rostásárpád.jpgRostás Árpád - Fotó:Facebook

Rostás Árpád Magyar Örökség-díjas cigány restaurátor és vándorasztalos már több mint 200 kastélyban restaurált. Az országház faburkolata, a versailles-i kastély parkettája, konzolasztala és tükre, a Louvre ablaka, csak néhány, abból az ezer munkából, amin szintén dolgozott. Jelenleg Rómában, a Vatikánban vár rá egy restaurátori megbízás.

Tavaly három hónapot bíbelődött azzal, hogy az angol királyi családnak kedveskedjen egy diófa bútorral. A magyarságra jellemző motívumok mellett az Egyesült Királyság zászlaja és a királyi címer díszíti György trónörökös (örökös-örökös) intarziás bölcsőjét, amit szintén Rostás csinált. Nem akármilyen bölcsőben ejtőzhet  a kis herceg, ugyanis Rostás mester ötvenéves diófát és kétszáz éves furnért használt.

A magyar Himnuszt és a Szózatot is diszkréten beépítette a bölcsőbe, amit a középkorban leprásápolással elévülhetetlen érdemeket szerzett Szent Lázár Lovagrend tagjai áldottak meg. A ceremónián Vincze Lilla is énekelt.

Rostás Árpáddal egy telefonos villáminterjút készítettem és elmondta, hogy Vilmos hercegék a budapesti brit nagykövettel megüzenték neki: egy újabb bölcsőt szeretnének tőle. Emellett Barack Obamának készít egy íróasztalt amelynek az egyik motívuma, hogy egy fehér és egy fekete kéz fog egymással kezet.

"Szeretném a somogyvári kastély leégett részének bútorait, ágyait az ott élő gyerekek segítségével pótolni. Vannak köztük asztalos tanulók. Szívesen segítenek. Asztalos barátaimra is számítok. És bárkire, aki csatlakozni akar a nemes célhoz. A Rostás Katedrália Alapítvány és az Emberi Méltóság Tanács támogatásával valósítjuk meg a tervet. A kastély falépcsőjére sikerült minisztériumi támogatást nyerni. Így azt február végén elkezdem restaurálni. Én is intézetben nőttem fel, ezért sokkal jobban tudok azonosulni az itt élő gyermekek lelkivilágával. Megmutatom nekik, hogy van kiút a reménytelenségből is" - mondta a KaposPontnak tavaly januárban.

(A somogyvári Széchenyi-kastélyban már több, mint hat évtizede főképp értelmi fogyatékos gyermekekkel foglalkoznak, azonban emellett például óvodai foglalkozás és általános iskolai oktatás és állami gondozottak nevelőintézete is ott található, valamint szakmunkásképzést is tartanak.)

Rostás egyébként évek óta nyári táborokat is szervez zömében hátrányos helyzetű fiataloknak. Táboraiban az asztalos-, és egyéb foglalkozásokon már hatezren vettek részt. Tavalyi, hatszáz gyereknek tartott táboráról az Index is beszámolt.  A somogyvári kastélyban húsz lánnyal és fiúval végezte el a munkát. Sokan közülük arra kérlelték, hogy Árpi bácsi tovább oktassa őket a szakma fortélyaira. Telefonon azt is elmondta, hogy a sikeres restaurálás mellett legalább akkora örömet okozott számára, amikor egy súlyos tanulási zavarokkal küszködő 18 éves lányt annyira fellelkesítette az, hogy végre hasznosnak érezhette magát, és valamiféle jövőképe is kialakult, hogy büszkén újságolta neki: sikeresen befejezte az ötödik osztályt. Tervei között egy állandó, asztalosképző-iskola alapítása is szerepel.

Somogyváron elkészültek (viszont az átadás később lesz, illetve a munkálatok második és harmadik szakasza is még hátravan), mert Árpád ezt az e-mailt küldte a lentebb látható, sok-sok fényképpel:

Szép napot!

A kastély elkészült. Állami-, és nem állami gondozott gyerekekkel restauráltam.
Köszönöm mindenkinek a bizalmat, erőt! Sikerült bebizonyítanunk, hogy akarattal, szívvel mindent el lehet érni. Álomszép lett!

rost9.jpg

rost16.jpg

rost12.jpg

rost10.jpg

rost5.jpg

rost7.jpg

rost1.jpg

rost8.jpg

rost4.jpg

rost11.jpg

Tényleg szép lett. Gratulálunk a mesternek és tanítványainak.

