Joggal kommenteltétek, hogy bárcsak évente lennének választások, egyből több fejlesztés lenne mindenhol. Játszóteret többet is adnak át mostanában, de ez a pár napja nyitott visegrádi mindenképpen kiemelkedik közülük.

A királyi palota és a Duna közötti területen fekszik, ahol alighanem a lovagi tornákat is tartották egykor. A tervezője Kő Boldizsár (a mesekertek specialistája, aki a legendás Zöld Péter játszóteret is tervezte a Millenárison), valamint Czér Péter, a legdögösebb magyarországi kilátó építésze.

A kétezer négyzetméteres meseparknak van honlapja is, ami bár idegesítően flash-es, de azért érdemes rákattintani, mert a játékoknak már látványtervei is gyönyörűek (azokból szemeztem párat).  

Hogy a valóságban milyen lett, arról pár MTI-s fotó árulkodik a Múlt-Koron, szerintem klassz lett - aki nem hiszi, járjon utána, és ossza meg velünk is!

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: játszótér visegrád

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr742277110

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kreativkid · http://www.kreativkid.hu 2010.09.07. 15:05:02

Elsuhantunk mellette vasárnap, jól néz ki, de hihetetlen tömeg volt.

Dariengo · http://dariengo.blog.hu 2010.09.07. 15:19:40

Jópofa. Bár kétgyerekesként bevallom, ide inkább a bioanyuka-csemeték mennek majd. Kábé két hete voltunk a várba, és bőven elég volt kalandnak, főleg a panoptikum. Aztán irány az erdő és a bobpálya. Viszont ha hajóval megyünk fel, nem fogom kihagyni.

gyz 2010.09.08. 08:33:58

@Dariengo: ki az a bioanyuka-csemete? És milyen az a játszótér, amire inkább ők járnak?

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2010.09.08. 09:52:05

A Zöld Péter nagyon jó - volt. Csak egyrészt nehezen karbantartható, másrészt alig karbantartott.
Mint sok egyéb esetben, a játszótereknél is - meg általában a köztéri utcabútoroknál, szobroknál, stb. - az utóélettel van baj. Azzal, hogy senki nem érzi úgy: törődni is kellene vele.
Nem lesz népszerű, de külföldön láttam, hogy egy közparkban (ahol egyébként a padok használatáért fizetni kellett: nem is feküdtek rajta hajléktalanok, ellenben a turisták örömmel sétáltak...) a játszótér kerítéssel zárt helyen volt, és némi (nem sok!) pénz ellenében lehetett használni. Mondjuk, mintha itthon egy százast kérnének érte. Viszont ebből a pénzből volt őr, és a kerítésen belül egy bódéban karbantartó műhely, ahol folyamatosan javították-szerelték azokat a mászókákat, körhintákat és hasonlókat, melyek a "rendeltetésszerű használat" következtében mentek tönkre.
Nem mellesleg volt korhatár, mivel a szülőket nem engedték be! Ellenben a kerítésen át szemmel tarthatták a csemetéket, és volt bent felnőtt, aki ügyelt a kópékra - még ragtapasz és fertőtlenítő is volt a keze ügyében, szükség esetére :-)
Ez persze csak egy szerény célzás ;-)

Dariengo · http://dariengo.blog.hu 2010.09.08. 15:05:03

@gyz: A bioanyuka-csemete kölesgolyót eszik csak! nassként és babavizet iszik. Kábé ennyi. Kizárólag fa játszóterekre járnak, mert a műanyag (ti. fóliázott farost) mászókán megannyi icipici bacilus is van, nagyjából fertőtleníti a gyereket minden esés után. De ezek inkább modoros blogra való leírások. Na nekik pont jó lesz ez a játszótér, kábé úgy még egy évig.

