uk-fotor.jpg

Évtizedeken keresztül úgy élt az emberek fejében, hogy a gazdagok azok kastélyokban laknak. Aztán, amikor a rendszerváltás után ismét lehetőség nyílt rá, néhány gazdag tényleg kastélyba költözött. Vagy legalábbis valami olyasmibe. Lehet csodálni és lehet lenézni ezeket az épületeket, de vitathatatlanul meghatározó lenyomatai egy letűnt kornak.

Nem tudom pontosan, hogyan születhettek ezek az alkotások, alighanem alaposan beleszólt a megrendelő, hogy tornyot, erkélyt, bábos korlátot vagy timpanont szeretne még az épületre - de azért maradjon otthonos is az egész. Bár az alábbi listában szerintem még szellemes is akad - minden irónia és szójáték nélkül -, azért leginkább a szűkmarkúság jellemzi ezeket a házakat. Még ha némelyikből valóban nem sajnálták az anyagot, akkor is.

Legtöbbjüknél hiányoznak ugyanis a nagyvonalú terek, a tetőtereket mindenhol beépítették, nincsenek nagy kapuk, tágas parkok stb. Ám ezzel együtt is igen figyelemreméltók. 

Többük sorsa szomorú, épp úgy elhagyatva állnak, mint a régi kastélyok. Némelyiküknek soha sem adatott meg a fénykor: vakolatlanok, befejezetlenek. Ismerve a mai ingatlanpiaci helyzetet - na és a jelentősen megváltozott igényeket - kevés az esély, hogy hipp-hopp elkapkodják valamennyit.

A 10 legszebb eladó régi kastélynál leírtam, miket tekintek kastélynak, hát itt természetesen mások a szabályok. Kastélyszerű épületeket kerestem, melyek "családi ház" funkcióval - vagyis eredetileg nem hotelnek - épültek. Nem vettem ide a hagyományos telkekre épített kastélyszerű villákat - pedig abból is lehetne egy klassz merítést készíteni - csak a birtokkal rendelkezőket, ahogy az egy kastélyhoz illik. Az "újépítésű" ebben a posztban rendszerváltás utánit jelent (ahogy a régi háború előttit jelentett).

És akkor lássuk a felhozatalt!

10. Dunaharaszti, 43,5 millió

uk10.jpg

Elátkozott kastély ez a Duna-holtág mellett, még ha nem is olyan súlyosan, mint az edericsi Fekete-kastély, melynek gyilkosságokkal és öngyilkosságokkal teli történetéről korábban írtunk. Ez ugyanis meg sem épült, de már leégett - a jelenkori állapotot bemutató képek alapján nem ma történt az eset. Most így próbálja eladni a család, ugyanis nem tudnak még egyszer nekifutni a felújításnak.

 

9. Kecskemét közelében, 58 millió

uk9.jpg

Mesebeli kastélyocska tujasoros parkkal, korlátra tömött fácánnal, őzikés szobrokkal és kör alakú ebédlővel. Vadászlak a tanyavilágban.

 

8. Zalaszántó, 85 millió

uk8.jpg

Egészen kastélyszerű, épp csak a méretéhez méltó bejárat hiányzik róla. Olyan, mintha két hátulja lenne, igaz, ez a két hátsó homlokzat simán lehetne egy valódi kastélyé is. Viszont be van fejezve, ami igen nagy előnye a lista több más szereplőjével szemben.

 

7. Kecskemét, 149 millió

uk7.jpg

Nagyon furcsa hibridépület ez. Vannak benne határozottan régi kastélyokra emlékeztető jegyek - a kertkaputól az - ingatlanos szerint “grófi kastélyokra emlékeztető" - kerten át a tornyokig és oszlopokig. Ám van azért az egészben egy adag ezredfordulós hangulat is, amit kisebb bevásárlóközpontokra és középvállalatok saját építésű irodaházaira hajaz. Érdemes belenézni a képekbe.

 

6. Dunakiliti, 294 millió

uk6.jpg

Szabályos kastélyocska lehetne. Ha befejezték volna, talán csak az ablakok árulnák el, hogy újépítésű. (A hirdetésben látványtervek is vannak a végleges változatról.) A saját vízpart és az erdő közelsége menőn hangzik innen messziről - kérdés, milyen valójában. Érdekes, hogy nem messze tőle van egy másik rendszerváltáskor épült, ennél jóval nagyobb kastély, mely egy időben igen sikeres szálló volt, ám már jó pár éve zárva van.

