Screenshot 2014-06-03 08.18.05.png

Értékesítési, hirdetési és albérletárak az V. és a VI. kerületben - az eladó ingatlanokkal. Részletekért katt a képre.

Kijött a Balla Ingatlanok legfrissebb környékelemzése, ezúttal az V. és a belső VI. kerület ingatlanpiacáról. Kimazsoláztam belőle nektek a lényeget pontokba szedve:

• Nem csappant az érdeklődés, itt mostanában is pörög a piac, a külföldi vevők is érdeklődnek.

•  A legtöbben csillagászati áron kezdi hirdetni a lakását, aztán szépen lassan ereszkedik le vele a realitások talajára. Sokan ugyanis bíznak a gazdag külföldi palimadárban, amelyik csak a mesében és a vicces filmekben létezik - a valóságban sajnos nem. 

•  "Addig azonban, amíg erre rájönnek, sok idő telik el, így túlárazott ingatlanokkal van tele a piac. Ezek értékesítési ideje rendkívül hosszú, vagy egyáltalán nem is kelnek el. Jellemzően az eladóknak 10-15 százalékkal mérsékelniük kell a kínálati árat, hogy megérkezzen végre a vevő. Mire azonban ilyen mértékben hajlandóak lecsökkenteni azt, legalább 2-4 hónap telik el. A legjellemzőbb azonban, hogy az eleve rosszul árazott lakások esetében 4-8 hónapig tart az értékesítés. Ha viszont egy ingatlant mindjárt az értékesítési folyamat elején helyesen áraznak be, akkor egy hónapon belül szinte biztosan elkel a lakás, de akár napokon belül is akadhat vevő".

•  Itt is ugyanazt keresik, mint máshol: a kis, 25-35 négyzetméteres lakásokatEzeket elsősorban két okból keresik: befektetési céllal vagy Pestre költöző egyetemistáknak. Áruk 7-9 millió forint körül mozog. Mennek az egy kategóriával nagyobb, 45-55 négyzetméteres lakások is - bár ezekre azért az előbbinél kisebb a kereslet. Ezek a lakások átlagosan 12-15 millió forint közötti áron szoktak elkelni.

 •  A legfelkapottabb zónák: az Országház és a Szent István körút közötti területen keresgélnek, míg a VI. kerületben az Andrássy út az örök sláger, de az onnan nyíló Hajós utcát, s úgy általában az Opera környékét is kedvelik, tágabb értelemben véve viszont a teljes Nagykörúton belüli rész iránt jelentős az érdeklődés.

 

Árak

VI. kerület: a minimum ár 150 ezer forint környékén található négyzetméterenként, míg a maximum valahol 800 ezer forintnál húzódik, az átlag pedig 300-350 ezer forint könyékén alakul.

V. kerület: az átlag 350-400 ezer forint négyzetméterenként, a legolcsóbban 270 ezer forintos négyzetméteráron lehet vásárolni, míg felfelé a négyzetméterenkénti 1,1 millió forintos szintnél éri el a plafont. A fajlagosan drágább lakások még mindig a kisebb méretkategóriákba tartoznak, míg a nagyobb ingatlanokat alacsonyabb négyzetméteráron adják.

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: budapest ingatlanpiac lipótváros terézváros v. ker vi. ker belső-terézváros balla ingatlanirodák

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr746262228

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

cybergreg · http://www.cybergreg.hu 2014.06.03. 10:07:12

A gazdag külföldi palimadarak sajnos nagyon is léteznek, és addig örüljünk, amíg nem kezdik el felnyomni az árakat.

Sajnos Londonban évek óta úgy zajlik az ingatlanfejlesztés, hogy felhúznak néhány nagy tornyot, de még a konkrét építkezés előtt végigjárják a nagyobb távol-keleti városokat a látványtervekkel, és mire elkészül a ház, már meg is vették mindegyiket a piaci ár négyszereséért.

Jellemzően a lepukkant környékeket is eladják jó marketingszöveggel, valami felkapott negyed látszatát keltve. A külföldi tulaj többnyire soha nem látja az elkészült ingatlant, csak kiadja jó drágán.

