forgóajtó

 

A látogatóközpont bejárata a megnyitás előtt - fotó: Wachsler Tamás

Komolyan azt hittem rosszul olvasom, mit ír a turizmus.com az Országház tegnap átadott új látogatóközpontjáról. Miután megdicsérik a klasszul kialakított, hiánypótló egységet, rátérnek a cikk felét kitevő lényegre (kiemelés tőlem):

 

"Az utazási irodai szakember öröme azonban nem felhőtlen. Attól tartanak, hogy saját turistáikkal kerülnek konfliktusba az általuk közvetített és a helyszínen jól láthatóan kiírt jegyárakban mutatkozó különbség miatt. A látogatóközpont ugyanis sem jutalékot, sem csoportos kedvezményt nem biztosít a számukra, a szolgáltatásukért felszámított felár viszont kiválthatja a turisták haragját. A csoportok tagjai ugyanis – az eddigi gyakorlattól eltérően személyenként kapnak jegyet, s nem akarják belátni például azt, hogy az iroda garantálja nekik a bejutást, míg, ha maguk próbálkoznának, akkor lehet, hogy napokig nem jutnának be az általuk választott nyelvű, s limitált létszámmal induló, spontán csoportokba."

 

Tehát röviden a lényeg: a hülye turista úgysem érti meg, miért kell az utazási irodának fizetni, mert azok olyan magasröptű dolgok, amiket egyszerű földi halandó föl nem foghat.

Ezért inkább az egyszerűség kedvéért azt mondják nekik, hogy ez a belépés ára, a többi nem a te dolgod.

Erre jön a gonosz látogatóközpont, amelyik elárulja, hogy valójában mennyibe is kerül a jegy. Skandalum!

Nem hamukázhatnak szegény utazási irodák tovább - amit persze csak és kizárólag a látogatók érdekében tették eddig is.

Meg kell a szívnek szakadni!

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: budapest turizmus múzeum országház lipótváros v. ker kossuth lajos tér

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr886467939

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szelid sunmalac 2014.07.02. 16:24:39

Az igazsag az, hogy a magyar lelek evek ota nem tudja felfogni mi is a szolgaltatas, es annak miert van ara. Erre a legjobb peldak az utazasi irodak. Peldaul nem erti, hogy miert kene tobbet fizetnie egy utazasi irodanak egy utazasi csomagert, mikor o is le tudja foglalni neten, mikozben azt tudatosan elfelejti, hogy az iroda felelossegre vonthato ha barmi felelosseg van, hogy kontingenseket vesznek es biztositott a hely repulon, szallodaban, hogy sokszor evtizedes kapcsolatokkal es ismeretekkel rendelkeznek es garantaljak a minoseget stb. A fent leirtakban sincs semmi fura. A turista varhat napokig, vagy garantalt belepes felarral. Ezt egy magyarnak, aki minden filleren sporol, sosem fogod tudni megmagyarazni, mert inkabb beslisszol, csak megsporoljon egy parizeres zsemlenyit.

Reggie 2014.07.02. 16:34:17

@Szelid sunmalac: Ja, meg ha becsodol, akkor maradhat kulfoldon, mert megsincs repjegy. Aztan sokra mesz az elvi felelossegvallalassal, ha nincs kin es mibol behajtani, raadasul mindezt kulfoldrol kell intezni.

Szelid sunmalac 2014.07.02. 16:45:30

@Reggie: Elviekben ilyen nem tortenhetne, mert ha torvenyesen mukodik egy utazasi iroda, akkor kell legyen akkora fedzete (torvenyben megszabott), amibol mindig, minden korulmenyek kozt vissza tudja hozni az utasokat. Ha visszaolvasod az akkor torteneseket, igen sokmindenki mulasztottt azokban az ugyekben.

iusvakandi 2014.07.02. 16:50:16

persze a látogatóközpont elfeleti kiépiteni a jegy terjesztést, meg persze magasról tesz arra, hogy más szervezi neki a látogatót és ezért illik a szervezőnek jutalékot adni. Teszi ezt mert ostoba. Amikor aztán nyugatról hazatérve csodálkozik hogy Ausztriában Svájcban miért lehet pl sibérletet venni a szálláshelyen, vagy miért éri meg pl a kedvezménykártyák kibocsátása? Ja, mert ott felfogják, hogy akkor lesz látogató ha tényleg az ő érdekében történik minden. Hol vagyunk még ettől... Uramisten!

iusvakandi 2014.07.02. 16:52:59

@Reggie: több milliós biztositékot kell előzőleg letennie ha törvénytisztelő utazási irodáról van szó. Persze ezek általában nem a legolcsóbbak. A legolcsóbb, ami aztán ha becsődöl akkor derül ki mégsem az volt a legolcsóbb.... A probléma az hogy a hatóságok baszogatási hatásköre a regisztrált és rendes irodákra terjed ki , akik swarcban nyomják, azokat még akkor sem basztatják, ha kifejezetten bejelentést kapnak!

Szúnyog 2014.07.02. 17:04:19

Na, Zubreczki Dávidnak sincs fingja se a turizmus működéséről.
De nincs egyedül ezzel Budapesten. Kezet foghat azokkal, akik kiirtották a belvárosi buszparkolót, hogy senki által nem használt bicikliutat tegyenek a helyére a kerékagyú sovinizmus keretében.
Egyébként teljesen alap, hogy az értékesítő jutalékot kap, majd ajánlanak mást a szervezetten beutazóknak.

ehpkb5 2014.07.02. 17:05:57

kedves urbanista, ezt most nagyon benézted...

még ha nem is a turizmusban dolgoznék, akkor is azonnal beugrana nagyjából pont, amit szelid sunmalac írt

de mivel a turizmusban dolgozom, e felett még azt is meg tudom neked mondani, hogy valóban egyre inkább probléma, hogy a turisták nem 'érik fel ésszel', hogy az iroda szervezőmunkája bizony pénzbe kerül

sőtmitöbb azt is elmondhatom neked, hogy a parlament a július 1-től érvényes áremelésről csak június elején tájékoztatta a partnereit - és hogy meglepő módon a foglalási oldalon a júliusi dátumokat pont ez után nyitották meg... pont leszarva, hogy az irodák rengeteg látogatást már jóval előtte eladtak, persze a régi áron - ami a 20%-os emelést tekintve elég szívás egy olyan szektorban, ami átlagosan 10-12%-os (adózás előtti) haszonkulccsal dolgozik

szóval egy mea culpa most nem ártana...

