Hajléktalantüske - olvasói fotó / Nagy Ignác

Az összes valamire való brit újság, majd annak nyomán az egész magyar sajtó felhördült, hogy jaj kérem hajléktalantüskék vannak Londonban. Nem igazán értettem a hirtelen kiakadást. Ennyi erővel azt a szenzációt is megírhatták volna, hogy a narancsízű bubis üdítőkben nincs is narancs, a zsír pedig - döbbenet! - hizlal.

A hajléktalan-elhárító tüskék ugyanis egyáltalán nem új keletű dolgok. Az Urbanistán vagy négy éve mutattunk be egy csokorra való lefekvésgátló módszert, köztük a félelmetes New York-i tüskéket. Ezekhez képest a londoniak masszázspapucsnak tűnnek:

goldentriangle

spikefield

capitanfriends

Forrás: Brúnó

Az amcsi megoldások olyan félelmetesek, hogy egyszerre jut eszembe róluk egy haláltábor és egy középkori kínzókamra. Városképvédelemről beszélni az esetükben felesleges, mert ráadásul rém rondák is.

A dolog azonban annyira nem új keletű, hogy külön neve is van a technikának: "disciplinary architecture". Persze ide nem csak a lefekvéselhárítás tartozik, hanem mondjuk a deszkások távol tartása is, és nem csak ijesztő tüskékről van benne szó, hanem finomabb, helyenként szellemes megoldásokról is.

Ide tartoznak a hullámos ülőfelületű vagy a középen karfás padok, de a buszmegállók semmire se jó ülőkéi is, ahol a padot három fenékrácsra cserélték - hogy csak néhány Budapesten is megtalálható megoldást említsek. Itt van néhány további példa.

Anti-Homeless Bench and Trash Receptacle

Fotó:  flickr.com/auntylaurie 

Aztán van ugye az egészen primitív megoldás, amit San Franciscóban alkalmaztak, ahol egészen egyszerűen leszerelték az összes padot a városban: nincs pad, nincs probléma, pont.

Na de vissza a tüskékhez! Nem csak nyugaton, Londontól New Yorkig használják ezeket, hanem például Kínában is:

post_93343_20120703230705[1].jpg

Betontüskék Kantonban - fotó: kívül tágasabb blog

Sőt! Mint arra egy kedves olvasónk, Ignác felhívta a figyelmemet a leveléhez mellékelt képekkel: Budapesten is van ilyen. Igaz jóval szelídebb és stílusosabb formában - anyagában és formájában is illeszkedve az épülethez. Mégpedig az Erzsébet híd budai hídfőjénél. Itt van alant egy egész galéria róla, végig lehet kattintani:

Hogy helyesek-e ezek a "hajléktalanelhárító módszerek"? Mielőtt ítéletet mondunk, először a magának a "hajléktalanelhárításnak" a helyességét kellene megvizsgálni.

Lássunk néhány állítást, amelyekkel egyetértek, még ha elsőre ellentmondásosaknak is tűnnek:

 

  • Meggátolni, hogy valaki egy padra vagy a földre feküdjön nem lehet. Miért ne tehetném ezt, ha ehhez van kedvem. Ezt semmilyen szabály nem tiltja, nem is tilthatja.
  • Megtiltani, hogy egy otthontalan aludjon egy padon, kapualjban vagy aluljáróban mindezen felül embertelenség is. Senkitől nem vehetjük el ezt jogot, csak azért mert hajléktalan.
  • Ha az ott alvó ember összepiszkolja, szemeteli, hugyozza a köz tulajdonát, az vét a közösség szabályai ellen és büntetést érdemel. Senki sem tehet ilyet, arra hivatkozva, hogy ő hajléktalan.
  • Ha valaki a város közepén egy téren lomokat hord össze magának és azt a területet onnantól sajátjaként kezeli, az épp olyan arrogáns, közösségellenes és jogtalan kisajátítást végez, mint aki a böhöm terepjárójával áll be a park gyepére.

 

Oké, sarkos, provokatív, de ez van.

Ez az egész probléma olyasmi, mint amikor egyesek cigánybűnözésről beszélnek. Vannak ugyanis törvények, rendeletek és ezek be nem tartása büntetést érdemel, függetlenül attól, hogy az elkövető kék vagy zöld színű és hány füle van. Senkit sem ítélhetnek el - vagy menthetnek fel - a bőrszíne miatt.

Ugyanez igaz a hajléktalanokra. Ha valaki a padon alszik, behúzódik egy kapualjba, vagy egy aluljáróban próbálja átvészelni a hideget, az nem lehet bűn. Teljesen mindegy van-e ingatlana. Amúgy is leírhatatlan: mi számít vétségnek? 45°-ig még teljesen legálisan dőlhetek, utána szabályt sértek? A legszigorúbb városvédő vagy hivatalnok sem tilthatja ezt meg.

Ha viszont valaki szemetet hagy maga után - és egészen finoman fogalmaztam -, azt nem lehet megengedni és ebből a szempontból teljesen mindegy, hogy egy elegáns úr fine dining ételeket és drága italokat okádik-e kapum elé, vagy egy csóró pesti csavargó teszi le oda a névjegyét. Ezt nem lehet csinálni, ez büntetendő. Semmiféle jogvédő nem állhat ki amellett, hogy mocskos legyen a város.

A hajléktalantüskéknek - és a hozzá hasonló megoldásoknak - épp az a nagy hibája, hogy nem válogatnak. Nem pusztán a szemetet, a mocskot tartja távol, hanem az odafekvőket. Sőt, mint a budai példán látható, az előbbit pont nem:

Hajléktalantüske - olvasói fotó / Nagy Ignác

Egy ideális világban a hatóság dolga lenne a rend fenntartása, hogy ne engedje a szabályok áthágását. Sajnos kizárt dolog, hogy erre valaha is kapacitása legyen - ezt bizonyítják az egész világban megtalálható tüskék. (Főleg a kínaiak, hiszen ha valahol, hát ott van a kapacitás a rend fenntartására.)

Ezek után elítélhetjük a kirakókat, joggal moroghatunk rajtuk, és rosszallóan csóválhatjuk a fejünket - de szerintem civil aktivitást áldozni a tiltakozásra egyszerűen képmutatás. Úgy tűnik nem nagyon van választása a tulajdonosoknak - legfeljebb annyi, hogy félelmetes és balesetveszélyes, vagy stílusosabb és biztonságosabb megoldásokat választanak-e, hogy rendben tarthassák a házuk előtti teret.

Szerintetek mi a megoldás?

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: budapest kína anglia new york usa london hajléktalan kanton szemét vizelet városkép egyesült királyság

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr976397753

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

eßemfaßom meg áll 2014.06.23. 10:33:55

@Rosszindulatú Vászka: te hány hajléktalant vállalsz be a lépcsőházadban/udvarodon?

Laci1982 2014.06.23. 10:38:25

hát remélem lesz valaki, aki minden nap odaszarik a tüskékre........

Reggie 2014.06.23. 10:39:11

@WildBear: Meg piros jelzes eseten sem szabad atmenni a zebran...

Gera 2014.06.23. 10:41:09

@Laci1982: Előtted a lehetőség.

