Hőgyészcivertanlegi2.jpg
Fotó: Civertan - Wikimedia Commons

Eladó történelmi ingatlanokat bemutató sorozatunkkal nem tudunk elszakadni a kastélyoktól. Ha összeszedek egy tematikus posztra való anyagot, egész biztos felbukkan a kutatás közben pár olyan ingatlan, amelyik egy következő bejegyzés izgalmas anyaga lehet. 

Voltak már gyönyörű eladó kastélyok, nem is egyszer, aztán "újépítésűek" és "álkastélyok" is. Felbukkantak ingatlansalátákban, vagy csak úgy magukban is, mint hátborzongató "kísértetkastélyok" vagy rejtélyes bűntények helyszínei. Ám olyan, amelyiket több mint egymilliárd forintért kínálnak, még nem szerepelt az Urbanistán. Hát most itt van egyből kettő is.

Sok-e ennyi pénz egy kastélyért? Ha azt veszem, hogy közel kétmilliárdért családi házat is árulnak Budapesten, akkor nem. Ha viszont arra gondolunk, hogy történelmi kastélyt már 20 millió alatt is vehetünk, annak tűnik.

Döntse el mindenki, hogy megéri-e szerinte, és persze ne feledjük: ebben a felső tartományban már eléggé hasra ütés szerűen születnek az árak és szinte bizonyos, hogy alkudni lehet az árból. Na meg azt se: vannak milliárdos kastélyok, amelyek soha nem kerülnek ki az ingatlanhirdetési oldalakra.

No akkor lássuk őket:

 

Hőgyészi Apponyi-kastély  1,3 milliárd

Hőgyészcivertanlegi3.jpg
Fotó: CivertanWikimedia Commons

   

A kalandos történetű kastélyt emlegetik Apponyi-Liechtenstein vagy Mercy–Apponyi néven is, mert sokszor váltott tulajdonost. A mai épület alighanem 1773 előtt épült és olyan előkelő vendégeknek adott otthont, mint Liszt Ferenc (még ha csak egy napra is). Az évszázadok alatt több változáson esett át, melyek közül kiemelkedik az Ybl-féle 1890-es felújítás, és sajnos a szocializmus alatti évek is, amikor is katonakórháztól az iskoláig, irattártól a gyermekotthonig nagyon sok minden volt benne. Aztán a rendszerváltás után menő kastélyszállót kalapáltak belőle, a hirdetésből ki is derül, mi minden került bele. Persze hiába volt menő, annyira azért nem ment - most megpróbálják eladni. A kastély történetéről a Wikipédián olvashattok és a Műemlékem-adatlapján meg van egy csomó kép róla.

 

Külön érdekessége, hogy tartozott hozzá egy a jószágkormányzói lak, amelyet ma külön kastélynak árulnak. Ilyenkor jön a közhelyes sóhaj, micsoda idők voltak, amikor olyan irodaházat+szolgálati lakást építettek, amit ma el lehet adni kastélynak. Az álkastélyokat bemutató posztunkban is szerepelt, ott azt írtam róla, hogy:

"A hirdetés szerint a Liechtenstein-kastély, és nem hazudik, valóban itt élt a hercegi család. Ám csak 1927-től, amikor is elnyerte ma is látható neobarokk formáját. Eredetileg ugyanis a Mercy-, később Aponyi-kastélyhoz épült melléképületnek valamikor a XVIII. században. Persze az, hogy egykor jószágkormányzói lak, később  számvevőségi központ volt, cseppet sem von le az értékéből. Sőt, még izgalmasabbá teszi. Bővebben a Műemlékem oldalán."

