Ismét olvasók válaszolhatják meg az olvasók kérdéseit (van köztük pár igen régen feltett, ezer bocs a csúszásért)

Retekblog (Csak a szépre!): A Hold utcai volt Postatakarékpénztár előtt (körül) miért van még mindig az a fából készült "tákolmány"? Hullik a Zsolnay, vagy más okból? Egyszerűen nem emlékszem, hogy az ne lett volna ott.

Pilgram: Hallottam arról, hogy a Rákos-patak vissza lesz "vadítva", tehát újra természetes patak lesz belőle, és nem pedig egy csatorna. (nagyapám még fogdosott folyami rákokat benne...), viszont kézzelfogható dolog nem történt az utóbbi években, pedig egyre több lakóház épül a környékén. Lehet valamit tudni erről?

Pilgram: A Komócsy utcában működött annó a "Csöpögő csárda". Ez a mai Komócsy utca 44 szám alatti társasház helyén volt. Ki tudnál valamit erről deríteni? Bár kb 0% az esély rá, de hátha... Mettől meddig működött, esetleg vmi fotó, bármi.. Köszönöm előre is.

TJ: Tudsz valamit a XVII. kerületben lévő érdekes nevű utcákból (500 - 545. utca és 525. tér) álló városrész történetéről (Pesti út és Helikopter utca között)? Csak nem üzenet a földönkívüli civilizációknak?

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: kérdések ix. ker xiv. ker xvii. ker

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr621679556

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kis kály (törölt) 2010.01.17. 18:35:18

A patak soha, mert már rég nem a patakrehabilitáció lenne sok pénz, hanem a patak vonalát követő különféle infrastuki elemek, kábelek kiváltása. Nagyságrendileg több zseton, mint a kisajátítás vagy a terepmunka. Azaz nem lehetetlen persze, magam részéről egy időpontra teszem megvalósulását a budai Duna-part azaz az alsó rakpart gyalogos- és kerékpáros-sétányként való átadásával és a kilences metróéval.

minnifield űrhajós 2010.01.17. 19:30:37

kár, pedig a nagymamám elmondása szerint még fürdeni is lehetett benne anno...
eszembe jutott egy kérdés: lesz valaha valami budapest fekete lyukával, a X.ker. kápolna utca végén lévő aluljáróval?az valami fertelem, szerintem egy csillagkapu rejtezik ott, vagy legalábbis egy sliderses dimenziókapu...

minnifield űrhajós 2010.01.17. 21:59:14

pont jó lenne a kilences metró állomásának

budapestjovoje.freeblog.hu (törölt) · http://budapestjovoje.freeblog.hu/ 2010.01.18. 00:57:48

Maradt egy kérdés! ...., hogy miért is Akadémia, s miért is számokkal jelölöm az utat?

Ennek is meg van a maga miértje!
Ezt a területet, Rákoskeresztúr nyugati részét, ami szomszédos Budapest Kőbánya keleti részével, innen a „Rákoskeresztúri Köztemető megnevezés", a negyvenes évek végén kiparcellázták az Akadémiai tagoknak nyaralótelek céljára. A telkek kialakítása és az utak szegélykövestől elkészültek, a vizet is bevezették öt-hat utca kivételével, mert közbe jöttek a negyvenötös repülőtár körüli harcok. Aztán ezt mindenki el is felejtette, az akadémiai tagok nem is tudtak rólla, disszidáltak, meghaltak, vagy csak deklasszáltak lettek. Majd csak a hatvanas évek végén láttak és éltek a muszáj lehetőségével az istenhátamögötti szükséggel, s telepedtek ide szegény melós emberek ... / Persze ez azóta megelitesedett, mert vannak, akik a Rózsadombról menekültek ide .... / tudnék prominens neveket mondani ... /
A számozott utcák története meg az, hogy a Nagybudapesti „építési napló" Építési számozás szerint tartja nyílván a munkaterületet, mindaddig, amíg a Nagybudapesti Tanács-Közgyűllás a törvényben-rendeletben el nem nevezik azt. No minálunk a hetvenes években került szóba a névadás, ami valamiféle, s azóta is érthetetlen DE közfelháborodást váltott ki / nehogy már valami afrikai politikusok nevét, vagy valami büdösgazok nevét adják a mi számozott útcáinknak .... ! /, s ezért tényleg nem is nevezték el azóta sem!
Szerencsénkre! Szoktam mondani, ha kérdik: New Akademic Coloni, 541 ... tisztára, mint nevjórkban!

Forrás: meglesem.nolblog.hu/archives/2009/10/30/Kirandulas_az_Akademian/

Vince 2010.01.26. 03:40:34

Az "500-as környék" becsületes neve nem Akadémia, hanem hu.wikipedia.org/wiki/Akad%C3%A9mia%C3%BAjtelep
:) van benne sztori is a kialakulásáról.

A Rákos-patak betontalanítására (de szép szó :) meg adtak pénzt még az osztrákok is valamiféle gesztusként. Nem túl meglepő módon az akkori szoci önkormányzat 1-1 betonelem kiemelését csak olyan drágán tudta megoldani, hogy amiből máshol luxusvillát építenek, itt kb 30 m beton kiszedését eredményezte...

Vince 2010.01.26. 03:46:59

A "visszavadítás" bájdövéj úgy történik, hogy a gaz olyan vastagon benövi a betonmeder nemvizes részét, hogy ki sem látszik már alóla...

birdlady 2010.02.08. 12:38:00

@tengerecki:
Pár éve a Képolna Kertben akartunk lakást venni, akkor a Kápolna kert kivitelezője mesélte, hogy megpályázták az aluljáró felújítását. Ők akarták megcsinálni és mindenféle pékséget meg mini boltokat akartak odalent kialakítani.

Deszkás 2010.09.27. 08:48:34

@kis kály (törölt): miért kellene kábeleket kiváltani ahhoz, hogy a patak szélén lévő betont elbontsák?! Egyébként a XVII. kerületben most épül mellette bicikliút egy szakaszon.
süti beállítások módosítása