Bob 2011.02.11. 11:49:00

@kispiggy:
Röviden összefoglalva: mindenki köcsög. :)

Deszkás 2011.02.11. 11:50:01

@mement: Már miért ne bukna?! A járda attól még járda maradt, csak a szélessége csökkent.

Silent Bob 2011.02.11. 11:50:50

@Deszkás:
Ezek szerint te nem tartozol a 74%-ba sem. Tehát 50-nel mész városban, 130-cal autópályán, nem telefonálsz, stb. :)
Ebben az esetben elnézést kérek. :)

Kürüsüly 2011.02.11. 11:51:50

@mement:

Én úgy látom, hogy az autósok igyekeznek, nincs 100%os eredmény,de én nem látom, hogy teljesen le lennének kakilva a gyalogosok, a probléma azokon a helyeken van ahol irányonként több sáv van, és nincs lámpa. Ezek elég veszélyes helyek ez tény, ezeken kellene változtatni.
De ez szerintem nem egy ÁLTALÁNOS probléma, hanem lokális.De itt hiába masírozol körbe, mert nem lesz jobb, ide lámpákat kellene tenni attól lenne jobb.

mement 2011.02.11. 11:52:03

@Deszkás: es amit elvettek reszt az is jarda maradt, csak atneveztek masvalamnek.

Ha a virag szirmait atnevezzuk a virag attol meg teljes egeszeben virag marad:)

idehazduom neked amit egyebeknt ezt te irtal:)
"hogy abból indult ki a vita, hogy a gyalogosok csak követelnek, de saját maguk nem tartják be szabályokat? ezzel van nekem a bajom. Addig ne tüntetgessenek a zerbán, hogy nem engedik át őket, ha közben szarnak a szabályokra. Ez itt a lényeg!"

Sehol egy alltalnositas igaz:)?

mement 2011.02.11. 11:53:57

@Kürüsüly: En nem akarok masirozni:) Nem latom ertelmet tuntetesnek, de mint mondtam van ra igeny, es ez elgondolkoztato.

Deszkás 2011.02.11. 11:55:28

@Silent Bob: Így van. Maximálisan szabálytisztelő vagy.

Silent Bob 2011.02.11. 11:57:01

@Deszkás: Érdekes, a fórumokon szinte csak olyanok vannak. :)
Tudnám honnan van akkor az a sok szabálytalankodó az utcán. Nekik biztos nincs internetjük. :)

mement 2011.02.11. 11:57:09

@Kürüsüly: egyebkent nyilvanvaloan van pozitiv valtozas, az elmult 5 evet tekintve

Deszkás 2011.02.11. 11:58:19

@mement: "es amit elvettek reszt az is jarda maradt, csak atneveztek masvalamnek."
Jobb lett volna, ha elbontják?

Általánosítás, igen, de nem azt írtam, amit te a számba adtál, idézem: "addig ne tuntetgessunk amig gyalogosok atrohangalnak a piroson." Látod a különbséget? Én többes szám 3. személyben írtam végig, szó sem volt rólad.

Lumieres 2011.02.11. 11:58:49

Ha komolyan gondoljátok akkor szervezzétek meg a fészbukon. Legyen valami hívószó... Mondjuk a tisztább belvárosi levegőért élőlánc...
Aztán meglátjuk hányan csatlakoznak. Ha csak tizen, akkor tényleg csak a zebrán fogunk ide oda szaladgálni...

A tömeg mérete határozza milyen legyen a rendezvény. 10 ezer budapesti szerintem eljönne.

Deszkás 2011.02.11. 11:59:37

@Silent Bob: Megnézheted más fórumokban is a hozzászólásom, ott sem hiszik. Egyébként nem tudom, milyen fórumokat olvasol, nézz be mondjuk az autozz.blogra, meglátod, mennyire nem szabálykövetőek ott sem.

Lumieres 2011.02.11. 12:00:39

@Lumieres: Kinek tetszik az ötlet. 5 ember már elég kezdéshez...

Lumieres 2011.02.11. 12:01:25

Deszkások? Szevasztok!
Kemping bringások? Szervasztok!

Szerintem 100 ezren is vagytok!!!!

Silent Bob 2011.02.11. 12:02:10

@Deszkás: Rendszeresen olvasom és 2-3 emberen kívül senki nem vállalja be, hogy ő azért néha egy kicsit...

Lumieres 2011.02.11. 12:02:11

Ez a kritikus tömeg. Az elpusztíthatalan élő organizmus: A NÉP!

mement 2011.02.11. 12:02:52

@Deszkás:

"Általánosítás, igen, de nem azt írtam, amit te a számba adtál, idézem: "addig ne tuntetgessunk amig gyalogosok atrohangalnak a piroson." Látod a különbséget? Én többes szám 3. személyben írtam végig, szó sem volt rólad. "

:DDD Ritkan szoktam atmenni ennyire szemelyeskedesbe, de mar vinnyogva rohogunk rajtad itt a gep elott, hogy mennyire iskolapeldaja vagy a duplagondol nevu nagyszeru mentalis onvedelemnek.
Mindenki hazudik es hulye csak te vagy helikopter igaz?:)

Lumieres 2011.02.11. 12:03:26

Na milyen ötlet? 100 km-es emberkígyó... Közben Budapesten.