Epokit Drive 2014.06.23. 10:46:10

Gondolkodtam, engem mi zavar leginkább a hajléktalanokban (megyeszékhelyen lakom, társasházas, elég jó környéken). És nem az, hogy pl. üldögélnek, netán fekszenek egy padon, kivéve a buszmegállókat, ahol napközben semmi keresnivalójuk nem lehetne, hacsak nem utaznak maguk is. Szóval, az ápolatlanságuk és a kirekesztettségükből fakadó érzéketlenségük az efféle alapvetőnek számító társadalmi elvárások iránt, mint pl. a személyes higiénia.
Ezért, ha én lennék abban a helyzetben, ezt igyekeznék elősegíteni. Ui. ha már lakást nem adhatunk nekik, az igazán egyszerűbb és filléresebb megoldás, hogy bemehessenek valahová tisztálkodni, a ruháikat kimosni, kaphassanak egy zárható szekrényt egy öltözőben, ahová a télikabátjukat beteszik nyáron, és nem hordják magukkal/magukon. Heti egy borotválkozás, hajmosás, alkalmanként egy-egy használt ruhadarab bármelyik segélyszervezettől, de akár "közpénzen" egy bármilyen turkálóból (közpénz alatt egy szervezet általi, nagyobb mennyiségű ruha felvásárlását/megszerzését értem), és biztosan mindenkinek jobb lenne a kedve. A padon evésért sosem szólnék, főiskolán én is csináltam, ha úgy jött ki. Még egy doboz sör sem bánt, de amikor 4-5 fickó áll körbe egy padot, és a kaja mellett ott áll három liter koccintós, de sem víz, sem más alkoholmentes, akkor legszívesebben seggbe rúgnám mindet, hogy fáradjon az erdőbe berúgni. (Elnézést minden tisztességes erdei állattól.)
A csodás "megoldásom" egyébként annak az álszent féligazságnak a megfordításán alapul, hogy "nem a ruha teszi az embert". Mert valóban, az emberi méltóság nem vész el a rongyok alatt sem, de ahová a méltóság már csak hálni jár vissza néha, ott a ruhának nagyobb a szerepe.
Ja, és még egy, ez a másik, amit nem bírok: megszólítanak, hogy "főnök, kérdezhetek valamit, neheraguggyá, kérdezhetek valamit, csak egy perc, főnök!", mire azt mondom, hogy már kérdeztél is, és továbbmegyek. Tahóság, de az utcán jobbára rohanok, ez van. Viszont úgyis tudom, hogy pénzt kérnének, és sokszor szívesen adok is. Tehát, ha azzal kezdi, hogy nincs-e egy kis apróm, ami fölösleges (többnyire bárkinél akad), az egyszerűen nyíltabbá teszi a dolgot, és időt spórol meg. Ui. egy ápolatlan, büdös, szuvas fogú hajléktalannal egyszerűen nincs kedvem megállni beszélgetni, hogy két perc után kibökje, hogy adjak már pénzt. És itt körbeértünk: ha nem lenne az elviselhetetlenségig ápolatlan, biztosan többször megállnék. Ha nem lenne napközben részeg, tudna beszélni. És ha egyik sem megy, tegyen ki egy kis táblát (Bp-n már láttam, örültem neki), hogy ételt is elfogad adományként. És könyörgöm, néha tisztálkodjon!

wittingerzoltan 2014.06.23. 10:46:21

Micsoda egy fasiszta országok (USA, GB) ezek, páros lábbal tiporják a hajléktalanok emberi jogait! Gondolom az NGO-k tele is kürtölték a világot, hogy ezek antidemokratikus országok.

WildBear 2014.06.23. 10:50:26

@Reggie: Na, ezek szerint megtaláltad a jogszabályt... :-D
(Egyébként felőlem nyugodtan átmehetsz piros lámpánál a zebrán..)

Rosszindulatú Vászka 2014.06.23. 10:53:08

@Baloldali érték: hány hajléktalant rugdostál már ki a küszöbödről? Vagy megölted és gyesznókkal falattad fel a biohulladékot?

Rosszindulatú Vászka 2014.06.23. 10:54:24

@Amanitin3: semmiképpen sem a tüneti kezelést.

Ha fáj a fogad megcsináltatod szakemberrel, vagy beveszel pár varázspirulát és a csíny letudva?

Rosszindulatú Vászka 2014.06.23. 10:58:11

@Lajcsi_TheTiger: a riposztoddal csak nagy probléma van: te társadalomból kiesett embereket próbáltál meg feketén dolgoztatni a piaci ár alatt. Vagy netántán hajléktalanokat, vagy csak simán kocsmatöltelékeket? Ez nem világos a kommentedből. Na akkor ki is itt az élősködő?

gizmo26 2014.06.23. 10:59:03

@Rosszindulatú Vászka: Ne is hallgass ezekre az embertelenekre. Én minden hajléktalannak vennék BKV bérletet, hogy éjjel és nappal is a buszokon aludjanak. Így eltűnnének az utcákról, tehát az embertelen rosszakarók akarata is teljesülne. A tisztaság fenntartása érdekében pedig telepítenék nekik szaróvödröt a buszokra, hogy oda végezzék a dolgukat, ne a gatyájukba, amivel aztán visszaülnek az ülésekre. Akinek meg nem tetszik hogy koszosak, büdösek és antiszociálisak, arra természetesen ujjal mutogatnék, hogy rasszista. Na jó, viccet félretéve. Normális hajléktalanszállókat kellene létesíteni, ahol mindekinek van egy saját zárható kis szobája, így nem tudják egymás alvás közben kirabolni, és nem is másznak rájuk a többiek bolhái. A legtöbb hajléktalan azért nem megy hajléktalanszállókra, mert sokan vannak egy helyiségben, és ne legyünk álszentek, van köztük rengeteg gerinctelen ember, aki veszélyt jelent a többiekre, velük te sem akarnál 1 helyiségben aludni.

Rosszindulatú Vászka 2014.06.23. 10:59:51

@eßemfaßom meg áll: te hány hajléktalant rúgdostál már össze a lépcsőházuadban, udvarodban?

a GVTI fogyasztóvédők nem értenek hozzá · http://deciki.blog.hu/ 2014.06.23. 11:00:46

@Rosszindulatú Vászka: Alapvetően egyetértek, mint társadalom.

Az viszont számomra - mint egyén - árnyalja a képet, hogy pár hete egy hajlékony beleszart a kukatárolóba, és elegánsan rátette a kukát. Valami esszméletlen szaga volt. Kifizettem a takarítást, és azóta szociálisan érzéketlen módon kulcsra zárom a kukatárolót.

Gera 2014.06.23. 11:02:13

@Epokit Drive: Annyi karitatív szervezet foglalkozik ilyesmivel, hogy az átlag hajléktalan akár naponta kaphatna új ruhát, ha nem szarná telibe ezt a problémát. A viseltesebb ruhákat szabályosan elutasítják ezek a szervezetek, mert annyi van nekik, hogy nem bírnak velük mit kezdeni.

A tisztálkodás dettó, ha valaki akar, akkor meg tudja oldani szállókon, satöbbi.

Ezek az emberek, akikkel probléma van, ezt egyszerűen nem akarják, amit akarnak, az egész nap bebaszva fetrengeni ott, ahol épp jólesik nekik.

Rosszindulatú Vászka 2014.06.23. 11:04:01

@gizmo26: én a kórházban sem tudtam aludni, a pénzemet már az első nap ellopták, a kajámat nem mindig. Azazhogy a hajléktalan csak pontosan annyira tróger szarházi, mint az átlagos polgár erről ennyit.

No persze könnyebb a problámakat megkerülni, vagy láthatatlanná tenni, mint megoldást keresni rá, lsd. a nekem címzett kommenteket.

Gera 2014.06.23. 11:04:27

@Rosszindulatú Vászka: Te mi a túróról beszélsz? A feketén természetesen igaz, de ez kit érdekel? 8 órás munkáért nettó ötezer az egy százezres nettót jelent havonta. Nehogymár ez kevés legyen.

Szarazinda 2014.06.23. 11:05:28

Minden megoldás rossz, ami csak a probléma egyik felét kezeli, és simán megtiltani a lefekvést, alvást mindenhol alternatíva felkínálása nélkül, az embertelen.

