Volt egyszer egy szürreális élményem Iglón (ma úgy hívják Spišská Nová Ves. Persze már akkor is úgy hívták, mert nem vagyok olyan öreg.) Este, sötétben érkeztünk meg a szállásunkra, egy tízemeletes panel kilencedikére. Aztán amikor reggel kimentem az itthonról megszokott szabványkonyhába (ugyanaz a lámpa, linóleum, beépített szekrény stb.), nagyon megdöbbentem. Az ablakot teljesen betöltötték a Tátra hófödte csúcsai. (Budapesten akkoriban pont ilyen posztereket tettek ki a pont ilyen lakásokba.) Mostanában azonban már fordított élményben lehet részünk. Az ember felébred egy ízlésesen berendezett, modern, fullextrás, jó fekvésű lakásban, kinéz az ablakon és mit lát? Egy lakótelepet. Na ilyen mondjuk a Marina Part nagy része.

Az első ütem idején még tényleg vonzó volt az egész, mert a későbbi bővítések helyét szépen parkosították az építkezések előtt. Az emberléptékűségre a galériában is ügyeltek: ez egyes ütemeket külön-külön mutatják be. Tehát mondjuk a harmadik ütem nem az első és a második mellé épül a rajzon, hanem egy vadvirágos tarka rét közepébe, ami azért mégis csak vonzóbb, mint ha két másik háztömb közé szuszakolnák be. Azt meg persze mondanom sem kell, hogy a projekt határán túl sem egy ősfás park kezdődik, hanem egy másik projekt.

Az egész part vonzereje ugye maga a part lenne, de abból a legtöbb lakásból semmi nem látszik. Az egész olyan, mint egy mozi, ahol a második sorból már nem látni a vásznat. Ja és a székek egy része is háttal van beszerelve.

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: budapest szlovákia lakás dunapart lakótelep lakópark igló ingatlanfejlesztés marina part xiii. ker

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr43635028

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Winston Smith 2008.09.02. 22:01:52

A Marina Part a kedvenc marketingcsodám. Nyolcemeletes lakótelepi lakásokat "luxusként", presztízsotthonként eladni - le a kalappal a marketinges előtt...

stonedraider · http://1sor.blog.hu/ 2008.09.02. 23:16:07

sebaj, majd a marina partról átköltöznek a corvin sétányra, aztán meg a duna citybe.
bár aztán lehet h mégse, a globális felmelegedés miatt jobb északon.

bspbsy 2008.11.01. 19:48:46

zseniális post.

én itt lakom. és nem az ablakban nézelődöm egész nap. nem vártam el azt sem, hogy hegyet építenek nekem az ablakom elé, azt sem, hogy két darab egyszintes családi házat építenek a területre!

a belvárosban mit látsz ha kinézel az ablakon? a tátrát? mert én itt nem azért nem békásmegyert látom!

ha dunaparti sétányra vagyok kíváncsi, kimegyek a lakásból a sétányra és sétálgatok. nekem ugyanis 2 percre van.

ha akarom,a belső kertben ücsörgök és onnan nézem a dunát. ehhez ki se kell lépnem a házból!

reggel a dunaparton sétáltatom a kutyámat természetesen.

ellenben a város pénzügyi központja is 3 perc, a metró is 3 perc a dunaplaza is 3 perc, a főútvonalak is 3 percre vannak, buda is 3 perc.

tudjuk hogy nektek fáj, de nekünk tetszik itt!

Perillustris 2008.11.02. 00:56:00

"tudjuk hogy nektek fáj, de nekünk tetszik itt!"

Nincs is ezzel baj, és lehet, hogy neked jó azt hinni, de nem fáj senkinek a te örömöd. Hacsak az nem, hogy a betonoszlopok helyén lehetett volna egy nagy rekrációs-szabadidőpark-jellegű létesítmény, sokkal kevesebb lakóépülettel. Ami leginkább az ott élőknek lenne, lett volna igazán hasznos.

S igen, lehet, hogy a belvárosi lakás ablakából sem különb a látvány, de amikor azok épültek, egész más volt a koncepció. Elvileg ma az emberek sok zöldre, friss levegőre vágynak, akármit is mondasz, ebből egyre kevesebb lesz ott is.

Az emberek többsége amúgy is, ahogy erre Winston Smith is utalt, a marketing-szövegeken akad fenn. A legújabb csoda a Duna Terasz nevű betonkocka.

