izabella 004

 

Ronda, tájidegen házak sokfelé vannak - és sokfelé vitáznak azon, hogy vajon azok-e. Attila az Izabella utcában szúrt ki egy "szörnyházat" amiről felháborodosában leírást is küldött az Urbanistának. Mivel a héten arra volt dolgom, lefényképeztem. Igaz pár bemelegítő kép után lemerültem, de azért a lényeg rajta van. Levél és a többi kép alant:

 

Szia,

Sajnos képet nem tudok küldeni, mert a kérdéses épületet mindig csak kocsiból látom (azt viszont majd’ minden nap), de kénytelen vagyok kép nélkül is kiírni magamból a fájdalmat, amit a látvány okoz, hátha kíváncsivá teszlek, te magad is megnézed, és esetleg készítesz róla képeket.

Egy szörny-házról van szó, egy fájdalmas kelésről a valaha szebb napokat látott, de most is szolid polgári hangulatot sugárzó Izabella utca testén.

A google segítségével sikerült kiderítenem, hogy a ház „elkövetője” a Pendola Kft. volt, ami némi magyarázatot ad arra, hogy sikerült ezt a förmedvényt engedélyeztetni a VII. kerületi önkormányzattal.

(az ingatlanpanamák miatt letartóztatott Gál György – a kerületi önkormányzat gazdasági bizottságának elnöke – 350 m2-es penthouse lakása a szintén a Pendola Kft. által épített Garay piac tetején van, és több más önkormányzati képviselő is lakáshoz jutott ott)

Visszatérve a házra: az Izabella utca teljes hosszában viszonylag egységes homlokzati frontok találhatók, többnyire a XIX. század legvégén épült, azaz az Andrássy úttal egyidőben, azzal stílusban megegyező kialakítások találhatók. Ehhez képest a 23-as szám, egy stílusában meghatározhatatlan elegyet képvisel valahol a 60-70-es évek „szocreál” (4 emeletes „kockaházak”), a ’80-as évek agglomerációs stílusa (terméskő lábazatok és klinkertégla ablak-szemöldökök, ha kell, ha nem) és az utóbbi 10 év költségtakarékos minimálja felhasználásával.

A háznak egyetlen olyan eleme sincsen, ami illeszkedne a környezetébe, értve környezet alatt akár az utcát, akár a két szomszédos, illeszkedő társasházat.

Nem látni az utcában más épületen egyetlen:

  • nyitott homlokzatot, az utca felé nyitott lépcsőházat (az utcáról rálátni a lépcsőkre, ilyen talán az egész kerületben sincs)

  • „Kórházzöld” lépcsőházi festést, mint homlokzati elemet

  •  Franciaerkélyt (ahol mégis, ott sem zártszelvényből és csőből hegesztett korláttal)

  • Teljes földszint magasságában szabálytalan formájú kőburkolatot

  •  Klinkertégla ablakszemöldököket és koszorú borításokat (a födémek szintjében). Külön bájos, hogy egyes „csíkokban” fektetve rakták a téglát, másokban állítva.

  • Zártszelvényből hegesztett vasrácsot bejárati kapuként.

Így fejből csak ennyit tudtam felsorolni, gondolom ha megnézed, akkor neked is feltűnik majd pár gyöngyszem. Például hogy az ablakoknak sem a teteje, sem az alja nem fut a szomszédos házak ablakaival (egyik sem, egyikkel sem), illetve az ablakok arányai is rendkívül bizarrak, magasak és nagyon keskenyek, kifejezetten lőrésszerűek.

Elnézést, ha a terminus technicusokat nem megfelelően alkalmaztam, de nem vagyok építész, csak egy átlagember, akit zavarnak a ronda, környezetükbe egyáltalán nem illő dolgok.

Üdv: Attila

A dolog két szempontból is érdekes. 1. Milyen a ház magában? 2. Milyen a ház a VII. kerületben, az Izabella utcában?

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: budapest társasház városkép vii. ker izabella utca

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr181009865

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zubreczki Dávid · http://instagram.com/zubreczkidavid 2009.03.18. 15:50:34

@solaitid: na ez jó kérdés! : ) érdemes lenne egy foghíjtelekről posztot csinálni, hogy mit képzel oda :)

smalladam 2009.03.18. 16:01:04

annyira talán nem vészes, de ezek az olcsó megoldások tényleg elég hajmeresztőek, ebben az épületben annyi elegancia van, mint egy műanyag pohárban.

a két ház közötti lépcsőzetes megoldást is kihasználhatta volna.

Zsámboki Miklós · http://solaitid.tumblr.com 2009.03.18. 16:13:39

én tényleg nem értem az ilyen panaszokat az új beépítésekkel kapcsolatban, hogy "jajaj, nem illik oda". ahogy nézem ezt a fotót, egyik épület sem illik a másik mellé. akkor ez pont miért ne illene oda? oda-nem-illésben kifejezetten odaillik ez az új ház.

nem az a baj ezzel, hogy ne illene oda, hanem hogy szar. :)

HÉV-es 2009.03.18. 16:40:44

De, az is baj, hogy nem illik oda. Talán, ha a színe jobban ileszkedne a környékhez, nem lenne ennyire egyszerű, szögletes. Már az is jobb összképet eredményezett volna.

mooncat · http://rajzoltam.blog.hu 2009.03.18. 16:53:22

de faja lett a dizájn!

amúgy a ház magában tök átlagos, de az izabellában nagyon elüt (sztem is főleg a színe miatt), de majd ha az is besötétül a füsttől, nem fog annyira kilógni.

kovacsbalint · http://kovacsbalint.blog.hu/ 2009.03.18. 16:54:47

Hát én komolyan nem értem, mi a baj, pedig valóban ismerek én is néhány tájidegen házat. Szintén az Izabellában lakom, és gondolkodás nélkül átköltöznék ebbe a száztíz éves, egyszer sem felújított, golyónyomos, lerobbant, omladozó vakolatú házamból (ami olyan, mint az Izabella utca kb. 90 házából kb. 80). A ház nem néz ki túl rosszul, nem üt el _nagyon_ a környezetétől - vagyis elüt, de pontosan annyira, amennyire egy modern valami eltér egy lerobbant valamitől.

Másrészt, mégis milyet kellett volna építeni? Új állapotában is golyónyomosat? Persze, lehetett volna a környező házak stílusát utánzó, de aligha nézett volna ki normálisan - száztíz év az száztíz év.

Alfonzhal 2009.03.18. 16:56:04

Bírom, amikor jönnek az olyan hozzászólások, hogy "jaj má mé ne illene oda".

totyatotya 2009.03.18. 16:59:01

kicsit tovább autózol, akkor nézd meg a 79-et is. az sem gyenge, ráadásul a homlokzata az egyébként síkban levő utcából is kilóg. van nekik weboldaluk is, de jusztsem írom ki hogy ne reklámozzam.