Én a belvárosban lakom, laktam mindig is, itt is dolgozom, a helyzet egyre borzalmasabb. Az utóbbi fél évben többet romlott, mint előtte a rendszerváltás óta összesen, egyszerűen elöntötte a belvárost egy részét a nyomor. Ez nemcsak arról szól, hogy itt a jó idő, az minden évben van. Itt már nehéz meghúzni a határt aközött, hogy csak lefekszik pihenni, és aközött, hogy "belakja" a területet, ráadásul gyakran csoportban ülnek, fekszenek. Mindent elönt a fekália-, vizelet-, alkohol- és izzadságszag. Bárki, aki a tüskéket, lefekvésgátló egyéb megoldásokat, és a rendészeti eszközöket kritizálja, kérem, ha szociális szakember, mondja már meg, hogy mi a megoldás, mert a helyzet elviselhetetlen kezd lenni.

bbrrr 2014.06.23. 11:08:16

Röviden, tömören, érthetően: a hajléktalan "probléma" abból ered, hogy "élhető" közeg egy belváros egy olyan szinten lecsúszott embernek, aki már csak a vegetálás szintjén van. Se célja, se tartása, se semmije. Koldulásból, guberálásból összeszed annyit, hogy ne haljon éhen, és ne fagyjon meg. Életnek élet, de nem emberi élet, az állatok vannak ezen a szinten.

Ha célja, tartása lenne, próbálná feléleszteni a kapcsolatait (eleinte mindenkinek vannak!), próbálna segítséget találni, valószínűleg heteken belül lenne egy hely, ahol fixen tudna aludni, mosakodni tudna, és el tudna járni dolgozni. Senki nem úgy kezdi, hogy egyik napról a másikra nincs munkája, nincs hol laknia, nincsenek rokonai és barátai, és egy fillérje sincs. Ez egy leépülési folyamat utolsó stádiuma.

Aki magán nem akar segíteni, arra pénzt költeni kvázi ablakon kidobott pénz. Ha a helyzet egy picit romlik, akkor az illető meghal, de ha picit javul, attól nem változik semmi. Sokat kéne javulnia, és ehhez az adott hajléktalan életfelfogásában kéne hogy beálljon egy gyökeres változás. Addig nem megy.

JolikaS 2014.06.23. 11:08:20

Milyen undorító aljas büdös paraszt embernek kell lennie valakinek ahhoz, hogy megrendelje ezeket a tüskéket!

Rosszindulatú Vászka 2014.06.23. 11:09:53

@Gera: kérj árajánlatot egy jogszerűen és a számviteli fegyelmet betartó adófizető vállalkozástól és gondold át újra, sok-e az a pénz.

Miután adókerülő magatartást tanusítasz, vélhetően a munkavédelmi és egyéb előírásokra is fittyet hánysz, ne hazudd azt magadnak, hogy "nettó ötezer" :D

WildBear 2014.06.23. 11:13:30

@Rosszindulatú Vászka: Én ha munka nélküli lennék, inkább elmennék napi 5000,-Ft -ért dolgozni, mint hogy várjam a sültgalambot. Egyébként Te mit tettél volna a helyében ? Mennyit ajánlottál volna a munkáért ? Hogyan foglalkoztattad volna ?

Gera 2014.06.23. 11:14:49

@Rosszindulatú Vászka: Először is leszögezném, hogy ugye nem én csináltam. Másodszor viszont egészen röhejes vagy. Adott egy ember, aki munkát kínált valakinek, akinek pénzre van szüksége, te meg ilyen eszement hülyeségekkel jössz. Olyan szinten életidegen ez, hogy az már nevetséges. Remélem a hajléktalanokon meg számon kéred, hogy adózzanak az összekoldult pénz után, legalább egy ajándékozási illetéket fizessenek és természetesen írjanak szerződést minden százasról.

Amanitin3 2014.06.23. 11:15:50

@Rosszindulatú Vászka:

Jó hasonlat.
Fogfájásnál időrendben a nulladik prioritás a fájdalomcsillapítás. És utána jön bármi egyéb.

Rosszindulatú Vászka 2014.06.23. 11:25:59

@WildBear: @Gera: nem szoktam árkot ásni. Ha meg saját árok kell és nem tudom magam megcsinálni szakembert hívok, nem szétcsúszott hajlékonyakat. Ez a fajta élősködős, adománynak hazudott csuklóztatás ugyanis egyrészt etikátlan, másrészt senkin nem segít, csak tüneti kezelés illetve egérút, valamint az egyszerű lelketek megnyugtatása. Javaslom olvassatok több Kantot.

Továbbá a halmozott adókat nem támogatom. Esetleg mélyedjetek el ebben kissé, olvasni tán nehezebb nektek :D

felolvaso.wordpress.com/scifi/sheckley-robert-a-tranai/

Amanitin3 2014.06.23. 11:26:44

@Rosszindulatú Vászka:

"No persze könnyebb a problámakat megkerülni, vagy láthatatlanná tenni, mint megoldást keresni rá, lsd. a nekem címzett kommenteket. "

te eddig intéztél egy kedves kollektív beszólást a tüskét kirakóknak illetve az ehhez megértően hozzáállóknak, és pontosan semennyi alternatívát nem javasoltál. Csak emlékeztetlek.

zpequino 2014.06.23. 11:29:48

Azzal komolyan mi a baj, hogy nem lehet mindenhovà odafeküdni? Parkolni sem lehet mindenhol, biciklit tàrolni és dohànyozni sem. Felōlem ki lehet fekūdni a Felvonulàsi tér szélére, a Vàrosligetbe meg a budai hegyekbe, erdõbe bàrmikor. Meg a Moszkvàn se zavarnak, se sok màs helyen sem. De nem muszàj se pont egy lakóhàz kapualjàba költözni, ahogy nem kell odahugyozni sem. Bàrmennyire csóró az ember, bàrmikor le tud menni pl. a Dunàhoz, hogy abba hugyozzon, vagy kereshet akàr egy fàt is, az is jobb. Ahogy senki màsnak, úgy a hajléktalannak sincs joga megtenni mindent, amihez csak kedve van.

Rosszindulatú Vászka 2014.06.23. 11:31:21

@Amanitin3: köszönöm, hogy ennyire nagy embernek tartasz, aki egy kommentben megold egy évtizedek óta megoldatlan társadalmi problémát. Továbbá ezúton kérek elnézést, hogy nem értek egyet minden javaslattal, ami ezügyben terítékre került. Tán nem kell michelin-csillagos séfnek lennem, hogy el tudjam dönteni elég sós-e a leves.

Ma Ő, holnap Te vagy Én ? · http://dawmar.blog.hu 2014.06.23. 11:31:21

Nagyon szép üres házak vannak Ócsán,messze a várostól a szag sem jön el pestig,nem volt olcsó,de talán erre a célra még jó :)

WildBear 2014.06.23. 11:32:26

@Rosszindulatú Vászka: Hát pedig vidéken elterjedt módszer, hogy ha valami ház körüli, vagy mezőgazdasági munka van, akkor pénzért fogad az ember segítőt. Az 5000,-Ft nem rossz pénz; én legalábbis elmennék ennyiért dolgozni, ha munkanélküli lennék.

Gera 2014.06.23. 11:34:52

@Rosszindulatú Vászka: Ostobaság. Ezeknek az embereknek elsősorban pontosan munkával szerzett jövedelemre lenne szükségük. Hogy milyen élősködésről meg csuklóztatásról beszélsz, azt szerintem te se érted. Egy rakás ember keres ennyit.