Shutimanó 2014.07.02. 17:07:03

@Szelid sunmalac:
Értő olvasás a barátod.
"akkor lehet, hogy napokig nem jutnának be az általuk választott nyelvű"
TEHÁT például NÉMET nyelvű idegenvezetésre. TEHÁT a külföldivel kerül konfliktusba, aki parizeres zsemlényit akar spórolni. TEHÁT amit írtál, az egy hatalmas marhaság. TEHÁT.

ehpkb5 2014.07.02. 17:09:25

@Shutimanó: szövegértelmezésből egyes - sunmalac általában a magyarokról, konkretice a bloggerről írt

kakukkboy 2014.07.02. 17:13:20

Ki a túrót érdekel a mindenkit lenyúló orbániáda. Utazásszervezők 1*űen írják le: "Orbán Lázár őket is extra lenyúlja. Amennyiben be akarnak kukkantani, vagy kivárják sorukat a háháház előtt, vagy kifizetik előre a csoportszervezés felárát, a helyszínen pedig a teljes belépti díjat. Ez a lazarizmus. Pusszantás!

Szelid sunmalac 2014.07.02. 17:14:41

@Shutimanó: Draga baratom. A lenyeg, hogy lehet, hogy nem jut be (magyarra minek menne), vagy bejut felarert. A nemetnek is feltunik az arkulonbseg es kerdore vonja az irodat. De hogy a magyar felhaborodik, mert mi az mar, hogy az iroda "nyereszkedni" akar a turistan, az tipikus.

Shutimanó 2014.07.02. 17:19:21

@Szelid sunmalac: A németnek is feltűnik, és fel fog háborodni, pont azért, mert tüchtig nép, akik nem szeretik, ha hülyének nézik őket. Ha a belépő ennyi, akkor ennyi, és nem több. Én ezt tapasztalatból írom, te meg a fotelből osztod a magyarokat.

telkoe 2014.07.02. 17:20:29

@ehpkb5: Most kivel van a problema?
1) A Parlamenttel, mert kiirja az arat,
2) Az ugyfellel mert "nem eri fel esszel" hogy micsoda fantasztikus szolgaltatast kap, vagy
3 A turisztikai szolgaltatoval, aki nem tudja megindokolni a szolgaltatasaert kert felarat.

Shutimanó 2014.07.02. 17:21:45

@ehpkb5: Leülhecc, szintén elégtelen. Sunmalac egy tipikus magyar, aki szidja a többi magyart. :D

hopptarisznyarák 2014.07.02. 17:22:18

itt senki nem szeret fizetni. Ezért kell "listaár" az autóalkatrészesnek.. Amit aztán mutogat neked az autószerelő.. Pedig féláron kapja meg az alkatrészt, de ugye annyi munkadíjat már nem fizetnél neki. És mindennel így van ez. Az építőiparban melózom. Ott is muszáj nagy anyagköltséget hazudni. Na de jó tudni, hogy a turisták is így működnek.

Szelid sunmalac 2014.07.02. 17:27:53

@Shutimanó: Hat ezt rohadtul benezted! 1: dolgoztam az MT Zrt. muncheni es frankfurti kirendeltsegein. 2. Dolgoztam nemet es svajci utazasi irodaban 3. Volt sajat utazasi irodank
4. Ebbol van diplomam 5. Nemetorszagban elek egy ideje

Van egyeb kerdesed surmokam?

A kiirt ar egy dolog, jutalekot szoktak fizetni az irodaknak, hogy csoportosan viszi oda a turistakat szervezett programok kereteben.

ehpkb5 2014.07.02. 17:28:09

@telkoe:
1. Ezzel semmibaj
2. Ez a modern, megoldommagamokosba-mentalitás, ez van, ezt kell szeretni
3. Tökéletesen meg tudom indokolni, eddig minden vendégünk megértette

Szúnyog 2014.07.02. 17:28:27

@telkoe:
A Parlamenttel, mert nem ad jutalékot az értékesítésért.
Az utasokkal, mert azt hiszik, más szívességből él, amikor ingyen megszervezi neki a fix időpontot, a bejutást.
A szolgáltató dolgozik, mi a fenét kéne megindokolnia? (Rólad ír Sünmalac?)

kpityu2 2014.07.02. 17:38:27

@Szelid sunmalac: Elviekben én is hajlandó vagyok többet fizetni... :P

telkoe 2014.07.02. 17:40:07

@Szúnyog:
1) A PArlamentnek a jelek szerint van eleg vendege, nincs az utazasszervezokre szorulva, ezert nekik mindegy hogy ki veszi meg a jegyet.
2) Az ugyfel szidasa altalaban a dilettans amator szolgaltato jellemzoje.
3) lasd 2) Az arcocska mar igen jol fejlett arrol hogy masnak mit hogyan kellene csinalni hogy nektek jo legyen. Most ki kellene probalni, hogy ne masnak akarjatok eloadni hogy mit kellene csinalnia....

♔bаtyu♔ 2014.07.02. 17:43:06

@Szelid sunmalac: Értelmetlen magyarozni, a legtöbb reklamáló ugyanis elhiheted, "izraeli" lesz.

A magyar az eddig sem turistairodával ment.