Rostás munkáit itt követhetitek végig egy csomó fotón.

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: anglia kastély restaurálás somogy megye

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr876469087

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SemBoga 2014.07.04. 09:36:41

miért olyan fontos, hogy cigány (származású) a művész?

Miklós Oláh 2014.07.04. 09:54:51

Szerintem ebben az esetben fontos lehet.
Nagyban hozzájárulhat a cigányság felé megnyilvánuló előítélet csökkentéséhez, minél több ilyen pozitív példa kellene.
A művész munkái elképesztő minőségűek, a fotókon látható faragványok, faberakások csodálatosak.
Elhiszem, hogy két kézzel kapnak utána, nem csak itthon, de külföldön is.

seekthedragon 2014.07.04. 09:55:33

@SemBoga: Normális társadalomban nem lenne fontos, de a roma emancipáció fontos eleme, hogy a kisebbséggel magát szembehelyező többség számára hangsúlyosan cáfolja a "minden cigány léhűtő tolvaj" és hasonló sztereotípiákat. Ha szerinted a művész származása teljesen érdektelen, akkor szívből gratulálok, a haladó szellemiségű kisebbséghez tartozol.

Természetesen a pozitív példák nem tüntetik el a negatívakat, de segíthet abban, hogy a problémákat ott kezeljük, ahol szükséges: az egyén szintjén.

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2014.07.04. 09:55:59

@Miklós Oláh: akkor minden magyart is emeljünk ki, ha kérhetem.

Zubreczki Dávid · http://instagram.com/zubreczkidavid 2014.07.04. 10:04:14

@enpera: ha kisebbségi helyzetben van, mindig büszkén kihangsúlyozzuk, ha magyar ér el sikert. itt az urbanistán is sok ilyenre találsz példát.

szájhúzó kutya · http://szajhuzokutya.blog.hu 2014.07.04. 10:04:29

az illesztések még fotón is nagyon csúnyák.. én nem venném így át!

Dobó Géza · http://urbanista.blog.hu 2014.07.04. 10:06:03

@enpera:
Ha az országban félmillió magyar élne, és az iskolázottságuk, karrierlehetőségeik, valamint az életszínvonaluk jelentősen rosszabb lenne,mint az itt élő kilenc és fél millió cigányé, akkor teljesen indokoltan kérhetnéd.

Dobó Géza · http://urbanista.blog.hu 2014.07.04. 10:08:20

@szájhúzó kutya:
? Kérlek küldj referenciaképeket, hogy akkor milyen a számodra elfogadható minőség, illetve jelöld meg ezeken a fényképeken a konkrét kifogásaidat.

Balt 2014.07.04. 10:16:20

@Miklós Oláh: Egyetértek. Sok ilyen példát kellene eléjük állítani, még akkor is - vagy annál inkább! -, ha a kuruczinfón végletesen támadják Rostást.

Balt 2014.07.04. 10:18:26

@Balt: végletesen és nemtelenül

Medgar 2014.07.04. 10:53:18

@szájhúzó kutya: Mekkora pechje van az angoloknak (vagy a franciáknak, vagy az olaszoknak...), hogy nem te vagy ott a minőségellenőr. Így ez a kontár mindenféle bóvlit sóz rájuk.

halaloszto 2014.07.04. 10:53:25

@szájhúzó kutya: nem is adnam oda! rosszul mutatna a robotok altal gyartott ikea konyhad mellett.

Vajk

heimdall 2014.07.04. 12:09:01

Kiváncsi lennék, hogy kaptak-e a gyerekek valamilyen ellentételezést a munkájuk után?
Ennél jobb példa nem kéne, hogy értelmes munka+érték megmentése+fizettség.

objekt678 2014.07.04. 13:53:41

Ez az ember tényleg óriási hátrányokkal küzdötte föl magát Mesterré. Le a kalappal előtte !
Azoknak az állami tisztviselőknek, akik minden remeklése ellenére sem adják meg neki hivatásos restaurátor fokozatot, arra való hivatkozással, hogy nincs kellő iskolája hozzá, üzenem ( dr. Réthy László klasszikussal szólva ): basszák meg az urak a sarkantyújukat !

Az illesztések persze hogy látszanak néhány száz év elteltével. A restaurátor nem megváltoztat, hanem újra élvezhetővé teszi az eredeti művet.