Halmozott adók? Jól látod, nyilván ezt nem szereti a kolléga se. Ő úgy gondolta, hogy a kemény munkával megszerzett, adózott jövedelmével azt csinál, amit akar és ívben szarik rá, hogy az állam szerint milyen újabb és újabb adókat kéne még belőle befizetnie azért, hogy felásassa a kertjét.

Cinkapanka 2014.06.23. 11:35:33

Nekem semmi problémám ezekkel a tüskékkel. Sajnos mivel állam bácsi nagy ívben tojik rájuk ezért a lakókon csattan a dolog. Megnézném az ez ellen annyira felháborodottakat, hogy ha minden reggel & este egy koszos, büdös, összepisilt ember mellett kéne ki-be járniuk az ingatlanjukból akkor kedvesen hagynák-e neki, hogy ott maradjon vagy tennének ellene.

Rosszindulatú Vászka 2014.06.23. 11:39:41

@WildBear: hát vidéken nincsenek is hajléktalanok. Butapesten viszont elég kevés a mezőgazdasági, illetve építkezési munka, amiben az inkriminált csoport érintett lehetne.

Amúgy mifelénk elég sokat kommandózik nagyon rokonszenvesen a NAV betakarításkor, sokan szántották már be emiatt a szalagföldecskéjüket, mert így ellehetetlenült a munkájuk.

Gábor2000 2014.06.23. 11:44:01

Csak óvatosan jegyzem meg, hogy egyes honfitársaink nem az állati szintre képesek lemenni, hanem annál lényegesebben mélyebbre is. Egy állat ugyanis általában a maga ösztönei szerint tisztán tartja magát, nem szarik nem vizel maga alá. Vagyis az állati szint a mai helyzethez képest szinte már elfogadható is lenne.

Rosszindulatú Vászka 2014.06.23. 11:46:44

@Gábor2000: badarság. Ha megszűnik az élettere és bezárod, még az állat is maga alá szarik, mint Lajka kutya Szputnyik-2 fedélzetén.

Hajdú Peter 2014.06.23. 11:53:12

A tuzcsapon levo tusket nem ertem. KI kepes aludni egy tuzcsapon ??

Amanitin3 2014.06.23. 11:53:30

@Rosszindulatú Vászka:

Tehát vonal alatt lövésed nincs mit lehetne mást és jobbat csinálni.
Én mondjuk amikor lövésem nincs, nem szoktam kollektíve beszólni azoknak, akik egy nem túl elegáns de hatékony tüneti kezeléssel próbálkoznak. De hát nem vagyunk egyformák.

InteriorLulu 2014.06.23. 11:54:28

A New yorki tüskék mindhárom képen a galambok ellen vannak, a kantoni, híd alatti betontüskék pedig elsősorban az autók ellen, de mivel ehhez korlát is elég lett volna, a hajléktalanok ellen is.
A sokak által legitimnek tekintett fogalomnak, a cigánybűnözésnek pedig nincs köze ahhoz, amit írtál, hogy a bőrszíne miatt ítélnek el/mentenek fel valakit.

A négypontos állításod három pontjával egyetértek, az elsővel nem: a kapualj valójában nem közterület, tehát a házban lakó jogosan elzavarhatja onnan még az ott álldigálót is. Az más kérdés, hogy tüskék kapualjba való helyezéséhez hatósági engedély kéne, amit amúgy szerintem nem adhat a hatóság, de ezt nem tudom biztosan. Lévén kifejezetten (élet)veszélyes, túl azon, hogy morálisan is megkérdőjelezhető.

Rosszindulatú Vászka 2014.06.23. 12:02:21

@Amanitin3: érdekes álláspont. Ezek szerint neked is jogodban áll hallgatni?

Gera 2014.06.23. 12:03:37

@Rosszindulatú Vászka: Vidéken azért nincs olyan sok hajléktalan, mert onnan is Bpre mennek, mert kizárólag ott meg néhány nagyvárosban lehet "megélni" ebből az életformából.

Reggie 2014.06.23. 12:04:35

@Rosszindulatú Vászka: Csak a csovik nincsenek bezarva, a maguk ala szarast hobbibol vegzik.

Amanitin3 2014.06.23. 12:13:51

@Rosszindulatú Vászka:

inkább azt kötelezném hallgatásra, aki szerint a nem beszólás egyenlő a hallgatással.
Szerencsére erről Kant hosszasan értekezett.

Epokit Drive 2014.06.23. 12:21:00

@Gera: Azt hiszem, ez az, amivel sosem tudtam egyetérteni, manapság pedig már kifejezetten tiltakozom is ellene: kizárt, hogy valaki - bárki - _valóban_ "egész nap bebaszva fetrengeni akar ott, ahol épp jólesik neki". Ezt lehet csinálni (akarni) egyszer-egyszer, de életvitelszerűen biztosan nem. (Tegnap voltam utoljára - és hosszú ideje először - másnapos, ezt egyszerűen nem akarom nap mint nap. És a fizikai rosszullét csak egy szempont lenne.)
Amit ők akarnak, az nagyjából inkább ahhoz hasonlít, amit az átlag akar, csakhogy ők talán inkább reménytelennek látják ezt, és már minden mindegy.
Úgy hiszem, náluk az értékek (már a mi értékeink) nem értékesek, de ettől még nem mi tévedünk, hanem ők. Csakhogy - eleget vitatkozom, jól tudom - senkit nem lehet erővel meggyőzni, és hiába a sok civil szervezet, ha csak erre telik tőlük.
Ami pedig az értékeket illeti, a Makarenko-féle fegyelem + értelmes munka kombó bejönne itt is, ha nem lennének azok az átkozott emberi jogok, amelyek - látjuk nap nap után - inkább állati sorban tartják a jogaihoz ragaszkodó embert, mint hogy megengednék a visszavezetését emberi mivoltához, akár némi kényszer révén is.
Az egyik diplomám szerint szocmunkás vagyok, tehát előttem a lehetőség, máris mehetek hajléktalanokat gondozni, csakhogy nem ők, hanem a fogyatékkal élők az én embereim, szóval, másra hagyom őket, és addig is osztom az eszet makacsul és kitartóan. És egyetértek a hajléktalantüskék normális alkalmazásával, ha nincs már más lehetőség.

Gábor2000 2014.06.23. 12:23:32

@Rosszindulatú Vászka: Nem börtönről volt szó meg is a területükről elüldözött indiánokról. De még nem is általában a hajléktalanokról, hanem azokról akik nem hajlandók beilleszkedni az őket körülvevő társadalomba. Ezek jó része egyáltalán nem is a klasszikus hajléktalan, hanem saját maga választja ezt az életformát. S mivel egy kis közösségben (falu, kisváros) ezt nem lehet művelni, hiszen mindenki ismeri őt magát s viseletes dolgait is, így szépen bejön a nagyvárosba, mert itt így is lehet élni. Szó nincs itt az élettér megszűnéséről és bezártságról.

leonito77 2014.06.23. 12:26:10

@Rosszindulatú Vászka: Azt hiszem van különbség a szociális érzékenység és a saját komfortérzet között.

Én voltam már segíteni hajléktalanokon karácsonykor pusztán ember baráti szeretetből. Ételt, italt osztottam az egyik szeretetszolgálat önkéntesével. A vezető körbevezetett a hajléktalanszállón. Tél volt, hideg volt.

A szállón alapszabály volt az alkoholmentesség, cigizni az épület előtt. A szálloda tele volt. Volt mosási lehetőség, de sokan azért nem jöttek, mert nem ihattak, nem viselkedhettek minimálisan kulturáltan. A vezető elmondta, hogy sajnos a 20%-at sem tudják visszavezetni a normális életbe, be mert nincsen bennük szándék, elvesztek.

