Átadták azt a zuglói gördeszkapályát, amelyről már korábban is írtunk, hogy "gördeszkás szakszervezetek" bevonásával épül. A helyszínről az Urbanista tudósítója, Dzsilla jelentkezett. Íme:

Múlt hét pénteken adták át a Zöldülő Budapest program keretein belül a városligeti gördeszkapályát. Egy régi sportpálya helyén, a Petőfi Csarnok szomszédságában található pályát a Főkert tervezte és a kivitelezést is ők bonyolították le. 2010 egyébként is a gördeszkapályák éve volt, mivel nem rég adták át az Erzsébet téri pályát is, illetve mint az egy kisfilmből kiderült, Sashalmon is kialakítottak egyet a közelmúltban. A városligeti esetében majdnem 1000 m2-es területen közepes nehézségű pályát hoztak létre, mivel a cél az volt, hogy a teljesen kezdőktől a közel profikig bárki tudja használni. Ez azt jelenti, hogy az elemek maximális magassága másfél méter. Elég nagy területről van szó, így némi zöldítés-fásítás is elfért a jórészt aszfaltozott játéktér mellé. Használhatóság szempontjából tök jó lenne, ha egy gördeszkás megírná hogy milyen lett, mivel ez a sport tőlem eléggé távol áll, viszont elolvastam a házirendet. Eszerint a pályát csak egysoros görkorcsolyával és gördeszkával lehet használni, BMX-szel tehát nem (tud valaki olyat ahol azt is lehet?). Ezen kívül ki van írva persze, hogy milyen védőfelszerelésben lehet sportolni, de ezt már az átadón tartott bemutatón sem tartották be. Milyen szerencse, hogy a házirend tábla mellé egy segélykérő telefont is elhelyeztek.

A bejárat mellé raktak egy „graffiti falat” is, amit azért raktam idézőjelbe, mert nem ún. legálfalról van szó, hanem egy falfestményről, amit az a Rapa készített, akit például az egyik Színes városos alkotásról is ismerhettek. Egyébként nagyon előítéletes módon azt mondtam pénteken, hogy mire visszamegyek fotózni, biztos tele lesz tegelve az egész, de egy kis ragacson kívül semmit nem találtam. Lehetséges egyébként, hogy a vizuális környezetszennyezés elkerülése végett nem a legjobb ötlet, de én ilyen pályák mellé raknék olyan felületet, amire lehet fújni, bár elképzelhető, hogy a gördeszkás és graffitis kultúra csak szerintem van jelentős átfedésben egymással.

 

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: budapest sport játszótér városliget xiv. ker

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr202469710

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Polgár Teréz Eszter - TEREPRENDEZÉS 2010.11.25. 08:00:07

Hogy a terecskét körbevevő házak lakói is tudják, miért sorakoztak fel munkagépek az ablakuk alatt és miért ébrednek minden reggel bármely vekkert lepipáló csörömpölésükre, arról a „Tereprendezési munkálatok” feliratú tábla gondoskodott. A ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

capor_ 2010.11.24. 10:19:47

Remélem cserébe elzavarják őket a hősök teréről..

ihatethisindapassthingy 2010.11.24. 10:23:08

Teljesen jó - örülök, hogy vannak jó hírek is. Kiváncsi vagyok én is a deszkások/korisok véleményére.

Lord_M_ 2010.11.24. 10:26:52

mintha tegnap értezektem volna erről, hogy ilyenekre van szükségük... viszont cserébe a többi köztéren (Hősök tere...) reméljük csökken az aktivitás...

Azzal egyet értek hogy adni kellett volna egy szabad falat amire szabadon festegethettek volna... az önkifejezést így is lehet támogatni, viszont hozadékaként elvárható lenne, hogy máshol szintúgy ne tegyék...

de nem elégedetlenkedés, ez is egy remek lépés....

mondjuk a következő lépés hogy az akrobatikus bringásoknak is kellene valami hasonló...

