Hölgyeim és Uraim mérföldkőhöz érkeztünk az Urbanista történetében. Íme az első angol nyelvű olvasói levél:

Hey Urbanista,

Sajnos, nem irom magyarul! English ok? I read your blog often (through Google translate and my poor Hungarian reading skills). Curious about one thing. There's a giant advertisement on the backside of the St. Rokus korhaz at Blaha, and they keep putting up new ones, but they are unbelievably ugly. Is it legal for them to leave the scaffolding up to hang advertisements all the time? Is there anyone to complain to? Thanks for everything. Keep up the great work.

Best regards,
Colin

 

Na most hiába vagyok rémesen hiú és hiába vagyok meggyőződve, hogy az Urbanista az aztán hiper-szuper blog, az azért még nekem is gyanús, hogy valaki olyan fan, hogy fordító programmal olvassa. Hogy mégis foglalkozom ezzel az erősen gerillamarketing-szagú levéllel (most épp valami biztosító hirdeti magát nagyban és tényleg rondán a szóban forgó helyen), az az, hogy már magam is akartam írni róla.

Egyrészt mert roppant kreatív megoldások is voltak már ezen a felületen (például a valóban gőzölgő óriáscsésze, meg a Kojak szájából kilógó kétméteres nyalókapálcika), másrészt meg tényleg mi a fenét keres ott egy ekkora órásplakát már jó ideje?

Oké, hogy ez a szegény Rókus Kórház olyan csúnyácska, hogy még azoknak sem tetszik, akik az "Új=ronda, régi=szép" Állatfarm-egyszerűségű eszméjét vallják, na de akkor is...

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: budapest blaha lujza tér palotanegyed viii. ker rákóczi út rókus kórház

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr652541249

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Rókus sarok 2011.03.08. 14:14:04

 Vannak a városban olyan kis zúgok, sarkok, amiket nem lehet nem kihasználni. Ilyen a Blahán a Rókus kórház kiugró sarka, ahol eddig egy ál-álvány adott teret a vizuális környezetszennyezésnek. Urbanistán megjelent egy poszt róla, és pikk-pakk! el...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

airdace · http://metamorfozisok.blogspot.com 2010.12.27. 18:40:15

Erről valamikor már volt szó, csak nem tudom hol. Az állványzat természetesen kamu, de állítólag az önkormányzatnak érvényes szerződést tudtak felmutatni, amely azt bizonyítja, hogy ott építési munkát végeznek (merthogy csak akkor lehet hirdetési célokra használni az állványt). Elég nyilvánvalóan összejátszás van.

Ez alól nem mentség, hogy a Rókus kórház ezen oldala tényleg elég lehangoló, főleg a barokk kórházba épített 80-as évekbeli teliablakokkal. Tessék megnézni a 30-as évekbeli állapotot vakolat nélkül (!) és korhű ablakokkal: fortepan.hu/_photo/display/5067.jpg

zsoci 2010.12.27. 18:55:05

Ha a korháznak bevétele van belőle hajrá !

Fotósképző · fotoskepzo.hu 2010.12.27. 18:55:41

Ez történik, amikor a pénz válik úrrá.

Hasonló volt az eset a Clark Ádám téren, ott is két tűzfalon díszelgett folyamatosan több, hasonló méretű hirdetés – persze, törvénytelenül. Mindig mindenféle jogi csűrés-csavarással bújtak ki a leszedése alól. Aztán jött a polgármester (I. ker.) és leszedette kb. 2 hét alatt veszélyeztetés címen néhány munkással. Azóta nincs is ott semmi.

Kun András 2010.12.27. 18:57:10

A vicc az, hogy a Rókust már állítólag Fernecz Jóska rondának találta és meg is kérdezte, hogy miért nem bontják el.
Hja, mert nem látta a Centrum Áruházat és az egész Blahát. Ehhez képest a Rókus gyönyörű.

anonymoushun · http://anonymoushun.com/ 2010.12.27. 19:38:57

A kép jobb alsó sarkában az nem egy sportszelet?

Balt 2010.12.27. 20:46:34

Ezek a Norc-osok valamikor tavaly tavasszal járták a várost (index.hu/video/?s=tag%3Anorc), ez nyilván korabeli reklám, ahogy a Nestle instant kávéit is rapid fejtörőkkel hirdette, úgy látszik, a Jacobs sem akart lemaradni. A sportszelet most is ilyen kampánnyal megy: www.sportszelet.hu/sportszelet2/page?PagecRef=1 . Az állványon túlmenően ez még a jobb reklámok közé tartozna, de egyetértek a készülő (vagy kész?) szabályozással: az utak mentén burjánzó (vad- és) óriásplakátozásnak gátat kell vetni már csak közlekedésbiztonság okán is, de elsősorban azért, mert ez hovatovább vizuális környezetszennyezés. A Lajtán túl valahogy ízlésesebb ez is... (Nem beszélve arról, hogy a járdaszegély ill. tiszta, gondozott útpadka komoly kultúrmutató.)