Laslow · http://laslow.hu/ 2009.03.18. 17:03:10

Nincs ezzel az épülettel semmi baj. Építettek volna oda egy romhalmazt, csak mert az illik a szomszédos házakhoz? Szerintem tök visszafogott, és idővel a többi romhalmaz is összeomlik, és ehhez hasonlók váltják fel őket. A végén még lakható lesz a belváros!

PTibor (törölt) 2009.03.18. 17:04:12

szerintem a belvárosnak épp az a "romantikája", hogy hatalmas belmagasságú viszonylag magas, külsőleg impozáns épületek vannak mindenhol.
Új házak építésére vagy régiek felújítására szükség van, de úgy, hogy a környezethez is passzoljon.
Szóval nem a színével, vagy a modern külsejével van a gond, hanem a beosztásával/elosztásával.

Zombika 2009.03.18. 17:19:12

totyatotya említette az Izabella 79-et.
Azt inkább pozitív példának tartanám.
Nem az abaja ennek a háznak (a 23-nak) hogy "modern" a 79 is az.
A gond az, hogy kisszerű, csúnya és igénytelen.
A 79 legalább "grandiózus", valamelyest megjeleníti (persze modern felfogásban) azt a nagypolgári attitűdöt (ha valakinek így jobban tetszik: "kivagyiságot"), ami az Andrássy út környezetének eleve sajátossága.
Nem a golyónyomoktól lesz valami a környezetébe illő, hanem a hely hangulatának megértésétől, és annak - persze modern formában - való újrafogalmazásától.
A 23 egy darab Solymárt próbál a belvárosba nyomni, úgy, hogy még Solymáron is ronda lenne, de legalább nem tájidegen. (semmi bajom a Solymáriakkal, tényleg, véletlen, hogy épp ezt a települést írtam)

retek. · http://csakaszepre.blog.hu 2009.03.18. 17:25:11

A ház fantáziátlan és ritka ronda. Más kérdés, hogy ma már természetesen nem építünk olyan elosztású, stílusú épületeket, mint amilyenek mellette vannak. Még ha fel is volnának azok újítva, akkor is rusnya maradna ez a ház. Arra is kíváncsi lennék, hogy 10 év múlva milyen állapotban lesz. Kiindulva az igen igényes új építésű házak zöméből...

Zombika 2009.03.18. 17:26:31

Ja és még valami: arról nem a tervező tehet, hogy az igénytelen állatok kirakják a légkondi kültéri egységeket, meg a parabola antennákat a homlokzatra (amit ugye önkormányzati engedély nélkül nem tehetnének meg, de erről volt már poszt), de arról az 5 emelet magas, meztelen vasbeton oszlopról, ami a homlokzat legfőbb, domináns eleme, arról igen. Pl. ez is egy olyan meghökkentő húzás, amit az egész utcában, de talán a kerületben sem találsz.
Ja és a 79-en azért nem látsz tányért, meg légkondit, mert valószínűleg normális gépészetet (de legalább szigetelést) rakott be a beruházó. Nem hiszem, hogy csak a lakók igényességén múlna.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2009.03.18. 17:50:30

Jújj, ez jó házikó. Imádom én is. Olyan míves. Olyan méltóságteljes. Olyan SZÉP. Nem csak itt, de önmagában is. Az álterméskő lábazatával, a laposvasból alkotott kerítéskorlátaival, a kifelé élő lépcsőházával. Kimondott erzsébetvárosi hagyományőrzés és progresszív fejlődéstudat. Büszke vagyok rá, hogy ilyen házak szegélyezik szép belvárosunkat!

A helyi nevezetességként is felfogható számozási duplikációról nem is beszélve. Még szegény Gyurkáék találták ki pár éve, hogy saját kezükbe veszik, és egységesítik a kerület tábláit. Íme a kiváló példa. (Annyira elhivatottak voltak ezek a szépemberek, hogy annó még a szerencsétlen sorsú Dob 27-re is kitettek egy plusz házszámot, hogy rá két hónappal lebontsák az egészet a pusztulatba.
Van itt igényesség, csak nem akarjuk meglátni! :)

Rebelde 2009.03.18. 17:57:39

egyáltalán nem illik oda, a zsidónegyedet nem bontani kellene, hanem felújítani és nem ilyen házakat építeni

ja, hogy ez sokba kerül? hát sorry

szaalka 2009.03.18. 18:06:27

az odanemillést nem csak azzal lehet megoldani, h megpróbáljuk leutánozni a régi házakat, ez annál azért kissé összetettebb feladat, amit a kedves építész kollégának kellett volna megtervezni, ha vette volna a fáradtságot. ez a ház nem csak elemeiben hanem a felhasznált anyagok és technikák minőségét tekintve is teljesen ócska és középszerű, nem illik egy történelmi környezetbe. a régi és az új igenis megférhet egymás mellett, de nem így és nem ebben a formában. :) sőt még a meghökkentésnek is lehet helye, ha megfelelően van kitalálva, de szintén nem így.

martin.. 2009.03.18. 18:06:57

ótvar a megfelelő szó erre.

totyatotya 2009.03.18. 18:22:24

@Zombika: nemtom nekem egy városkép-tervező (amerikai) haverom dobott egy hátast a 79en hogy hogyan engedhették ezt oda. nekem személy szerint nem a modernségével van bajom (ellenkezőleg), hanem azzal ahogy a síkból kijön, ezzel tökéletesen kilóg az összképből. szerintem ez nagyon nincsen rendben.

Tróger 2009.03.18. 18:41:51

Három háznyira lakok a kérdéses épülettől, nap mint nap van szerencsém látni. Szerintem is kilóg a környezetéből, bár kissé elfogult vagyok: szerintem az Erzsébetváros a legszebb része Budapestnek. Pontosabban lehetne, ha lenne pénz a rehabilitációra. Annak idején kiváncsian vártam, mi épül, korábban foghijtelek volt, parkolóval. Szal a lényeg: a környéken van azért egy-két új épitésű ház, ami a modernsége ellenére nem lóg ki a régi bérházak közül. Én jobban örülnék neki, ha az új épületek csak annyiban különböznének a régi bérházaktól, amennyire azok különböznek egymástól. A környék szépsége pont abból fakad, hogy az épületek nem szakasztott egyformák, de azért például a terméskő totális ballépés volt. Na de mindegy, egyenlőre ez van...

Aszi 2009.03.18. 18:43:07

Most miért olyan nagy baj, hogy nem illik oda? Először is hol van előírva, hogy egy háznak illeszkednie kell a környezetébe? Miért ne lóghatna ki, miért kell ugyanolyannak lennie, mint a többinek? Miért ne lehetne más? Miért kéne ugyanolyan színűnek lennei az egész utcának? Nem lehet színes? Legalább látszik az új épületen, hogy új, és nem olyan, mint a régiek. Szerintem pont az nézne ki hülyén, ha erőltetetten megpróbálná leutánozni a mellette lévő házak stílusát.