Pedig biztosítanak nekik munkát és egy idő után önfenntartóak lehetnek albérlettel úgy, hogy meg tudnak élni a saját lábukon.

Az viszont egy másik dolog, hogy én otthon alszom és hajnali 2-kor kiborítják a kukát és akkor tapossák szét a sörös dobozokat. Na én reggel kelek és ahhoz, hogy befizessem az adót, és a támogatást a szociális szervezeteknek ahhoz a munkahelyemen teljesítenem kell. Ahhoz meg éjszaka pihennem kell, így én lemegyek és elküldöm a hajlékonyt és kilátásba helyezek némi retorziót is, kiegészítve azzal, hogy ezt nappal is megteheti, nem szólok. A tüskét kitevőkkel is egyet értek. Aludni lehet az erdőszéli bádogvárosban, egy bokor alján és számtalan más olyan helyen, ahol nem zavarja a lakóközösséget, Nem embertelenség szerintem tüskéket kirakni.

Én nem igazán szeretném, ha a gyermekem megfertőződne egy ilyen egyén jóvoltából, mert bolhás, tele van baktériummal. Viszont szívesen veszek nekik enni, ha kell, sőt, magam is szívesen veszek rész ilyen akciókban.

daito 2014.06.23. 12:26:15

Vidéken nincs hajléktalan, nincs annyi. Höhh. Jó nagy marhaság.
A hivatalos statisztika szerint a magyar hajléktalanok többsége VIDÉKEN, vidéki "nagyvárosokban" él; kb. 60%-uk.

Itt három kiegészítést kell tenni:
a) nyílvántartott magyar hajléktalanokról beszélünk; aminek a száma kb. 10 ezer. Valóság ettől picit távolabb van.
b) Budapesten sokkal jobb a hajléktalan ellátó rendszer, mint vidéken, ergo nagyobb valószínűséggel lehet őket valahová elhelyezni. Vidéken gyakrabban láthatod őket parkokban, mint Budapesten.
c) közületek is többen elkövetik azt a hibát, hogy a kéregető = hajléktalan; valamint hajléktalan = magyar hajléktalan. Pedig nem.

Budapestről mindig olyan könnyű belátni az országot, míg Szegedről nehezebb... :-)

Ahogyan néhányan megemlítették itt, vidéken sokkal jobban/könnyebben megy a "dolgozunk napszámban párezerért"; mint Budapesten. Budapesten ritkábban kell kukoricát, epret szedni, kaszálni, árkot ásni. Vidéken ebben is több az emberek között a bizalom, nemcsak más témákban.
Másik része az, hogy a hajléktalan is egy olyan fogalom, ami sokféle létformát takar, az utcán részegen heverő, maga alá csináló csövitől a hajléktalanszállón élő, de munkával rendelkező honfitársainkon át a számunkra, számodra nem látható itt-ott élő (gyk. skatulyázhatatlan) emberekig bezárólag. És pl. a munkával rendelkező "hajléktalanokból" is sok van; akiknek ezért-azért úgy jött össze az élet, és nincs SAJÁT fedél a fejük felett, pedig rendelkeznek havi xezer forint jövedelemmel, és nem az utcán "szarnak, hugyoznak".

Ez a téma annál sokkal, sokkal súlyosabb és összetettebb, hogy 1-1 szívünknek kedves benyögéssel el lehetne intézni, de ehhez persze szívetek joga.

krampam 2014.06.23. 12:28:08

@airdace: "Nem véletlenül látni olyan kevés cigány hajléktalant"

vagy mert kibérel egy lakást, s nem fizeti a bérleti díjat... júj, de rasszista duma volt! ja, tapasztalat? mindegy.

kvp 2014.06.23. 12:44:06

A cikkben emlitett szabalyokat kellene betartatni. Tehat amig tiszta valaki es kozteruleten alszik, addig tegye. (egy kapualj nem kozterulet, az mar a haz telkenek resze) Viszont ha valaki annyira koszos, hogy az kozegeszsegugyi veszelyt jelent, akkor be kell vinni, de nem a bortonbe, hanem megfelelo korhazba ahol ezt az allapotot megszuntetik, fuggetlenul attol, hogy van-e lakasa vagy sincs. Ha ennek ellenall, akkor mar rendorsegi ugy, tehat a kozteruletesek es a tisztiorvosi szolgalat kerhet rendori segitseget is. Ugyanez vonatkozik a merevreszeg emberekre is, tehat ha valaki reszeg es az utcan fekszik, akkor detox, fuggetlenul attol, hogy berugott uzeletemberrol, turistarol vagy hajlektalanrol van szo. Utanna meg at lehet adni mosasra a megfelelo egeszsegugyi intezmenyeknek. Ez utobbiak lehetnek akar a hajlektalanszallok is, szukseg eseten zart osztallyal, tehat lenne a hajlektalanszalloknak kenyszergyogykezelesi reszleguk. Onnan akkor tud kijonni egy ember amikor tiszta es jozan. Szemeteles es egyeb rendzavaras eseten pedig penzbuntetest erdemes kiszabni, ami fizeteskeptelenseg eseten atvalthato bortonre, bar en ezt inkabb konnyitett fegyelmi szintu kozmunkatelepeken vegzendo munkara valtanam at. (lasd: Allampuszta) Igy a hajlektalanok kapnanak tetot a fejuk fole, etelt, munkat es tisztalkodasi lehetoseget. Ha nem akarjak akkor is. Ezzel lehetoseg nyilna humanus modon visszavezetni oket a tarsadalomba, vagy akit nem lehet azt legalabb zart teruleten tartanak amig nem valtozik az allapota. A fenti megoldas idealis esetben (a munka erteket figyelembe veve) akar nullszaldos is lehet, tehat nem igenyelne jelentos finanszirozast. Ha pedig kapacitashiany van, akkor meg lehetne probalni kozmunkasokkal epittetni megfelelo epuleteket, lehetoleg allami tulajdonu, lakott telepulesektol tavolabb talalhato foldeken.

igazi hős 2014.06.23. 12:48:33

@Epokit Drive: Nyitott kapukat döngetsz, Pesten is több helyen van ilyen "nappali melegedő", ahol meg lehet fürödni, mosni is lehet és kaját is kapnak. Egyszer voltam a kispestiben (örökségből maradt ruhákat, ezt-azt vittem) és láttam, hogy sokan járnak oda.
Nincs statisztikám, hogy a hajléktalanok mekkora részéről, de láthatóan van igény az ilyen helyekre. Abban viszont egyetértünk, hogy az ilyen helyekre költött pénz az "jó pénz", mert az én komfortérzetemet is jelentősen javítják az ilyen helyek.

Gera 2014.06.23. 13:04:24

@Rosszindulatú Vászka: Elolvastam az A Ticket to Tranait, jó volt, köszi :) (nem szeretem a hangoskönyveket, inkább megkerestem a neten)

Grifter 2014.06.23. 13:17:55

Közterületen való szemetelésért egy hét közmunka.
Visszaesőknek egy hónap. (Halmozható.)

...de itt valódi közmunkára gondolok. Napi 8 órában takaríttatnám velük a várost, hordatnám el velük az illegális lerakókat, az utak mentén és stb.

Így vagy úgy, de sokkal tisztább lenne a környezetünk.

panaszmuki · http://meisz.blog.hu 2014.06.23. 13:23:51

A telekhatárok legalább az épületek homlokzatáig tartanak, gyakran még tovább is.
Ahol nincs kerítés, akármilyen okból kifolyólag, ott is bizony a kapualj az magántulajdon.
Az épület tulajdonosa(i) meg igenis eldöntheti(k), hogy kiket enged(nek) be a magánterületre.
Ezen teljesen felesleges vitatkozni, a kertvárosban sem örülne még a legtöbb jogvédő sem, ha beköltöznének a hajléktalanok a kertjükbe vagy a teraszukra.

