tornadohazsarga.jpgKép: Youtube/Dick McGowan

Az amerikai Nebraska államban néhány héttel ezelőtt, június 16-án délután pusztító tornádó tombolt. A mindössze 352 lakosú Pilger településen sajnos ketten életüket is vesztették (egyikük egy ötéves kisgyerek), vagy másfél tucatnyian megsérültek és a házak háromnegyede is megsemmisült. Az anyagi kár több millió dollár.

tornadoflickr.jpgMásnap (Fotó: State Farm/Flickr)

A tornádó óránként 200 mérföldes sebességgel pörgött és 200 yard szélességben pusztított, azaz, több, mint 320 kilométerrel óránként és több, mint 180 méter széles sávban. Ez a tornádók mérésére használt skálán a második legerősebb,  EF4-es fokozatú. Az USA-ban használt, korrigált Fujita-skála szerint azonban csupán 1-2 Km/h sebesség választja el a legerősebb szélerejűtől: EF4 ("pusztító"), szélsebesség: 267–322 km/h – az épületek a föld felszínével lesznek egyenlők, a tetőszerkezetek, faházak, gépjárművek és egyéb nagyobb tárgyak folyamatosan sodródnak a levegőben.
EF5 ("elképesztő"), szélsebesség: >322 km/h – a többszintes és vasbetonházak is összedőlnek, s darabjaik messzire szétszóródnak; a nehéz járművek és darabjaik több száz méternyit repülnek. Katasztrofális pusztítás mindenütt

Egy helyi lakos, a 25 éves Corey Savage felesége a munkahelyén volt, ő pedig két gyermekét a ház pincéjében helyezte biztonságba. A mobiljával kiment katasztrófavideót készíteni, ám amikor eldurvult a helyzet, visszarohant a pincébe a gyerekekhez. (Szerencsére mindhárman túlélték a viharos erejű forgószelet.)

A tornádó a családi házukat a levegőbe röpítette, és ami a legmegdöbbentőbb: körülbelül 180 fokban megfordította a függőleges tengelye körül, ám ugyanoda helyezte vissza!

 

tornadohazryansoderlin_The_World-Herald.jpg

Az esetről videofelvételt készített Dick McGowan hivatásos viharvadász is. Miután McGowan kiposztolta a videóját a TVNWeather.com-ra, egy chicagói viharvadász észrevette, hogy a felvételen 2 perc 39 másodpercnél látszik, amint a házat felemeli a szélvihar és jó néhány méterre oldalra dobja le. Hogy miképp került onnan vissza a saját helyére, arról már nincs felvétel. Mindenesetre a ház ránézésre totálkáros.

Az esetet a szakemberek sem zárják ki. "Őrült dolgokat művelhetnek a tornádók. Nem állíthatom, hogy nem történhetett meg." – nyilatkozta Van DeVald meteorológus. Jack Boston, az Accu Weather vezető meteorológusa is elképzelhetőnek tartja: "Egy tornádó egy egész medencéből ki tudja szippantani a vizet, akkor akár ez is megeshetett."

Az amatőr viharvadászok (storm chasers) egy meglehetősen bizarr ágazatát űzik a katasztrófaturizmusnak. A hobbi-viharvadászok mellett azonban akad néhány hivatásos is, mint McGowan. A profik vagy tudósok (ezt a témát dolgozta fel az 1996-os Twister című film) vagy a médiát tudósítják.

Az első viharvadász az idén 76 éves David Hoadley, aki mindössze 18 évesen, 1956-ban Észak-Dakotában kezdte ténykedését, majd 1977-ben a viharvadászok első "bibliájának", a Storm Track magazinnak volt az egyik társalapítója.

Az amerikaiak még az angoloknál is nagyobb időjárásbuzik, ráadásul a kontinensnyi ország bővelkedik szélsőséges időjárási jelenségekben, így van piaca az ilyesminek, bár a Storm Track 2002-ben megszűnt.

Az oklahomai McGowan már tizenegy éve viharvadász és több, mint kétszáz tornádót látott.
"Ez nekem nem adrenalinfröccs, hanem inkább a szépségről szól. A tornádók megbabonáznak. Nem mászok sziklákat és nem búvárkodom. A viharvadászat az én világom, a szenvedélyem" – foglalta össze krédóját Joe Dugannak, az Omaha.com újságírójának.

