ildikoo: csengőkMit tegyen az ember, ha csöpögő esőben vagy épp verőfényes decemberben szeretne egy kis adventi hangulatot érezni Budapest utcáin - másfél liter szegfűszeges forralt bor elfogyasztása nélkül. Természetesen ott a hibátlan Vörösmarty tér és környéke, na de van még valami ebben a városban, amitől az ember úgy tudja érezni magát, mint egy romantikus karácsonyi film szereplője? Lássunk egy rövid felsorolást, amibe természetesen nem vettük bele a mikulásbőrbe csavart csokinyuszikat áruló seftelők pultjait, sem azt, amikor egy áruház tetejéről lelógatnak pár kósza karácsonyfaizzó-füzért.

ildikoo: kedvcsináló
ildikoo: Andrássy út fái
ildikoo: bizsusor

Vörösmarty téri vásár. Annyira ritkán szoktunk valamit irónia nélkül dicsérni, hogy ha megtörténik, általában külön szólunk. Most is. A budapesti karácsonyi vásár ugyanis ezen kevés dolgok közé tartozik, az inkubátorba zárt Szózat-költőtől a forralt borig, az adventi naptártól a műsorig - tényleg hibátlan.

Az Ország Karácsonya. Az állami fenyőfaünnepély a képek alapján nem tűnik rossznak a Kossuth téren. Sőt egy egész pofás oldalt is rittyentettek hozzá, ami lapalji információk szerint maga a Miniszterelnöki Hivatal blogja. Ez szerencsére nem látszik rajta: egész kedves.

Díszkivilágítás a főbb utcákon. Akárki is kapcsolja föl, akármilyen marketingakció keretében, szeretjük a karácsonyi díszkivilágítást. Idén a Vörösmarty tér, a Váci utca, az Erzsébet tér, a Deák Ferenc utca, az Andrássy út, az Oktogon és a Nagymező utca lesz beizzítva. Ezen kívül kerületi akciók is lesznek, aki tudja, hol, szóljon.

Élő Betlehem az Erzsébet-ligetben. A XVI. kerületi tudtommal az egyetlen élő Betlehem minden évben Budapesten a központin kívül.  Dec. 19-től éjjel-nappal kinn lesznek az állatok, forralt bor ugyan nincs de mindig ott zsong egy rakás gyerek. A Szent Családot papírmaséból csinálta egy gyermekszakkör, és minden évben újabb figurával egészítik ki. Van például egy rejtélyes alak, amelyik átmenetet képez
egy angyal és a lángos csillag között.

A Gödöllői Kastélyban és a parkjában is van Betlehem. Kémeink jelenése szerint nem is rossz: állatsimogatós, mézeskalácsgyúrós, fakörhintás, műsoros. Igaz ez már nem Budapest, de egyelőre BKV-val megközelíthető.

Aztán van pár kerületi rendezvény, amelyekről látatlanban nem tudjuk eldönteni, hogy milyenek, aki ott él vagy arra jár, írja meg! Az óbudai elég színvonalasnak tűnik, a Petőfi-híd budai hídfőjénél zajlóról nem sokat tudni és a kispestiről sem. A Sportaréna elé szervezett Tél Ünnep elég ígéretesnek tűnik a honlapja alapján. Az újpesti programja ugyan nem túl gazdag, de hangulata persze azért még lehet. A legdurvább szabadtéri vásár alighanem a pogány áldozatbemutatással kezdődő aquincumi lesz (érdemes a programra kattintani, hogy lássuk, hogyan igyekezett egy római kori múzeum beleilleszkedni a Reneszánsz Évbe).

A végére hagytuk a kedvencet:

Adventi naptár a Napfény utca 6. szám alatti harmadik lépcsőház ablakán. Ez annyira jó és szép, hogy nem nagyon szeretnénk semmit sem hozzátenni. Mint a ferencvárosi lépcsőház blogjában írják:

Mi nem cukorkákat, hanem meglepetés képeket rejtünk a megszámozott ablakok mögé. Minden nap leleplezünk egy képet. A képeket a lépcsőház lakóival, a szomszédainkkal együtt készítjük színes celofánból, amely nappal ólomüvegként viselkedik, este pedig a lépcsőházban felkapcsolt villany eleveníti meg a képek színeit.