Csabi. 2010.12.27. 20:50:54

@zsoci: egyetértek, ha így jut többletpénzhez a kórház, akkor az egész ronda épületet vonják csak be. amúgy szánalmas, h ilyeneket kell bevetni még mindig ugyebár.

Dzsok 2010.12.27. 20:52:52

Mivel a sportszelet nem magyarországon készül (Szlovák vagy Cseh? már nem emlékszem) így biztos megengedhetik maguknak az ilyen reklámkampányokat is.

Sicc 2010.12.27. 21:00:00

Ronda. Baromi ronda.
Tarlós sem rakná fel a feje fölé a plafonra.
Orbán sem. Meg a többi szutyok gengszter sem.
De ha ebből lehet egy kórháznka pénzt szereznie, akkor a kérdés átlép a muszáj kategóriába.

Durva egy balkán szar viágot csinált nekünk az a rakat segg idióta, akikben gyönyörködünk az esti híradókban jobbról és balról! Most pedig mintás molinókon töprengünk immár másodszor. (Az első a skodás kiakadás volt ugyanezen téma kapcsán)

2010.12.27. 21:09:06

Én csak azokat a betegeket sajnálom, akinek a kórterme erre néz :(

balazsman 2010.12.27. 21:17:28

elég gyanús, hogy már évek óta be van állványozva, és egy centit sem haladnak a "felújítással"... ez még magyar viszonylatban is lassúnak számíthatna.
Amúgy a Móriczon ugyanígy be van állványozva évek óta az ívelt hosszú épülettömb, ott sem a vakolat, hanem a bevétel miatt.

chipanddale74 · http://www.autosvilag.com 2010.12.27. 21:52:32

Ez a felület havi 2-3 millát hozhat, tehát senkinek sem érdeke, hogy lekerüljön onnan.

Fotósképző · fotoskepzo.hu 2010.12.27. 21:55:11

Ja, egyébként a Bajcsyn is fel van állványozva egy épület sarka az Arany János utcánál. Persze 600 m2 hirdetés van rajta, ráadásul az állvány "véletlenül" kilóg egészen az útig a járda felett (semmi sem indokolja építészetileg) kb, 10 métert úgy, hogy egy 45 fokos sarkot képezve mindkét irányba kínál felületet a hirdetéseknek.
Gondolom, ezt is egy megfontolt, a városképért felelősséget érző és a törvényeket maximálisan betartó "valaki" engedélyezte – mintegy a munkáját végezve, tehát ajándékot biztosan nem elfogadva – a vonatkozó kerületi önkormányzatnál.

mea 2010.12.27. 22:06:08

@airdace: köszi a képet, nekem tetszett!!

misc · http://misc.blog.hu 2010.12.27. 22:36:44

sztem hihető a levél, egy idegen nyelven írt szöveget úgy-ahogy megérteni sokkal könnyebb, mint értelmesen fogalmazni. A negatív gerillamarketing elég extrém műfaj lenne.

egyébként meg értem én, hogy bevétel a kórháznak meg minden, de ennyi erővel akkor a parlamentre is lógassunk ki óriásplakátokat, abból is jönne pénz...

Manóvezér 2010.12.27. 23:58:28

Nagyon csúnya!Hasonló van a Nyugatinál,a Szt.István kőrúton,a Bihari János utcával szemben.Csak ott egy nemrég felújított(!!!) házat állványoztak fel villámgyorsan az egyik kereskedelmi bank kedvéért.Az is csúnya...

Ferri.HU · http://www.ferri.hu/ 2010.12.28. 00:35:44

Már nekem is feltűnt, mármint, hogy "ottmaradt" a háló... Nem esküdnék meg, de mintha nemrégiben jobban be lett volna állványozva. Sokszor jártunk arra és még a nem tinikorú szüleimnek is az ugrott, be, hogy biztos azért maradt beállványozva, hogy reklámot tehessenek ki.

Hogy mi csúnya és mi nem azon lehet vitatkozni, de szerintem így rosszabb, hogy a sarka van csak "letakarva". Mellesleg bent is kevesebb lehet a fény...

