Epic-Kludge-Photo-BottledElectricity

A PUR-hab feltalálása olyan jelentőségű előrelépés az építőipar történetében, mint mondjuk az üvegé. PUR-habbal gyakorlatilag mindent meg lehet csinálni, kitűnő ablakrögzítő, kádszigetelő, réstömítő, szobrok alapanyaga lehet, kis mókusok kenyérre is kenhetik. Elképesztő, mi mindenre jó, állítólag az űrhajókban is vannak poliuretán cuccok. Na akkor majd pont egy vacak nyílászárót ne lehessen berakni vele a helyére?

Ezért is furcsa, hogy eddig nem merült fel a téma az Urbanistán, csak a tegnapi 2009-es év háza kapcsán, na de akkor rögtön két kommentben is:

 

xiau.ling: kicseréltettük egyik ajtónkat műanyagra, nagyon jól teszi a dolgát, de nem ékelték ám mikor rakták.. az egyik megfogta, a másik vízmértékkel benézte úgy kb-ra és úgy fúrták a keretet. én meg percekig nem kaptam levegőt, hogy ilyen van?? elküldtem őket bagózni, amíg én meg kiporszívóztam a küszöb alól 3 centi sittet, mert azzal együtt akarták benyomni pur habbal. az ilyet még árkot ásni sem küldeném el, mert olyan lesz mint az ekg görbe. amikor az ablakainkat cseréltettük, akkor már ott nyüzsögtem a "mesterek" körül és addig nem fújhatták, míg be nem vizezték a felületeket, azok meg néztek, hogy minek? mondom mert a pur hab palackra rá van írva. ilyen körülmények közt hogy a rákba vár az ember minőséget? arra sem képesek, hogy elolvassák ami rá van írva.

 

totorohun: A pur hab csodákra képes :) Nálunk a műanyag kád alá fújta be a mester, úgy hogy a dagadó hab felemelte a kádat. Az első pár fürdés során a kád elvált az oldalsó csempéktől, mert a purhab nem tartotta meg a súlyunkat. Másik szaki egyből látta mi a gond ahogy belépett, nem az első ilyen javítása volt...verhettük szét újra a fél fürdőt :(

A nyitó illusztráció a világ legjobb buherablogjáról, a thereifixedit.com-ról való. A képhez fűzött legjobb komment pedig a "plug and pray" volt. Íme még néhány PUR-hab-felhasználási mód a közlekedésben ugyanonnan, a hordozható számítógépé meg innen lopva, ahol még sok fotó van róla.

Epic-Kludge-Photo-Sealed
Epic-Kludge-Photo-WordsFailMe
 http://www.g-news.ch/articles/nhp200nc/images/carry.jpg
Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: buhera felújítás építőipar pur hab glett

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr771438629

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

◄ViZion 2009.10.09. 14:47:33

Kedves Apósom egy régebbi, beszáradt palackból próbált kinyerni egy keveset...
De nem adta magát, erre a papa egy szöggel belekotort, hogy megszüntesse a dugulást.
Sikerült.
Szelep híjján ömlött-fröcskölt a hab mindenhova, szerencsére a teraszon állt, bedobta a virágok közé.
Eredmény karról eltávolítás (nagyrészt szőrrel együtt), póló kukába, terasz burkolat takarítás (kapirgálás), némi virág áldozat.
Eljött az ősz, lehullottak a levelek, mi csodálkozva néztük a terasz előtti fa gallyain itt-ott lévő rákos burjánzást...
Igen, kis purhab mócsingok voltak... :)

Lakásfelújító Feri · http://www.lakasfelujitas1.hu 2009.10.09. 15:03:41

Mint potenciális kivitelező,csak erősíteni tudom a pu hab előnyeit,praktikusságát.

gatsy 2009.10.09. 15:04:24

Annak a PURhabbal körbe fújt PCnek biztos igen fasza a hűtése :D:D:D

Leonard Zelig 2009.10.09. 15:08:20

Soroksári úton nézegettük a csempéket fürdőszoba-felújításhoz. Egyszer csak észreveszem, hogy beleléptem egy nagy adag vaníliafagyiba, amit valaki leejtett. Csakhogy nem az volt, hanem a tetőt szigetelték. A hajunkba szerencsére nem jutott, de a 24 eFt-os Columbia szandim ma is viseli a nyomokat. Az üzletben elnézést kértek, de nem tudtak segíteni, azonnal beleragadt és semmivel sem jött le.

