Már-már reménykedni kezdtünk, hogy véget ér a félelem és reszketés Budapesten, de olvasóink folyamatosan bombáznak minket az ötletekkel, hogy melyek a főváros legfélelmetesebb, "leggothamesebb" épületei. Így aztán nincs más választásunk, mint hogy továbbra is rettegésben dolgozzunk az Urbanista szerkesztőségében és folytassuk batmenes-horroros sorozatunkat. (Képünkön a Denevérember épp az Éjkirálynő jelmezében menekül az Erkel Színházból egy Lendvay Kamilló darabtól megrémülve.) Most pedig lássuk milyen épületekkel ijesztgetik mostanában az olvasók blogunkat.

Erős kezdésnek álljon itt Salsa üzenete:

Nem tudom volt-e már, de a Ferenciek terén álló Brudem-ház (a Párizsi udvart magába foglaló épület) szerintem meglehetősen félelmetes a falból kiálló emberalakjaival. Nem is annyira az épület egésze, mint annak részletei félelmetesek. (Mondjuk el tudnék képzelni egy horrort pl "Egy éjszaka a Párizsi udvarban" címmel)

Az épületről remek képek vannak a műemlék.hu-n. Egyet leemeltünk (lásd balra a kiálló emberalakokkal - nagyobbakért katt a linkre!). Ám helikopter ennél sokkal jobbat talált:

a ferenciek tere és a deák tér környéke tényleg tökéletes egy gótikus hangulatú film forgatásához. voltak, akik ezt ki is használták, az underworld című filmet pl. itt forgatták budapesten. kicsit gagyi vámpíros b movie, de a képvilága elég jó, nem vallott szégyent a város. lásd az alábbi videón egyből az elején, amikor a ferenciek tere nem tudom melyik épületén ül a párkányon, illetve 2.34-től, amikor le is ugrik. közben simán elolvasható a "biztosító" felirat a fényreklámon.

 Szintén Salsától kaptuk a címadó tippet is:

ja, és a lebontásra ítélet Erkel színház eredeti külleme is eléggé Gothames volt:
www.hg.hu/upload/images/larges/000/041/620/foto1912_fohoml_b.jpg

Szintén egy ma is álló, de fénykorában jóval Batman-esebb épületre figyelmeztetett fuckoffanddie:

A Magyar Országos Levéltár épülete durván Gotham. A Bécsi kapun kívüli frontról nem találtam most képet hirtelen.
www.flickr.com/photos/schlemi_curtis/2303560843/
www.flickr.com/photos/syowa/2691955683/
www.flickr.com/photos/shlomp/1418590934/
Amíg a tornya meg volt méginkább:
mek.oszk.hu/02100/02185/html/img/5_160a.jpg

A torony tényleg jól néz ki, főleg, hogy annak idején ilyen jól tudtak a vár arculatához illeszteni egy víztornyot. Kár hogy csak pár évet élhetett meg.

Budai zöld egy másik filmre asszociált egy félelmetes budapesti épületről (amelyik szintén régebben volt rémisztőbb):

Nem annyira Gotham city, inkább Középfölde a Gellért-hegy oldalában figyelő setét torony. A kép amit találtam, nem valami félelmetes, inkább vmi egyszerűsített halászbástyát mutat. Bezzeg pár éve, felújítás előtt, elfeketedve, alulról nézve...
lh4.ggpht.com/_hXSU6vEn2vY/RlbKZhtnErI/AAAAAAAAACY/RS91DI-TqH0/IM000103.JPG

Ja, és követelem, hogy építsék vissza a nyugdíjfolyósító tetejét.

Aki esetleg nem értené, mit követel budai zöld, az nézze meg a sorozat korábbi részeit:

A sorozat eddigi részeiben szereplő épületek
1. Laki-üzletház 2. Sydney tetői 3. Belvárosi tetők, József Telefonközpont, Klotild-paloták, Szabadság-híd, régi Erzsébet-híd, Gresham-palota 4. Országház, Toldy Gimnázium, Székely Nemzeti Múzeum (+ ráadásként Lugosi Béla szobra) 5. Nyugdíjfolyósító Intézet, Katonai Ügyészség, Anker Palota, Modern és Breitner Áruház, Elektrotechnikai Múzeum, Széchenyi István Szakközépiskola, Apáczai Csere János Gimnázium, Nagyvárad téren lévő piros téglás ház, New York-palota, Gellért Szálló, Divatcsarnok (Párizsi Nagyáruház).

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: budapest vár batman belváros levéltár v. ker viii. ker xi. ker i. ker erkel színház párisi udvar gellért-hegy

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr78699545

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tél Miksa 2008.10.06. 21:38:30

A Kiscelli Múzeum templomtere sem lenne egy rossz forgatási helyszín - mint ahogy tényleg itt forgatták pl. a Hellboy 2 bizonyos jeleneteit.

Zubreczki Dávid · http://instagram.com/zubreczkidavid 2008.10.07. 07:38:13

először nem jött be nekem se, de frissítés után megjelent. most sem működik?

Smiló · http://hetibeton.blog.hu/ 2008.10.07. 18:45:38

még mindig nem, furi. lehet hogy nálam van gond.
süti beállítások módosítása