Közterületet meg elfoglalni, főleg ott bódét építeni semmiben nem különbözik attól, hogy valaki a járdán parkol, extrém esetben a budai hegyen kerít le az erdőből magának és épít oda villát.

Az, hogy valaki a magánterültén megengedi, hogy hajléktalanok húzzák meg magukat, szíve joga.
De ez nem vonatkozik alapból sem a többi magántulajdonra sem a közterületre.
És igenis, a sokszázmilliós villát is bontsák le, ha engedély nélkül épült.

RnYk 2014.06.23. 13:27:58

A hajlektalanok tarsadalma is retegzodik ugyanugy ahogy barmi mas.
Ok is megkulonboztetik egymas kozt az igenytelen fetrengoket (csoveseket) es azokat akik ki akarnak maszni a godorbol (hajlektalanokat).

Pl ha eggy hajlektalnt le csovesezel az sertesnek fogja venni mivel o tesz azert, hogy jobbak legyenek a korulmenyei mint a sajat szaraban fetrengo csoves.

omboz 2014.06.23. 13:41:50

Aki kirakta a tüskéket, épp adakozhat is havi több ezer forintot egy hajléktalanszállónak. Nem tudhatjuk.

A felebaráti szeretetet azokon tudom gyakorolni, akiktől valamiért különb vagyok.

eßemfaßom meg áll 2014.06.23. 13:45:20

@Rosszindulatú Vászka: nem mersz válaszolni a kérdésre? Más faszával jó verni a csalánt a sajátoddal nem esik jól?

2014.06.23. 13:51:12

Mondjuk én se örülnék, ha a házam / raktáram előtt minden reggel csövesek fetrengenének és össze lenne szarva, hugyozva minden.

eßemfaßom meg áll 2014.06.23. 13:52:06

@Rosszindulatú Vászka: "hát vidéken nincsenek is hajléktalanok"

kinek mi a vidék, itt bp-töl 100km-re tölem légvonalban 200méterre van egy hajlákony nappali foglalkoztató, és most jön a meglepetés: nem üresen áll, itt mászkálnak a ház előtt naponta a hajléktalanok.

De ezek szerint ök nincsenek is.

panaszmuki · http://meisz.blog.hu 2014.06.23. 13:52:46

@Rosszindulatú Vászka:
Mutass jó példát:
Fogadj be néhány hajléktalant, adj nekik munkát, vezesd őket vissza a társadalomba.
Várjuk egy év múlva a beszámolódat.

eßemfaßom meg áll 2014.06.23. 13:55:03

@airdace: "Nem véletlenül látni olyan kevés cigány hajléktalant, mert náluk még jóval többször működik a nagycsalád szolidaritása. "

Meg őket nem zavarja, ha illegális lakásfóglalóként élnek.

Rosszindulatú Vászka 2014.06.23. 14:06:44

@eßemfaßom meg áll: dettó. Te hányat tüntettél el az utcákról, mert zavar?

@panaszmuki: irígyellek, hogy te ilyen egyszerűen látod a világot.

panaszmuki · http://meisz.blog.hu 2014.06.23. 14:09:31

@Rosszindulatú Vászka:
Te meg csak nagy szavakat tudsz hangoztatni, tettek nélkül.

Konzervatív0 2014.06.23. 14:17:25

Azt gonolom hogy minden helynek van rendeltetése.
Ha van egy telkem az az előtti árok, járda gondozása az én feladatom, tehát evidens hogy nem fogom elviselni hogy valakik oda hordják a szemetet és odacsináljanak, mivel nekem kell eltakarítanom.
Egy közterületet sem azzal a céllal hozták létre hogy mindenki azt csinál ott amit akar. Az együttélés normáit betartva lehet ott tartózkodni bárkinek is. Ha valaki ugy gondolja hogy neki egy tér vagy egy lépcsőház az otthona, lakóhelye, akkor ki kell ábrándítsam. Nincs joga ott aludni és piszkolni életvitelszerűen tartózkodni.
A mindenkori városvezetés feladata ezeknek az embereknek melegedőket, vagy kijelölt helyeket fenntartani ahol a szabályok betartásával tudnak hajléktalankodni. A devianciát a szemetelést az odacsinálást sehol sem viselik el és sehol sem fér bele az együttélés szabályaiba.
Egyébként az átlag embernek nem a hajléktalannal van a gondja. A hajéltaln csak anynit jelent hogy nincs lakása, de meggyőződésem hogy egy közösségi normákat betartani akaró hajléktalant bármelyik lakóház pincéjében, kazánházában szivesen fogadják, ha mondjuk cserébe tisztán tartja a járdát. Szerintem még adnak is neki 1-2 dolgot az emberek, akár kisebb butort vagy ruhát. Amint viszont ezt nem hajlandó így elfogadni, odaszemetel, odacsinál, hangoskodik, oda hordja a haverokat lerészegedni, piszkálja az arrajárókat, azonnal ki fogják dobni a fenébe.

A probléma gyökere nem a hajléktalanság, hanem a deviáns viselkedés. Ezt pedig jogvédő legyen a talpán aki meg tudja magyarázni az embereknek hogy a devianciát tolerálni kell.
Szerintem nem kell...

Rosszindulatú Vászka 2014.06.23. 14:17:33

@panaszmuki: kíváncsian várom szavaidat, hogy te mit tettél, tennél ezügyben.

durbintss 2014.06.23. 14:27:36

@halaloszto: De zavarna, de a külvárosban szétoszlanak nagyobb területen, itt meg nagyon szemelőtt vannak, és a nagyobb népsűrűség miatt még irritálóbbak. Gyakorlatilag nem lehet egy padra leülni, mert ott fekszenek napközben.

panaszmuki · http://meisz.blog.hu 2014.06.23. 14:30:54

@Rosszindulatú Vászka: Én semmit, csak elzavarnám őket, viszont nem is hangoztatom az ellenkezőjét.

És te mit teszel, mit tettél idáig értük?

niches 2014.06.23. 14:32:13

Itthon is valóban van több példa rá, épp a minap láttam egy rácsos megoldást a Sas utcában:
https://www.google.hu/maps/@47.501825,19.051797,3a,41.6y,284.22h,76.89t/data=!3m4!1e1!3m2!1s8qoI3UjxhD4MynNuYMtKKA!2e0

durbintss 2014.06.23. 14:37:50

Az utóbbi időben egyre több olyan csövest lehet látni, akik egyszerű ránézésre se magyar állampolgárok, ilyen olyen Kelet-Európai pofák, gyakran padokon fetrengenek, de még játszótereken is meghúzzák magukat. Ez ellen is fell kellene lépni már a közterületiseknek.

telkoe 2014.06.23. 14:57:00

@durbintss: Mar jopar eve hajitottam ki ilyen figurakat a tarsashaz elokertjebol.

Egy kisse buggyant oreglany elkezdte etetni oket, utana a keritesen ugraltak be, aztan sikerult oda is szarni, aztan amikor belebotlottam hogy az egyik reszegen-drogosan ott alszik fogtam es kivagtam az utcara. Valami cirkuszt is csinaltak amihez rendorok kellettek a vegen. Akinek ilyen kell, vigye haza nyugodtan es simogassa oket egesz nap.

Szelid sunmalac 2014.06.23. 15:11:56

@Hajdú Peter: Meglepodnel, hogy a mocskos kommunista hajlektalanok milyen otletesek tudnak lenni, ha arrol van szo, hogy megkeseritsek dolgozo polgartarsaink eletet! Ha kell, egykezen allva alszik a tuzcsapon, csak hogy maga ala szarhasson!