Másodszor, a mellette levő házakat úgyis előbb-utóbb lebontják, és építenek azok helyett is olyat, mint ez, és akkor megint tökéletes lesz az illeszkedés.

Rocky 2009.03.18. 18:56:31

Hmmm...

Érdekesen keveredik a hozzászólásokban az igény az új, a felújítás, a megújulni vágyás, és az igénytelen, fantáziátlan, pénztelen magyar valóság!

Ha röviden akarnám megfogalmazni, ezek a házak azért ilyen igénytelenek, mert erre van igény, fizetőképes kerereslet, még így is el lehet adni (legalábbis a válságig).


Igény: aki eddig a szomszédban lakott, és tudja milyen lakni egy sokaknak jobb korokat idéző, ámde akkoriban ugyancsak spekulációs célzattal épült, tucathomlokzatú eklektikus, körgangos, 3 emeletes, förmedvényben, annak ez is megfelelne, szívesen cserélne!
Aki eddig nem lakott még ilyen felújítatlan 100 éves rettentményben, annak a lelki szemei előtt, a szépen felújított homlokzatú utcakép jelenik meg, ami persze valami lenne, de attól még a belbecs, ugyan olyan silány marad! (gépészet, kifűthetetlen belmagasság, rossz hőszigetelés, kevés-rossz ablakok, rossz elrendezés stb.)

Az új házról folyt köv.

Siendor 2009.03.18. 18:57:14

Őszintén remélem hogy SOHA többé nem bontanak le egy régi házat sem, legalább a Hungárián belül, és megjön az esze a döntéshozóknak, hogy stílusban odaillő házat kényszerítsenek az üres telkekre, pontos homlokzat lemásolást a ráépítésekre! Undorító modern szar, a Belvárosban semmi helye nincsen, a turisták sem ezért jönnek. Inkább felújítani, a belső (udvari, utcára nem néző) traktust kell bontani, és tömbudvarokat-parkokat kialakítani.
A minimalizmust és a modernet hagyjuk meg a külvárosnak. Sok nyugati város belvárosa sokkal szebb mert ezt megtartották, szívem szerint azonnal szanálnék. Mégha tetszik is a ház magában, de nem odavaló!

Siendor 2009.03.18. 19:01:01

@Rocky: Ez tény, hogy a házak ezért igénytelenek. A másik tény, hogy a spekulációs céllal felhúzott 1-200 éves házak sokkal jobbak mind szerkezetileg, mind strapabírást tekintve. Szerinted ez a ház (az új) hány évet bír ki karbantartás nélkül? Szerintem 30nál már összedől... Fel kell szépen újítani a régieket, komplett ablakcsere (figyelem, látványra legyen 100% megegyező az eredetivel), a központi klíma/elszívó elfér egy szép álmennyezetben, az udvari szárny az törölhető, és kész. Nem hiszem hogy olcsóbb egy új ház!
Másrészt betiltani az ennyire igénytelen új házakat. Még a külvárosban is (a másik példa már jobb). Undorító szar, 10-20 év múlva a lakókat állami pénzen kell majd kimenteni belőle, mert lakhatatlan lesz.
Egy minimális igényesség legyen elvárás, legfeljebb kisebb lakást vesz vagy külvárosban akinek nincs rá több pénz (én is így tettem)

Aszi 2009.03.18. 19:11:51

@Siendor: Egyet mondj meg nekem. Attól, hogy egy bizonyos korban olyan házakat építettek, amilyeneket, miért kell a világ végéig pontosan ugyanolyan házakat építeni a helyükre? Ez hülyeség. Abban a korban olyan házakat építettek, de most már más kor van, most már másmilyeneket építünk.

Az épületeknek van egy élettartamuk, amit felújítgatással ki lehet ugyan terjeszteni egy ideig, de egyszer eljön az a pont, amikor már le kell bontani. Én laktam ilyen régi házban, nem lehetett a falba szöget verni, mert ha megpróbáltam, akkor kimállott a fal és egy 5 centi átmérőjű lyuk keletkezett. Nem az örökkévalóságnak készültek ezek a házak. Ha pedig lebontjuk, s újat építünk, miért kéne ugyanolyat építeni? Hadd legyen meg már minden kornak a saját építeszeti stílusa, s ne kelljen az idők végezetéig a legelső épületet másolni.

Rocky 2009.03.18. 19:21:00

Mint építész elmondom, hogy-hogyan zajlik egy ilyen projekt (direkt használom ezt a szót:))

Ide jön külföldről, jellemzően Izraelből, Spanyolországból, Írországból egy befektető és keres egy teleket!

Olyan telket, ahol a lehető legnagyobb a szintterületmutató (beépíthető legnagyobb m2), legnagyobb az építménymagasság, jó forgalmas helyen van (ezt sosem értettem, hogy miért a főutak mentén épülnek be először a telkek, miért nem a csendes kisebb utcákban).
A pénzéért pénzt akar, nem is keveset, kőkemény üzlet! Érthető!

Megkeresnek egy hatékony, nagy építészirodát, ahol a lehető legcsirivilibb látványtervvel meg lesznek etetve, cserébe megkövetelik a lehető legnagyobb beépítést, legnagyobb lakásszámot! Az eladható területeknek a bruttóhoz képest minimum 75%-nak kell lennie!
Ezért a sötét, zárt közép vagy oldalfolyosók (amik végét, még hozzácsapják a lakásokhoz, mivel a lakók úgy is ezt tennék, lásd lakótelep), ezért van olyan kevés közösségi tér, lobby, bejárat stb.
Mivel minden lakáshoz egy parkolót kell biztosítani telken belül, trükköznek, parkológéppel (duplázó, triplázó stb.), amit később csak a használatba vétel idejére építenek be, aztán mehet a következő projektre, mivel a vásárlók, parkolót általában nem vesznek!

Az egész építkezés lebonyolítását egy projekt manager cégre bízzák, akik ugyanannyi pénzt vagy többet kapnak mint az építész iroda! De általában, semmihez nem értenek, csak ahhoz, hogy hogyan lehet a látványtervet lecsupaszítani magyar valósággá! Korlátok, burkolatok, gépészet, nyílászárók stb. mind-mind a legolcsóbb anyagokból, mivel a vásárló addigra már úgyis lekötötte a lakást, azt meg úgysem nézi, hogy Hansgrohe csaptelep van-e vagy kínai...