Lumieres 2011.02.11. 12:06:52

Mitkíván a Magyar Nemzet?

Magyar Nemzeti HIphopreppet!!

Kürüsüly 2011.02.11. 12:07:33

@mement: amúgy ha nem az autósak ELLEN lenne demonstráció azzal nem is lenne bajom, meg szerintem az autósok többségének sem.

Sok olyan hely van a városban amivel kezdeni kellene valamit. Többsávos utak lámba nélkül tényleg gyalogosokkal az út szélén akik percekig állnak ott alkalmat keresve az átkeléshez.
Ezeket összeszedve lehetne közös kezdeményezésbe fogni az autósokkal.
Azt hiszik a gyalogosok, hogy merő rosszindulatból nem állnak meg az autósok, pedig egy csomó helyen egyszerűen veszélyesnek érződik a külsőben a forgalommal haladva 50-60 környékéről a gyalogost meglátva fékezni hogy hátha megáll a belsőben haladó is.
Egy csomó helyen van olyan amikor a gyalogos gonoszságnak érzi, hogy nem állnak meg neki, miközben csak későn látják meg.
Egy csomó félreértés okozza az ellenségeskedéseket.Szerintem ezen kellene változtatni.

Lumieres 2011.02.11. 12:07:38

Vazulnak koppánynak vére... Idegen ajkú repperek félre...!!!

Lumieres 2011.02.11. 12:08:43

@mement: Megcsinálod? Ha igen Történelmet csinálsz!!!! Van fészbukod? Bevállalod? Én csatlakozom!

Lumieres 2011.02.11. 12:09:22

Megcsináljuk a NÉPPET!!

mement 2011.02.11. 12:10:45

@Kürüsüly: Valahogy nem hiszek a mindenap autoval jaro emberek kompromisszum kesszegeben:(

Deszkás 2011.02.11. 12:16:53

@mement: örülök neki, hogy jól mulatsz a saját hülyeségeiden. Sehol nem állítottam azokat, amit te nekem tulajdonítasz. szánalmas a vergődésed, ahogy próbálod bebizonyítani, hogy mindenben neked van igazad és mindenki más hülye, és megpróbálod elhitetni magaddal, hogy ez én vagyok és nem te.

Deszkás 2011.02.11. 12:17:27

@Silent Bob: Nem olvasod elég rendszeresen. :D

Kürüsüly 2011.02.11. 12:22:10

@mement:

szerintem van ebben lehetőség,nincs olyan hogy az autósok 100%-a megváltozik, de mindenki képes változni.
5 éve bringával kimenni az autók közé halálos volt, most meg simán kiviszem a gyereket is, mert normálisan közlekedve én biztonságban érzem.(nyilván nem a váci úti felüljárón próbálkozunk).

A zebrákkal meg ráadásul tényleg azt érzem, hogy totál összeveszik két csapat miközben együtt kellene cselekedni, és a gázos helyeken kikényszeríteni a lámpát.
Hülyék mindig lesznek minden oldalon, de nem az ő viselkedésük alapján kellene megítélni az egész csapatot. Amúgy vannak itt vezető szellemek a kerékagy, meg a gyalogosok blogja fogjon össze a totalcarral, meg az autózz bloggal és szedjük össze a gázos kereszteződéseket,és demonstráljunk együtt.
szerintem lenne fogadókészség minden oldalon.

Deszkás 2011.02.11. 12:22:45

@mement: Ahogy a tiédért is. Nem én hazudtam tele a topikot kettőnk közül. Aztán lehet röhögni, attól még igazad nagyon nem lesz. Max kínodban röhöghetsz a képzelgéseiden. Tudod, nem én állítom, hogy nem parkoló, amit parkolónak alakítottak ki. Aztán mondhatod, hogy kár a gőzért, ebből te már nem jössz ki jól, max a haverjaid előtt. Szánalmas vagy.

Deszkás 2011.02.11. 12:24:13

@mement: Itt van a gond! nem hiszel a másikban, holott előzőleg magad is beismerted, hogy változások történtek az elmúlt években. Fura ez a kettősség nálad.

mement 2011.02.11. 12:31:39

@Kürüsüly: Nehezen tudom elkepzelni a totalcarol valamely ujsagirojarol, hogy az autosokat nezve onkorlatozo tevekenysegert kampanyoljon.
A TC az pont az az ujsag ami azt a (remelem hamis) kepet kozvetiti hogy az autosok, egyutmukodesre keptelen emberek hada, akik magasrol tesznek arra hany ember eletet keseritik meg a mindenapi gyakran indokolatlan autokhasznalattal.

