"Ne feledjék, hogy egy germán törzs, a vandálok neve az értelmetlen rombolásuk miatt maradt fenn. A történelemnek hosszú az emlékezete."

laptismagna.jpgLeptis Magna

Sir Mortimer Wheelert, a modernkori brit régészet egyik atyját, első és második világháborús katonatisztet az el-alameini csatát követően (amikor is Rommel csapatait megverték a Szövetségesek) az ausztrál katonák értelmetlen rombolása késztette e sorok papírra vetésére.

sirmortimer.jpgSir Mortimer Wheeler

Az észak-afrikai, ókori római kori építészeti örökség megőrzésében oroszlánszerepet játszott Mortimer Wheeler.

Csapatai Leptis Magna romjai mellett állomásoztak és szigorúan megtiltotta a katonáknak mind a műkincsrablást, mind az öncélú rongálást. Két nap szabadságot vett ki, hogy dzsippel bejárja a líbiai sivatagot és e közben megszervezte, hogy katonarendőrök őrizzék az olyan régészeti lelőhelyeket, mint Sabrata és Leptis Magna.

leptiskicsi.jpgLeptis Magna

A szövetséges erők amerikai főparancsnokánál, Dwigt D. Eisenhowernél elérte, hogy a szicíliai partraszálláskor a katonák röplapokat kapjanak, amelyben a római kori műemlékek megóvására hívták fel a figyelmüket.

Sir Mortimer már az első világháborúban is hősiesen helytállt. Egysége vezetőjeként Somme közelében a katonáival két német géppuskaállást is elfoglalt. Majd a glasgowi születésű régész a Nagy Háború után visszatért civil foglalkozásához. 1924 és 1926 között a Walesi Nemzeti Múzeum igazgatói székét is betöltötte. Később a London Museumhoz került, majd első feleségével, a szintén régész Tessával 1934-ben megalapították a Londoni Régészeti Intézetet.

A második világháborút követően Indiában kutatott. Jelentős szerepet játszott az indiai szubkontinens régészeti lelőhelyeinek a feltárásában. A múlt század ötvenes éveiben pedig televíziós személyiségként vált ismertté. A BBC Állat, növény, vagy ásvány? című, régészek, művészettörténészek és történészek számára szervezett kvízműsor-sorozatban ért el sikereket, bár utólag felvetődött, hogy a kérdéseket esetleg előre megkapta.

Még ha igaz is, hogy csalt a kvízben, e turpisság eltörpül Sir Mortimer aljasságainak a listáján ahhoz képest, amit most tárt fel Dr. Gabriel Moshenska régész, a Wheeler-életétmű gondozása során.

Egyrészt a második világháborús, hős kulturális örökségvédő még az első világháborút követő, múzeumigazgatói korszakában maga sem vetette meg a a múzeumában tárolt műkincsek dézsmálását. Nem is valamiféle magángyűjtői szenvedély vezérelte, hanem egyszerűen néhány tételt eladott, hogy javítsa anyagi helyzetét.

Első feleségének, egyben kollégájának, Tessának a kutatási eredményeit pedig gyakran a sajátjaként tüntette fel.

Emellett a magánélete cseppet sem volt makulátlan. Perverz szexőrült volt, és a háromszor nősült Wheeler a legkülönbözőbb módon zaklatta a nőket, azonban a szűk környezete szinte mindig rendkívül lojális maradt a kétségkívül karizmatikus férfiúhoz. A pikáns részleteket egyelőre homály fedi, ám mindez nem holmiféle megbízhatatlan, könnyed bulvárlapban, hanem a tekintélyes The Times-ban került publikálásra, ezért nincs túl sok okunk kételkedni a sztori valóságtartalmában.

Ráadásul Wheeler volt az egyik ihletője George Clooney nemrég elkészített, második világháborús filmjének: A műkincsvadászoknak.

clooney.jpg

A legújabb kutatások alapján úgy tűnik, hogy magánélete felnőttfilmes feldolgozásakor a karakterét inkább James Deennek vagy Rocco Siffredinek kellene eljátszania.

mavis.jpgWheeler második feleségének, Mavis de Vere Cole portréja
(August Edwin John alkotása)



Wheeler életében mindezekért a galádságokért nem került pellengérre. 1976-ban, 86 éves korában halt meg, mint makulátlan háborús hős, korszakalkotó tudós, és épített környezetünk pótolhatatlan, ókori emlékeinek megőrzője, a brit társadalmi elit megbecsült tagja. Ám az ő esetében is úgy tűnik, beigazolódnak a saját szavai: "A történelemnek hosszú az emlékezete."

 

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: anglia régészet háború egyesült királyság

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr816096987

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása