A hétvégi események után a városvezetés felismerhetné végre az igényeket, hogy a fővárosnak nem csak utakra, olimpiai stadionokra, bevásárlóközpontokra van égető szüksége, hanem megfelelő tüntetőhelyek kialakítására, ahol gárdisták vagy chartisták kedvükre demonstrálhatnak. Az Urbanista összeszedte a legkedveltebb budapesti nagygyűléshelyeket a Kossuth tértől a Hősök teréig és persze várja a további tippeket! Ön hova szervezne tüntetést? Tessék szavazni!

Milyen az ideális tüntető/nagygyűlő hely? A mai technikai viszonyok mellett az akusztikai szempontok elhanyagolhatók, és az sem kikötés, hogy jól lehessen mindenhonnan látni a szónokot (ha van), mert legrosszabb esetben kivetítik. Fontos viszont a logisztika! Nem is annyira az érkezés, mint inkább a távozás szempontjából (még ha békés, akkor is), no és hogy mennyire bénítja le a forgalmat a terület lezárása. A leginkább meghatározó azonban alighanem a "hely szelleme".

Kossuth tér
A Parlament miatt adja magát. A rendszerváltás óta itt volt a legtöbb demonstráció a 91-es taxisblokád ellentüntetésétől a most hétvégi chartás összejövetelig. Nagy előnye, hogy félmillió (olykor kétmillió) ember is elfér rajta. Hátránya, hogy a tüntetők időnként kénytelenek fel-fel pillantani az FVM tetejére, nem lövik-e hátba őket.



Hősök tere
Itt tartották 89-ben Nagy Imre és társainak újratemetését (bár ez elvileg nem volt tüntetés, de majdnem). Aztán a TV2 egyik celebje rendezett a Hősök terén Harag Napját 92-ben, majd a MIÉP hívei gyűltek össze rajta minden évben. Azóta nagyon sokféle demonstrációt tartottak itt, békejelektől a plüssállatok tiltakozásáig. Előnye, hogy a díszlet adott és gyakorlatilag korlátlanul bővíthető az Andrássy út irányába.

Andrássy út
Kivetítőkön lehet követni a programot
// Fotó: Nagy Attila, (c) 1999-2008 Index.huHa épp nem ítéli el az utcai politizálást, az MSZP itt tartja választási nagygyűlését (2006). Általában mégsem állni, hanem inkább vonulni szoktak erre a demonstrálók (amire kitűnően alkalmas a kialakítása, mert az ellentüntetők közben a szervizutakon haladhatnak). A vonulást szokták szervezett formában és rendőri nyomás hatására is végezni.


56-osok tere
http://totalcar.index.hu/images/tukor/gazdak//csik5.jpgAz egykori Felvonulási tér Budapest egyetlen közterülete, amelyet kifejezetten politikai nagygyűlések megtartására terveztek (na meg az urbánus legendák szerint vadászrepülőgépek le és felszállóhelyének). Ennek ellenére szinte teljesen kihasználatlan, leszámítva egy-egy traktoros, kamionos demonstrációt.

A Fidesz olykor alkalmi helyszínekre is szervezett tüntetéseket, amelyek közül a legemlékezetesebb helyszín mindenképp az Astoria, de a Dísz tér, Március 15-e tér, Műegyetem rakpart, Széna tér stb. is adott már otthont ellenzéki nagygyűlésnek. A Petőfi-szobornál korábban az SZDSZ-nek is, a Bem téren pedig az MDF-nek voltak kisebb tömegrendezvényei, amíg még voltak kisebb tömegeik. A Szabadság tér is hagyományos helyszínnek számít a legkülönbözőbb gyűléseknek a rendszerváltás óta, a TV-székház, meg a Szovjet-emlékmű miatt. 

 Ön hova szervezne nagygyűlést? A Hajógyári szigetre? A Puskás Ferenc stadionba? Autópályák bevezetőszakaszára? A Landerer és Heckenast nyomda elé? Rákos mezejére? A Duna jegére? Várjuk a legelképesztőbb ötleteket is!

