Budapesten

Máshol

Bárhol

Meghívó, ilyesmi

+tippek: Stop Szmog. Kösz!

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: szemle

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr361115411

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

thyles (törölt) 2009.05.11. 18:12:43

nem értem én ezt a mostani vertical farming mániát

építész, agráros nem lévén nem világos, h hogyan lehet a talaj megújulását olcsón, környezetbarát módon biztosítani a hetediken, zárt térben, mitől környezettudatos az, h az öntözővizet agyafúrt és energiaigényes rendszerek segítségével kell följuttatni 30 m magasra, és megint csak bonyolult rendszerekkel kell kielégíteni a növények fényigényét.
Ennél is fontosabb, h miért érné meg magas, bonyolult építészeti megoldásokat kívánó épületeket emelni földművelés céljára, vagy ezért kap pl. a Vancouver-i épület vegyes funkciót?

A másik, h az acél, üveg, betóny előállításához szükséges energiát, vizet, szennyezést nem számolják az épület környezetterhelésébe? Érti a fene.

Red Velvet 2009.05.11. 21:57:22

Nagyjából követem a nemzetközi városi életminőségi vizsgálatokat, ahol objektív mérőszámok alapján (pl. infrastruktúra, kulturális és szociális szolgáltatások, keresetek, fesztiválok, kereskedelmi ellátottság, stb.) próbálják osztályozni a városokat. Ezekben az összehasonlító elemzésekben a térségből mindig Prága és Budapest szerepel első helyen, a többi város lemaradva követi őket. Ezen kívül készülnek magyar és nemzetközi közvélemény-kutatások
is, amelyek a szubjektív elégedettséget vizsgálják. (Ilyen az idézett Gallup kutatás, de az Urban Auditnak is van hasonló survey-je.) Ezekből az derül ki, hogy a relatíve kedvező objektív adatokhoz képest a budapestiek érzik legkevésbé jól magukat, vagy ők tartják legkevésbé élhetőnek a városukat. Ezeken a szubjektív listákon általában Rómával együtt szereplünk fej-fej mellett az utolsó helyen. Vagyis a budapestiek (és a rómaiak) hagyományosan szeretik kritikusan szemlélni a városukat. Az első helyeken egyébként olyan városok szerepelnek, mint Manchester,
Gdansk, Kassa, vagy Magyarországon Miskolc, azaz ahol egy szörnyű ipari város emlékével tudják összehasonlítani a jelenlegi
lakóhelyüket. Érdekes még, hogy a saját lakónegyedükkel minden esetben sokkal inkább elégedettebbek a budapestiek, mint a várossal magával: azaz úgy látják, a város piszkos, zajos, zsúfolt, de ahol ők laknak, az nem. Ez független attól, hogy a Rózsadombról vagy a Havanna lakótelepről van-e szó.
süti beállítások módosítása