Mindenesetre számomra némiképp disszonáns, hogy elment tornádólesre, majd a felvétel alatt arról siránkozott, hogy: "Oh, ne, ne semmisítsd meg a várost! Ne!" Ráadásul a csaját is magával vitte, aki végül elsírta magát, Dick pedig így vigasztalta: "Rendben van, ne sírj." Bár, ha mindez a jelenség megismerését is szolgálja, és ottmarad a mentésben valamint a romeltakarításban segédkezni, akkor végül is hasznos.

 

A poszt megírásában felhasználásra kerültek az Omaha.com vonatkozó cikkei, valamint egyes Wikipedia-szócikkek.

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: katasztrófa usa fura

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr746467587

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

poggY 2014.07.03. 12:50:41

Nem ertem a poszt vegen a kritikat. Most orulnie kene hogy lerombol egy varost vagy mi?

nál 2014.07.03. 13:05:52

@poggY:
Én sem érzem a disszonanciát. A tornádó (meg úgy minden természeti jelenség, aminek az ereje emberi léptékkel mérve hihetetlen) tényleg szép, a műve már nem annyira.

Dobó Géza · http://urbanista.blog.hu 2014.07.03. 14:15:44

@poggY: @nál: Nekem egy kicsi olyan, mint anno a Mónika-showban, amikor Móni szörnyülködött, hogy: "Úristen!" amikor a stúdióvendég elmesélte, hogy a férje részegen verte őket és molesztálta a nevelt lányát, holott nagyon jól tudta, hogy a nézettséget ezzel pörgeti. A viharvadász is jobban el tudja adni a felvételt, ha elsöpri a várost a tornádó, mint ha megkíméli. Hacsak nem Lara Croft-típusú a nőm, akkor meg eszembe se jutna magammal vinni, ha az a munkám, hogy felveszem, amint emberek földönfutóvá válnak, vagy akár meg is halnak.

nál 2014.07.03. 14:33:01

@Dobó Géza:
Azért a párhuzam nem igazán áll meg, mert Maunikának érdeke is, és eszköze is van arra, hogy szítsa a "drámát". Attól meg nem lesz a faszi műsora kelendőbb, ha közben visítozik, hiszen itt a tornádó akciója a lényeg.
Azt meg nem tudjuk, a nője miért volt vele, lehet, hogy mindig viszi, lehet, hogy a nő akarta, vagy csak véletlenül alakult úgy, hogy épp egy tornádóba botlottak...

Dobó Géza · http://urbanista.blog.hu 2014.07.03. 14:49:54

@nál: persze, abban igazad van, hogy Móni jobban befolyásolhatta a műsorfolyamatot, mint Dick a tornádó tombolását és a nője motivációit sem tudjuk, de szerintem ez a: "No, don’t hit the town! No!" nem tűnik túl hitelesnek, annál inkább teátrálisnak. De elismerem, ez erősen szubjektív részemről.

Reggie 2014.07.03. 15:34:43

Ez nem is haz, hanem faszar.

magyar bucó 2014.07.04. 06:31:56

A három kismalac meséje megvan?
www.libri.hu/konyv/a-harom-kismalac-11.html
Házat kőből építünk...

2014.07.04. 07:23:29

Egyszer talán majd feltalálják a téglát arrafelé is.

qwertzu 2014.07.04. 07:26:57

Csatlakozva az előttem szólókhoz a ház betonból, téglából vagy kőből épül. Esetleg vályogból betonalapra vagy acélszerkezet.

De hogy tornádó és hurrikánövezetben miért lakik valaki faházban, azt fel nem foghatom.

Vittore. 2014.07.04. 07:42:38

@qwertzu: Szerintem éppen azért, mert a tornádók néhány évente lerombolják ezeket a házakat és gyorsan újra felépíti őket.

magyar bucó 2014.07.04. 07:48:27

@Vittore.: Célszerűbbnek tűnik olyan házat építeni, ahol legfeljebb az ablakokat kell újraüvegezni...