Remélem nem ez lesz a most számomra nagyon jó ötletnek tűnő ferenciek tere-i állványozás sorsa is...

algi 2010.12.28. 02:25:05

Ez érdekes dilemma: vegyük el a pénzt a kórháztól csak azért, mert elméletileg elcsúfítja az amúgy is csúf épületet a reklám? (Ha azt feltételezzük, hogy nincsenek további részletei az ügynek, pl. ha a reklámbevételből ide-oda csúsznia kell.)

Ha tényleg ilyen egyszerű az eset, akkor szerintem itt hiányzik a társadalmi veszélyesség.

ZöldMarci 2010.12.28. 03:08:15

Ezért kell a reklám:
nol.hu/belfold/20100318-jelzalog_a_rokus_korhazon

Banki jelzálog van a Pest Megyei Önkormányzat tulajdonában lévő Szent Rókus Kórházon. A pénzintézet cserébe vállalta: 2009 októberétől 2010 májusáig a korábbi hárommilliárdos hitelkeretét hatmilliárdra növeli. Biztosítékként az önkormányzat a 10 535 négyzetméteres kórházát adta. A bank be is jegyezte a jelzálogot az ingatlanra.

Lapunknak az Állami Számvevőszék önkormányzati területével foglalkozó munkatársa azt mondta: direkt módon nem tiltja az önkormányzati törvény a jelzálogjog bejegyzését a közfeladatot ellátó intézményekre, de az idevonatkozó törvényhelyből egyértelműen levezethető, hogy ez tilos. Amíg egy ingatlanban közfeladatot ellátó intézmény működik, addig az úgynevezett korlátozott forgalmú vagyonelem, amely nem terhelhető meg.
...
Arra a kérdésre, hogy milyen forgatókönyve van Szűcs Lajosnak, a Pest megyei önkormányzat elnökének arra a helyzetre, ha a megyei önkormányzat mégsem bizonyulna jó adósnak és a bank élni kíván a jelzálogjoggal, az elnök annyit válaszolt: „Egyszerű a forgatókönyv, április 11-én leváltjuk a kormányt, hogy soha többé ne kerülhessenek ennyire kiszolgáltatott helyzetbe az önkormányzatok.”

Zsola777 2010.12.28. 03:24:24

Amíg föl van állványozva, addig maradhat a reklám, abból legalább pénz jön. Ja, és szebb, mint a zállvány és a sztenderd zöld színű téglavédő háló.

Ez esetben nem az a kérdés, hogy jó-e, hogy van, hanem az, hogy (1) mióta nem képesek befejezni a tatarozást, (2) miért, (3) ki kapja a reklámbevételt, (4) mire költi, (5) tud-e róla az illetékes, (6) ő mennyit tesz zsebre, (7) kap-e a pénzből az állványozást végző vagy a ki nem vitelező? Bónusz kérdés: ha neki nem kell az állvány, elhozhatom-e? :)

vauvauvau 2010.12.28. 04:06:40

Hi Colin!

Ez Magyarország. Itt mindenki össze-vissza lop, a műemlékekre minden fajta szart ragaszt, lefizetik a gondnokokat, a Lánchídra is akartak valami szart rakni, a Hősök terén még nem akartak kotont reklámozni, de talán majd 2011-ben.

vauvauvau 2010.12.28. 04:06:52

Hi Colin!

Ez Magyarország. Itt mindenki össze-vissza lop, a műemlékekre minden fajta szart ragaszt, lefizetik a gondnokokat, a Lánchídra is akartak valami szart rakni, a Hősök terén még nem akartak kotont reklámozni, de talán majd 2011-ben.

vauvauvau 2010.12.28. 04:07:04

Hi Colin!

Ez Magyarország. Itt mindenki össze-vissza lop, a műemlékekre minden fajta szart ragaszt, lefizetik a gondnokokat, a Lánchídra is akartak valami szart rakni, a Hősök terén még nem akartak kotont reklámozni, de talán majd 2011-ben.

vauvauvau 2010.12.28. 04:07:35

Hi Colin!

Ez Magyarország. Itt mindenki össze-vissza lop, a műemlékekre minden fajta szart ragaszt, lefizetik a gondnokokat, a Lánchídra is akartak valami szart rakni, a Hősök terén még nem akartak kotont reklámozni, de talán majd 2011-ben.

vauvauvau 2010.12.28. 04:08:35

Hi Colin!

Ez Magyarország. Itt mindenki össze-vissza lop, a műemlékekre minden fajta szart ragaszt, lefizetik a gondnokokat, a Lánchídra is akartak valami szart rakni, a Hősök terén még nem akartak kotont reklámozni, de talán majd 2011-ben.

vauvauvau 2010.12.28. 04:10:04

Hi Colin!

