MG 4135Már a tegnapelőtti konferenciaközvetítésben is esett pár szó a az új Pannon Házról, de akkor most lássuk részletesebben. Bár a hivatalosa megnyitó csak most volt, valójában már vagy jó fé éve itt lakik a cég: ugye a lemezbemutató koncert is később szokott lenni, mint a lemez megjelenése. Magáról az építészeti kialakításról nem szeretnék sokat írni: jó kis irodaház az, egy hatalmas üvegátriumhoz rendezetlenül hozzácsatolt kilenc szárnnyal, belevágva egy zöld lankás domboldalba. (Helyettem beszéljenek a képek, az Építészfórum, meg az Octogon.) Zobokiék építészete eléggé meg szokta osztani az Urbanista-olvasókat, gondolom így lesz ez most is.

Na akkor lássunk pár kiegészítő információt. Először is a helyszínválasztás. Az agglomerációba költözés egy raktárbázisnál vagy gyárnál természetes, egy irodaháznál nekem nem annyira. A Pannonék elég őszintén megmondták, hogy a költségek miatt nem akarnak beljebb jönni. A belvárosban ugyanezen a négyzetméteráron egy átlagos irodát kaphatnának, itt meg felhúzhattak egy presztízsingatlant. Ami a települést illeti, volt egy kis versengés, hogy ki nyer egy ilyen technológiai központot, aztán Törökbálint öklözte ki magát elsőnek.

MG 5249

 

A Pannon Házhoz kapcsolódó kommunikáció nagy része arról szól, hogy mennyire zöld (alternatív energiaforrások, környezetkímélő klimatizálás, nem túl agresszív felületbeépítés stb.), engem viszont a közlekedés is érdekelt, mert az egy ökolábnyomot vagy 2-3 számmal befolyásolhat. Van egy klassz bicikliparkoló a mélygarázsban, de azt elismerték, hogy ez csak a környéken élőknek hasznos, Budapestről senki nem bringázik ki dolgozni. Ezt némileg ellensúlyozza viszont, hogy meg van oldva a tömegközlekedése, kialakítottak egy saját buszmegállót az épület előtt.

Image 0143x

 

8keres Lesley felvetésére itt is reagálva, a ház előtt álló hatalmas fejek direkt rozsdásak. A szobrok (amelyeket kicsit flancosan land art munkáknak is nevezhetünk) Kulinyi István alkotásai és azért vannak ott, hogy oldják az épület merevségét. Rozsdásnak meg azért rozsdásak, mert egyrészt így még természetesebbnek hatnak, másrészt meg ez most divat. Amúgy élőben is klasszul néznek ki, szerintem nagyon jó pofák (és ezt nem szójátéknak szántam).

Ami az installációkat illeti, benn is van egy különlegesség: az átrium falán a földszinttől a legfelső emeltig végigvezet, majd a mennyezeten folytatódik egy futófényszerűség. Ezen valami "közel hozzád" szerű gagyi reklámszöveg is mehetne, ehelyett tök jó fények villódznak rajta, meg emberi lábak mosódnak el, mint valami partin. Nem találtam volna ki: mi vagyunk rajta láthatók, mármint az épületben járó-kelő alakok mosódnak el rajta.

Földhőszivattyú ide, árnyékolástechnikával csökkentett hűtési energia oda, azért a legtöbb szó mégis annak kapcsán esett az új Pannon Házról, hogy nem lesznek benne fix helyek, minden dolgozó odaül benne, ahova akar. A bejelentéskor Szily Laci írt már egy jó kis cikket erről, de én most megnéztem működés közben is. Nincs teljes káosz az épületben, ugyanis unitokra van osztva az irodaház (hogy miért hívják őket unitoknak, amikor legfeljebb egy tucat külföldi dolgozik a központban, azt nem tudom). Vagyis nem úgy van, hogy tegnap korábban jöttem, ezért a vezérigazgató szobájában kaptam helyet, ma meg már csak a portásfülke jutott. Csak a unitokon (ezentúl termeken) belül van szabad helyválasztás, ami ha a művészmozik nem helyre szóló jegyeire gondolok idegesítő lehetne, de ha mondjuk egy kávéházra, ahol minden nap máshol kapok asztalt, akkor már nem zavar. Mert ez azért inkább kávéházra emlékeztet, a terem bejárata melletti kis konyhapulttal. Az ember bejön, tölt egy kávét és lehuppan egy szabad asztal mellé. Egyébként ez utóbbiak mindegyike állítható és állítólag a vezérigazgatónak is ilyen van. Apropó vezérigazgató:azt már írtam, hogy a mélygarázsból nincs közvetlen feljárat az épületbe, az egyenlőség jegyében mindenki a főbejáraton megy be. Nincs fekete autóból titkos felliftezés a főnöki kéjbarlangba.

Vagyis a Pannon Házban nem lehet rossz dolgozni.

