sero: vidámpark 4Mi is nagy lelkesedéssel, meg egy rövid szösszenettel fogadtuk a hírt, hogy a Vidámparkot elfoglalja az Állatkert, és a Szellemvasútban tevék ijedeznek majd, a Hullámvasúton meg pingvinek cikáznak. Az viszont senkinek nem jutott eszébe, hogy hova költözik a Vidámpark - kivéve anickmarfoglalt olvasónkat. Gyorsan megkérdeztük hát a Fővárost, ahonnan meglepően gyorsan megkaptuk a választ:

Az Állatkert bővítése egyelőre még csak egy javaslat. Konkrét döntés még nem született így a részletek sincsenek még kidolgozva, ezért azt se lehet megmondani, hogy ha a javaslat megvalósul a Vidámpark hová költözne.

Mi azonban természetesen eljátszottunk a gondolattal...

A költözést természetesen nem kell szó szerint venni, mert ami műemlék (konkrétan: a száz éves körhinta, a barlangvasút, a céllövölde hátfala, a régi hullámvasút és a mesecsónak, sőt a dodgem is (!), vagyis minden XX. század első évtizedeiből származó építmény) az marad. A többi viszont gagyibb, mint egy vállalati mikulásünnepség, szóval azokat meg nem érdemes áttelepíteni.

Tehát az első kérdés az az, hogy kell-e egyáltalán a népnek új Vidámpark?

A második, hogy milyen legyen? (Valami tematikus magyaros, betyáros, törökverős amire átruccannak a szomszédból is, vagy csak legyen egyszerűen nagyon korszerű?)

A harmadik, hogy mégis hol legyen? Leginkább észszerűnek valamilyen városszéli hely tűnik, esetleg az agglomeráció. Talán az sem lenne baj, ha valami bevásárlótelep szomszédságát dobnák fel vele. (A Campona Tropicariuma például Magyarország második leglátogatottabb állatkertje!) Esetleg épüljön rá egy budapest környéki aquaparkra?

Várjuk tehát a legelképesztőbb tematika- és helyszínjavaslatokat! (Mondjuk egy politikusvidámpark a Kossuth térre tervezett játszótér helyett szerintem világsiker lenne. Bástya elvtárs óta ennek úgyis szép hagyománya van: célbadobás, szellemvasút, hinta stb. Az összes napilap publicisztája a nyálát csorgatná örömében az élő allegóriagyüjteményért!)

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: vidámpark agglomeráció xiv. ker

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr80774934

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

OkoskaTo:rp 2008.11.18. 10:37:15

Ötletként felmerült már, hogy a Rákosrendező nem használt részét reciklálják a város számára. A déli részére költözhetne pl. a Vidámpark.

Szerintem a legjobb az lehetne, ha a Hungária körút - Dévényi utca - Szőnyi út közötti, a vasúti kanyarok által közrefogott zöld háromszögbe kerülne (maps.google.com/maps?f=q&hl=hu&geocode=&q=budapest&sll=37.0625,-95.677068&sspn=51.708931,114.257812&ie=UTF8&ll=47.521121,19.086385&spn=0.005434,0.013947&t=h&z=17&iwloc=addr). Így egy széles gyalogos aluljáróval összeköthető a régi Vidámparkban maradt látványosságokkal, és a Városligettel, viszont lehetne kijárata (bejárata) a XIII. kerület felé is, csökkentve a zsúfoltságot.

Ha már messzebb kell költözni, a Mexikói út és a BVSC közötti lepukkant rész is jó lenne, de azt a jó közlekedési kapcsolat miatt majd úgyis irodaházasítják. Így hát maradna a Teleki Blanka utcától északra valami, a fűvel benőtt sínek helyén. Már ha a kerületnek sikerül lenyomnia a mávosokat.

Sir Chin Bohk 2008.11.18. 10:44:28

Sziasztok,

Mivel a kerületben lakom, ezért ez a kérdés már nem egyszer napvilágot látott.
Legkézenfekvőbb ötlet a Rákosrendező átrendezése során felszabaduló óriási terület...

id: "A megújuló területen a Közlekedési Múzeum újabb zárt és szabadtéri interaktív bemutatóterei és a Petőfi Csarnok helyett megépülő új rendezvényközpont, az új Vidámpark, valamint a Rákos-patak vizével táplált mesterséges Rákos-tó jöhet létre, partján vendéglátó és wellness létesítményekkel."

ltk.hu/hirek/20050822/rakosrendezo-rendezesi-terve-2

És amint látjátok a vidámpark rendezésének sorsa nem új keletű!!!

Na, mindenkinek szép napot!