 

Vácdukai LatinovitsBottlik-kúria – 1,5 milliárd 

Latinovits-Bottlik-kúria (7561. számú műemlék).jpg
Fotó: rlevente - Wikimedia Commons

Alighanem ez is egy - korábban elpusztult - nagyobb kastély melléképülete volt, de nem csak emiatt, vagy azért érdekes, mert itt élt egykor  Brunszvik Teréz, az első magyarországi óvoda alapítója. Hanem azért is mert a hirdetésben (ahol ködösen Vác környékéről írnak), kereken másfél milliárdot kérnek érte. Miközben néhány éve még 60 millióért hirdették értékesítésre. Na persze azóta történt egy és más az épületen - a példás felújításról a Műemlékem is beszámolt. Az biztos, hogy sokat költöttek rá, de hogy ennyit ugrott volna az értéke, azt csak a helyszínen dönthetné el egy hozzáértő szakember. Mi laikusok örüljünk neki, hogy jól néz ki.

Rengeteg kép és infó a kastély honlapján.

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: kastély hőgyész fura ingatlan vácduka

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr826296633

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

közösperonos átszállás 2014.06.12. 12:11:25

"Ilyenkor jön a közhelyes sóhaj, micsoda idők voltak, amikor olyan irodaházat+szolgálati lakást építettek, amit ma el lehet adni kastélynak."

Az akkori házak nagy részét ma viszont max. tyúkólnak vagy építési teleknek lehet eladni...

Zubreczki Dávid · http://instagram.com/zubreczkidavid 2014.06.12. 13:39:59

@közösperonos átszállás: hát az már egy kicsit másik kor, de nagy igazság van abban, amit mondasz!

Plumper_ 2014.06.12. 15:01:14

akkoriban is hasonló árakon mehettek ezek az építmények (akkori pénznemben). nyilván csak arisztokraták vagy nagytőkések, gyárosok engedhették meg maguknak.

Dariengo · http://dariengo.blog.hu 2014.06.12. 15:24:12

Jó a szöveg, hogy csak leinformálható vevőnek mutatják meg a házat. Ha ennyi pénzt akarnék belefeccolni valamibe kerülném az ilyen neppert.

sapka 2014.06.12. 16:46:33

annakidején volt szerencsém hőgyészen eltölteni pár napot a fenti kastélyban. valóban nagyon gyönyörű, és a wellness részleg sem volt rossz. ám a környéken semmi más látnivaló nincs. hőgyész maga egy álmos kis falu. szombaton 10-től 12-ig volt nyitva az egyetlen közért. késdobáló kocsmák, és egy olcsó, retró (csak azért használom ezt a szót, hogy ne bántsak meg senkit) étterem. szóval kevés kikapcsolódást nyújtott a környék, hogy ezért érdemes legyen olyan messzire elautózni.

jan 2014.06.12. 17:44:05

Érdekes... ha én oligarcha lennék, tuti kastélyt vennék. Ha nemzeti oligarcha, akkor pedig patinás de romos, felújításra váró erdélyi kastélyt.

szájhúzó kutya · http://szajhuzokutya.blog.hu 2014.06.12. 20:20:15

a 19 milkás kastélyra azért rá kell költeni egy milliárdot:)

Adam Ant 2014.06.13. 07:58:57

@jan: Egy nemzeti oligarcha nem feltétlen nemzeti érzelmű is, a nemzeti jelző csak annyit jelent, hogy az első milliárdját a magyarországi politikai kapcsolatait felhasználva szerezte..:)- de lehet, hogy sokkal jobban érzi magát Svájcban, mint Erdélyben......

Éva34 2014.06.13. 09:08:00

Bár nem kastély, de nekem ez a vácdukai luxus ház is felér vele. www.ingatlantajolo.hu/ingatlan/magyarorszag/pest-megye/vacduka/haz-hazresz/csaladi-haz/elado-kinal/3502195 Erre már nem nagyon kell költeni. :)

é̶̸͜͠r̀͜͡d̷̸͟͠e̴̢͠͏k̨͘͢͠e̶̕͞s̵̷̛ 2014.06.16. 03:59:50

pardon, de mi a f@szom másfil misiárd ezen a tyúkszaros kutyaólon? na tessék most jól leinformálni akkor.
süti beállítások módosítása