A szavazásnál a postban jelölt helyszíneket jelöltük meg válaszként, de a lista nyilt, bárki hozzáírhat választ! (Sajnáljuk, kénytelenk voltunk mégis lezárni a trágár fogalmazás miatt)

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: budapest szavazás tüntetés andrássy út hősök tere v. ker xiv. ker vi. ker kossuth lajos tér 56-osok tere

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr29674319

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kardinálispinty 2008.09.22. 07:33:46

Hogy mi a,legjobb tüntetőhely, az attól is függ, tüntető az ember vagy karhatalom. Ha az előbbi, akkor lehetőleg legyenek kis szűk utcák, ahol gyorsan el lehet tűnni, ha az utóbbi, akkor viszonm épp ezek hiánya a kívánatos.

katácska! · https://www.facebook.com/kata365 2008.09.22. 09:19:09

Leginkább egy külön placcot kellene elkeríteni a tüntetőknek, hogy a városlakók azon részét, akik ki szeretnének maradni a kukaégetésekből, ne zavarják. Jelige: "Mert kell egy hely!"

Metal Warrior · http://ordogvilla.blog.hu/ 2008.09.22. 10:23:06

Mi az, hogy "legideálisabb"?!!

Valami vagy ideális vagy nem. (Értsd: abszolutúmot fejez ki, nincs "ideálisabb", ha valami ideális, az már kifejezte, hogy annál nincs tovább...)

báró Csekonics 2008.09.22. 10:27:35

Esetleg a Ferihegyi reptér kifutóját javasolnám.
Nagy üres placc - kevés rongálnivalóval, aki pedig azt a betont feltöri, megérdemli, hogy dobálhasson.
A vízágyús kocsik adottak - legfeljebb kék _habot_ is kapnak a nyakukba akik erre vágynak - és a világon először nálunk lenne repülőgépes tömegoszlatás.
(A gép leszáll, aki bújt, aki nem - gondolom gyorsan szaladnának, pár Usain Bolt-ot is kitermelne a tömeg, szóval tiszta haszon.)

Zubreczki Dávid · http://instagram.com/zubreczkidavid 2008.09.22. 10:31:28

Metal Warrior: igazad van, kösz, hogy szóltál. sajnos azonban a szavazás címét nem lehet menet közben megváltoztatni, ezért az itt marad figyelmetlenségem mementójának az idők végezetéig...

W Joe 2008.09.22. 10:37:54

Békés tüntetés bárhol lehet, de ez a szokásos "szétverjük a várost" dolog jó lenne, ha abbafejeződne már. Hidakon is szoktak tüntetni, ugye ott kezdődött még a híres Budaházy "karrierje" is
(East Park jutott eszembe: "Tüüntetés, tüntetés")

papugaja 2008.09.22. 11:15:40

Budára, Budára! Nyittassuk meg Táncsics börtönét!

Cricket 2008.09.22. 13:12:02

Wita.hu: Hehehe. "Ez akkor most egy hídlezárós tüntetés?" A titkárnők szakszervezete követeli, hogy állítsák vissza a passziánszt! :)

poprocks 2008.09.22. 15:21:09

Azt mondja nekem meg valaki, hogy miért engedik az Andrássy úton a tüntetést, illetve, miért jó az a rendőrségnek, hogy oda terelje a csőcseléket? Mert kevés a rongálnivaló? Kevés a turista? A Szinházbajáró? vagy miért?:)

Mondjuk szervezhetnénk a Népstadionba gladiátor játékokat, belépővel így mindenki jól járna..:)

Otido · http://monarchista.blogspot.com/ 2008.10.17. 00:30:29

poprock: csőcselék aki mondja és a felmenői.
Te hol élsz? Biztos abban az országban, ahol egy gengszter a miniszterelnök és ahol a Zuschlag perből még sok érdekeset tudhatunk meg. Először is, hogy a csőcselék kormányon van.
süti beállítások módosítása