A Zöld Péter nagyon jó - volt. Csak egyrészt nehezen karbantartható, másrészt alig karbantartott. Mint sok egyéb esetben, a játszótereknél is - meg általában a köztéri utcabútoroknál, szobroknál, stb. - az utóélettel van baj. Azzal, hogy senki nem érzi úgy: törődni is kellene vele.

Nem lesz népszerű, de külföldön láttam, hogy egy közparkban (ahol egyébként a padok használatáért fizetni kellett: nem is feküdtek rajta hajléktalanok, ellenben a turisták örömmel sétáltak...) a játszótér kerítéssel zárt helyen volt, és némi (nem sok!) pénz ellenében lehetett használni. Mondjuk, mintha itthon egy százast kérnének érte. Viszont ebből a pénzből volt őr, és a kerítésen belül egy bódéban karbantartó műhely, ahol folyamatosan javították-szerelték azokat a mászókákat, körhintákat és hasonlókat, melyek a "rendeltetésszerű használat" következtében mentek tönkre.

Nem mellesleg volt korhatár, mivel a szülőket nem engedték be! Ellenben a kerítésen át szemmel tarthatták a csemetéket, és volt bent felnőtt, aki ügyelt a kópékra - még ragtapasz és fertőtlenítő is volt a keze ügyében, szükség esetére :-) Ez persze csak egy szerény célzás ;-)

- írta gondolatébresztő sorait Mormogi Papa, a Ius Murmurandi bloggere.

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: kommentek játszótér

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr662281651

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Nyitott udvar 2010.09.09. 09:20:35

Nem vagyok budapesti. Nagyon nem. Amikor már többet éltem itt, mint otthon, rá kellett jönnöm, hogy valahogyan akklimatizálódnom kell. Az volt az az időszak, hogy mindenhová – időjárástól, távolságtól és napszaktól függetlenül – gyalog ment...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gyárfás 2010.09.09. 08:36:40

Az a baj ezzel a fizetőssé tétellel, hogy ebben az országban, nincs nyoma a pénzeknek.

Kb. mint a fizetős parkolás kiterjesztésének legutóbb:
Kiterjesztjük a parkolási zónákat, de a pénzt amit beszedünk transzparens, mindenki által követhető módon gyűjtögetjük, és a végén építünk belőle jó sok P+R parkolókat.
És mi történt? semmi, dobáljuk bele a kútba az aprót, és nem igazán hallunk a P+R parkolók építéséről.

A játszótérre leképezve ugyanezt:
Első körben felszerelnek egy automatát az ajtóra, azzal az ígérettel, hogy jobb lesz.
A automatába mindenki szorgosan pakolja az aprót annak reményében,hogy jobb lesz. Persze az első pár hónapban nincs mit karbantartani, így a város örül az ingyenpénznek.Aztán amikor kezd romlani az állapot , kiküdik sanyit hogy fesse le a játékokat, meg dudvázza ki a kavicsot, persze minimálbérért.
Sanyi Minimálbérből összegányolja az egészet, és az állapot tovább romlik.
Megjelennek este a tépős fiatalok, és megbontják a kerítést valahol, és elkezdődik a vissza nem fordítható folyamat, megjelennek a tegek, az eldobált csikkek, a szülők meg egy idő után nem fognak fizetni,hane és vége.
Viszont az önkormányzat csinált magának egy kis extra bevételt.

Anti Anyag (törölt) 2010.09.09. 08:37:43

Nagyon jó ötlet.

Ugyanígy fizetőssé tenném a Margitszigetet is valahogy úgy, hogy csak a felnőttek fizetnek, gyerekek után nem kell.

sony 2010.09.09. 08:39:08

Ez úgy butaság, ahogy van. Más egy 8 éves gyerek mellől nézni a dolgot, és más egy (esetleg több) kisgyerek mellől. Az EU konform játszótereken már egy féléves gyereknek is van játék. Kb. két éves korig egyszerűen kell a szülő ahhoz, hogy a gyerek megtanulja a játszótéri szabályokat, és biztonságosan tudjon használni mindent, amire feljut. Két-három éves kor között jön a dackorszak, ami néhány (nem rosszul nevelt, hanem ilyen típusú) gyereknél erőszakhullámmal jár, ami tökéletesen kontrollálható szülői felügyelettel. Talán 3 (ráhagyással 4) éves kor körül jön el az az idő, amikor egy gyereket már nyugodtan el lehet engedni, de egy 4 éves a 8 évesek között olyan törpe, hogyha elszaladnak mellette, már attól eleshet.
Ha az egyébként is kevés játszóteret korcsoportonként felosztanák, esetenként nagyon messze kell menni, nem is beszélve arról, hogy mi történik a testvérekkel.

A Zöld Péteren nem voltunk mostanában, de a második kerületben egy jópár játszótérre vigyáznak őrök, akiket az Önkormányzat fizet. Sötétedés után pedig bezárják a játszótereket. A gyerekek nem amortizálják le a játékokat, a bulizó fiatalok pedig nem jutnak be, így a játékok nem mennek tönkre. Én legalábbis nem találkoztam tönkrement játékkal, pedig sok második kerületi játszótéren jártam már.

pfekete101 2010.09.09. 08:39:25

"mivel a szülőket nem engedték be"
Ja, es ha a gyereknek baja lesz, akkor levaghatom a felugyelo farkat?!

Anti Anyag (törölt) 2010.09.09. 08:40:04

@Gyárfás: Igen ez a kockázat sajnos megvan. Fizetnek, de ugyanolyan elhanyagolt, mert valakinek a valakije az üzemeltető.

Ezt ki lehetne küszöbölni azzal, hogy csak önkormányzat vagy önkormányzati cég lehet az üzemeltető.

pfekete101 2010.09.09. 08:42:00

Felelosseg baszdmeg, felelosseg!
A gyerek mellett azert van ott a szulo (maramelyik ott van, maramelyik gyereknek szuksege van ra), mert a felnott felti ill. a szulonek felelossege van.
Nalunk a jatszoteren a szulok is bent vannak es szepen beszelgetnek egymasssal. Raszolnak a gyerekukre, ha a homokozoban elkezdi szorni a homokot mint egy idiota meg ilyenek. Szerintem ne legyen fizetos a jatszoter es legyenek minosegi jatekok, amit karbantartanak. Slussz-passsz.

kisa 2010.09.09. 08:47:02

Ez az egész dolog engem az állatkertre emlékeztet: a majmocskák ugrálnak a ketrecben, a szülő meg nézi őket. Aki ezt kitalálta, annak sose volt gyereke. Nem az a normális, hogy EGYÜTT vagyunk, beülünk a homokozóba, a többi gyerekkel, és építÜNK egy várat, vagy sütÜNK sütit? Ha a gyerek megunta, persze játszhat nélkülem is, de OTT vagyok mellett, nem valami rács mögött. És nem azért vagyok ott, hogy bekössem a bibis ujját - mert arra a legtöbb esetben egy puszi is kiváló gyógyír -, hanem hogy bármikor odaszaladhasson hozzám megmutatni egy katicát, hogy odamehessék megnézni, milyen sütit sütött egyedül, és úgy általában lássa, tudja, hogy együtt vagyunk, még ha nem is minden pillanatban.
Ez a beketrecezett játszótér szánalmas, és pusztán valami villanypásztoros gyerekmegőrző. Szerintem

balfék 2010.09.09. 08:48:41

Csak kérdezem az adót akkor miért fizetjük?Talán tessenek az adóelkerülőket megfogni és máris nem kell 100-Ft-kat külön szedni.

aRizs 2010.09.09. 08:49:59

Én SZERETNÉK a gyerekemmel játszótérre járni, kertünk nincs, hétközben meló, mindketten imádjuk az esti közös játszóterezéseket. A kerítésen csüngés nem ugyanaz, mint mikor megtanítottam felmászni a kötélen a srácomat. ;)
Amúgy egyetértek azzal, hogy valami nem stimmel játszótér ügyben, de apaként, azt gondolom, hogy a szülőknek IGENIS helye van egy játszótéren.

kisa 2010.09.09. 08:50:14

@sony: Szerintem nincs olyan lezárás, amin az arra vágyó "bulizó fiatalok" ne tudnának átmenni.

CyberPunK 2010.09.09. 08:52:18

Kiváncsi vagyok, hogy mikor fognak belépőjegyet szedni a belső kerületek, hogy a sok "proli" ne menjen be.

Eh, bassza meg, mikor azt látom, hogy belül az a baj, hogy épp milyen nyugati trendet vegyenek át az új csilivili modern EU játszótérre, addig a peremkerületeken már betoncsuszdát se találni lassan. Ilyenkor fellángolnak bennem az anarchista érzelmek.

Amúgymeg, ha tényleg ilyen fizetős rendszer lesz biztonsági orkokkal, akkor hol fogunk inni a haverokkal?

sony 2010.09.09. 09:00:18

@kisa: Az a tapasztalat, hogy nem mennek be. A legtöbb ember meglehetősen szabálykövető, ha vannak szabályok. Bár ezt nehéz elhinni, de ha nem így lenne, még mindig barlangokból morognánk egymásra :) Lehet, hogy páran belógnak, persze, de nem minden este, nem életvitelszerűen, és mivel tudják, hogy tilosban járnak, jobban vigyáznak. Mióta körbekerítették a játszótereket, és estére lezárják, nincsenek üvegdarabok a kavicsban, nincsenek cigarettacsikkek, és nincs kutyakaki sem. De ezek a játszóterek többnyire parkokban állnak, így a bulizó fiataloknak nem kell bemenniük azért, hogy le tudjanak ülni.