Epokit Drive 2014.06.23. 16:07:43

@igazi hős: Biztos voltam benne, hogy amit írok, csak újra feltalált spanyolviasz, és persze örülök is, hogy van. Azért igyekeztem "lokalizálni" a problémát, mert mifelénk nincs nyoma az ilyesminek, igaz, számszerűen sincs rengeteg hajléktalan, de aki van, és szemet (orrot) is szúr, az épp elég. Akkor hát, csak így tovább! :)

Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe 2014.06.23. 16:22:21

az a komoly gond hogy egyesek akarnak a masik eleterol rendelkezni
tessenek megerteni hogy a csovikek egy resze reszegen szaros gatyaval akar megfagyni valamelyik telen, ez ellen meg aki barmit akar tenni az egy fasiszta

a nemzet fogatlan provokátora 2014.06.23. 17:04:25

A tűzcsapra vajon miért kell tüske? Sztem az nem a hajléktalanok miatt van. Inkább azért hogy ne üljenek rá a suhancok.

SzJ1982 2014.06.23. 17:57:24

Na, ahogy látom, a nagytiszteletű publicista úr is csak a neten látott eddig hajléktalant...

bkkzol 2014.06.23. 18:00:17

Lehetne ilyen tüskéket a Keleti felüljáró alá kérni?! Van a hontalanok egy része akik még használhatók valamire , de jelentős részük már elveszett. Az nem anyagi kérdés, hogy ne sz.ros, hugyos ruhában fetrengjen egész nap.

Pipas 2014.06.23. 19:53:18

@Epokit Drive: "kizárt, hogy valaki - bárki - _valóban_ "egész nap bebaszva fetrengeni akar ott, ahol épp jólesik neki". Ezt lehet csinálni (akarni) egyszer-egyszer, de életvitelszerűen biztosan nem. "

Nem akarlak megsérteni, de nagyon naív vagy.

"Tegnap voltam utoljára - és hosszú ideje először - másnapos, ezt egyszerűen nem akarom nap mint nap."

Bizonyára elkerülte a figyelmedet, hogy ha valaki berúg a másnapossága elmúlik. Azok az emberek, akik szerinted nem léteznek általában így csinálják. :D

Perillustris 2014.06.23. 23:46:06

@Szarazinda: "Az utóbbi fél évben többet romlott, mint előtte a rendszerváltás óta összesen, egyszerűen elöntötte a belvárost egy részét a nyomor."

Én arra emlékszem, hogy 20-30 éve csak egy-két "Gubera Vera" volt a környéken, most pedig szinte minden kukára jut egy.

Hefe 2014.06.24. 02:55:09

a hajlektalanok nagy resze beteg, skizofren. Eppen emiatt kerultek az utcara, mert keptelenek voltak elvegezni a munkajukat, beilleszkedni a tarsadalomba. Ezek utan nagyreszt felesleges oket hibaztatni a helyzetukert.

barkaba 2014.06.24. 06:35:41

Szerintem ez teljesen rendben van! Tessék bemenni a szállóra, vagy ki az erdőbe!

barkaba 2014.06.24. 06:38:49

@Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe: Ezzel semmi gond (tőlem), de ne az én kapualjamban tegye azt!

fda 2014.06.24. 09:03:24

Biztos embertelenség, de én is mindenféle eszközt kitalálnék, ha valaki épp az én házam előtt akarna egy papírdobozban aludni, és szarni.

Void Bunkoid 2014.06.24. 09:05:30

@Epokit Drive: "de amikor 4-5 fickó áll körbe egy padot, és a kaja mellett ott áll három liter koccintós"

Meg fogsz lepődni, én is meglepődtem, amikor viccből utánanéztem. A koccintós bor olcsóbb, mint egy szarabb aldis/lidlös sör. Viszont magasabb az alkoholtartalma. Na ezért van az mindig náluk.

Igaz, a magasabb alkoholtartalom dehidratál és állandóan hugyoznak tőle, természetesen a parkba, a harmadik liter után meg többnyire a nadrágjukba.

Amúgy nem értem, hogy miért nem isznak közkútból, vagy ásványvizet, az még olcsóbb.
Ja, abban nincs alkohol.

Androidus · http://d-ketto.blog.hu 2014.06.24. 10:21:54

@Rosszindulatú Vászka: a hajléktalan most is fizet adót. Elvégre eszik, iszik (főleg utóbbit), és amit a kunyerált pénzéből a boltban megvesz, az után levonják az Áfát, jövedéki adót.

Androidus · http://d-ketto.blog.hu 2014.06.24. 10:23:41

@halaloszto: a belváros sűrűbb. Kevesebb hely van a kikerülésre. A külvárosokban valószínűleg sokkal több a hajléktalan, de ott jobban el tudnak tűnni a kiserdőkben, egyéb helyeken. A belvárosban mindegyikük folyamatosan feltűnő helyen van.

halaloszto 2014.06.24. 10:29:13

@Androidus: a hajlektalan nem hulye. az erdoben hideg van, es nincs kitol keregetni. a lakotelep lepcsohazajtajaban meg pont ugyanaz vele a problema mint a belvarosi haz kapualjaban.

Vajk

Androidus · http://d-ketto.blog.hu 2014.06.24. 10:44:41

A kommentelők nagy része láthatóan sohasem volt még reménytelen helyzetben, és ez így van jól. Többségünket megtart a család, a barátok, így ha egyszerre hagy ott a nő és rúgnak ki a melóhelyeről, és ég le a ház, és ... (behelyettesítendő), akkor nem esünk egy szintnél alább. De ez nincs mindenkivel így. Ha valakinek csak a szűkebb családja volt, és azt is elveszíti, könnyen érezheti úgy, hogy nincs hova visszakapaszkodni. Nyilván ez is lelki alkat kérdése, de nem attól lesz valaki jó vagy rossz ember, hogy egy ilyen helyzetben hogyan reagál.

Azt nagyon könnyű így kintről látni, hogy a hajléktalannak mit kellene tennie, hogy kimásszon a helyzetéből. A reménytelenségbe süppedve ezt megtenni viszont már nem olyan könnyű.

A probléma megoldása pedig nem a már létrejött hajléktalanság körülményeinek enyhítése, hanem egy olyan berendezkedés, ahol a hajléktalanság nem jön létre. Ez elméletben lehetséges, például a garantált alapjövedelem ilyen megoldás. (Ez nem az alapjövedelem topikja, aki azt akarja fújolni, szerintem menjen oda, ahol arról tárgyalnak :) ).

Androidus · http://d-ketto.blog.hu 2014.06.24. 10:48:13

@halaloszto: a kéregető, magukat elhagyó hajléktalanok jobban szem előtt vannak, ezért könnyű egyenlőségjelet tenni a hajléktalan és a kéregető, magát elhagyó ember közé. Pedig ez nincs így. Sokkal többen vannak a kiserdőben, nejlonból, kartonból eszkábált kalyibákban, akik éjjelente járják a várost, és szakszerűen kukáznak, illetve alkalmi munkát vállalnak.

panaszmuki · http://meisz.blog.hu 2014.06.24. 10:51:12

@Androidus:
"Ez elméletben lehetséges, például a garantált alapjövedelem ilyen megoldás."

A garantált alapjövedelem NEM megoldás.
Az pontosan arra jó, hogy akinek büdös a munka, és elvárja, hogy mások tartsák el, az még kevcésbé akarjon megváltozni.