Vittore. 2014.07.04. 07:51:20

@magyar bucó: Nem tudom, mennyire állna ellene egy tornádónak egy téglaház. Az egy dolog, hogy lehet nem törölné el a föld színéről, de elég, ha csak szétkapja pár helyen, máris bontani kell, vagy újraépíteni.

magyar bucó 2014.07.04. 08:14:25

@Vittore.: Teljesen. De, ha a tetőt elviszi is a szél, a ház és a berendezés marad...

papamaci957 2014.07.04. 08:22:48

@magyar bucó:
Azt hiszem nem sokat tudsz a tornádókról, ezért idézek a Wikipédiából:

"Az eredeti Fujita skála:

F0 (gyenge), szélsebesség: 65-115 km/h – a kémények ledőlnek, a faágak letörnek, a gyenge gyökérzetű fák és a közlekedési táblák kidőlnek.
F1 (mérsékelt), szélsebesség: 116-180 km/h – a háztetők felszakadnak, a gépjárművek felborulnak vagy menet közben lesodródnak az útról, a faházak összedőlnek.
F2 (nagy), szélsebesség: 181-250 km/h – a tetőszerkezetek leszakadnak, a gépjárművek összetörnek, a nagyobb fák kitörnek vagy gyökerestül kicsavarodnak, a kisebb tárgyak sodródnak a levegőben.
F3 (erős), szélsebesség: 251-330 km/h – a házak összeroskadnak, a kőházak egyik-másik fala kidől, a vonatszerelvények felborulnak, minden fa kidől vagy kitörik, a gépjárművek fölemelkednek és métereket mozognak a levegőben.
F4 (pusztító), szélsebesség: 331-420 km/h – az épületek a föld felszínével lesznek egyenlők, a tetőszerkezetek, faházak, gépjárművek és egyéb nagyobb tárgyak folyamatosan sodródnak a levegőben.
F5 („elképesztő”), szélsebesség: 421-510 km/h – a többszintes és vasbetonházak is összedőlnek, s darabjaik messzire szétszóródnak; a nehéz járművek és darabjaik több száz méternyit repülnek. Katasztrofális pusztítás mindenütt."

Az USA-ban már nem ezt használják, hanem a korrigált Fujita skálát:

"EF0 (gyenge), szélsebesség: 105–137 km/h – a tetők sérülhetnek, eresz csatornák ledőlnek, a faágak letörnek és a gyenge gyökérzetű fák kidőlnek. (azok a tornádók amiknek nincs bejelentett pusztítása, mindig EF0-sak)
EF1 (mérsékelt), szélsebesség: 138–178 km/h – a háztetők felszakadnak, ajtók leszakadnak, ablakok betörnek, a mobil házak felborulnak.
EF2 (nagy), szélsebesség: 179–218 km/h – a tetőszerkezetek leszakadnak, a mobil otthonok teljesen elpusztulnak, a nagyobb fák kitörnek vagy gyökerestül kicsavarodnak, a kisebb tárgyak sodródnak a levegőben, az autók felemelkednek
EF3 (erős), szélsebesség: 219–266 km/h – teljes emeletek tűnhetnek el, komoly sérülés nagyobb épületekben (például bevásárlóközpontok), a vonatszerelvények felborulnak, minden fa kidől vagy kitörik, nehezebb gépjárművek fölemelkednek és métereket mozognak a levegőben.
EF4 (pusztító), szélsebesség: 267–322 km/h – az épületek a föld felszínével lesznek egyenlők, a tetőszerkezetek, faházak, gépjárművek és egyéb nagyobb tárgyak folyamatosan sodródnak a levegőben.
EF5 („elképesztő”), szélsebesség: >322 km/h – a többszintes és vasbetonházak is összedőlnek, s darabjaik messzire szétszóródnak; a nehéz járművek és darabjaik több száz méternyit repülnek. Katasztrofális pusztítás mindenütt. Eddig összesen két 5-ös szintű tornádót jegyeztek fel az EF skálán. A legutóbbi Parkersburgban (Iowa állam) 2008. május 25-én, ami a fél várost letarolta.1923 októbere.Magyarországon EF5 tornádó pusztított Budapest mellett,ami csak 10 percig tartott."

magyar bucó 2014.07.04. 08:48:31

@papamaci957:
Kösz, hogy utánanéztél, tehát az ötfokozatú skálán négy fokozatot kibírnak az igazi házak, csak az ötödik, "elképesztő" fokozat tesz bennük kárt.

Trackers 2014.07.04. 09:04:58

Szerintem nem sok értelme van az újságírókat, megfigyelőket kárhoztatni.