Kis ember 2010.09.09. 09:04:44

És a belépőt hogy szednéd?
Alkalmanként? Vagy gyerek/nap?
Akkor egy háromgyerekes (társadalom által kivánatos) család kb. 10.000 forintot fizetne egy nap.

Azért van a közpénz, hogy abból fizessék. Ha kell az őr, akkor azt.

Nálunk egyébként az a trend, hogy szépen megcsináljuk, aztán nem törődünk vele. Mert nagyobb buli 5 évenként felújitani, mint folyamatosan karban tartani.
És ettől Balkán itt az élet, mert ugyanannyi pénzből minden szarul néz ki.

kisa 2010.09.09. 09:07:13

@sony: Erről van szó. Ha mindenki megtalálja a helyét, akkor nem okvetlenül zavarják egymás köreit. De ezt azért mégse úgy kéne elérni, hogy fizetős játszóterek meg parkok... És én minden ellenkező tapasztalat ellenére hiszek a nevelés és a jó példa erejében. Volt már részem olyanban, hogy egy látszólag nagyszájú, vagány társaságra valaki rászólt, hogy fogják vissza magukat, és azok szó nélkül megtették. A fiatalok sokszor nem rosszindulatból olyanok, amilyenek, hanem egyszerűen eszükbe se jut, hogy ők most éppen tahók. (Persze sajnos van ellenpélda is bőven)

Minden Nick Foglalt Már Talán Ez Nem 2010.09.09. 09:11:26

Én a játszótérre be akarok menni a gyerekemmel, mert az nem játszóház ahol ott hagyom a gyereket, hanem egy közös program. A kerítés túloldalán tobzódó szülők... Szörnyű

Érden van egy játszótér ahol ugyanúgy kerítés, őr, karbantartás van, a műfüves focipálya bevételéből finanszírozzák, de a játszótér maga ingyenes. Az őr elhajt mindenkit aki nem oda való, és beenged mindenkit aki oda való. (Ezt azért könnyű megállapítani...) Figyel, hogy ne dohányozzon senki mert a csikkeket a gyerekek ugye tuti összeszedik.
Nagyon jó megoldás

manzárd · http://otthonokosan.blog.hu 2010.09.09. 09:14:03

igen, meg legyen belépő az utcákra, a parkokba, a sugárutakba... :)az a helyzet, hogy szülői felügyelet nélkül nem lehet gyereket ráereszteni a játszótérre, hahó

espadazo - Játékbolt: · http://aruhaz.nettfilm.hu 2010.09.09. 09:14:17

Meg legyen olyan is, hogy Csak úgy! adó!
Mindenki fizessen be x forintot, csak úgy. Ezért a pénzért majd kitalálja az önkormányzat, hogy éppen mit csinálhat a polgár. Pl. bemehet egy játszótérre, esetleg kettőre.
Vagy elfogadhat olyan dolgokat, szolgáltatásokat, amit már kifizetett a nép az adójából, de azt mondjuk lusta fenntartani az arra illetékes.
Később persze arra is lehetne fizettetni, hogy ezt a pénzt valaki hajlandó legyen kezelni, hiszen ingyen ő sem dolgozhat.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2010.09.09. 09:15:58

Sikerült felborzolnom a kedélyeket, úgy látom.
Ez részben jó: legalább megvitathatjuk.
Számomra ugyan kicsit frusztráló, hogy mindig ugyanazok az értetlenkedések kerülnek elő, de sebaj.
Tisztázzuk: az említett elkerített rész egy hatalmas park egy apró kis területe, ami mellett bőven van hely a gyerekkel együttlétre, még kishajóúsztató medence is van. Bérelhető vitorlásokkal. (Modellek.)
De a legfőbb dolog a fejekben lévő különbség.
Egykori franciatanárunk mesélte (igaz, az kicsivel korábban volt), hogy hallott két három év körüli kisfiút beszélgetni egy párizsi játszótéren.
Az egyik így szólt: - Uram! Megengedné, hogy kölcsönvegyem a vödrét?
Persze lehet ezen is gúnyolódni - de az emberléthez az ilyesmi is hozzátartozik. Jobb helyen.

sony 2010.09.09. 09:17:31

@kisa: A fizetéssel én sem értek egyet, de a körbekerítéssel igen. A gyerekekkel is könnyebb úgy, különösen ha több gyerekkel van kint valaki, mert nem szaladgálnak ki az autóútra, és ha bújócskáznak, tudni lehet, meddig mentek el :)

huncut_kata 2010.09.09. 09:18:20

VII. kerületben, a Fasori gimi melletti játszóteret is zárják és van bizti őr is (Szent István park dettó), a szotyizó nagygyerekre meg rá lehet szólni finoman és kedvesen, hogy menjen le a nem neki való csúszdáról és ne szemeteljen.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2010.09.09. 09:18:41

@Minden Nick Foglalt Már Talán Ez Nem: Ez egy kb.Érd nagyságú helyen beválhat. Remélem, annak az őrnek nem lesznek gondjai később :-(

sony 2010.09.09. 09:19:44

@kisa: A fizetős résszel én sem értek egyet, de a körbekerítés beválik. Kint tartja, akiket kint kell, bent tartja, akiket bent kell. :)

ca2 2010.09.09. 09:21:14

Na hát ekkora baromságot mint a szülők be nem engedése a játszótérre csak az talál ki aki még életében nem látott gyereket.
A dolog eleve ott indít, hogy egy átlagos gyerek kb 3 éves koráig tulajdonképpen nem képes önálló játékra, illetve a kortársaival sem tud abban az értelemben játszani, mint mondjuk egy 7-8 éves. A kicsi gyerekek nem egymással játszanak, legfeljebb ugyan azt játsszák együtt, így elemi igényük, hogy a szülő is részt vegyen a játékukban.
Persze szingli szemmel lehet, hogy sokkal jobb megoldásnak tűnik, hogy míg a gyerek játszik addig ahelyett, hogy a homok túrnám vele pofázok a barátnőmmel, de valóság szerencsére nem így működik.
Az biztos, hogy az életbe nem mennék olyan játszótérre a gyerekemmel, ahová a gyerek csak egyedül mehet be, én meg a rács ,másik oldaláról bámulhatom!

kisa 2010.09.09. 09:25:04

@Mormogi Papa: "Tisztázzuk: az említett elkerített rész egy hatalmas park egy apró kis területe, ami mellett bőven van hely a gyerekkel együttlétre, még kishajóúsztató medence is van."
Jah, így már más. De a fizetést akkor is túlzónak tartom. Meg hogy szülő nem mehet be.

Lúdtalp 2010.09.09. 09:31:48

Kirekesztés! A gazdagoké legyen a világ???

sony 2010.09.09. 09:32:02

@Mormogi Papa: Ó, tehát külföldön minden jobb? :) Viccesen nálunk is beszélnek néha a gyerekek, és a franciatanárod biztosan nem ismeri, milyen rajzfilmeket néznek a gyerekek, amit utána lemajmolnak ;) Hol is van ez az általad emlegetett játszótér pontosan? Csak nem egy turisták által gyakran látogatott helyen?

Figyelj, Tihanyban, az Aranyház utcában, közvetlenül a Belső tó mellett van egy fa játszótér. Fizetős. Kifejezetten a pénzköltő turisták számára épült. Tehát Magyarországon is találhatsz ilyen helyeket, ha keresel, de az az ötlet, hogy tegyük fizetőssé az összes játszóteret, hogy az Önkormányzat fent tudja tartani, olyan furcsa ötlet, mintha azt mondanád, ha valaki kimegy a házából az utcára, fizessen be a perselybe 20 Ft-t, hogy az utcák rendesen legyenek takarítva.
A gyerkőcök a mai világban szinte sehol nem tudnak szabadon mozogni, 'hála' a felgyorsult világnak, a rengeteg autónak, és a sok helyen elutasító felnőtt-társadalomnak (akik persze majd boldogan tartják a markukat a nyugdíjért, amit ugyanezek a gyerekek termelnek majd ki). Így fizetőssé tenni a játszótereket sok családban elvenné a gyerkőcök lehetőségét arra, hogy legalább egy kicsit fesztelenül tudjanak játszani a szabad levegőn.

zöldpohár (törölt) 2010.09.09. 09:32:14

@ca2: egyetértek. Ovis a gyerekem, de igényli, hogy vele legyek a játszótéren. Azt tapasztalom, hogy a nagyobbacska, már kisikolás korba lévő, nem bölcsis és kiscoportos gyerekek azok, akik már úgy szeretnek játszani, ha nincs ott a szülő...

Másrészről a posztból idézve:
"Mondjuk, mintha itthon egy százast kérnének érte."

Ezzel csak az a gond, hogy a sok kicsi sokra megy. Hétvégén lehet egy nap reggel is, kora délelőtt is, meg délután is igényli a gyerek a játszóteret (és nem is mindig ugyanoda szeret menni, hanem hol a közelebbihez, hol azért nyaggat, hogy a szomszéd utcában lévőhöz menjünk, esetleg mindezt egyszel az x kispajtásával találkozik, de fél óra múlva a messzebb lévő játszótérre indulunk, hogy y kisgyerekkel találkozzon)

Hétköznap amikor az oviból is hazakerül, utána is játszóterezni akar. És valahol ez a normális, nem az, hogy kuksoljon bent, vagy kizárólag a felnőtteknek kialakított ingyenes parkokban unatkozzon, mikor homkvárat szeret építeni és mászókázni, hintázni...) Persze a sok játszóterezés mellett van temérdek egyéb programunk is.