És jön a generálkivitelező, aki már az elején kiveszi a hasznát ha van esze, és ezután már az a jelszó, hogy amit nem építünk be, az a további haszon, meg hogy mi ezt így szoktuk csinálni! Meg jön a 27. alvállalkozó, aki valóban elvégzi a munkát, de pénzt már nem lát, csak körbetartozást...
De a házat be kell fejezni, nem baj, ha 18 hónapos csúszással, de be kell!

A vevő meg ...p és átveszi, mert örül, hogy hitelt kapott, mert örül, hogy kijöhet végre az albérletből, mert örül, hogy megvan élete első lakása és ezért fog a következő 20 évében dolgozni és minden pénzét félretenni...

Na ez a magyar valóság!

És csak annyit, hogy ezt a házat, valószínű magyar beruházó építette, mert azok még egy fokkal igénytelenebbek és gátlástalanabbul ügyeskednek kapcsolataik révén, valamint ők valóban nem tudják, hogy hogyan is kellene kinézni egy HÁZ-nak!

IGÉNYEK

KERESLET ---> KÍNÁLAT

ez van!

ufff

Rocky 2009.03.18. 19:37:31

@Siendor:

még ha nagy vonalakban egyet is értek veled, de azt áruld már el, hogy honnan lenne erre pénz? Ki finanszírozná ezeket a költségeket?

A mostani lakók, akik jellemzően a lakást húszad-ötvened áron vásárolták meg az önkormányzattól (aki érthető okokból szabadulni akart tőlük, mint előzőleg az IKV finanszírozója tisztában volt az állapotokkal), szóval ezek a lakók arra nem hajlandóak, hogy immáron szép haszonnal kimenjenek ezekből a lakásokból és eladják a befektetőknek, pénzesebb rétegnek, akiknek esetleg lenne pénzük a felújításra, de szerintem egy ilyen 100-130 éves házat, többe kerül korrekten felújítani, mint egy újat építeni!

És akkor még bontsák le az udvari traktust a szép belső kert kedvéért?

Áha, igen, esetleg németországban, hollandiában, angliában, komoly állami támogatással, de nem magyarországon...

Rocky 2009.03.18. 19:44:29

@Siendor:

Az új házakról meg annyit, hogy ezek 90%-ban pillérvázas, 6,0-7,5-es raszterral épült monolit vasbeton épületek, leginkább a legkisebb lehajlásra (15-20mm) méretezve, sokszorosan túlvasalva és merevítve!
Ezeket ha egy 8-9 erősségű földrengés rázza meg, akkor is állva maradnak, legalábbis a váz. A többi kihullik belőlük, de a váz marad!

Nem kell hozzá 30 év, még a jobbfajták is Kleopátra-ház, Hegedűs-ház, már 5-6 év múlva elkezdenek homlokzatilag, tetőszinten károsodni és elindul a leépülés!
A gépészeti dolgokról ne is beszéljünk!

Egyébként ha jól meg lennének építve, össze sem lehet hasonlítani, minden tekintetben a 100 évvel ezelőttiekkel!

Csak egy kicsi plusz kéne, nem sok! Egy 10-20 %! :(

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2009.03.19. 00:03:51

A Dob utca végén (101, 107) épül két ház. Na, azok se lesznek a Szépházak címlapján (pláne az Átriumén vagy az Octogonén - gourmet-k kedvéért), de legalább nem ennyire gagyik. Igaz, álklinkertéglával, másodvonalbéli műkőlapokkal meg műanyagablakokkal, de legaláb valahogy kinéznek majd...

www.dobudvar.hu/images/epitkezes_d2/t1090255.jpg?width=800

www.dobudvar.hu/images/epitkezes/t1090333.jpg?width=600

Az egész trendre igaz sajnos, amit Rocky írt. Ami persze azt kel jelentse, hogy ebbe bele is kéne törődni.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2009.03.19. 00:31:11

Az uccsó mondat helyesen: Ami persze NEM azt kell jelentse, hogy ebbe bele is kéne törődni.

És akkor itt egy másik csodapalota kicsit feljebbről: Rejtő Jenő utca 8. (Hevesi S. tér)

www.immomax.hu/immomax.php?p=ujep_details&ujepTipus=1&heID=525

huncut_kata 2009.03.19. 00:41:35

Rebelde
ez nagyon messze van a zsidónegyedtől, ez majdnem a kerület másik vége

Zombika 2009.03.19. 10:08:57

Városjáró:
Én voltam ebben a házban, 2 éve lakásnézőben.
Volt egy penthouse lakás, 144 m2 + 50 terasz (ha jól emlékszem a számokra) és 40 milliót kértek érte, ami akkoriban - válság előtt ugye - irreálisan jó vételnek tűnt.
Ennyire elb..szott házat régen láttam. A legjobb szó rá az, hogy vigasztalan. Amit el lehetett rontani benne, az mind el volt rontva. Egy tragédia volt az egész, nem csodálom, hogy azóta sem sikerült eladni az összes lakást.

Zombika 2009.03.19. 10:11:53

Aszi:
Nem az a baj, hogy modern. Az a legkevésbé.
Fent ezt írtam:
"Nem a golyónyomoktól lesz valami a környezetébe illő, hanem a hely hangulatának megértésétől, és annak - persze modern formában - való újrafogalmazásától.
A 23 egy darab Solymárt próbál a belvárosba nyomni, úgy, hogy még Solymáron is ronda lenne, de legalább nem tájidegen."

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2009.03.19. 10:27:04

@Zombika: Négyzetméter alapon jó ár lett volna, de kockaházi lakásra vetítve már kevésbé.

lcpacific 2009.03.19. 20:53:25

Jo az a haz ahogy van, legalabb ezen van autobejarat. De a hely jo urbanista pelda:
a mellette levo 2szintest kellene lebontani, es auto parkolova alakitani. Pici ter alakulna ki, a tuzfalak meg homlokzatot kapnak. Tobb feny,levego == nagyobb lakoertek es jobb kozlekedes. Csokken a belvarosi zsufoltsag.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2009.03.20. 11:27:40

@lcpacific: Attól jó, mert van garázskapuja? Hát ez tényleg szuperjó érv :)))

Apropó garázskapu: koos.hu/2009/03/12/talalja-ki-mi-lathato-a-fotokon

lcpacific 2009.03.20. 20:46:18

@városjáró: nagyon jo a belvarosi garazskapu gyujtes. Ki kellene dolgozni egesz varosra egy felujitasi tervet, amely csokkenti a suruseget es helyet csinal az autoknak.
Pl. ez az uj haz. Keskeny foghij beepites:
Egy jo vary, hogy nem epited be teljesen, hanem hozzaragasztasz mondjuk 3-3 meteres blokkot a ket mellette levohoz, ugyanazzal a homlokzattal, es ajtot vagsz a tuzfalon, (lakasbovites) mintha ugy epitettek volna, szep kis mini ter kepzodik.
Ha pedig beepited, pl ezt a KESKENY hazat akkor ket garazskapu kell ra: egy a pincegarazsba megy, a masik a foldszinti garazsba. A foldszint lakoerteke egy szuk utcaban amugy is nagyon gyenge, jobb autot rakni oda mint embert.

