Megújult Lotz terem 2

 

Jó dolga van mostanában a budapesti épületek Lotz-termeinek (na jó, a Lotz-freskóknak nem mindig): felújították a Párisi Nagy Áruházét, a Keleti Pályaudvarét, tegnap pedig a Budapesti Gazdasági Főiskola Markó utcai épületében található helyiséget adták át. Ez utóbbi - mely alighanem a legkevésbé ismert - az 1876-ban átadott iskolépületben található. Trefort Ágoston kultuszminiszter felkérésére Lotz Károly és tanítványa, Than Mór festett klasszikus ókori témájú faliképeket. Részletek a felújításról itt, még több fotó pedig alant.

 

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: iskola felújítás műemlék lipótváros v. ker than mór markó utca lotz károly

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr212427445

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

plimplim 2010.11.06. 20:41:56

Gondolom, a második kép még a terem rendbe tétele előtt készülhetett, tekintve a plafonon a két hatalmas beázásfoltot. A többi viszont gyönyörű. Éljen, éljen!

McKay 2010.11.06. 21:20:26

Az egészben az a szomorú, hogy egy szó sem esik arról, hogy ez az épület az átadásától 1950-ig a Berzsenyi Dániel Gimnáziumé volt. Ekkor nemes egyszerűséggel a Berzsenyit áthelyezték Angyalföldre, mert a munkásoknak nem volt színvonalas iskolájuk. A berzsenyinek ott kellett hagyni szertári eszközeit és könyvtárának nagy részét. Cserébe megkapta az államosított Baár.Madas könyvtárát. A rendszerváltáskor persze a Baár-Madas azonnal bejelentkezett a könyveiért. A Berzsenyi is megpróbálta visszakapni könyveit az akkor Kossuth Zs. Szakközéptől. Nagyon vonakodtak és szabotálták az átadást. Csak a Kossuth Zs. megszüntetésekor sikerült a könyveket visszaszerezni.
A mai szempontok szerint nem biztos, hogy egy középiskolának ideális lenne az épület (kis tornaterem, ami ma előadó és udvar hiánya, stb), de azért összességében nagy veszteség érte akkor a Berzsenyit. Főleg, hogy 1952-től 1986-ig társbérletbe kényszerült.
A terem amúgy nagyon szép, mindenképpen méltó a környezethez.
Az épület bejárati részét szinte mindennap látni a hiradókban, mert szemben van a Mentőszolgálat központja és a szóvivőjükkel az utcán szoktak interjút csinálni.
süti beállítások módosítása