Átlag magyar fizetésekhez számítva, a 100 Ft/alkalom játszótér, igencsak tetemes havi összegre rúghat, -szerintem.

pg2 2010.09.09. 09:32:46

Én már azt is idétlennek tartom, hogy minden játszóteret bekerítenek. Speciel én pont egy olyan fölött lakom, ami egyben tér is, így nincs körötte kerítés, viszont közmunka jegyében folyamatosan van min. két parkőr, és hetente háromszor takarítás. Segítek, nem Budán van, és a szegregációval foglalkozóknak pedig kiegészítésként, elég sok a cigány. Mégsincs semmmi lelakva, tönkretéve. Szóval értelmesen kéne élnie a közterületek kezelőinek a lehetőségekkel, és nem folyton ezzel a baromsággal jönni, hogy bezzeg, ha fizetni kéne érte...

zöldpohár (törölt) 2010.09.09. 09:33:24

mindezt egyszel

akartam írni: mindezt egyszerre

főboszorka45 2010.09.09. 09:37:55

Volt anno, vagy 35-40 éve parkőri állás. Ők ügyeltek a rendre és tisztaságra, volt egy "szöges" végű botjuk, amivel fel tudták szúrni az elszórt papírokat, egyéb szemetet.
A perkőrök inkább a játszótereken dolgoznak. E cikk kapcsán rémlett fel, hogy volt ilyen intézmány, gyerekoromban sokszor jártunk vagy 2 játszótérre, ami közel volt hozzánk és mind a kettőben volt parkőr. Most is kellene, ki kellene végre iktatni a kutyasétáltatókat, az erős, játékszereket rongáló vandál fiatalokat, stb. Vissza kellene hozni ezt az intézményt valamilyen formában ( legalább munkahelyeket is lehetne teremteni, játszóterenként egy vagy két ilyen őrrel)

sony 2010.09.09. 09:38:26

@pg2: A bekerítés a szülőknek és a gyerekeknek is jó. Egy gyerek nagyon gyorsan el tud tűnni, és a legtöbb játszótér körül autóutak vannak. Több gyereknél már képtelenség mindre egyszerre figyelni, és míg a kerítés egy jól definiálható határ, a 'ne menj túl azokon a fákon' a legtöbb gyerek fejében meglehetősen rugalmasan tud alakulni. Meg lehet nevelni, persze, hogy ne menjen túl rajta, mégis, fura módon, itt a kerítés nagyobb szabadságot jelent. Mert nem tiltás, hanem csak akadály. Egy megbízhatóan közlekedő gyerek is kifuthat az autóútra a játék hevében, ehhez még neveletlennek sem kell lennie.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2010.09.09. 09:38:38

@ca2: Miről beszélsz? Két felnőtt gyermek és (eddig) két unoka mellett - amibe bőven belefér a homokozás, a mászókára felsegítés, hintáztatás és a többi, ami nem mind játszótérre való: például úsztatás, biciklizés...
De a gyereket időnként el kell engedni - tudom, hiába mondom, de neki is jót tesz. Egyébként a családban majdnem mindenki pedagógus, vagy óvónéni és hasonló...
@kisa: Az alapvető dolgot nem akarod(játok) megérteni: abból a pénzből nem fenntartani akarják a helyet, hanem így jelzik hogy értékes!
Ami ingyen van, azzal senki se foglalkozik. Azt leamortizálják, nem vigyáznak rá.ű
Akármilyen népszerű ötlet legyen is az ingyenesség, akármennyire állítják is egyesek, hogy ezért már fizettek.
Na de akkor azoknak is szabad akik soha egy petákot se adtak a közösbe, mindig csak kivettek???
Még jó, hogy nem a bankokra vonatkoztatjátok... én megtakarítok (ha tudok), te feléled, ő ellopja... szerintetek ez így normális?

Peter Blau 2010.09.09. 09:39:34

Ez nálunk itthon úgy működne, hogy élelmes vállalkozóknak eladnák az önkormányzatok a játszótereket. Azok 1500-2000 Ft belépődíjat szednének holnaptól, cserébe lenne a játszótéren wc, pelenkázó helyiség, üdítő és perec és édesség árús, a játszótér melletti parkolóban jó pénzért parkolhatnál, stb... És innentől kezdve a játszótérre menés a két gyerekkel horror összegbe kerülne és ritka programmá válna...

pg2 2010.09.09. 09:41:35

Ja, és ezen a téren nincs kutyafuttató, sőt, a közelben sincs, mégis tiszta.

A korhatár meg megint egy társadalommérnöki ökörség. Legyen már alkalma a szülőnek kicsit közelében lennie a gyerekéhez akkor is, amikor oviból hazafelé megáll egy picit. Ha meg egyedül akar lenni, hát majd mondja a csemetének, hogy játszál szépen, én arrébb leszek. Ha meg hazamentek az ovisok, én semmi kivetnivalót nem látok abban, hogy a délutáni tekergést kis hintázással zárják le pl. az én kamasz kölkeim. Tudják, hogy vigyázni kell rá, mert ők is ott nőttek fel, vannak emlékeik. Miért kéne ezeket a bizsegető kis érzelmi szálakat elvagdosni mindenféle álelitista baromsággal?

pg2 2010.09.09. 09:45:45

@Mormogi Papa: Figyi, az elengedés és az elválasztás nem ugyanaz. A játszótér legyen már az, ami a neve: tere a játszásnak. Ne erőltessünk már bele a hétköznapi kis örömökbe is mindenféle társadalmi elvárásokat, félreértett nevelési elveket!

sony 2010.09.09. 09:46:15

@Mormogi Papa: Én nem irigylem a játszóterezést azoktól a gyerekektől, akiknek a szülei rosszabb anyagi helyzetben vannak. Vagy az ilyen gyerekek maradjanak csak kint, és áruljanak gyufát? Ha az unokáid szülei munkanélküliek lennének, és te sem tudnál adni nekik minden nap játszótérre való pénzt, álljanak csak kint a kerítés mellett, és sóvárogva nézzék a hintázókat? Szerinted ez normális lenne?

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2010.09.09. 09:48:50

@sony: Szándékosan félremagyarázol.
Egyébként a tanárom sajnos már évtizedekkel ezelőtt elhúnyt, tehát ne viccelődj olyanon, amiről nem tudsz.
Nem jobb minden, nem mondtam. Azt se mondtam, hogy MINDEN hely legyen fizetős. De ki lehetne próbálni. Hátha működne. Esetleg a @főboszorka45: által is említett parkőri állásokkal, mint munkahelyteremtéssel is. Ők azok, akik gondozták azt "a szép zöld gyep"-et :-)

Egyébként felvetnék még valamit: miért kellett eltüntetni a Kisvidámparkot? A kicsiket nem lehet bevinni a nagyba...
Amit csináltak, a "Pónipark" nem rossz dolog, bár tulajdonképpen csak az Állatkert egy (külön fizetős!) nyúlványa - de máshol is megcsinálhatták volna...
Igaz, ha a Pónipark után még aznap bemégy az Állatkertbe is (eléggé életszerűtlen ugyan kisgyerekkel) akkor valamennyi kedvezményt kapsz a belépti díjból - ami viszont ott horror. Persze csakis a fizetésekhez hasonlítva, ugye.

kisa 2010.09.09. 09:53:33

@Mormogi Papa: Szerintem egy játszótér természetes velejárója egy bizonyos fokú amortizáció. A vandálokat 100 forinttal nem tudod kiszűrni, ha rongálni akarnak, akkor rongálni fognak akkor, amikor nincs ott senki, bár kevéssé tudom elképzelni, hogy valaki direkt tönkretesz egy hintát.
Nem attól lesz értékes valami, hogy 100 forintot elkérsz érte, hanem attól, ha az azt használó közösség magáénak érzi. (valami hasonló viták zajlottak anno a jelképes vizitdíj körül is, emlékeim szerint.)Ha tiszta, rendezett körülmények vannak egy játszótéren,ha azt láétod, VALAKI/K gondozzák,akkor mindenki hajlamos kicsit jobban figyelni rá, hogy ne dobja el a csikket, pet-palackot, miegymást. És ugyanez igaz fordítva is. A gyerkőceim annak idején egy cseppet sem eu-konform játszótéren nőttek fel, ahol azért volt egy kialakult törzsgárda. És MI ügyeltünk a rendre, nem vártuk el, hogy más tegye - az viszont elvárás lett volna, hogy a játékokat szakember tartsa karban, ami évente nagyjából meg is történt. A kutyásoknak szóltunk, hogy ne arra sétáltassa, és emberi hangon majdnem mindent meg lehetett beszélni. No, néha voltak anyázások, de ez ritkán fordult elő.

walter77 2010.09.09. 10:00:59

@Mormogi Papa:
No hát én igazándiból jó ötletnek tartom ezt a fizetős dolgot. Fura, de jó. Merthát az is egy szempont, hogy a IX. kerületben van jópár játszótér, de ezek közül néhányba nem lehet bemenni, konkrétan kiírták a homokozóhoz és a csúzdához, hogy vigyázat üvegszilánkok! Hoppá! Másfelől meg azt is végignéztem, ahogy a vadi új játékokat fél év alatt úgy tönkrevágták, hogy mára használhatatlanok vagy már le is szerelték. Ha lenne egy felügyelő, akkor ezek a dolgok nem annyira történnének meg.

