többkep_2012.jpgFotó: Flickr/jacinta lluch valero


Ti mit tennétek, ha 1925-ben születtetek volna egy szegény spanyol parasztcsaládban. A spanyol polgárháború megszakította volna a tanulmányaitokat, majd mélyen vallásos édesanyátok annyira átplántálta volna belétek az istenhitet, hogy a földműveléssel szakítva, 28 évesen beálltok trappista szerzetesnek. Ám a rendet nyolc évvel később el kellene hagynotok, mert megbetegedtek tuberkulózisban. No, nem azét, mert a trappistáknak büdös a tébécés rendtársuk, hanem mert a szigorú rendi szabályokat a gümőkórral küszködve nem lehetne megtartani. Nos?

szinestotál_angel.jpgFotó: Flickr/Angel

Nem tudom, hogy az olvasóink hogyan járnának el hasonló helyzetben, de Justo Gallego Martínez (vagy ahogyan sokan hívják: Don Justo) megfogadta Spanyolország védőszentjének: ha meggyógyul, akkor egymaga felépít egy katedrálist.1961 október 12-én már úgy érezte, hogy meggyógyult. Azóta is építi Madrid közelében a katedrálisát, többnyire egyedül. Don Justo szeptemberben lesz 89 éves.

kupola-jacinta.jpgFotó: Flickr/jacinta lluch valero

Don Justonak nincs semmiféle építész végzettsége. Az építkezésbe tervrajzok nélkül vágott bele. A vatikáni Szent Péter-bazilika, a washingtoni Fehér Ház, valamint több spanyolországi kastély és templom is megihlette. Sem az egyház nem adta jóváhagyását a háztáji katedrális építésre, sem építési engedélye nem volt.

belsofkkalDubaj.jpgFotó: Flickr/Dubas

Több, mint fél évszázad rendületlen munkája azonban meghozta az eredményt. Immár a település legfőbb turisztikai látványossága Justo mester ki tudja meddig épülő katedrálisa. Még azzal is rájátszottak, hogy a másik ibériai-félszigeti, réges-rég épülő (1882-ben kezdték) katedrális, a Sagrada Familia tervezőjéről, Gaudiról nevezték el a Justo-féle katedrális előtti utcát.

belsoJose-Madrid.jpgFotó: Flickr/jacinta lluch valero

Ráadásul most már elismert, profi építészek is szaktanácsokkal látják el és önkéntesek is segítik, valamint az ámulkodó turisták adományaira is számíthat. Az építkezést szerény örökségéből kezdte finanszírozni, a beépített anyagok pedig főleg bontott anyagból és hulladékból állnak.

teglak.jpgFotó: Flickr/Jose.Madrid

Mint a közeli téglagyár selejtes téglái, avagy a toronyba épített gyorséttermes papírpoharak.

mekispoharas torony.jpgFotó: Flickr/Jose.Madrid

Justo katedrálisának méretei impozánsak: mintegy 40 méter magas, a főhajó 20x50 méteres és a teljes, beépített terület körülbelül nyolcezer négyzetméter.

jacintakulsokocsikkal_1.jpgFotó: Flickr/jacinta lluch valero

belső.jpgFotó: Flickr/jacinta lluch valero

freskók_2012.jpgFotó: Flickr/jacinta lluch valero

jacintavitrazs.jpgFotó: Flickr/jacinta lluch valero

 Az én olvasatomban ez a történet csak másodlagosan szól az isttenhitről. Szerintem az elsődleges üzenete, hogy adott egy ember, aki halálosan beteg. Arra az esetre, ha megmenekül, lényegében azt fogadja meg, hogy élete végéig az álmainak, az őrült ötletének,  a "szerelmének", a hobbijának – vagy nevezzük bárminek–, szenteli magát. De úgy, hogy akkor semmi más sem számít: nincs saját családalapítás, nincs megbecsült, elismert, "normális" munka, se semmi egyéb.