Valóban előfordul néhány esetben, hogyha nem az eseményeket dokumentálta volna képi, hangi egyéb rögzítésekkel, akkor a kár kisebb lehetett volna.

De mind a katasztrófa feltérképezését, megismerését, és elemzését illetően, mind pedig a közvélemény fele közvetítésében, külső segítség bevonásában, a munkája sokkal többet használ a későbbbi hasonló katasztrófák esetén, mmint a lokális segítségnyújtás.

Dobó Géza · http://urbanista.blog.hu 2014.07.04. 09:19:59

@magyar bucó: @papamaci957:
Papamaci, kössz, hogy felhívtad erre a figyelmet. Kiegészítettem a posztot konkrétan ennek a tornádónak a pusztítóerejével és a skálával. Mivel a legpusztítóbbal határos, ez esetben egy "európai stílusú" nehéz téglaház szétrombolt szerkezeti elemei akár súlyosabb károkat is okozhattak volna. Szerintem az USA tornádóval sújtott részein sem annyira hagyományányápolásból preferálják a faszerkezetet, hanem azért, mert a könnyebb elemek kisebb kárt okoznak. Tornádóveszélykor meg le kell húzni a vasbetonpincébe és kivárni.

Vittore. 2014.07.04. 09:22:06

@Dobó Géza: Igen, meg egy téglaházat 1 évig építenek, egy könnyűszerkezeteset meg 1-2 hónapig. Főleg ha van pénz és gépek, akkor megy gyorsan.

magyar bucó 2014.07.04. 09:24:25

@Dobó Géza:
"a könnyebb elemek kisebb kárt okoznak."

Persze, mert a 10-100 kilós falpótló darabok kevésbé csapnak agyon. :D
De legalább sokkal messzebbre viszi őket a szél.

Vittore. 2014.07.04. 09:33:36

@magyar bucó: Nem, ennek gazdasági okai vannak, sokkal olcsóbb és gyorsabb könnyűszerkezetes házakat felhúzni. Ez még itthon is igaz, pedig itt még annyira nem is elterjedtek és nincs is tornádóveszély :)

magyar bucó 2014.07.04. 09:33:44

@Vittore.:
Igen, fél évig építik, de 100 évig áll, nem fújja el a szél, nem eszik meg a termeszek. Nem az eldobós kultúra része.

Dobó Géza · http://urbanista.blog.hu 2014.07.04. 09:45:46

@magyar bucó:
Szerintem igen. Legalábbis kevesebb embert csap agyon és kisebb anyagi kárt okoz, mint ha egy több száz kilós vasbetonoszlopot tép ki a szél, majd az visszazuhan. Ráadásul egy nagyobb felületű faelemnek jobban csillapodik a sebessége, hiszen sanszos, hogy aerodinamikus szárnyként lebegjen (vagy legalábbis némileg ahhoz hasonlóan).

Mr. Bear 2014.07.04. 10:22:21

@magyar bucó: A faházak építését nem az amerikai kontinensen tanulták és fejlesztették az amerikaik, hanem Európából vitték magukkal a tudományt. Semmi köze az eldobós kultúrához.

magyar bucó 2014.07.04. 11:08:21

@Dobó Géza: A betont két méterre (kis felület, nagy súly), viszont a fát két kilométerre viszi. Melyik a veszélyesebb?

magyar bucó 2014.07.04. 11:10:56

@Mr. Bear: Régen a magyarok is jurtában laktak, de közben eltelt ezer év, aki tehette, téglából, kőből építette a házát.

2014.07.04. 11:16:52

Kibaszott deszkaházak.

]{udarauszkasz 2014.07.04. 12:21:15

Talan azert epitenek fahazat, mert azt, ha elviszi a szel, egyszerubb ujra felepiteni. De a teglahazat, ami esetleg joval tobbe kerul, ugyanugy elviszi a tornado, azzal a kulombseggel, hogy utana csodbe mesz, mire ugyanolyat epitesz. Talan meg a biztosito se allna szoba veled. Azonkivul ezeknek a hazaknak van egy massziv alapja, egy masszivan megepitett tornadopincevel (Tornado Shelter), ami sertetlen marad, es lehet ra uj fahazat huzni.

