Na persze aki kicsit is járatos földrajzban, az tudhatja, hogy Ipolyság közvetlenül a határ túloldalán fekszik. Vagyis a szenzációhajhász címünkben (és az ingatlan.com-os hirdetésben) szereplő, 3.032.000-es összeg szlovák koronában értendő. Igaz, átszámolva a 24,5 millió forint sem tűnik soknak a város központjában épült kétszintes, közel nyolcszáz négyzetméter alapterületű épületért. (A wikipédia szerint városnak egykor három zsinagógaépülete volt, ma kettő van - a másikban múzeum működik.) Itthon ugyan nincs eladásra hirdetett zsinagóga, de ígéretünkhöz híven (igaz, kicsit késve de) bemutatjuk azokat az átalakítási, újrahasznosítási példákat, amelyeket az Urbanista-olvasók ajánlottak figyelmünkbe egy korábbi cikkünk nyomán. Könyvraktárak, tévéstúdiók, kultúrközpontok.


A győri zsinagógát Dr. Horváth András, a Széchenyi István Egyetem dékánhelyettese ajánlotta figyelmünkbe. Ugyanis az épületet a Városi Művészeti Múzeum és ez egyetem közösen működteti. Kiállításoknak és koncerteknek ad helyet az 1860-ban épült zsinagóga, amely a wikipédia szerint (ahonnan a kupolaképet is nyúltuk) "hosszú ideig mintaként szolgált más városok zsinagógáinak építéséhez".

A szolnoki zsinagógáról a múzeum egyik dolgozója írt. (Azt kérte, ne említsük meg a nevét, mert az mint írta "fölösleges sallang" csupán)

Üdvözlet!
Olvastam a mai bejegyzést, és valami megmagyarázhatatlan módon arra az elhatározásra jutottam, élek a felkínált lehetőséggel:
a Szolnoki Galéria eredetileg a helyi zsidó hitközség zsinagógája volt, ma a Damjanich János Múzeum kiállítócsarnoka. Néhány évtizede a helyi hitközség eladta az épületet a múzeumnak, a legutóbbi épületrekonstrukció 2005-ben fejeződött be.
az épületről itt: http://www.djm.hu/allando/galeria.html
Mellékelek néhány fotót is.

Ez utóbbinak nagyon örültünk, mivel van közte archív kép, felújítás utáni fotó és a belsejét új funkcióval, "működés közben" illusztráló kép is.

@dika a bajai zsinagógához küldött linket, melyben ma a városi könyvtár működik. (Onnan vettünk le a balra látható fotót)

Hasonló sorsra jutott a szentesi is - a linkért köszönet essay-nak. Rákattintva sok kis képen meg lehet tekinteni nem csak a megújult külsőt, de azt is, hogyan funkcionál mint könyvtár.

Villy az esztergomi zsinagógára hívta fel a figyelmünket:

Technika Háza volt 2006-ig, most épp művház, de regionális tv stúdió lesz belőle.

Furcsa módon a Technika Háza szerep máshol is visszaköszön, pl. a kecskeméti zsinagógánál (A belinkelt cikkben - ahonnan a kép is való - érdemes elolvasni az épület történetét. Eszerint ez volt az első zsinagóga, amelyik új funkciót kapott a háború után). (Tipp: Tájfájter és kron)

A szekszárdi zsinagógában a Művészetek Háza működik. Mivel van orgonája, a kiállítások mellett rendszeresen helyt ad koncerteknek is, de " irodalmi estek, konferenciák, esküvők rendezésére is igénybe vehető". A gyulaiban zeneiskola működik.

A magyarországi zsinagógák wikipédiás listáján még több új funkciót nyert épület szerepel. Ilyen például Budapesten a Dózsa György úti  (vívóterem), az óbudai (TV-stúdió), a rákospalotai (Országos Széchényi Könyvtár lerakata) vagy a Rumbach Sebestyén utcai (Zsidó Néprajzi Múzeumot terveztek bele).

Sajnos nem minden magyar zsinagóga érhette meg a funkcióváltást.