Volt egy nő, aki beült a reptéren egy taxiba, elhajtott a frissen vett lakásához, majd azzal a lendülettel megkérte a taxist, hogy vigye innen el.

És persze mindenki jól jár, kivéve az átlagpolgár, akinek soha nem lesz esélye saját lakáshoz jutni.

loading 2014.06.03. 10:53:28

Hát igen. Pl. az Index egyik legnagyobb lufifújó, amikor kritika nélkül átveszi a Duna House mondásait. Amelyek nem mások, mint egyszerű piacbefolyásolás.
Mert nincs igazi választék, így a piac sem tud normálisan működni.

HummeRC 2014.06.03. 11:15:38

Az ingatlanosok szerint a helyesen van beárazva egyenlő azzal, hogy add a piaci ár alatt olyan olcsón, hogy a hülyének is megérje. Ez a Ballára is igaz. Ha az általuk ajánlott irreálisan alacsony áron adod a lakást akkor hirdetik rendesen, de ha van egy minimális fogalmad az ingatlanárakról és a piac közepére lövöd be, akkor nem csinálnak semmit, mert "ilyen áron nem látnak benne fantáziát, miért költsenek a reklámozására?" szó szerinti idézettel köszönnek el. Persze, hiszen ilyen esetben dolgozni kellene vele, az ára önmaga nem adja el gyorsan.

die nadel 2014.06.03. 11:23:03

Ööö csak egész halkan merem megkérdezni: az Urbanista most átmegy ilyen ingatlanpiaci elemző oldallá? Mert szerettem az oldalt, de utóbb mintha túltengenének az ingatlanhirdetésekkel foglalkozó posztok az egyéb hírek rovására. Ez koncepció vagy csak véletlen?

díjhitelező 2014.06.03. 11:26:33

Múlt ősszel és télen én rengeteg lakást megnéztem egy külföldi cimborámmal akinek nyelvi nehézségei vannak. Régóta a városban lakik és második lakást vásárolt. Emlékeim szerint 20-25 lakást néztünk meg, Körúton belül az 5-6-7-ben. Max 12 millióig keresett, lehetőleg felújítandót.
Katasztrófálisak az állapotok ebben a szegmensben mind a három kerületben. A házak 90%-ban felvállalhatatlanok, atomjaikra vannak hullva. Ha nem a ház, akkor a lakás volt szar. Mondom ezt úgy, hogy tisztában vagyok vele, mert a 7-ben nőttem fel és most is ott nyomom.
Ennek ellenére nincs veszve semmi, mert lehet jó és szép házat találni. Csak sokáig kell keresni.
Ő is megtalálta, felújította (nem b@szták át a kivitelezők, az állandó ellenőrzés miatt), szép lett, örül neki.

csepke 2014.06.03. 11:55:30

A belvárosban inkább olyan dolgok számítanak hogy kik laknak a házban. Mert hiába olyan klassz a luxus tetőteraszos lakás, marhára nem mindegy, hogy a földszinti udvari lakást diákok bérlik, vagy pedig suttyók, akik egésznap ajtócsapkodva üvöltve élik az életüket az udvaron, és a körfolyosós építés miatt a ház úgy visszhangzik mint egy kút. Belvárosban épp ezért csak bérelni érdemes, ha olyan szomszédság költözik az ember mellé, sokkal egyszerűbb költözni, mint háborúskodni, pláne elviselni.

Überspannung 2014.06.03. 13:27:21

Ha viszont egy ingatlant mindjárt az értékesítési folyamat elején helyesen áraznak be, akkor egy hónapon belül szinte biztosan elkel a lakás, de akár napokon belül is akadhat vevő".

ez mekkora hazugság. ha napokon belül elkel, akkor alul volt árazva. no persze az ingatlanos számára akkor van "helyesen" árazva, ha pörög a készlet.

padlogaz 2014.06.03. 14:52:05

van némi (jelentős) ellentmondás a cikken belül:

"...Itt is ugyanazt keresik, mint máshol: a kis, 25-35 négyzetméteres lakásokat. Ezeket elsősorban két okból keresik: befektetési céllal vagy Pestre költöző egyetemistáknak. Áruk 7-9 millió forint körül mozog. Mennek az egy kategóriával nagyobb, 45-55 négyzetméteres lakások is - bár ezekre azért az előbbinél kisebb a kereslet. Ezek a lakások átlagosan 12-15 millió forint közötti áron szoktak elkelni...", illetve

"...VI. kerület: a minimum ár 150 ezer forint környékén található négyzetméterenként, míg a maximum valahol 800 ezer forintnál húzódik, az átlag pedig 300-350 ezer forint könyékén alakul..."

a két hivatkozás átlagos ára nem stimmel, melyik az igaz? az V. kerületre megadott árakról nem is beszélve...

croesus aka. the grinder 2014.06.03. 15:22:26

@padlogaz: hazug, hazugabb, leghazugabb, ügyvéd, politikus, ingatlanügynök :)

scsaba1 2014.06.03. 15:54:39

@Tisztelt Roll!:

Itt, vidéken is pont így van. Lefingott vályog parasztházak 8-10 milláért. B30-as bagolyvár as '80-as évekből 16-18 milla - jó ha mindkettő a felét éri. Van olyan hirdetés, ami 3-4 éve megy. Az ingatlanpiacra (is) jellemző a durva túlárazottság.

Eltévelyedés · http://gumimacik.blog.hu/ 2014.06.03. 16:25:11

@croesus: + autónepper + biztosítási ügynök (oppardon, pénzügyi tanácsadó).

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2014.06.03. 17:50:35

@loading: Igen, elég problémás, hogy csak a Duna House és az Otthon Centrum egyoldalú elemzéseivel lehet találkozni a médiában.

Vajon a NAV-nak elérhető valahol az ingatlanok eladási árait tartalmazó adatbázisa, amit az ingatlanadó bevezetésekor nyilvánossá tettek?

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2014.06.03. 17:58:48

@HummeRC: Az ingatlanosok 90%-a szinte semmit sem dolgozik, csak feldobja a lakásról készített igénytelen fényképeket 2-3 hirdetési oldalra. Többségük még az érdeklődők jelentős részét is elhajtja... Ők akkor is kapnak jutalékot, ha a cégtől valaki más eladja az ingatlant és minél olcsóbb a lakás, annál nagyobb az esélye annak, hogy nem sokat kell dolgozni a jutalékért, csak 1-2 embernek megmutatni.

Punxsutawney Mormota 2014.06.03. 18:13:40

Valós árak, az elmúlt két hét eladásai:

Lovag utca 8.

VI. emelet, 49 nm 26,6 m, 1 + 1 szoba, garázzsal, bútorral bérlővel

Ugyanez a ház:

III. emelet, 61 nm, 1 +1,5 szoba, 33,3 millió, garázzsal, bútorral és bérlővel.

DH & OC bekaphatja. Mindkét vevő magyar és kb 2 hét alatt elment.

Hatja2 2014.06.03. 22:09:57

@Freeee: súgok neked egy titkot: ahol 3 millió egy parasztház ott kb SEMMIT nem keresnek az emberek, nemhogy a pesti fizu harmadát.

annyira jó, hogy az összes ilyen poszt alatt megpróbáljátok megmagyarázni hogy milyen hülye a piac amikor beárazza magát.

Zubreczki Dávid · http://instagram.com/zubreczkidavid 2014.06.04. 09:44:52

@die nadel: hát mindig is volt egy ingatlanos vonal az urbin az elmúlt hat évben. lehet, hogy mostanában kicsit megerősödött, mert sokakat érdekel. viszont azt nem szeretném, ha az egyéb tartalom rovására menne, szóval azért combosítunk az egyéb témákon is :) kösz, hogy szóltál!

Hatja2 2014.06.04. 17:41:58

@Freeee: nem ezt mondtam. nyilván aki már abban a faluban lakik annak vagy van munkája vagy elvan a segélyből/nyugdíjból, de most az volt a téma hogy a sok "hülye" miért BP-n akar lakni egy panelban és miért nem hardmadannyiért Pusztakülsőn egy parasztházban.
süti beállítások módosítása