Ertem hogy egy fajta osszefogast varnal, es talan ez is lenne a celravezeto, de ez ma nem az az orszag ahol az emberek jozanesz alapjan kepesek onmagukat korlatozni, es helyes viselkedesi mintazatba terelni az eletuket, ez egyebkent kozlekedesi eszkoztol teljesen fuggetlen.
Az eszervek nalunk nem szamitanak tenyezonek, csak a felulrol jovo korlatozas es a penztarcara hato intezkedeseknek volt ertelme.
(Ez egyebkent tragedia valahol....)

mement 2011.02.11. 12:32:40

@Deszkás: a valtozast kizarolag a a felulrol jovo szigoritasok hoztak el.

BGM 2011.02.11. 12:33:43

Mint állandó gyalogos egyetértek avval,hogy valamit tenni kellene a gyalogosok zebrán való áthaladásának biztosítására.Ez ma az esetek 80-90%-ában szinte lehetetlen,életveszélyes dolog(tisztelet a kivételnek!).Ezt idáig sem a Kresz,sem annak legutóbbi módosítása nem tudta megszüntetni.(Ha jól tudom a módosítást is csak az hozta,hogy rövid idő alatt sok embert gázoltak halálra a zebrán és valamit lépni kellett).Lehet,hogy a posztban leírt figyelemfelkeltő akció jó dolog,nem tudom.(Én már jóval drasztikusabb megoldásokon is gondolkodtam sokszor dühömben:bedobni kővel a gúnyosan elhajtó autós ablakát,lefényképezni a szabálytalankodót,stb.)De valamit tenni kellene,mert hiába várunk arra,hogy a sok udvariatlan,beképzelt,nagyképű autós valaha is megváltozzon.Mérhetetlenül lenézik a "szegény","csóró" gyalogosokat.
Az itteni autóspárti(mit keresnek itt egyáltalán,nem bírják elviselni,hogy itt se ők győzzenek?)kommentekből ítélve úgy tűnik számomra,hogy az autósok mintha a gyalogosok máshol történő szabálytalan viselkedését bosszulnák meg a zebrán.DE AZ NEM UGYANAZ A GYALOGOS!

mement 2011.02.11. 12:34:20

@Deszkás: Nyilvanvaloan hazudok reggel ejjel meg este:)

Ez a hobbim, hogy idejarkalok blogokra es telehazudozom oket:)

Deszkás 2011.02.11. 12:37:00

@mement: Ez így ebben a formában egyáltalán nem igaz. Szeretném megkérdezni, mire is gondolsz pontosan. én semmiféle felülről jövő szigorításról nem hallottam, csak tervekről, amiket nem vezettek be.

mement 2011.02.11. 12:37:07

@Kürüsüly: Na egyebkent a lenyeg maradt le

A tomegdemonstraciok celja hogy felhivja a vezetok figyelmet, hogy egy adott problema rengeteg embert erint es foglalkoztat, a kozvetett uzenete mindig az, hogy ez a rengeteg ember mind mind valasztopolgar is egyben, igy a gondjuk megoldasa esetlegesen plusz szavazatokal jar, vagy azzal hogy nem vesztenek el tamogatokat.

Szoval ezert gondolkodnak ma az emberek demonstracioban, es nem alulrol jovo valtozasokban. Tul elesek az ellenerdeke, es tul keves a komrpomisszum kesszseg.

Deszkás 2011.02.11. 12:37:40

@mement: Úgy érzem, előző hozzászólásodban is ezt tetted.

mement 2011.02.11. 12:37:49

@Deszkás: nyilvan nem igaz mert hazudok:)
Mar azelejen leszogezted, kar ismetelgetni.

Deszkás 2011.02.11. 12:40:19

@BGM: "Ez ma az esetek 80-90%-ában szinte lehetetlen,életveszélyes dolog(tisztelet a kivételnek!)."
Se gyalogosként, se autósként nem ez a tapasztalatom. Miért jó ferdíteni? (Ahogy a múltkor a TV is tette, mikor többször elmondták, hogy a biciklis a zebrán akart átmenni, és azt már kihagyták, hogy a biciklin ülve mindezt szabálytalanul tette.)
".Ezt idáig sem a Kresz,sem annak legutóbbi módosítása nem tudta megszüntetni.(Ha jól tudom a módosítást is csak az hozta,hogy rövid idő alatt sok embert gázoltak halálra a zebrán és valamit lépni kellett)"
Milyen módosítás történt?

