http://index.hu/cikkepek/0810//kult//Egeraat4.jpg

Egeraaték nem csak tetőbe zuhant bálnát tudnak tervezni, hanem ilyen hogyishívjákot is. A Városháza Fórum egy olyan konferenciaközpontos zöld dolog lesz, a Városháza park, a tűzoltóság és a Merlin helyén, amiről egyelőre úgy tűnik a megrendelők sem tudják pontosan, hogy mi. "Az új épülettömbben annyi piaci funkciót engedélyeznek csak, amennyivel megvalósíthatóvá válik a projekt. Demszky Gábor leszögezte, hogy ennek kapcsán nem egy új belvárosi pláza kialakítását támogatják." - írja róla az Index. Mindegy majd meglátjuk, maga az épület tetszik így madártávlatból. Még több mai link Budapesetről meg alább.

Máris beázik a tető Kelenföldön (máv)
House-Theatre - Budapest VI., Izabella utca 75. (utazó)
Ejnye Főváros és Fővárosiak! (kihasználatlanul)
Önkormányzati magántulajdon? (korrektor hsz)
Köztéri órák Budapesten (katatones)
Átadták a katyni mártírok parkját (múlt-kor)
Száz évig ott fog rohadni a Tüskecsarnok (sportgéza)

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: szemle

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr13743058

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sadia · http://sadia-mintti.blog.hu/ 2008.10.31. 22:37:31

Kövezettek meg de nekem a Zoboki-Demeter és Társaik Építész Iroda terve tetszik

Az fog meg benne, hogy a Madács térre "reflektál", másfelől létrehoz egy olyan teret, melyen kellemes karácsonyi vásárokat és hasonló attrakciókat lehet eszközölni, másfelől pedig "befejezi" a városházét egy ügyes timpanonnal
Még ami megfogott benne, hogy kicsit olyan mintha a Madács-házaknak mutatná, hogy ez a mai "trend" (tégla - futurisztikus)

Mondjuk tény és való, hogy
1, nem fog megépül, hacsak Demszky nem lesz újra főpolgármester, s lesz egy újabb gödrünk (melyek után gödör térnek is hívhatjuk ezt a területet)
2, a "hol van Budapestnek épült városháza?" című probléma szintén nem fog megoldódni, s az, hogy a Március 15. téren létrejöjjön egy budapesti Duna-Főtér szintén csúszni fog
3, a tervhez való hűség meg kétes, illetve az anyag használat is (és a szegény kivágandó fákról ne is beszéljünk)
4, véleményem szerint sem a Merlint sem a Tűzoltóságot nem szabad lebontani

Zárszó: szerintem a nyertes terv lapos, és nem"játszik" a Madács-házakkal (sem az Ankerrel)

Üdv.

StopSzmog 2008.11.01. 01:28:37

Szerintem baromi jó. Én EMA (Eva Amichay) elképzelését tartottam a legjobbnak, és a pályázó tervek közül még talán ez közelítette meg leginkább.
Eltűnik a botrányos vip parkoló a palánk mögül, megnyílik az épület. A cikkekből egyelőre nem világos, hogy mi lesz a Merlinnel és a tűzoltósággal, az sem, hogy az egy üveggel fedett sportpálya? Úgyhogy még várok a végleges álláspontommal.

modesty 2008.11.01. 08:35:06

Sadia drágám! Obiter dicta, de fizikai fájdalmat okoz ahogy Madách nevét következetesen írod. (Sztori: a képzőn plakáttervek készültek a Bánk bán-hoz,s az egyik hallgató szinezi, írja, hogy a szerző"Katona Zoltán". Szólnak neki diszkréten, hogy khm-khm az: "József." Mire a delikvens ingerülten: "Ne basztassatok, ez még csak a vázlat!")

Joe84 2008.11.01. 09:04:52

Ez az oszlopos megoldás inkább undorító. Tipikus példája Budapest "elkúrásának" és a csúnya, mesterkélt modern építészetnek. Jó példa erre a Vörösmarty tér, az épület nem illik a környezetébe és nem is esztétikus, na itt is ezt akarják. Valamiért a régi épületek közé odaraknak valami modern dolgot, ami szerintük szép és odavaló, csak a budapestiek 99-a szerint nem való oda.
Sok hely van Budapesten ahol van helye az ilyen épületeknek, de az nem a belváros!

Zsámboki Miklós · http://solaitid.tumblr.com 2008.11.01. 10:01:06

nekem tetszik. engem meglepett zoboki tervének zártsága, miközben éppen ő beszél az épületek a város felé való megnyitásáról. hiába helyezte el úgy a nyolc, környezetével valóban igényesen játszó épületét, hogy azzal a városházát központozza (amiből, amennyire most látom, egy museumsquartier-szerű teret hozna létre), a távlati képen mégiscsak fenyegetően ülnek ott azok a kockák (amik önmagukban baromi jók egyébként).
az egeraat terv viszont mindent teljesít, amit ide vártam. és igen, én az ING-székházat is szeretem.

nade mi még ma megnézzük az összes tervet a blogon ;)

uizuizu (törölt) 2008.11.01. 14:19:59

Én sajnálnám a Merlint ha lebontanák. Ha jól emlékszem a pályázati kiírás úgy volt megfogalmazva hogy ezek megtartandó épületek. Bár az is lehet hogy rosszul emlékszek. Mindenesetre én szeretem a Merlint, van egy sajátos hangulata. Főleg a csigalépcsőnek meg úgy az egésznek. Az is jó hogy nagy belmagasságok vannak, és ha valami buli van, és nem színház épp akkor nem fulladsz meg a cigifüstben mint álltalába a budapesti romkocsmák/pincekocsmák világában.

Kuruttya 2008.11.01. 15:07:57

Nekem is nagyon tetszik Joe84, a Vorosmarty teri haz pont hogy elnyerte a budapestiek tetszeset is.

Zsámboki Miklós · http://solaitid.tumblr.com 2008.11.01. 15:38:38

ajj, egyre többet nézem a Zoboki-tervet, egyre több finom részletet fedezek fel, és egyre jobban beleszeretek. visszaszívom az előzőt, nagyon jó munka.
Davezz, a merlin szerintem nem szűnik meg, csak átalakul (ha nem is itt).

giannoni 2008.11.01. 17:48:06

Nékem nagyon tetszik; az ING székház is, a közraktárak helyére tervezett "CET" is. Úgy hallottam, a Merlin marad. Butaság, hogy nem illik a környezetébe/Joe 84/. Nem lehet a környezetet lebontani, hogy új, modern elképzelések is helyt kapjanak...

Perillustris 2008.11.02. 01:02:11

Csak jobb lehet, mint ma, amikor a park helyét egy - a városházi dolgozók számára fenntartott - óriási parkoló foglalja el.

michelle 2008.11.04. 20:13:36

Egyetértek Joe84-gyel. Szerintem is ocsmány valamennyi terv, de ha egyszer Fővárosunk főépítésze sem volt képes környezetéhez megfelelő és méltó, ám annál inkább divatjamúlt épületet tervezni, amit egyetlen fővárosi sem tudott megszokni, sőt... (lásd a Kálvin téri üvegkalitkát), akkor miért várjuk el tőle, hogy annál szebb, Belvároshoz illőbb épületet engedélyezzen? Sajnos belvárosi vagyok, gyakran nézhetem, ha megvalósul.
süti beállítások módosítása