Ha kávéházban szeretsz.

És ha nem te vagy a vezérigazgató.

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: pannon törökbálint irodaház zoboki gábor

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr321402339

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csáki István · http://www.csakiistvan.hu 2009.09.24. 13:54:30

@szalas: a lényeg hogy van ilyen, és nem kell már országba menni érte. Valaki felfogta hogy nem kell a belvárosban lenned hogy a központban légy. Szép iránymutató, remélem többen követik majd

Más Magyar · http://masmagyar.blog.hu 2009.09.24. 14:32:32

Nekem is tetszik az irány,amerre elindult az ország.Ömlik a szó minden csatornán,hogy milyen öko tudatos gondolkodásmód a divat nálunk itt ebben az országban...remélem hamarost a tettek is követik a hangzatos szavakat..

maxt · http://fregoli.blog.hu/ 2009.09.24. 14:35:06

Érdekes épület, bár nem teljesen értem, hogy az a beltéri ledcsíkost mozgó dekoráció milyen alapon környezetbarát, hiszen vélhetően nem kevés energiát használ fel.
Zobokiék tervezték a Richter új Kutatás-fejlesztési szárnyát is köbányán?
Szinte ugyanazok a formák és megoldások köszönnek vissza, a színekről, és vízfelülethasználatról nem is beszélve.
Az épület formája és belső kialakítása természetesen teljesen más, de az első benyomásom az volt a képeket nézegetve, hogy átverés, és valójában a kőbányai épület képeit látom, a lebegő lépcsők, és a külső burkolat miatt.

Attól, hogy valakinek elismerik egy alkotását még nem kell sablonossá válni...

Krajcs · http://uralicowboy.blog.hu 2009.09.24. 14:35:41

Amikor elmentem mellette, még messziről nem tűnt semmi különösnek, de most a fotókat vizslatva kíváncsi lettem. "Mezitlábas" kívülállóként mennyire lehet betekintést nyerni a komplexumba, kiváltként a "kávézó" elrendezésre?

Mikorka Kálmán okleveles duguláselhárító kisiparos 2009.09.24. 14:45:19

@maxt: a beltéri ledcsíkost mozgó dekoráció milyen alapon környezetbarát, hiszen vélhetően nem kevés energiát használ fel.

Körülbelül annyit, mint ha plusz egy-két dolgozószoba lenne az épületben. Az egészhez képest elhanyagolható.

Bambano 2009.09.24. 14:45:31

Nekem ez a digitális neonomádság köntösébe bújtatott kevesebb hely van, mint dolgozó nem a hűde trendiséget sugallja, hanem azt, hogy nyomuljál be minél hamarabb dolgozni, mert triviálisan helyettesíthető biorobot vagy.

Minimálisan sem tisztelik a munkavállalóikat.

spag · http://railzone.nl 2009.09.24. 14:53:20

az biztos, hogy egy buszmegálló? nem egy bérelt privát Pannon busz mint Budaörsre?

Régen:
"Budaörs, reggel fél nyolc. Tömött „Pannon-busz” kanyarodik a Pannon irodaháza elé."
www.pannon.hu/pannon/karrier/egyensuly/

Most:
"Tömegközlekedéssel a Kosztolányi Dezső térről a 272-es busszal érdemes utazni törökbálinti végállomásig. Innen negyed órás sétával érhető el a Pannon Ház."
www.kovet.hu/view/main/165-1240.html

tömött busz, negyed órás séta... nekem egyelőre nem tűnik fenntarthatónak ez a ház.

(Pedig régen volt Törökbálintra HÉV:
hampage.hu/trams/sinekbuda2.html
veke.hu/index.php?fc=cikk&par=433
és most is van Törökbálintra óránkénti vasút FLIRTökkel, de ez messze van a Pannontól, így ez sem versenyképes.)

maxt · http://fregoli.blog.hu/ 2009.09.24. 14:55:38

@Szárnyati Gézа:
Azért a képek alapján elég nagy felületről beszélünk, és a működtetéshez még hozzá kéne venni azokat a számítógépeket is, melyek a képek megjelenítéséért felelősek, ha jólértettem valós időben...

Kétségkívűl látványos a dolog, a fogyasztás tekintetében pedig valójában csak saccolok. Ez nem az a dolog amiről a környezettudatosság jut eszembe.

hatja 2009.09.24. 15:06:32

a belvárosból menekülés becsülendő, bár ezért kár volt újabb darabot kiharapni a zöldből. ennél közelebb és jobb közlekedéssel is barnazónák százai ásítoznak Budapesten. persze tudom, hogy mondjuk egy dél-pesti metróvégállomás túl proli lett volna.

HulyeReklamok 2009.09.24. 15:09:59

Megyek oda dolgozni :)
Van felvétel?