ANTICK 2010.09.08. 20:29:59

@Mormogi Papa: khmm... nem lesz népszerű??? Te hol élsz? Gondolom, ahol láttad,ott a tömegközlekedés ára is elfogadható. És van egy olyan tippem, hogy a játszótér nem azokból a bedobott pénzérmékből van fenntartva. Az csak az általad említett csövik (és diákok) visszatartását szolgálja. Basszus, te nem egy használható várost szeretnél? És mi az, hogy a kerítésen keresztül nézhetem a gyerekem, ahogy játszik? Ez állatkert? Nem frankó! A vége meg az lenne, hogy csak a népszerű játszótereket javítanák, a többi meg bezárna...
Őrült ötlet a mai magyar politikus hozzáállás mellett!

gyz 2010.09.08. 20:56:09

@Dariengo: a modorost szeretem, de azt ugye tudod, hogy amit írsz, az marhaság?
A többség nem bioanyuka-csemete lesz, hanem olyan gyerek, akit a szülei egy jó játszótérre akarják vinni. Mivel lenne több bacilus a műanyagon, mint a fán?
És mi az, hogy jó lesz még úgy egy évig?

Amúgy nekem 3 gyerekem van, de ilyen szülőkkel még nem találkoztam, lehet, hogy ritkán járok játszóterekre, és nagyjából szarok rá, ki mit etet a kölkével.

sanche · http://elakadasjelzo.blog.hu/ 2010.09.08. 21:08:51

@gyz: Hát azért tallóan(nyilván direkt túlzóan) fogalmazott. Hidd el sok olyan van. Nekem is az ugrottbe elsőnek, hogy egy ilyen játszótérre biztos képesek lesznek egyesek naponta 80 kmről cipelni a gyereküket, a fenti okoskodásból kifolyólag.

@ANTICK: Olyan formában, ahogy írta, szerintem is marhaság. De azért én is látnék jövőt a fizetéses rendszerben. A 100 forintmondjuk szerintem sok, de 50-est simán megérhet egy játszótér, cserébe ha nem is őr, de azért rendszeres karbantartás mindenképpen belefér. Kis pénzekből nagyon sok minden összejöhet, bár tudom, hogy ezt sokan nem hiszik el. pedig egyre nyilvánvalóbb, hogy a nagyon drága és az ingyenes közt egyre többszőr lenne létjogosultsága a "kevés"nek. Én pl imádom a Kopaszi-gátat, a Margitszigetet és a Népligetet is. Belátom, hogy milyen iszonyatosan sokba kerül a fenntartás, ezért TÉNYLEG tök jogosnak éreznék egy ötven forintos belépési díjat. Cserébe elvárnék pl jól működő őrszolgálatot is(ez ugye Népligetre férne rá). Nem mindenki használja ezeket a területeket, van aki viszont gyakran (pl én). És szívesen fizetgetnék is érte, ahogy a (jóminőségű!) nyílt focipályákért is. Nem akkora összegnek kell ezeknek lenniük, ami elriaszt bárkit, bárhonnan, csupán egy pici pluszt hozzon be, amit lehet viráglocsolásra költeni.
Sok helyen azért nincs jó játszótér, mert az önkormányzat sajnálja a pénzt, miközben sok szülő fizetne is érte, legalább a fenntartását. Személyes tapasztalat, hogy műanyagborítású focipályát csináltak, de a karbantartást már nem végzi el senki: az illesztések közt mélyedések és fű. Miközben már csak az ottlakók is simán fizettek volna 50-100 forintokat a használatért, ha cserébe karbantartják.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2010.09.08. 23:19:42

@ANTICK: Igen, jelenleg valóban túlzott igénynek tűnhet - de valóban egy használható várost szeretnék. Ha egy mód van rá.
És van: többfelé láttam már ilyet.
Amúgy az a bizonyos játszótér már 20 éve is állt, Párizsban...
A kis pénz visszatartó erejének (is) hála, működött.
@sanche: Miért sok a százas? Nem érdemli az a gyerek egy kávé árát? De nem ez a lényeg.
Valóban el kellene dönteni pl. hogy kevés embert vámolunk meg nagyon - vagy sokat egy kicsit. Ez bizonyos helyeken lehet üzletpolitika (szerintem a rossz választás szerint - is - döglődik a Vidámpark...) de máshol más szempontoknak kellene érvényesülniük.
Ráadásul korántsem csak a játszóterekről, sportpályákról szól a dolog. Amit ingyen kapnak, azt nem becsülik. Szerintem mindenki tud példákat. Jó, néha azt sem, ami nincsen ingyen - de ott is igaz: ami nem jó, annak eleve kevesebb az esélye.
A karbantartás hiánya pedig egy egész várost rombol: úttest, jelzőlámpák, közlekedési táblák, világítás...
süti beállítások módosítása