Szúnyog 2014.07.02. 17:46:49

@telkoe: Nekem jó legyen? Életemben nem vettem jegyet a Parlamentbe.
Szűk az agyad. Nem érted, az nem úgy van, hogy amikor arra jár egy csoport, akkor bemegy. Csak akkor tud bemenni, ha azt előre leszervezi valaki.
Te olyan vagy, aki megcsinálja maga, okosba, aztán nagyon fel van háborodva, ha nem jött össze.

telkoe 2014.07.02. 18:01:30

@Szúnyog: Ha valaki ugy ertekesit, hogy nem tudja megindokolni az ugyfelnek hogy miert annyi amit ker az dilettans amator. A balfaszsagon sajnos nem segit, hogy elkezdesz arcoskodni hogy szerinted kinek szuk az agya.

laji 2014.07.02. 18:02:37

@telkoe: teljesen jogos az észrevétel! A fő gond nem a turistával van, hanem az irodával, aki nem tudja lekommunikálni a vendégnek, hogy milyen értéket hoz létre ezzel. Mert mondhatja pl. az iroda, hogy "x" Ft a belépő ide, "y" Ft a belépő oda és "z" Ft a kíséret/segítség/biztonság/információ/potenciális trouble shooting vagy bármi. Ha ezt nem értékelik "z"-re a turisták, akkor az átbaszás...

Sajnos a gyakorlatban nem látom érvényesülni, hogy a fene nagy tapasztalat, kapcsolati háló és más birtokában a legjobb helyett választják a csoportoknak, hanem a túlárazott, pocsék ár/érték arányt képviselő helyekre viszik őket, és nem csak a turistákat verik át a jegy árával, de még vissza is kapnak a kiválasztott szolgáltatótól. A parlament viszont akkora vonzerővel rendelkezik, hogy oda mindenképp el akarnak menni, így az leszarja az átverős turisztikai "szolgáltatókat"

Szúnyog 2014.07.02. 18:05:09

@laji: jaj, te is sokat értesz ehhez. Láttál már valaha előre leszervezett, csoportos programot? Úgy tűnik, nem.

xGéza 2014.07.02. 18:05:48

mindenütt a világon vannak idegenforgalmi attrakciók, akik kedvezményekkel csábítják az utazási irodákat, hogy szervezzenek hozzájuk túristákat, és vannak, akik nem. Úgy látszik, a parlament megél e nélkül.

Egy iroda viszont jellemzően nem jegyet ad el, hanem vagy egy csoport teljes budapesti programját leszervezi, vagy egyénileg érkezetteknek egész napos programot kínál. Hogy a csomagon belül mennyi 1-1 belépő ára, az úgysem transzparens.

Ha nekem lenne utazási irodám, akkor csak jegyeladással olyan helyre, ahol nem kapok jutalékot, inkább nem foglalkoznék.

Zubreczki Dávid · http://instagram.com/zubreczkidavid 2014.07.02. 18:12:34

@Szelid sunmalac: @ehpkb5: amiket leírtok ebben a két kommentben, azokat nem is kérdőjelezi meg a poszt. ez nem arról szól, hogy ezekre a plusz szolgáltatásokra nincs szükség, vagy hogy ezek nem kerülnek pénzbe. miért kellene bocsánatot kérnem?

@Szúnyog: ezt megindokolhatnád. és légyszi idézettel, kösz

Szúnyog 2014.07.02. 18:18:59

@Zubreczki Dávid: Ennyire nem érted? Idézetnek ott a bejegyzésed.

telkoe 2014.07.02. 18:22:24

@laji: Kb erre gondoltam en is. Utazaszervezoek megmaradtak a modellnel hogy lehetoleg ne tudjon semmit az ugyfel, ha meg nem erti meg mit is kap toluk akkor szukagyu.

bioLarzen 2014.07.02. 19:10:07

Húbazz, a színvonal, ami ebben a kommentfolyamban terjeng... Ráadásul egy olyan témában, aki vélhetően szinte senkit sem érint személyesen...

Szelid sunmalac 2014.07.02. 19:19:29

@Zubreczki Dávid: David! Nem mondtam, hogy bocsanatot kell kerned. Csak kicsit mashogy fest a helyzet, ha jobban belelatsz miert is irtak, mint ahogy laikuskent tunhet, es bizony erdemes tobb szemszogbol is megvizsgalni. Ugyanis ha vannak is egyes irodak, akik lehuzzak a vendeget, a legtobb helyen, ahol vendegekbol elnek es van egy kicsi kis sutnivalojuk is, azok nem huzzak le, foleg nem ennyire latvanyosan.

Szelid sunmalac 2014.07.02. 19:30:19

@Zubreczki Dávid: Egyebkent nem is errol szolt a mondanivalom, hanem errol a csapnivalo magyar hozzaallasrol, amit az eddigi evek alakitottak ki az emberekben. Mert nem az emberek a hibasak, hogy 10 forintot is inkabb megsporol leszarva, hogy mi munka van a tiz forint mogott, hanem az hogy szegenyek, hogy a nagy reszuk csak almodhat nyaralasrol (akar belfoldon is), es ezert ott sporol, ahol tud, csak legalabb menni tudjon. Tudod hogy mukodik Svajcban a dolog? Egy kis faluban van ket kocsma. Rendelet szabalyozza, hogy nem lehet tobb, mint ahogy fodraszbol sem lehet, csak egy, kulonben a ketto kozul az egyik tonkremenne. A kocsmakba felvaltva jarnak az emberek, hol egyikba, hol masikba, sot! a kocsma tulajdonos is eljarnak egymashoz, hogy a masik is meg tudjon elni. Nalunk meg ha azt latja, hogy egy szazassal tobbet ker barmiert a szolgaltato, akkor inkabb "elintezi" maga, csak megsporolja a szazast. Errol beszelek.

Pierr Kardán 2014.07.02. 19:42:23

@Szelid sunmalac:
"1: dolgoztam az MT Zrt. muncheni es frankfurti kirendeltsegein.
2. Dolgoztam nemet es svajci utazasi irodaban 3. Volt sajat utazasi irodank
4. Ebbol van diplomam
5. Nemetorszagban elek egy ideje"

Na ezt már nem hagyhatom szó nélkül...