Aki a fentiekről tud valamit vagy egyszerűen belebotlik az utcán valami karácsonyi szépségbe vagy karácsonyi rondaságba, haladéktalanul küldje el az Urbanistának. Mivel a megbékélés ideje jön, ezúttal feltétel nélkül közösségi térnek tekintjük a bevásárló központokat is: ha ott talál valaki valami szépet, akkor is küldje el!

Képek az uccsó kivételével: ildikoo

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: budapest vásár karácsony andrássy út belváros gödöllő hellókarácsony pest megye erzsébetliget v. ker ix. ker xix. ker xvi. ker vi. ker iii. ker iv. ker vörösmarty tér agglomeráció ék deák ferenc utca erzsébet tér kossuth lajos tér józsef attila-lakótelep

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr53813027

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zsámboki Miklós · http://solaitid.tumblr.com 2008.12.09. 15:19:32

a falk miksa is ki van világítva, szerintem az a legszebben.
egyébként szerintem pont hogy baromi kevés forraltboros van, pedig milyen jó bécsben, hogy majd minden sarkon akad egy, pedig ott a bor maga pocsék, az ezerféle puncs-variációról ne is beszéljünk.

Zubreczki Dávid · http://instagram.com/zubreczkidavid 2008.12.09. 15:26:44

a forralt boros jogos! bele is akartam írni csak végül kifelejtőtödött. a vörösmartyban az is szép, hogy bögrében mérik betétdíjért (legalábbis tavaly úgy volt). Ha tud valaki szabadtéri forraltborozót vagy sültgesztenyézőst, az is jöhet!

idiotapocs 2008.12.09. 15:37:59

sültgesztenyéset láttam a ferenciek terén is, az eladó is elég kultúráltnak tűnt, nem szotyiárus hajléktalanbácsi kinézete volt

WetRinR 2008.12.09. 15:40:18

A XII. kerületi önkormányzat mellett (Kiss János alt. utca) mindig nagyon jó hangulatú a karácsonyi vásár. Igazi erdélyi, helyben, faszénen sütött kürtöskalács és jó kis forralt bor eddig mindig volt. Sajnos idén még nem jutottam ki oda, de ami késik...

gmarisk 2008.12.09. 16:20:44

Hadd említsem meg a Gellért tér - Bartók Béla út szakaszt is. Mindig gyöngyörű. Pláne, ha az ember épp a Bertalan Lajos utcánál van akkor, amikor az iskola harangjátéka elkezd csöngetni. Ja, és az se baj, ha egy kis köd van. Varázslatos!

uizuizu (törölt) 2008.12.09. 17:34:46

Budafokon a Savoyai Jenő téren van, meg a Leányka utcán díszkivilágítás.Aztán még a 22. kerületben talán Campona előtti útszakaszon. Nagytéténybe nemtudom, lehet ott is van valami.

hlev 2008.12.09. 18:02:47

Szerintem a Városházapark se rossz, legalább nem a bundás-köcsögös-illatgyertyás triumvirátus van.

a fabritius 2008.12.09. 18:14:44

a díszkivilágításokkal még semmi bajom nem lenne, de ahogy az összetákolt pavilonok elfoglalják a járdákat, ahol amúgy sem mindig lehet elférni, nálam kiveri a biztosítékot.
konkrétan a feneketlen tónál, és a baross utcán a kálvin térnél a legrosszabb a helyzet. a mindenféle prekoncepció nélkül felállított sátrak és pavilonok csinálnak az ünnepből 'giccskarácsonyt'.

actionthenco · http://actionthenco.tumblr.com 2008.12.09. 18:29:03

én is a bartók bélát akartam elíteni. Főleg ha valaki a bertalan sarkán lakik.....