 

5. Győr környéke, 375 millió

uk5.jpg

Légi felvételen egészen kastélyszerű, közelről aztán már inkább egy nagyra nőtt családiházra emlékeztet toronnyal. Ezzel együtt is az arányosabb próbálkozások közé tartozik. Ha valaki tudja pontosan hol van, ne habozzon elárulni!

 

4. Zalakaros 395 millió

uk4.jpg

A 2009-ben épült 1100 négyzetméteres kastély állítólag egy szépen parkosított terület közepén fekszik. Mindezt nehéz megítélni, mert a hirdetéshez feltöltött 71 (!) fotóból elég kevés dolog derül ki. 

 

3. Ócsa, 500 millió

uk3.jpg

Ezen az 1250 négyzetméteres “családi házon” tulajdonképpen ott van minden kastélykellék és bizonyos szögből, kicsit sötétben akár egy klasszikus kúria is lehetne, de azért mégis csak egy nagy családi ház. A hirdetés szerint 2008-ban épült egy természetvédelmi területen.

 

2. Sukoró, 620 millió

uk2.jpg

Ez se ma került az ingatlanpiacra. Már 2009-ben árulták az 1990-ben épült “urasági házat” "saját bejáratú női hálószobával" és volt, hogy az RTL bérelte ki az X-faktor mentorházának. Akkor még 972 milliót kértek érte. Kicsit kilóg a sorból, mert nádfedeles dizájnjával egyáltalán nem az őszi kastélyokra hajaz - tulajdonképpen bájos. Akit nagyon érdekel, egy videót is talál róla itt.

 

1. Csömör, 1,1 milliárd

uk1.jpg

Az örök megkerülhetetlen csoda, amely a legdrágább eladó magyarországi családi házak listájára is felkerült. Tragikus történetéről itt írtunk bővebben, amikor még ennél jóval többért próbálták eladni. Persze ez az ár most is teljesen irreális: néhány éve 66 millióra becsülték, de az árverésen 43 millióért sem licitált rá senki. (FRISSÍTVE: Mr. Watson szerint a linkelt cikk ferdít - a licitálás csak a kastély egy részéről szólt.) Hosszú évek óta ugyanazokkal a képekkel árulják, kíváncsi vagyok, hogy nézhet ki most.

Lemaradt valami a listáról? Kommentbe vele!

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: zalaszántó győr kecskemét giccs kastély csömör töri zalakaros pest megye tematikus zala megye dunakiliti fejér megye sukoró dunaharaszti ócsa fura ingatlan győr-moson-sopron megye bács-kiskun megye időutazó ingatlanos

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr826197703

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zubreczki Dávid · http://instagram.com/zubreczkidavid 2014.05.23. 10:00:00

@Online Távmunkás: az nem kastély a szó szoros értelmében, hanem villa. Vagyis nem egy birtokon fekszik szomszédok nélkül, hanem a városban van, egy telken.

tel.tabornok 2014.05.23. 10:22:14

Azert is tart itt az orszag, mert a gazdagjaink ilyen igenytelen izlestelen kokany parasztok.

tel.tabornok 2014.05.23. 10:23:51

Raadasul a vilag vegen vmi 0 forint erteku foldon epitenek hazat es erre verik a nyalukat. Es aztan meg 40 misiert sem tudjak eladni a "kastelyt" :D Az 5 kerben ezert lakast sem kapsz.

na__most__akkor 2014.05.23. 11:12:28

google image "Bánffyhunyad" ...

Mr. Watson 2014.05.23. 11:27:02

Kedves Zubreczky Dávid!

Szeretném jelezni, hogy ez a Csömör komment egy blikk szintű hazugság.

Emelné az Urbanista blog színvonalát, ha javítanád.