Deszkás 2011.02.11. 12:42:16

@mement: Tehát megmutatod, mi változott a KRESZ-ben, mire alapozod az állításod, vagy nem?

mement 2011.02.11. 12:44:37

@Deszkás: nem mert ugy is csak hazudok:)

Kürüsüly 2011.02.11. 12:45:45

@mement:

Nem a demonstrációval van bajom, hanem azzal ,hogy már megint valaki ellen történik.
Azzal van a bajom, hogy sokan itt tényleg azt hiszik, hogy személyükben bántják meg az autósok amikor nem állnak meg.Miközben 10ből 7 alkalommal félreértésről van szó.
Tőlem lehet demonstrálni, de a célok legyenek konkrétak.Fogjon össze a három csapat, és demonstráljon azokon a helyeket ahol szarul van megoldva a zebra.
Az a megoldás, hogy elgondolkodunk azon, hogy bedobjuk kővel az autók ablakát mert nem állt meg? Persze gonoszságból, nem azért mert féktávolságon belül vette észre,vagy mert nem volt egyértelmű a szándék, vagy mert szarul van kitáblázva egy zebra,vagy mert az előtte haladótól nem is látszik, hogy valaki át akar kelni. vagy mert csak elbambult. (gondolom egyetlen gyalogos sem hibázott még életében)

Ráadásul én autósként nem érzem, hogy ennyire rossz lenne a helyzet, én is megállok, és mások is, sosem láttam még senkit azért idegeskedni mert valaki átengedett egy gyalogost a zebrán.

Deszkás 2011.02.11. 12:46:03

Csak leszögezném. Voltak tervek, hogy a zebra előtt 30-ra kelljen lassítani, de ezt elvetették. Más szabályozás az ügyben nem történt.

Deszkás 2011.02.11. 12:46:54

@mement: Gondoltam. Ennyit rólad. Állítasz valamit, de bizonyítani nem tudod.

mement 2011.02.11. 12:48:09

@Deszkás: mondtam mar ez a hobbim, ide jovok a blogszferaba es tele hazudozom a topicokat:)
Ezek utan hogy varhatsz el barmi bizonyitast:D?

Silent Bob 2011.02.11. 12:52:38

@Kürüsüly: „(2) Azt a helyet, ahol az (1) bekezdés értelmében a gyalogosnak elsőbbsége van, a jármű vezetőjének csak olyan sebességgel szabad megközelítenie, hogy a jármű vezetője az elsőbbségadási kötelezettségének eleget tudjon tenni. A jármű vezetőjének a kijelölt gyalogos-átkelőhelyet csak fokozott óvatossággal és olyan sebességgel szabad megközelítenie, hogy a járművel, amennyiben szükséges, a gyalogos-átkelőhely előtt meg is tudjon állni.”

mement 2011.02.11. 12:52:59

@Kürüsüly: Ertem mit mondasz, es egyet is ertek egy reszevel.

En tudom hogy nem gonoszsagbol nem allnak meg, vagyis a jo resze, hanem mero figyelmetlensegbol, es azert igazabol nem tudnak vezetni, csak iranyitani az autot.

Ha lesz kozos kezdemenyezes en tamogatni fogom, de azt gondolom ilyen egy hamar nem lesz nalunk, kozlekedes tekinteteben. Addig amig az autohasznalathoz erzelmi es onmeghatarozasi reflexek kapcsolodnak, addig nem fogjak objektivan, funkcio elve alapjan szemlelni a kerdest. Sem az autohasznalo, sem a gyalogos, es sem a valasztott vezeto, akinek a kezeben a valtoztatas es dontes lehetosege.

Kürüsüly 2011.02.11. 12:58:02

@mement:

A kerékpárosokkal szemben sikerült javítani a morált,(szerintem a gyalogosokkal szemben is). Ha van jó példa akkor nem kell pesszimistának lenni:)
@Silent Bob:

Ne haragudj de a kreszt bemásolgató kollégákon jókat szoktam röhögni az autós blogoknál is:)
Ezt most is megteszem:)

mement 2011.02.11. 12:59:16

@Kürüsüly: Legyen igazad:) Remeny hal meg utoljara.

Deszkás 2011.02.11. 13:02:12

@mement: értem. Tehát habogsz a levegőbe továbbra is. melléduma, az megy.

Silent Bob 2011.02.11. 13:06:33

@Kürüsüly:
Egész nyugodtan, csak áll meg a zebránál, ha jön valaki. :)
Csak azért idéztem, mert ennek alapján nem lehet olyan, hogy "féktávon belül".

mement 2011.02.11. 13:08:41

@Deszkás: nem habogok... Hazudok:D

Kürüsüly 2011.02.11. 13:17:25

@Silent Bob:

Ha kreszkönyvvel a kezedben hal meg valaki az mennyivel jobb mintha nélküle.
Ezt a szabályt a Kós Károly sétányon mindenki betartja, mert ott be lehet.
A budaörsin befelé meg senki sem, mert ott nem lehet betartani.
Az autósok ismerik a kreszt, de a közlekedés olyan mint minden gyakorlati működés.A helyzethez idomuló.
van pl. egy reptér minden fingás le van szabályozva, mégis a legnagyobb sztrájkfegyer az ha a dolgozók elkezdik betartani azokat betűről betűre. nyilván azért mert minden szabály jó, csak éppen betarthatatlan.
A kresz pont ilyen. ha egy élethelyzethez nem illik akkor nem fogják betartani, ha baj van viszont az alapján fogják elítélni.