Cigiző · http://cigi.blog.hu/ 2009.09.24. 15:10:04

@Bambano: ez így ebben a formában nem igaz. vannak gázok, mint minden multinál, de összességében egy jó hely.
az ott dolgozók legnagyobb csoportja az ügyfélszolgálat, amely 24 órában dolgozik - tehát nem egyszerre mindenki. ott eddig sem volt nagyon saját, bérelt helye senkinek. nem is kell.
busz: nem csak a saját busz áll ott meg, hanem a Volán pár járata is. rendes buszmegálló.

Bambano 2009.09.24. 15:16:23

@Cigiző: egyszer régen voltam ott felvételizni. Adtak egy matek érettségi kategóriás felvételi feladatsort, amit *CERUZÁVAL* kellett kitölteni. Először az volt a bajom vele, hogy így át tudják írni, ha valaki nem tetszik, vagy tetszene, de gyenge. Azután rájöttem, hogy azért ceruza, hogy ne kelljen annyi példányban kifizetni a licenszdíját a feladatsornak.

Lehet, hogy egy callcenteresnek megfelel ez a fajta ültetés, de szerintem senki másnak. Elképzelem, ahogy a cég könyvelői minden nap máshova ülnek és rohangálnak keresztül-kasul az épületben, az irattár meg az asztal között.. A rendszergazdák meg a programozók nem hagyhatják ott a kinyitott doksit az asztalon, mert másnap esetleg más ül oda...

Szerintem gázos. Na mindegy, én nem fogok odamenni dolgozni, úgyhogy nem számít a véleményem...

Az igazi Svarc Enegger · https://www.youtube.com/watch?v=Ik9qunsZZtY&index=21&list=RDJVoyWQSNr8I 2009.09.24. 15:24:49

Hideg modernizmust áraszt ez az épület, nem értem az elragadtatott embereket. Ez a forma és világítási trükkök, valójában egy fantáziátlan tervezés eredménye. Ne mondja senki, hogy ezen acél-üveg párosításon sokat kellett gondolkodni. És aztán az egészet bedobni egy rét közepére...?

Ha valami itt érdekes, azok a gépészeti megoldások, mert azok még egyáltalán nincsenek elterjedve, még nyugaton is ritkák. Ezekről szívesen olvasnék többet.

xstranger 2009.09.24. 15:25:22

@Bambano: en vagy 10 eve dolgoztam naluk es mar akkor is elvileg papirmentes iroda voltak. Szoval a konyvelok nem rohangasznak semmiert.

A Telenor irodaval kapcsolatban olvastam hogy a rendszergazdaknak van fix helye.

A programozok meg altalaban sajat notebookot hasznalnak.

Szerintem te siman kekec vagy vagy a fenti interjuban nem vettek fel es most keseru vagy.

szabiaki (törölt) 2009.09.24. 15:25:42

Ki találta ki ezt a hülyeséget, hogy a cégek nem a belvárosban vannak? A belvárosban dolgozni kell, a külvárosban meg lakni.
Tököm ki van nekem is, hogy a kaszásdüllőig ki kell jönnöm minden nap, a kurva hévvel.

J.G. 2009.09.24. 15:32:32

@Bambano: A jövő arról szól, hogy nincs fix helyed. Nem is muszáj bemenni, ha el tudod intézni a melót otthonról interneten keresztül.

szempontpuska 2009.09.24. 15:35:18

Pannon székház ???

EZT A VIDEÓT NÉZZÉTEK MEG !

www.youtube.com/watch?v=LlgHrLQfgdc

szempontpuska 2009.09.24. 15:37:02

pardon.
ez a verzió készült a Pannon székházban, nem az előző:
www.youtube.com/watch?v=eiKg30P0Q0Y&feature=related

DemjanJr 2009.09.24. 15:40:24

Azért erre az akárhova ülhetek típusú munkára kíváncsi vagyok, hogyan is működik a valóságban.

Pl. ha már a kávézós példánál vagyunk, ha egy törzshelyedre jársz, akkor azért mindig egy helyet célzol be magadnak és az lesz a törzshelyeden a törzshelyed... :)

Vagy lehet, ennek az egésznek az az értelme, hogy minél előbb menj be dolgozni, mert akkor még lehet, szabad a kedvenc helyed? :)

Én most csak azt tudom mondani, hogy a jelenlegi munkahelyemen két olyan hely van, ahol nem látnak rá a monitorra (... ;) ...) és vagyunk nyolcan. Namost ha oda ülhetnénk, ahova akarunk, akkor csak azt tudom elképzelni, hogy napról-napra egyre korábban kezdődne a munkaidő! :D

dugcy 2009.09.24. 15:41:24

@maxt: a LED-es technológia igen kevés energiát igényel. sajna igen drága.

szempontpuska 2009.09.24. 15:42:03

@DemjanJr: Külföldön nagy multiknál már elég régóta működik ez a gyakorlat. nem szeretném kipróbálni, de tény, hogy ez másutt nem egy új dolog

