index2.jpgKép: Index.hu

Szomorú, hogy Budapestnek – a pesti oldalnak meg főképp – az egyik koronaékszerei, a Kodály Körönd palotái siralmas állapotban vannak. (A tűzről mi is beszámoltunk) Az alábbi olvasói levelet kaptuk:


Tisztelt Szerkesztőség!

A néhány nappal ezelőtti tűzvész rávilágított arra, hogy (egy kivételével) milyen katasztrofális állapotban is vannak a Kodály körönd "palotái".

Mi a leégett házzal szembeni Andrássy út 88-90. sz-. házban (ez a legrégebbi bérpalota a Köröndön) lakunk, ami a magyar állam (MNV Zrt.) tulajdonában van és a ház minden lakása bérlakás. A ház borzalmas állapotára már sokféle fórumon felhívtuk az illetékesek figyelmét, de eddig süket fülekre találtunk. A sajnálatos tűzeset talán segít előrelendíteni a helyzeten.

Az épületben folyamatosak az áram- és vízkimaradások, a villany- és egyéb vezetékek, kapcsolószekrények a levegőben lógnak, a házban belül omlik a graffitikkel teli vakolat, sok helyen esik szét a lépcső. Mindezt egy olyan épületben, ami a Világörökség része és műemlékvédelem alatt áll. Idézet egy, a ház problémáival foglalkozó blogból:

"A MÁV- nyugdíjintézetének volt a bérháza, 1880-ban építették, Gustav Petschacher tervei alapján. Nem is ez a legérdekesebb, hanem a díszítését imádom. Még akkor is ha megkopott, helyenként omladozik meg hiányoznak az arany cirádák. Az okos művtöris könyvemben azt írják, hogy sgraffitonak hívják ezt a technikát, és az a lényege, hogy a különböző színű rétegeket felfestik egymásra, majd visszakaparják a minták szerint. Itt a figurális részeket Székely Bertalan készítette.
(Forrás: andrassy88.blogspot.hu)"

Egykoron és most:

köröndandrassy88.png

köröndandr2.jpg

 

köröndandr3.jpgFotók: egykor.hu


A nevezett külső figurális vakolat – amelyet Székely Bertalan készített –, sok helyen már javíthatatlan állapotban van. Megette az idő és a szmog, restaurálására soha nem került sor.


Üdvözlettel:

Egy házaspár a házból

A levélírók egyébiránt felvetették, hogy érdemes lenne mielőbb egy fotósorozatot készíteni a jelenlegi állapotról. Ezzel egyetértünk, amennyiben erre sort tudunk keríteni, számítunk tárgyismeretükre és helyismeretükre, valamint olvasóink nevében is köszönjük írásukat.

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: budapest katasztrófa tűz belváros kodály körönd

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr16522449

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sherlock20 2014.07.21. 18:06:51

Nem értem, hogy ha Prágában sikerült az elmúlt 20 évben felújítani a palotákat és a bérházakat, nálunk ez mért nem sikerült sose - kivéve persze azt a néhányat, mutatóba...
Az se indok, hogy Budapest nagyobb város, a belvárosi része nem nagyobb, mint Prágáé...
Siralmas az egész, és attól félek, hogy mivel senki se tud ebből hasznot húzni, nem is lesz változás. Bár talán ez a tűz elindít majd valamit...

la.gis 2014.07.21. 18:15:42

@Sherlock20: 20 év demszkista ballib ámokfutás után mit akarsz?

Gera 2014.07.21. 18:50:50

Érdekelne, hogy a bérlők mennyit fizetnek és milyen különféle jogaik vannak, mert látok rá esélyt, hogy ez a két dolog együtt masszívan akadályozza ezeknek az önkormányzati és állami tulajdonú házaknak a felújítását.

program készítő 2014.07.22. 06:01:18

Természetesen meg lehetett volna csinálni a 2011-es tervemmel,de nem kellett semelyik pártnak sem.Szeptember 2-re teljes foglalkoztatás lehetett volna az országban,de ilyen ellenzékkel lehetetlen egyezkedni ill bekerülni s celeb politikusnak nevezett emberek közé.A ház szakmai szemel felújítható.

jajdehülyevagyok 2014.07.22. 06:46:22

Budapest minden pénze elment a 4-es metróra. Abból ezeket szépen helyre lehetett volna állítani, feltéve, ha a belvárosi politikusok el nem panamázzák, mint az történt az Andrássy út több épületével.