lcpacific 2009.03.20. 21:03:12

@Rocky: ez a "valosag" igaz az osszes varosra a vilagon, es nemcsak lakoepuletekre hanem az osszesre, irodakra is. Erdekes, hogy nem volt es igy az elozo "atkosban", Bp nagy szerencsejere!!!!! joval szellosebben lett epitve mint a tobbi profit orientalt, csak a rendszervaltas ota indult el a vad SURITES. Amit azonnal le kell allitani! 2 auto/lakas uj epulet eseten, felujitas 1 auto/lakas eleg, iroda, 15-20m2 iroda/egy auto, plusz zold. Meg nem tul keso, meg lehet allitani a romlast.

lcpacific 2009.03.21. 06:02:24

@Rocky: "de szerintem egy ilyen 100-130 éves házat, többe kerül korrekten felújítani, mint egy újat építeni!

Minden egyes haz egy epitesz konzilium, tanulmany, bontsad vagy renovald. Parizsban pl. 1800-ban epult hazak ezrei existalnak.
Ha fafodemes akkor bontani, ha nem akkor talan johet a felujitas, mert elel meg 150-200 evet. A legtobb oreg haz 1900 korul epult Bp-n, sajnos sok a berkaszarnya monoseg, itt renovalaskor 2-3 lakasbol egyet kell csinalni. A szabaly: Csokkenteni a suruseget, nagyot emelni a lakoerteken es eltuntetni az utcakrol az autokat.

lcpacific 2009.03.21. 06:14:44

@városjáró: A Dob utca végén (101, 107) épül két ház
A keskenyebbet jobb let volna nem beepiteni. A nagyobbnal, sok jo ut van novelni a fenyt, levegot. Pl. 1. nagy lakasok, min 100m2 itt.
2. kozeprol kiveszel egy 3x4m elemet, beugrasztod: tobb feny jon be.
3. A foldszintet 5-6 meterrel bejjeb viszed, elonye: drop out-pick up sav, a kukasauto be tud allni, legalabb ott nem blokkolja a forgalmat az utcaban. 4-5 haz mellette, mar iderakja a kukait. Taxi drop out, pick up sav, dolgozik 2x300 meteren elore hatra.
Koltozes, service autok meg tudnak allni.
Az onko ehhez a vagasokhoz allapitja meg a telekarat, ami igy nagyon alacsony lesz.

Rocky 2009.03.22. 17:56:28

@lcpacific:

na ezek az 5letek azok, amikkel mindenki tisztában van, csak:

-félig meddig működnek csak (pl. a tűzfalon nem vágunk nyílást, mert tűzszakaszhatár, azért tűzfal a neve!)
-kinek adod el a >100m2-es lakást
-azonnal le kell állítani a "sűrítést"... aha igazad van, a már nem létező befektetők maradék kedvét is el kell venni a befektetéstől...
-ki fizeti a kieső (nem eladható m2-t)?

Szerinted a korrupt és a jóval piaci ár alatt mutyizó önkormányzatnak csúfolt maffiózók gyülekezete?

ez bp, nem Paris...

lcpacific 2009.03.22. 19:51:21

@Rocky:
Tuzfal igy mar nem tuzfal, hanem pl. homlokzatfal, mert nincs mellette masik haz.
A nagylakas beepitesre ket ut van:
A jobbik: az onko, vagy maga fovaros, sot a EPitesugyi Miniszterium csinalja. Eloir mondjuk 10 db. 100m2 lakast a helyre, megtervezteti, majd tendert ir ki. Felepul a haz, Ingatlan Agent jon, aki eladja, piaci aron. A szamolas vege, eladasi ar - teljes koltseg = X ft, ami egy pozitiv szam, egyenlo az elmeleti telekarral. De ha Nulla vagy enyhe negative meg akkor is boven jo, mert epul-szepul a varos. Szoval nem baj ha enyhe negativ a szam, ennek a neve lakastamogatas. De nem valoszinu, mert a telekarak (kb 30eft/m2) nagyon magasak arra, kb. break even-be kell tervezni. Megegyszer, par szazalek bukas OK itt, mert a cel a lakas ellatas javitasa. Nyomni a piacra a lakasokat nyaklo nelkul, ha lehet olyan sebesseggel, hogy ne emelkedjenek a lakas arak, meg jobb ha enyhen csokkennenek.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2009.03.22. 21:12:24

@lcpacific:
Volt már egy ilyen korszaka Erzsébetvárosnak a 80-as évek közepén. Ebből jött létre a Klauzál tér mögötti belsőkertes (15-ös) tömb. Később - főként új házak építésével - folytatták ugyan a rehabilitációt (Wesselényi utcai beépítések), ám végül elapadt a pénzfolyó és a klasszikus értelembe vett tömbrehabilitáció örökre behalt.
Manapság inkább a jobb elhelyezkedésű régi - ám korántsem értéktelen – házak magántőkén alapuló dózerolásával próbálják behozni a lemaradást. De a korábbi trenddel ellentétben, itt már nincs olyan mérvű (tanácsi) önkormányzati koncepció a beépítések mentén, mint volt 25 éve. S ennek szomorú eredménye mindannyiunk számára jól érzékelhető.

lcpacific 2009.03.23. 04:32:37

@városjáró: Lakaspolitika egyszerunek tunik, de extra komplex. A fentiek voltak a szovetkezeti lakasok, (en is kaptam egyet). A hibajuk az volt, hogy tul nagy ajandek. En kaptam 300 eft-ert, par evre ra, kis tokehez es epitettem, igy eladtam 1.5 mft-ert. Nagy allami penz pazarlas volt, a helyes ut lett volna, eladni a lakasokat, amennyiert el lehet! Vagy ha tul nagy a bukas, akkor co-ownership, allam 50%, lako 50% tulajdonjog, mondjuk 5-15 evre, (szocialis helyzettol fuggoen) utana meg kell venni teljesen napi aron. Ma meg nem kell ez az ut, mert minden uj lakast megvesznek. Ez akkor kell, ha elerkezik a piac a nagy tulkinalat fazisba, pl. arak leesenk 20-30%-t, ekkor megnyomja az allam kicsit egy ilyen 50-50% akcioval. De Bp-n a jelenlegi lakasepitesi sebesseget nezve, ez a fazis meg jo messze van.