Voltál már Kairóban a piramisoknál (tudod, egy b.szott széles folyónál lévő b.aszott nagy város mellett b.szott fura módon egymásra rakott kőkockák)? Na, ott hogyan megy ez szerinted?

Na úgy, hogy odavisz téged az utazási iroda busza, aztán ott helyben te a kis kezedben lévő egyiptomi fontért megveszed a pénztárban a belépőt és bemégy. Nem veheti meg az utazási iroda a tőled lehúzott euróért, hanem szigorúan te veszed meg magadnak!

Persze az csak egy arab ország egy szóra sem érdemes ócska (3000 éves) látnivalója, hol van az a magyar Országházhoz és a magyar viszonyokhoz...

Mi van a magyar Országháznál. Nincs jegy a pénztárban, ezzel szemben a csoportok folyamatosan mennek be. Hogyan lehet ez? Hát csakis úgy, hogy az utazási irodák felvásárolják a jegyeket, biztosítva ezzel azt, hogy aki nem akar várni, az velük menjen. Így aztán tényleg komoly hozzáadott értéket tudnak nyújtani a magyar utazási irodák :-(

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2014.07.02. 19:54:14

szerintem ez most mellément. a színházi és koncertszervezésben is teljesen megszokott, hogy az utazási illetve a jegyirodák nem a vételárból kapnak jutalékot, hanem kezelési költséget számítanak fel.
ez a szakma nem hobbiblogolás, hanem üzlet.

gittaki 2014.07.02. 20:18:09

Persze, hogy nem érik fel ésszel. A múlt héten jártam épp a nyitás napján a Parlamentben, akkor adták át a "Látogatóközpontot". A hülyéje a fenti képen látható forgóajtót kézzel tolta végig, nem jutott el a tudatukig, hogy nem kéne hozzáérni..(Ja, franciák voltak)

thoma24 2014.07.02. 20:24:43

@Reggie: mert ha saját magad foglalsz repülőjegyet, akkor az adott légitársaság nem mehet csődbe, és rekedhetsz kint? dehogynem...

Csii 2014.07.02. 20:48:22

@Szelid sunmalac:
" az iroda felelossegre vonthato ha barmi felelosseg van"

Ez jol hangzik, kar, hogy KAMU.
A valosagban nem mukodik az esetek tobb, mint 99%-aban.

monddazigazatmar 2014.07.02. 20:52:53

@Pierr Kardán: Aham. Oszt ott bent olvasgatod a hieroglifákat, vagy mi a toszt csinálsz? Mert arabul nem tudsz, ugye? Vagy befizeted az x. összeget, hogy bemehessen a magyar idegenvezető, plusz dobsz neki egy kis baksist, hogy dumál 2-3 órát a régi szarokról?
Ja, nem, hiszen az idegenvezető árát+a belépőjét befizetted akkor amikor befizettél az útra, ugye?
Akkor?
Ha már annyira Egyiptomnál tartasz. Bemész a városba, és minden fakultatív programot fele annyiért találsz, mint amennyiért a magyar utazási iroda biztosítja. Ja, csak a magyar iroda biztosít egy magyar nyelvű vezetőt, aki pofázik órákon át, és esetleg segít, ha van valami gondod.

Yogi 2014.07.02. 20:54:52

@telkoe: A 3. pontra reagálnék: 1. buszozás a parlamenthez, majd busz el a picsába, mert nem tud a belvárosban megállni (thx: Rogán), csoportvezető a buszhoz (munkadíj), parkolás a busznak, mert már mindenhol kell fizetni. Arról már nem is beszélve, hogy nem mindig angol-német gulash turisták vannak, a parlamenti fordítás szart sem ér, kell normális tolmács.. folytassam még nagyokos?

HoldViola · http://fiamma.blog.hu/ 2014.07.02. 22:00:20

Nem igaz már, hogy nincs arra valami fogyasztóvédelmi szabály, hogy az utazásszervező köteles a szolgáltatása ellenértékének összetevőit tételesen ismertetni az igénybe vevő ügyfelével... Szerintem van is, de holnap esküszöm utánanézek pontosan, mert a f* kivan. Közröhej egyébként, hogy persze hibás a parlament, meg hibás a turista, mert ez az ország ilyen, másra kell mutogatni mindig.

Németh András 2014.07.02. 23:03:21

Komolyan olyanok szerveznek turistacsoportok részére programokat akit totál lenézik a turistát és fikázzák hogy mennyire ostobák...

Hát az ilyen ember menjen el és dolgozzon olyan szakmában ahol nem találkozik emberekkel, vagy tanulja meg kezelni a problémát és jöjjön rá hogy ő azért kapja a fizetését hogy az a sok buta turista elégedett legyen és nem azért hogy azt higgye hogy mindenki hülye és csak ő a helikopter...

Gyűrött Papír 2014.07.02. 23:16:07

Én ezt nem értem. Nekem azzal semmi bajom nem lenne, ha egy utazási iroda +x%-ért cserében biztosít, hogy az ott töltött időmben bizton eljutok valahova.
Párizsban rohadt szar volt, hogy azon vekeng az ember, hogy bejut-e az Eiffel toronyba, vagy le lesz zárva. Fél szerencsémre csak a tetejére nem lehetett felmenni _aznap_, előtte és utána igen :(
Ja és a Thalys-ra a jegyet 4 hónappal korábban megvettem, tehát nem dönthettem el, hogy mikor megyek...
Szóval ez szerintem tök fair, aki az itt tartozkodásának idejét lutrira akarja fordítani, hát tegye.