Fricy · http://epitos.blog.hu 2009.09.24. 15:44:12

@spag:
Az új 758-as számú Volánbusz járatnak van megállója a Pannon székház előtt. Óránként közlekedik a Campona és Budakeszi között.
www.volanbusz.hu/menetrendek/pdfmenetrend/758_01.pdf

art67 2009.09.24. 15:44:16

Lehet, hogy megszervezték a tömegközlekedést,
de az a több száz férőhelyes parkoló az épület mellett sejtetni engedi, hogy a nem mindenki busszal megy majd dolgozni. Ennyit a környezetterhelés minimalizálásáról.

szabiaki (törölt) 2009.09.24. 15:45:44

@szempontpuska: és akkor hol tartja az ember mondjuk a fogkrémet a vagy a váltás pólót, inget? Meg ez eleve csak laptoppal működik azon dolgozni meg nem lehet.

xstranger 2009.09.24. 15:49:29

@DemjanJr: ha az szempont hogy ne lassak a monitorodat akkor te tuti nem dolgozol rendesen, ki kellene teged rugni.

szabiaki (törölt) 2009.09.24. 15:50:31

@szempontpuska: van közös fogkefe? unitonként 1 amit hetente cserélnek a másik unittal?
és a papucsot mindennap viszi magával vagy egész nap csukában vannak?

maxt · http://fregoli.blog.hu/ 2009.09.24. 15:51:25

@dugcy:
Ezzel tisztában vagyok, de nyilván ez egységnyi fényerőre vonatkozik, a gyártáskor felhasznált energia meg a led árában mutatkozik.

Nem azt mondom, hogy csúnya lenne a dolog... még lehet, hogy energiatakarékos is....
A legfőbb bajom vele, hogy nem értem! :D:D:D

szabiaki (törölt) 2009.09.24. 15:51:56

@xstranger: ez hülyeség, aki azt akarja, hogy ne lássák a monitorát azt zavarja ha látják. Az én monitoromat ha látható helyen van akkor mindig megállnak megnézni, és hülye kérdéseket feltenni, ez lassítja a munkát.

szempontpuska 2009.09.24. 15:52:41

@szabiaki: nemtom. vagy nem mso fogat, vagy mindenki hozza-viszi magával a piperéjét :-)

szempontpuska 2009.09.24. 15:53:27

@szabiaki: miféle kérdésekkel ?
Hogy hány éves a képen látható csaj ? :-)))

Zsámboki Miklós · http://solaitid.tumblr.com 2009.09.24. 15:56:52

ez az épület egyszerűen szexi.

és a cor-ten acél (a rozsdás cucc) tényleg menő - egyébként a párizsi nagy áruház tetején is van, iszonyat jó, kár, hogy nem látszik az utcáról.
varoskepp.blog.hu/media/image/2009/pna.jpg

szabiaki (törölt) 2009.09.24. 15:57:00

@szempontpuska: az külön jó lehet, nem elég, hogy kint van a picsában még cipeld a fogkefét, fogkrémet, papucsot, hogy csak a legszükségesebbeket említsem.
A leghülyébb kérdés általában "ezt te csináltad?"

maxt · http://fregoli.blog.hu/ 2009.09.24. 15:58:23

@DemjanJr:
Az, hogy akárhova ülhetsz, az egy lehetőség, de nem feltétlenül kell minden nap máshova telepedni.
Nagyobb cégeknél ( és ha a számtechtanár ért is ahhoz amit tanít akkor iskolákban is) teljesen egyszerűen létrehozható olyan rendszer amivel termináltól függetlenül a személyes beállítások bárhol azonosak lesznek.
Multicégeknél is inkább akkor használják ezt a lehetőséget, ha szükség van rá, egyébként megvan mindenkinek a szokott helye.

szempontpuska 2009.09.24. 15:59:35

@szabiaki: cipelni ????
egy fogkefét ?
egy tubus fogkrémet ?
papucsot meg... na hagyjuk

Fricy · http://epitos.blog.hu 2009.09.24. 16:03:12

@art67:
Az M1/M7 Auchannál lévő csomópontja felől van egy út Törökbálint felé. Erről leágazva építettek egy új utat a Pannon felé a korábbi iparvágány helyén. A Diósdi útnál lévő csatlakozásnál pedig egy körforgalom épült.

szabiaki (törölt) 2009.09.24. 16:03:54

@szempontpuska: hát ahhoz már táska kell, én meg zsebre rakott kézzel fütyörészve szeretek közlekedni.
Kajálda van egyébként az épületben, mert ha nincs az is szopás, gondolom pizzás már nem jár arra, szóval vinni kell a kaját otthonról.
Nem sok jövőt jósolok én ennek az oda ülök ahova akarok dolognak. Az irodai betegségek közé feljön majd az asztal miatti szorongás, meg kialakul a börtön szerű dominancia, hogy ez az én helyem kis köcsög húzzál innen.
Jól hangzik elsőre, mint a sűrített levegős autó ötlete, aztán ha jobban belegondolsz baromság.

xstranger 2009.09.24. 16:05:34

@szabiaki: Es mi a valasz?