Sir Chin Bohk 2008.11.18. 10:46:35

Okoska: Megelőztél!
Ott a pont...

ACM 2008.11.18. 10:57:10

Én is Zuglóban lakom, de tőlem nyugodtan átcuccolhatnának a Népligetbe.

OkoskaTo:rp 2008.11.18. 11:05:28

nuart: Mert Hűvösvölgy olyan remekül megközelíthető már most is azon a szuper 2*1 sávos úton...

Kwisatz 2008.11.18. 11:07:10

A Vidámpark, ha komolyan veszik, akkor legalább félnapos, de inkább egész napos program, ezért aki oda látogat, rászánja a napjának egy részét. Tehát mindegy, hogy hol van, lehet akár Pomázon is, csak legyen tömegközlekedés is.
A normális, felhasználóbarát, élvezetes vidámparkok a városon kívül vannak. Pl.: Gardaland, EuroDisney.
Színvonalban ezek alá menni lényegesen nem érdemes, mert nem lesz látogató. Én legalábbis nem megyek rozsdás kacatok, kiálló vasdarabok és szúette falécek közé a gyerekekkel.

kukoid1 2008.11.18. 11:10:34

lehetne már ennek a kis országnak is normális vidámparkja b*meg

Perillustris 2008.11.18. 11:18:47

"Mivel a kerületben lakom, ezért ez a kérdés már nem egyszer napvilágot látott."

Ki vagy te, ó, nagy úr? :)

Perillustris 2008.11.18. 11:30:28

"Én is Zuglóban lakom, de tőlem nyugodtan átcuccolhatnának a Népligetbe."

Igazad van, arrafelé viszonylag sok a fa, vágjunk ki pár százat!

A Népligetet egy szerethető, látogatható közparkká kell fejleszteni. Ennek része lehetne pl. egy futókör kialakítása. Igaz, a közeli autópálya (GYK: Könyves K. és Hungária körút) miatt azt beljebb kéne megépíteni.

Sir Chin Bohk 2008.11.18. 11:40:49

Perill: Hozzáteszem, ez a kérdés kb. 2002 óta minden évben legalább 1-2* előkerül és ha megnézed a link, amit betettem 2005-s.

"A nem egyszer előkerült" számomra a vidámpark áthelyezése lerágott csont. Majd ha egyszer elkezdenek valamit is csinálni, na akkor...

Mellesleg én idén voltam kint és élveztem.
Ha meg a rozsdás fadarabról beszélünk. A világon nagyon kevés fából készült vasút maradt fent, tehát ha másért nem is, ezért érdemes megtartani.

Aki meg olcsón izgalmas dologra vágyik, annak tudom ajánlani éjjel VIII. Diószeghy Sámuel utcát gyalog.

OkoskaTo:rp 2008.11.18. 11:47:35

Sir Chin Book: ... nyakában egy "Utálom a cigányokat!" táblával (á lá Die Hard).

De vicces, hogy számtalan problémát megközelítve ugyanarra az egy dologra lyukadnak ki az emberek: a Mávot be kellene szántani. Józsefváros, Rákosrendező - mind mind lepukkant ipartelepek a város belsejében.

ACM 2008.11.18. 11:51:30

Oké, igaz. De így is, úgy is zöld területre fognak építkezni.
Ha meg a városon kívülre viszik, azok, akiknek nincs autója, nemigen fogják felkeresni.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2008.11.18. 11:52:42

Na látjátok, a Vidámpark azon kevés fővárosi szolgáltatások egyike, melynek eladása ellen semmi kifogásom sem lenne még nekem sem. Totál meg tudna élni piaci alapon is - pláne, ha a Főváros kis részben (de az eddigi költségeknél jóval kisebb mértékben) továbbra is támogatná.
Helyszínnek Rákosborzasztó jónak tűnhet, de ugyanígy megépülhetne Csepelen az Acélművek helyén , vagy épp a Hajógyári-sziget barnazónájában. További rozsdaövezeti javaslatok: Ganz telep, Köbányai úti Kínai piac területe, Élses sarok mögötti vasúti senkiföldje.
Persze ezek is csak akkor játszanának, ha a megfelelő (tö)megközelítésükről is gondoskodnának a fejlesztők.

Sir Chin Bohk 2008.11.18. 11:56:42

Okoska: Szerintem itt nem arról van szó, hogy be kellene szántani. Egyszerűen megváltoztak a viszonyok. Rákosrendező, Józsi és a többi teherpályaudvar érvényét veszíti, mivel a logisztikai központok most már nem a városban, hanem azon kívül helyezkednek el. Egész pontosan régen nem volt logisztikai központ így a cuccot be kellett hozni a városba.