kergebab 2014.07.02. 23:39:30

Ebben az esetben aláírom, van munkája az utazási irodának, de egy szállásfoglalással nem bibelődik többet, mint a turista: Kaptam ajándékba utazási iroda utalványt. Ki is néztem magamnak egy szállást az utazási iroda honlapján, 2 éjszaka, 2 fő, reggeli vacsora (utóbbi felárért) 50.400Ft. (Utazást magam oldom meg kocsival) Kiváncsiságból, ugyanerre a 2 éjszakára, ugyanazt a szobát, szintén vacsorával megnéztem szálloda honlapján is, ott 38.200Ft-ra jött ki. 12.200Ft-ba kerül a szállásfoglalási művelet? Vagy így biztos, h lesz szobám, ha én foglalom, akkor meg nem? Ezt magyarázza el nekem vki, és mondhatjátok h tipikus magyar, bár 12.000Ft-ból nem csak egy párizsis zsemle jön ki...

samot 2014.07.02. 23:43:22

Az alapoknàl maradva!Komoly utazàsi irodàknàl leirva mivan a csomagban,aztàn a többi a FAKULTATIV szo alatt az Orszàghàz csop.làtogatàsa àrral együtt!
Eldöntheti mindenki,hogy kell ennyiért vagy sem!Ahogy a kommentekböl làtom az igény hiànyzik egy jo utazàsi iroda irànt,ahol korektül levan irva minden!

samot 2014.07.02. 23:47:46

@kergebab: Gondolod,hogy pl.-ul a "Szàllàs.hu"nemfizet a TV reklàmért? Na làtod màr meg is van a különbözet!

dr Smittpálelnökúr 2014.07.02. 23:50:39

Én bejartam Európát kb fele áron, mintha utazási irodával mentem volna.

És igen, volt, ahova nem jutottam be, de pont leszartam ezt.
Menjen irodával az, akinek túl sok a pénze, vagy lusta szervezni.

Az iroda haszna helyett én inkább osztrigat ettem a penzembol.

Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe 2014.07.03. 00:05:37

@kergebab: "Ezt magyarázza el nekem vki, és mondhatjátok h tipikus magyar, bár 12.000Ft-ból nem csak egy párizsis zsemle jön ki... "

parizeres zsömléről volt szo!

Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe 2014.07.03. 00:07:18

@Pierr Kardán: erdekes hasonlat...
valoszinuleg a piramisoknal mar nagyon balkani volt a hangulat es ezert kellett megfekezni, pont mint itt is :)))

otgorbebogre 2014.07.03. 02:26:53

1. en eddig barmikor foszezonban kulfoldi ismeroseimmel csont es varakozas nelkul bejutottam a Parlamentbe olyan nyelvu idegenvezetesre amit akartam.
2. kulfoldon volt olyan hogy felarat fizettem utert amikor szoritott az ido. mindig szepen ki volt irva- jegyar enny, szallitasi- szervezesi koltseg ennyi (india vietnam ilyen helyek veletlenul se tessek nyugati orszagokra gondolni.) erdekes modon minden befizeto nyugati turista megertette hogy mit fizet (ha volt idom itt is mentem tura nelkul az is mukodik csak nem biztos).
3. amit az utazasi irodak csinalnak az valoban atvagas. irjak ki hogy mi mennyi aztan ha a turistaknak nem tetszik probalkozzanak maguk. ha VALOBAN nem lehet bejutni a valasztott nyelven es idoben amikor akarnak, ott fognak masnap reggel sorban allni es fizetni a tisztan kiirt felarat, ez minden mas orszagban mukodik, ha itt nincs suskus akkor itt miert nem???

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2014.07.03. 03:08:51

2 hete voltam otthon, amerikai feleseggelm siman meglaptam a neprazjzi muzeumban 10 ora korul a jegyet 12 orara angol idegenvezetessel
az angol kicsit fura volt, de forditottam a nejemnek:)

Ibn al-Haiszam 2014.07.03. 07:08:07

Egy dolgot áruljanak már el nekem, legyenek szivesek a kedves szakértők: hogy a csudába tudja garantálni egy akármilyen utazási iroda teljesen szabályosan azt, hogy az ő csoportja garantáltan bejuthat, ha semmiféle szerződést nem kötöttek a látogatóközpontot működtetővel? Miből keletkezik az a bizonyos hozzáadott érték?

És ne az általános hotelfoglalásos sztorikat tessék felhozni (ott ógyis az Expedia rendszerében foglalnak, ami meg a földi halandónak is elérhető), hanem a konkrét esetről tessék beszélni!

2014.07.03. 07:35:36

Úgy általában a szolgáltatásokkal csak az bajom, hogy nem megbízható viszont drága. Utazási iroda - nem hoz vissza, gumis - összegányolja a felnit, étterem - sertés húst színez marhára stb. Nem csodálom, hogy senki nem akar fizetni ezekért egy vagyont. Nem létezik szolgáltatás, csak pénzlenyúlás!

Jóléti Dán Kekszesdoboz 2014.07.03. 08:03:52

további jó modoroskodást ti külföldről mindent jobban tudó ékezet nélküli manírbárók

fapadosrepules 2014.07.03. 08:11:30

Az utazási iroda a legtöbb esetben csak egy kikerülendő drágító és a bizonytalanságot növelő tényező. Előbbi egyértelmü. Utóbbi pedig azért, mert ha csődbe megy, elszúrt valamit, akkor a reptéren a check innél vagy a szálláshelyen kerülsz kellemetlen helyzetbe, amikor kiderül, hogy nincs kifizetve a dolog vagy más lett foglalva.
Ha a szálláshely/légitársaság megy csődbe, akkor sem jutsz előrébb azáltal, hogy irodánál foglaltál, mert az apróbetű rendszerint kizárja a felelősségüket.
Céges utunk volt tavaly, amikor a szálláshelyre érve, sehogy nem találták a foglalásunkat, a kinyomtatott visszaigazolás alapján sem. A recepcióssal átnéztük az aznap érkező vendégek listáját, de nem találtunk semmi hozzánk hasonlót. Hosszas telefonálgatások után derült ki, hogy a hülye marha utazási irodás a saját nevére foglalta le a nekünk szánt szobát. És ez az egyik legnagyobb irodával volt...

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2014.07.03. 08:23:26

És arról szól a fáma, hogy az utazási iroda kinek és mennyit fizet, hogy akkor és olyan nyelvű idegenvezetés legyen a saját kuncsaftjainak, amilyet a t. utas parancsol?

