Gellért szobor alatti vízesés - fotó: KZ

Fotó: KZ

Kibérelni valószínűleg csilliárdokért lehetne, ha lehetne egyáltalán, viszont bekuckózni be lehet ide is ingyen és bérmentve (bár felteszem az ilyen helyek is fel vannak osztva a hajléktalanok közt, nem feküdhet akárki akárhova). Mármint ide:

Bányászlány: Őszi vízesés... - indafoto.hu

Bányászlány képe az Indafotóról

Még április közepén kaptam az első olvasói fotókat KZ-tól, hogy az Erzsébet híd budai hidfőjénél található, Gellért-szobor alatti, üresen álló medence jelenleg hajléktalantanyaként működik. Akkor abban bíztam, hogy mindez csak azért van, mert úgyis hamarosan beindul a vízesés és az illetékesek addig a pár napig már nem cseszegetik az illetékteleneket. 

Ám nem így lett, Krisz májusi fotóján pont ugyanez a helyzet. (Vagyis annyi azért változott, hogy a zöld takarót lecserélték barnára.) Mint írja:

 

kicsit szégyellem magam a turisták előtt, hogy ezt kell látniuk. Rajtuk is látszott a csalódottság, hogy nem kifejezetten azért mászták meg a lépcsőket, hogy egy szeméttel teledobált szakadékot, meg egy "lakosztályt" találjanak fent.

Vízesés - fotó: Krisz

Vízesés - fotó: Krisz

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: budapest hajléktalan vízesés szökőkút gellérthegy tabán i. ker gellért-hegy

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr736119719

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nakiazaki 2014.05.05. 16:22:36

Május elsején délelőtt fél 10 körül jártam arra, akkor épp működött a vízesés. De ezt, ha jól tudom, amúgy is csak a víztározó vízszintjének szabályozására használják, vagyis nem mindig üzemel. Az utóbbi időben azért volt elég csapadék, gondolom volt mit leereszteni...

Palazeti 2014.05.05. 18:17:50

Az egész Gellérthegy néhány felújított részt leszámítva sajnos egy nagy trágyadomb (leharcolt zöld területek, széteső padok, omladozó járdák és betonfelületek), a külföldiek így legalább hű képet alkothatnak arról mi is a valódi helyzet kis hazánkban...

Mészáros Laci 2014.05.06. 13:37:06

@zalap:

ugye amíg van olyan színesfém-felvásárló, amely hajlandó kilóra átvenni egy bronz Gandhi-szobrot, majd a telephely végében egy órán belül kockába olvasztani (nehogy lebukjon), addig korlátozottan érdemes a turistákat szórakoztatni. (érdekes, hogy szlovákiában, lengyelországban nem akkora divat a fémlopás.)

helterskelter 2014.05.06. 13:58:56

Kedves Blogger!Úgy látom mostanában fizetett hirdetéseken és hajléktalan feljelentéseken kívül másra nem is futja tőled.Gratulálok.Tényleg szégyellheted magad. Menj el inkább közteresnek!

mrbloodbunny · http://mrbloodbunny.blog.hu/ 2014.05.06. 14:21:59

@helterskelter: a nagy szabadság meg liberElizmus. jó dolog a megértés és a tolerancia, de azért a többség szava is nyomjon már valamit a súlyba! engem például rohadtul zavar, hogy egyetlen parkban sem lehet meg az ember 10 percet anélkül, hogy oda ne jönne a "főnök nincsegycigid?" és ne látnék mindenhol csőlakókat. Pláne egy ilyen helyen

Szűtté mamá? Szűjjé! 2014.05.06. 14:30:19

@helterskelter: Úgy ám! A hajléktalanok felsőbbrendű állampolgárok, mint a nem hajléktalanok, ezt egy percre se felejtsük el!

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2014.05.06. 14:31:23

Kösz Orbán! Ja... az a másik propaganda portálon szokásos komment
mind1
A lényeg, hogy ha az oroszokat lerohanó, bátor Bajnaiék, lennének hatalmon, akkor most nem lennének hajléktalanok!

fluffer 2014.05.06. 14:36:52

Minden nagyvárosban vannak csövesek, koldulók, itt még nem is olyan rossz a helyzet, de nem értem, legalább azokat a helyeket kéne kipucolni, ahol túristák tátják a pofájukat és költik a $-t...

Tomi from Space · http://bodybuilding.blog.hu 2014.05.06. 14:49:54

"kicsit szégyellem magam a turisták előtt, hogy ezt kell látniuk."

Én meg egy emberiség előtt szégyellem ezt a szarrágót, aki ilyet mer írni. Kérném a jó istent, hogy csináljon belőle hajléktalant, hogy aztán olyan helyen tengethesse az életét, ahol nem kell turisták előtt szégyenkeznünk miatta. Broáf, komolyan.

Mega Héja 2014.05.06. 15:10:42

Te hány hajléktalant fogadtál be? Jah ez nem a te dolgod?

Az ős kaján 2014.05.06. 15:15:07

@wmiki: Sajnos éppen a "lényegedet" nem értem.

fluorid 2014.05.06. 15:20:53

@Tomi from Space: milyen kis lelkiismeretes vagy. Fogadd be őket otthonra, pont elférnek a kanapén a nappaliban.

Baloldali érték 2014.05.06. 15:27:01

A Lánchídról is le kéne takarítani az import román koldusokat. A koldusmaffia felszámolásában valahogy nem jeleskednek a közteresek.

laji 2014.05.06. 15:59:48

Steiner Pál egy lakossági fórumon a hajléktalanokra vonatkozó kérdésre reagálva gyakorlatilag lepattintotta a témát, mondván emberek ő is. Aztán csodálkozott, hogy nem szavaztak rá, és a szoclib csodálkozik, hogy miért 2/3, és magyarázza, hogy a "diktatúra" miatt, aztán csodálkozik még majd sokáig...