Másfelől persze diszkriminatív is a dolog, meg szegregációhoz vezet, dehát az is zavaró gondoloat, hogy a közpénzből épített játszótereke rendszerint azok teszik tönkre, akik nem annyira járulnak hozzá a közteherviseléshez. Na innentől kezdve meg már nagyon ingoványos talajra léptünk, mert ez már implicite rasszista megállapítás -legalábbis van egy ilyen vetülete - éshát mégiscsak játszóterekről kellene beszélnünk...

walter77 2010.09.09. 10:03:47

@kisa:
"kevéssé tudom elképzelni, hogy valaki direkt tönkretesz egy hintát"

Márpedig képzeld csak el, mert van ilyen, sajnos. Tényleg. Érteni éppenséggel én sem értem, de látom, hogy van ilyen.

huncut_kata 2010.09.09. 10:03:51

@Mormogi Papa:
a Kisvidámpark bekerült a nagyba, nagyon sok játék van ott kicsiknek (2 éves kortól). Friss, hétvégi tapasztalat.

pg2 2010.09.09. 10:04:29

@Mormogi Papa: Nézd, az hogy egy intézmény a saját területén a saját költségvetéséből csinál-e játszóteret, milyen színvonalút, és miként üzemelteti, az az adott intézmény dolga. A játszótér, általános elképzelés szerint, erősen különbözik a póniparktól, vidámparktól, játszóháztól stb.; többnyire közterületen, közpénzből épül a köznek. Ha az adott köz működik, akkor el tudja intézni a kapcsolatos dolgokat. Szóval félreértett "hétköznapi kapitalizmus" belépti díjat szedetni, társadalommérnökösdi a közterületektől eltérő használati szabályokat bevezetni. Van működő példa, ahol a köz a köznek a pénzén rendben tudja tartani, mint fentebb írtam. Én ezt a modellt tartom jobbnak.

zöldpohár (törölt) 2010.09.09. 10:09:57

@sony: a bekerített játszótér több gyerekes szülőknek biztos nagy könnyebbség, főleg ha a két három gyerek különféle irányba indul :) Egy is egy pillanat alatt el tud tűnni.

Viszont az az egy is iényli, hogy ott legyen a szülő, ugyanis a játszótéren szokta elmesélni azt is nekem aznap éppen mi volt az oviba...stb. Van mászóka, amire egyedül nem mer felmenni, mert a nagyobbacskáknak való, de már ő is ki akarja próbálni, "anya, nem tudok lejönni" , vagy homokózóban: "anya, ugye szép a homokvár?" ...stb. :D

Az oviban egész nap távol van a szülőktől a gyerek, utána igényli, hogy a szülővel legyen, a szülő is játsszon, foglakozzon vele...stb.
(Kisikolás lurkók már nem igazán igénylik a szülő ottlétét a játék hevében, de a kicsik ekkor még nagyon is).

Én nem preferálom a játszóterek fizetőssé tételét, most gyors fejszámolást végeztem, a 100/Ft alkalommal kalkulálvam nekünk ez megközelítené a havi 8-10 ezer forintot...

És manapság sem csak ingyenes helyekre megy a gyerek, egyéb belépőkre jelenleg is fizetünk.
Ha én ki is tudnám a játszótér belépőket fizetni, szerintem sokan nem.

Azzal sem értek egyet, hogy valami fizetős legyen, más meg nem, mert a kevésbé tehetőseknek nehogy már megmondják, hova mehetnek, menjen a város másik felébe...stb.-sarjkítva. Nonszensz lenne.

sony 2010.09.09. 10:10:22

@Mormogi Papa: Nem magyarázok félre szándékosan, de te meglehetősen félreérthetően írtál.
Figyelj, ahogy írtam, a fizetős rendszert például Tihanyban kipróbálták. Mi nem mentünk be, és nem is nagyon látogatták a családok, volt pár kellemetlen percünk, amíg elmagyaráztuk a gyerekeknek, hogy miért nem megyünk be (kicsik voltak még, és lehet, hogy pár perc múlva már szaladnak is tovább).
Parkőrök vannak a második kerületben, ezt is kipróbálták, ahogy írtam, beváltak, jó a rendszer, munkahelyet is teremtettek ezzel. A Zöld Péter játszóteret múlt nyár végén költöztették új helyre, és mivel a Millenáris parkban van, a park őrei rendszeresen járnak arra is. Láttam már a kötélcsúszdáról leparancsolt felnőttet, így a játszótér nincs magára hagyva, ezért nem hiszem, hogy leamortizálódott volna (bár mint írtam, mostanában nem jártunk ott). Ha viszont fizetőssé tennék, sok gyereket zárnának ki belőle, a kislányom jópár ovistársa arra megy haza, és oda is beugrik.

Mivel unokáid vannak, tisztelem a korodat, épp ezért nem szeretnék belédkötni, de szerintem mielőtt ilyesmit posztolsz, legközelebb tájékozódj, és próbáld meg több szempontból átgondolni a helyzetet.

pg2 2010.09.09. 10:13:53

@walter77: Ó, hát persze, hogy van, pl. a Horváth Mihály téri, nagyon profi Mici Mackót pár év alatt szétverték, pedig az első perctől be volt kerítve. A Ferenc téri pedig nincs bekerítve, mégis évek óta remekül működik, szilánkok nélkül. Pedig van pár szórakozóhely is a környéken. (Azért a Mici Mackóhoz tegyük hozzá, hogy sokáig nem volt baj ott sem, csak elkezdtek a faszobrok szétmállani, a kerítés egész télen zárva volt, tavasszal csak akkor nyitották ki, amikor már tök gazos volt az összes homokozó, amiben nem pótolták a homokot, nagyon ki sem gazolták, ilyesmi. Tudod, az a bizonyos természetes amortizáció. Ha a gazda nem törődik vele...)

walter77 2010.09.09. 10:13:56

@pg2:
Az egyik a Mihálkovics utcában a panelok mögött, a másik a Telepy és a Haller közti részen szintén emeletes házat között.

Kb 1,5 hónappal ezelőtt volt kiírva 1 hétig tutira ott állt a papír, azóta nem néztem.
A Haller parkban pedig simán találtam óvszert és eldobott injekciós tűt.

kisa 2010.09.09. 10:16:21

@walter77: persze, nyilván attól, hogy nem tudom elképzelni, még létezik, ahogy normális ember nem tudja elképzelni, hogy embert öljön, és mégis vannak gyilkosok. De tán néhány hintarongáló miatt ne kelljen már körbekerített, fizetős játszótéren élni a gyereknek!

zöldpohár (törölt) 2010.09.09. 10:16:30

@zöldpohár:

A 8-10 ezer forint természetesen úgy jön ki, hogy a gyerek egy nap többször szeret ott lenni, sőt a legjobban azt szereti, ha két óra alatt több játszóteret is körbejárunk, mert mindegyikben mást szeret, -és mindegyikben más kis barátai vannak. Játékok közül meg egyikben a hinta a kedvence, a másikban a döci...stb. (Ráadásul az oviban még hinta sincs).
Ésszel a fizetős játszóterezésekkel!

zöldpohár (törölt) 2010.09.09. 10:17:51

@zöldpohár: 8-10 ezer forint nem úgy jön ki, csak jönne ki havi szinten, ha fizetős lenne, pusztán 100 Ft/alkalom/játszótér. Csak kinyögöm...

walter77 2010.09.09. 10:21:29

@kisa:

Hát értem én ezt is...

De akkor legalább rakjanak ki egy őrt aki mondjuk odaszól, ha két tizenéves egyszerre hintázik ugyanazon a hintán, hogy helóóó

...akárhogy is a fejekben vana gond...

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2010.09.09. 10:33:53

a játszóterek fizetőssé tétele egyszerűen butaság.

a szülők kizárása teljesen életszerűtlen és értelmetlen. látszik, hogy a posztolónak nagyon régen volt kis gyereke, pláne 2.

viszont, ami az angoloknál van, az megfontolandó: benn ül az őr, kapu zárva, kaputelefonos beléptetés van, és csak akkor engednek be, ha gyerekkel érkezik a szülő. gyereket egyedül nem engednek se be, se ki, csak egy bizonyos kor felett.

driopios 2010.09.09. 10:41:39

Legyen inkább 300 Ft. És mivel a játszótér látogatásáért szednék, legyen a neve, mondjuk, vizitdíj.

Ja, hogy ezt már leszavaztuk? Hát, akkor maradjon ingyen, és majd lesz esetleg várólista, időpont előjegyzés, és a már megszokott dolgok.

Attilajukkaja 2010.09.09. 10:55:16

@mcs:
Ez sem rossz megoldas. A masikat pedig biztosan azert tartod butasagnak, mert meg nem lattal ilyen jatszoteret/hazat.
Nem az volt a javaslat, hogy MINDEN jatszoter legyen fizetos es szulomentes, hanem hogy ilyen is legyen annak, akinek ez tetszik. Es nyilvan nem az 1-2 eveseknek valo elsosorban!

espadazo - Játékbolt: · http://aruhaz.nettfilm.hu 2010.09.09. 10:58:13

A szerző nem részvényes a Vidámparkban...?! :-)

kisa 2010.09.09. 11:00:33

@walter77: Hát, eszembe jutott az Égig érő fű című gyerekfilm valahonnan a hetvenes évekből.
Igen, a parkőr jó lenne, de milyen jogosítványokkal bírna?
Igen, a fejekben van a nagy-nagy gond.

Terézágyú 2010.09.09. 11:00:52

@walter77:
"De akkor legalább rakjanak ki egy őrt aki mondjuk odaszól, ha két tizenéves egyszerre hintázik ugyanazon a hintán, hogy helóóó"

Alapvetően egyetértek veled, csak az a baj, hogy a magyar társadalom elszokott az őröktől, beléptető kapuktól - mármint hogy magától nem tartja be a szabályokat, azt meg rühelli ha ott van egy felügyelő... ezért van annyi gond a biztonsági őrökkel, az ellenőrökkel, a rendőrökkel, a tanárokkal stb.

