Lehet, hogy valakinek már unalmasak az újabb és újabb erzsébetvárosi falfestményekről szóló hírek, én azonban nem tudok betelni velük. Nem is csak azért, mert olyan klasszak, hanem mert annyira tetszik, hogy ez így megvalósulhatott egy budapesti kerületben.

Mármint, hogy volt egy kortárs alkotó csapat, akinek voltak ötletei és múltja is: vagyis nem egy kalapból előhúzott haveri bagázsról van szó. És van egy önkormányzat, aki lát ebben fantáziát és megbízza őket egy sorozattal. Na és persze mi is jól járunk vele, mert egyre szebbek az erzsébetvárosi utcák.

A legfrissebb alkotásuk egy rumbach sebestyén utcai tűzfalra készült el, ezt írták róla a késztők:

A Rumbach Sebestyén 10. ház falfelülete a Madách térről bekanyarodva kitűnik a házak közül. Több éve (évtizede) teljesen lepusztult állapotával rontja az utca látképét. A téma megválasztásánál a fő szempont az volt, hogy a kerülettel kapcsolatos téma legyen, mert a kerület egyik „főbejárata” a Madách téren keresztül.

Arra törekedtünk, hogy minél több információt tudjunk megjeleníteni, visszaadva a kerület alapításának korának hangulatát. Próbáltunk minél több érdekes grafikai elemet belecsempészni a tervbe, amitől a sok apró részlet egy teljes képpé alakul.

Fontosnak tartottuk emellett, hogy sokféle tipográfiai elemet használjunk, ezzel is bemutatva, az akkori, használt (lásd: kézzel festett reklámtáblák) betűtípusok sokféleségét.

A kép felső harmadában lévő feliratok, Belső-Erzsébetváros fő utcáit mutatják, felettük pedig a VII. kerület címere, és neve. A festmény közepén Erzsébet-királyné portréképe látható, mint a kerület névadója, akit az akkori kerületi polgári kör kért fel 1881-ben, majd 1882-ban hivatalosan is Erzsébetváros lett.

A kép alsó részén a díszítő grafikai elemek mellett egy festett emléktábla van, amelyen a kerület kialakulásának, alapításának rövid leírása olvasható.

Csak azt sajnálom, hogy az óriásplakát-helyet nem számolta (nem számolhatta?) fel az önkormányzat. Főleg így, hogy a régi reklámfeliratoknak állít emléket a festmény, elég erős a kontraszt.

Itt egy galéria arról, milyen volt és milyen lett a falfelület:

Ez meg itt egy videó a készítés folyamatáról:

Várjuk a folytatást!

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr316155978

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zila5 2014.05.12. 20:54:41

Erzsébet feje búbjáig teljesen jól néz ki, valóban. Onnantól lefelé egy komplett káosz az egész. :(

gerberus 2014.05.13. 06:28:10

Naná, hogy nem számolja fel a plakátot, az bevétel.

Mészáros Laci 2014.05.13. 08:16:16

@zila5:

neked nem tetszik, ezt értem.
lehet hogy másnak meg tetszik.

ildsisy 2014.05.13. 08:18:06

Nekem is tetszik!!! :)

Molnar Karoly (törölt) 2014.05.13. 11:23:26

Nem tudtam ezekről a falfestésekről. Amikor ilyen kezdeményezést látok, mindig jobban érzem magam ebben a városban.

Erzsébet Poór 2014.05.14. 17:48:41

Csodalatos! Buszke vagyok szulo es volt lakhelyem fejlodesere, szepsegere.
süti beállítások módosítása