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2014.05.06. 16:43:25

@Az ős kaján: hajléktalanok mindig voltak, vannak, és lesznek (amíg van pénz), és nyilván próbálnak ők is túlélni
függetlenül az aktuális hatalomtól

szívesen **

2014.05.06. 17:22:22

Es amikor vasarnap delutan mindenki szeme lattara a parkba szarnak.... imadom. Ha szolsz, csak rohognek, de a kutyak utan fel kell szedni a szart.

Az ős kaján 2014.05.06. 18:18:59

@wmiki: Így már világos. Egyet értek a válaszoddal.

Hmm.. 2014.05.06. 18:19:18

Mai magyar valóság. Előbb-utóbb mindannyian az utcán fogunk élni...

terrormaci 2014.05.06. 19:30:34

@Tomi from Space: jaj megsérült a kis érzékeny lelked? Talán ha nem 0/24 a szobádban programozgatnál és anya meséin keresztül értesülnél a világról, akkor nem ez lenne a véleményed. Én kétszer kínáltam ételt két különböző hajléktalannak, miután aprót kért, egyik csak elküldött az anyámba, a másik LEKÖPÖTT. Tudom, hogy nem mind ilyen, de a 99.9% saját hibájából hajléktalan és ha így reagálnak a segítő szándékra, akkor meg is értem miért. Megérdemlik magukat, felőlem kuckózzanak akárhol, ahol nem látjuk őket, de a mi életkörülményeinket ne rontsák. Aki értékes ember, de legalább elviselhető természet, annak vannak barátai, akik legalább fedelet biztosítanak neki.

Tomi from Space · http://bodybuilding.blog.hu 2014.05.07. 09:37:04

@terrormaci: Nem vagyok programozó és Édesanyám 240 km-re lakik, de ha esetleg továbbra is személyeskedni szeretnél, akkor kérlek keress meg privátban és egy találkozó keretében a pofámba mondhatod. Ja nem mered? Hát, ez igazán sajnálatos, viszont ebben az esetben kussolj.

Hát érdekes, itt a Flórián téren vannak tarháló hajléktalanok, múltkor kértek pénzt, mondtam, hogy nincs, hozzátették, hogy kenyérre kellene. Mondtam, hogy boltba megyek, kérték, hogy ha lehet, hozzak nekik egy kiló kenyeret. Elmentem a boltba, a kenyér mellé került 30 deka normális felvágott, egy kiló paradicsom, teavaj és egy 2 literes olyan üdítő, ami nem csak szendvicshez, de borhoz is megfelelő ízvilágú lesz. Visszamentem a nagy szatyorral, a hajléktalan hölgy elsírta magát, az úriember pedig térdre rogyott és nem győzött hálálkodni és csodálkozni, hogy ezt mind nekik vettem.

Gondolom nálad az volt a baj, hogy ugyan olyan puttó módon viselkedtél, ahogy az interneten szoktál, de hát mit is várhatnánk tőled, aki csak egy programozó és az anyjával él. Ugye? Pfff

2014.05.07. 15:48:22

@Tomi from Space: Legkozelebb kerdezd meg, hogy az altalad "keritett" kaja kiszarasa utan osszeszedte-e azt maga utan!

bioLarzen 2014.05.08. 13:08:12

@mrbloodbunny: Az eszedbe jutott, hogy tegyél valamit értük? Mert, sajnos, hozzáállásban még mindig bőven a te általad is leírt az uralkodó errefelé: nekem gondjaim vannak, de oldja meg más - legfőképp az állam!

No, persze, az államnak tényleg feladata megoldani egy csomó gondot, de nézz csak körül a kontinens "fejlettebb" szegleteiben, hány és hány példa van arra, amikor egy közösség maga is aktívan részt vesz egy helyi probléma felszámolásában - ami sokszor jóval kevésbé körülményes, mint azt gondolná az ember...

Remek példa egy - itt most meg nem nevezendő - vidéki nagyvárosunk, ahol valaki több mint egy évig ostromolta az önkormányzatot, hogy fessék már le a - vélhetően ittas egyetemisták által - háza falára fújt obszcén feliratot - aztán, amikor a szomszédja megkérdezte, hogy ugyan, kedves Géza, miért nem fested le magad? Fél óra munka... - akkor még ő volt felháborodva, hogy nem az ő dolga, nehogy már neki legyen vele költsége meg munkája...

Illetve, ide kívánkozik még a szegedi eset is: az egyik házra, remekül látható helyre, valaki jó, nagy betűkkel ráfújta a "SZEGEDIEK, HÜLYÉK VAGYTOK!" feliratot ("true story", magam is rengetegszer láttam ottani életem során) - és minimum egy évig ott volt - nyilván senki nem érezte úgy, hogy neki bármit is tennie kéne...

Szóval, ha van bármi gondod és úgy érzed, hogy az önkorméányzat/állam nem segít, segíts magadon. Előbb lesz belőle megoldás, mint a nyavajgásból, hidd el.

vegyészmérnök (törölt) 2014.05.10. 19:30:11

@Tomi from Space:

Én építtettem egy házat, miután felépült odaadtam két hajléktalannak.

A hajléktalan hölgy elsírta magát, az úriember pedig térdre rogyott és nem győzött hálálkodni és csodálkozni, hogy ezt mind nekik építtettem.

Alick 2014.08.10. 19:12:19

A flórián téri hajléktalanoknak lehetne olyan fizetett közmunkát ajánlani, hogy a római romok között nyugodtan ellehetnének, ha korabeli római ruházatban tartózkodnának ott, stb. élő turisztikai látványosságnak.
süti beállítások módosítása