A megoldás nem az, hogy egy 2x3 sávos út mellé kiteszünk egy 30as táblát és várjuk, hogy majdcsak betartják, hanem az, hogy odarakunk egy nyomós lámpát.

fidesz = házmesterek pártja 2011.02.11. 13:20:02

@Silent Bob: azért az se volt teljesen komplett, aki ezt így megfogalmazta. Ettől kezdve a zebrát csak fokozatosan lassítva lehet megközelíteni úgy, hogy, a zebrán max. 10km/h sebességgel gurulsz át. Mert ugye bármikor feltűnhet egy vicces kedvű, figyelmetlen gyalogos.

mement 2011.02.11. 13:20:11

@Kürüsüly: vagy egy trafipaxot:)

A kerdes inkabb az hogy milyen elonyel es milyen hatranyal jar egy harmincas korlatozas.

mement 2011.02.11. 13:24:56

@Atomot az indexre!: en nem latom valosagtol erugaszkodotnak, hogy lassitva kozelitsd meg a zebrat, de legalabbis motorfekkel, hogy ha valaki ki lep eled, marpedig zebran kifog lepni mert azert van, megtudj allni kenyelmesen, es ne hirtelen satuznod kelljen.

A normalis ember magatol is igy cselekszik, a tobbieket sajnos `kenyszeriteni kell`

Kürüsüly 2011.02.11. 13:25:50

@mement:

a kérdés nem a kikényszerítésen van, hanem azon, hogy ér e annyit a 10 percenként érkező gyalogosok átkelése, hogy megbénítsa az ország 2 autópályája felé/felől érkező forgalmat egy betarthatatlan táblával.most a budaörsin lvő zebráról beszélek.
A válasz nem.
A megoldás nyomógombos lámpa, felüljáró, aluljáró.

Bármit engedélyezni lehet, és bármit meg lehet tiltani papíron, de a hülye szabályozást senki sem fogja betartani. Ez élet minden területére igaz.

mement 2011.02.11. 13:28:51

@Kürüsüly: Valoszinuleg igazad van a helyszinel kapcsolatban.

De peldaul pont az autopalyarol levezeto szakaszokon nem feltetlen hulyeseg egy fokozatos lassitast kikenyszeriteni, hogy mire beer a varosba, mar ne legyen benne a "kocsikazos" erzes.

Silent Bob 2011.02.11. 13:30:00

@Atomot az indexre!:
Ez azért nem teljesen igaz. Ha látod, hogy közelít valaki a zebra felé, akkor igen.
Ha a közelben sem látsz gyalogost, akkor nem kell 10-re lassítani.

@Kürüsüly: Ebben igazad van, csak azzal nem számolsz, hogy Magyarországon az emberek nagy része faszkalap. Egyelőre ez nagyobbrészt úgy működik, ahogy mondtad: meghalhatsz kreszkönyvvel a kezedben, mert az erősebb kutya baszik. Csak épp ez nem feltétlenül van így jól.
Pl. ha gyalogosként jó fej vagyok és elengedek egy autót, hogy ne kelljen lassítania, akkor ne kapjon már vérszemet a következő kettő is.

különvélemény 2011.02.11. 14:24:31

@Deszkás:
Nyilván vannak olyan helyek, ahol ez a helyzet.
De én általános százalékokat mondtam, nem helyspecifikusat.

tothh · http://polizis.blog.hu 2011.02.11. 14:28:45

@Silent Bob: Jó pár helyen jártam már Európában, de mindenhol az volt az alapvető tapasztalat, hogy ha gyalogos lelépett, akkor akár satufék árán is megálltak. Én egyedül Magyarországon tapasztaltam azt, hogy nem zavarja őket, hogy a gyalogos át akar kelni.

Amit még kifejezetten "kedvelek": Állok szépen a piros lámpánál. Keresztbe megy a kanyarodó forgalom, de ráállnak a zebrára, mert nehéz besorolni. Aztán nekik piros, a gyalogosnak zöld, aztán lehet kerülgetni a zebrán álló autókat.

A budaörsi út esetében én a nyomógombos megoldást találnám jónak.

Amúgy, hogy ne egyoldalúan a gyalogosok pártját fogjam, egy kritikát is megejtenék: Reitter Ferenc utca, osztott pályás, széles út. Rajta a harmincas meg a húszas buszok. Az bír frankó lenni, amikor a figyelmetlen gyalogos a busz elé lép ki. Ekkor persze satufék, és mindenki zuhan előre. Szóval azt én elismerem, hogy vannak gyökér gyalogosok is, de ha én már betartok minden szabályt - mint gyalogos-BKV-s - akkor az autósok részéről is ezt várnám el, illetve, hogy figyelembe vegyék, hogy ebben a képletben ők az erősebbek, mi pedig a gyöngébbek vagyunk.