Trackers 2014.07.04. 14:39:24

Hülye kérdés, és hülye válasz.
Remek kórtünete a jelenlegi helyzetnek.

"miért olyan fontos, hogy cigány (származású) a művész? "
"Nagyban hozzájárulhat a cigányság felé megnyilvánuló előítélet csökkentéséhez"

Egyrészt nem fontos hogy cigány.

Sokkal fontosabb, hogy olyan gyermekeknek ad perspektívát, jövőképet, akiknek egyébként a környezetük ezt talán soha nem adná meg.

Az előítéleket pedig ez rohadtul nem csökkenti.
A cigánybűnözés szó, teszem azt, nem azt jelenti hogy minden cigány bűnöző, hanem azt, hogy bizonyos bűncsleekmények elkövetői túlnyomó részt cigányok.

Magyarul ez a tett, és eszme éppen azért követendő, mert azon réteg, etnukim, számára is nyújt kilábalási lehetőséget, akik nagy eséllyel a "megélhetési bűnözők" táborát erősítenék.

És ha már elég nagy számban kapnak lehetőséget ezek a gyerekek, fiatalok, és élni tudnak a kapott lehetőséggel, és nem vállnak bűnözővé, akkor beszélhetünk majd előítélet csökkenésről.

BagMiNat 2014.07.04. 15:09:39

Vegre egy roma aki nem cigany; valaki akit nem lekopdosni kell, hanem tisztelni es felnezni ra.
Udito pillanat. Kar, hogy ritka.

objekt678 2014.07.04. 20:53:31

Kedves Urbanista blog !
Hogy a csudába tudtátok kitalálni ezt a Barnum cirkuszos címet ?

Vándorasztalos

Tudom, hogy ő is így hívja magát dacból, a hülye állami bürokrácia miatt és ebben (is) igaza van, de azért nevezzük inkább művész úrnak, vagy mint a cikk végén szerepelt: mesternek.

Ő egy restaurátor és kész.

Ő két kezével s verejtékével is bizonyította, hogy az itt élők között elöl jár, ki a faszt érdekel, hogy milyen a bőrszíne?
Aki pedig-elmondása szerint- leköpte, mert cigány, annak én szeretném elsőként kiverni a fogát !

Szar ember mindenütt van: magyarok, svábok, cigányok, kunok, jászok, paducok között is.
( Jó: utóbbi egy hal, az az előtti is :)))

Egy mérce van: ki hogyan dolgozik.

bioLarzen 2014.07.05. 14:37:33

@Balt: És az a "poén", hogy sokkal, de sokkal több ilyen példa van - csak a rendszer hiányzik, amely őket példává emelhetné, amely tényleg eljut az arra fogékony romák fülébe.

bioLarzen 2014.07.05. 14:38:32

@BagMiNat: Sokkal kevésbé ritka, mint gondolnád. Csak nem tudsz/tudunk róluk.

Légy a levesedben · http://www.elitharcos.hu/ 2015.05.02. 13:48:04

@Miklós Oláh:
szerintem is több ilyen pozitiv példa kellene, kb úgy 1 millió .

Mille38 2015.05.03. 19:19:29

@szájhúzó kutya: A fénykép sokszor feleslegesen kiemel részleteket.

Saar Jacques 2015.05.06. 07:05:28

@szájhúzó kutya:

Volt egyszer nekem egy szineszem, ki az ordognek se tanulta volna meg a szoveget. Nem hagytam ra, el is valtak utjaink.

Azota tobb filmet rendeztem, de a dobogo szivemet adnam azert, hogy szoke haja ugy lobbanjon meg csuda-kicsi arca felhonek, ahogy kell.

Téglásy Márk 2015.05.11. 14:55:43

Tisztelt Olvasók, Felhasználók!

Sajnálom, hogy ezt itt is meg kell írnom, de Rostás Árpád igen jelentős pénzösszeggel tartozik cégünknek, (Egy dokumentumfilmet készíttetett karácsonyi jótékonyságáról.) melyet azóta nem adott meg. (Természetesen ezt számlával, szerződéssel tudom bizonyítani.) Kérem, hogy mielőtt akár Önök bízzák meg munkával, akár Ő bízza meg Önöket, tájékozódjanak Rostás Árpádról tartozásairól és csalásairól. Továbbá, hasznos lenne tájékozódni azoknak is, akik dicsérik és elismerő cikkeket írnak róla.

Köszönettel: egy károsult
süti beállítások módosítása