Leonard Zelig 2009.10.09. 15:10:51

@Milán Milán: A litván rendszám teljesen megegyezik a magyarral. Megint okosabbak lettünk...

Gabe2 2009.10.09. 15:13:13

Nem a purhab az igazi buhera-cucc, hanem a sziloplaszt. Azzal mindent!

Kivancsi 2009.10.09. 15:17:56

Nagyon 'kedves' es 'jo' ismerosnek az autjaba erdemes egy nyitott flakonnal bejuttatni...

Nos az az auto totalkaros lesz vagy kisbicskaval kell kikapargatni ahova az befolyik es bedagad...

:):):):)

2009.10.09. 15:18:18

nekem valaki mesélte, hgy egy trabinak az ajtajába szeretlek hangszórót, de a hivatalos bélésanyag elfogyott. tulaj kitalálta, hogy telenyomja purhabbal az ajtót. másnapra úgy megdagadt, hogy a garázs (tákolmány) külső falán látszott a trabi

Void Bunkoid 2009.10.09. 15:22:25

A purhab legbrutálabb szerepköre eddig személyes tapasztalatból a TARTÓFAL volt.

Még régebben észrevettük, hogy mintha megrepedt volna a házunk egyik tartófala.

Mivel a repedés-letörés egyre komolyabbnak tűnt, és statikus szerint a jelenlegi ütemben folytatódva igen hamar életveszélyessé tette volna a házat, így utánajártunk, meg az alatta legő áthidaló elemet kiváltattuk (így már nem akkora a terhelés, és nem is reped tovább).

NADE....mikor megbontottuk a repedésnél a vakolatot, akkor tárult elénk a csodás látvány: a fal csakugyan teljesen el volt repedve, VISZONT közé volt nyomva egy csinos adag - purhab...

Sajnos mivel nem mi építtettük a házat, és lehetetlen már az előző, első és építtető tulajt utolérni, így gyakorlatilag leszartuk - francnak sem volt kedve öt-hat évig pereskedni meg kifizettetni a helyreállítást, mire ítélet születik, már egy doboz gyufát sem érne az a pénz. Pedig ezzel egyértelművé vált, hogy az a fal bezony már az építéskor eltört. Viszont éppen kéznél volt a "mestereknél" egy jó adag purhab...

min 2009.10.09. 15:30:38

Kocsi hátuljában szétrobbant a szerszámok közt egy ilyen palack. Hát még fél és múlva is vakartuk egyikről-másikról...
Egyébként ilyen rangú találmány még a sziloplast mega a szig.szalag is.

Rigghead 2009.10.09. 15:43:41

pont a tegnapi top gearben nyomták tele az autókat habbal, mert kétéltűt gyártottak :d

nyekk 2009.10.09. 15:48:52

Bömbölős kipufogóba nagyon jó! Lecsendesíti.
Az ilyen tulajoknak úgyis hiába mondod, hogy ne bőgesse éjjel nappal. Hiszen pont ezért szereltetett "sport" kipufogót, vagy berhelte szét a régit.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2009.10.09. 15:53:25