-Nem, Photoshop...

szempontpuska 2009.09.24. 16:28:52

@szabiaki: az a helyzet, hogy ebben nem a munkaválallók, hanem a munkáltatók fogják kimondani a verdiktet...

lees 2009.09.24. 16:30:04

@szabiaki: a fogkrémet te az asztalodon tartod? Mert szekrénye az mindenkinek saját van, és abba belefér nagyon sok fogkrém :). Nemcsak, hogy étterem, de szendvicsező/kávézó és egy külön kisbolt is van az épületben, ellenben nincs tömegnyomor, és asztal miatti szorongás, és az emberek mosolyogva beszélgetnek.

De gondold csak végig: szerinted hogyan teljesítene egy demoralizált, szorongó ember?

Szóval attól, hogy ez itt még szokatlan tényleg lehet nagyon klassz...

szabiaki (törölt) 2009.09.24. 16:37:23

@lees: egy szóval sem mondtam, hogy az asztalon tartom a fogkrémet.
Az frankó, hogy van kajálda.
Ami a másik hátulütője a kint a fenébe való dolgozásnak, hogy szart sem tud elintézni az ember, a belvárosban pl simán bevittem a telefonom a pannonhoz mikor bedöglött, és nem csak 5 perc volt, a banki ügyeket is simán lerendeztem ebédidőben.
Lehet hogy jó a dolog, és működik majd elválik.
Laptoppal biztos működik, de én már azért is ütök, ha valaki elmozdítja a monitoraim.

Bartoki 2009.09.24. 16:47:59

Az open office és az open desk policy lehet hogy megfelel a csak szájjal dolgozó kollégáknak (kreatív míting, call center), de akinek koncentrálni kellene tudnia a saját munkájára (pl. programozás), annak nagyon visszaveti a produktivitását. :(

És hiába csak a uniton belül van székcserés támadás, ha egyszer nincs elég hely mindenkinek, akkor elméletileg sem alakulhatnak ki "megszokott" helyek.

Meg hát nem sokat ér a zöld épület ha kinn van kenyában (útvonalterv.hu szerint 1 óra kijutni a szomszédos, 11. kerületből :), és a nem fix asztalok miatti laptopozással még azokat is a tömegközlekedés és a bicikli mellőzésére kényszeríti, akik esetleg élnének ezekkel. :(

OK, lehet hogy Norvégiában nem tétel az autó, nem gond az olaj de még a globális felmelegedés sem :) de a saját dolgozóikat akkor se szívassák már... Szerintem ha választani kellene hogy csak 1/3 ekkora réten, de jó közlekedésnél legyen a székház, akkor minden normális ember azt választaná...

Nem, nem kell a Nagykörúton lennie, csak NORMÁLIS közlekedésnél - igaz, arról nem a Pannon tehet hogy DG és társai 20 éve nem képesek jól vezetni a várost, de akkor is ehhez kellene alkalmazkodni ami van.

A 8% beépítettség szerintem inkább szégyen mint dicsekednivaló... Lakó/kiránduló területnek esetleg elmegy, de ezzel a túl ritka beépítéssel csak felesleges közlekedésre kényszerítik a dolgozókat. Remélem hogy a valódi szándék nem ez a pazarlás, "csak" egy normális, megszokott telekspekuláció, vagyis amint felmegy a környék ázsiója, építenek még más irodákat is oda. Egy munkahelyen a "csak 30%" beépítés eleve luxus körülmény, nem kell azt fokozni...

Bartoki 2009.09.24. 16:58:35

@szabiaki: "Ami a másik hátulütője a kint a fenébe való dolgozásnak, hogy szart sem tud elintézni az ember, a belvárosban pl simán bevittem a telefonom a pannonhoz mikor bedöglött, és nem csak 5 perc volt, a banki ügyeket is simán lerendeztem ebédidőben."

Így van. Már a budaörsi iroda is pont eléggé kinn volt a fenében ahhoz, hogy ez gond legyen (beszállító színeiben jártam ki oda 1.5 évig).

Pl. elég jó saját kajáldájuk volt, de ha máshova mentél volna akkor így jártál. Volt még egy drága pizzázó a környéken, de az rendes étterem, már csak a kiszolgálás ideje miatt sem ebéd-kategória.

És tényleg nem lehetett elintézni semmi de semmit az olyan dolgokból, amiket gyakorlatilag muszáj munkaidőben - bankba, orvoshoz, interjúra :) menni, könyvesbolt, hasonlók. Mindig mindent hétvégére kell halasztani (de mindent nem lehet). :(

Egy idő után elég idegesítő hogy minden reggel ki kell vonulni a civilizációból...