A kép nem 1938-ban készült Berlinben, hanem 1980-ban Kaposváron, ahol városrendezés címén robbantották fel a zsinagógát a Néphadsereg szakemberei. Még arra sem vették a fáradtságot, hogy a két és fél méter magas (!) bronz kőtáblákat leszereljék az oromzatáról. A sérült tízparancsolat ma emlékműként szolgál.

Amúgy tudja valaki, hogy a gyönyörűen helyreállított Mádi zsinagógában most mi működik? Ha igen, írja meg, és azt is, ha tud más funkcióváltott zsinagógákról!

Természetesen itt is igaz, amit a funkcióváltó keresztény templomoknál írtunk:

Ebben a postban igyekeztünk a száraz tényeknél maradni, de nem felejtettük el, hogy ez mennyire fontos morális kérdéseket vet föl. Terveink szerint egy későbbi postban nem csak az Urbanista-olvasók véleményét foglaljuk majd össze, de megkérdezünk néhány papot, lelkipásztort és rabbit is, hogyan látják az átalakítások kérdését.

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: szlovákia szekszárd győr baja kecskemét mád felújítás kaposvár felvidék szolnok esztergom csongrád megye szentes irodaház zsinagóga jász nagykun szolnok megye ipolyság tolna megye borsod-abaúj-zemplén megye győr-moson-sopron megye komárom-esztergom megye bács-kiskun megye

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr27693802

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tél Miksa 2008.10.11. 12:19:47

Pár évvel ezelőtt voltam Mádon, nagyon szépen felújították a zsinagógát, de akkor még nem volt funkciója. Legalábbis szakrális nem, talán koncertező helynek akarták kinevezni.

airdace · http://metamorfozisok.blogspot.com 2008.10.11. 13:56:35

Még 1-2 példa:

A tokaji zsinagóga a felújítás óta konferenciaközpontként működik.
www.tokaj.hu/dl/media/group_47e3c7fbde94a/group_47e3c82b53568/group_47e3c85a4bee1/item_632.jpg

A tapolcai zsinagóga "érdekesebb" történet. A 70-es években művelődési ház lett belőle, de oly módon, hogy a modern, teraszos kialakítású épületet a zsinagóga köré építették, így annak csak a homlokzata maradt látható.
Eleje:
www.utazzitthon.hu/images/tajegyseg/tapolca_zsinagoga_306.jpeg
Hátulja:
www.tapolca.hu/kepek/VMK.jpg

Zsámboki Miklós · http://solaitid.tumblr.com 2008.10.13. 13:05:43

a rumbach utcaival most mi van? be van deszkázva, de tegnap nyitott ajtó, recepciósbácsi...
mikor én Mádon jártam úgy tűnt leginkább a zsidó turizmus része a zsinagóga, de nagyon megérdemli

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2008.10.13. 14:16:59

A Rumbach-ot mintha elkezdték volna kipucolni. A múltkor valami provizórikus fotótárlatnak adott helyet. 500 Ft lett volna a belépő, de még az előttem odaérő francia turisták is visszafordultak a kapuból, semhogy fizessenek a romok koszlott látványáért. :(

@dika 2009.01.22. 10:08:40

Tavaly voltunk Mádon. A zsinagóga zárva van, és egy telefonszám van csak a bejáratán, ha az ember be akarna menni körülnézni. A teleonszámra egy nagyon kedves bácsi jön ki kulccsal. Érdekeseket mesélt, és nem sürgetett amíg nézelődtünk. Tudtommal más haszonsítása, mint a műemléki nincs per pillanat.

mangorlo 2009.06.30. 01:26:57

voltam madon mikor meg nem volt felujitva, bevallom jobban tetszett akkor. sot a pava uccai is hangulatosabb volt mint igy. ez van

zeugma 2010.01.25. 01:59:26

A szombathelyi zsinagóga koncertterem, és a hozzáépített betonszörnnyel együtt zeneiskola. Zsinagóga formája csak kívülről van, a belsejét teljesen átépítették az új felhasználásnak megfelelően.
www.utisugo.hu/ismertetok/latnivalok/hotel-apartman-info-38688

Apostagon is van egy pici, ám szépen felújított zsidó imaház (az belülről is úgy néz ki, nemcsak kívülről), kulturális célokat szolgál (mi konkrétan koncerten voltunk benne).

zsinagogak.com
süti beállítások módosítása