Jómagam is megtekintettem azt a 66 milliós ajánlatot és hidd el tettem volna ajánlatot 43 millióért a "kastélyra", de nem azt árulta a NAV. Az épület közvetlen területe 1,5ha-on fekszik, és mellé csatlakozik a képeken látható (emlékeim szerint) 24ha gyümölcsös. A NAV csak az épület 1/6-át becsülte 66 millióra, és árverezte volna el annak 70%-áért.
Megjegyzem, hogy csak a gyümölcsösért is nagyon sokan kifizetnék ezt az összeget.

tarcsaiphoto 2014.05.23. 11:34:33

5. számú kastély ami győr környékén van.. pontosan itt helyezkedik el :

https://www.google.hu/maps/dir/47.5439073,17.4765981//@47.5442465,17.4740746,924m/data=!3m1!1e3!4m3!4m2!1m0!1m0?hl=hu

Az evolúció megfordítója... vissza a fára! (törölt 2014.05.23. 11:39:13

nem annyira rondák, mint pl. a Tasnádi villa és más rémségek
a legrosszabbakról is annyit tudnék elmondani, hogy nagyra nőtt családi házak

persze elkelni nem nagyon fognak még nyomott áron sem

halász jóska 2014.05.23. 11:51:12

@Zubreczki Dávid: mindenesetre, ha lehet, még sokkal ízléstelenebb. megérnének mégy egy -akár ettől bővebb- posztot az ilyenek, függetlenül attól, hogy definíció szerint kastély-e.

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2014.05.23. 13:01:58

A csömöri kimondottan kastélyszerű.

Oliver Garcha 2014.05.23. 14:27:02

A csömörire írja az ingatlanos (ezek honnan bújnak elő?) rossz helyesírással, hogy "objektum". Boncgézásan: ojjektum... Egyébként mérhetetlen módon kíváncsi lennék, ezeknek az kastély tulajdonos "embereknek" az adóbevallásaira. Esetleg Stadler Józsi bácsi tanítványai-é?

laci_52 2014.05.23. 14:56:29

Ilyen kastélyok azért épültek, mert a hazai vállalkozók nem hosszú távra gondolkodnak. A kastélyra költött pénzt vissza is lehetett volna forgatni a cégbe, hogy még több hasznot hozzon.

Ilyesmit építeni tuti bukó, általában az építési költségnél jóval kevesebbért lehet csak eladni.

A nyolcvanas évek elején itt járt egy amerikai milliárdos és kommunista vezetőink megmutatták neki az akkori legszuperebb rózsadombi kégliket. Szerették volna érzékeltetni, hogy nálunk is van gazdagság. A meglepő válasz: "ilyent mi nem építünk magunknak. Az ár töredékéért bérelek egy megfelelő kéglit, a többit pedig visszaforgatom a cégeimbe!"

Többek között ezért tart ott Amerika, ahol és vagyunk mi a béka segge alatt...

Girhes Joe 2014.05.23. 16:28:23

Most akkor lehet agyonlőni, de nekem ezek bármelyike messze jobban tetszik, mint a menőnek kikiáltott steril csupa üveg-látszóbeton-derékszög fekete-fehér-szürke csúcsházak, amiket hasonló árkategóriában árulnak. Ha lenne pár száz misim, eltengetném bármelyikben az életemet egy (-két-három) csinos hölgyike társaságában, az említett nagyonmodern házakba meg ingyen körülnézni se sok kedvem lenne, annyira ridegek.

Girhes Joe 2014.05.23. 16:33:43

A zalaszántói (8. sz.) annyira stílustisztára sikeredett, hogy ránézésre simán rá lehetne fogni egy XVIII. századi eredetet, ha a szuterénjét is leburkolták volna rendesen, meg (a poszttal egyetértve) egy rendes bejáratot építettek volna neki, mondjuk a földszinti két középső ablak összevonásával, meg egy kocsival is járható feljáróval.

Girhes Joe 2014.05.23. 16:40:14

@na__most__akkor:

Bánffyhunyad az egy másik kategória, azok a házak inkább buddhista templomokra hajaznak, mint évszázados Kárpát-medencei kastélyokra, nem beszélve arról, hogy egymás hegyén-hátán vannak számottevő kert nélkül. Na azok nekem se kellenének.

ze 2014.05.23. 18:08:43

@laci_52: ez egyszerűen baromság. Voltál már az USA-ban? Láttad ha gazdag emberek házait? Ahhoz képest nálunk a budai villák egyszerű parasztlakok.

Egyébként érdekelne hogy melyik budai, 80as években épített villa tud meghatni egy gazdag amerikait.

ze (aki budai)

UV pót 2018.01.25. 17:35:56

Csömör:
https://www.google.hu/maps/@47.5658912,19.1903869,131m/data=!3m1!1e3
süti beállítások módosítása