Zubreczki Dávid · http://instagram.com/zubreczkidavid 2014.07.03. 08:45:24

@Szelid sunmalac: kettőtöknek válaszoltam egy kommentben, te tényleg nem kértél bocsánatkérést tőlem - ezért viszont bocsánat :D

pherekydes 2014.07.03. 08:55:49

@Szúnyog: Nem láttam még olyan kerékpárutat Budapesten, főleg a belvárosban, amit nemhogy ne használt volna senki, de ne lenne "tele"...
De persze a belváros=buszparkoló.

pherekydes 2014.07.03. 09:00:37

@Szúnyog: Az úgy néz ki, hogy aki arra jár, az bemehet. Bizonyos időpontokban indulnak bizonyos nyelveken csoportok. Minden nap. Ha nem akkor indul, akkor várhat. Nem olyan nehéz. www.programturizmus.hu/tdestination-parlament-latogatas.html
Bár biztos könnyebb lenne, ha a Kossuth tér helyére egy buszparkolót épitenének, s csak ki kellene szállni belőle..

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2014.07.03. 09:03:25

Ennyi erővel a neten belépőjegyeket, koncertjegyeket áruló oldalak is panaszkodhatnak, mert náluk is 200-300 forinttal drágábbak a jegyek és a vásárlónak még ki is kell nyomtatnia a visszaigazolást.

kérődzőgiliszta 2014.07.03. 09:12:02

Az lenne a korrekt, ha mindenki helyben ugyanannyiért venné a jegyet, plusz külön fizetne ha valakitől vezetést kér.
Ezzel szemben kis magyar mutyi folyik, amitől egy jóérzésű embernek hányni támad kedve!
Ráadásul egy egyszerűen megoldható kérdésről van szó, amely megoldás kulcsa a Parlament kezében van/lenne.

telkoe 2014.07.03. 09:34:08

@Yogi: Folytasd nagyokos.
Most jonne az a resz, hogy mi az akadalya annak, hogy a nagyokos utazaszervezo leirja mindezt az ugyfelenek + belepodij es
es ne valami fantazia belepodijjal hulyitse aztan picsogjon azon ha a bejaratnal rajon az ugyfel a kis trukkre.

P1sty 2014.07.03. 10:36:59

@Szelid sunmalac: Ojaj, mintha ezzel próbálkoztunk már volna, csak a kocsmát "szövetkezi italboltnak", a boltot "ÁFÉSZ"-nak, a papír-írószert ÁPISZ-nak hívták, stb. stb., és mintha nem lett volna működőképes világ.

P1sty 2014.07.03. 10:52:53

@hopptarisznyarák: Szerintem meg teljesen érthető, gondold el a németet / angolt:
megnézi a Parlament honlapján, belépő: 4000 Ft , akkor gondolom a jó magyar utazásszervező elérakja, hogy 6000 Ft. Majd amikor a német / angol megkérdezi, hogy ugyan mi került + 2000 forintba, akkor jön a szokásos magyaros válasz, hogy ahhoz neki semmi köze, és különben is ne ugasson bele, ez nem az ő dolga. (Lásd a fentebbi kommentelőket.)

Mert ugya úgy kiírva, hogy 4000 Ft + 2000 Ft adminisztrációs költség, elég ciki lenne, hiszen az emberben joggal merülne föl, hogy mi kerül ennyiben egy eleresztett telefonon és félrakatott 30-40 biztos jegyen.

oszt jónapot 2014.07.03. 11:03:52

@samot: És azt el tudod nekem árulni, hogy mi az a plusz szolgáltatás, ami miatt nem kéne leszarnom, hogy a szállás.hu-nak milyen költségei vannak?

kvadrillio 2014.07.03. 11:15:59

@oszt jónapot: EJJJJJJ----EJJJJJ-.....TE MINDIG PRODUKÁLOD MAGAD !!!!!!!!!!! NEMŰKŐNEHHH...NEMKŐNEHHHHHHH ...:o))))))))ALFŐMÉRNÖK-TÖKFŐMÉRNÖK ! :o)

oszt jónapot 2014.07.03. 11:16:53

@kvadrillio: mivan, te már délelőtt részeg vagy?

daito 2014.07.03. 13:41:13

A világ minden normális (látnivaló) helyén, a helyszínen megvett jegy a legdrágább. Az előre, csoportosan, partner által eladott, meg a mittomén milyen kedvezményrendszerben eladott jegy mindig, mindenhol: olcsóbb.

Mert mondjuk erről szól az üzleti logika.

Csak ez Magyarországon nem működőképes elmélet mostanság. :-)))

Mondjuk, ilyen elb.sz.tt idegenforgalmú városban és országban, már ezen sem csodálkozom. :-)

Egyébként: Kairóban nincs piramis, legalábbis, ahová turistát vinnének. Gondolom a Kheopsz lesz az, mivel az a fő látványosság. Az Giza; bár közel van Kairóhoz, de nem Kairó része, hanem max. "Nagy-Kairó"-é; de az igazi Kairótól kb. 20 km-re van. (Úgy is hívják, hogy "gízai nagy piramis".)
S ha felidézem, mikor ott jártam, hát én ööö 1 darab jegyet nem vettem, csúnya is lett volna; voltunk vagy ezren, szerintem ma is ott ülnék sitten, mert agyonvertem volna 4-5 orosz turistát unalmamban. Volt az utazási iroda által biztosított guide, meg Mahmoud; és biztos, hogy nem vettünk semmilyen jegyet, arra emlékeznék. Ez azóta változhatott; talán Petrában, Jordániában már így ment; de szerintem ott sem mi vettünk jegyet; csak elmondta az akkori guide, hogy nincs kedvezmény. Vagy valami hasonló.

monddazigazatmar 2014.07.03. 14:43:55

@oszt jónapot: "És azt el tudod nekem árulni, hogy mi az a plusz szolgáltatás, ami miatt nem kéne leszarnom, hogy a szállás.hu-nak milyen költségei vannak?"