Tél Miksa 2008.12.09. 22:13:41

Érdemes Szentendrére is kiruccanni, kicsi, de gusztusos a vásár. És idén még a főtéri karácsonyfa díszítése is elég jóra sikerült...

ZBR 2008.12.09. 23:10:08

A VÖRÖSMARTY TÉRI VÁSÁR egy kalap szar!
SEHOL nincs Bécshez képest!
És magyar viszonylatban is szar!
Nézzétek meg közelebbről:
- kürtöskalácsosból KETTŐ VAN (ugyanaz a cég) csak, hogy ki legyen töltve a hely!
- Egy gyönyörű, városképvédelmileg kiváló CONTAINEX kék konténer a nyilvános budi.
- A színpad mögött van most már a két öltözőn túl ugye személyzeti budi, őrök tartozkodó kuckója, bögremosó helyiség (randa konténer, még jó, hogy alig látszik)
- A tér közepén (töki pompos és az egyik kürtöskalácsos között) egy amorf, giccses, undorító, nyomorék adventi koszorú imitáció rombolja továb a tájat, ha színpad melletti jászolnak látszó tárgy nem lenne elég.
- Expanzív folyamatok eredményeképp a vásár kiterjesztette szárnyait a szoborhoz is, itt egy fotokiállítás (az egyetlen értelmes dolog - de feltétlenül egy túlzsúfolt téren?!) és sörpadok várják az éhes giccsre vágyókat.
- A parkolóban az árusok miatt elszabadult már minden, ami elszabadulhatott, sorozatos, tömeges KRESZ-szabálysértéseknek vagyunk tanúi. ÉS mindez azért, mert áruskáink úgy gondolják, hogy ezt a teret húsraktárnak is lehet használni!
- Az árak már a mennyeken túl járnak, Jézuska csak lesik.
- Az adventi kalendárium (Gerbeaud-ház) színeiről és zenéjéről nem szeretnék nyilatkozni, mert az annyira botrányos, hogy nem fér bele a szólásszabadságba.
- Ja és november 17 óta áll a téren a "karácsonyfa". Anyád!

Davezz 2008.12.09. 17:34:46 >> A Hüvösvölgyi út külső végén is van díszkivilágítás! Csak tudnám, hogy mi a faxért! Fénnyel szennyezni jó?!

a fabritius 2008.12.09. 18:14:44 >>> Nálam is! ELTE tömböknél a Petőfi-hídtól délre...Az a sétány azért olyan széles, mert tömött... Egyébként meg ki jár arra?! Csak az egyetemisták, talán az infoparkosok...

durbincsnéni 2008.12.10. 07:33:56

ZBR: Boldog Karácsonyt Neked is : )

Cricket 2008.12.10. 15:51:40

drubincsnéni: LOL :)
Próbáljuk már meg örülni kicsit annak, ami legalább VAN. Vásár van a Jókai téren is, gesztenye az Oktogonon, az Andrássy út ilyenkor hihetetlen gyönyörű.
Bár nem szabadtéri, de nagyon ajánlom a József krt.- Nap u. sarkán a Józsefvárosi MűvKözpont kézműves vásárát ill. kikapcsolódásként a tétényi Kastélymúzeum iparművész karácsonyfa-kiállítását.
www.nagytetenyi.hu/aktualitasok/index.html

lioliom 2008.12.10. 20:45:25

Az újpesti egy kalap szar.Döbbenetes!Az a lényeg,hogy a helyi lapban megjelent,de gacsajröcsögöalsón is különb van.A Vörösmarty tér meg szabadrablás!Ugyanazé a pecsenyésé az egész tér,tehát az ár és a választék is az.A kosz meg leírhatatlan.Szegény külföldiek tennék a kukába,de az tele van,igy mellette a földön tornyosul.De itt nincs elenőrzés,mert mindenki csókós valószínűleg.Ugyanazok vannak évek óta.Egy db.kolbi 1.100.-.Forraltbornak nevezett cukros vizes lötty 2000.-/liter.
süti beállítások módosítása