Haveromék nappaliját évekig díszítette egy dinnyényi darab. Apja hozta nekik Görögországból a 80-as évek közepén. Büszként mutogatták, mint autentikus viziszivacsot. Szegények csak akkor adták csak fel a gumóba vetett hitüket, mikor pár éve eléjük nem raktam egy kiselejtezett OBI katalógust. :))

gatsy 2009.10.09. 15:53:26

@Gabe2: a PUR-hab, sziloplaszt, gyorskötöző és szigszalag kombóval pedig akár belsőégésű motort is lehet készíteni, de teljes karosszéria elemeket mindenképpen...pláne, akad még egy ksi tegnapi újság is hozzá :D

aesculus · http://taj-kert.blog.hu/ 2009.10.09. 16:22:34

Évfolyamtárs mesélte. anyukája tanítónő, gyerekek az iskolában, feladat: lerajzolni a házukat. Kisgyerek megszólal: tanárnéni, a purhabot is kell? :D

bonnie · http://bonnie.freeblog.hu 2009.10.09. 16:39:32

Építkeztek melletünk, kiástak emelet mélygarázs, összebalhéztak, úgyhagyták, jött a 2hetes nyári eső, a gödör fala beomlott, elindult a gödör felé házunk, 3részre eltörött, többek között a kisszoba plafonjának vonalánál, a padlás fel van szórva 20centi homokkal, az elindult lefelé, betermeltem a lyukba fél flakon habot, 2hétig jó volt. Akkor újra hab, és ez így ment egészen addig, míg helyre nem állították a károkat..

unknown_blogger · http://www.tulajdonkeppen.blog.hu 2009.10.09. 16:51:27

Én a pincében lévő próbaterem küszöbét próbáltam vele szigeteli, mert befolyt az esővíz, mert a küszöb szét volt rothadva. Mivel a szórófej nem működött (új volt a cucc), a szakadó esőben térdelve a pocsolyában kézzel kellett bedolgoznom a víz ellen természetesen mit sm érő purhabot. Muszáj volt, drága cuccok voltak odabenn. Majd lemosom, ha hazaértem - gondoltam. Napokig tartott, mire lejött, sikáltam, hígítóztam, dörzsöltem, már volt, hogy vérzett a kezem - halálfélelmem volt. :) Végül lejött, bár gyanítom, csak azért, mert a bőrt is ledörzsöltem vele. :)

Ja, a pince persze beázott... másnap állhattam neki folyékony gumival. :) Szép hétvége volt, na.

Pipas 2009.10.09. 17:00:10

Régebben riasztóberendezések szirénáját volt szokás telenyomni, hogy nyugodtabban lehessen kipakolni a lakást.

Én meg már régóta tervezem, hogy a környéken lévő parkolóautomatákat megjavítom puhabbal. Gondolom erre is jó... ;)

frikazojd · http://kocs.ma 2009.10.09. 17:08:12

nekünk a denevérek miatt kellet purci. a konyhaablak fölötti fugába belakott a batman family. gondoltam, kitöltöm purhabbal. tehát egy literes purhab flakonnal egyensúlyozok a 4.-en a párkányon, derekam kikötve a radiátorhoz. felfelé próbálok purhabozni, na pont ez az amit nem lehet. a flakont fejjel lefelé kéne tartani.. óbazze.. már népes közönségem volt alulról.
gyorsan alakra vágtam egy petpalackot, azt púposra purhaboztam. kis szikkadás után a egészet felnyomtam a partvis segítségével. ettől természetesen minden felragadt. mikor lerángattam, egy része a fejemre esett. a rést végül sikerült betömni, jól meg is kötött és nem csipogtak ott a lények. én pedig a hajvágás után 3-4 nappal már mehettem emberek közé is.
a purhab Isten!

szemtanú 2009.10.09. 17:13:32

Korunk két alapvető építőanyaga a purhab és sziloplaszt. Állítom bármelyik iroda épület azonnal összeomolna, ha e kettőt kivonnánk belőle.:)

tordav · http://szimulacio.blog.hu 2009.10.09. 18:17:43

purhabot raknak előszerettel egyes "mesterek" a parketta nyikorgásának a megszüntetésére a parketta alá:D oszt felnyomja, de legalább nem nyikorog:D

min 2009.10.09. 18:22:14

@frikazojd: Még jó, hogy nem látta a hatóság mert nem kis büntit kaptál volna. Tilos a denevérek lakhelyét bolygatni ilynkor...Amúgy a radiátor kiszakadt volna vagy a gerinced eltöri a kötél amikor belezuhannál.

ezsolt 2009.10.09. 18:31:25

roflmao
hát ez eszement :D

visznt megnyugodtam, már kezdtem kételkedni magamban, hogy túl igényes és perfekcionista vagyok, hát nem !

