~dá~: Kép 001"Hopp elütöttem valakit a zebrán. De hisz ez nem is zebra - jó' van, akkor megnyugodtam." A pöttyös zebra - amit a britek hülye állatneves gyalogátkelőhelyei után (lásd alább) ezennel párducnak keresztelünk - autóval közelítve először zebrának tűnhet. Ez jó, mert lassít a gépjárművezető. Viszont a gyalogos, ha nem is látja zebrának, esetleg annak érzi és vérszemet kaphat, ami meg nem jó - merthogy a Kresz nem ismeri a párducot, szóval elsőbbsége nincs rajta a gyalogosnak.

Nem tudom, az Auchanokon kívül találkozni-e velük máshol is. Meg hogy jó-e párducokat festeni: hasznos-e, káros-e vagy csak tök fölsleges.  És nyájas olvasók szerint?

~dá~: Kép 002

 
Amúgy a képet Kata küldte mailben és a csömöri Auchannál készítette - köszönjük. Ja és akkor jöjjön egy állatkertre való gyalogátkelőhely-elnevezés az Egyesült Királyságból.

Gyalogos Brehm: zebrától a tukánig

Zebra Nem kell bemutatni, fekete-fehér csíkos. Nálunk is így hívják. 1951-ben vezették be először Nagy Britanniában.

Panda Nem tudom honnan kaphatta a nevét a brit lámpás gyalogátkelőhelyek hatvanas évek beli őse. Ha valaki megnyomta az oszlopra szerelt gombot, egy borostyánszínű lámpa kezdett villogni az autósoknak, majd pár másodperc múlva kigyulladt a piros. A gyalogosoknak egy "Cross" (átmehet) felirat jelezte, hogy átmehetnek. A fejlesztők akkoriban még kínosan ügyeltek arra, hogy nehogy bármiféle tiltó jelzést kapjon a gyalogos (így nem éghetett "Don't Cross" felirat vagy álló piros emberalak), hiszen a zebrán neki van elsőbbsége - ez azonban olykor lehetetlenné tette a forgalmat.

Pelikán Ezt a lámpás gyalogátkelőhelyet ismerjük mi is az ácsorgó piros és a sétáló zöld emberkével. Angol neve a PEdestrian LIght CONtrolled crossing (lámpával irányított gyalogosátkelő) kifejezésből ered.

Lunda Biológiából felmentettek kedvéért ez egy gyönyörű, színes csőrű tengeri madár és így néz ki. Az angol neve puffin, amihez nagy nehezen sikerült hozzásakkozni a brit közlekedésmérnököknek egy mozaikszót: Pedestrian User-Friendly Interface (kb. felhasználóbarát felület gyalogosoknak). A nagy újítás lényege, hogy a lámpa nem az úttest túloldalán, hanem a jelzőgomb mellett van. Így állítólag jobban tud a gyalogos figyelni a forgalomra. Hogy igaz-e, nem tudni, mindenesetre van, ahol már visszaálltak a hagyományos pelikánra.

Tukán Nevét onnan kapta, hogy a gyalogos és a kerékpáros "párban tud" ('Two Can' vagyis Tucan) átkelni az egymás mellett kialakított saját sávjában

Tigris Értelem szerűen fekete-sárga: ezt is használhatják kerékpárosok, csak nincsenek elválasztva a gyalogosoktól.

Pegazus A mitikus szárnyas lóról elnevezett lovasátkelőhely szerintem a legizgalmasabb. Olyan mint egy egyszerű pelikán, de két méter magasan is van egy gomb, hogy nyeregből is meg lehessen állítani a forgalmat. A piktogrammon természetesen piros és zöld ló van, az autóktól kicsit messzebb indul az átkelő, olykor terelő korlátok is vannak hozzá.

 

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: közlekedés auchan csömör gépkocsi zebra gyalogos agglomeráció ék

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr42777182

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A gyalogos elsőbbsége a KRESZ szerint 2018.07.26. 08:05:06

A gyalogos elsőbbsége sok vitára adhat okot, ugyanis a legtöbben ismerik a szabályokat, de nem elég pontosan, így most ebben a bejegyzésben utánajárunk a szabályoknak. A KRESZ külön részt szentel a gyalogos közlekedésére vonatkozó szabályokra, amely ta…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csokis · http://csokis.blog.hu 2008.11.19. 09:14:14

Azt hiszem, ez a "hülye angolok, angol hülyék" klasszikus esete. De ezért szeretjük őket.

emesz 2008.11.19. 16:50:38

Pegazus például van London belvárosában, a Hyde Park Cornerhez közel, a park bejáratával szembeni zebránál. Vicces látvány, hat sávnyi autóforgalom, belvárosi káosz, és akkor az egész közepén a villanypóznán két méter magasan egy lovas gomb. Annál szórakoztatóbb volt, amikor elromlott egyszer az alsó gomb :)

pötyi75 2008.11.19. 16:56:54

a németeknél is kétféle zebra van: az egyik, amin van elsőbbség (zebra), a másik, amin nem biztos (szaggatott vonalak).

stonedraider · http://1sor.blog.hu/ 2008.11.20. 00:54:39

a párducon láccik h zebra.
bringás pegazus (bigazus?) van budán ahol bicikliút keresztezi a krisztina körutat.
csak 1 várjon gomb van kirakva másfél méteren, gyalog tilos átmenni.

maps.google.com/maps?ie=UTF8&t=h&hl=hu&ll=47.504088,19.024238&spn=0.002406,0.003406&z=18

Zubreczki Dávid · http://instagram.com/zubreczkidavid 2008.11.20. 09:13:59

tyű de jó ötlet :) ismerem, a halállistán is szerepelt. lehetne neve mondjuk kobra (KerékpárOs zeBRA) - de persze jobb nevek is biztos vannak

subotei 2009.04.10. 13:44:08

Ez inkább francia minta. A gyalogátkelőhely a passage cloutée, ami abból ered, hogy a múlt városaiban - az útfelületen halmozódó szmötyi vagy az azt magával sodró csapadékvíz elkerülése érdekében - lépéstávolságban cölöpöket vertek le, illetve lépőköveket fektettek, amik a gyalogos trutyimentes átkelése mellett a kerekes járművek döccenés nélküli áthaladását is lehetővé tették. Ennek a jellegzetes formája a "szegecssor", egyébként régebben Franciahonban sok ilyet lehetett látni, a gyalogátkelőhelyek két ilyen pöttysor között voltak. Ez az Auchan típusú talán arra hajaz.

subotei 2009.04.10. 13:45:58

Helyesbítek. Clouté. A passage hímnemű.
süti beállítások módosítása