Nem mondom, a szándék szép, és az épület belseje tetszik (a képek alapján), de túl sok itt az árnyoldal. :(

Mr Green 2009.09.24. 17:07:37

Sziasztok!

Nos, tulajdonképpen én itt dolgozom. A designt, a látványvilágot különösebben nem méltatnám, mindössze nem az én világom.

A közlekedés: ezelőtt a budaörsi telephelyen voltam, ez az út ahoz képest +5 perc.

A kevesbb hely problémája: a kávéházas hasonlat egészen közel áll a valósághoz. Ha van törzshelyed, bagy valószínűséggel mindig ugyanazt az asztalt választod. Ha az foglalt, mi történik? Leülsz máshová, nem túl messze az előzőtől. Igazság szerint a költözés előtt mi is tartottunk ettől, de alaptalanul. A dolog működik. Általában így is akad napközben is üres hely.

Egyébként mikor az Arcokat alkották a művész urak meglehetősen sokat tanakodtunk, hogy "de ugye csinálnak vele valamit, hogy ne legyen ilyen rozsdás?". Aztán csináltak: tovább rozsdásították. :)

lees 2009.09.24. 17:59:39

@Bartoki: Pannon shop van a Pannon épületében is :-)
De a viccet félretéve, a Pannon által bevezetett munkamódszer egyik lényege, hogy cél- és nem pedig időorientált. Azaz ha neked elintézni valód van, akkor ahhoz még az ebédidődet se kelljen feladnod, úgy szervezed a munkádat és egyszerűen hamarabb elmész, vagy később mész be (és még asztalod is lesz :-) Persze, ez nyilván nem minden munkakörben egyformán lehetőség, de az esetek többségében működik.

ohh_vazze 2009.09.24. 18:05:04

Ezért a szép szürke színért nem járna valami különdíj? Minden áldott nap bemenni ebbe a szürkeségbe eléggé ígéretes lehet....

szabiaki (törölt) 2009.09.24. 18:16:06

@lees: ez a kötetlen munkaidő általában azt jelenti, hogy annyi munkát kap az ember amihez 10 órát kell dolgozni minimum.
Ahhoz, hogy elakarok ugrani a bankba vagy esetleg az ebédidőben valamit lerendezni ne kelljen már szervezgetni a napom.
A belváros arra van, hogy ott dolgozzanak az emberek, ilyen egyszerű. Majd ha az utazás is munkaidőnek számít és teljesen térítik akkor beszélhetünk, hogy esetleg ne a belvárosban elegyen egy iroda.

mirr murr barátja 2009.09.24. 18:18:21

hát emberbaráti lehet ez a mindennap máshova ülés - dolgoztam én is ilyen helyen -, de az biztos, hogy a nagy h1n1 vagy akárcsak egy kis hepatitisjárvány közepette nem nagyon szerencsés hol ide, hol oda ülni. szvsz baromság, egyszerűen az ember a megszokásai rabja, erre van programozva stb.

az épület egyébként nagyon tetszik,de hiába, TB messze van, nem hinném, hogy a felsővezetés sárga volánbusszal járna ki dolgozni. sokkal inkább gondolom, hogy a kevésbé képzett, "pótolható" és nagy mennyiségű munkaerőt lehet olcsóbban megkapni, nembeszélve a telekről.

bár az is igaz, hogy Budapesten belül is órákba telik eljutni egyik pontról a másikra.

2009.09.24. 18:28:10

Ez a Pannon Ház a fasizmus, nem a Jobbik. Inkább szart mernék, mint ott dolgozzak.

Bartoki 2009.09.24. 18:30:47

@mirr murr barátja: "sokkal inkább gondolom, hogy a kevésbé képzett, "pótolható" és nagy mennyiségű munkaerőt lehet olcsóbban megkapni, nembeszélve a telekről."

A helyben lakóknak tényleg pálya, de úgysem lehet több száz, esetleg spéci szaktudást igénylő dolgozót verbuválni egy 10-20e lakosú településen... A nagy többség gondolom Budapestről jár ki dolgozni, esetleg az M1-M7 mentéről.

Igazából autóval kényelmes egy ilyen munkahely: a budaörsi telephelyben is az volt a legjobb, hogy parkolni legalább könnyen lehetett, és az M1-M7 bevezetőn is mindig pont a dugóval szembe kellett menni. :)

Én úgy láttam hogy leginkább call centeresek jártak ki dolgozni a különbuszokkal (de sokáig pl. én is), gondolom ők azért nem kapnak akkora fizetést hogy az autóval bejárásra simán teljen belőle... :(

euAgWzgmmtq7K 2009.09.24. 18:35:19

el kell mondjam, élőben megdöbbentően ocsmány az épület. a kép megtévesztő.

szempontpuska 2009.09.24. 18:39:55

sok a rinya, hová tegyük a fogkefét? mi lesz ha járvány van? Nem tudok kilógni magánügyben? látják a monitoron hogy blogolok... Asszem értem mi a ráció egy ilyen házban :-D