Igen a nyílászárók rögzítését purhabbal, mint legmodernebb technikát, alá tudom támasztani, nálunk is az udvari ajtót, a küszöb alatti 3 cm-es rést sima purhabbal akarták tömíteni.
Hát inkább megcsináltam én, téglával és malterral, igaz tovább is tartott mint a purhab befújása

frikazojd · http://kocs.ma 2009.10.09. 18:33:25

@min: ugye milyen jó, hogy nem látta :) egyébként ez nyáron volt, nem most. amúgy miért ne bolygatnám a lakhelyét, mikor ő kezdte? én sose főzök denevérfészekben, ő se csipogjon a konyhámban.
a rögzítés hidd el jó volt, nem törte volna el a gerincemet. a radiátor kiszakadást aláírom. bár anyósom is tartott, nem tudom, hogy ez előny-e a konkrét esetben.

OftF 2009.10.09. 18:57:05

A purhab az univerzális rögzítéstechnikai megoldás. Majdnem olyan jó, mint a pillanatragasztó. :-)

Locke 2009.10.09. 19:04:44

Rendőr ismerős mesélte nemrég a legkegyetlenebb felhasznalast, ami mostanaban terjed. Kutyas hazhoz ha mennek betorni visznek purabot, es belenyomjak a kutya szajaba. egyreszrol nem ugat tovabb, masreszrol par percen belul garantaltan megfullad.

Dr. Schwanzkopf Rudolf 2009.10.09. 19:07:49

ÁÁÁáááá, eszméletlen, köszi a gányblog linkjét :D

ergerberger 2009.10.09. 19:23:49

@Hakkar: "Rendőr ismerős mesélte nemrég a legkegyetlenebb felhasznalast, ami mostanaban terjed. Kutyas hazhoz ha mennek betorni visznek purabot, es belenyomjak a kutya szajaba. egyreszrol nem ugat tovabb, masreszrol par percen belul garantaltan megfullad."

Ezt biztosan hófehér bőrű magyar emberek csinálják, ugye?

nyu 2009.10.09. 20:04:05

Kollegam kiepitette egy epulo etterem informatika rendszeret, pultba beepitve a szamitogep tapja+tapkabel+halokabel, pulton a gep.

Utana nekialltak atepiteni a pultot, huto beszereles, uditos fiokok, ilyesmi.

Valamelyik jomunkasember purhabbal nyomta ki a huto es a pult teteje kozti rest, utana meg akarta nezni, hogy mindenhova jutott-e az anyagbol, de nem volt keznel zseblampa, igy zsebbol ongyujto elovesz, hogy majd azzal vilagit a pult ala negykezlab bemaszva.

Csak azzal nem szamolt, hogy a purhab egheto, igy nyilt lang hatasara berobbant az egesz szigeteles, es leegett az egesz pult, a beepitett osszes muszaki eszkozzel egyetemben...

cso zsi 2009.10.09. 20:53:51

Ezzel a barnára festett darabbal tavaly télen találkoztam Amszterdamban.
Mivel elefántot nem láttunk a közelben, meg mertük rugdalni, hogy mégis, mi lenne az.
img6.indafoto.hu/10/9/19729_1fa94bd27600d8fc326e8c9cc285847e/5710687_fd1488f8af13daef908e76cf7b3dc0bf_m.jpg

ZON 2009.10.09. 20:56:44

Új (Merkurtól frissen kihozott) szoci kocsiknál használták mesterek üregvédelemre.Fontos volt, hogy tudjon kijönni a felesleg, mert szétnyomta a zárt idomot.Valaki hülyeségnek titulálta, én egyszer láttam egy "kényszerbontott",kettévágott VW T4 Transportert, abban gyárilag volt ilyesmi habbal kitöltött rekesz.