Androidus · http://d-ketto.blog.hu 2010.11.24. 10:28:27

Szerintem alapvető szerepzavar, amikor kialakítanak valamit a deszkásoknak, és utána megpróbálják nekik megmondani, hogy ott mit csináljanak. Dühöngőre van szükség, különben nem fog működni. Azt kellene kiírni, hogy mindenki azt csinál, amit akar, de saját felelősségre.

dzsilla · http://budapestkirakat.blog.hu 2010.11.24. 10:38:43

nahát, tudósítóvá léptem elő, köszi. :)

Zubreczki Dávid · http://instagram.com/zubreczkidavid 2010.11.24. 10:58:20

@dzsilla: de hát elmentél és tudósítottál :) akkor tudósító vagy nem? :)

TROLLFORGATÓ!!!!!!!!!44négy | problem? · http://akinemmekintosthasznalazbuzi.blog.hu 2010.11.24. 11:12:34

Az Erzsébet téren is csináltak nekik pályát, de ők rendre a gyalogosok között meg a padokon ugrándoznak, 10-20 méterre onnan. Valószínűleg az nagyobb poén.

Két büdös nagy pofon kell ezeknek a kis taknyosoknak, nem legálfal meg játszótér az adófizetők pénzéből.

--»MSP! 2010.11.24. 11:19:28

"Hot galvanised 3 mm thick steel tube to grind on. The surface behind this coping is protected with a steel grindplate, BMX pegs CAN NOT DAMAGE the surface."
www.rhino-ramps.com/2004/uk/index.php?sub=about_outside
Ezt az elemek gyártoja irja, a cikk iroja pedig ezek szerint jobban tudja mit birnak ki az elemek es mekkora az amortizáciojuk es ebbol mekkora rész irhato a bmxesek számlájára, ha pedig nem errol van szo akkor kicsit ugy erzem nem annyira szeretnek bmxesekkel együtt gyakorolni a gördeszkások meg a korisok.

dzsilla · http://budapestkirakat.blog.hu 2010.11.24. 11:23:24

@--»MSP! : nem én találtam ki, benne van a házirendben.

--»MSP! 2010.11.24. 11:23:58

Főkert zrt igazán megkérdezhetett volna pár szakembert,hogyan kell felépíteni ennyi pénzből,egy jobban összehangolt pályát!

TROLLFORGATÓ!!!!!!!!!44négy | problem? · http://akinemmekintosthasznalazbuzi.blog.hu 2010.11.24. 11:26:42

@Mobutu Sese Seko Nkuku Ngbendu Wa Za Banga:

1.: Két pofon nem vascső
2.: Ha jó minőségű bringaút mellett 10 méterre bringázik a gyalogosok között, akkor nyugodtan.

Mobutu Sese Seko Nkuku Ngbendu Wa Za Banga (törölt 2010.11.24. 11:32:03

@Dö nekszt sztop iz nyugati rélvéj sztésön.: Neked is sikerült a lényeget megragadnod. Egyébként próbálkozz csak egyetlen pofonnal, de ne csodálkozz ha az intenzíven ébredsz miután jogos önvédelemből szétbasszák a fejedet a deszkájukkal.

"rendre a gyalogosok között" - Ez meg a biciklisek részéről is rendszeres, hiába próbálnád tagadni.

szaniter (törölt) 2010.11.24. 12:15:19

@Dö nekszt sztop iz nyugati rélvéj sztésön.: az úgy van, ahogy te kitalálod. örülök annak a pályának, ami az Erzsébet téren van, viszont ha nullánál több szemmel rendelkezel, akkor észrevehetnéd, hogy az kevés arra a sok deszkásra, aki ott van.
a második mondatod is helytálló, tényleg poénból szoktak "ugrálni" a gyalogosok között, hát nem tehetnek róla, nem egy stand up-osok.

pofont meg az érdemel, aki hozzáértés nélkül nyilvánít véleményt egy olyan témában, amihez az ég világon semmi köze.

az adófizetős közhelyed helyett pedig előállhatnál valami komolyabb érvvel is, különben sem hiszem, hogy a te 20 ft-od hiányozna akárkinek is.

Páneurópai Harci Kos 2010.11.24. 12:39:35

Én kiraknék pár kamerát is, hátha pár tagelot be lehetne azonosítani a firkálmányaik alapján.

háténimmár 2010.11.24. 13:30:27

@szaniter:
Nullánál pont 2 szemmel rendelkezek többel, így hadd jegyezzem meg:
Az erzsébet tér közelében lakom, rendszeresen sétálok át azon és NAGYON SOKSZOR látok olyat, hogy a gördeszkapálya üres viszont 20 méterrel arrébb 10-20 deszkás ugrál a járókelők között + cseszi szét a köztéri bútorokat.
Ne legyél már demagóg ezzel a nagyobb pálya kell ennyisok deszkásnak dumával.

Bajor 2010.11.24. 14:21:07

Remélem összeba....k ezt az előregyártott "graffet" , vmi igazi graffitivel, ez gyász...