És most azt mondani, hogy még egy helyre rendeljünk ki egy felügyelőt...

Terézágyú 2010.09.09. 11:01:36

@kisa:
"Igen, a parkőr jó lenne, de milyen jogosítványokkal bírna? "

Pontosan.

sony 2010.09.09. 11:11:58

@Attilajukkaja: Az a baj, hogy Mormogi Papa gondolatébresztő sorait a Zöld Péter játszótér felemlegetésével kezdte. A Zöld Péter játszótér egy központi, fontos helyen levő játszótér, ha fizetőssé teszik, sok gyereket zárnának ki belőle. Sajnos a városokban kevés a játszótér, egy jó helyen levő játszótér kiiktatásával érezhetően megnehezítenék a szülők dolgát. És mivel így is keveset mozognak a városi gyerekek, öngól lenne az állam részéről, ha még ezt a keveset is megnehezítenék.

Empátia? Hmm? Jobban menne, ha mondjuk arról is beszélnénk, hogy a jó helyeken lévő játszóterek fizetőssé tétele mellett (mert a fizetős rendszert csak ilyen helyen lenne értelme kiépíteni) párhuzamosan legyen újra fizetős a nyugdíjasoknak is a város főbb útvonalain a tömegközlekedés? (csak a metrókon, a körúton, és a hosszabb villamosutakon - a síneket fent kell tartani) A többség továbbra is tudja majd látogatni az unokákat, akinek pedig ez túl sok, sétálhat. Gonosz ötlet, nem? Kb. ugyanilyen gonosz ötlet a kisgyerekeken leverni, ha a szülőknek nincs pénze a napi játszóterezésre. :I

walter77 2010.09.09. 11:21:50

@Terézágyú: @kisa:

Nyilván semmilyen jogosítvánnyal sem...

...megaztán a közelben van egy park/játszótér ahol van parkőr, és este bezárják, de olyan mintha ott sem lenne. Pl. a gyerek tépi ki a virágot a virágágyásból, végre rászól valaki, hogy ne csináld fiacskám, erre a parkőr: "Hagyd csak, majd ültet újat a Gegesy" (azaz a polgálmester).
Hát akkor jóccakát értelem.

Marad a remény, hogy sok évi társadalmi nyomásnak és szocializálódásnak köszönve önmagától működjön minden...

sony 2010.09.09. 11:31:15

@walter77: Ha ilyen a parkőrötök, le kell cserélni. Minden szakmában vannak nem odavalók. A társadalmi nyomás ez esetben az volna, hogyha a környékbelieknek lenne igénye egy rendes parkőrre.
Egyébként pedig a társadalmi változásokat is el kell kezdeni valahol. Amikor az első kerületben betiltották a dohányzást a játszótereken, mindenki huhogni kezdett, hogy úgysem tartja be senki. De nem így történt. Betartják. Kellett egy jelzés a közösségnek, hogy ez mostantól így működik, és a közösség vette a lapot. Azóta már több kerületben bevezették.

Attilajukkaja 2010.09.09. 11:34:12

@sony:
Ertem a gondolatmenetedet es nyilvan senki sem a kisgyerekeken akarja "leverni, ha a szülőknek nincs pénze a napi játszóterezésre".
A Zold Petert nem ismerem, de jartamban-keltemben latom, hogy azok a (jatszo)terek, amelyek keritessel vannak ellatva es van egy gondnokuk, aki reggel nyitja, este zarja a kaput, mennyivel normalisabban neznek ki, mint a teljesen nyiltak. Pl. Szent Istvan park, Verhalom ter Budapesten. Ezek meg se nem fizetosek, se nem szulomentesek, de el tudom kepzelni, hogy sokan szivesen fizetnenek az ilyenert is. Valamikor meg az elejen irtam, hogy nem is ugy kellene ezekre tekinteni, mint a klasszikus jatszoterekre, hanem mint a gyermekmegorzokre egyes nagyaruhazakban. Es ha anyagilag is megerne oket fenntartani, akkor talan tobb is lenne beloluk. Most egyes jatszotereket egyszeruen bezarnak, megszuntetnek, mert nem felelnek meg az EU-s eloirasoknak. Ez jobb megoldas?
A nyugdijasok ingyenes tomegkozlekedesi parhuzamat pedig egyszeruen nem ertem. Nem azt mondjuk, hogy az ovodakban szunjon meg a kedvezmenyes kakaoztatas (?), hanem azt, hogy akik hajlandoak aldozni ra, - akar sokgyermekes csaladok, akar nyugdijasok,- azok plussz penzert kapjanak kiemelt szintu szolgaltatast.
Nekem mindegy,...csak javasoljatok valami konstruktivat is es azt is mondjatok meg, hogy mibol! "Az adombol!" nem egy kielegito valasz. Ha az lenne, nem szuletett volna meg ez a poszt :o)

gyz 2010.09.09. 11:39:28

na akkor elmondom, nálunk hogyan működik ez. Mindenféle fizetés, szülők kizárása, stb nélkül.

Az önkorm. felújított egy lepukkant kis játszóteret. Bekerítette, este hétkor bezárják.

A szülők csináltattak önszorgalomból egy nagy, zárható ládát, ami ülőpadnak is jó, amúgy meg tele van homokozó-játékokkal. Az használja, aki akarja, csak vissza kell tenni. Vki hozott egy nagy napernyőt is, amíg a fák nem elég nagyok, hogy árnyat adjanak.

A gyerekek nem beszélnek úgy, hogy "uram, kölcsönvehetem a vödrét", hanem pontosan úgy, ahogy a korukhoz illik. Ha balhéznak, a szülők közbelépnek. Nincs veszekedés.

A szülők mindenfélék, különböző hátterűek.

Mégis működik, itt, Magyarországon.

Lehet utánozni, szerintem.

Attilajukkaja 2010.09.09. 11:39:45

@Mormogi Papa:
A tetuhintarol szerintem sokan azt sem tudjak, mi az :o)

@kisa:
A parkor jogositvanya ugyeben pedig korul kellene nezni, milyen tapasztalatok vannak mas orszagokban,...vagy akar itthon is. De meggyozodesem, ha van egy Or, ott nagyobb a rend, mint a gazdatlan helyeken. Persze elsosorban a szuloknek kell tisztelniuk az Ort, ami mar magaban nem egyertelmu nalunk. Csak utana jonnek a gyerekek.

sanche · http://elakadasjelzo.blog.hu/ 2010.09.09. 11:44:39

@balfék: A "mindent az adóból" alapvetően egy rossz és rosszul is működő rendszer. Nem csak azért, mert kevesen adóznak, hanem azért is, mert eleve nem tud igazságos lenni. Egy idális(nem létező) világban persze működhetne, hogy mindenki befizeti az adót, az állam pedig a legidálisabban költi el azt a pénzt(sőt ennek a kommunista álom része, ahol kvázi adó sincs, mindent az állam csinál és számolgat az ember helyett, minden ingyenes és mindenki ugyanannyit keres).. Nyilvánvaló, hogy a valóságban nem működhet így. Ugyanakkor azt se lehet mondani, hogy el kéne törölni az adót úgy, ahogy van. Az adó egy jó alap és nem gondolom, hogy eddig minden "ingyenes" dolgot nagyon drágává kéne tenni. Éppen ezt írtam még jó rég, hogy a közéletben ma még csak a "nagyon drága" és az "ingyenes" létezik, pedig igenis van közte egy űr, aminek van létjogosultsága, ez a "nagyon olcsó".
@Mormogi Papa: Ugye, hogy igazam volt, hogy a 100 forintok miatt lázadás törne ki? :) Szerintem is amúgy 100 forint Franciaországban jogos, itthon kezdetben maradjunk 50-nél. De mondok még durvábbat: én már annak is örülnék, ha becsületkassza állna a futópályáknál, a játszótereken, a focipályáknál és mondjuk a Margitszigeten, meg a Kopaszi-gáton. Becsületkassza, egy szem felirattal, ahol szépen elmagyarázzák, hogy mi ez a kezdeményezés, hogy nem akarjuk mi ezeket kötelezően fizetőssé tenni, de az a helyzet, hogy aki a napi használatért hajlandó 50Ftot beadni, annak nagyon köszönjük és neten mindig ki lesz írva, hogy mennyi pénz jött be és, hogy azt mire költjük. Tán ez lenne a legjobb módszer, biztos, hogy nem kevés pénz jönne belőle.
Igenis épüljenek játszóterek, parkok, futópályák, ugyanakkor legyen meg a lehetőség, legyen meg a rendszere annak, hogy a használók külön segíthessék a dolgot. Erre van igény és lehetne belőle tervezni is, összességében olcsóbbá tenné az önkormányzatnak az ilyen befektetést, tehát nem csak választás előtt kezdene építeni.
@sony: minden bántás nélkül mondom, hogy akiknek nincs 50 forintjuk a gyerekre egy játszótér kapcsán, az legyen szíves, ne csináljon gyereket, mert a legkevésbé sem tud gondoskodni róla sajnos. A becsületdoboz és az ajánlott 50 Ft pont azért lenne jó, mert Te a három gyerekedre ÖSSZESEN egy százast bedobsz NAPONTA, akkor is, ha háromszor is visszamentek aznap. Őszintén, bedobnál annyit vagy sem? Szerintem igen. És nem is kéne többet.
Az tény, hogy ha már lenne ilyen rendszer, nyomon követhetővé kéne tenni a pénzösszeg mennyiségét és a felhasználását is, mert ahogy fentebb írták, a parkolódíjjal nem az a fő gond, hogy fizetni kell, hanem, hogy kb semmi szolgáltatás nem jár hozzá(tolvajok ellen nem őrzik, havat nem lapátolják stb) ráadásul magáncégek zsebében úszik el a pénz. Ezt el kéne kerülni.
Hangsúlyozom, fontos, hogy nem csak ide kéne becsületkassza, hanem Margitszigetre is, futópályákra, focipályákra is stb. Én nagyon szívesen fizetek ilyen jelképes összegeket és vállalom tízezred magammal, hogy mi köszönjük a lehetőséget, használjuk a helyet, de egymillió másik nem. A határt itt kell meghúzni, ha 2 millió ember használja a Margitszigetet, ha csak 200 000, arra akkor is szükség van, ugyanakkor 50 forintokat a többség örömmel kifizetne magáért a használatért.