Hogy megérte-e? Úgy tűnik, hogy Justonak igen, ugyanis arra a kérdésre, hogy ha újrakezdené, ismét ezt csinálná-e, azt válaszolta, hogy természetesen, csupán azt bánta meg, hogy nem kétszer ekkora katedrális építésébe fogott.

Justo-gallego-martinez.jpgDon Justo alkotás közben (Fotó: Wikipedia)

A poszt megírásakor segítségül szolgáltak az abc.es és a The Guardian cikkei, valamint a Wikipedia.

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: spanyolország templom

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr356298216

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2014.06.13. 21:15:15

Atya ég!

De mint ha lenne Mo-n is egy ilyen egy ember által épített kastélyféle.Vagy rosszul emlékszem?

2014.06.13. 21:28:41

Azért nem nagyon mernék annak a falnak nekidőlni.
A fal melletti szex pedig teljesen kizárt lenne.

szb9 2014.06.13. 21:46:22

@Diorella Queen: mert amúgy katedrálisban szoktál szexelni, aha :D

Újratöltve 2014.06.14. 08:37:18

@Diorella Queen: Atyaég! Mintha meg is lehetne tanulni helyesen írni magyarul! Tahókirálynő! Felesleges a fal mellett szexelned, mert téged már rég agyonütött az értelmed.

Bambano 2014.06.14. 15:41:34

mit dolgozhatna, politikusnak nem mehet, betartja az ígéreteit :)

Ray2 2014.06.14. 15:59:56

@Diorella Queen:
Sopron, Taródi-vár

hu.wikipedia.org/wiki/Tar%C3%B3di-v%C3%A1r

Érdekes, bár borzasztó primitív a valóságban.

Bambano 2014.06.14. 16:54:57

ezt a katedrálist meg lehet találni a streetview-ban, nekem tetszik. ha már 50 éve építi, akkor az alapok elég idősek lehetnek, úgyhogy meg van ez rendesen csinálva, nem fog összedőlni.

ParaZita2 2014.06.14. 16:56:51

Vajon ott is van katasztrófavédelem, melynek "Oltóvíz intenzitás mérési jegyzőkönyvet" (is!) kell beadni a használatbavételi engedélyhez?
(esetleg a spanyoloknál nem a fácán szokta vinni a puskát és nem a befőtt teszi el a nagyit?)

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.06.14. 17:36:24

Én úgy hallottam, hogy az isten nem szereti a hivalkodó magamutogatást.

Mikrobi 2014.06.14. 17:38:57

Minden tiszteletem a bácsié, de nem véletlen, hogy az Egyház nem támogatta az építést. A középkorban mindenki arra tett fogadalmat, hogy templomot épít. Már van elég, pláne Spanyolországban, amely Európa leghitetlenebb országa. Egy templomot fenn is kell ám tartani! Viszont a cikkíróval vitatkoznék arról, hogy probléma-e, hogy családalapítás helyett az "őrült álmainak" él. Végül is egy igen szigorú szerzetesi életre készült, amit önhibáján kívül volt kénytelen feladni. Ő így élte meg a hivatását.

HellsAngel 2014.06.14. 17:58:44

@Diorella Queen: Ugye azert kell a fal mellett szexelni, mert az kozel van az utcasarokhoz, ugye?

tudjukkik 2014.06.14. 20:02:08

@Diorella Queen: vendegem vagy egy laza ATM-re a fal mellett

2014.06.14. 20:33:39

Megint sikerült kicsapnom a biztosítékokat.:)

Első mohikán 2014.06.14. 21:00:51

@Diorella Queen: Még büszke is vagy rá, hogy a tudatlanságodon és a hülyeségeden meglepődnek? Gratulálok.

2014.06.15. 10:01:31

Sok kielégületlen idióta, hogy kiakadt már egy egyszerű mondattól,amiben szerepelt a szex szó.:)

Idióták.PPP
süti beállítások módosítása