Mondjuk az, hogy egyáltalán megtalálod azt a nyomorult szállást.
Mert ugye te nem a Katica Panzióba akarsz menni, hanem július 20-27ig a Balatonhoz. Ezért felmész a szállás.hu-ra, ami kikeresi neked, hogy adott időpontban melyik szállásokon van szabad hely, kényelmileg mi felel meg neked, hova viheted a macskád. Ez a plusz szolgáltatás amit kapsz, viszont nagy ravaszul nem fizetsz meg, mert felhívod a Katica Panziót, aztán lefoglalod.
Hát, ez kb. akkora parasztság, mint a buszon lógni, mondván, hogy úgyis arra megy nélküled is.
Ha túl sok lesz a hozzád hasonló fillérbaszó, akkor a szállás.hu szépen bezár, te meg mehetsz Aligára kurjongatni az utcákban, hogy hol van zimmerfrei.

Deszkás 2014.07.03. 14:44:17

@Szúnyog: Ne haragudj, de a belvárosban semmi keresnivalója a buszparkolóknak! Járjanak tömegközlekedéssel, ahogy én Rómában. Baromi gáz, hogy a Bazilikánál 2 sávot is elfoglaltak néha. A buszok és nem lehetett normálisan közlekedni.

monddazigazatmar 2014.07.03. 14:48:52

@P1sty: Mi kerűl annyiba?
Hát mondjuk a turista seggét odabuszoztatni, aztán meg vissza a hotelhez. Nyelvi idegenvezető. Hogy nem kell sorban állni.

Csii 2014.07.03. 17:41:35

@monddazigazatmar:
"Ja, csak a magyar iroda biztosít egy magyar nyelvű vezetőt, aki pofázik órákon át, és esetleg segít, ha van valami gondod."

Ezt mar ismerjuk, az a baj.

1. A valoban erdeklodo magyarok tudnak angolul altalaban, igy nem szorulnak magyar vezetore
2. A magyar vezetok - mondom ezt ugy, hogy van tapasztalatom, tobbszori is - hulyek, ostobasagokat mondanak, tortenelmileg nem helytallo a szoveguk. Csak laikus ezeket nem tudja, ezert mindegy szinte, hogy mit mondanak. Aki viszont tanult tortenelmet, akar csak kozepiskolas szinten, az mar eszreveheti. Akit meg meg jobban erdekel, az meg a fejet fogja sokszor, mennyi suletlenseget hordanak ossze a magyarok.

P1sty 2014.07.03. 17:41:38

@monddazigazatmar: Akkor sem értem, ebben az esetben valahogy így hangozhat normális esetben a hirdetés:
"Parlamenti látogatás : 6000 Ft, amely magában foglalja az oda-vissza utat és a várakozás nélküli beléptetést", és ebben az esetben máris világosan látható, hogy a 4000 forintos jegyhez mit tesz hozzá a szervező.
Szóval miért bántja az egyesek szemét, hogy ki van rakva, pontosan mennyibe kerül a jegy?

monddazigazatmar 2014.07.03. 17:55:36

@Csii: " A valoban erdeklodo magyarok tudnak angolul altalaban,"
A nagy szart. A magyarok általában nem tudnak nyelveket, ne abból indulj ki, hogy az osztálytársaid mennyire tudnak. Vagy gondolják, hogy tudnak. Egyébként lehet attól érdeklődő valaki, hogy mondjuk németül tud, meg franciául? Oroszul? Vagy azok ne is menjenek a piramisokhoz? Ja, arról meg ne is beszéljünk, hogy mondjuk a helyi arab idegenvezető sem az irodalmi angolt beszéli, esetleg még egy anyanyelvi sem érti rendesen az akcentusát.

Az általánosításaid meg hülyeségek. Mint minden szakmában van jó, és van rosszul dolgozó, ritka primitív hozzáállás, hogy a magyar idegenvezető ilyen meg olyan. Miért, a holland milyen? A svéd? Az orosz?
Egyébként pedig az idegenvezetésnek nem az a lényege, hogy pontos történelmi esszéket vágjon a nyaralók arcába, hanem az, hogy szórakoztatóan elmondja, hogy mégis mit látnak. Szeretem az ilyen okos utitársakat, akik dünnyögnek az orruk alá, meg okoskodnak, hogy X csata a ie. 834 vagy 843 ban volt. Senkit nem érdekel.
A legfontosabb amit tudnia kell az idegenvezetőnek, hogy hol van wc

monddazigazatmar 2014.07.03. 18:11:19

@P1sty: Két dolog lehet. Az egyik, hogy a prospektusban van ilyen pont, hogy "parlament látogatás fakultatív program - 6000 Ft, mely tartalmazza a belépőt, stb..." Gondolom ez világos, senki nem fog durrogni
A másik, hogy a túrán belül lehet választani, hogy a csoport fele szabadprogram, vagy parlament. És ott nem tudja leírni, hogy a parlamenti belépés megszervezése+soron kívüli bejutás+ akármi, hanem csak azt mondja, hogy 6 rongy.
Az idegenvezetőnek meg elég nehéz ciki, hogy a plusz kétezerért ő ott dolgozik, idegenvezet, nem pedig a sarki presszóban várja őket.