Attilajukkaja 2010.09.09. 11:49:52

@gyz:
Irigylesre melto a felhozott pelda. En is hallottam kisebb kozoseggekrol, akik sajat erejukbol ujitgatjak fel a jatszotereket. Ilyen mukodo civil kezdemenyezesek teren sajnos nem all tul jol az orszagunk. De hajra!!!
Remelem, egyszer szuletik egy olyan szociologiai szakdolgozat is, amelyik valami osszefuggest talal a mukodo kis kozossegek es mas parameterek kozott. En igerem, hogy segitek a statisztikai korrelaciok szamitasaban :o)

sony 2010.09.09. 11:52:24

@Attilajukkaja: Természetesen nem szeretném, ha a nyugdíjasoktól elvennék az ingyenes tömegközlekedést. De mivel a posztírónak unokái vannak, úgy gondoltam, talán jobban át tudja érezni, mit jelentene, ha egy ingyenes (és jó) lehetőséget olyanoktól vesznek el, akiknek szüksége is van arra a dologra.

A hozzánk közel eső játszótér is kerítéssel van körbevéve. Két kapuja van, az egyik nehezen nyílik. Akik idejárnak, azok tudják, hogy rendesen meg kell rántani, de az újak fennakadnak rajta. Egyszer egyedül voltam a játszótéren a két gyerkőcömmel, és éppen a hintaágyban hintáztattam őket, így csak félfüllel hallottam, hogy valaki az ajtónál van. Az anyuka kétszer próbálta kinyitni, majd (ekkor fordultam meg), ezt mondta szomorúan a gyerekének: Úgy látszik, ez valakinek a magánjátszótere, nem nyílik a kapu. Nem tudom leírni sem, milyen fájdalmas volt annak a kicsinek a szeme! Ilyet egy szülő sem szeretne látni a gyereke szemében, éppen ezért ha például a 100 Ft-os belépődíj itt életbe lépne, annak a szülőnek ez nem egy választható, hanem egy kötelező kiadás lenne. És azok a családok, akik egy ilyen játszótér mellett laknának? Hogy magyarázzák el a gyerekeiknek, hogy miért nem arra a szép játszótérre járnak nap mint nap, amire rálátnak az ablakból, miért mennek el sokkal messzebb egy elhanyagoltabb játszótérre? Két gyerekre, és hónaponként csak 20 napra számolva is 4000 Ft lenne a játszótéri díj, ha naponta csak egyszer mennének.
(Persze beengedtem azt a családot, és elmondtam nekik, hogy ez a huncut kapu mindig beragad.)

Terézágyú 2010.09.09. 11:53:07

@Attilajukkaja:
"Persze elsosorban a szuloknek kell tisztelniuk az Ort, ami mar magaban nem egyertelmu nalunk"

Erről van szó ... :(

Attilajukkaja 2010.09.09. 11:56:05

@sanche:
Pfu! Nagyon a szivembol szoltal!
Most vagy nagyon sokat tennek meg hozza, vagy semmit. Talan az utobbi a bolcsebb valasztas, mert felesleges lenne :o)

sony 2010.09.09. 11:58:37

@sanche: A jelképes, opcionálisan bedobandó összeg működhet, de Mormogi Papa nem erről írt.

gyz 2010.09.09. 11:59:43

@Attilajukkaja: szerintem ha valaki kitalál egy ilyet (nem én voltam, de tisztelem azokat, akik), annak ezerszer nevelőbb a hatása, mint a százforintosoknak.

Attilajukkaja 2010.09.09. 12:07:44

@sony:
Nagyon remeltem, hogy a sztori vege az lesz, ami lett: beengedted oket :o)
"Hogy magyarázzák el a gyerekeiknek, hogy miért nem arra a szép játszótérre járnak nap mint nap, amire rálátnak az ablakból"
Ugy, hogy ILYEN AZ ELET! Nap, mint nap ezzel fog talalkozni. Ha nem tudsz megadni neki valamit, akkor ne masokat hibaztass erte, hanem kopenzald, ahogy tudod. Sok millio gyermek nol fel ugy, hogy meg jatszoteret sem latott! A magyarazatot erre majd megadod. Ezert vagy szulo,...tobbek kozott.
A poszt irojat nem ismerem kozelebbrol es nem is erdekel, hogy nyugdijas-e. De ugy erzem, hogy a nyugdijasok ingyenes tomegkozlekedesevel tullottel a celon. A kozlekedes egy alapszukseglet. Hogy legyenek fizetos jatszotetek IS (!), pedig egy meroben mas kategoria. Csak ezt akartam erzekeltetni azzal, hogy nem az ingyen kakaot akarom megvonni a gyermekek szajatol. Nem csak en, mas sem ezt akarja, ezert szerintem hanyagoljuk a nyugdijas parhuzamodat.

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2010.09.09. 12:12:33

egyébiránt a saját ingatlanán bárki létesíthet fizetős játszóteret, és szabhat meg belépési feltételeket.

a köz pénzéből épült tereket viszont ne akarjátok már korlátozni

--

"A kozlekedes egy alapszukseglet."

hát, a játszótér is, legalább annyira.

átlátó 2010.09.09. 12:20:57

A belépőjegyekhez nem értek, de... Bécsben reggel a játszóterekhez és sportpályákhoz érkezik egy fiatalember aki kinyitja a kaput és este pedig a miután udvariasan kitessékeli a gyerekeket, (és a szülőket) bezárja. Autóval közlekedik és "securyt" felirat van rajta. A kerítésen senki (esetleg ritkán előfordulhat) nem mászik át a bezárás és kinyitás közötti időben.

Attilajukkaja 2010.09.09. 12:21:09

@Terézágyú:
Ertem :o)
Azt hiszem, a szulok nevelesevel mar elkestunk. De jon egy ujabb generacio, akik talan maskepp szocializalodnak. Bar az elojelek nem tul biztatoak. Most is a herdalas, lopas, szegyen, visszaeles, hazudozas a leggyakoribb szavak a hirekben. Es akar Nenyi, akar mas szlogenek, nem latom a fenyt az alagut vegen. Egy-egy helyi kiskozosseg peldat mutat, de minden csoda harom napig tart. Viszont nem szabad feladni.
A valtozasok/valtoztatasok viszont mindig falakba utkoznek, ha az all mogottuk, hogy fizess plussz 100 forintot. Megint en? Hulyenek nezel? Sok onkentes es ingyenes munkaval lehet csak megvaltani ma nalunk a bizalmat. Ahhoz viszont egy karakan helyi ember kell, aki megunta, hogy csak dolgozik (vagy vakarja a tokeit) es fizet, fizet. En igy latom. Remelem, hogy a mostani valasztasoknal sem CSAK az szamit majd, ki milyen parthoz tartozik/tamogatassal indul, hanem, hogy mit tesz/tett a helyi kozossegben.

sony 2010.09.09. 12:26:49

@Attilajukkaja: Hanyagoljuk, persze. Csak szerettem volna éreztetni, elsősorban Mormogi Papával, aki a posztot írta, hogy aki nincs benne egy bizonyos helyzetben, meglehetősen le tudja egyszerűsíteni a dolgokat. Egy pillanatig sem gondoltam komolyan, és így ismeretlenül is csalódok benned, ha ezt nem vetted le :) Egyébként a gyereknek éppolyan alapszükséglet a játszótér, mint egy nyugdíjasnak az utazás. Meg lehet nélküle lenni, csak nem olyan jól.

Közben rájöttem, mi a gond a poszttal. Mormogi Papa a II. kerületi Zöld Péter játszótérről ír, miközben a Városliget mellett lakik, és azzal van gondja. Lényeges különbség, hogy itt a játszóterek körbe vannak kerítve, többnyire őrzöttek, és nem amortizálják őket (a parkőröket pedig megbecsülik a szülők, mert tudják, hogy az ő érdekeiket védik), míg a Városliget tényleg nagyon elhanyagolt. Oda tényleg beférne egy fizetős játszótér (ha van egy másik részén nem fizetős), mert nagy a zöldterület, ha valaki nem akar fizetni érte, a kicsi gyerekével egyszerűen nem arra sétál. Ide (II. kerület belső része), nem férne el a fizetős játszótér, mert itt nem fák között, a parkban kellene messzebb menni, hanem házak és autók között az utcán. Ha bármelyik játszótérre rámutatnának, hogy mostantól fizetős, sokaknak lenne rossz kedve tőle.
Sok efféle posztot olvastam már, ahol valaki egy helyi jelenséget vonatkoztatott az egész országra, pedig még városon belül is óriásiak lehetnek a különbségek. Nem kell még Budapest sem ahhoz, hogy egy városban homlokegyenest különböző mentalitású környékek alakuljanak ki.

sony 2010.09.09. 12:33:38

@Attilajukkaja: Hanyagoljuk, persze. Csak szerettem volna éreztetni, elsősorban Mormogi Papával, aki a posztot írta, hogy aki nincs benne egy bizonyos helyzetben, meglehetősen le tudja egyszerűsíteni a dolgokat. Egy pillanatig sem gondoltam komolyan, és így ismeretlenül is csalódok benned, ha ezt nem vetted le :) Egyébként a gyereknek éppolyan alapszükséglet a játszótér, mint egy nyugdíjasnak az utazás. Meg lehet nélküle lenni, csak nem olyan jól.