Mellesleg az összes ilyen lyukas zsákkal (MÁV,BKV) nem az a probléma, hogy létezik, hanem az ahogyan.
Teljesen az alapoktól kellene újra felépíteni, modern szemléletben, de az egy jó nagy zsák pénzt emésztene fel. És az a jó nagy zsák még egy jó nagy zsák pénzt emészt fel, mert olyan nincs, hogy ne nyúljunk le.

Ahogy Hofi mester mondta: "A korrupció az, amiből KIHAGYNAK!!!"

bdhrm 2008.11.18. 12:01:38

Kiváló helye lett volna az Ügető helyén, ha a barom nem plázát álmodott volna oda is.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2008.11.18. 12:03:26

Egy plázából még bármikor lehet Vidámpark. Pláne az Arénából - úgyis csődbemegy hamarosan :))))

Sir Chin Bohk 2008.11.18. 12:06:37

Visszatérve a Kossuth térre. Úgy 10 évvel ezelőtt, amikor még a "HÁZ"-ban bent volt Józsi bácsi, akkor néha napján lehetett volna nevezni Vidámparknak is. Manapság max. Állatkert vagy Fővárosi Nagycirkusz.

Kopi3.14 2008.11.18. 12:37:50

Tegyuk a Dunara, uszo vidampark ugy sincs tul sok a vilagon. Es legfeljebb kozte majd termeszetes akadalyok lesznek Bessenyeieknek ropkodni.
Vagy betehetnenk a fold ala a Nyugati vasutjat, es annak helyere a Westend moge szorhatnank az angolparkot. A "szocialista"-akarom modnani ezt nem akarom modnani- szellem vasutja meg egybo lhelyben lenne, csak le kellene setalni. Kelloen borzaszto ami ott fogadja az utast.

Roltii 2008.11.18. 12:43:55

normális vidámparkot akarok. Nevetséges hogy a legközelebbi normális vidámpark kb a Gardaland. Voltam nemrég a Praterben is, ott legalább próbálkoznak: van egy-két új cucc, ami elég jól néz ki. Mondjuk én vidámpark mániás vagyok, így csak remélem hogy ha a budapesti költözik, akkor jobb is lesz.
Nem tudja valaki, hogy miért nem terveznek az utazási irodák vidámpark túrát? Egy hetes túrába simán benne lennék (1-2 olasz 1-2 német vidámpark és persze eurodisney).

Cricket 2008.11.18. 13:04:28

Na Vidámparkból még jöhetne egy kicsi a Szépműbe! :) Az elvarázsolt kastély feeling már működik alapból, még esetleg egy kis dodzsemet és hajóhintát szeretnénk...

Shopping 2008.11.18. 13:27:16

Hé Hé Hé!!!

Várjatok mán.
Előszőr veszek egy nagy területet, szaré-hugyé, aztán kíírnak egy pályázatot, aztat meg jól megnyerem, és eladom a területet tripla áron.
(Tisztelt illetékesek! nem vagyok kapzsi, 50% nyereséget szépen visszaadok)
Na?
Úgy hallotam így kell...

bioLarzen 2008.11.18. 13:29:08

Amennyiben nem városszéli/agglomeráscióbeli helyszínt keresünk, akkor lehet, hogy hülye ötlet, de a Népstadion-tömb helyén? A stadion, ugyebár, nem átépíthető, sőt, a talajzat állapota miatt nem is lehet ott új stadiont építeni - ezért tervezik az új magyar főstadiont a fehér úti telekre. Namost, ha a mai Puskás stadiont és a tömbbe tartozó többi létesítményt kivesszük a talakről, akkor ott egy elég szép nagy hely marad - jóval nagyobb, mint a VP mai területe. Még talán arra is elég, hogy parkolóház és/vagy plaza is épüljön mellé (nem, mintha akarnák még egy plazát, de úgyse úsznánk meg...)

Persze, nem néztem utána semminek - mit lehet lebontani a stadion-komplexumban és mi a műemlék, egyáltalán, mit kéne/lehetne a stadionon kívül pótolni (ott van a Puskáson kívül még a körcsarnok, a kisstadion és a szoborpark is, ugyebár...)
Viszont ez a helyszín könynen megközelíthető :)

gasparnorbertpal · http://geoabc.blogspot.com 2008.11.20. 15:55:39

Stadionok sztem műemlék... Meg ha nem az is, akkoris meg kellene hagyni...

Somebody 2008.11.23. 14:55:38

Pedig ott lenne mán a piros meg a zöld metró is.
süti beállítások módosítása