Ez Magyarország. Itt mindenki össze-vissza lop, a műemlékekre minden fajta szart ragaszt, lefizetik a gondnokokat, az álvány csak áll-vány! (na ezt fordítsd le! lol) a Lánchídra is akartak valami szart rakni, a Hősök terén még nem akartak kotont reklámozni, de talán majd 2011-ben.

vauvauvau 2010.12.28. 04:10:26

Hi Colin!

Ez Magyarország. Itt mindenki össze-vissza lop, a műemlékekre minden fajta szart ragaszt, lefizetik a gondnokokat, az álvány csak áll-vány! (na ezt fordítsd le! lol) a Lánchídra is akartak valami szart rakni, a Hősök terén még nem akartak kotont reklámozni, de talán majd 2011-ben.

vauvauvau 2010.12.28. 04:12:44

Hi Colin!

Ez Magyarország. Itt mindenki össze-vissza lop, a műemlékekre minden fajta szart ragaszt, lefizetik a gondnokokat, az álvány csak áll-vány! (na ezt fordítsd le! lol) a Lánchídra is akartak valami szart rakni, a Hősök terén még nem akartak kotont reklámozni, de talán majd 2011-ben.

Bonsai99 2010.12.28. 09:35:33

Ez a cikk most az elvenembe tapintott!!!! Én kötöttem meg a szerződést a Rókus és a reklámcég között (akkor még ennek a cégnek dolgoztam). 6 reklámozott hónapról volt szó. és a Rákóczi úti és corvin melletti homlokzatok felújításáról. Már akkor is az volt a fő gond, hogy a legminimálisabb pénz menjen csak a homlokzatra mert milliárdos kintlévősége van a kórháznak. A befolyó pénzből tudták fedezni pl a villanyszámlát egy hónapban. (Leszögezem én az 5. reklámozott hónapban álltam fel az asztaltól!!!! De tudom a folytatást is.) Azért van ott az állvány, például, ahol van, mert a Blaha sajátos tulajdonviszonyokkal rendelkezik. Egy 15 méteres átlós sáv a Rókus sarkától az új szálloda sarkáig a VIII. kerület tulajdona, a többi fővárosi tulajdon. És most jön a hajmeresztő dolog. A kerületnél a szemembe mondták, hogy őket nem érdekli a fővárosi szabályozás, hogy 6 hónap lehet kint, meg hogy munkát kell végezni, ha ők megkapják az engedélyekért a pénzt, ők annyit írnak alá amennyit kell. LEGÁLISAN!!!!! Nem zsebbe!!!! Ugyanis akkora forráshiányuk van a főváros miatt, hogy nekik minden pénz kell és nem érdekli őket a főrváros amíg rendben nincs a kasszájuk! Később ez a nézőpont alakult ki a kórháznál is (pest megyei önkormányzatnál). Havi szinten majdnem 2 millió a bevétele a kórháznak ebből...Döntse el mindenki maga hogy ez most akkor jó vagy sem... Ez az egész ország 20 éve belüleről rohad és még mindig csak lefelé kaparunk ahelyett hogy bármi is javulna...sajnos...
A füstölgő bögrére a coldrex reklámon amúgy büszke vagyok, mert kivettem a kivitelezésből a részem rendesen és nagyon tetszett mindenkinek...

Bonsai99 2010.12.28. 09:41:43

@bestpixel: Szia, ezt a felületet a mi cégünk üzemelteti. Jelenleg nincs olyan rendelet mely tiltaná ezt a megoldást és egyre többet láthatsz belőle pesten. Természetesen a reklám és közterület használat után is fizetni kell az önkorményzatnak. Nincs kenőpénz, meg ajéndék, meg szívesség senki részére! Jó- nem jó ez mindenki szuverén joga, hogy eldöntse... Így (ilyen állványzattal) többért lehet értékesíteni, több jut a háznak és mit hazudjak nagyobb a kereskedelmi árrés is... De ez a ház legalább tényleg meg fog újulni!!!!

Bonsai99 2010.12.28. 09:45:28

@Kult: Szia, egynapos sebészet és laborok vannak a molinó mögött... szándékosan olyan helyre került ahol nem zavarja a betegeket...

komassy · http://www.komassy.hu 2010.12.31. 17:40:47

www.mszp8.hu/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=95

Miután az Urbanista blogon olvastuk a kamuállványos hirdetés ügyét, Molnár György frakcióvezetőnk feltette a kérdést a tegnapelőtti józsefvárosi képviselőtestületin. Rövid beszámolója online fogadóóráján olvasható az ügyről, oda mutat a fenti URL.
B.Ú.É.K.!

Komássy Ákos
süti beállítások módosítása