HoldViola · http://fiamma.blog.hu/ 2014.07.03. 19:32:13

@HoldViola: kíváncsi voltam, megnéztem, és ha jót találtam, tényleg van erre előírás. Az utazási szerződésről szóló 281/2008 (XI.28.) Kormányrendelet 4. § + 13-15. §-ai a relevánsak szerintem, különösen a 13. § (1) bekezdés d) pontja, miszerint az utazásszervező által értékesített utazási csomagra, a részvételi díjra és az utazási szerződés feltételeire vonatkozóan az utas rendelkezésére bocsátott tájékoztatónak (a továbbiakban: programfüzet) egyértelműen és pontosan tartalmaznia kell a részvételi díj forintban meghatározott összegét és azt, hogy ez mely részszolgáltatásokra nyújt fedezetet. Szerintem ez alapján nehogy már még az utazásszervező pampogjon, ha pontatlan információkat közöl megsértve a jogszabályt és ezért jogosan értetlenek a turisták.

ehpkb5 2014.07.04. 10:19:04

http://turizmus.com/fokusz/az-utazasi-irodak-verik-at-a-turistat-az-urbanistablog-ezt-feltetelezi-1123404?utm_source=http%3A%2F%2Fturizmus.com%2F&utm_medium=email&utm_campaign=P%C3%A9rr%C5%91l+startolhat+a+Wizz+Air%3F*Kultur%C3%A1lis+turizmus+f%C3%B3rum*Meg%C3%BAjul%C3%B3+Accor+h%C5%B1s%C3%A9gprogram&utm_source=http%3A%2F%2Fturizmus.com%2F&utm_medium=email&utm_campaign=P%C3%A9rr%C5%91l+startolhat+a+Wizz+Air%3F*Kultur%C3%A1lis+turizmus+f%C3%B3rum*Meg%C3%BAjul%C3%B3+Accor+h%C5%B1s%C3%A9gprogram

ehpkb5 2014.07.04. 10:19:41

@ehpkb5: bocsánat, nem linkesít - csak hogy mindenki lássa, nem csak dávid

ehpkb5 2014.07.04. 10:23:03

@HoldViola: olvass figyelmesen, ez az utazási csomagra vonatkozik, amelynek definíciója pedig:

" Az a szolgáltatás, amely a személyszállítás, szállás és egyéb turisztikai szolgáltatások közül legalább kettőnek az előre meghatározott együttese, feltéve, hogy a kínált ár valamennyi szolgáltatás teljes ellenértékét együttesen tartalmazza és a szolgáltatás 24 óránál hosszabb időszakot érint, vagy éjszakai szállást is tartalmaz. "

a parlamenti belépő egyértelműen nem ez az eset. Te talán elvárod, hogy a boltban vett kenyérre rá legyen írva, az mennyi vetőmagot, traktorbenzint, amortizációt, agrártámogatást, élőmunkát, szállítást, tárolást, stb tartalmaz?

ehpkb5 2014.07.04. 10:23:40

@Zubreczki Dávid: oké, köszi, ez nekem új :)

Zubreczki Dávid · http://instagram.com/zubreczkidavid 2014.07.04. 10:25:45

@ehpkb5: egyébként a legmurisabb, hogy "megfogalmazták", ahogy írják, de nem küldték el :D

ehpkb5 2014.07.04. 10:28:34

jajj, a muiszról inkább ne beszéljünk... csúnyákat mondanék

ehpkb5 2014.07.04. 10:38:09

hadd korrigáljam magam: ez a reakció a szakmának címezve teljesen oké - csak a közvélemény felé való kommunikáció nem működik, ez van

HoldViola · http://fiamma.blog.hu/ 2014.07.04. 10:54:20

@ehpkb5: Akármilyen hihetetlen számodra, elolvastam, és szerintem ez éppen lefed szép számú olyan esetet, amikor szolgáltató által szervezett csoportos utazás keretében különféle programokat is szerveznek a turistáknak, mondjuk a Parlament megtekintése. A többire pedig ott van a többi fogyasztóvédelmi szabály; kétlem, hogy ne lenne előírás a részvételi díjban foglalt szolgáltatásokról szóló tételes tájékoztatásra.

Te azt írod, hogy "egyre inkább probléma, hogy a turisták nem 'érik fel ésszel', hogy az iroda szervezőmunkája bizony pénzbe kerül", hát szegények hogy is érjék fel ésszel, ha nincsenek tájékoztatva róla!

ehpkb5 2014.07.04. 11:11:50

@HoldViola: akkor még egyszer - a parlamenti látogatás önmagában értékesítve nem utazási csomag, így nem vonatkozik rá az általad idézett rendelet, bármi is a helyzet szerinted

a 'többi fogyasztóvédelmi szabály' meg elég tág fogalom, ha találsz olyat, ami idevág, örömmel megvitathatjuk

a "nem éri fel ésszel" pedig a posztból származik, nem tőlem - azért idéztem, mert arra a felvetésre reagáltam. ezt természetesen nem szó szerint kell érteni, de ha igény tartasz rá, akkor szakmázzunk

- a magyar beutaztató irodák keretszerződéseket kötnek a külföldi partnerirodákkal, amelyekben részletesen le van fektetve, hogy a szolgáltatások és azok ára mit tartalmaz

- a külföldi irodák (többek között) ez alapján állítják össze a saját, utasoknak (vagy még 1-2 szintnyi közvetítőnek) szánt szerződéseiket és utazási feltételeiket

Ezekben minden részletesen le van írva, pont az általad emlegetett szabályozás miatt - javaslom, hogy egyszer próbáld végigolvasni egy mezei egyiptomi charterúthoz tartozó teljes anyagot, amit az utas elvileg aláír és vállal, de vegyél ki rá fél nap szabit...

Csii 2014.07.04. 20:51:26

@monddazigazatmar:
"A legfontosabb amit tudnia kell az idegenvezetőnek, hogy hol van wc"

Amikor elkezdtem olvasni a hozzaszolasodat, gondolkodtam, hogy mi legyen a valasz, ugy hittem lesz legalabb 1000 karakter.
Most mar rajottam, hogy eleg egy nagy nevetes :D

postumus mumus 2016.02.05. 08:53:26

Én nem szarakodnék ezekkel. Nem kínálnám tovább ezt a jegyet, szerezzék be maguk. Majd rájönnek mi kerül 2000 forintba. Egyáltalán nem is reklámoznám azt a pöcegödröt menjenek oda a Fideszes seggnyalók. Úgyis azt hiszik övék az ország. Egyáltalán mi látnivaló van azon a trágyadombon?
süti beállítások módosítása