WildBear 2014.06.24. 11:45:26

@Androidus: A garantált alapjövelemnek max. Asimov könyveiben lenne helye, akkora utópia. És szerintem erkölcsileg sem helyes a semmiért pénzt adni; azt úgysem becsülik meg. Hajléktalanszálló lenne a megoldás 8egyszemélyes, zárható szobákkal), akkor joggal várhatnánk el, hgoy ne az utcán aludjanak; viszont ahhoz is (sok) pénz kellene. Pénzből meg kevés van, pláne amit a politukosok meghagynak; és el kell dönteni, hogy a kevés pénzből mit finanszírozunk; oktatás? Egészségügy? Munkahelyteremtés ?

barkaba 2014.06.24. 11:53:43

@Androidus: A jövedelmét honnan szerzi? Ha koldul, segélyt kap, akkor mégsem fizet adót. Akkor az fizet, aki pénzt ad neki.

Androidus · http://d-ketto.blog.hu 2014.06.24. 11:59:02

@barkaba: az, hogy honnan szerezte, ebből a szempontból lényegtelen. Ha az adakozó megtartotta volna azt a pénzt, akkor nem tudjuk, mit tett volna vele. Lehet, hogy kiviszi külföldre, lehet, hogy bankszámlán parkoltatja. Számtalan olyan dolgot művelhet vele, amiből az államkassza nem lát bevételt. A hajléktalan is tehetne vele bármit. A gyűjtögetős hajléktalan (az a kevés, akik vannak) is félretesz. De a többség nem. Ők az utolsó fillérig elisszák azt a pénzt. Az ő "döntésük" alapján származik bevétele a költségvetésnek.

barkaba 2014.06.24. 12:01:59

@Androidus: Dehogy lényegtelen. Amit nem te keresel meg, abból az adót se tudod te fizetni, ha fizikailag te is viszed el a boltba. Hogy is tudnád? A nincsből nem lehet.

Androidus · http://d-ketto.blog.hu 2014.06.24. 12:08:07

@barkaba: olvasod is, amit írok, vagy csak monologizálsz? :)

barkaba 2014.06.24. 12:23:09

@Androidus: Miért? Amit írtál az érv volt az ellen mait én írtam? Biztos a nyugger nénike aki segít egy hajléktalannak(90%-ban az segít), elutazgatná a Bahamákon a pénzt? Szerinted aki az utcán gyalogol (máshol hol találkozol csövivel), vagy a pályaudvaron mászkál, az az a gazdag arc, aki külföldön szórakozza el a pénzét általában?

Egyébként is sántít a dolog, mert amit itt elkölt, azt nem biztos, hogy máshol költené el, ha nem adja a csövinek. legalább annyira lehet, hogy venne egy sört pluszban, vagy a gyerekének nem tízezret adna havonta, hanem tizenegyet. (Ugye akkor a gyerek fizeti az adót, ha a papától pénzt kap?:)))

Bocsi, hogy nem akartalak megbántani azzal, hogy tételesen cáfolom a butaságodat!

Androidus · http://d-ketto.blog.hu 2014.06.24. 12:31:01

@barkaba: légyszi tartózkodj a minősítgetéstől. Az adót mindig az fizeti, akitől levonják. Ha a hajléktalannál van az a pénz, az már az övé. Már nem azé, aki neki odaadta. Igen, aki odaadta, az is elköltheti úgy, hogy adót vonnak közben. De ez nem biztos. De az biztos, hogy nem az összes hajléktalannak adott pénzt vinnének boltba, és vennének rajta jövedéki adó köteles terméket. A hajléktalanok viszont a kapott pénz nagy részével ezt teszik. Így abból a tényből, hogy az emberek adnak a hajléktalanoknak pénzt, az államnak plusz bevétele származik. Ezt a plusz bevételt nem az adakozó adja, hanem a hajléktalan.

Ha nekem van egy vállalkozásom, és fölveszlek téged alkalmazottnak, akkor a te definíciód szerint te sem fizetsz adót, hiszen tőlem kapod rá a pénzt. Gondold végig ezeket, mielőtt minősítesz.

barkaba 2014.06.24. 12:36:29

@Androidus: Te sem tartózkodtál tőle, mikor azt állítottad, hogy nem olvasok, csak írok.

Úgyhogy szépecsém, viseled el, hogy nálad sokkal okosabbak élnek szerte az országban!

Az utolsó mondatod (nem csak az, de most beszéljünk arról), meg úgy primitív ostobaság ahogy van. Ha megkeresed a pénzt az onnan tied, megillet, nem ha van kapsz, ha nincs nem. Másrészt meg igen, én fizetek az alkalmazottaim után adót (járulékot), csak egy másik részt fizeti be ő, bár fizikailag azt is én vonom le tőle és fizetem be.

Nem lenne jobb, ha előbb tanulnál utána okoskodnál?

Androidus · http://d-ketto.blog.hu 2014.06.24. 12:39:31

@barkaba: nem sikerült megütnöd a szintet.

barkaba 2014.06.24. 12:41:31

@Androidus: A tiedet nincs is szándékomban megütni. A Mensa tagok nem nagyon foglalkoznak a magadfajta primitív arcokkal. Én is megbántam már.

Gera 2014.06.24. 13:36:44

@Androidus: Ezek az emberek általában vastagon az alkoholizmusuknak köszönhetően kerültek reménytelen helyzetbe és ugyanannak köszönhetően képtelenek kimászni belőle. Lehet sajnálni őket és tisztelem azokat, akik ezekkel az alja emberekkel is képesek foglalkozni, de a magam részéről saját személyes élményeimnek köszönhetően rühellem az alkoholistákat és az alkoholt, ez határozza meg az alapállásomat velük szemben, pedig egyébként én egy abszolút önzetlenül segítőkésznek mondható ember vagyok szerintem.

Az evolúció megfordítója... vissza a fára! (törölt 2014.06.28. 10:52:39

@Gera: karitativ szervezetekrol:

Orokoltem sajnos sok szaz, de inkabb ruhat sok evvel ezelott. Noi es ferfi ruhak, tisztak, kifejezetten jo minoseguek, nyari, teli, also es felsoruhazat, meg tobb tucat par cipo. Rengeteg. Probaltam keresni segelyszervezetet, akiknek hasznalhato lett volna. Gondoltam majd orulnek. Kb. 8 helyre irtam, telefonaltam. Sehol nem kellett, volt ahonnan kifejezetten durvan elhajtottak, hogy mit kepzelek, ok csak penzt fogadnak el. A penzadomanyt azt mind elfogadta volna, de a termeszetbeni adomanyra nem voltak vevok.
Azota tudom, hogy nincs Magyarorszagon szegenyseg, csak panaszkodas.
A vegen kipakoltam muanyag zsakokban a kuka melle. Nem egyszerre, mert egy nagy kontenert megtoltottek volna. Hetente ketszer pakoltam ki a haz ele a kukauritest megelozo este. Reggel jottek a hajlektalanok, ciganyok, szetcincaltak minden zsakot, szetdobaltak a ruhakat, cipoket, osszemocskoltak mindet, tobb utcaval arrebb is talaltam eldobalt darabokat. Na akkor en befejeztem a jotekonykodast egy eletre. Pedig korabban adtam a koldusnak, rakos gyerekes alapitvanyoknak, nyomorultaknak.
A butort, mukodo hutot, mosogepet se vitte el egy segelyszervezet se. Ugyhogy lomtalanitas alkalmaval ciganyok szedtek ossze, ha masra nem hulladek vasnak jo volt nekik. Pedig mukodtek.

A hajlektalanok nagy reszerol jo tudni, hogy komoly bortonmultjuk van. Egymast is megeroszakoljak, kiraboljak. Lasd csepeli erdoben tortent remtettekben, meg a Szita Bence ugyben is hajlektalanok gyilkoltak allati egyetlenseggel.
süti beállítások módosítása