Jegkoko 2009.10.09. 21:28:41

Azok az ablakberakó emberek elég trehány munkát végeztek.Nem viccből vannak az ablakhoz azok a kis fém rögzítő lapok, azzal kell a falhoz rögzíteni, hogy fixen álljon és csak utánna jöhet a purhab

missparker · http://hogyvolt.blog.hu/tags/a_kam%C3%A9leon 2009.10.09. 21:33:00

A purhab, az egy csoda :)
Nálunk csak a nyílászárók beállítására volt használatos, de azt kitapasztaltam, hogy az _acetonos_ körömlakklemosó leviszi az emberi bőrről, sérülés nélkül. Utána mezei testápoló, és lehet emberek közé menni.

B-road · http://szetbaszazideg.blog.hu 2009.10.09. 21:55:53

Egyszer egy kerekparos balesetbol kifolyolag az baleseti osztalyon talalkoztam egy reg nemlatott ismerosommel.
Na o purhabozott a kad alatt.. szajaban cigivel. Eleg csunyan osszeegett.

Cinkapanka 2009.10.09. 22:45:35

Egy másik felhasználási lehetőség:

englishrussia.com/?p=1949

Roncsból szuperkocsi és csak purhab kell hozzá. :)

Bambuló Házisárkány 2009.10.10. 15:33:15

Sima hígitóval is lejön. Nálunk sok az egér, szinte a téglák között közlekedtek a sufniban. Meguntam, telefújkáltam az üregeiket majd másnap kiderült, hogy a szomszéd spejzába is jutott beleragadt egérrel együtt. (falaink határosak)

Dariengo · http://dariengo.blog.hu 2009.10.11. 14:21:30

A szomszédunk lyukas ereszcsatornája kapott egy adagot, ugyanis nagyobb esözésnél a vízfolyam szinte alámosta a járdánkat. Azóta az ő nyakába folyik.

xenuka 2009.10.11. 15:47:32

Kutya szájába purhabot? És hogy fogod le addig a kutyát?

Egy németjuhász simán átarapja a csuklódat,a míg purhabozni próbálod.
Ha sikerülne is belefújni a habot, simán kiköpi, mert a nyálas szájába nem tapad egyáltalán.

Pierr Kardán 2009.10.12. 15:30:18

Nekem volt kispolszkim, ott a hátsó/oldalsó karosszéria üregeket kellett kifújni purhabbal, sokkal csendesebb lett a gép.

A hátsó ülés mögötti fémlemezt lefújva, majd késsel símára vágva szintén lehetett csendesíteni az utasteret.

Daniel01 2012.09.13. 19:52:20

Nálunk a jó mesteremberek megpróbálták beszerelni az új ablakot a nappaliba.betették,bedrótozták,minden,a fickó aki nyomatta tele púrhabbal kicsit nem fogyelt oda és kb fél doboz púrhabot benyomatott az ablak alá...lehetett újravakolni meg másik ablakot szerezni,mert a faablakot szétnyomta teljesen ez a valami.Egyébként tényleg hasznos találmány,főleg egerek ellen.Haver belenyomta az egérlyukba,csak 3 nap bulva jött a dögszag.

bonebear · http://cinca.blog.hu 2012.11.03. 16:40:15

A purhabozó szakiknál már csak az jobb, aki "elfelejti" kitömíteni a rést vele a szellőző csöve körül, és szilóval "ragasztja" fel a fal két oldalára a fedeleket. Kár, hogy nem néztem a körmére, amikor csinálta...

T-Adee 2013.01.01. 22:30:30

@Hakkar:

Szólnak a kutyusnak"nyisd ki a szád"
ő kinyitja és bekapja,mehet a fújás,nyeli míg ki nem ürül a flakon..ugye..

BRuhahahaha..

WildBear 2015.05.15. 13:42:18

@T-Adee: Pedig sajnos használják, tehát működik. :-(
süti beállítások módosítása