lcpacific 2009.03.23. 04:44:22

Tomb felujitas. Pl. 8-ik kerulet.
Nagyon erdekes a helyzet, mert a cement-beton alkalmazas Bp-n, 1900 korul terjedt el nagy skalan. Ekkor epultek tobb ezer lakotomb Bp-n. Ma nem tudjuk meddig birjak ezek a vasbetonfodemek, lehet hogy 100, de lehet hogy 500 evig is. A beton hasznalat 1840 korul indult a vilagon, es sok akkor epitett betonfodem haz meg vidaman all Ny-Eu-ban. Bp-n ezek tobbsege ugy 90-110 eves.
Atgondolva tombrehabot, a legjobb, hogy egyetlen foghijat sem beepiteni, sot, tombonkent 1-2-3 (elrohadt) epuletet lebontani es helyere parkolot epiteni, egy autoliftes epulet/tomb kb. eleg is.
Jo lenne 3-4 oreg tombbol egyet teljesen lerombolni es parkot tenni helyere.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2009.03.23. 09:08:00

@lcpacific: Természetsen a tömblazítás jó ötlet. Ugyanakkor ahogyan azt Erzsébetvárosban csinálták, az önmaga paródiőája lett. Lásd Kéthly Anna "tér". Itt se sokat rontottak el belőle, csak pont a minőségét... Ezzel a módszerrel pesten leginkább a IX. kerületben találkozhatunk. De az egy védett mintaprojekt. És másutt nem eszerint vannak leosztva a (cinkelt)lapok.

A vasbetonfödémek ügye nem szorosan kapcsolódik ide, de kitűnő példa a tartósságukra hogy az ilyen épületek bontásakor buldózerek rohangálhatnak gond nélkül az emeleteiken, annyira erősek.

Rocky 2009.03.23. 10:38:09

@lcpacific:

Ne hari, de nem tudtam nem észrevenni, hogy valszeg külföldről kommentelsz...

Ezzel semmi baj nincs, sőt, csak azt felejted el, hogy te egy olyan környezetbe próbálod helyezni az egyébként nem rossz 5leteidet, amik fejlett nyugat-európai nagyvárosokban jellemzőek!

Na ez itt budapest!

Itt nemhogy a fenti ötleteid, de még egy-egy értékes épület megmentése, revitalizációja sem megoldható.
Itt jelenleg a kezdeti tőkefelhalmozás éveit éljük!
A polgármesterek és holdudvaruk leginkább azon fáradoznak, hogy óriási energiákkal, hogyan tartsanak fenn egy viszonylag emészthető látszatot és a háttérben elképesztő sikkasztások és mutyizások mennek...
Lásd. Balettintézet, Tőzsdepalota, Postapalota, Nagymező utcai mélygarázs építés stb.

Tőzsdepalota példa:

Megveszi a MTV-től a székházat az Állami Privatizációs és Vagyonügynökség 6 mrd forintért

Eladja 1 év múlva 4,5 mrd-ért egy magáncégnek

A magáncég kiadja az MTV-nek évi 2 mrd-ért két évre

Így a magáncég 500 millió forintért jut egy több 10e m2-es, belvárosi, csodapalotához

Ez az adófizetőknek 5,5 mrd forintjába került.
Plusz további évi 1 mrd forint az új MTV székház bérlése, a wallis csoporttól (bajnagyi gordon sziniszter cége)


Ez csak egy csepp a tengerben!

Na egy ilyen környezetben próbálj gondolkodni, 5letelni, élni...
(2009 magyarország)

lcpacific 2009.03.24. 06:20:58

@Rocky: Nem igy mukodik egy allam. Az All_priv nem vasarol semmit, csak KAP, a tranzakcio neve, konyvjovairas. Nem vasarol csak ELAD, es a penz direct megy a PM-be. Az MTV se nem tud vasarolni, se nem tud eladni ingatlant. MTV az csak KAP (allamtol) es sugaroz mint az uran. Ma is ott mukodik a Szab teren, majd kesobb at fog koltozni Obudara ha kesz lesz az irodaja,(amit KAP az allamtol) es le fogja adni a Tozsdepalotat annak akitol kapta, az allamnak. Majd a All-Priv elfogja adni egy nagy szalloda cegnek, (aki hotel+casinot csinal belole) es a bevetelt beutalja a PM-nek, a Budget Rovat neve ahova a penz erkezik: privatizacios bevetelek.
Igy mukodik egy allam es vallalata egy orszagban.
A zsebre dolgozas az nem itt es nem igy megy, ha megy meg egyaltalan. De biztosan nem a legjobban figyelt TV haznal fognak probalkozni vele, ennyire senki nem hulye. Ennak a jellemzoje, small scale, sem a media, sem te nem fogsz tudni rola, eltunik a tranzakciok millioiban, megallapithatatlan arakkal, zavaros ertek becslesekkel, 1000 oldalas tanulmanyokkal, bogus szerzodes tomegekkel. Keresd ki ha tudod, hol a kakukk, azt se tudod hol es mennyit buktal.

lcpacific 2009.03.24. 06:36:05

@városjáró:
Remek az terkep amit adtal, en is varosjaro lettem igy, es mindjart meg is talaltam az elso blokkot amin lehet gondolkodni. A Kiraly utca 34-el szembeni nagy oreg blokk, (voltam az egyik hazban ugy 78 nyaran, a blokk Kazincy utcai reszen, mar akkor nullara volt robbanva) Kiraly Kisdiofa sarok. Ezt az osszes Nyugat Eu varosban mar restauraltak, nehanyat lebontottak es ujat epitettek. Bp lemaradt! Szerencsejere, mert meg nem keso, itt az ido lerombolni a blokkot, egyszintes melygarazs ala, egyik utcan be, a masikon ki, adjunk 4-6 m-t utca szelesitesere, majd park a garazs fole. Ezt senki nem csinalta, de ez teszi jobba mint a tobbi a varost. Eltunnek az autok es kapsz egy szep kis zold teret.
Itt bujkal szepsegunk:
wikimapia.org/beta/#lat=47.5008151&lon=19.0632534&z=17&l=0&m=p&v=1

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2009.03.24. 10:56:03

@lcpacific:
Erre két út lenne lehetséges. Az egyik a kulturált megújítás. A hátsó szárnyak bontása, a főhomlokzat megőrzése, arányos ráépítés / bővítés, és a lebontott részek értékeinek maximális megóvása (kovácsoltvas korlátok, márvány ivókutak, márványlépcsők, míves cserépkálykák, rézkilincsek, satöbbi).
A másik a dózer és a placc nettó építési telekként történő kezelése.
Ma inkább ez utóbbi a trend. Illetve az első verzió kiherélt változata (lásd Klauzál utcai 7-9 tervek).
A legfőbb ellenállás nem is a feltétlenül a bonmtásokkal szemben érzékelhető, hanem az újtól való (jogos) félelemmel szemben. Főleg a szűkebb-tágabb közvélemény anulálása miatt. Nem kell, hogy az utolsó korléátfestés szinmintájáig minden szir-szart a lakosság elé toljanak, de az is abszurdum, hogy pl. egy közpénzből megvalósuló 100 milliós parkfelújításról képteklenség legyen a beruházás megkezsdése előtt egy nappal hiteles és átfogó tájékoztatást kapni.