Dobó Géza · http://urbanista.blog.hu 2014.07.04. 12:42:24

@magyar bucó:
az ember, aki elragadt, az "ÚGYIS NEKEM VAN IGAZAM!!!" EF5-ös erősségű tornádó:-)
Elismerem, hogy nem vagyok a tornádóbiztos épülettervezés aranykoszorús statikusa, de te biztos tanulmányok tömkelegén rágtad át magad, hogy magabiztosan leszögezd: a betont legfeljebb két méterre repíti a legerősebb tornádó is. Most szerinted sokmillió amerikai tényleg csak hagyományápoló hülyeségből tart ki a faházak mellett?

magyar bucó 2014.07.04. 12:57:14

@Dobó Géza:
Esetleg, azért, mert úgyis fizeti a biztosító?
De igen, náluk ez a szokás, hogy kártyavárat építenek papírmaséból, nem is gondolkodnak igazi házban.

Dobó Géza · http://urbanista.blog.hu 2014.07.04. 13:21:07

@magyar bucó: ja, jó, hogy mondod, a biztosítóknál is mindenki hülye és nem adnának kedvezményt, ha tornádóbiztosabban építkeznének:-)

Az evolúció megfordítója... vissza a fára! (törölt 2014.07.04. 13:27:14

@Dobó Géza: az, hogy egy darab fa, vagy egy betondarab ver fejbe, az annyira mindegy
egyrészt fadarab már kisebb szélben is elszabadul, megöl
beton csak olyan nagy szélben, ahol úgyis meghalnál

az egy hazugság, hogy azért építenek fából, mert az kisebb károkat okoz
ott is fából építenek, ahol nincsen tornádó, egyszerűen mert az volt az olcsó, téglagyár az energiaigényes, kell egy komplett iparág hozzá, míg a faanyagot a kockás inges paraszt kivágja és fűrészeli, nem egy nagy dolog

azért ott, ahol sok házat kell egy csoportban felépíteni, ott már megéri házgyárat, betonüzemet, téglagyárat ráépíteni
a préri közepén meg nem fognak betonozni, mert mindentől távol van

a kevesebb kárt okozó faházas sztori azért is hazugság, mert rengeteg más dolog is repül ám egy tornádókor: traktor boronával és tárcsákkal együtt, autó, kamion utánfutóval együtt csatornafedél, jelzőtábla, villanyoszlop, tehéncsorda, trafóház, magasfeszültségű vezetékek

ráadásul a beton és tégla csak jóval erősebb szélben szabadul el, míg a fa elemeket szétszedi egy kisebb szél is hegyes kis szilánkokra, éles szélű deszkákra

a beton nem véletlenül jobb, a római kori beton ma is tart

ahol élet (Kelet-Ázsia), olyan lemezbódé házak is vannak (vagy a tetőre rátoldva még egy emelet fém lemezből), amit az itt minden hónapban lecsapó tájfunok simán szétcincálnak
ja, egy ilyen lemezbódé ház is kerül itt vagy 50-100 millió forintnyi fabatkába
egyszerűen a telek ára ilyen magas

helyieket kérdeztem miért építenek ilyeneket: egyszerűen nem is kérnek engedélyt sokan a tetőre épített lemez építményre, vidéken meg pont leszarják, hogy miben laknak
magyarul igénytelenség, de lelkük rajta, maguknak iparkodnak :)

a leggyakoribb persze a beton és a téglaház
ocsmány, de nem dől össze (na jó, a földrengés, ami szintén rendkívül gyakori itt, az összedönt mindent)

amúgy meg az USA közép-nyugati részén szinte minden házban van már tornado shelter, beásva a földbe, oda le lehet húzódni

a tornádók ott nem is pusztítanak nagy területeken, pár száz méter szélességben, pár tíz kilométer hosszan
statisztikailag kicsi az esélye, hogy a te házadat bassza telibe egy nagy tornádó, de ha telibe bassza, akkor az telibe van baszva

én azért tudok örülni a magyar panelnak, annyi helyen jártam már a világban és olyan szar építőanyagokat, technológiákat láttam horror árú lakásokban, hogy a panelprogramban leszigetelt normális panelháztól már szabályos orgazmust tudok kapni, ha otthon járok
komolyan világszinten nem látom olyan rosszban a magyar lakáshelyzetet

lehet köpködni a panelt, de akinek nem tetszik, az jöjjön Ázsiába fémlemez 2 szobás házba lakni 80 millióért egy sárlavinás domboldal aljába, vagy az USA közép-nyugati részére faházba, szépen elviszi a tornádó délebbre meg szétrágja a termesz plusz elviszi a víz és a tornádó is