Szóval örülök, hogy jól érzed magad, mindenkinek mások az igényei, úgyhogy bőven belefér ez is, de ezzel együtt fogadd el, hogy nekem akkor is egy újkori lakótelep jut eszembe amikor eltekerek előtte vagy arra nézek az Árpád-hídról, ahol a különbség csak annyi, hogy más technológiával és máshol épült fel, mint a panellakások.

bspbsy 2008.11.16. 12:28:29

ha tájékozódnál, mielőtt okoskodsz tudnád, hogy a fóka-öböl felőli részen lesz egy elég komoly sportkomplexum, szabadtéri medencével meg mindennel.

halkan megjegyzem, a sportban dolgozom és tudom, hogy hány ember jár sportolni magyarországon: nem állunk éppen úgy, hogy 3000 lakásonként sportklomplexumot kelljen építeni!

azért gondolom hogy fáj valakinek, mert olyan hisztiszintű fikázások mennek a sok prosztótól hogy erős pszichológiai problémára gyanakszom és néha azon csodálkozom, miért nem valami falut vagy legelőt szeretnének a fővárosból csinálni.

amikor a belvárosi lakások épületek, nem volt koncepció, de engem nem érdekel a belvárosi lakásokból a látvány, a te lakásodból a látvány és nem értem, mást miért izgat az én lakásomból a látvány? (nem dunafronti mellékesen, mégis lazán látom a dunát a teraszról, el is töltöttem vagy 5 percet ezzel az életemből kb.)

megmondom miért: mert a magyar parasztnak fikázni KELL.

biztos levesebb lesz itt a zöld, de azért én megnézem ezt te hogyan képzeled, ugyanis most 50 méterre van a dunapart, jövőre költözök, ott 20 méterre lesz és kétszer ekkora lesz a belső kert is. gondolom bebetonozzák a dunát hogy nektek igazatok legyen!

a dunateszar...izé terasz a fadesa ex-förmedvénye valóban szar, be fogják bukni valszeg, az tényleg betonkocka. de az engem nem érdekel.

hidd el, engem marhára nem érdekel, hogy te mit gondolsz amikor idenézel az árpád-hídról és fel nem foghatom ezt az általános közléskényszert!

tekintsd meg a westend2 topikot (urbanista.blog.hu/2008/11/14/nem_lesz_se_westend_2_nezze_meg_milyen_lett_volna) ahol asszem bőven joe the plumbernek van igaza.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2008.11.16. 13:52:24

Kedves bspbsy!
Kirohanásodból nekem úgy fest, mégis mintha kicsit betalált volna nálad ez a kritika. Nem akarja persze helyetted élni az életed senki, és az ízlésedet sem kritizálni. Csupán egy olyan megvilágítást kapott ez a projekt, amin még annak sem árthat elgondolkodni, aki jelenleg benne él.

thuthankamon 2009.04.08. 13:58:15

Sziasztok!
Sok sok érdekes hozzászólást olvastam.
Hát itt van némi valóság.
A Marina part II.ütemén egy bizonyos épületében a kivitelezés egy részét az én cégem végezte.
Marina part eredetileg külföldi vállalkozóknak készült,akiket megettettek azzal,hogy majd a szép Magyarországon tanulo külföldi egyetemisták kiveszik a lakásokat és hamar megtérül a pénzük.(ez pletyka) A tény viszont az az hogy az egész épület belsőépítészete a kalap kaki.A gépész többször eláztatta a mennyezetet a megrendelö ezt nem cseréltette ki.Megvárta míg kiszárad és lefestette.(ennek majd lesznek következményei)repedés stb.Szigetelés?Ugyan minek többször láttam amikor szigetelés helyett törmeléket helyeztek el 1-1 gipszkarton menyezetben.A beruázo cég nem fizette ki az alvállalkozók egy részét.Igy a munka is olyan lett.1ember meghalt az építkezésen a genrálkivitelező hibájából.és még sorolhatnám hogy miből és hogyan épült meg a II.ütem.Sok sikert a szép kilátáshoz kedves lakó.És hidd el nem irigyellek.

thuthankamon 2009.04.08. 14:02:19

@stonedraider: A corvin sétányony is nem kevés problémák vannak már most a kivitelezéssel a tervezéssel a nem kifizetéssel,és a hozzá nem értő szakik munkájával.Az eggyik házon kirugták a generálkivitelezőt mert az nem akart igyen dolgozni.

sorica123 (törölt) 2011.02.19. 11:30:31

Kép alapján amúgy nem tűnik rossznak a hely csak a) a fákat csak azért nem látom, mert még növésben vannak, vagy ezeket a nagy dobozokat komolyan csak pázsittal akarták megköríteni? b) látom itt a kommentekben, hogy szervezésileg is eléggé káoszos a dolog c) mivel hűha, lakópark, ezért valszeg rettenet drága egy-egy lakás ahhoz képest, hogy egy szép, tiszta, új tömbháznegyedről van szó és kész. Még akkor is, ha van külön uszodája, standja vagy más közterülete, ami komolyabb, mint egy parlagi lakótelepé.
Amúgy @thuthankamon: erősen HerminaBau fílingem van nekem ettől. Mondjuk az legalább nagyon drága nem volt, de cserébe orrán-száján eresztett, vagy villany nem volt, vagy víz stb (egy lakásról tudok, nehogy valaki felhördüljön, hogy neki is ott van lakása és nem is:)).
süti beállítások módosítása