Közben rájöttem, mi a gond a poszttal. Mormogi Papa a II. kerületi Zöld Péter játszótérről ír, miközben a Városliget mellett lakik, és azzal van gondja. Lényeges különbség, hogy itt a játszóterek körbe vannak kerítve, többnyire őrzöttek, és nem amortizálják őket (a parkőröket pedig megbecsülik a szülők, mert tudják, hogy az ő érdekeiket védik), míg a Városliget tényleg nagyon elhanyagolt. Oda tényleg beférne egy fizetős játszótér (ha van egy másik részén nem fizetős), mert nagy a zöldterület, ha valaki nem akar fizetni érte, a kicsi gyerekével egyszerűen nem arra sétál. Ide (II. kerület belső része), nem férne el a fizetős játszótér, mert itt nem fák között, a parkban kellene messzebb menni, hanem házak és autók között az utcán. Ha bármelyik játszótérre rámutatnának, hogy mostantól fizetős, sokaknak lenne rossz kedve tőle.

Sok efféle posztot olvastam már, ahol valaki egy helyi jelenséget vonatkoztatott az egész országra, pedig még városon belül is óriásiak lehetnek a különbségek. Nem kell még Budapest sem ahhoz, hogy egy városban homlokegyenest különböző mentalitású környékek alakuljanak ki.

Attilajukkaja 2010.09.09. 12:36:25

@mcs:
"a köz pénzéből épült tereket viszont ne akarjátok már korlátozni"
Azt nem is. Csak a fenntartasat.
Ismetlem, hogy ke'rek konstruktiv javaslatokat is arra vonatkozoan, hogy ezt hogyan oldjuk meg. Mert amig csak "jajj, ne mar!" hozzaszolasok jonnek, addig a jatszoterek is folyamatosan rohadnak.
Az eredeti javaslat nem egy mindent privatizalo multimilliomostol jott, hanem egy nagypapatol, aki nehezen viseli a mostani allapotokat. Nem hiszem, hogy szive vagya meg es meg, es meg fizetni, csak valami megoldast keres a mostani, nehol turhetetlen korulmenyekre. A posztolok 90%-a pedig csak odaig jutott, hogy az eredeti felvetest fikazza (regi magyar nepszokas szerint).
Jo lenne mar tuljutni azon, hogy mindenki lop, csal, hazudik, csak en nem. Ezert mindenert masok a felelosek.
Na jo, a kerdesem tovabbra is ugyanaz: mi legyen az altalam ismeretlen Zold Peterrel?
Haho!!!!???

sony 2010.09.09. 12:37:44

@átlátó: Pontosan így van az I. kerületben is. A II. kerületben emellett helyenként még őrzik is a játszóteret. Szerencsére nem kell már Bécsig menni a működő példáért :)

sony 2010.09.09. 12:41:45

@Attilajukkaja: Hahó, a Zöld Péter a Millenáris Park közepén van, utolsó információim szerint múlt nyáron lett újra felépítve (nem az amortizáció, egy építkezés miatt), és mivel a Millenáris Parkban rendszeresen járnak körbe a parkőrök, a játszóteret is szemmel tartják!
Mormogi Papa igazi kérdése: Mi legyen a Városligetben uralkodó állapotokkal? Ő ugyanis nem a Zöld Péter játszótér vonzáskörzetében lakik.
A Zöld Péter játszótérrel pont nincs tennivaló. :)

sony 2010.09.09. 12:49:43

@Mormogi Papa: Ebben a hozzászólásban ír a szomszédos Városligetről... A Podmaniczky utcai aprócska játszótér két forgalmas út kereszteződésében pedig tényleg nevetséges. Arrafelé jártam mostanában, gondolkoztam is, hogy van-e szülő, aki ide leviszi a gyerekét. Tehát azon a környéken tényleg lenne mit tenni a gyerekek érdekében. Ami szerintem hosszú távon a felnőttek érdeke is.

átlátó 2010.09.09. 12:50:52

@sony: Köszönöm, :) némileg megnyugtattál, hogy van már ilyen. (Az, hogy őrizni is kell, mondjuk előrevetít valamit és bár nem szeretem a "bezzeg nyugaton" szemléletet, mégis nem tudom nem észrevenni, hogy még a penny-dm-billa szerű egységekben sem ismerik a biztonságiőr fogalmát.)

Attilajukkaja 2010.09.09. 12:54:12

@sony:
"aki nincs benne egy bizonyos helyzetben, meglehetősen le tudja egyszerűsíteni a dolgokat"
Nem azt irtad elozoleg, hogy a poszt iroja eppen, hogy benne van a helyzetben? Azt irtad, unokai vannak. De lehet, hogy O is azok koze tartozik, akiknek a gyermeke(i), unokai sosem lattak jatszoteret. Mert ez egy elegge lokalis problema. A jatszotereke. Falun ilyen gond fel sem merul!
Amiket a tovabbiakban irsz, azzal maradektalanul egyetertek! Egy dolog kivetelevel. Mert a poszt iroja itt vagy ott lakik, meg nem tudhatjuk, hogy hova jar pesztralni az unokait. De ha te tudod, akkor sem kizarhato, hogy a szerzo egy altalanos problemara probalta felhivni a figyelmet. Mint mondtam, nem ismerem ot kozelrol es nem is akarnek szemelyeskedni. Nem tartom izlesesnek.
A mondandodnak viszont nagyon orulok: a "helyi jelenseget" kevesen ismerik. Pedig lehet, hogy fontosabb lenne, mint,...mint, mint micsoda is? Sokan nem tudjak, mi is lenne fontos :o)
Egyetertunk?

sony 2010.09.09. 12:58:46

@Attilajukkaja: És a konstruktív javaslat: Az I. és II. kerületben kialakult egy működő rend, ami nagyjából úgy néz ki, hogy reggel 6-7 körül kinyitják a körbezárt játszótereket, és este sötétedéskor becsukják. Ezt pár helyen játszótér őrökkel is megtoldják, akik nem a gyerekekre figyelnek oda, hanem a felnőttek viselkedésére és a játékok épségére. A játszóterek mellett a legtöbb helyen van kiépített, szintén körbezárt kutyafuttató, és bárki által használható park is, így a körbezárt játszótérre nem kell bemennie annak, aki csak pihenni vágyik.
Ha ezt mindenhol (de legalábbis minden nagyobb játszótéren, parkban) bevezetnék, szép lassan kialakulna a rend, mert minden szülő szereti biztonságban tudni a gyerekét, és az emberek (ahogy már írtam, szerintem szükségszerűen) többnyire szabálykövetőek, ha a szabályok nem tipornak bele túl mélyen a kialakult szokásaikba. Azok a gyerekek pedig, akik már ebben a rendszerben nőnek fel, másképp fognak tekinteni a játszóterekre, mint a mai mulató tinik.
Példaként hoznám fel a játszótéri dohányzás betiltását, amit ugyan senki sem ellenőriz, mégsincs azóta cigarettacsikk halom a játszótereken, tehát pusztán a szabály meghozása elég volt arra, hogy hatásos legyen.

Attilajukkaja 2010.09.09. 13:05:30

@sony:
Jol van, nnna! Fogalmam sem volt arrol, hogy az altalam is kozkedvelt Millenaris Park kozepen van ez a Zold Peter :o)
Most sem tudom agyilag felidezni, hol van, de mindegy. Talan bocsanatos bun, mert, mint mondtam, pillanatnyilag nem vagyok erdekelt a dologban. Szerintem nem a Zold Parkrol van itt elsosorban szo.
De azert koszonom a felvilagositast.
Osszefoglalva: Mormogi felvetese tetszett. Ilyet is akarok! Szerintem megoldhato, mert van ra igeny.
Amen!

sony 2010.09.09. 13:05:45

@Attilajukkaja: Nem személyeskedni akartok vele, de a Városligetről, a Podmaniczky útról, a Vidámparkról és a Pónisimogatóról ír, ami mind azon a környéken van. Nyilván olyan jól ismeri a környéket, mint én az I. és a II. kerületet, és ebből tudhatod, hogy én a két kerület határán lakok. Egyébként egy időben nagyon sokat jártam arrafelé munkaügyben, így ismerem a Városliget környékét. Hiába a nagy zöld terület, a Vidámpark, Állatkert közelsége, én gyerekkel igen nehezen élhető környéknek éreztem.

Attilajukkaja 2010.09.09. 13:24:57

@sony:
Ezt nagyon elhiszem: "Hiába a nagy zöld terület, a Vidámpark, Állatkert közelsége, én gyerekkel igen nehezen élhető környéknek éreztem".
Pont errol szol a poszt!
A konstruktiv javaslatod nem mas, mint ami mar sok helyen megvalosult. Itthon is. De ezt te is tudod. A kerdes mar csak az, hogy ki fizesse a reveszt?
Ne haragudj, hogy azonnal meg is probalom valaszolni a kerdesemet: SENKI. Csak a helyiek.

Amugy, nagyon karakan csajszi lehetsz! Tetszik, amiket irsz.

sony 2010.09.09. 13:28:59

@Attilajukkaja: Köszi :)

Nálunk ha jól tudom, kommunális adónak nevezik azt a pénzt, amiből erre is jut. A lényeg, hogy az Önkormányzat tartja fent a rendszert. De be is jött nekik, mert az utóbbi időben nagyon sok család költözött ide, ami végső soron a kerületnek jó.