Itt 15 éve megy a néphülyítésé. Úgyhogy már azt sem hisszük el, amit kérdeznek. Pláne amit mondanak.

Rocky 2009.03.24. 11:03:32

@lcpacific:

vastagbor.blog.hu/2009/01/20/tv_szekhaz_szinte_ingye

Na akkor olvasd el magad, ha nem hiszed!

Ez itthon így működik!

Mondom lassabban: ez nem európa! Ez a balkán egyik legsötétebb bugyra!

Az MTV semmit nem kap az államtól! Ő maga bérel költségvetési pénzből. Jelenleg a régi székházát, amit már eladtak a feje fölül, ha kész lesz, akkor pedig az új wallis csoport által épített irodaházat fogja bérelni!

Nem tudom ezen mi nem érthető... ?

Rocky 2009.03.24. 11:12:33

@lcpacific:

"Bp lemaradt! Szerencsejere, mert meg nem keso, itt az ido lerombolni a blokkot, egyszintes melygarazs ala, egyik utcan be, a masikon ki, adjunk 4-6 m-t utca szelesitesere, majd park a garazs fole. Ezt senki nem csinalta, de ez teszi jobba mint a tobbi a varost. Eltunnek az autok es kapsz egy szep kis zold teret."


Iszonyat naív vagy!
És ezt ki fizetné???
Az önkormányzat? Aki azzal van elfoglalva, hogy 2 forintért átjátsza a maradék telkeket egy befektetőnek?


Egyébként építészetileg sem helytálló amit mondasz!
A zársorú, keretes beépítésben foghíjnak helye nincs! Nem fellélegezteti a tömböt, hanem sebként, hiányként hat!
Különben is milyen érzés egy 20 méter széles telken, 20 méter magas tűzfalak árnyékában pihenni, kikapcsolódni? Nyomasztó!

Olyan átfogó koncepcióknak van értelme, mint amit a 8. és 9. kerületben csinálnak!
Komplett tömbök lebontása, parkosítása!
Foghíjak beépítése, rivitalizáció!

Ami régi, az nem feltétlenül értékes, maximum érdekes. De ha van belőle másik 3000 és ráadásul, dohos, koszos, omladozó stb., akkor le kell bontani és a XXI. századnak megfelelő, nemzetközileg is elismert és színvonalas épületekkel kell pótolni!
(nem ilyen szarokkal mint ez pl.!)

Rocky 2009.03.24. 16:02:20

@Csáki István:

Itt sem az a baj, hogy nem illenek egymáshoz az épületek!

Az a baj, hogy az új épület gyenge építészeti minőségű, ötlettelen, kevés ablakos, rossz burkolatváltások stb.
Egyedül a homlokzati tűzgátat sikerült ötletesen megoldania...

Rocky 2009.03.24. 16:21:23

Lehet eklektikus ház mellé is modernet, XXI. századit pottyantani, jól is:

www.archiweb.hu/portal/images/stories/Alaprajz/nivo1.jpg

lcpacific 2009.03.24. 18:41:33

@Rocky: Bontani kell tehat, kerdes mit epitsunk a helyere. Modern, mai stilust, vagy regi reprodukcio. Nem rossz otlet a kovetkezo: Budapest ekszer doboz zona-t definialunk, (pl. Var, vizivaros, Belvar, Andrassy) ahol repro-k mehetnek csak, elo van irva a neoreneszansz vagy ekletktikus stilus, mashol lehet akarmi, lehetoleg ne bauhaus vagy szocreal.

lcpacific 2009.03.24. 18:59:08

@Rocky: És ezt ki fizetné???
Az önkormányzat? Aki azzal van elfoglalva, hogy 2 forintért átjátsza a maradék telkeket egy befektetőnek?

Minden varos epiteszete szervezett, az elso naptol kezdve, es a varos vezetese manageli. Kisvarosban egyszintu, nagyban tobb, vannak keruletek. Az idealis szervezes, Bp+aglo, az EVM, nem a fovaros es nem az Onko, a tobbi varosban az Onkok. De lehet a keruleti Onkoknak is csinalni, akik a szokasos uton, a BM-en es a Fovarosn keresztul kapnak penzt projectekre. Ugy gondolom a centralizalt megoldas hatekonyabb, a keruleti onkok epiteszeti osztalyai az EVM ala tartoznak, nem a keruleti polgarmester ala.
Kell egy egesz varost+aglo atfogo koncepcio foleg a kozlekedes szervezese miatt. Ugyanugy szervezodne az epitkezes mint mara a kozlekedes. Kormanyszintre kerult a keruletektol es a fovarostol az egesz.

Foghij: nyilvan nem hagysz ki hosszu idore foghijakat, amint irtam 3 ut van, tuzfalakra teszel egy homlokzatot, (esetleg a hatso reszre egy sor lakast) parkolo epulet/blokk,
vagy ha mar megvan oldva a parkolas, akkor also szint parkolo, (pnce, eslo emelet is lehet) magy lakas, maximalt feny-levego folyam.

lcpacific 2009.03.24. 19:03:39

@Rocky: "Az MTV semmit nem kap az államtól! Ő maga bérel költségvetési pénzből. "

Na vegre, az MTV-nek igy kell operalni, hirdetesbol tartsa el magat. Valoszinu atment egy bail-out-on, magyarul szanalas, es break even-be operal, mint a tobbi magan csatorna.
Mostmar csak el kell adni, konnyu penz az allamnak, mert nincs ertelme ezt a normalis gazdasagi tevekenyseget vegzo vallalatot megtartani.

