A fuldokló költőIdén télen más ruhát kapott Budapest egyik legismertebb szoborcsoportja, a Vörösmarty Mihály emlékmű. Míg az elmúlt években nejlonkupola óvta az időjárás viszontagságairól, idén télen csak egy hatalmas fóliát borítottak rá, amit elég furcsán, a nyaka körül rögzítettek. Tudja valaki, miért? Bár reményeim szerint már vége van a zord időnek, még mindig nagyon érdekes az, amire Ákos tegnapi levele hívja fel a figyelmet.

 

Hello Kedves Urbanista!

Viszonylag kevésszer járok egy évben a Vörösmarty téren, nem sok dolgom van arra, de azért azt már volt alkalmam kifigyelni, hogy télen koszorús költőnk, Vörösmarty Mihály és tsai szobrát dagadó, éteri fólia alá bújtatják. A szükség nagy úr. Ha a romantika legnagyobb hazai lírikusának megformázásához méltatlan anyagot is választott az óvatlan szobrász, és így azt kímélni kell a zordabb időjárástól, azért a költőóriás monumentális emlékműve még így, a XXI. század groteszk féltésében is meg tudta őrizni méltóságát. Egészen idáig. Ezt az ultrapraktikus hozzáállását a ma emberének (ti. hogy még a levegővel is spórol) még Vörösmarty - már csak a kövekből - sugárzó szelleme sem tudta aranysújtásos mentébe öltöztetni, kicsit is emelkedettebbé tenni. Szó szerint elszívta előle ez a pragmatista, kicsit sem romantikus század a levegőt. A korábban jó termésért remegő gyermek és anyja is inkább a függetlenség napja című új világi mozi szereplőit idézik így, műanyag szűrőn keresztül.

Nem tudom, szerintem nem jó ez így. És az meg pláne, hogy senkinek fel sem tűnik.
Ahogy Süsü kedves, lila szakállú kancellárbarátja mondaná: tipikus, tipikus.

Üdvözlettel

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: budapest szobor belváros városkép v. ker vörösmarty tér

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr961810591

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

koto 2010.03.05. 08:53:08

A mostani télen is a kupolás megoldást használták, csak mostanában eresztették le. Gondolom ez ilyen átmeneti megoldás.

goumba 2010.03.05. 10:18:33

jó kis ungárisse buhera: a feje az rothadhat szabadon????

1bambi 2010.03.05. 10:25:51

Én is éppen a héten vettem észre ezt a "fojtogatást" és ugyanezek jártak a fejemben. Méltatlan.

Füredi 2.0 (törölt) 2010.03.05. 10:55:11

Egész télen kupola volt, szerintem leeresztették, itt a tavasz.

trocadero 2010.03.05. 11:12:56

Jó dolog, hogy így vigyázunk a dolgainkra, de nem tudom, nem teszünk-e több kárt, mint hasznot. A fóliázással negyed évre a szobor nemhogy "használhatatlan" lesz, hanem még csúf és méltatlan is (hacsak nem fogjuk fel egy modern művészeti installációnak a takarást).
10 éve Párizsban jártam télen: ott nem hogy nem takarnak le semmit, de még a szőkőkutakat is bekapcsolva hagyják. A Pantheon előtt láttam olyat, hogy kb. félméteres jégréteg volt már kúton, a medence nagyrésze már be volt fagyva, de a víz csak jött. Biztos nem tesz jót a kútnak, de mégsem megy tönkre. Gondolom tavasszal gyorsan helyrehozzák az esetleges károkat.

Kuruttya 2010.03.05. 11:29:00

Hát ez már tényleg csak kukacoskodás. Egyébként decemberben amikor néztem még tuti hogy az a jópofa gömbös sátor volt rajta.

Zsámboki Miklós · http://solaitid.tumblr.com 2010.03.05. 13:07:10

a végére eltűnik belőle a levegő, nem értek hozzá miért, dehát ez legyen a legnagyobb baj.
valószínűleg nem véletlenül csomagolják be, ás valószínleg nem véletlenül csak ezt az egy szobrot - úgy csinálunk mintha általános jelenségről lenne szó, és már párizzsal és athénnal jövünk, miközben ezen kívül itt sem csomagolják be a többit. gondolom ez épp szar anyagból készült.

retek. · http://csakaszepre.blog.hu 2010.03.05. 19:06:04

@solaitid: Ez a fólia nem az a fólia ami még decemberben a kupola anyaga volt.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2010.03.06. 07:23:34

És az senkint sem érdekel, hogy nincs a téren egyetlen egy köztéri pad sem, amire le lehetne ülni ingyen - kötelező büféfigyasztás nélkül????
De a Vigadó utca sarki csonkafejű kandeláber is izgi téma tudna lenni. Vajon nagyszáűjú Cselóékat ez a rész már nem érdekli??? (Vagy majd csak akkor, ha ide is elbokázhatnak pár milliárdot?)

Ms. Mazsola · http://msmazsola.blog.hu/ 2010.03.08. 21:01:06

Óbudán több szobrot is láttam fóliába csomagolva, gondolom szintén a fagykárok megelőzése volt a cél. Ahogy előttem már többen is leírták, télen felfújt gömbkupolája volt a szobornak, ami egyben véd a nedvességtől (azoknak, akik nem értik, miért csomagolják a szobrot: hó leesik, megolvad, éjjel belefagy a repedésekbe, pár év alatt szétesik a szobor), de nem veszi le a teljes látványt, mintha csak rácsavarták volna a cuccot. Sajnos leeresztve így néz ki. Gondolom le se fogják venni addig, amíg meg nem szűnnek az éjszakai fagyok.
süti beállítások módosítása