BGM 2011.02.11. 14:52:45

@Deszkás: Nem ferdítek,nekem ezek a mindennapi tapasztalataim a zebrán.(50 éve gyalogolok,soha nem volt autóm,jogsim.)Akinek nem az a véleménye,mint neked az hazudik?
Mivel biciklizem is arról is megvan a véleményem,de ez nem ide tartozik.Itt autós/gyalogos a zebrán a téma.

Deszkás 2011.02.11. 15:11:29

@különvélemény: Szerintem meg a te általánosításod nem állja meg a helyét. Ennyi. Erre próbáltam meg rámutatni.

Deszkás 2011.02.11. 15:13:22

@BGM: Én viszont nap mint nap sétálok, gyaloglom és autózom is a városban és teljesen mások a tapasztalataim mint neked.
"Akinek nem az a véleménye,mint neked az hazudik?" Nem ezt mondtam. Azt mondtam, hogy szerintem ez ferdítés, mert nekem ezzel szöges ellentétben áll a tapasztalatom.

Deszkás 2011.02.11. 15:23:36

@BGM: "Akinek nem az a véleménye,mint neked az hazudik?" LoL! 1, Ez nem a véleményem volt, hanem a tapasztalatom, mely elég érdekesen szöges ellentéte a tiednek, pedig én autózom és gyaloglom is a városban.
2, Nem azt mondtam, hogy hazudsz, hanem hogy ez ferdítés. Le is írtam, miért. Az 80-90% nagyon nagyon durva adat. És biztos, hogy nem ez az általános.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2011.02.11. 18:46:00

a Júdeai Nemzeti Front öngyilkos kommandójának akciója.

A zsidózás itt is megjelent....

fidesz = házmesterek pártja 2011.02.11. 19:00:45

@mement: hát a fene tudja... szerintem az úttest elsődlegesen arra lett kitalálva, hogy járművekkel ott közlekedjünk (nincs autóm, nem is volt, nem is lesz, mielőtt még valaki...)
Tudom, hogy erősen sarkítottam a dolgot, de nekem kb. az jön le ebből a viszonylag új szabályból, amit írtam. Mert mi a biztosíték rá, hogy pl. éjszaka mész a Bajcsy-Váci út vonalon, amikor a lámpák már sárgán villognak, hogy nem ugrik eléd a sötétből egy gyalogos valamelyik zebránál?

@Silent Bob: lásd itt fent! Éjszaka pl. elég nehéz észrevenni a járdán kószáló alakokat. És ha az autós tartja a... mennyi most a városi max.? 50? 60? akkor még nehezebb.

BGM 2011.02.11. 19:33:22

@Deszkás: Melyik városban?:-)
A 80-90% az én személyes tapasztalatom(10-ből 8-9 autó nem áll meg nekem a zebránál az én városomban.
Én és te ugye nem vagyunk sziámi ikrek?

Deszkás 2011.02.11. 19:59:07

@BGM: Budapest
Ezt írtad: "Ez ma az esetek 80-90%-ában szinte lehetetlen,életveszélyes dolog"
Ez általánosság,és erre írtam, hogy mivel nekem ellentétes tapasztalataim vannak, ezért ez így ebben a formában nem igaz. Ha azt mondod, hogy ahol te jársz, elfogadom. De nem ezt írtad.

sanche · http://elakadasjelzo.blog.hu/ 2011.02.11. 22:36:03

Istenem, már megint egy ráérő elmebeteg!

Én 99%ban BKV-zom és a közlekedésben éppen a gyalogosok (és a bringások- de hálistennek ők kevesen vannak..) a legkatasztrofálisabbak.

Nyilván nem kell szétszedni csoportokra az embereket, mert a legtöbb embernek van jogsija és jár is ide-oda kocsival.. Még akkor is, ha többet tömegközlekedik. Bringásokra dettó ez vonatkozik.
Az autós kultúra nem mondom, hogy olyan nagyon szuper(bár a sokszor hasonlított balkánhoz nem hasonlítható... primitív, tudatlan műveletlenségüket bizonyítják, akik balkánhoz hasonlítják a magyar közlekedést..)
De amiben jobb, amiért többen tartják be autóval a szabályokat, az az, hogy az autóst néha el is kaphatják a rendőrök. Gyalogost, biciklist kb soha. Ezen kéne változtatni.

Emlékszem, 15 éve álltunk nagy tömegben a Móriczon a zebránál és vártuk, hogy zöld legyen a gyalogoslámpánk. Mondom, bennem van, hogy áll mindenki. Ugyan a Móriczot átszabták azóta párszor, lámpák még vannak. 90% a csörömpölő villamos elé is kilép, autóról nem is beszélve. És az a legnevetségesebb, mikor állok kb egyedül(mert a birkák elindulnak..) és még engem akarnak elsodorni, meg lelökni a járdáról.. Röhej.
Amúgy erre az lenne akkor a témaindító szerint a megoldás, hogy piroslámpánál is hajtson át demonstrálva minden BKV jármű és minden autó? Direkt a tömegbe? Zseniális lenne.