Attilajukkaja 2010.09.09. 14:36:05

@sony:
Az Onkormanyzat is fizetheti, ha ugy dont. De altalaban nem ugy dont.
Ugy latom, a tema lecsengett.
Vajon tanultunk-e belole valamit? Jutottunk-e valamire? Te es en? Mormogi es a tobbiek? Vajon erdemes-e "veszekednunk"? Mindig ezt kerdezem magamtol, amikor beirok egy problemas blogra.
Szerintem erdemes! Mar csak azert is, mert gyakran nem is mondunk egymasnak ellent. Mas szemszogbol latjuk ugyanazt. Jo lenne,...De ebbe ne menjunk bele, mert sokminden lenne jo. A Mezeskalacs haziko is jo lenne.
Orulok, hogy megismertelek! Szia, Sony!!!

pösti 2010.09.09. 15:08:17

Ismerek olyan játszóteret (Berlinben...) ami egy magánház kertjében van már már kalandparkot megszégyenítő felszereltséggel és pancsoló medencével,elkülönített kutyafuttatóval és mindehhez kapcsolódik egy felnőtt "játszóház" csapolt sörrel,kávéval,szendvicsekkel és még meccset is lehet nézni...van ugyan belépő,de lefogyasztható (fagyi,süti és gyümölcslevek és minden jó)!

Attilajukkaja 2010.09.09. 16:04:58

@pösti:
Errol egy kulfoldi (USA) aruhaz jut eszembe. A bolt learazott noi ruhanemukre szakosodott, ahol a csajszik sok idot birnak altalaban eltolteni. Volt eg gyermekmegorzojuk (a szokasos) es egy ferjmegorzojuk is. Kenyelmes fotelek es egy TV, amin mindig focit kozvetitettek :o) Sor csak azert nem volt, mert alatalaban a ferjek vezettek.
Nekem bejott a dolog!

Attilajukkaja 2010.09.09. 16:11:55

@pösti:
Lefogyaszthato dij. Es is egy nagyon jo otlet! Fizetsz es kapsz is valamit erte. Nem csak egy "lathatatlan" szolgaltatast, hanem mondjuk egy uditot is. Az udito nyilvan kevesebbe kerul, mint amit befizetsz, de akkor is ugy erzed, hogy kaptal valamit. Ezen kivul persze meg sok mast is kapsz,...de az nem ilyen latvanyos.
Tetszik :o)

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2010.09.09. 18:15:54

@sony: Röviden megjegyzem, ha olvastad az előzményt: én NEM POSZTOT írtam, csak egy hozzászólást. A fejemhez vágott dolgok - köztük az egykori történelemórákon a fejekbe súlykolt "a dicsőséges Tanácsköztársaság 133 napja alatt bezzeg a munkásgyerekek is bemehettek a Margitszigetre, mert az korábban fizetős volt" visszaköszönése úgy hiányzott nekem, mint púp a hátamra. Érthető, hogy az ember lehetőleg nem ír kilométeres hozzászólást minden apró részletre kitérve.
Szóval ki van velem oroszlán. :-(((

Egyébként a Zöld Pétert csak azért említettem a HOZZÁSZÓLÁSOM (NEM posztom) elején, merthogy AZ a poszt arról szólt.

Egyébként nem vagyok nyugdíjas (még - talán sohasem…) de az Ő problémáik is foglalkoztatnak. Az unokáim több kerület játszótereit látogatják, még velem is, minthogy lakni Budán laknak (I. XI. kerület határán), minálunk meg a VI. VII. XIII. kerület játszik leginkább…
Történetesen a Zöld Péterről azért jutott eszembe a lerobbantság, mert ott valóban elég régen voltam, akkor majdnemhogy életveszélyesnek látszott. De a Margitszigeti játszótéren a szép új mászókák mellett a régebbi fajátékokat már "leamortizálták" (talán nem is a gyerekek…) és a homokozóban is volt kaki.

Egyelőre pozitív példa a Bajza utca rövid VII. kerületi szakaszán megnyílt játszókert, rossz példa mondjuk a Jókai téri vagy a Hild téri leromlott. (Bár az utóbbin nem voltam egy ideje.)

@Attilajukkaja: Én is jobban örülnék, ha - mivel érzésem szerint a legtöbben egyetértünk, legfeljebb részproblémákbann nem - nem vitáznánk. Szülőmegőrzőt mostanában eléggé meglepő helyen: egy (vasárnap is nyitva tartó!) bababoltban áttam. Van kávézó rész, kényelmes fotel is - de a közös szórakozás jegyében csakis rajzfilmek mennek a tévében :-) (Bár tudom, már Tom és Jerry is kiközösítendő egyesek szerint…)
És nem, ebben sem vagyok érdekelt - ahogyan a Vidámparkban sem. Ahol lehet, hogy vannak játékok piciknek, de egyrészt horror beléptidíjat kell fizetni (egy bizonyos magasság alatt ugyan nem, de a csak kísérő szülőnek igen) másrészt az úri közönség viselkedése nemigen kommendálható a gyereknek.

Végül fájó szívvel kell mondanom: jómagam is mondtam a gyerekeknek (akkor), hogy nem, ezt a drága cipőt-játékot-akármit mi bizony nem engehetjük meg magunknak. Hogy a mai gyerekek megértik-e, azt én nem tudom - az akkoriak értették.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2010.09.09. 18:25:02

Bocsánat, még egy apró, de fontos részlet: közvetlenül a kerítés mellett (ami egyébként a labdákat is megfogta… amik helyiek voltak) padok álltak a szülők kényelmére - de kívül.

Ha a játszóterek mind nemdohányzókká és kutyamentessé válnának, nagyon örülnék. Ha mindez önkéntesen, megértés alapon működne, azt mondanám: félig megvalósult a földi Paradicsom.

Sajnos a jelek nem erre mutatnak, s ezért nem is igen bízom a "következő generációban".

Ezzel szemben szomorú tapasztalatom az, hogy mindenki csakis magára gondol, magával törődik és Douglas Adamsnak egyre inkább igaza van: ha valamit befestenek "másvalaki problémája" festékkel, az egyből láthatatlanná válik.

Tisztelet a (sajnálatosan kevés) kivételnek. Mi lesz, ha a kivételek kihalnak a társadalomból? Mert fiatal alig akad köztük :-(

Ez azonban már nem egy ilyen jellegű blog profilja.

Attilajukkaja 2010.09.09. 20:43:15

@Mormogi Papa:
En meg bizom a kovetkezo generacioban. Van mas valasztasom? Reszben rajtam is mulik, ok milyenek lesznek.
Amugy a Tom es Jerry-t sem tartom brutalisabbnak a Piroska es a Farkasnal. En szivesen elnezegetem oket!

sony 2010.09.10. 00:12:09

@Mormogi Papa: Bocsi, ha tényleg hsz. volt, csak becsöppentem ide az Indexről. Nem ismerem az Urbanista szokásait. De szerintem nagyon rossz ötlet a mai Magyarországon ilyesmit felhozni is, nehogy egyesek vérszemet kapjanak, mert többeknek lenne rossz, mint jó.
El tudom képzelni, hogy vannak helyek, ahol csak a fizetős játszótér jelenthet megoldást, mert kizárja azokat, akik nem tudják megfizetni, a többieket pedig az elithez tartozás hamis élményével ajándékozza meg. De nem szeretnék ilyen helyen élni.

sony 2010.09.10. 00:18:06

@Attilajukkaja: Szia Attilajukkaja! :)
Szerintem azért érdemes beírni az ilyen blogokra, mert érdekes nézőpontokkal lehet megismerkedni. Arra kevés, hogy megismerjünk valakit rendesen, de arra elég, hogy ráébredjünk, ugyanarról a dologról hányféle vélemény alakulhat ki. Kicsit olyan, mint a tapasztalatszerzés :)

Zubreczki Dávid · http://instagram.com/zubreczkidavid 2010.09.10. 07:33:48

@sony: bocs a félreérthetőségért. korábban többször volt ilyen nap kommentje. elvileg a címben is szerepel, meg a végén linkeltem is az eredeti hozzászólást, de persze van, h én is csak átfutok egy posztot :) majd legközelebb jobban egyértelműsítem

goumba 2010.09.13. 09:10:27

lóf@x a seggibe ennek a külföldnek, biztos valamely germán ország volt, csak ott lehetnek ilyen hülyék az emberek...

ApropoApo 2010.09.14. 00:40:38

Fizetős megoldás helyett, tök egyszerű: Vállalkozókra kell bízni a játszóterek, közparkok és egyéb ilyen helyek rendbentartását, felügyeletét, takarítását, őrzését, stb., akik cserébe hadd nyissanak alkoholmentes kioszkokat ezeken a helyeken. Így mindenki jól jár, lesz a játszótereken wc, kézmosó, elsősegélydoboz de akár fagyi is, őr a közparkban, meg mindenféle. Logikus, hogy a gazdának is érdeke a tisztaság és a rend, hiszen akkor sok a vendég. És persze olyan szerződés kell, hogy bizonyos számú igazolt szerződésszegés után azonnal repülhessen a nemtörődöm vállalkozó. (Én máris jelentkeznék néhány hely fenntartására.) Ma az a helyzet, hogy a tulajdonos önkormányzatok hallani sem bírnak ilyen megoldásokról, illetve a többi hatósággal együtt kizárólag akadályokat gördítenek efféle ötletek megvalósítása elé. Talán az a fájó pont, hogy közpénz itt nem mozogna, így nincs mit lenyúlni.
süti beállítások módosítása