veszprém földhivatal

 

Az „Egészítsd ki a mondatot: A képen látható épület...“ - feladatra valószínűleg senki nem írná a "díjat nyert" megoldást, sőt abban sem vagyok biztos, hogy egy magyartanár elfogadná-e azt egyáltalán megoldásnak. Pedig ez az igazság: a Veszprém Megyei Földhivatal nyerte el tegnap az Év akadálymentes épülete 2009 elismerést. A szívem mélyén örültem, hogy nem valami méregdrága projektnek, hanem egy ilyen randa háznak ítélték oda, megmutatva hogy ilyet is lehet. És akkor én még finoman fogalmaztam.

Veszprém Megyei Földhivatal 2A díjátadón megjelent zsűritagok szerint ugyanis ez az épület "annyira rossz, hogy lehet nem is lenne szabad közszolgáltatásra használni. Viszont a maximumot hozták ki belőle." A maximum ebben az estben - többek közt - fogyatékkal élőknek kialakított parkolók és egy új felvonó kialakítását, vakvezető burkolati sávokat, pontírásos feliratozást, hangos- és tapintható térképet, térdaszabad pultokat jelent. Ha valaki nem szeretné, hogy mások is "hallják", ahogy jeltolmácsával beszélget, akár külön szobában is intézheti ügyeit. A gyereksarok kialakítása mellet honlapja akadálymentesítésére is gondolt a Veszprém Megyei Földhivatal.

Díjazták még az új építésű taksonyi ovit, amelyik akadálymentesítéstől függetlenül is baromi jól néz ki (lenti kép), valamint a rétsági polgármesteri hivatalt, ahol egy szintén komoly hátránnyal induló, meglevő épületet alakítottak át - ráadásul szűkös forrásokból. Itt külön kiemelték, milyen leleményes az a bukkanó, amelyik egyszerre fekvőrendőr és szintkiegyenlítő rámpa a bejárathoz. Ajka városi könyvtára és a debreceni Postás Üdülő elismerésben részesült.

taksony ovi hátsóhomlokzat

 

Az általános tapasztalatokról és arról, hogy miért is akadozik az akadálymentesítés Magyarországon, itt olvashattok bővebben.

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: veszprém díj akadálymentesítés taksony

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr641943277

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kuruttya 2010.04.22. 19:44:57

Nem ronda, csak nem szép :)

Bandy86 2010.04.22. 19:58:19

Nem ronda, csak esztétikailag hátrányos helyzetű. :)

Öreg Sam 2010.04.22. 20:13:49

Hát a Földhivatal tényleg randa.
Finomabban: esztétikailag kihivásokkal küzd...
Az ovi viszont naggyon tetszik,és ami a lényeg:az unokámnak is! :)

panka 2010.04.22. 21:13:26

Az akadálymentes ovi nagy találmány, és nem csak azért lenne simán elvárható, hogy minden ovit meg lehessen közelíteni lépcsők nélkül, mert törvény van rá, hanem mert sok óvodásnak van babakocsis kistesója, akivel anya így nap mint nap szív. Én az első emeletre cipelem fel mindennap a kicsit, amikor a nagyobbért megyek.
Amúgy meg tényleg nagyon haladó és európai dolog, hogy minden fogyatékosságra akadálymentesítették a földhivatalt. Meg figyelmes is.

Selli69 2010.04.23. 08:12:48

Ha ez nektek ronda, akkor nézzetek szét Pécsen, pl. az újonnan épített belvárosi házak között. Mondom: belvárosi. Pl. az Árkáddal szemben. Új értelmezést fog nyerni a "ronda".
Szerintem ez csak egy nem túl fantáziadús épület.

goumba 2010.04.23. 13:54:19

a földszint ablakosztása mindenképp figyelemreméltó ;-))) no meg a riasztók, légkondik laza szerkezete a falakon... amúgy az emelet szemmel láthatóan rátoldás, de akkor már miért nem lehetett az egészet fél-fél méterrel megemelni, hogy valami normális aránya is legyen?

tomasztroli 2010.04.23. 14:53:58

Hát ha ez ronda, akkor nem láttál még valóban rondát.
A rászorulók nevében örüljünk, hogy akadálymentes.
süti beállítások módosítása