2009.09.24. 18:46:23

@szempontpuska: az benne a ráció, hogy megfosztja az embert attól a pár percnyi pihenőtől, ami elviselhetővé teszi a monoton szar munkát. Mert gondolom a tisztelt vezetők nem az open space-ben ücsörögnek. Ha valaki meg folyton a neten lóg bassza ki a főnöke, de hogy egy csepp személyességet, oldottságot nem lehet vinni a melóba, az nagyon gáz, biorobotos hozzáállás. Egyébként meg törvény szerint aki számítógéppel dolgozik, annak jár tíz perc/per óra pihenő, és ha valaki azt balga módon blogolvasással tölti, kinek mi köze hozzá. Ez a szemlélet hosszútávon megkeseríti a melós életét, és elmegy a francbe, csak ez az ilyen munkaadót nem érdekli, állnak sorban ezren, hogy biorobotok lehessenek. Az igényes kávézót meg leszarom, úgyse nagyon lehetek ott, meg egyébként is olyan, mint a kórház büféje, épphogy infúziót nem adnak. Szép morál, szép világ.

szabiaki (törölt) 2009.09.24. 18:56:28

@szempontpuska: igen a sok apróság összerakva eredményezi azt, hogy az összesség rossz. Én nem azt mondom, hogy a pannon épület szar, de nekem ez kint van a picsába, melóközben zavar, ha nézik, hogy dolgozom azt is írtam miért.
Azt írta egy ott dolgozó, hogy vannak szekrények lehet hogy az tök jó, nem tom nem dolgozom ott.
Felhoztunk pár érvet ez ellen az oda ülsz ahol éppen van hely dolog ellen.
Szerintem ez is olyan lesz mint a csapatépítő hamar kiderül, hogy baromság.

Bartoki 2009.09.24. 19:38:40

@szempontpuska: "Nem tudok kilógni magánügyben?"

Nem kívánom ingyen. Nem kell hogy munkaidőnek számítson (számítsák le nyugodtan), de jó ha megvan a lehetőség.

Pl. mennyit ér egy olyan kényelmi feature hogy ha sokáig benn maradsz dolgozni, akkor nem kell pizzát hozatni, hanem leugorhatsz a sarki éjjelnappaliba kólát meg kaját venni?

OK, persze ilyen helyen nem kell benn maradni, haza is mehetnél és folytathatnád otthon. Kivéve persze ha 5-en együtt dolgoztok valamin és a munkahely az egyetlen nyugodt hely ahol mind elfértek. :)

"látják a monitoron hogy blogolok... Asszem értem mi a ráció egy ilyen házban :-D"

Legtöbb helyen elfogadott ha néha egy kis nem-munka is van a monitoron, szóval nem olyan szörnyű nagy baj ha látják. Sok nem-munka meg ne legyen... :)

De ha 10-20 ember van egy légtérben, akkor folyton zaj van. Ha egy cég sajnálja az üvegfalat a zaj kizárására, akkor a csökkent teljesítménnyel fizet meg érte 10x-esen. :)

A "nincs fix helyem" meg sok embernél diszkomfortot okoz. Dolgoztam ilyen helyen (saját laptoppal), nem volt jó. :(

A clean desk policy-t végülis meg lehet szokni (mindent a laptopon kell tartani oszt kész), de sivár az olyan munkahely ahol nem tarthatod a saját virágod, lámpád, szakmai vagy akár Lamborghinis posztered, kütyüket, akváriumot, akármit, a saját fix helyeden.

Lásd Google, ahol a techie-k LEGO-ból épített halálcsillagot, meg több négyzetméteres golyólabirintust tartanak a munkahelyükön, és boldogan robotolnak gyakorlatilag IT-s átlagfizetésért.

Egy szempontpuskás igazán érthetné a többiek szempontjait... :)

Irodai munkáról van szó, nem szénlapátolásról. Ahhoz, hogy ez hatékonyan menjen, sokkal fontosabb a jó körülmények miatt lelkes, elégedett (és elkötelezett!) munkaerő, mint a 10 perc lógás kiszűrése.

Szerintem alapból ezt vallják a Pannonnál is, szóval nem hiszem hogy rosszakaratból csinálták ilyenre az épületet. Inkább tévedésből. :(

Bloodscalp 2009.09.24. 20:13:34

Üdv:)

mint ex-pannonos örülök hogy nem kerültem már ki oda:) nem sokon múlt:P

nagyon szépen benyalt a cikkiró a cégnek-vannak benne érdekes mondatok ugye-az agglomerációba költözést minek kiemelni, budafok-t.bálint na bum, a lényeg hogy nagy sajtó visszhangal lett építve ( hogy tüntettek az építkezés ellen az már kevésbé) és az átadás is, a sajtó pl az index is ott volt, itt a pozitiv cikk...közben meg a lényeg:
minden fejlesztésre szánt pénzt elvitt az épület, a informatikai rendszereket meg hanyagolták fejleszteni (távközlési Zrt...)
nem véletlen lett 2008 cége financiális szempontból, a bevételnek ugye meg kell lennie..
papirmentes iroda????????Hol melyik

***kimoderálva*** 2009.09.24. 20:15:02

Kedves Pannonos dolgozók !