lcpacific 2009.03.25. 07:10:38

Grandiozo tomb Rehab:
A Terezvaros terkep foleg leiras egy aranybanya, a mult mutatja az utat elore. Megvan a nightclub magyarositasa is, “Parisiana mulatót 1908-ban, a fővároson végigsöprő orfeumalapítási láz”, orfeum. Mai orfeumok hianyoznak, mert ki lettek irtva.
A google distance tool nagyon hatekony urbanpista tool. Megmutatta, hogy az Opera Metro megallo 230m-re van a Kazincy-Dob-KisDiofa-Kiraly blokktol. Magyarul a Gettotol, melynek terulete 180mx135m. Ott rohad mar vagy 30 eve. Balettintezetbol szep hotel lehet, de annak is kell parkolo. Ott a Klauzal ter, a Getto koruli hazak is total rom, ezek mindig is olcso hazak voltak, nem jo igy felujitani. A kornyek, a gettot korulvevo 4 blokk is total, ekszerdoboz tipusu rehabot kap. Penz a getto eladasabol befolyt osszeg lesz beleforgatva, ugy 7-10m Eu, plusz ami meg kell.
Tehat buldozer letolja a gettot, meg az osszes romot a kornyezo 4 blokkban, jol leverve a pesti hasznaltegla arakat.
A Getto kap egy 2~4=3 szint melygarazst, amibol meg jut az operaba meno autoknak is boven hely. Meg a Baletthotelnak is.
A foldszint, kb. 6 metert adunk utnak, kozpere meg egy 100x100m-as 6-8 emeletes Kiralyi Palota epul. (160-100meterig el lehet menni). Szabalyos footprint, a belso udvar uvegtetovel fedett a 8-ik emeleten, legkondicionalt az is. Nev: Monaco Hotel Casino Spa and Orfeum, ettermek, retail shopping. Maszoval” egy Las Vegas grandioso copy, csak lemasolsz egy hotelt. Stilus: 1870-es evek neoreneszansz repro. Kivul belul reprodukcio.
A 4 blokkban lakohazak ugyanez, 1870-es palota reprodukciok, kivul belul, min 100m/lakas. Szeles ut korul, 10-30 meter zoldsav marvanyszobrok, szokokutak, grandioso pazar luxus, autok eltuntetve. 200 meterre az Operatol es a Baletthoteltol, Nosztalgia metrotol. Klauzal park, szinten szobrok, szokokutak, minden csupa szep, annak is kene valami jobb nev, pl. Monaco park. Az uj hazak 500 eft/m2-ert tudnak ott elkelni, legalabb, hanem a duplaja, jon profit is az akciobol boven nem kell az adopenzt kolteni. .

lcpacific 2009.03.25. 20:07:35

Grandiozo Varosresz Rehab
A Monaco hotel casino spa and morfium csak egy tomb, hozza kellene rehabozni egy 3.6km2 varosreszt, ami mar regen megerett egy komplett felujitasra. Szerencsere sok a rom, ezert sok a “room” az upgradera. (tovabbra se talalom az upgrade jo magyar megfelelojet) A komplett varosresz rehab koordinatai: Andrassy –Szekely-Kazinczy-Rakoczi Sarok, eszakon pedig a Nagymezo-t probaljuk kipreselni a Rakoczi utig.
A Monaco a rola atnevezett terre van megnyitva, (volt Klauzal ter) a ket sarok ezert eltunik, utat nyitva a szemnek a grandiozo entrance-nak. .
Ide jo lenne ha szelesebb ut vezetne, aminek jol hangzo neve is van. Ezert a Csanyi Klauzal utca eltunik, helyettuk jon a Nagymezo nev, szuggesztalva, hogy a Broadway sokkal hosszabb mint azt egyesek gondolnak. A Broadway hangulat megy tovabb, igy epitjuk az uj reprokat, pl. bejjebb toljuk oket es elottuk fas ligetetet kepezunk, mar ahol lehet nyilvan.
Esetleg adunk a Nagymezonek egy szuggesztivebb nevet, Broadway vagy ennek Parizsi valtozata, amit sajnos nem tudok. Sok jo nev van a Terezvarosi terkep leirasokban, pl. Parisiana.
Az Operett szinhaz indult ezzel a nevvel, aminek nagyon jo a storyja, melle ment a befektetes, igy odaadtak a varosnak, szenvedjen az vele. (hany ilyen letezik ma!?) Az Operett Szinhaz helyett is kellene mar egy uj nev, valami Show teather vagy hasonlo mert az operett mar regen a halalan van.
Autok eltunnek a fold ala az egesz teruleten, megallni szabad, parkolni nem, de boven van parkolo (jobbara ingyenes!!!!!) mindenfele. Ez is Europai ujdonsag lesz, ingyen parkolo egy belvarosban.
Nagy terv, sok szamolas, foleg eloszor ki kell talalni mennyi parkolohely kell az operaciohoz.
Utana hazrol hazra, telekrol telekre kiszenvedni egy rehab tervet, buldoz es ujat epit vagy felujit.

lcpacific 2009.03.27. 20:34:19

Egy komplett tomb ujjaepites lakohaznak.

Amikor minden le van pucolva. Egy tipikus nagysag mondjuk 100mx80m ures telek a volt tomb helyen.
Egyszint fold alatti garazs, kb. 3.5 meter melyen, 2.5m belmagassag, egy be egy kijarat, kb. 100 auto. 1.5-2 auto/lakas, 60-70 lakas, 90-100 m2/lakas minimum, 6000-7000 m2 lakast tudunk epiteni.
6 meter adunk az utcanak 9 metert a zoldnek korbe, 30 meter lejon a telekbol, marad egy 70x50 meter footprint = 3500 m2. A foldszinten van a attraktiv fobejarat, majd a palamafas
1.lobby, 6 meter belmagassag, 2. Mosoda szarito, szemetoperacio, gym es jakuzzi, ha marad hely akkor garazs, mondjuk egy utcafronton. Erre teglara tesszuk a 60-70 lakast, ami lehet ugye 4 lakas/szint torony, Y vagy egy teglalap .forma, de lehet szablytalan tombok halmaz is, egy theme park, egy olasz kisvaros a hegyoldalban temat raksz ossze a 60-70 lakastombbol.
Tul draga a mostani piacnak nem lehet eladni!!!!!
Minden atlagnal jobb lakast el lehet adni egy varosban, barhol a vilagon, csak kerdes mennyiert. Azaz az epitesi koltseg az bejon tutti, a kerdes csak az hogy az 50 eft/m2 telekarbol mennyit kap az elado Onko, semmit vagy valamit. Mas szoval a telekar, itt kb. egy millio euro, a lakashelyzet javitasaba lesz invesztalva.
Stilus: Bp-Stripen neoreneszansz –eklektikus replica, (belul nem muszaj) mas helyen modern, de lux kinezetu, diszitett ajtok abalakok es epuletszobraszatbol jo sok.

sorica123 (törölt) 2011.02.19. 16:43:00

@solaitid: na ez az. Hogy az, hogy sokféle ház van, nem gáz, de hogy egy vacak, rossz stílusú, papírnak kinéző épületet nyomjanak be középre, há fujj. Mondjuk nekem eleve herótom van ettől az alvadtvérszerű színtól épületeken. Se nem bordó, se barna, olyan, mintha koszos lenne... és emellé ez a dibdáb stílus. Nem vagyok építész, épp, hogy halványlila gőzöm van róla (2007-ben voltam mutogatósnéni, ahhoz kellett, meg most szobrász szakon is van térrendezés/építészet, ami nem annyira belemegy, inkább stílusbeli cucc).
süti beállítások módosítása