Bryan élete 2014.07.22. 17:21:06

Még a belvárosnak számító V. kerületi Kálmán I. utcában van egy l893-ban épült műemlékjellegű jobbsorsra érdemes ház.
Cca l5 éve fokozatosan felvásárolta a 20 lakás nagyobb részét egy ír állampolgár, aki alapított egy építóipari céget is és hozott munkásokat Kárpátalja legszegényebb területeiről, a lakásokat munkásszhállásként használva, átlagban 100-120-an laktak, lakásonként egyetlen wc-re és fürdőszobára. Részeg verekedések naponta, állandó betörés a tulajdonosokhoz, rendőrség hetente.
Amikor bedőlt a vállalkozás, kiadta a lakásokat albérletbe, többségében roma családoknak. Bordély és kokóstanya, permanens verekedések változatlanul.
A ház teljes pusztulása folytatódik, a még ott lakó tulajdonosok, talán 4 lakás élete hosszú évek óta pokol, lakásaikat alig merik elhagyni, szólni nem mernek, mert betörik az ablakaikat vagy rárontanak, ha kilépnek az ajtón.
Közös képviselő nincs, elzavarta az ír tulaj helytartója, mert szabályosan akarta a házkezelést végezni, ezért évek óta nincs befizetés. A tulajnak van sok lakása a városban itt is lakik Pesten.

Elvileg a kerületi jegyzőhöz tartozna az ügy, de eddig minden fórumot nagyon sokszor megjárva, sehol sem találtak megoldásra.

Kis belvárosi idill.

humorpalanta 2014.07.22. 23:50:07

Gondoltam, hogy valami értelmeset hozzászólok, de a második komment meggyőzött, hogy itt gondolkodásnak nincs helye.

mrZ (törölt) 2014.07.23. 23:37:52

Csókolom

Az állami önkori tulajdonok nem (csak) a pénzhiány miatt nincsenek karbantartva. Az épületeket apportként teszik vegyes tulajdonú cégekbe, erősen csökkentett értéken, majd a magán partner idővel kivásárolja. A cég bevételét és a nyereséget is az állami megrendelések biztosítják.

A fenti lakóknak üzenem hogy tessenek türelemmel lenni, már csak néhány év amíg az övék is leég, vagy valami hasonló.

Az evolúció megfordítója... vissza a fára! (törölt 2014.07.25. 06:31:40

@Spániel: ez nagyon "szép", de a külföldi befektető nem csak nyugati erkölcsöket és felvirágzást visz Magyarországra? pedig már azt hittem... legalábbis sokáig ezt hajtogatták, hogy az izraeli és ír befektetők majd megoldanak mindent

régebben izraeliekről hallottam, hogy úgy szereznek meg komplett belvárosi bérházakat, hogy pár lakást megvesznek, az ellenálló, maradni akaró, lakásaikat megtartani szándékozó lakókat meg úgy űzik el, hogy rendkívül problémás roma családokat vesznek fel bérlőnek, így aztán élhetetlenné válik a hely, a maradék lakásokat fillérekért is eladják ezután a balhé, zaklatás elől menekülő magyarok
legalábbis a 2000-es évek elején még ez volt a módi

@mrZ: igen, így teljes a kép

mindenki meg akarja kaparintani a belvárosi értékes ingatlanokat, persze okosba', csókkal, korrupcióval, egy fillért se költve rá saját pénzből

la.gis 2014.08.06. 20:40:02

@humorpalanta: Gondolkodni 94-ben, 98-ban, 2002-ben, 2006-ban kellett volna ... apafej.
süti beállítások módosítása