kastélyfull.jpg

Egy ausztrál házaspár, Karina és Craig Waters tavaly döntötték el, hogy álmaik házát Franciaországban vásárolják meg. Házkutató kirándulásukon már teljesen belefáradtak a kínálatba, de a többnyire túlméretezett úszómedencés, modern villák közül egyik se nyerte el a tetszésüket. Nyolcszáz kilométer autózást követően azonban rátaláltak az álomkastélyukra. Egy kis dél-franciaországi falun áthaladva megpillantották a Chateau de Gudanes kastélyt és azonnal érezték, hogy nincs értelme tovább keresgélniük, de hát gondolom ezt az "Őt Akarom!"-érzést nem kell túlmagyarázni az olvasóknak, hisz nyilván mindannyian így voltatok vele, amikor megpillantottátok álmaitok 94 szobás, 1022 négyzetméteres dél-franciaországi kastélyát, és azt azonnal lefoglalóztátok.

kastélytotál.jpg

"Mindazt, amit addig tudtunk a kastély történelméről, a Wikipedián olvastuk el." – meséli Katrina: "Azt hittük, hogy a Chateau de Gudanes kastélyt 1740-ben építették, ám amikor alaposabb kutatásba fogtunk, kiderült, hogy olyan középkori tornyokat, átfestett gerendákat és mennyezetet rejt, ami arra utal, hogy az épület valójában már a XIII. századi vallásháborúk idején is állt."

kapuhavas.jpg

A kastély végleges arculata kora egyik vezető francia építészének, Ange-Jacques Gabrielnek (1698-1782) köszönhető, aki olyan épületeket tervezett, mint a Place de la Concorde, a Hotel Crillon és a számunkra kevésbé kedves Kis-Trianon kastély.

"Egy pillanatra elszomorodtunk, amikor először megláttuk a teljesen elhagyatott és elhanyagolt épületet. Azonban a valamikori pompás és elegáns részletek azonnal felsejlettek." – írja Karina a kastély felújításának szentelt blogjában.

belsfestettgerendák.jpg

balsőszép.JPG

belsőcsikos.jpg

balsolepcso.jpg

kandalló.jpg

Az újdonsült tulajdonosnő első etapként a kastély egy szobájában egy kis kávézót szeretne berendezni a jövő év végégig, éppen a versailles-i Kis Trianon kastély stílusában, mint az a lenti képen is látható.

balsőasztalok.jpg

Azonban akad még bőven tennivaló. Karina elszántan fáradozik azon, hogy lehetőleg mindent az eredeti állapotnak megfelelően állítsanak helyre és két év múlva, 2016-ban esküvői helyszínként, illetve egyéb rendezvényekre is ki tudja adni kastélyukat.

"Gyakran szörnyen nézek ki: törött körmökkel, poros ruhában és kócos hajjal…de mindig ott kell, hogy legyek, hogy megmentsem, amit csak lehet. A kacatok közt találtam már régi üveget, festményekkel díszített gerendákat, porcelánt, illusztrált fapadlót. Régi, színezett gerendákat még a tűzre vetéstől is sikerült megmentenem. Szeretem a régi kőlapokat és az sem zavar, ha repedtek. A spanyol munkások a kacatot válogatás nélkül dobálják ki, én pedig amit még felhasználhatónak tartok, visszaviszem."

kacatkinn.jpg

Karina állandóan az épületben van. Beköltözött a kastély egyik cselédszobájába, tesz-vesz és írja a blogját. Már egy álomesküvőt is tartottak a kastély kertjében és természetesen arról is beszámolt.

esküvő.jpg

Az ausztrál házaspár nyilván nem szegény, de nem kell feltétlenül multimilliomosnak lenniük ahhoz, hogy belevágtak ebbe a vállalkozásba. (Sőt még azt sem tartom elképzelhetetlennek, hogy teljesen átlagos anyagi helyzetű középosztálybéliek, akiknek az üzleti tervében egy bank látott annyi fantáziát, hogy meghitelezte a költségek túlnyomó részét.) Franciaországi kastély akár egy londoni két hálószobás lakás árából is megvásárolható, de való igaz, hogy a szakszerű felújítása, karbantartása és fenntartása nem olcsó mulatság, és emellett rendkívül munkaigényes.

régi.jpgA kastély Kafka korában 

a ffalu.jpgChâteau-Verdun, a közeli falu

karina.jpgKarina Waters

A képek forrása és további részletek Karina blogján, a chateaugudanes.com-on.

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: franciaország ausztrália kastély restaurálás

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr796099573

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bioLarzen 2014.05.02. 11:39:24

Trükkös, hogy a kastélyt kívülről mutató képek nagy része - különösen pölö a 2. kép - alapján azt sejthetné az ember, hogy ez az épóület valahol a semmi közepén van, ezért hangzik kicsit furán az ötlet, hogy kávézót akar berendezni benne a nő. Aztán az ember megnézi a GMaps-en - és kiderül, hogy tulajdonképpen egy 3-4 összenőtt faluból kialakult "nagyfalu" közepén van. Az uccsó előtti képen látszik is.
süti beállítások módosítása