Acsabi44 2010.11.24. 14:23:44

@Dö nekszt sztop iz nyugati rélvéj sztésön.:
Nem viccből mondom, akik az Erzsébet térre járnak ki, nahát nekik valszeg a pályánál fontosabb, hogy "móka", "menő" a gyalogosok között tolni. A hősökre azok mennek, akik komolyan gondolják. Ők át fognak költözni a pályára.

Chicken Joe · http://stillnothingmovesyou.blog.hu 2010.11.24. 14:54:01

a gördeszkás kultúrához hozzátartozik az utcai és skatepark-ban való deszkázás is. építhetnek akármennyi parkot, ezeknek a srácoknak kell a kihívás és ha meglátnak egy jó helyet, azt kihasználják, ezzel sajnos nem lehet mit kezdeni (én mondjuk inkább az erzsébet téri pályát használnám, mint a mellette lévő padokat, persze ez mindenkinek a saját adottságaitól és kedvétől függ).
nekem személy szerint ezek az előregyártott rhino elemek nem jönnek be és talán kevesebb pénzből egy egyedi tervezésű, kreatív pályának jobban örülnének a srácok, de van akinek ez is bejön - ízlések és pofonok.

tisztelettel.

Androidus · http://d-ketto.blog.hu 2010.11.24. 15:03:13

Érdekes, akárhányszor az Erzsébet tér felé járok, mindig azt látom, hogy nyüstölik az új pályát. Ámulni-bámulni szoktam. Szerintem ennek a jelentőségén az sem változtat, ha vannak olyanok is, akik meg nem. A másik, hogy ótvaros randa tervezési hiba bármi köztéri alakzatot úgy megcsinálni, hogy az nem bír ki ennyi igénybevételt. (Lásd még egyetem téri hosszúkás fa-tákolmányokat.) Tehát összegezve:
1. Építeni nekik olyat, amit normális deszkás szívesen használ.
2. Minden mást is úgy megépíteni, hogy ne omoljon össze azonnal, ha rátéved valamelyik.
3. És csak ezután következik az, hogy rászólni a renitensekre.

chiguu 2010.11.25. 01:32:08

Kispesten is van gördeszka pálya. :)

Dariengo · http://dariengo.blog.hu 2010.11.26. 05:52:47

A 18. kerületi Bókay kertben van valami biciklispálya is.
A Városligetbe miért nem építenek egy off-road pályát is, biztos azt is sokan használnák. :P

(a normális játszótereken meg felakasztják magukat a gyerekek)

Quick_6 2010.11.26. 21:53:19

Az Erzsébet téri deszkapálya már össze is van firkálva :S Miért nem tudnak vigyázni az új dolgokra a paraszt firkálgatók?

OkoskaTo:rp 2010.11.28. 19:19:36

@Androidus: A minőségi kifogásokra magyarázat, hogy a tartósság nem szempont (az útépítéseknél sem), a kivitelező által felajánlott nokiásdobozok száma viszont igen.

mission007 · http://certificateofwords.com/word/Mission007/ 2010.11.28. 21:54:15

@Chicken Joe: Sajnálom hogy ilyet kell mondanom, de az európai kutúrához meg hozzá tartozik hogy vigyázunk az értékekre. Hiszem hogy kell szabadágot adni mindenkinek akár legyeb az deszkás és el kell viselnünk ha deszkával gördül az utcán...
De nekeünk is van jogunka az utcához pont annyi mint neki. és a járda azé van hogy sétáljunk rajta a deszkás park meg hogy deszkázzunk. Hajrá lehet rendeltetészerűen hasznáni. Én sem megyek ben a deszkás parkba sétálni mert tisztelem a szabadságotokat. Tiszteljétek ti is a mi kultúránkat és akkor rendben leszünk.

E

Overseer 2010.12.06. 16:02:53

Hadd világosítsak fel mindenkit deszkaügyben. Évekig deszkáztam, tudom mi hogy van.
Van olyan hogy street gördeszka, és van olyan amit skateparkokban csinálnak (félcsövezés, stb). Ha valaki csinál egy skate parkot, nem mindegy hogy csöveset/rámpásat csinál-e, vagy streeteset (laposabb pálya, enyhe ugratók, korlátok, amiken csúszkálni lehet, stb). Ezért lehet látni olyat, hogy skate parktól 10-20 méterre a járdán a gyalogosok közt deszkáznak. Ők teljesen más irányzatot képviselnek. Ennyi.
süti beállítások módosítása