Az evolúció megfordítója... vissza a fára! (törölt 2014.07.04. 13:49:04

@Dobó Géza: semmiképpen nem azért építkeznek fából, mert az tornádóbiztosabb lenne

hanem mert a fa volt hagyományosan mindenütt jelen, nem volt betongyár, téglagyár (a sűrűn lakott részeken tégla és beton is az építkezés alapanyaga)
a fa szállítása, megmunkálása egyszerűbb volt, kb. mindenki értett hozzá, egy szakma kellett hozzá vagy még az sem
a tornádó statisztikailag kis eséllyel csap le egy házra, vékony sávokban pusztít, ezért bár ahol lecsap, ott kő kövön nem marad, de ezek a nagy Közép-Nyugatnak csak minimálisan kis részei

az ostobaság, hogy a fa nem okoz akkora kárt, ha elszabadul
egyrészt nem csak a fa repül tornádóban, hanem minden autó, tehén, ember jelzőtábla stb.
másrészt kisebb szélerősségnél is elrepül a deszka, messzebbre száll

a beton valóban tornádóbiztosabb lenne, ennek a felárát azonban nem akarják megfizetni, hiszen statisztikailag még mindig kicsi a tornádókár veszélye

ha meg igazán megsokasodnának a tornádók, akkor az amerikai inkább elköltözik, minthogy ott építsen erősebb, drágább házat

Dobó Géza · http://urbanista.blog.hu 2014.07.04. 13:52:54

"én azért tudok örülni a magyar panelnak, annyi helyen jártam már a világban és olyan szar építőanyagokat, technológiákat láttam horror árú lakásokban, hogy a panelprogramban leszigetelt normális panelháztól már szabályos orgazmust tudok kapni, ha otthon járok"
Ez a hét legszebb komment-része:-)

Az evolúció megfordítója... vissza a fára! (törölt 2014.07.04. 18:35:55

@Dobó Géza: ahol élek 80 és 100 millió forint között kapsz egy 60-65 négyzetméteres sötét, szigeteletlen, nyirkos, 40 éve épült lakást
már ha szerencsés vagy és találsz eladó lakást (gyakorlatilag itt már nincs szabad építési telek)
mindezt egy olyan szűk lépcsőházban közelítheted meg, hogy ketten nem tudtok egymás mellett elférni
a ház egy csatornaszagú sikátorban van, ahol még két motoros se fér el egymás mellett, egy autó meg csak centizgetve

minden, ami jobb minőségű lakás horror áron van

a magyar panel nem a világ csúcsa, de azért az árért ha meg van csinálva a szigetelés, akkor összevetve egy kelet-ázsiai lakással elég jó vétel
az más kérdés, hogy ahol a magyar panel áll, ott nem kap az ember munkát havi 700-800.000 forintért, szóval kereslet se lesz értékesebb ingatlanra, meg van üres lakás dögivel, tehát az árak zuhannak
nem úgy itt...

komolyan már a sima, proli két üvegtáblás 5 légkamrás műanyag nyílászárótól erekcióm lesz, ha csak rágondolok
itt egy drótüvegszerűség van a legtöbb helyen, ami oldalra csúszva nyílik, nem zsanéron fordul az ablak
ez kell a tájfun miatt, mert az úgyis kivágná az ablakot, ha zsanéros lenne
az ablaknyílás is kicsi ahhoz, hogy rendesen fényt engedjen a szobákba, de úgyis egy szmogos sikátorban élsz, akkor meg nem mindegy? :P
modernebb irodaházakban rögzített üvegtáblák vannak, de semmiképpen nincs dupla üveg, viszont van légkondi, ami olyan 15 fokos hőmérséklet különbözetet eredményez a kinti és benti levegő között
és hiába elég délen van, télen az utcán van +5 fok, akkor a lakásban is annyi van (fűtés természetesen nincs sehol)

ebben a perspektívában egy magyar panel szabályozható mért fűtéssel és szigetelve minden álmom :)
persze otthoni áron, de itt Ázsiában :P
süti beállítások módosítása