Amúgy nem a jelenség létét kérdőjelezem meg, hanem az a nevetséges, hogy pont egy olyan "réteg" ugrál(én is közéjük tartozom) ahol a legpofátlanabbul és legtöbbet szabálytalankodnak. Én is szoktam szitkozódni ha csak a negyedik autó áll meg(azért ilyen arány simán megvan), lehetne ezt jobban rendőrökkel figyeltetni, de a kerékpáros és bringás szabálytalanságokat IS sokkal jobban kéne büntetni.
És említettétek, hogy nyugaton több országban zebránál megállás van... tényleg vannak ilyen országok, ez csak azért, mert ott a rendőrök figyelnek erre. De egyébként, pl Ausztriában a gyalogosok is normálisabbak. kis utca, piros a lámpánk..nem jön épp semmi. Helyi osztrákok várnak türelmesen, külföldi birkák meg elindulnak...

fidesz = házmesterek pártja 2011.02.11. 22:52:16

@sanche: idén nyáron, Bécsben, nem igazán ezt láttam. Ugyanúgy szartak a pirosra (nem a Mariahilferen, ahol alig találsz odavalósit!)

KissGecihuszár 2011.02.12. 11:04:51

Mint aktív gyalogos, autós és nem utolsó sorban bringás, maximálisan mellette vagyok 1 ygalogos "critical mass" felvonulásnak, hisz már gyalogosként odáig jutottam, hogy néha-néha bele kell rúgnom 1-1, a zebránál padlógázzal tovahajtó kocsi oldalába, ezért igyekszem mindig olyan cipőt viselni,mely sérülést okozhat a dukkón! Viszont, mint autósnak, tele van a tököm azon gyalogosokból, akiknek már 100m-ről villogok, hogy átmehetnek, hisz ezzel az a célom, hogy ne kelljen 0-ra lefékezni a kocsit, mert az az ismételt gyorsítással rengeteg felesleges energia elégetéssel jár, de az idióta gyalogosa vagy merő hülyeségből,vagy rosszindulatból megvárja,míg 0-ra fékezek és akkor nagykegyesen elindúl és amennyiben az ember még rá mer szolni,akkor természetesen még ő "kúrvaanyáz"! Bringásként pedig szintén tele a tököm azon autóstársakkal, akik jobbra kisívben kanyarodáskor megfeledkeznek a mellettük párhuzamosan haladó bringaúton közlekedő bringásokról... Rövid véleményem:
www.youtube.com/watch?v=g1_QlXKDu-k

záporjózsi 2011.02.12. 16:29:52

@Styxx: Természetesen. Csak éppen ez a gyalogosok zárt csoportja, amelyre egyrészt vonatkoznak külön szabályok, másrészt ha kb. 1-2 jelzőlámpa-periódusnyi idő alatt nem tudok átkelni autóval a zebrán garantáltan hívni fogom a rendőrséget.
@KissGecihuszár: Ha bele kell rúgnod, akkor viseld is a következményeit. Természetesen elindulni snassz lenne. 100-ból 2-3 gyalogos lép le szabályosan. kb. 85-90 nem lép le szabályosan, de amint megállt mindenki, legalább elindul. A többi viszont oda sem figyel, hogy ahonnan legközelebb jármű érkezik, az mit csinál.
Egyre több autót látok elsőbbséget adni a gyalogosnak. Lassan a gyalogosok is megtanulhatnak élni vele...
@Atomot az indexre!: Látom, régen voltál fizikaórán. Lehet visszamenni és számolgatni, hogy a belátható területről érkező, hirtelen feltűnő profi futóbajnok szabályos áthaladásához mekkora sebességgel kell a zebrát megközelítsd. Valahol 20 és 70 km/h között helyszíntől függően, de általában 40-nél nem lassabban.

fidesz = házmesterek pártja 2011.02.12. 17:10:49

@záporjózsi: zsenikém! Ad. 1 több, mint húsz éve tanultam utoljára fizikát. Ad. 2 - ha nem ismered a költői túlzás fogalmát, akkor inkább neked kéne visszaülni az iskolapadba. :D

záporjózsi 2011.02.12. 17:22:10

@Atomot az indexre!: Bocsánat. Nem olvastam, hogy egy műalkotásról van itt szó. Én kérek elnézést!