Ez a poszt kellett ahhoz, hogy felnyissátok a szememet, miért nem sikerült az elmúlt fél évben értelmes válaszokat kapnom egyetlen ügyfélszolgálatos kollégától sem a key account-ok hollétére, vagy legalább elérhetőségére vonatkozóan. Igen, volt olyan Mammutos (!) kolléga, aki szerint a key account-ok meg is szűntek, majd másnap saját munkatársa jegyezte fel a "rendszerbe" az ismételt kontakt létesítésünk igényét - természetesen eredménytelenül.

Tekintettel az elmúlt 14 év sikeres együttműködésére, csak július végén dobtuk be a törülközőt, és kezdeményeztük a számhordozást a cégünknél. Ha legalább ekkor mondott volna valaki valamit a korszerű munkaszervezésről, talán maradt volna még egy kis megértésünk, bár addigra már tényleg pingponglabdának éreztem magamat annyi ember passzolta tovább a kérdéseinket a hálózat elmaradt fejlesztésétől, a "szélessáv" Pannonos definíciójától, a kőkorszaki készülék és szolgáltatás ajánlatoktól habzó userek mellett.

Sajnos még a számhordozás sem lett egy élmény, ui. a Pannonnak nem sikerült július 25.-ig leadni a szükséges engedélyeket, így a cégünk kénytelen volt valamennyi előfizetésre augusztus hónapra díjat fizetni úgy, hogy 1 percig sem használtuk augusztusban a telefonokat PGSM hálózaton.

Az épületetek sok mindenre választ ad, de a káosz, anarchia akkor sem mentség egy szolgáltató vállalatnál, ha a csúcsmenedzsment több időt foglalkozik lila álmok hajkurászásával, mint az üzleti célok megvalósításával. Sok sikert a bio-kávézótokhoz, a falansztert idéző emberkísérletekhez, de legfőképp ahhoz, hogy visszatérjetek ahhoz a Pannon GSM-hez, aki anno tényleg az élvonalat képviselte - a Váci úton.

Egy nagyon csalódott volt ügyfél

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.09.24. 20:16:21

"hogy miért hívják őket unitoknak, amikor legfeljebb egy tucat külföldi dolgozik a központban, azt nem tudom"

Mert az pár tucat külföldi gondolom főnöki beosztásban van...

Az ING-nél és unitoknak hívják a kisebb szervezeti egységeket. Ott még ennyi értelme sincs.

lees 2009.09.24. 20:18:19

@shitgun: :-D a messze híres skandináv fasizmus...

zophie 2009.09.24. 20:33:01

en mondjuk jartam az epuletben, de csak latogatni. hideg, szemelytelen es semmikepp sem egy szamomra idealis munkahely. az, hogy nincs sajat asztalod...ha azt akarod, hogy sajat asztalod legyen, tudjak a neved es ne csak atlagbeszelgeteskent tartsanak szamon, es ne kelljen allandoan helyet vadasznod, olyan munkahelyre menj, ahol emberkent becsulnek meg, es nem pedig barmikor lecserelheto droidnak tartanak.

viszont az allithato magassagu asztalok tetszettek. es vegre a mosdok is normalisak.

amugy a Budafoki uton meg annyi etkezesi lehetoseg sem volt, mint Budaorson....szoval ahhoz kepest ez mindenkepp elorelepes.

szempontpuska 2009.09.24. 20:47:53

@shitgun: @szabiaki: @Bartoki:
Ezt átlátszónak tartom. Tudjátok a napi 8 órából mennyit dolgozik egy munkavállaló Mo-n ?
3-5öt. A többi "egy kis pihi".
És Ti ?!
Csak MA hány órát blogoltatok ?

lees 2009.09.24. 21:15:06

@Bartoki: a különbözőség sokkal inkább jó, mintsem rossz. Ha terjed, akkor a különböző preferenciákkal rendelkezők könnyebben találnak kedvükre való munkahelyet. Természetes ugyanis az, hogy valakinek a városi infrastruktúra közelsége, másnak éppen a messzesége jön be. Neked az előbbi, nekem éppen az utóbbi a kedvemre való, így az én elképzeléseimiez a Pannon irodaháza elég jól illik.

Mária 2009.09.26. 17:03:58

Utoljára a pécsi Zsuzsanna utcai panelproli telepen láttam hasonló megoldásokat, amikor huszonévesen albérletet kerestem a városban :)))
süti beállítások módosítása