Deszkás 2011.02.15. 13:11:33

És mit szóltók ahhoz a gyalogoshoz, aki este a sötétben a járda helyett az úton sétál, majd hirtelen elindul keresztbe, tök mindegy, hogy jön-e autó, vagy nem? Mikor megkérdeztem, mit csinál, ennyit válaszolt: "Bocsi".

fidesz = házmesterek pártja 2011.02.15. 14:22:55

@Deszkás: hogy vagy hülye, vagy részeg. Ilyen alapon hozhatnám a kerékpárutakat elözönlő gyalogoshordákat is... Lásd Árpád híd, északi járda, Kossuth tér előtti, járdán vezetett akármi, a kerékpáros jelzéssel stb.

petrzsalka 2011.02.15. 20:36:30

De azért az is egy nagy baj, hogy az átkelőhelyek rosszul vannak jelezve, a felfestés sok esetben el van kopva és az éjszakai megvilágításuk is problémás. Bezzegsógoroknál pl. a zebráknál egy erősebb és színben is eltérő megvilágítás már előre felhívja a sötétben autózó figyelmét egy esetleges átkelési szándékra.

záporjózsi 2011.02.15. 20:38:46

@petrzsalka: Ettől még a magyar KRESZ egyértelműen fogalmaz, hogy hogy kell a zebrát megközelíteni. Mivel előjelző és/vagy zebratábla szokott lenni, azt elvileg észre kell venni. Más kérdés, hogy valóban egyszerűbb lenne, ha a gyalogos látható lenne...

Deszkás 2011.02.15. 20:59:01

@Atomot az indexre!: Figyelmetlen és hülye volt, de nem részeg, mert egyenesen ment. Sajnos itt a kertvárosban szokás ez, hogy akkor is az úton mennek, ha a járda járható, és a házaktól, kerítésektől 1,5-2mre megy, tehát a kutyák se ijesztegetnek.

záporjózsi 2011.02.16. 10:54:35

@Deszkás: Kertvárosi feltáró utakon a járda felesleges.

kispiggy 2011.02.16. 15:02:18

Miután sikerült megvitatni, hogy ki miért bunkó és szabálytalankodik és mihez van joga vagy nincs, visszatérhetnénk a topic témájához: hogy szerveződjön egy zebra-gyalogos-átkelős Critical Path. Láthatóan vannak, akiknek ez fontos és jelezték is érdeklődésüket. Sokan vannak, akik nem is olvasták ezt az írást, nem szóltak hozzá, de részt vennének egy ilyen eseményen.

Mielőtt még több hasonló szomorű baleset történik, inkább hívjuk fel a figyelmet a biztonságos közlekedés elősegítésének rendkívüli fontosságára.

index.hu/bulvar/2011/02/16/sulyos_allapotban_az_elgazolt_balint_gazda/

Amennyiben vannak ötletek, hogy milyen helyekre érdemes ilyen akciót szervezni és kiket lehet bevonni, osszátok meg!

Deszkás 2011.02.17. 15:29:16

@záporjózsi: pff. Egyáltalán nem felesleg ott, ahol jelentős autós és buszforgalom is van a gyalogosforgalom mellett.
Mit szóltok ahhoz, akik 2x3 sávos Dózsa György úton szaladnak át a Hősök tere és a Szondi utca között, miközben ott van mindkét sarkon a zebra.

záporjózsi 2011.02.17. 19:25:10

@Deszkás: Na akkor még egyszer:
Kertvárosi, azaz családi házas, ritkán lakott terület.
Feltáró út: arra való, hogy a gyűjtőútról lekanyarodva a ház elé mehess. Az ilyenekből lesznek a lakó-pihenő övezetek és a Tempo30-ak.

Ezeken az utakon nagy autóforgalom és buszközlekedés nincs. Ahol van, oda kell a járda, de az már nem feltáró, hanem gyűjtőút.

Amúgy meg szaladjon, ha a közúti forgalomnak elsőbbséget ad.

Deszkás 2011.02.18. 07:46:45

@záporjózsi: Na akkor megsúgom neked, az bizony a te szavaiddal érve feltáró út. A főutat köti össze a vasúti megállóval. Ezért közlekedik rajta busz is. Egyébként szerintem a feltárón is kell járda. Biztonságosabb és normálisabb. Semmi keresnivalója a gyalogosnak az úton az autók között, akkor sem, ha csak óránként megy el ott út. Mellesleg nem is értem, minek keverted ide a feltáróút fogalmát, mivel én arról nem beszéltem.

Deszkás 2011.02.18. 07:49:34

@záporjózsi: Egyébként lakó-pihenőövezetben is le kell menni az útról, ha autó jön.

halar 2011.02.18. 23:49:12

2006-ban a Bajcsy-Andrássy keresztben volt egy radikális gyalogos akció. akkor 10 percen át 200an mentek körbe az éppen zöld lámpákon. elég nagy balhé volt, megígérték, hogy átállítják a lámpákat, azóta sem történt semmi.
ezen a helyen pl erős huszonévesként a zebra feléig jutok el, mire villog és pirosra vált. mit tegyen aki később indul, vagy gyengébb, idősebb?
justice for gyalogos!

tris 2011.02.18. 23:59:26

@aronman: kiskoromban öcsémmel versenyt futottunk annál a kereszteződésnél: soha, egyetlen egyszer sem sikerült átérni a zöldön, de még a közelében sem voltunk ....
:)

tris 2011.02.19. 00:01:08

szerintem idősek nem is használták, inkább körbementek :)
süti beállítások módosítása